Terkenang lagi - Opah


sengaje letak gambo Opah Upin & Ipin

Dia seorang tua
Pengasih dan penyayang
Tak pernah hidup duka
Bersama keluarganya

Ini kisah anaknya
Empat orang semuanya
Seorang tiada punya
Yang tidak pernah berkeluarga

Dalam suasana keluarganya
Dia serba tak kena
Namun hatinya tetap riang
Walaupun hidupnya seorang

Diantara cucunya
Tiga yang amat dikenali
Mengikut ragam dunia
Muda mudi

Inilah kisah keluarga
Opah dengan anak cucunya
Tak pernah hidup sunyi
Suasana
Suka duka

Bebudak sekaghang ni ghasenye (rasanya)tak tau kot lagu kat ateh (atas) ni....
silap2 yang sezaman dengan awok pun tak tau lagu ni.....
tapi kalo awok sebut drama bersiri tempatan kat tibi1 dulu....
nama rancangan Opah..... kome ingat tak???

ala zaman ni mane ade remote control....
nak tuko cenel kene tekan dekat tibi.....
cenel yang ade pun tibi 1...tibi 2 ... itu pun setat tengahari ke petang.....
tengah malam udah abeh siaghan (siaran)....

tibi 3 pun 1984 ke 1986 baghu ade...
dulu layan RTM je......
berbalik pade ceghite Opah tadi....
awok ghase (rasa) ini le ceghite (cerita) drama Melayu yang tunjukkan suasane kekeluargaan dan masyarakat Melayu yang betoi.....

kome ingat watak Joyah???
ghasenye (rasanya) Norlia Ghani yang bawak watak ni....
memang kecoh betoi bile watak die keluoo...
maklomle name pun Joyah....memang kepoh leee...

dok malam2 soghang (sorang2) mule le melayan peghasaan (perasaan)...
uhukss....

P/S : Rumah Kecil Tiang Seribu pun best.....Rumah Kedai pun best.... antaghe (antara) drama peberet mase bulan pose....
Sesekali terkenang

Sesekali terkenang

GAMBO??? TAKDE!!

Ampun....datuk nenek cucu tumpang lalu....
nenek...cucu tumpang kencing ye....


aduilaaa...bile dikenang balik ayat2 kat ateh (atas) ni...
kite biase sebut mase kecik dulu....
ye le.....bile lalu je tempat yang oghang (orang) kate keghaih (keras)....
lepaih (lepas) tu melepaih (melepas)kat mane yang sempat.....

kekekek......
mase bile pulak le kite ni jadi cucu hantu setan ni ye???...
memang lawak bile kenangkan zaman bueh (buas) budak-budak dulu....

itu tak ceghite (cerita) lagi....
dengan selambe je makan buah yang deme letak kat tokong deme...
yang itu takde pulak mintak ghestu (restu) datok nenek..... kekekek...

itule bile udah diajo (diajar) yang bukan2 oleh kengkawan ,adik beghadik kite....
bende yang tak patot kite takut....
kite diajo supaye takot....

tapi ghasenye (rasanya) zaman beghubah (berubah) ni....
bebudak sekaghang (sekarang) udah tak takot kot???
ye le deme kan zaman IT.....

zaman awok bebudak dulu....
mane tempat tak dighedah (diredah)????
setakat lombong, sungei, utan, semak
sume awok peghonah (pernah) ghedah (redah) dulu....
takde pulak takotnye......

tapi sebab udah diajo mintak izin....
itu yang mintak izin pade bende yang bukan2 tu....
kekekek....naif betoi mase tuuu...

P/S: takde pulak sakit peghut (perut) zaman tu ..... elok je makan buah tu...
udahle cughi (curi)... cighi daghi tokong pulak tuu...hehehe

155?



Catatan ini sepatutnya keluar semasa entri yang ke 100 dulu...
tapi terlupa untuk diterbitkan....

(Catatan ini akan menggunakan Bahasa Melayu Standard)

Wahhh...macam tak percaya pulak....
Posting blog ini dah mencapai ke 155...
termasuk posting yang ini.....

masa mula-mula aktif berblog dulu...
dalam pertengahan bulan Ogos yang lepas....
jangkaan untuk dapat 50 entri takkan tercapai....
maklumlah....dah lama tinggal blog ni...

tapi disebabkan kegilaan yang tinggi dalam jiwa sekarang ni...
membuatkan diri tak senang bila saja blog tiada entri terbaru....
masa mula-mula menulis balik....
risau jugak....

maklumla....
kita menulis entri banyak-banyak.....
tapi takde yang sudi membaca......
nanti orang kata syok sendiri....

tapi Alhamdulillah....
disebabkan ada yang sudi menjenguk ke blog yang tak seberapa ni....
membuatkan semangat untuk menulis datang.....
tak kira masa....
tak kira tempat.....

asal ada bahan nak menulis.....
memang akan ada lah entri baru di blog picisan ini....
terima kasih pada semua yang menyokong....
rasa nak menitik air mata bila kenangkan semua ni....

itu air mata terharu laaaa.....

P/S: terima kasih atas sokongan semua.... entri ni sebab hari ni 30/09/2010

Buah Hati Pengarang Jantung


Kakak semase beghumo 2 tahun



Gelagat Putera-Puteri Awok depan Laptop...



Awok jaghang (jarang)berjauhan daghi (dari)isteri dan anak2.....
tapi kali ni disebabkan Mem berpantang di kampong die(Gunung Semanggol)....
awok terpakse le jadi weekend hasben n ayah......

awok juge jaghang (jarang) nak keluokan ceghite (cerita) peghibadi (peribadi)awok disini......
disebabkan awok ade satu lagi blog yang hanye ceghite (cerita) hei (hal) anak2 awok disane.......
ini blog awok yang itu --> Blog Anak Tayah

oppsss....tapi bukan blog yang itu awok nak ceghitekan (ceritakan).....
awok cume nak ceghite (cerita)...
betape awok ni bukan jenih (jenis) yang bulih berjauh dengan anak2....

awok jugak tak gheti (reti) nak keluo berjalan tanpa membawak anak2 awok sekali....
sunggoh...memang awok tak gheti (reti)...
kalo keluo jugak pun....
mule le ghase (rasa) ralat sebab tak membawak deme bersame....

tapi bile udah keluo same dengan deme ni....
tau je le...keghenah (kerenah) budak2.....
ade je bende deme nak buat....

yang kakaknye (anak daghe (dara) sulung) awok bukan ndak dipegang2 lagi dahhh....
kalo bulih die nak jalan kedepan dulu......
yang adiknye pulak (anak teghune (teruna) awok yang beghumo (berumur) setahun empat bulan pulak.....
baghu (baru) dapat kaki.....
pantang letak je kat bawah...
mule le nak berjalaaaaaannnnnnnnn jeee....

penat melayan keghenah (kerenah) anak2 ni....
tapi bile deme takde depan mate....
mule le teghingat (teringat) dekat deme....
ghinddduuuuuu nyeee (rinduuunyeee).....
takpele kakak dengan Amsyar ....hujung minggu ni kite jumpe ye!!!...

P/S: Yang no 3 kecik lagi....die tak tau ape2 lagiii....yang die tau BF dengan Umminyee....

Gemuk - Kesahnye



Kome yang sememangnye kughuih (kurus) mungkin tak banyak masalah.....
tapi pade yang overweight..
banyak beno masalah yang melande deme.....
banyak beno le yang perlu deme tempoh....

Awok penah berjumpe dengan oghang (orang) yang dalam situasi ni....
yang kesiannye.....
udahle deme ghase (rasa) deme ni terlalu gemok....
tahap konfiden deme beghade (berada) di tahap yang paling ghendah (rendah) sekali......
kesian komeee....

deme kalo bulih nak mengelak daghi (dari) beghade( berada) di dunie luo......
ate mane idaknye.....
yang kite2 ni pun kalo pun tak mengate deme.....
kompom kite mesti tengok punye le deme nii....

same ade pandangan mate kite tu mengejek deme.....
atopon sebab kesian pade deme...
Allah je yang tahu.....
tapi kite memang tak patot lee....

sepatotnye oghang2 (orang) macam ni kite bagi sokongan ....
ni idak.....
ghamei (ramai) yang mengate daghi (dari) yang menyokong deme....
deme pun maknusie kome.....
ade hati dan peghasaan (perasaan)....

kalo le bende tu kene pade dighi (diri) kome....
atopon pade adik-beghadik, sedaghe maghe kome.....
ape tindakan kome kalo oghang mengejek adik beghadik kome tadi???
kome tak maghah (marah)????

bile ceghite (cerita) tentang gemok....
pertame sekali yang datang dalam pikighan (fikiran) kite...
yang deme ni kuat makan.....

tapi tahu tak kome.....
kuat tido pun bulih menyumbang kepade kegemukan.....
ditambah pulak dengan yang tak bersenam langsong....
lagi le cepat badan tu naik....

tapi kite ke ingat setiap makhluk Allah jadikan adalah bersebab.....
kite suke atopon (ataupun) tidak.....
kite kene melayan semue maknusie secaghe (secara) same ghate (rata)
takde yang lebih ...takde yang kughang (kurang)....

P/S: awok buat entri ni sebab tertengok ceghite The Biggest Loser Asia (Season 2)... dan awok berceghite (bercerita) tentang peghasaan perasaan) deme berbadan beso ...bukan sebab secaghe (secara) spesifik atopon kesan daghi kegemukan ye!!!
Idea Menulih (Menulis)

Idea Menulih (Menulis)



Bile kite bercakap mengenai idea.....
apelagi idea menulih (menulis).....
bende ni subjektif......
dan bergantong pade masing2.....

maksudnye......
lain oghang (orang) lain caghe (cara) die mendapat idea untuk menulih (menulis)....
disebabkan bende ni subjektif.....
kite tak bulih anggap bahawe idea yang die dapat adalah yang terbaek.....
kebiasaannye idea datang tanpa kite sedaghi (sedari)......

kekadang tanpa kite ghancang (rancang) idea datang mencughah2 (mencurah-curah)......
sehingge kite tak tau yang mane dulu perlu didahulukan.....
yang mane perlu dikendiankan.....
tapi bile datang mase kite buntu.....
kite peghah (perah) le macam mane pun.....
idea tak datang2 jugak.....

pade awok mudahhh je....
kemane saje yang kome pegi....
kome bawak keghoteh (kertas) ato buku kecik dengan pen....
takot2 idea kome ilang macam tu je.....

kome buatle sikit catatan pade keghoteh (kertas)tadi.....
tapi dizaman ICT ni ....dengan teknologi yang maju....
komen taip le dalam henpon (handphone) kome.....

ade yang mendapat idea berdasarkan pade pengalaman hidop die sendighi (sendiri).....
kebiasaannye penulis yang menulih (menulis) berdasarkan pengalaman hidop die sendighi (sendiri).....
mempunyai perjalanan hidop yang pelbagei warne dan coghak (corak).....
penulis ataopon (ataupun) blogger jenih (jenis) ni pandei menyesueikan ceghite (cerita) deme dengan situasi semase.....
kite pun tak bosan membace ceghite (cerita) die...

ade jugak yang berdasarkan pemerhatian die sehaghian (seharian).....
haaa...yang ni yang awok ghase best sekali.....
sebabnye kite memerhatikan maknusie sekeliling dengan alam kite....
penulis ato (atau) blogger yang baek.....
tak perlu mempunyai ilmu yang tinggipun dalam memerhatikan maknusie sekeliling kite...

ade jugak yang mendapat idea menulih (menulis) berdasarkan pembacaan die.....
oghang (orang) jenih (jenis) ini kebiasaannye menulih (menulis) berdasarkan fakta.....
dan disebabkan itu jugakle....
kekadang deme ni agak teghikat (terikat)......

ye le....udah bermain dengan fakta.....
make sebaghang (sebarang) pendapat ato (atau) pandangan oghang (orang) lain tanpa fakta......
bukanle bukti atopon (ataupun) idea yang lojik pade deme......
tapi bagoih jugak ade penulih (penulis) jenih (jenis) ini.....
kite akan dapat banyak tau fakta2 yang betoi pasei ape saje.....

di dunie blog.....
kite tidak bulih sewenang2nye mengkategori ato (atau) menklasifikasikan idea oghang (orang) lain kepade yang baek atopon (ataupun) tidak baek...
keghane (kerana) mungkin dimate kite....
idea blogger lain tidak sebaek idea yang kite ade.....
tapi pade blogger tadi.....
idea die adalah yang terbaek pernah die dapat!!!.....

