Kisah Mengadu Domba




Errr.....
Tau ke mengadu domba tu apa???
mengata orang, mengumpat semua tu tau tak???
lebih kurang macam tu la maksud dia....

mengumpat, mengutuk orang .....
lepas tu laga-lagakan orang....
dan kesudahannya bergaduh dua-dua pihak yang di umpat....
alahai.....

pendapat penulis laa....
yang suka mengadu domba ni....
sebenarnya dia nak menutup kelemahan dia.....
dengki dengan orang lain....

dan seboleh-bolehnya ...
dia tak nak orang lain tau kelemahan dia.....
biar orang nampak dia bagus.....dia hebat....
padahal kosong jeee....

dia tak boleh la tengok orang lain lebih dari dia...
nak-nak lagi kalau orang baru .....
lagi la dia tak boleh tengok berjaya dari dia....
memang ada masalah psikologi dengan mental la orang jenis macam ni...

sekarang ni nak mengumpat atau mengadu domba ni....
dah tak perlu berjumpa 'face to face'....
di alam maya pun dah boleh.....
facebook ada....twitter ada....
malahan dalam blog pun orang boleh mengumpat....

biarlah orang jenis macam ni.....
ini antara dia dengan orang-orang yang diumpat....
dan antara dia dengan Allah....
kalau dia rasa dia bagus....dia hebat.....

dia lupa....
Allah lagi hebat....

P/S: jangan kacau hidup penulis sudahlah....kalau jadi macam ni....taula nasib orang tu....

Kalau P.Ramlee Masih Hidup Lagi



Dalam kita sibuk-sibuk mengangkat Tan Sri P.Ramlee....
sebagai artis bulan ini....
dengan pelbagai acara untuk mengenang Arwah....
dari konsertnya.....ulang balik filem-filem arwah....
dan siap buat dokumentari lafi....

Penulis tetiba terfikir.....
kalaulah P.Ramlee masih hidup lagi......
agak-agaknya.....
dia dapat ke 'title' Tan Sri....
dapat ke anugerah Doktor tu????

atau mewah ke kehidupan dia????
atau gembira ke dia dengan filem-filem Melayu sekarang ni???
atau seronok ke dia dengan gosip-gosip terkni artis-artis Malaysia???
atau laku lagikah dia dalam bidang lakonan Malaysia???

adakah orang akan kenang P.Ramlee sebagai P.Ramlee....
atau sekadar seorang lagi artis veteran tanahair???
yang bila sakit takda seorang pun artis muda yang datang melawat.....
atau beliau akan duduk dirumah flat tingkat 15 macam sesetengah artis veteran sekarang ni????

Mengikut pembacaan penulis....
kehidupan Arwah dikatakan susah apabila berpindah ke Kuala Lumpur....
filem-filem lakonan dan arahan beliau tidak lagi mendapat tempat dihati penonton.....
beliau juga dikatakan tidak lagi dipandang hebat oleh indsutri filem tanahair masa itu....

macam tu lah manusia....
semasa hidup ..orang tak hargai pun....
tapi bila sudah meninggal dunia.....
segala kisah hidup dia nak dikorek....

Bersemadilah disana wahai pejuang seni...
moga tenang disana......

P/S: Bila dah takda ...baru orang ingat....
Kes Siti Balqis...

Kes Siti Balqis...


Nak sangat berkawan dengan makhluk alam lain..... nahhh...ambik pintu ke alam lain.... alam lautt....

Anda kenal Siti Balqis???
tahu kisah Siti Baliqis???.....
alaaaa....Siti Balqis.....yang cerita dia selalu keluar paper sekarang ni....
yang selalu bagitahu dia disorok setan, hantu, mahkluk halus....bla..bla..bla....