P/S: tapi pade awok......idea udah jatuh no 2.....sebabnye.....idea setakat kome dapat main point pun dah cukop....lepaih (lepas) tu kome elaborate le ikot suke kome...... yang penting macam mane kome sampeikan!!!....

Nyembang Kedei Mamak!


Gambo hiasan je...

Errmmmm.....
awok bulih bilang beghape kali awok ke kedei mamak....
bukan awok tak bulih makan dekat kedei (kedai)mamak ni....
tapi awok kalo ade kedei (kedai) oghang (orang) kite....
awok pilih masuk kedei (kedai) oghang (orang) kite dulu....

awok jaghang masang telinge mendengo oghang berbuei ........ (jarang pasang telinga mendengar orang berbual)......
tapi semalam oghang (orang) sebelah awok ghancak beno nyembang nye (rancak benar sembangnya)......
itu yang buat awok tertaghik (tertarik) nak mendengonye.....
awok dengo pun udah tengah2 ceghite (cerita) deme tu...
macam ni kesahnye....

Saspek 1: Aku lepaih ghaye (lepas raya) ni teghuk (teruk) aku kene..... sampei tak bulih bangun le.....daghi ghaye kedue mawak ke ghaye kelime (dari raya kedua sampai ke raya kelima)... aku kena jenih (jenis) smart tag...... memang tak bulih tunggu punye....daghi (dari) jauh aku dah tembak kad.......teghuih (terus) jalan jeee.....

Saspek 2: kighe (kira) aku bernaseb baek le..... aku pulak jenih (jenis) touch n go...... kighe (kira) sempat touch dulu......baghu (baru) jalan........ walopon kekadang tu tak nyempat2......tapi aku bulih lagi leee.....

Saspek 3: kakakakakakkaka......(die menggelakkan kengkawan die berdue tadi)....... kome ni memang jenih (jenis) tak tahan.......apele kome ni.....kome tengok macam aku...... rilek jeee......takde ape masalah pun........aku macam lane bayo tunei (tunai) ........ bulih rilek lagii..... sampei mase.....bayoooo....... kekekeke.....teghuk (teruk) betoi le kome ni.....

awok ambik sebahagian je sembang deme....
sebab yang lain sembang deme udah tak seghonok (seronok) dah....
tang yang awok letak kat ateh (atas) ni yang paling seghonok (seronok)....

agak2 kome le.....
apebende yang deme bertige ni bueikan (bualkan)???
kome teke dulu.....
nanti baghu awok jawab

P/S: Teke le kome... kighe (kira) ni warming up le....sebelom awok pun nak buat contest awok sendighi (sendiri)!!...


Seperti yang awok janji....
petang ni awok bagi jawapan....
ape yang Yong eMMe dengan Kak Yong teke tu betoi leeee....
memang deme sembang pasei Ber** ....
tak sempat ke toilet
Ceghite Pemintak Sedekah

Ceghite Pemintak Sedekah



Kome penah tak....
tengah kome minum dengan kengkawan kome....
atopon (ataupun) tengah lepak....
tetibe ade le makhluk Allah yang datang mintak duit daghi (dari) kome???

takde??? tak peghonah (pernah)???
memang nak kene penampo le!!!
ape peghasaan (perasaan) kome....
kalo yang datang tu budak kecik....
yang sebaye dengan anak kite (yang udah kawen le)???

adeke kome halo (halau) deme....
atopon (ataupun) kome bagi jugak duit....
tapi dalam hati kome menyumpah????
atopon (ataupun) kome buat tak tau je kehadighan (kehadiran) deme....

awok walopon tau ade yang datang mintak tu.....
idak (tidak) jujor.....
tapi awok bagi jugak baghang (barang) seghinggit due (seringgit dua)....
awok niat macam ni je..... die tipu, itu antaghe (antara)die dengan Allah.....
tapi antaghe (antara) awok dengan die, awok niat sedekah......

senang ceghite (cerita) .....
tapi mungkin sebab awok ni jenih (jenis) penyayang kot ....
hehehehe

P/S: tak banyak ....sekupang pun deme ambik....tak nak takpe.....
MLM

MLM



Multi Level Marketing......
tapi banyak oghang (orang) sebut MLM...
kat Malaysia ni melambak malam ade.....
kome bulih je pilih ape jenih (jenis) baghang (barang) nak tumpu.....

malahan awok sendighi (sendiri) pun penah terlibat dengan bende ni....
tak payah le awok bagitau ape MLM yang awok join tuuu......
tapi memule memang nye indah...
upline janji macam2.....

even bulan pertame membawak ke bulan kedue....
income awok peghonah (pernah) mencecah RM1500......
tapi semue tu tak bertahan lame.....
sebabnye terkontang kanting kome ditinggei (ditinggal)upline awok..

memule memang maneh (manis) mulut deme berjanji macam2....
nak tolong caghikkan (carikan) downline buat kite....
nak tolong setelkan utang yang kite ambik....
nak tolong naikkan kite sampei ke peghingkat (peringkat) yang tertinggileee...

uiiisshhh....masetu memang lembut gusi daghi (dari) lidah kome oooiii.....
cakap je ape jenih (jenis) plan perniagaan yang deme tak ajo (ajar)???...
ape jenih (jenis) strategi deme tak tunjuk???

tapi Alhamdulillah.....
walopon awok berdikit-dikit tapi akhirnye.....
utang (hutang) awok udah setel (settle).....

awok juge tak napikan...
sape yang ghajin (rajin) beghusahe (berusaha) mase join MLM....
tak kighe le ape jenih (jenis) MLM kome join pun....
memang kome akan dapat pulangan yang kome inginkan....

yele.....dah pulangan kome yang tentukan....
itu kate upline kite .......

tapi itu dulu leee......
sekaghang (sekarang) ni mintak mahap le......
sape2 je yang ajak awok join MLM ni...
awok tolak awei2 (awal) lagi....

sebab awok dah tau....
MLM bukan bidang awok....
walopon awok banyak idea untok bercakap kalo awok dalam bidang MLM lagi leee...
mahap...awok serender (surrender)....

P/S: Adeke MLM yang bulih dapat juta2 sebulan??? hehehe

Belajo Sambei Bekeghoje.. (Belajar Sambil Bekerja)



Sekado bebeghape contoh IPTA di Malaysia

Ade oghang nasebnye baek (orang nasibnya baik) dapat sambong belajo ke unibersiti lepaih (lepas) je habeh (habis) sekolah.....
Ade oghang nasebnye setengah baek sebabnye dapat sambong belajo tapi tak habeh.....
tak habeh sebab kantoi......sebab duit....sebab keluarge......ato (atau) macam2 lagi sebabnye.....
Ade oghang (orang) pulak nasebnye (nasibnya)tidak baek (baik) sebabnye tak berpeluang nak menyambong belajo ke peghingkat unibersiti (peringkat universiti)......

Tapi petang ni awok nak berceghite (bercerita) sikit hei (hal) deme2 yang masih ade hati sambung belajo secaghe (secara) Part Time atopon (ataupun) secaghe Pengajian Jaghak Jauh (PJJ)....

Kite ceghite (cerita) dulu deme2 yang sambong belajo secaghe (sambung belajar secara) Part Time....
Sambong belajo secaghe (belajo secara) Part Time ni kelebihannye student akan berjumpe dengan lecturer secaghe (secara) mingguan......
dimane kelaih (kelas) deme dilangsongkan selepaih (selepas) waktu bekerja.....
dan kebiasaanye kelaih (kelas) deme akan mengambik mase selame 3 - 4 jam sehaghi (sehari).....

Kome bayangkan dengan bebanan tugeh (tugas) deme sehaghian (seharian).....
dicampo pulak dengan yang udah bekeluage......
tau tak ceghite (cerita) penat yang deme tanggong lagi tu.....
tapi deme tetap teghuih (terus) sambong belajo.....
pade deme yang sambong belajo melalui UiTM....
keghusus (kursus) deme dikenali dengan name Pengajian Luar Kampus (PLK)

Sementaghe (sementara) yang memilih untuk belajo secaghe (secara) Pengajian Jaghak Jauh (PJJ) pule kesahnye macam ni....
Kelaih (kelas) deme dilangsongkan pade hujung minggu.....
dan deme hanye berjumpe sekughang2nye (sekurang-kurangnya) sekali dalam sebulan........

dan deme akan menghabehkan sehaghi suntuk (sehari suntuk) di kampus semase kelaih (kelas) dilangsongkan.....
dan kini dengan kemudahan IT yang ade......
deme juge banyak berjumpe secaghe (secara) maya iaitu melalui Porem2 (forum2) khas yang dibuat oleh IPT yang deme belajo.....

Tak kighele (kira la) ape jenih (jenis) belajo yang deme pilih....
baik PLK mahupun PJJ....
kegigihan deme untuk menyambong belajo dan sekaligus menaiktarap (menaiktaraf) stetus deme dialam pekerjaan haghuihle (haruslah) kite sanjungi....
bukan mudah nak buat 2 keghoje (kerja)dalam satu mase kome!!!

P/S: tak kighe le unibersiti mane kome pilih....kome memang pejuang!!!
Hiburan

Hiburan



Berhibur tiada salahnya....
Kerna hiburan itu indah....
Hanya pabila salah memilihnya...
Membuat kita jadi bersalah...

itule antaghe (antara) bait2 ato (atau) rangkap daghi (dari) lagu Raihan bertajuk Mari Berhibur.....
seperti yang deme cakapkan....
berhibur tu bulih je....
tapi caghe (cara) mane kite berhibur....
ato (atau) medium yang kite gunekan untuk berhibur tu yang bulih jadi penyebab kite berdose......

maklomle....
sekaghang (Sekarang) banyak tempat ato (atau) caghe (cara) untuk kite berhibur....
contohnye macam kelab malam.... ini tempat yang selalu bebudak mude sekaghang (sekarang) berkunjung.....
pade dasarnye macam tak salah kite kesane....

tapi cube kite tengok keadaan dalam nye.....
dengan lampu yang kelam....
percampoghan (percampuran) lelaki dengan pompuannye.....
tang minumnye pulak....awok tak nak sentuh le.....
nanti ade yang kate menyekat hak asasi maknusie pulakkk...

ishhhh...banyak lagi le contoh tak baik kalo awok nak letak......
tapi contoh yang paling terbaek sekali ade dalam ghumah (rumah) kite kome....
kite sedo ke idak ni???
Tibi (televisyen) le kome...

cakap je....
apebende tak ditunjuk tibi sekaghang (sekarang) ni????
setakat nak tengok oghang (orang) bolen ato sepaghuh bolen (bogel atau separuh bogel) pun bulih kome....
tak salah tibi ade dalam ghumah (rumah) kite.....
tapi caghe (cara) macam mane kite mengawei siaghan cenel (mengawal siaran channel) yang ade.... itu yang penting....

jangan sampei tanpe kite sedo....
kite menyumbang kepade wujud golongan yang terlalu suke beno berhibur.....
kalo berhibur ke aghah (arah )kebaikan tu bulih lagi le kite seghonok (Seronok)......
tapi kalo (kalau) udah menyeleweng macam mane???
jangan nanti mase tu kite sebok (sibuk) nak menyalahkan siaghan cenel (siaran channel) yang ade.....
baghu le (baru le) sebok kome kate semue tu penyumbang kepade bende tak elok.....

kome ingat siaghan cenel (siaran channel) macam Astro tu deme heghan (hairan) ke???
yang penting pade deme ialah keuntungan.....
lagi ghamei (ramai) yang menonton deme.....
makin naik le keuntungan deme......

jadi kite kene mule kawei daghi (kawal dari) dalam ghumah (rumah) kite lagi ...... bile udah wujud kesedaghan (kesedaran) dalam dighi (diri) bebudak ni......
deme sendighi (sendiri) yang akan menjauhi hibughan (hiburan) yang keterlaluan ni nanti kome!!!....

P/S : err....nengok bola berlebihan tu kighe (kira) hibughan terlampau (hiburan terlampau) ke kome???

Puasa Enam



Awok agak lambat berceghite (bercerita) pasei (pasal) puase enam.....
sebabnye haghi ni (hari ni) udah masuk haghi (hari) ke 20......
udah nak basi dah niii....
tapi memandangkan Syawal hanye akan berakhir pade 8 Oktober 2010.....
make awok nak uleh (ulas) jugakkk....

memandangkan sebulan Ramadan kome bulih berpuase....
ape salahnye bulan Syawal ni kome tambah dengan Puase Enam pulak....
sekughangnye amaln sunat kite ni dapat le menambah amei (amal) kite yang awok gahse (rasa) tak pernah nye cukop...
kalo kite ghase (rasa) cukop pun tapi sempurne ke amalan kite tu???
jadi inile masenye kite nak menambah amei (amal) kite.....

Puasa Enam bulih dilakukan secaghe (secara) berterusan enam haghi (hari)......
dan juge bulih dilakukan secaghe (secara) selang seli....
tapi dengan syaghat (syarat) masih dalam bulan Syawal le kome....
terpulang pade kome....nak buat caghe mane.....

khaifiat dengan syafaat daghi (dari) puasa enam ni ghasenye kome semue udah tau....
kalo tak tau pun kome bulih caghi (cari) kan....
alaaa....pasei seolah2 kome berpuase selame setahun tuuu

P/S: maseh tak setel lagi...... banyak beno open haus kat kawasan opis awok ni yang kene pegi....tak pegi....kecik ati pulak tuan ghumah!!!

Nuffnang - Pesanan daghi KakYong


Nuffnang...kome tak tau ape??? nak kene penampo le tuu


ini header blog Kak Yong...sile2 le ke Blog KakYong...

Awok terbace entri Kak Yong a.k.a Ibu di blognye.....
berkaitan dengan antaghe (antara) peghatoghan (peraturan) yang dibuat oleh Nuffnang.....
bende2 yang selame ni kite mungkin buat....
dan tak sangke bulih beghi (beri) kesan pade kite....

awok pun baghu (baru) tau pasei bende ni daghi (dari) entri Kak Yong tu lee....
tak tau pun selame ni bende2 'mungkar' yang kite buat dengan ads Nuffnang bulih bagi kesan pade 'income' kite through ads .....
dan bile udah tau ni....elakkan le daghi (dari) buat bende2 yang bulih menyebabkan ads nuffnang di Blog kite dibeku ato (atau) di banned.....


untuk entri penohnye kome bulih je klik kat bawah ni......
Kotak Sembangku ada di situ dan jangan suka suka klik-klik okay

tapi kalo kome maleh (malas) sangat....
awok kopi pes (copy paste) sebahagian daghi (dari) entri Kak Yong....
yang awok ghase (rasa) bergune untuk semue bloggers yang gune ads Nuffnang.....

Perkara 2

Pesanan untuk mereka yang suka klik2 nuff.... sila jangan buat di blog kakyong[dot]com.. dan jangan ade yang berani2 tinggalkan mesej di kotak sembang yang you dah klik nuff & request me to do the same... TOLONG YA.... JANGAN BUAT MACAM NI...

Nuffnang tidak benarkan sama sekali aktiviti macam ni.. last few month ibu ade hantar email kepada beberapa orang rakan blogger supaya tidak terusan membuat aktiviti klik-klik ini. Sebab Nuffnang boleh detect ur IP dan kemungkinan besar ads nuffnang anda di banned @ dibekukan untuk sesuatu tempoh adalah sangat cerah. So, kalo tetiba ads nuff tak naik di blog kome tu.. mungkin antara sebabnya ads kome dibekukan ler... (ini andaian semata2... tapi jika anda memang ade buat xtvt klik2 nuff ni.. tolong le berenti yer...)

Jadi, kot iyer pun nak cari income melalui berblog... bior le tahu tatacara nyer.. the best is tolong UP kan trafik sesama kita... u visit i, i visit u.. bila UV tinggi... cerah masa depan untuk dapat BE.. selain tu rajin2 yer update blog dengan citer/n3/perkongsian yang menarik..

Sekian terima kasih dan sila ambil perhatian.. terutama pesana no.2


P/S: ni info yang perlu dibeghi (beri) perhatian pade semue bloggers......nak income bulih....tapi bio caghe (biar cara) berhemah.....
Menulis

Menulis



Awok tak napikan (nafikan) ....
awok memang suke menulih (menulis).....
tak kighe (kira) le ape subjeknye.....
dan awok jugak tak teghikat (terikat)dengan satu-satu subjek je.....

awok juge memang banyak idea yang nak diceghitekan (diceritakan).....
tapi kalo kome peghatikan...(perhatikan).....
semue penulisan awok agak longgar....
maksudnye.....
awok takkan menulih secaghe (secara) mendalam setiap subjek yang awok tulih(tulis).....

kecuali ade permintaan untuk menguleh (mengulas) sesuatu isu yang siriyes (serious)....
macam yang awok pernah bagitau sebelom ni.....
awok tak nak pengunjong ke blog awok ni jenuh nak berpikir (berfikir)....
tiap kali ke blog awok ni......

tapi tak bermaksud yang awok ni tak siriyes (serious) sepanjang mase...
cumenye blog pade awok medium terbaek (terbaik) untuk menceghitekan (menceritakan) ape saje yang kite ghase (rasa) perlu dibeghitahu (diberitahu)pade oghang ghamei (orang ramai).....
tapi bergantong juge pade tahap keghajinan (kerajinan) kite menulih (menulis).....
dan tahap kesebokan (kesibukan) yang tak tentu mase ......

kalo kome tengok dalam sehaghi (sehari) lebih daghi (dari) 4 entri awok keluokan....
itu maknenye tahap kesebokan awok pade tahap yang paling ghendah (rendah) sekali....
dan tahap keghajinan (kerajinan)awok di tahap yang paling maksimum sekali.....
dan yang penting awok tak bulih tengok blog awok ni takde entri baghu (baru) untuk tatapan pengunjong......
ishhhh...tak bulih lee....

P/S: awok udah jawap soalan mike yop??? mike tau mike sape!!
Paper

Paper


Sengaje pilih contoh paper luo negare.....supaye awok nampak kool!

Tabloid ato Broadsheet???
mane satu pilihan kome???

oh ye.....lupe nak bagitau...
awok bukan berceghite (cerita) tentang jenih paper tu....
tapi awok berceghite (cerita)tentang saiz paper tu....

Yang bersaiz Tabloid tu ......
ala yang saiznye kecik......
Tabloid tu paper bersaiz kecik macam Harian Metro, Kosmo, Berita Harian, The Star, The Sun, Sinar Harian.....
kalo kat UK pulak yang pemesnye (famousnya) The Sun....
sebab ade page 3 ....

akhbar yang bersaiz tabloid kebiasaannye kite kaitkan dengan publisiti mughahan (murahan), kontroversi, gosip dan bende2 yang tak siriyes (serious).....
contoh terbaik kome ghujuk (rujuk) paper Harian Metro.....
tengok tajuk muka depan pun kome dah tau....
tapi inile penyebab kepade laghihnya (larisnya)jualan akhbar bersaiz tabloid di meghate dunie (merata dunia)

jangan kome tanye ape bende page 3 ni.....
kome surf sendighi kompom jumpe.....
tapi kome surf ateh (atas) tujuan nak belajo takpe....
dah jumpe....keluo....jangan gatei berlebih sangat....

yang bersaiz Broadsheet pulak....
saiznye beso.....
ini paper jenih (jenis) yang konservatif.....
yang memang daghi (dari) dulu kalo kite sebut paper....
ini le saiz yang biase kite beli.....

kalo kat Malaysia ni yang tinggei bersaiz broadsheet ialah Utusan Malaysia.......
kalo dekat UK yang pemes (famous) ialah The Telegraph, The Independent
dan kebiasaannye bile disebut Broadsheet.....
jenih (jenis) Penulisannye bersifat siriyes (serious).....
dan ade jugak pendapat yang mengataken pembace paper bersaiz braodsheet adalah daghi kalangan megheke (mereka) yang lebih berpelajaran dan 'high-class'.....

tapi itu cume pendapat.....
sebab dalam konteks Malaysia oghang (orang) banyak membeli paper yang mughah (murah)......
tapi banyak bende diceghitekan (diceritakan) didalamnye.....
dan juge senang dibawe kemane saje.....