Penulis bukanlah tidak percaya dengan dunia ghaib ni....
tapi bila selalu sangat kisah dia keluar paper.....
dengan kisah hari ni dia disorok hantu tu....
besok pulak hantu lain yang sorok dia....

maaf cakap....
penulis rasa cerita dia dah makin merepek.....
dan makin tak masuk akal......
dan paper pun satu.....
Harian Metro yang paling suka sangat 'cover' cerita dia ni.....

kalau boleh hari-hari nak keluar cerita dia.....
itu yang makin sensasi tu....
paper arus perdana dah jadi macam paper tabloid....
yang suka keluar cerita-cerita gosip dan publisiti murahan....

kisah terbaru dikatakan dia disorok bunian di Gunung Jerai......
puas le mak bapa dia ni mencari siti balqis ni.....
sudahnya....
Siti Balqis ni dijumpai di Jelebu......

adoilaaa......
rasanya kalau dah perubatan cara tradisional pun tak berjaya juga....
cuba-cubalah perbuatan moden pula.....
ambil pendekatan psikologi....

penulis rasa macam si Siti Balqis ni ada masalah dengan diri dia sendiri ni....
bukan je dengan makhluk halus......
kekekke....
rasanya kalau dengan diri sendiri pun ada masalah.....
makhluk halus pun tak nak berkawan ni....

P/S: balik pada azali...... serah diri pada Allah...
Dah Ok!

Dah Ok!




Errrmmmm.....
semalam penulis agak sibuk....
jangkaan awal cuma 4 jam....
tapi rupanya....
membawa sampai ke petang.....

itu yang tak dapat nak berblog semalam.....
ada la keluar satu entri....
itupun setakat bagitau sibuk je....
tapi takpe...

itu kisah semalam....
hari ini.....
kita mula balik dari bawah......
dan mula balik tulis entri-entri yang udah bermacam ada dalam kepala penulis....

terima kasih pada yang sudi berkunjung walaupun penulis takde semalam....
terima kasih.....
Sibuk untuk 4 jam

Sibuk untuk 4 jam

Sori....
takde entri baru....
penulis sibuk untuk tempoh 4 jam ni....
Baju Batik

Baju Batik


Sebagai pekerja kerajaan yang komited (komited la sangat!)....
penulis akan sentiasa memakai baju batik disetiap hari Khamis....
selaras dengan arahan perbendaharaan....
dan yang penting arahan kerajaan laaa...

Tapi yang mendatangkan kemarahan dan kebengangan tahap tertinggi penulis apabila....
harga baju batik melambung tinggi harganya....
jikalau sebelum ini kita masih lagi boleh membeli baju batik dalam lingkungan harga RM50 - RM100....
tetapi kini......

RM100 merupakan harga yang termurah sekali yang kita boleh dapat....
betul....ada yang kita boleh beli dengan harga dibawah RM100....
tetapi itu bukanlah jenis kain batik yang betul.....
selalunya kain yang digunakan adalah dari material yang digunakan untuk membaut baju melayu....

teringat penulis semasa mula-mula pemakaian baju batik diperkenalkan....
orang yang bertanggungjawab mempopularkan pemakaian baju batik kepada pegawai kerajaan adalah Allahyarham Datin Seri Endon Mahmud....
Isteri mantan PM kita sebelum ini....

dan arahan pemakaian hanya berkuatkuasa pada setiap hari Khamis minggu pertama dan ketiga....
jika penulis tidak salah .....
dan akhirnya dittapkan setiap hari Khamis.....

Pada pembuat baju batik....
penulis faham yang kos menghasilkan baju batik naik....
tapi jangan lah pula mengambil kesempatan atas kenaikan harga dengan menaikkan harga sewenang-wenangnya...
bukan semua mampu membeli baju batik yang mahal itu....

P/S: nasib baik la penulis dapat hadiah sehelai sebelum berpindah ke Ipoh...
Bahasa Malaysia Standard

Bahasa Malaysia Standard




Errr....
Seperimana yang penulis khabarkan sebelum ini....
entri-entri penulis akan menggunakan Bahasa Malaysia standard dan terskema sekali yang pernah penulis gunakan.....
ini adalah kerana penulis menyahut seruan Bulan Bahasa Kebangsaan sepanjang bulan Oktober ini.....

dan Kempen ini akan ditamatkan pada tengah malam 31 Oktober 2010 nanti.....
penulis akui....
sepanjang tempoh penulis menggunakan Bahasa Malaysia standard ini....
penulis agak tertekan....
tapi taklah sampai 'stress' melampau....

bukan apa....
sepanjang penulis menceburi dunia blog ini....
penulis lebih selesa menggunakan loghat Perak .....
samaada melalui penulisan ataupun percakapan seharian....

dan penulis juga akui yang penulis tidak sabar-sabar menantikan saat tengah malam 31 Oktober nanti....
kadang-kadang terasa seperti seorang yang hipokrit....
tetapi atas dasar prinsip....
penulis akan teruskan kempen ini sehinggalah tempohmasa kempen luput....