P/S: Mahap, awok udah lame tak bace paper......

Air Kotak Punya Hal




Cehhh.....petang yang sejuk ni....
sebab hujan di Ipoh....
tak menjanjikan haghi (hari) kita akan berlalu dengan nyaman....

hampeh betoi....
kesahnye macam ni....
baghu je pegi satu kedai grocery.......
kepunyaan ********* (tak bulih disebut.....kang kate rasis).....

awok beli ayor kotak je.....
dan awok memang selalu beli dekat kedai die ni.....
kebiasaannye awok beli dekat die sekotak dalam RM1.50 .....

tapi tadi bulih pulak die charge RM1.60.....
awok tanye le balik dekat die....
pasei (pasal) ape selalu beli RM1.50....
tetibe RM1.60 pulak ni???....

teghuih (terus) die bagi juei (jual) RM1.50 balik......
cehh...bulih pulak macam tu ye....
customer argue......bagi balik rege (harga) asei (asal) RM1.50....
tapi awok still tak pueh (puas)hati lagi....

awok tanye lagi....
pasei (pasal) apa pulak die senang2 je tuko rege??? (tukar harga)
sedangkan die juei (jual) RM1.50 tu pun udah memang kategori mahei (mahal)......
ni sesuke hati die je naikkan rege (harga).....

awok bukanle berkighe (berkira) sangat......
tapi sebagei seoghang (sebagai serang) pengguna.....
awok berhak mempersoeikan (mempersoalkan) tindakan kedei (kedai) sesuke hati je naikkan rege baghang (harga barang).......

hak kite sebagei (sebagai) pengguna memerlukan kite tegaih (tegas)......
udahle RM kite dipeghaih (diperas) oleh pekedai.......
kite pulak....sebab tak berkighe (berkira) sangat buat tak tau je.....
jangan kome....hak kite.....kalo soghang (sorang) dia dapat RM0.10......
kome daghab (darab) le beghape (berapa) yang die dapat kalo yang datang 100 oghang (orang) beli ayor kotak jugak???

P/S: Jangan bagi deme2 ni sesuke hati je naikkan rege baghang (harga barang) ..... asik (asyik) nak untung..... naseb pengguna diletak ketepi......

Kesah Memancen (Kisah Memancing)


terpakse gune gambo oghang lain ....

Awok bukanle seoghang (seorang) kaki pancing......
dan awok jugele bukanle sesabo (sesabar) kaki pancing....
yang bulih melangut beghejam-ghejam (berjam-jam)....
menunggu pancing deme di sambo (sambar) ikan.....

Tapi awok bulih (boleh) pulak terlibat dalam aghena (arena) pemancingan ni....
bile aje udah berkawen (berkahwin).....
ini disebabkan oleh faktor (perghhh.....eiriyes beno bunyi je ni) kedudukan ghumah (rumah) mentua awok yang berdepan dengan tali ayaq (ikut sebutan oghang Semanggoi).....

dan faktor utamenye pulak....
apok mentue awok ni kaki mancen.....
sebut je lubuk mane tak dipeginye.....
lombong.....tasik.....laut...... semuenye die ghedah(redah).....

dan awok yang bajet hensem mase memule kawen tu....
terpergi le memancen....
bile diajak apok mentue awok.....

kali ni bukan nak mancen ikan...
tapi mengail udang.....
uishhhh...awok eksaited (excited) sungguh le....
sebabnye tak penah lagi mengail udang secaghe live!!.....

bile semue persiapan dan dibuat....
joghan (joran) dah ade dekat 10 batang....
umpun pun dah beli.... (umpun ni umpan bagi udang u lee...)
lupe nak kabo......
deme ngajak ngail (mengajak mengail) waktu malam......

dan lokasi apok mentue awok n geng nak pegi ke Sg Kerian.....
tapi hampa.....disebabkan ujan...... dan semue udah tak nampak....
sekor je yang dapat..... cehhh....pengalaman pertame awok tak best sunggoh....

takpe.....
ghupenye (rupanya) deme ripit (repeat) balik besoknye......
kali ni pegi awei (awal) pagi....
dan venue kali ni ke Sg Bagan Serai....
errr...lupe nak kabo tadi...
awok goyang sebenonye.....

sebabnye....
sampan kecik.....dalamnye ade 4 oghang termasuk awok....
dan sungei nye.....kome bayangkan sungei yang nak mengale (menghala) ke Laut....
beso mane tu kome???
tu tak campo awok dok terpikir boye (buaya) dalam tu kome......
ishhh...mintak simpang leee.....

Alhamdulillah....
sepanjang mengail udang haghitu (Haritu) takde ape yang bughuk (buruk) berlaku....
hasilnye memang lumayan...... penuh le bakui (bakul) yang kami bawak....
ishh...sayang gambo takde sebagei (sebagai) bukti....
nantile awok ripit (repeat) balik dgn apok mentue awok.....

P/S: Untuk menunjukkan ketidaktahuan awok....... haghitu (hari tu) le baghu (baru) awok tau yang sungei alighan (aliran) nye beghubah mase pasang....dan mase sughutnye (surutnya)...hehehe

Erni Dekritawati Yuliana Buhari




Awok cukup kagum dengan anak daghe (dara) sulung Allahyarham Datuk Sosilawati Lawiya....
walopon (walaupun) umurnye baghu (baru) mencecah 25 tahun.....
tapi die cukup tabah....

bayangkan kome.....
baghu (baru) je kehilangan Mak tersayang......
bapak pulak takde....(bapak tighi ade le).....
dan terpakse jadi ketue keluarge pade adik-adik beliau...

tapi disebabkan asuhan daghi (dari) mak nye sendighi (sendiri)....
akan sepak teghajang (terajang) dunie perniagaan.....
buatkan beliau biase menghadapi dugaan yang beso....

antaghe (antara) ayat die yang awok suke....
'Saya tak mahu adik menangis'
betape tabahnye beliau bilemane....
sepanjang kes kematian ibunye dijalankan....
beliau dilihat tidak menangis walau setitikpun....

beliau juge dipahamkan telah mengambil alih tampuk kepimpinan di Nouvelles Beauty Centre Sdn Bhd sejak daghi (dari) lima bulan yang lepaih (lepas).....
itu sebelom daghi (dari) kes kehilangan mak nye lagi tuuu...
maknyenye Mak beliau udah membeghi (memberi) sepenuh kepercayaan kepade beliau untuk 'lead' kampeni (syarikat) yang bukannye kecik anak.....

walopon (walaupun) kampeni yang diteghajui (diterajui) beliau meghupekan (merupakan) anak syarikat kepade syarikat induk Nouvelles Visage.....
tapi dengan name beso yang udah kite semue ketahui....
memang satu cabaghan beso (cabaran besar) yang perlu beliau tempuhi...

moge Erni Dekritawati Yuliana Buhari tabah menghadapi dugaan yang melande .....dan semoge sukses melayaghi (melayari) kehidupan tanpa mak tersayang.......

P/S: Depan kite mungkin die tak menangeh (menangis) ...tapi dalam hati....Allah saje yang tahu...

PRK Dun Galas N45




Kome jangan terkejut lagiii....
tajuk entri memang siriyes (Serius)....
tapi kite uleh (ulas) caghe (cara) rilekss.....

Kome ingat tak awok penah cakap....
tak kighe (kira) le kome sokong parti mane pun.....
atopon (ataupun) tak sokong parti mane2 pun....
hei2 (hal2) politik kite kena jugak ambik tau???....

dan kome tau tak ade satu pilihanghaye kecik yang bakei (pilihanraya kecil yang bakal) berlangsong 60 haghi daghi sekaghang (hari dari sekarang).......
dan kome tau tak Pilihanghaye Kecik (pilihanraya kecil) (lepaih ni awok sebut PRK) ni terpakse dilakukan disebabkan kematian penyandang DUN tersebut????.....

PRK ni dilakukan selepaih (selepas) kematian penyandangnye YB Chek Hashim Sulaima akibat baghah (barah) usus......

Butir-butir DUN Galas N45 seperti dibawah...



Takziah pade keluarge Allahyarham.....

P/S: bebudak mude sekaghang (sekarang) ni banyak yg tak ambik pot hei2 (hal2)politik ni....

Kartunis Dulu

Oghang (orang) Malaysia lebih kenei (kenal) dengan kartunis Datuk Lat......
kenei (kenal) dengan kartun Keluarga Si Mamat, The Kampung Boy, Mat Som(sekado menyebut bebeghape tajuk je).....



Sape tak penah dengo name kartunis Rejabhad???
ato (atau) lebih dikenali dengan sebagei (sebagai)Pak Jab???
penah dengo katun (kartun) Periwira Mat Gila, Tan Tin Tun......
dan untuk pengetahuan kome juge.....
Pak Jab ni dikighe (kira) lejen (Legend) atopon (ataupun) Raja Kartun di Malaysia...
malahan Datuk Lat pun belajo daghi Pak Jab tentang ilmu katun di Malaysia daghi Allahyarham Pak Jab....

kartunis Rejabhad banyak berkarya di Majalah Gila-Gila....
walopon Majalah Gila-Gila masih ade....
tapi ummphhh......ato (atau) prestijnye udah berkughang (berkurang) ....
tak same mase kartunis-kartunis lame yang ade....



sape pulak yang penah dengo (dengar) katun Din Teksi???
Kartun yang dilukis oleh kartunis Nan...
yang keluar setiap hujung minggu bersame-same dengan sisipan Hibughan (hiburan) Utusan Malaysia....
awok tak penah miss katun Din Teksi....
siap gunting buat buku lagi...



Katun From Taiping With Love kome penah dengo (dengar)????
kartunisnye Rasyid Asmawi.....
alaa...yang ade watak Dua pasangan boipren dengn gelpren (boyfriend & Girlfriend)dengan adik deme tu le.....

bukan hape......katun2 deme ni....
selain daghi (dari) menghibur.....
banyak mesej yang deme sampeikan......
ade oghang (orang) pandei menyampeikan (pandai menyampaikan) maksud melalui kate2......
ade pulak yang melalui tulisan...
tapi deme ni.....hero melalui lukisan deme.......

dan awok ghase (rasa) katun sekaghang (sekarang) yang ade ni tak bulih celen (tandingi) katun2 lame yang menghiburkan....tapi ade makne.....

P/S: nak best lagi kome layan anime Jepun..... udah ghope macam katun lucah pulak!!

Sehati Berdansa




Awok ni bukanle kaki tengok tibi sangat......
tapi kalo ade rancangan yang berkenan kat hati awok ni....
awok tengok.........
ndak2 pulak kalo rancangan tibi tu berkait dengan 'charity'....

contohnye macam Sehati Berdansa yang ade di Astro Ria tu kome.....
memang awok tertunggu-tunggu le....
bile musim keempatnye ndak mule......
ishhh...tak sabo lee.....kekekeke

tapi idakle jadi rancangan wajib yang awok musti tengok......
kalo tertengok tuuu.....
awok tunggu le jugakkk.......heheheh

tapi awok heghan (hairan) pulak....
apekehei nye keluo iklan rancangan baghu (baru) Mari Menari???....
aikkkk...
ini sudah lebeyyy niii.......

awok syak macam Rancangan Sehati Berdansa udah kite kighe (kira) berkubor dah lee......
kate oghang (orang) disebabkan sumpahan sehati berdansa.....
apebende le deme ni...
percaye bende2 macam tu.....

maksud deme sumpahan sehati berdansa ....macam ni....
disebabkan pasangan yang masuk rancangan ni pemes2 (famous2) semuenye...
jadi bile ade isu yang timbul
(senang ceghite....ceghite deme berceghei (bercerai)le)......
dan ghamei (ramai) yang berceghei (bercerai) atopon berpisah bile habeh (habis) je rancangan ni....

list pasangan yang berceghei (bercerai) ato (atau) berpisah bile masuk rancangan Sehati BErdansa

1. Fahrin dgn Linda Onn
2. Fahrin dgn Scha
3. Sabrina Ali Dad Khan dgn Mohamad Shahrin Abdul Halim
4. Asheed Def Gab C dgn Sharifah Noor Shima
5. Atilia dgn Ariff Johan Abdul Aziz
6. Dira dgn Tengku Shafiz-Rullah Tengku Mohd Shahid
7. Radhi OAG dgn Shazlin Sharif
8. Anne Ngasri dgn Abdul Wafi Hassan

tapi ye le udah ketentuan Allah kan.....
tapi jangan le sampei (sampai) kite percaye pade bende2 yang kebetulan terjadi ni......
kaghang (karang) datang khurafat kome oiii...
kan dah dapat dose tuuu....
membawak ke dose beso pulak tuuu....
udah-udah lee......

P/S: Wakakaka....sesekali berceghite (bercerita) hibughan (hiburan) ni....jadi lawak le pulak...... tapi macam Raihan cakap le...
Berhibur tiada salahnya...
kerna hiburan itu indah....
hanya pabila salah digunakan ...
membuat kita jadi bersalah...

Kenapa Dkosonglapan??



Alamak...... ade pulak bloggers yang tanye....
'Kenapa mike gune dkosonglapan dekat blog mike??' <--- soalan die pade awok....
ermmm...soalan ni mudah....tapi kalo nak diceghitekan (diceritakan) panjang.....
tapi awok pendekkan je le ceghitenye ni....

awok udah gune name ni lame.....
daghi (dari) 1st email yang awok buat di Hotmail....
dan email tu masih lagi awok gune sampei sekaghang (sekarang)....
D_08@hotmail.com ....
mase tu yahoo pun tengah bersaing dengan hotmail...rocketmail.....lovemail...... macam2 lagi le....

kalo tak salah tahun tu tahun 1998 ghasenye (rasanya)......
dan awok dapat idea nak gune nick ni disebabkan awok ni asei (asal) Perak....
lahir kat Perak....... kalo dekat IC oghang (orang) Perak.......
tertulih (tertulis)08 .....
dan awok terbalikkan tahun lahir awok 80 tu kepade 08 ....
kunon nak tunjukkan kelainan la sikit....

kendiannye pulak....
awok mule bejinak2 dengan dunie porem (forum)....
forum pertame yang awok join sampei le sekaghang (sekarang) masih lagi join ialah...
Forum Peminat Bolasepak Perak....
dan poremes (forumers) kat sane memang kenei (kenal)awok dengan nick D_08.....
dan awok tak penah lagi tuko nick tu sampei sekaghang (sekarang)....

ade lagi 2 - 3 forum yang awok join ....
yang awok gunekan nick ni......
tapi awok udah lupe.....

dan bile awok mule berjinak2 dengan dunie blog ni pulak......
awok tak penah le teghingat (teringat) nak letak name D_08 dekat blog ni....
dulu name blog ni lain.......
awok pun tak ingat dah ape ke name pertame blog ni....

kendian bile baghu (baru) le awok tuko name blog ni kepade dkosonglapan....
mase nak tuko ni pun awok berbelah bagi....
sebabnye kalo ikut D_08.....
awok kene tulih (tulis) die jadi macam ni...
dunderscorekosonglapan.....
panjang pulak.....
akhirnye awok buang underscore tu....
tinggei le dkosonglapan.......

haaa....dah terjawap soalan mike Yong??? mike tau sape mike!!.....

P/S: awok bukan geng 08 ye....... lahir kat negeri 08 je!!

Puaskan Hati



Jangan pulak kome terkejut....
nengokkan tajuk kat ateh (atas) ni dieja gune Bahasa Melayu Standard.....
walopon tajuk kat ateh (atas) gune Bahasa Melayu Standard.....
tapi isi kat bawah ni masih macma biase.......
berpino (berpinar) mate kome membacenye...

Errrmmmm.......
beghat (berat) pulak tajuk entri awok pagi ni......
tapi macam biase....
awok akan berceghite (bercerita) secaghe santei (secara santai)....

Seperti yang kome tau....
ape2 saje entri awok....
adalah berkaitan dengan ape yang pernah dan sedang awok lalui....
contoh macam tajuk entri kali ini....
dan entri awok berdasarkan pade kace mate awok terhadap keghoje (kerja) dan oghang (orang) sekeliling......

kekadang kite ghase (rasa) kite udah bagi yang terbaik (bace : 100%) terhadap keghoje (kerja) kite......
tapi pandangan oghang (orang) sekeliling tak.......
tapi udah namenye pun maknusie kan???

tak pernah2 pueh (puas).....
apelagi kalo keghoje (kerja) kome berkaitan dengan servis ato (atau) perkhidmatan......
ato (atau) kate lainnye front line.....front desk....
lagi penin (pening) le kome....

dengan bermacam-macam oghang (orang) yang kome jumpe......
dengan berbagei (berbagai) gelagat maknusie yang terpakse di.....
dengan berbagei (berbagai) kehendak maknusie yang perlu dipenuhi.....
dengan berbagei (berbagai) keghenah (kerenah) maknusie yang perlu dilayan.....
tak jugak kite dipandang terbaek (terbaik)di mate oghang (orang).....

di dalam pejabat pulak.....
pade bos kite khidmat yang kite bagi masih lagi dibawah tahap yang die nak!!!...
sedangkan kite udah bertungkuih lumuih (bertungkus lumus)....
keghoje (kerja) bagei (bagai) nak rak.......
tapi masih belom capei (capai) ape yang die nak.....

errrmmm......
maknusie kan?.....
memang tak pernah pueh (puas).....
dimate die oghang (orang) lain banyak tak betoinye......
tapi memang susah nak puehkan (Puaskan) hati semue oghang (orang).....
tapi kalo kite dapat puehkan (puaskan)hati pihak yang majoriti....
itu udah kighe (kira) yang terbaik bulih (boleh) kite buat!!!

P/S: Kalo (kalau) kite oghang (orang) bawah....kite macam timun.... golek pun kene.....digolek lagile kene.....
Malam ni nak rehat

Malam ni nak rehat

Malam ni takde entri baghu....
nak tido..... takde idea.....
Tercekik Susu

Tercekik Susu



Sebagei seoghang apok (sebagai seorang bapa)....
yang baghu (baru) je mendapat cahayamate ketige baghu2 (baru2) ini....
awok terkesan bile membace ceghite2 (cerita2) macam ni berlaku....

Sedih awok bace kisah bayi-bayi tercekik susu..........
bukan hape....baghu (baru)je deme nak tengok dunie....
deme dah dijemput Allah.....

kalo tak salah minggu lepaih (lepas) kes bayi tercekik susu di ghumah (rumah) pengasuh di Putrajaya....
kali ini kes yang seghupe (serupa) berlaku lagi...
cumanya Bayi tersebut bersame dengan bapaknye sendighi (Sendiri)......

awok kopi pes (copy paste) daghi Harian Metro haghi ni (Hari ini)

"KUALA LIPIS: Malang bagi seorang bapa apabila bukan saja dalam proses bercerai dengan isteri, malah turut kematian anak bongsu akibat tercekik susu ketika dalam perjalanan menaiki kereta api dari Kelantan ke Kuala Lumpur, dekat sini, pagi semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 2.30 pagi, bayi terbabit, Mohamad Ayub Mohd Zainuddin berusia tiga bulan dari Manik Urai, Kuala Krai, Kelantan disahkan meninggal dunia dalam kereta api akibat tercekik susu"


kali ni catatan awok pendek je le.....
awok sedih sangat.....
pade semue jadikan ini pengajaghan (pengajaran)....
jangan tinggei (tinggal) anak kite menyusu botoi (botol) tanpe penyeliaan oghang (orang) dewasa.....
bayi-bayi ni bukan deme tau nak tolak botoi (botol) tu.....
tulong le kome....
disebabkan kecuaian kite....
bayi kecik yang menjadi mangse.....

P/S: Jage le anak2 kite!

Rokok 24 batang




Errr...awok bukannye nak ceghite hei(cerita hal) rokok juei beghape (jual berapa)batang!!.....
tapi nak ceghite (cerita) betape terbako (terbakar) nye hati bile dihemboih (hembos) asap ghokok (rokok) ke muke.....

ye...awok akui...awok tak kool....
sebab tak hisap ghokok (rokok)......
dan awok tidak sekaye penghisap tegar ghokok (rokok) ....
yang sanggop membayo (sanggup membayar)sehingge ke RM10.00 untuk sekotak ghokok (rokok) 24 batang...
mahap awok tak tau rege (harga) ghokok sekaghang (rokok sekarang) ni...

awok juge tak sehebat peghokok (perokok) tegar yang beghani (berani)menempah tiket ke Kubor lebih awei daghi oghang (awal dari orang)lain....
awok juge tak seperkase peghokok (perokok) tegar yang sanggop tak makan nasik.... tapi tak sanggop untuk beghenti meghokok (berhenti merokok)......

tapi janganle kome2 peghokok (perokok) tegar ni.....
heghet (heret) same oghang2 (orang2) yang tak bersalah macam awok ni awei (awal)ke kubor macam kome!!
udahle kome membako duit kome senang2 je.....
ini asap ghoko (rokok) kome tu senang2 je kome talekan (halakan) ke muke oghang (orang)......
hampeh betoi....

kome tau tak.....
beghape (berapa) punye busuk bau asap ghokok (rokok) yang kome hembuihkan (hembuskan) tu bile bau die lekat kat muke......lekat kat baju????....
macam mane le kome bulih je hidop dengan bende2 busuk macam tu ye???

entahle kome.....

P/S: awok tujukan ceghite (cerita)ni pade peghokok (perokok)tegar yang hembuih (hembus)asap ghokok ke muke awok mase ke open haus semalam....tapir betoi leee

Botox, Liposuction, Plastic Surgery & Susuk


Ceghite awok ni tak meneghangkan (menerangkan) ape itu botox, liposuction, pembedahan plastik atopun Susuk....awok berceghite secaghe AM sahaje....haghap maklom...