Yaaa...
penulis bangga dengan Bahasa Malaysia yang indah dan cukup cantik ini....
tetapi indah dan cantik tidak cukup pada penulis....
yang penting ialah keselesaan pada penulis....
walaupun penggunaan loghat Perak nanti akan memeningkan blogger-blogger yang kali pertama berkunjung ke blog yang hitam legam ini....

Penulis akan terus menggunakan loghat Perak dan tidak juga akan meminggirkan penggunaan Bahasa Malaysia standard...

P/S: Bahasa Jiwa Bangsa.....
Bos dan Pekerja Bawahan

Bos dan Pekerja Bawahan

Cerita ini hanyalah pandangan dan pendapat penulis semata....
tidak ada kena mengena dengan individu sama ada yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia....




Bos atau ketua yang baik adalah seorang yang kenal anak buahnya....
dan ambil tahu akan kerja anak buahnya.....
tetapi kebanyakan bos yang kita jumpa....
adalah bos yang hanya mahukan keputusan akhir....

bermaksud.....
apa cara sekali pun.....
yang dia tahu....
kerja yang diberi mesti siap.....

dan jika kerja yang diminta tidak disiapkan....
tahu sahaja lah nasib pekerja tadi.....
dan pekerja tadi....
jika ada sebarang masalah....

kalau boleh....
berjumpa lah dengan bos....
terangkan masalah anda....
jangan nanti bila 'dateline' sudah dekat....

baru nak dirujuk dengan bos anda....
yang ini memang menempah 'maut'.....
rujuk dengan bos anda jika terdapat sebarang kemusykilan ....
dan maklumkan perkembangan terkini kerja anda....

sekurangnya bos anda akan tahu perkembangan dan status terkini kerja yang diminta tadi....
bos dengan pekerja bawahan perlu ada satu hubungan yang baik....
berdasarkan pada kebolehpercayaan bos kepada pekerja bawahan tadi....
bos anda pasti sukakan anda...

P/S: ini bukan tips mengambil hati bos anda....dan juga bukan tips membodek bos anda
The Biggest Loser Asia (Season 2) - Shakira Out

The Biggest Loser Asia (Season 2) - Shakira Out




Damn.....
Shakira out.....
The Biggest Loser Asia Season 2 sebentar tadi.....

Penulis jarang menonton televisyen......
tapi The Biggest Loser Asia - Season 2....
penulis baru terlepas 2 atau 3 episod....

dan sebentar tadi....
'angin' je bila menengokkan keputusan kumpulan Biru...
yang mengeluarkan Shakira (Peserta dari Malaysia)....
cisss...... ini semua angkara si Raj ....
seorang yang mementingkan diri sendiri......


sekarang tinggal si Saw sahaja wakil Malaysia dalm TBLA (Season 2).....
si Saw dalam kumpulan Merah....

P/S: Sengaja bercerita pasal TBLA (Season 2) dengan kawan-kawan
P/S1: tinggal lagi 4 hari sebelum penulis kembali kepada rutin asal.....entri dalam Loghat biasa...tak sabar menunggu
Kisah Bank - Final

Kisah Bank - Final

sempena menyahut seruan Bulan Bahasa Kebangsaan.....
sehingga akhir bulan Oktober 2010 ...
penulis akan menggunakan Bahasa Malaysia Standard dan terskema sekali yang pernah digunakan penulis....
harap maklum....



Ingat lagi dengan kisah Pegawai Bank yang tidak mesra pelanggan yang penulis ceritakan sebelum ini???
Kalau tak ingat ....
tidak mengapa....
klik je yang dibawah ni...

Tak Mesghe Pelanggan
Tak Mesghe Pelanggan II
Tak Mesghe Pelanggan III
Tak Mesghe Pelanggan IV

dan kesudahannya....
kisah ini akan ditutup dengan rasminya disini....
tiada lagi belas kasihan dan taolak menolak lagi....
pejabat penulis telah mengemukakan aduan rasmi kepada Bank Negara Malaysia untuk tindakan lanjut.....