Tetibe pulak awok nak buat entri pasei hei2(pasal hal-hal) kecantikan.....
bukan hape......awok ade terbace hei (hal) soghang (sorang) artis Malaysia yang dikatekan kawen(dikatakan kahwin) diam-diam dengan seoghang Menteghi(seorang menteri) tu......

lain beno (benar) bile awok nengok gambo sang Aretis (artis) tu....
ghase (rasa) dulu lebih lawo (lawa) daghi (dari) gambo (gambar ) dia sekaghang (Sekarang) ni....
dibeghitekan (diberitakan) bahawe sang aretis tadi tu....
ade membuat pembedahan plastik untuk mencantekkan lagi muke nye........

Bende2 pembedahan ato ghawatan (rawatan) kecantikan yang awok pernah dengo (dengar) macam Botox, Liposuction, Vitamin C diinjek (diinject) ke muke......dan kalo yang ikot tradisional kite ade Susuk.....

semue bende-bende ni satu je tujuannye....
untuk kelihatan cantek.....
cantek dimate megheke (mereka) tak semestinye cantek di mate oghang ghamei (orang ramai)......

dan satu lagi....
sebab deme2 ni takot tue.......
alahaiii.....
tue tu pasti datang.....
tak kighe (kira) macam mane pun kome mengelak......
kome kome akan tue....same macam mati...
elak macam mane pun....kalo udah ajei (ajal) matile kite....

deme-deme yang buat semue bende ni patot berteghime kasih (berterima Kasih) kepada Allah.....
keghane (kerana) kecantikan asli yang dah dibeghi (diberi) pade deme.....
jangan le kome meghubah (merubah)sesuatu yang dibeghi (diberi) Allah demi semate kepuasan kome.......
udahle kome seolah-olah menapikan (menafikan) pembeghian (pemberian) Allah......
ini kome lawan lagi peghintah (perintah) Allah....

P/S: selagi ade hidong, cukop mate, cukop sipat (sifat) .....maknenye kite lawo....
Chong Wei 1 - China 4 (Badminton Japan Open 2010)

Chong Wei 1 - China 4 (Badminton Japan Open 2010)




Laaa....semalam ade final badminton Terbuke Jepun ke kome???
hagham (haram) awok tau.....
errr....ni apehei awok bukak entri pasei (pasal) badminton pulak ni???

alahhh...
sesekali nak laghi (lari) pulak daghi ceghite (dari cerita) bola jee.....
nak pulak Lee Chong Wei dgn Beregu Malaysia masuk final.....

LCW pulak jumpe Lin Dan.....
musoh no 1 die....

disebabkan awok tak tengok game ni semalam....
awok bagi result je lee....

22-20 16-21 21-17

tapi sedihnye.....beregu kite kalah......

P/S: Persoalannye......beghape (berapa) lame lagi le kite bergantong haghap (bergantung harap) pade LCW????? takde lagi ke pelapis yang sebagoih atopon kughang2 (sebagus ataupun sekurang-kurangnya) setanding LCW

Kesah Misitk - Gunong Bujang Melaka III

Kalo nak paham.....kome bace dulu tajuk2 sebelom ni......

Kesah Mistik - GBM I

Kesah Mistik - GBM II

sambung balik.....
udahle kami semue n tengah goyang....
ade pulak yang cabo (cabar)bende tuuu.....
ishhh memang caghik (cari) bahane betoi lee.....

tapi Alhamdulillah....
selain daghi (dari) bebudak yang kena ghasuk (rasuk)tu....
kes2 lain takde yang menyusui (menyusul)....
tapi bende tu memang lahanat betoi lee.....
dia tak aman selagi tak mengaco (mengacau) anak cucu Adam....
dia siap mengilei (mengilai) lagi bagi semue oghang (orang) kecot peghut (perut)......

naseb baek le....
kami semue udah kumpoi kayu buat bako (bakar) unggun api...
kughang2(kurang2)takde le gelap sangat malam tu....
dan tido pun bergilir2 ....
takut bebudak yang kene ghasuk (rasuk)tadi tetibe laghi (lari) dalam utan (hutan) pulak...

masok je Subuh....
teghuih (terus) semue siap berkemaih (berkemas).....
takde tunggu2 lagi dah....

disebabkan bebudak yang kena ghasuk (rasuk) semalam tu pompuan.....
jadi ahli pompuan jugak le yang dikeghah (kerah) memapah bebudak ni tughun (turun) ke bawah.......
2 oghang (orang) papah bebudak ni.....
deme yang ditugehkan(tugaskan)memapah bebudak ni tughun (turun) .....
asik mengadu......beghat (berat) beno budak2 yang kene ghasuk (rasuk) ni......
ate....mane ndak dibuatnye....... kalo kami2 yang lelaki ni papah ......
kang lain pulak jadinye......walopon (walaupun)ini daghugat (darurat)...

Beh (bas) pun dah dibagitau awei (awal) supaye stenbai (standby) kat bawah.....
perjalanan daghi (dari) tapak khemah yang biasenye dalam sejam setengah.....
kali ni membawak ke hampir tige jam ....
maklomle...membawak oghang (orang) 'sakit' ke bawah.......

ceghite (cerita) perjalanan ke bawah dengan dalam beh (bas) tu tak payah le ceghite (cerita) ye....takde yang menaghik (menarik)......
dipendekkan ceghite (cerita) ...... disebabkan ateh (atas) ghase (rasa) tanggungjawab......
kami (group trekker) tadi membawak soghang (sorang) bomoh setelah disyorkan oleh kengkawan.......

Bomoh ni pulak bulih pulak demand.....
nak sekor ayam panggang, pulut kunin, kunyit, garam.......
udah ghope (rupa) nak memasak pulak jadinye.....

upacaghe (upacara) dimulekan....
dengan bomoh terkumat-kamit membace jampi seghapah (Serapah) die yang bercampo2 dengan ayat AL-Quran dengan ntah ape2 ntah......
sudah.....Bomoh udah naik syeikh......udah lain pulak suaghe (suara) die.....
tapi bebudak 3 oghang (orang)tadi pun udah naik syeikh jugakkk.....
udah bersoei jawap (bersoaljawap)pulak sesame deme....

udah ghupe (rupe) jejak kaseh le pulak....
tapi dalam mase same bebudak yang kene ghasuk (rasuk) tu saling tuko-menuko (tukar-menukar) menjeghit (menjerit) mengilei-ngilei (mengilai-ngilai).......
selepaih (Selepas) sejam setengah baghu (baru) le selesei (Selesai)....
puncenye jadi macam tu sikit jee....
siap soghang (sorang) budak ni bercakap gaye oghang (orang) tua.......
siap berbongkok lagii....


errr...camni ke kome ghupe (rupa) nenek kebayan tu???

antaghe (antara) bebudak 3 oghang (orang)tadi.....
ade memetik bunge kat puncak Gunong tu......
penjage puncak ateh (atas) ato (atau) taman puteghi (puteri)(kate bomoh tu tadi le)....
udah hangin le......
udahle bebudak ni buat bisin (bising) kat ghumah die......
dipetiknye pulak bunge milik die.....
maghah (marah)le die.....

Alhamdulillah....
lepaih (lepas) daghi (dari) upacaghe (upacara) tu....
bebudak tu makin pulih......
tapi tu le.....
awok sangke paneh (panas) sampei (sampai)ke petang....
ghupenye (rupanya) hujan ditengahari......

bersambong lagi le pulak......
kali ni sambongan yang terakhir......
nenek penjage taman puncak GBM yang maghah (marah)


P/S: Cik Samad jgn maghah (marah) ...ceghite (cerita)bersambong lagiii
Bapa tak kesah Pinkan Murtad

Bapa tak kesah Pinkan Murtad




Sesekali awok berceghite (bercerita)mengenai dunia Artis....
dan awok berceghite (cerita) mengenai kesah Artis Indonesia ayng dikenali dengan name Pinkan Mambo......
takde kene mengene dengan Sheila Mambo.....

walopon ceghite ni takde kaitan langsong dengan artis Malaysia....
tapi sebagei (sebagai) seoghang (seorang) umat Islam....
awok ghase (rasa) ceghite (cerita) die patot diketahui oleh oghang (orang) ramai.....

awok sebenonye bukanle nak ceghite (cerita) sangat pasei hei (hal) minah ni....
tapi berminat nak menguleh (mengulas) hei (hal) dia menuko (menukar) agame die jee.... Nauzubillah....
sebelom ni minah ni beragame Islam.....
dan seperti yang dibeghitahu (diberitahu) oleh bapak die...... Youke Mambo....... cumenye tak dibeghitahu (beritahu) agame baghu (baru) die.....

dengan senangnye dan rela hati....
bapak minah ni bulih tak kesah anak die bertuko agame.....
siap cakap menghormati keputusan anak die dengan alasan anak die udah dewase.....
aduiiilaaa........

senangnye camtu....
kunon2 bapak yang prihatin laaaa....
camtu le kalo bapak pun udah tak kesah.....
anak nak jadi hape.....
memang tande akhir zaman lee......

Awok sedih mace (bace) kesah die ni.....
sedih sebab mudah sangat die menuko agame....
macam tuko baju jee.....
moge2 Allah bukak pintu hati die untuk meneghime (menerima) kembali Islam....

P/S: mintak dijauhkanle daghi (dari) bende ni berlaku kepada ahli keluarge kite...... Amin...

Bahasa Melayu




Cehhh.....dalam kate awok nak tido tadi....
tak jugak tido......
aduileee....
tetibe pulak le ade idea nak menaip.....

awok kekadang heghan (hairan) dengan bangsa2 lain yang maju didunia....
contoh terbaik bangsa Jepun.....
macam mane deme bulih je maju....
walopon deme masih gunekan Bahasa deme sendighi (sendiri).....

deme tak perlukan Bahasa Inggeris untuk jadi sebuah negare yang maju.....
sebut je....
apebende yang deme tak buat???
daghi sekecik-kecik anak....
sehingge le ke sebeso-beso bapak!!!.....
walopon negare deme pernah hancor lebor disebabkan Peghang (Perang)....
dan deme bertatih daghi (dari) kosong kepade menjadi kuase ekonomi dunie....

Negare China pulak....
daghi (dari) sebuah negare yang mengameikan (mengamalkan) dasar ekonomi tertutop....
atopun (ataupun) kate lain...sistem ekonomi komunis.....
tapi sejak deme bukak ekonomi deme kepada ekonomi jenih (jenis) terbuka....
ekonomi deme jadi meletup dengan sekelip mate....
cakap je produk ape deme tak buat???
malahan telekong dengan kopiah yang dijuei (dijual) di Mekah pun beghasei (berasal) daghi (dari) China.....

kita???
udah beghape (berapa) tahun Dasar Pandang ke Timur dah dibuat????
tapi kat mane kite sekaghang (sekarang) ni???
nak kate sebab negare kite beso.....
beso lagi negare China......

nak kate negare2 yang awok buat contoh kat ateh (atas) ni gune Bahasa Inggeris.....
idak jugakkk...
malahan deme berbangge dengan Bahasa deme.....
Bahasa Melayu???
gune mase kat sekolah je le.....

P/S: Sayang....bahase yang pernah jadi Lingua Franca......sudahnye......tak jadi pun bahasa terhebat didunia sekaghang (sekarang) ni....
Kawen

Kawen


Terpakse gune gambo deme ni....sebab gambo yang lain ade copyright.....

Kawen (Kahwin).......
sape yang tak nak kawen???
ade ke yang tak nak kawen???

ade oghang dapat kawen cepat.....
ade pulak yang kawen nye lambat.....
ade jugak yang tak kawen2.....

ade kawan yang bagitau takot nak kawen .....
sebab takot tak cukup duit nak tanggong anak oghang (orang).....
ade pulak kawan yang bagitau sebab tak pueh (puas) nak enjoy.....
siap bagitau nak kawen bile umor udah masuk 35....

ade jugak yang bagitau tak kawen lagi....
sebabnye banyak sangat pilihan yang ade....
die tak tau nak pilih yang mane satu....
ade jugak yang tak kawen lagi....
sebab keluarge tak suke dengan pilihan die....

ade pulak yang tak kawen lagi....
sebab nak bagi lepaih (lepas) adik2 dulu.....
ade jugak yang tak kawen lagi sebab.....
tak bulih (boleh) lupe chenta pertame.....

ade jugak yang tak kawen lagi....
sebab katenye die banyak dose.....
die tak nak dose-dose lepaih (dosa-dosa lepas)die....
menghantui dighi (diri) die.....

ishhh....banyak lagi le alasan oghang (orang) tak kawen2 lagi....
tapi yang pastinye...... sape yang kawen (kahwin) ni die termasuk dalam golongan oghang (orang) yang mengikut sunnah Rasulullah SAW......
dan awok lupe.....ayat ni dari Al-Quran ato (atau) Sunnah Rasulullah SAW....
Oghang (orang) yang baik.....
Pasangan nye juge oghang (orang) yang baik.....
lebih kughang (kurang) camtu le ayat nye.....

P.S: Rugi betoi le kalo alasan tak kawen lagi sebab takot pompuan..... ish...ish...ish...
Haghi Cuti Yang Sebok!!

Haghi Cuti Yang Sebok!!

Gambo??? ape gambo...gambo.....takde gambo kali ni

Buat pertame kali nye....
sejak awok ektip (aktif) balik berblog.....
haghi ni (hari ni) le entri awok tersikit.....
bukannye maleh (malas)......
tapi Sabtu dan Ahad minggu ni....
cuti minggu awok yang paling sebok....

Haghi (hari) sabtu.....
setengah haghi (hari) awok ade hei(hal)...
petang nye teghuih (terus) ke Semanggoi (Semanggol)....
menjengok Mem dan anak2 awok.......

Haghi (hari) Ahad nye pulak....
awok ingatkan bulih le beghehat (berehat)....
tapi sejak celik je awok.....
sampei (sampai) le nak pejam mate (mata) awok.....
takde mase awok nak beghehat (berehat)....

maklomle....
anak2 nak bermanje (manja) dengan ayah deme ni....
Mem pulak sebok menjage si kecik tu.....
mentue pulak asik (asyik)mengajak ke sane ...kesini....
dan awok sebagei (sebagai) menantu yang soleh...hehehe...

menjadi pilot deme haghi (hari) ni.....
jenoh jugak le awok haghi (hari)ni....
mane idaknye....
sebot je open haus (open house) mane awok tak pegi haghi (hari) ni.....
sunggoh awok tak sangke.....
ghupenye (rupanya) dok kat kampong ni....
lagi melambak majelih (majlis) ghumah terbuke (rumah terbuka) kome.....

takpele......
sesekali membawak deme berjalan....
mase yang same dapat jugakle awok membawak anak2 awok berjalan same.....
mmmm....kejap lagi bulih le tido......badan udah penat.....

besok subuh2 sapie...
awok balik ke Ipoh....
buat ape???
balik keghoje (kerja) le kome....

P/S: ghase (rasa) macam nak MC...tapi sebagei pekerja yang bededikasi......awok pegi jugak keghoje (kerja)....
Ceghite Bangang

Ceghite Bangang


gambo mamat bangang

Lanjutan daghi Entri awok pasei perbicaraan Kes Pendeghaan (penderaan) adik Syafiah Humaira --> Naseb Pembunoh Adik Syafiah Humaira


Terbako je awok bace ceghite ni ---> Harian Metro
maknusie jenih (jenis) ape le minah ni......
kamu udah lupe ke....
lelaki yang kamu kate sayang lagi tuu....

mamat ni pembunoh anak kamu....
anak kamu yang umor 3 tahun tu....
ape bangang sangat kamu ni???
ishhh....... kamu sayang kan anak ato jantan tak gune ni??

“Saya tak pernah marahkan dia (Mohd Fazli) sebab dia terlampau sayangkan anak saya, maka saya amat menyayanginya,” katanya ketika ditemui di luar mahkamah. Malah, sebelum Mohd Fazli digari semula untuk dibawa ke penjara, dia dilihat sempat mencium pipi Siti Nurhanim"

Budoh sunggoh le statement minah nii...
udah tak bulih berpikir lagi ke???
kalo betoile jantan ni sayangkan anak kamu....
apekejadahnye sape pijak anak kamu tu???...

ishhh...gegham (geram) beno awok mace (bace) ceghite ni.....
lantak kamu lee.....
lepaih (lepas) ni awok takkan masok dah ceghite mamat budoh dengan minat tengin ni lagi kat blog awok....
cukople kebudohan dengan kebangangan yang deme tunjokkan pade semue....
iPhone 4

iPhone 4



Ambik kome.....
Apple dah keluokan iPhone 4 kat Malaysia....
pelancaghan nye (pelancaran) dah pun dibuat tengahaghi (tengahari) semalam.....

dan yang bagoih (bagus) nye....
Maxis dan Digi ambik kesempatan daghi (dari) iPhone4...
dengan tughut (turut) menjuei (menjual) same dengan pakej deme....

pade yang minat gajet2 yang macam ni...
cepat2 le kome dapatkan....

Bawah ni rege (harga) die...

Warna Hitam

16GB – RM3048

32GB – RM3448

nak mudah lagi kome klik je link yang awok letak ni... iPhone4 lagi mudah....kat sini kome bulih tengok spesifikasi die.....
dan kome bulih (boleh) berughusan (berurusan) secaghe (secara) teghuih (terus) dengan Apple Malaysia....

errr....awok pun pakei henpon zaman batu je kome....ade hati nak ceghite (cerita) bende2 hebat macam ni....hehehe.....

P/S: sesekali awok nak jugak ceghite bende2 gajet camni...baghu nampak kool!!!....kekek

Ghaye Dulu...Ghaye Sekaghang (Raya Dulu Raya Sekarang)


nah ambik kome duit lime kupang nii

Cehhh....apedaaa udah masuk ghaye (raya) ke 14 pun nak ceghite (cerita) pasei (pasal) ghaye (raya) lagi ke???
lantak le kan.......awok nak ceghite (cerita) jugak......

bebudak sekaghang (sekarang) ni agak2nye penahke meghase (merasa) dapat duit ghaye (raya) due kupang ato due kupang???? (20 sen atau 50 sen??)......
awok kompom deme tak penah ghase (rasa)....
pade deme duit paling kecik penah deme dapat ialah RM1.....
itupun deme udah meghungut (merungut) oghang (orang) yang bagitu kedekut.....

apeda....... oghang (orang) dah bagi pun udah cukop baik.....
lepaih (lepas) tu..... zaman kite bebudak dulu....
nak jalan ghumah (rumah) sape pun kite tak kesah.....
dan tuan ghumah (rumah) pun seghonok (seronok) bebudak datang beghaye (beraya)...
padehei (padahal) bukan kenei (kenal) pun tuan ghumah (rumah) tu.....

tapi bebudak sekaghang (sekarang) ni....
bukan kate nak jalan ghumah (rumah) oghang (orang) pegi beghaye (beraya)....
ghumah (rumah) sedaghe (sedara) sendighi (sendiri) pun deme tak nak pegi....
ishh...ishhh.... teghuk (teruk) betoi le bebudak ni....

tapi awok ghase (rasa) bebudak ni pun takot nak beghaye (beraya) ghumah (rumah) oghang (orang) yang deme tak kenei (kenal).....
sebabnye....kes2 colek (culik) kan menjadi2 sekaghang (sekarang) ni......
yang tuan ghumah (rumah) sekaghang (sekarang) ni pun takot2 nak bagi bebudak masok ghumah (rumah).....

lepaih (lepas) tu tibi pulak....
asei ghaye (raya) je tunjuk sarkis.....
apeda.....ingat oghang (orang) Malaysia ni ghamei (ramai) yang koje (kerja) sarkis ke hape???....

lepaih (lepas) mase tunggu pengumuman ghaye (raya) tu saspen (suspen) je....
sebabnye kite tak tau bile taghikh (tarikh) ghaye m(raya) yang sebenonye (sebenarnye)....
tapi sekaghang (sekarang) ni ....
taghikh (tarikh) ato (atau) haghi (hari) yang udah tercatat dalam kalendar....
memang kompom itule tagikh (tarikh) haghi ghaye nye.....(hari raya).....

tapi tu le....
ghaye (raya) pun kene ikut peghedaghan (peredaran) semase.....
makin ke depan....makin banyak le bende yang beghubah.....
takpe..... yang lame kome jadikan sempadan........

P/S: Errr...awok dapat algi ke duit ghaye???

Bogel


gambo dikabokan lagiii

Hehehehe.....
tajuk je macam lucahh...
entri nye tak lucah sangat pun.....
lucah sikit jeeee.....

awok nak sambong daghi entri awok yang ini ---> Peghihei Pesyen Bebudak Sekaghang

awok ni bukan le anti pesyen bebudak sekaghang ni......
tapi pade awok...
nak berpesyen tak salah....
tapi jangan le kome jadi mangse pesyen yang kome gayekan tu....

ate...... bile udah nampak segale lughah (lurah) dendam ateh (atas) bawah...
ape ceghite (cerita) yong oooiii....
bebudak lelaki memang le seghonok (seronok) nengoknye....
ate bende pree ........
tuan punye badan pun bagi tengok......
kite tengok je lee.......

itu baghu ceghite lughah (lurah) dendam nye....
tak ceghite lagi pasei bende yang terbonjoi (terbonjol) tak sabo nak keluo......
baik lelaki......baik pompuan.....
selagi bulih (selagi boleh) ketat......
selagi tu le nak tunjok.....

tulong le kome bebudak ooiiii......
tulong le..... takde tergode nye awok ni nengok (tengok) kome oiiii...
udah luak dahhhh.....

P/S: Oghang Perak sebut Bogel ...........Bolen........

Tak Mesghe (mesra) Pelanggan II


Logo bank ni sengaje diconteng......