Hadiah dari Turki

sempena menyahut seruan Bulan Bahasa Kebangsaan.....
sehingga akhir bulan Oktober 2010 ...
penulis akan menggunakan Bahasa Malaysia Standard dan terskema sekali yang pernah digunakan penulis....
harap maklum....



Oppsss....
Penulis bukan dapat hadiah dari 'Giveaway' yang disertai....
tapi dari tuan rumah yang sudi memberi hadiah kerana penulis berjaya mencecah ke nombor 50 lawatan ke blog beliau....

hadiah diterima pada hari Khamis yang lepas.....
dan special hadiah yang penuls terima....
bekas kecil dari Turki yang dihiasi dengan manik-manik kecil dengan kaca buatan tangan.....



haaa....
panjang nama hadiah yang penulis dapat ni....
dan terima kasih pada tuan punya blog MohKembara....
Moh Kembara

dan penulis berterima kasih kepada Kak Halima @ empunya blog Moh Kembara....
kerana ini kali kedua hadiah diterima dari beliau....
yang pertama gelang tangan mutiara dari Sabah untuk isteri penulis yang baru bersalin....

Kalau blogger-blogger lain berkenan hendak mengetahui lebih lanjut berkenaan dengan empunya blog MohKembara....
silakan melawat blog beliau yang mesra blogger....

terima kasih sekali lagi Kak Halima....
Final Piala Malaysia 2010

Final Piala Malaysia 2010


vs


Wahhh....
Perlawanan Akhir Piala Malaysia 2010 akan berlangsung pada hari Sabtu ini.....
dan gelanggang pilihan ialah Stadium Nasional Bukit Jalil....

dan perlawanan akhir kali ini seperti ulangan tahun lepas....
Kelantan akan bertemu dengan Negeri Sembilan......
Kelantan ada peluang untuk menebus kehampaan kalah tahun lepas.....

dan ini juga adalah bukti betapa kejaguhan mereka dalam Liga Malaysia bukanlah hanya kerana nasib semata.....
dengan nama-nama besar....
dengan perbelanjaan besar yang dikeluarkan.....

Kelantan wajib menang perlawanan akhir kali ini....
kalau tahun lepas B.Sathianathan mengambil alih Kelantan di pertengahan jalan....
tapi kali ini....
skuad Kelantan dibimbing bermula dari awal musim lagi....

jadi tak ada lagi alasan untuk kalah lagi.....
tapi kita juga tidak boleh menidakkan kehandalan Negeri Sembilan....
dengan status selaku juara bertahan.....
Negeri Sembilan juga bukanlah pasukan yang boleh dipandang enteng oleh Kelantan.....

Kelantan dengan nama-nama hebat seperti Indra Putra, Akmal Rizal, Norshahrul Idlan Talaha,Nor Farhan, Dausu Jamaludin dan beberapa lagi.....
Kelantan merupakan pasukan pilihan kali ini....
walaupun Negeri Sembilan juara bertahan Piala Malaysia......

kecuali Hairuddin Omar yang menjadi hero Negeri Sembilan tahun lepas......
Negeri Sembilan hampir mengekalkan barisan pemain yang sama seperti tahun lepas.....
tetapi Jurulatih Wan Jamak juga bijak merencanakan strategi-strategi yang bakal mengkucarkacirkan pertahanan Kelantan nanti......

tetapi untuk peminat pula....
kali ini mereka terpaksa berbelanja lebih dari tahun sebelumnya....
kerana tiket perlawanan dinaikkan RM10 dari tahun lepas....
tiket untuk tempat duduk tidak berbumbung kini berharga RM30 ....
nasib kamu semua laaaaa......

apapun yang penulis harapkan....
agar kedua-dua pasukan menghidangkan penonton dan penyokong dengan aksi-aksi dan gerakan-gerakan yang menarik......
Majulah bolasepak untuk negara.....
KL Plus tarik diri Liga Malaysia 2011

KL Plus tarik diri Liga Malaysia 2011

sempena menyahut seruan Bulan Bahasa Kebangsaan.....
sehingga akhir bulan Oktober 2010 ...
penulis akan menggunakan Bahasa Malaysia Standard dan terskema sekali yang pernah digunakan penulis....
harap maklum....





Pagi ini penulis hendak menulis berkenaan dengan KL Plus FC pula....
pada yang tidak meminati Liga Malaysia ataupun bolasepak Malaysia .....
tidak mengapa....
bukan salah anda!!....

KL Plus FC merupakan sebuah kelab di bawah naungan PLUS Bhd....
atau nama penuhnya Projek Lebuhraya Utara Selatan......
dan kelab ini telah beberapa tahun bermain di Liga Malaysia....

bermula dari Piala FAM....
merangkak naik ke Liga Perdana....
dan seterusnya ke Liga Super....

tetapi sayangnya.....
perkhabaran terbaru mengatakan bahawa tiada lagi kelibat KL Plus FC untuk Liga Super (MSL 2010) musim 2011 akan datang....
dikatakan kos pengurusan yang makin meningkat.....
tetapi hasil kutipan masuk stadium yang rendah...

telah menyumbang kepada penarikan diri KL Plus FC untuk musim akan datang....
dan untuk Liga Malaysia ini bukanlah kelab pertama yang menarik diri.....
apa masalahnya dengan Liga Malaysia???
FAM sebagai badan induk bolasepak Malaysia takkan tiada jalan penyelesaian???...
Bulan Bahasa Kebangsaan

Bulan Bahasa Kebangsaan




(Sebagai menghormati Bulan Bahasa Kebangsaan...
'Entri' ini akan menggunakan Bahasa Malaysia standard dan skema...
harap maklum)

Alahai....
macamana lah penulis tak tersedar langsung ....
yang bulan Oktober ni ....
Bulan Bahasa Kebangsaan....
dengan tema kali ini
1 Bahasa, 1 Bangsa, 1 Negara

dan yang menariknya lagi....
perasmiannya diadakan di Ipoh pada 5 Oktober 2010...
bertempat di Stadium Indera Mulia.....

padanlah ada 'bunting' Bulan Bahasa Kebangsaan di merata Ipoh baru-baru ni....
dan penulis hanya sedar bulan Oktober ini merupakan Bulan Bahasa Kebangsaan agak terlambat.....
maklumlah bila disebut Bulan Bahasa Kebangsaan....

program akan berlangsung selama sebulan....
dan jikalau diikutkan logiknya....
31 Oktober ini merupakan tarikh akhir kepada program ini...

lambat sungguh lah penulis tersedar.....
maklumlah penulis jarang-jarang menonton televisyen.....
apalagi membaca akhbar perdana.....
akhbar secara atas talian pun penulis jarang membacanya.....

yang membuatkan penulis hampir tidak sedar akan kewujudan Bulan Bahasa Kebangsaan adalah kerana sepanjang bulan Oktober ini....
jarang-jarang kita mendengar program bertemakan Bahasa Kebangsaan dianjurkan....
bermaksud....pengisian Bulan Bahasa Kebangsaan agak kurang kedengaran....

atau mungkinkah penulis sekali lagi 'tertinggal keretapi'?
atau mungkin juga banyak program yang dilangsungkan dengan sedikit publisiti diadakan???.....
tidak mengapalah..........
cumanya tema Bulan Bahasa Kebangsaan kali ini....
diharapkan bukanlah semata retorik dan sekadar tema penyedap Bulan Bahasa Kebangsaan sahaja.....

P/S: Tepuk Dada Tanya Selera.....Jikalau Papan Tanda Iklan pun menggunakan Bahasa Inggeris....dimana lagi kedaulatan Bahasa Malaysia yang diwar-warkan tu???

Norizan Bakar Coach Baru Perak 2011




Tahniah Cikgu Jan....
akhirnye cikgu dilantik jadi koc Perak next season....
okle....

at least pengughusan baghu (pengurusan baru) ni ade bukak mate sikit....
buat keghoje (kerja) awei (awal)sikit....
kalo tak selalunye....
udah nak setat (start) liga baghu (baru) terhegeh2 nak panggei (panggil) player tu le....player yang ni lee....

ok le Cikgu Jan....
mike buatle keghoje (kerja) mike....
assistant2 mike tu ....
keghahkan (kerahkan) deme buat homework sikit....

leghaih (cepat) panggei (panggil) player2 yang tengah rehat ni.....
menejr baghu (manager baru) Khairul Azwan Dato' Harun meghangkap (merangkap) setiausaha PAFA

P/S: Azidan kapten Kolumpo tu pun bagoih jugak tu cikgu Jan?? takde nak ghisik2 (risik2) ke???
Terkenang Semasa Dulu - Malam

Terkenang Semasa Dulu - Malam




Awok bujang2 dulu cukop menyukat bintang.....
maksud awok..... gemo beghembun (berembun)....
kome paham ke maksud awok suke beghembun (berembun) tu???
maksudnye gemo keluo malam......

tapi awok keluo (keluar) malam dulu pun....
takde le gemo awok ghempit-meghempit (rempit- merempit)...
setakat lepak dengan kengkawan.....
keluo minum2.....

itu je le yang awok buat....
dan tempoh beghembun (berembun) awok pun idakle sampei ke suboh....
habeh kuat pun pukoi 1.00 pagi je...
itu pun telipon dulu mak ayah awok dulu......

maklomle dolu2 mane ade henset2 ni kome....
sape yang pakei henset mase tahun zaman awok tu dulu....
udah dikighe (dikira) mewah.....
maklomle henset mahei (mahal) mase tu....

simkad pun mahei.....
airtime nye lain.....
excess nye lain......
memang mahei....

erkkk....terlaghi (terlari) pulak topik awok....
awok cukop suke mase bebujang dulu ....
mase2 awok berkhemah dengan kengkawan.......
dan kawasan tepi pantei (pantai) meghupekan (merupakan) kawasan yang paling best untuk berkhemah.....

dengo (dengar) ombak memukoi pantei (memukul pantai)....
tidor mengadap langit....
bintang2 berseleghak (berselerak) kat ateh (atas)langit...
walopon awok bukan le jenih (jenis) gheti (reti) nengok bintang ni.....

tapi bile melihat betape indahnye ciptaan Allah mase tu....
teghase (terasa) kerdil nye kite di duniye (dunia) ni....
kite ni takde ape2 pun....
kecik sangat kite ni....

awok saghankan (sarankan) pade kome......
sesekali kome luangkan mase melihat keindahan malam.....
tengok ateh (atas) langit....
dan pikiokan (fikirkan) siape kite dibumi Allah ni....

P/S: Indahnye zaman mude ghemaje (remaja)...... dah 3 series ni plak tersentimental pulak...

Blah la hang!!



Sesekali terkeluo hang!.....
kome peghenah (pernah) ade jenih kengkawan.....
yang kalo die dapat kutuk kome.....
ghapat (rapat) die bagi....

maksud ghapat (rapat) bile die kutuk kome selagi mau le die bagi.....
sampei kome pun memang terbako......
tapi disebabkan kome kool...
kome rileks jee....

tapi bile kome kutuk die balik....
die melenting....
maghah (marah) ......lepaih (lepas) tu masam2 muke.....
tak nak berkawan dah.....

aduileee.....
ade jugak makhkluk macam tu .....
pade awok....kalo kome bulih kutuk oghang (orang).....
kome jugak kene le teghime (terima) kutukan oghang (orang)balik.....

tak payah le nak melenting balik....
adat berkawan.....
ade kengkawan jenih (jenis) mulut yang celupo (celupar)....
teghime (terima) le...

tapi caghe (cara) kalo tak mau teghase (terasa) hati....
senang je.....
tak payah le kome nak kutuk mengutuk sesame kome.....
sembang le elok2......
takde sape2 pun yang teghase (terasa) hati.....

tapi awok still nak up kan jugakk...
kalo jenih (jenis) tak tahan seloghoh (seloroh)....
tak payah le nak berselogho (berseloroh)dengan oghang (orang) lain ye....
senang ceghite (cerita).....

P/S: Kutuk : Kome bace sebagei (sebagai) gurauan yang melampo (melampau).....
P/S1: Awok ade kengkawan jenih (jenis) macam ni.....yang tak tahan nye kebanyakan nye daghi (dari) 1 daeghah (daerah) dekat Perak ni....

Iklan Nuffnang

Nak tanye pendapat dan pandangan kome le.....
awok ni bukan gheti sangat dengan nuffnang ni....
itu yang awok nak tanye pendapat dan pandangan kome tu....

mase dalam sebulan awok rejister (register) dengan nuffnang ni....
iklan die jaghang (jarang) keluo (keluar) dekat blog awok ni....
kalo ade pun keluo bende ni --->
atopon die keluo ads by nuffnang.....

tapi semenjak due menjak ni....
ghajin (rajin) pulak eklan die keluo dekat blog awok....
ade ke sebab line internet awok???
atopon (ataupun) sebab kene blok sebelom ni???

P/S: pertanyaan daghi (dari) oghang (orang) yang tak tau....

Cilakak!!!


Pagi ni awok bukak akaun nuffnang awok.....
saje leee....
nak tengok beghape ghamei (berapa ramai) yang menjengok blog awok ni....
selame awok tak bukak blog.....

dan awok tertaghik (tertarik) bile tengok dekat analitik ......
dan daghi (dari) negare mane pengunjung blog awok ni datang....
ghupenye (rupanya) ade jugak yang berkunjong daghi (dari) negare Hagham (haram) tu....

cessss....ape le yang deme nak tengok dekat blog awok ni....
blogger dekat Malaysia pun ade yang tak beghape (berapa) paham dengan loghat awok... ini pulak blooger daghi (dari) negare haram tu....

ke deme mengintip???....
hehehehe....
Birthday?

Birthday?




Macam biase.....
haghi (hari) minggu yang lepaih (lepas) awok balik ke Gunong Semanggoi....
menjengok anak bini awok...
dan kebetolan pulak haghi (hari) Sabtu yang lepaih (lepas)....
jatoh haghi (hari) lahir awok yang ke 3-series!!....

ahakss.....dah tak bulih tuko dah nombor dekat depan tuuu....
jadi awok pun bagi meluangkan mase 100% mase awok dengan family awok.....
dan tak bukak langsong blog awok yang itam legam ni.....

haghi (hari) Sabtu....
awok luangkan mase di ghumah (rumah) .....
cadang macam nak selebret (celebrate) dekat luo (luar)....
tapi maleh (malas) awok datang.......

memang kat ghumah (rumah) je le awok melepak.....
tapi bile udah besday tu....
masak ade sikit spesel leee.....
tak payah ceghite (cerita) le......
tapi memang spesel lee.....

Haghi (hari) Ahad....
baghu (baru) awok membawak femili awok berjalan.....
dan seperti biase.
Tepen (taiping) jadi pilihan awok sekeluarge....

dan macam biase jugakkk...
bile udah keluo tu.....
bende utame yang awok sefemili buat....
MAKANNNNNNN!!!!!

okle kome.....
awok agak bizi haghi (hari)ni.....
dan mood nak posting entri baghu (baru) pun tak beghape (berapa) nak ade....
tapi tengok le .....
awok cube posting entri baghu (baru) lagi haghi (hari) ni....
Sambal Tempoyak

Sambal Tempoyak




Kekeke......
sengaje je awok buat entri pasei sambei (sambal)tempoyak...
sebabnye tengahaghi (tengahari) tadi awok baghu (baru) je makan nasik disulam dengan sambei (sambal) tempoyak.....
sesekali menyambei (menyambal) ni sedap komee.....
perghhhh...meleleh ayo idong (air hidung) kome....

ate mane idaknye,...
sambei (sambal) nye diletak cabei bughung (cabai burung)...
oghang (orang) Melake cakap Cili Api....
itu yang buat meleh ayor idong oooo....

pekene nasik putih......
dengan ikan keli bako......
ulamnye pulak awok ambik ulam ghaje (raja) dengan pucok jaguih (jagus)....
awok letak jugak kaghi (kari) bagi nasik beghenang (berenang) sikit......
itu yang sampei kelengan menjilat jaghi (jari)tu.....

Dughian(durian).....kome kenei dughian (durian)???
kome bayangkan Deghoyan (durian) yang dah nak masam tu......
diambik isinye.....
dipegham (diperam) lagii......
makin lame main syiokkk.....

kalo kome tak lalu makan tempoyak yang dibaut sambei (sambal)....
kome bulih je buat stail masak lemak.....
ato name glemer nye Gulei (gulai)Tempoyak....
perghhhh.....kalo dekat Pahang ni biasenye deme buat Gulei Tempoyak Ikan Patin...

regenye (harganya) melambong2 tinggii....
mampoih kome ......
disebabkan ikan patin tempoyak tu same jadi mahei (mahal)....

ade jugak yang jenih (jenis) masak tempoyak ditumis lame ateh (atas) api.....
ssampei le keghing (kering)....
awok udah lupe ape name masaknye ni kome....
kalo kome ingat.....bagitau le awok.....

P/S: teghuih ghase lapo (terus rasa lapar) ni kome....

Republic of the Union of Myanmar

yang lame...tamat tempoh semalam



bermule semalam

Ambek kome......
sesekali awok berceghite (bercerita) hei2 (hal2) negare ASEAN pulakk........
sebelom ni asik yang berkaitan dengan Indonesia je.....
kali ni awok pilih subjek Myanmar....

awok tertaghik (tertarik) nak berceghite (berceghite) pasei Myanmar ni bukan hape......
sebabnye mulai daghi (dari) semalam....
deme udah bertuko Bendeghe (bendera).....
name penoh deme sekaghang (sekarang) Republic of the Union of Myanmar atau Republik Kesatuan Myanmar.....

Lagu kebangssaan pun baghu (baru).....
tapi buatle tuko le macam mane pun.
oghang (orang) dah kenei (kenal) Myanmar sebagei (sebagai) Burma.....

P/S: maklomle ghamei (ramai) oghang (orang) Myanmar kat Malaysia ni kan....

Kesah Pengapit II


errr...ini bukan pengapit....tapi penyepit!!


Alamak....
awok lupe nak sambong kesah pengapit haghi tu (hari tu).....
alahai kome.... yang ni lee---> Kesah Pengapit

kali ni awok nak berceghite (bercerita) kesah (kisah) awok menjadi pengapit majelih kawen (majlis kahwin) sepupu awok di Ipoh.....
biasele bile udah name majelih kawen (majlis kahwin).....
semue sedaghe maghe (saudara mara) sebok....

dan awok tak terkecuali....
ade mase awok sebok menolong oghang (orang).....
ade mase yang awok buat2 sebok menolong..... hehehe...
padehei takde keghoje (kerja) ape pun....

dan kalo kendughi (kenduri) ni....
sehaghi (sehari) sebelom majelihnye (majlisnya) kompem (confirm) akan all out....
dan awok malam sebelom majelih (majlis) tu memang tido lambat le.....
biase le udah kendughi (kenduri) sepupu....

pagi majelihnye (majlis) nye pulak awok datang awei (awal) pagi menengok ape lagi yang tak setel.....
bile awok ghase (rasa) semue bende udah cukop.....
baghu (baru) le awok pueh (puas) hati.......

errr....kome mesti tertanye2 kan....
mane ceghite (cerita) pengapitnye????......
ishhh....kome ni tak nyempat2 le pun......
kejapppp.....

kesahnye bermule bile je awok balik daghi (dari) ghumah (rumah) pengantin dalam pukoi 10.00 pagi.....
ghumah (rumah) awok dengan ghumah (rumah) pengantin ni idakle jaoh (jauh)mane pun.....
tapi kalo jalan kaki penat jugak le.....
kene tempoh 2 - 3 kampong jugak baghu (baru) sampei.....

dan awok janji dekat pengantin....
sebelom pukoi 11.30 awok sampei balik ghumah (rumah) pengantin.....
almaklomler....pengapit.....oghang (orang) penting tu kome......

errmmmm....kome tau aje le....
bile badan udah penat....
balik ke ghumah sendighi(rumah sendiri)awok lelap kejap....
sedo2 kome........udah pukoi 1.30 petang......

argghhhh...sudahhh......
takde pulak yang meneliponnye pun.....
awok cek henpon awok ghupenye (rupanya) berpuloh2 miskol masok.....kekeke....
tapi disebabkan udah penat....... awok tak dengo pun.....
habeh le .....kompem kene hamput le awok lepaih (lepas)ni....

dengan muke kaber hensem nye.......
sebab dah janji .....
awok pegi jugak le kendughi (kenduri) kawen sepupu awok ni.....
dan macam yang awok cakap