Tak Mesghe (Mesra) Pelanggan
Sambongan daghi (dari) ceghite (cerita) diateh (atas).....
petang tadi ....lebih kughang (kurang) pukoi 3.30 petang....
'Mamat tu' telipon opis awok.....
awok pulak takde mase tu....

tapi die bercakap dengan bos awok......
uishhh......habeh (habis) beghubah (berubah) suaghe (suara) die....
lembot gileee.......
bulih pulak die cakap elok2......

baghu le die jadi mesghe (mesra) alam........
baghu le dia tahu pelanggan tu hape.....
baghu le die tahu berbudi bahase....
baghu le die tahu adab berughusan (berurusan) dengan pelanggan.....

opis awok ni bukanle sengaje nak buat caghe camtu...
tapi bile udah menyusahkan pehak....
disebabkan oleh kesilapan ato kesalahan deme....
itu yang buat awok hangin tuu....

jadi sekaghang ni awok tunggu janji die nak setel bende ni minggu depan....
kalo tak setel jugakk......
awok tak teghagak-agak (teragak-agak) memanjangkan masalah ni ke Ibupejabat deme....

P/S: awok ni gaghang (garang) sebenonye......kekekeke

Perbadanan Tabung Pinjaman Tinggi Nasional (PTPTN)



Entri awok sebelom ni berkait dengan ceghite baghu awok ni......

entri yang ni le ---> PTPTN

naseb baek le kome......
setat potong gaji ni mule tahun 2013....
sempat lagi sape yang tak bayo lagi....
untok bayo....

tunei (tunai) kan tanggongjawab kome....
bayo le....
kalo tak adik2 ato anak2 kome tak meghase le...
mane juge le deme nak caghi duit kome oiii.....
bayo....jgn tak bayo....

deme (PTPTN) sekaghang ni tengah berughusan dengan LHDN....
ni sume sebab nak masukkan rekod2 kome yang tak bayo ke dalam fail LHDN....
kome ni lee.........


P/S: Awok nunggu PTPTN jadi PTBTN...... (Perbadanan Tabung Biasiswa Tinggi Nasional).....entah bile pun tak tau leee....
Tak Mesghe (mesra) Pelanggan

Tak Mesghe (mesra) Pelanggan


nak letak logo bank tu...awok tak sampei hati....awok letak le logo Bank Negara

Alhamdulillah.....
awok sangkekan maleh (malas) awok ni berpanjangan lee....
ghopenye (rupanya) sekejap je.......
keghoje (kerja) pulak udah setel .......
dan tetibe pulak le idea ni datang....
macam ayor (air)lalu...

Ermmm....keghoje (kerja) awok ni memerlukan awok berughusan (berurusan) dengan pehak bank selalu.......
bank mane tu.......tak payah le kome tau....
yang pastinye bank tu dekat Ipoh je.....

Ceghitenye......
pegawei (pegawai) bank yang selalu awok berughusan tu amatle tak mesghe (mesra) alam....... (selepaih nia awok akan tuko pegawei bank kepade mamat tu)...
walopon awok ni dikighe pelanggan regular (opis awok sebenonye...bukan awok).....
tapi layanan pegawei tu pade opis awok ni seghupe macam oghang yang tak pernah berughusan dengan deme....

ndak dijadikan ceghite (cerita) ......
baghu2(baru) ni opis awok bertukor penandatangan pade cek opis.....
kat cek opis awok ni ade due tandatangan yang perlu ade....
yang membolehkan cek dikeluokan.....

bile udah bertuko tandatangan ni....
oghang baghu yang tandantangan die perlu ade ni...
kenele sain depan 'mamat tu' tadi berserta dengan bokti2 penukaghan (Penukaran) tandatangan.....
takpe........opis awok udah siap semue dan seghah (serah) mase haghi sain depan 'mamat tu'.....

yang hanginnye.....
sebulan selepaih (selepas) taghikh (tarikh) tandatangan tu...
ade le klien opis awok yang datang siap dengan bokti yang ngatekan cek die tak bulih diklierkan (di 'clear'kan)........
dengan alasan tandatangan baghu (baru) tadi tak bulih dikeneipasti (dikenalpasti).....
arghhhh sudah...apehei pulak jadi macam ni....

takpe......
awok kol (call) 'mamat tu' tadi ...
mintak penjelasan.......
bulih (boleh) pulak die kate opis awok tak bagi sume dokumen2 pengesahan berkenaan pertukaghan (pertukaran) tandatangan ni.....

ini yang buat terbako niii.....
udahle pihak bank bersalah.....
bulih pulak deme 'blame' opis awok......
banyak cantekkk......

dan selepaih (selepas) ding dong......
selame hampir 3 bulan .....dengan segale sughat menyughat (surat menyurat) yang tidak dijawab.....
awok akhirnye dengan perkenan Ibupejabat opis awok memutuihkan (memutuskan) untuk berjumpe dengan pengughuih (pengurus) bank cawangan ni untuk penjelasan.....
dan seperti yang awok jangke.....
ghupenye masalah ni tak pernah sampei pun pade pehak atasan pegawai bank tadi.....

awok bukanle nak nayekan 'mamat tu'.....
tapi diateh serbis yang amatle tak mesghe (mesra) pelanggan.....
dengan sikap die yang tak nak mengaku kesalahan die....
terpakse le awok ambik tindakan macam tu.....

P/S: itu yang tadi tu takde posting baghu sebenonye (sebenarnya)......
awok ke bank.......
Maleh (Malas)

Maleh (Malas)

Salam semue.....
haghi ni bakei takde entri baghu daghi awok.....
sebabnye....

Malehhhhh

dan banyak keghoje (kerja) yang tak setel lagiii...
Benci

Benci


nak tunjokkan yang awok kool...awok gune bahase Inggeris....kekeke


Sebagei maknusie.....
awok berhak untuk meghase (merasa) benci pade oghang (orang) lain.....

tapi sebagei Umat Islam....
awok tidak berhak untuk meghase (merasa)benci kepade oghang (orang) lain....

setiap kejadian umat Maknusie adalah sebaik2 kejadian yang dijadikan Allah....
dan bile kite membenci oghang (orang) lain....
seolah2 kite membenci ciptaan Allah......

biasenye kite benci seseoghang disebabkan tingkahlaku, perbuatan ato 9atau) ape saje yang dibuat yang menyakitkan hati kite........
dan kalo bulih (boleh) kite mahu semue oghang (orang) menghase (merasa) benci kepade oghang (orang)yang kite benci.....

tapi penah ke kite pikir (fikir) bile kite pulak yang dibenci oghang (orang)lain???
ape yang kite ghase (rasa) bile semue oghang (orang) memboikot kite .....
dalam kate lain semue oghang (orang) benci kepade kite.....

tapi sebagei maknusie biase yang tak laghi (lari) daghi (dari) membuat kesilapan dan kesalahan........
maghile (marilah) kita semue membuang peghasaan (perasaan) benci kite kepade oghang (orang) lain....
oghang (orang) yang beghupaye (berupaya) memahapkan (memaafkan) oghang (orang) lain sebenonye (sebenarnye) adalah oghang (orang) yang hebat!!

P/S: Ndak memahapkan (memaafkan)oghang (orang) lain memang bulih (boleh) tapi bolehke kite melupakan kesalahan oghang (orang) tu pade kite??? tanye dighi (diri) memasing!!!

Kesah Mistik - Gunong Bujang Melaka, Kampar (Bhgn 2)

Sambungan daghi (dari) kesah dibawah ni....
Kesah Mistik - Gunong Bujang Melaka

kami bile dapat tau je yg group 1 tadi ke ateh (atas) walopon dilaghang (larang)mule memikirkan bende2 yg bukan2 bakei berlaku........
bermaksud bukanle tak dibenokan ke ateh puncak.....
cume kene tunggu ketua kepade trekker sendighi yang akan membawak group ke ateh....

dan seperti yang kami jangke...
dan kami cube elakkan berlaku jugeeee.....
2 ahli pompuan dalam group 1 yang ke ateh tadi dipapah oleh kengkawan deme tughun (turun) ke tapak khemah...
ape idaknye....
tetibe je menjeghit2 (jerit2).....dengan mate lueh (luas) meghah (merah) menyale menjengei (menjegil) ke aghah (arah) sebatang pokok.....

sudah......di tapak khemah pulak....
tughun (turun) je deme mule le berjangkit pade oghang (orang)lain ......
ermmm tak bulih jadi niii....
nak tughun (turun) malam ni udah tak bulih .....
gelap sangat........tak nampak trek jalannye......

daghi 2 oghang (orang) udah jadi 3 oghang (orang).....
tenage yang deme ade lain macam....
bebudak lelaki yang megang (memegang) deme pun jenoh le.....
yang selalu keluo (keluar) daghi (dari) mulut bebudak yang kene ghasuk (rasuk) tadi....
deme nak ke ateh balik ...deme nak balik ghumah deme......

tak bulih jadi ni.....
setan kalo dibiokan (dibiarkan) makin menjadi2......
ooohhhh yea lupe nak dikabo.....
ade soghang (seorang) Ustaz yang same2 dengan student ni daghi (dari)mule......

tapi ye le....
mane ndak dibuatnye....
die soghang....nak dikepong nye 3 oghang.....
akhirnye keputusan dibuat......

esok....aseei2 paginye...
teghuih (terus) kemaih (kemas) ........
semue beghangkat (berangkat) balik.....

malam nye......
bebudak lelaki yang tak bertugeh (bertugas) menjage bebudak yang kene ghasuk (rasuk) tadi....
mengambei (mengambil) kesempatan untuk mandi di satu kolam berdekatan dengan tapak khemah kami.....
ghopenye (rupanya) deme pun disakat.....
benda 'tu' menampakkan dighi (diri) pade deme semue....
apelagi ade yang makei (pakai) seluo pendek....
yang pakei spenda pun ade....
berteghabo (berterabur) laghi (lari)..........


gini le ghope (rupa) benda yang deme nampak malam tu...

naseb baeknye bebudak ni kuat jugak le semangat deme....
takde yang teghasuk (terrasuk)......
Alhamdulillah.....
sementaghe (sementara) kawalan ketat terpakse dilakukan malam tuu....

dan bacaan ayat suci Al-Quran dilakukan secaghe bergilio kome......
uiiishhh...... berganti2 le semue yang ade membace ayat2 suci.......
tapi udah dasar hantu setan.....die tak senang selagi tak mengaco anak Adam....
sesekali bayangan bende 'tu' dilihat seoghang (seorang) dua dalam kumpulan beso kali ni......

Arghhh......ade pulak bebudak yang dalam group beso nii yang udah terbako....
agaknye maghah (marah) sangat....... die pulak mencabo (mencabar) bende tu....

Argghhhhh....tengah2 klimaks ....kene sambong le pulakkk.....
kome tunggu le.....
awok udah meghemang (meremang) bulu ghoma (roma) kome......
ishhh......naseb baek le entri ni keluo petang.........
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss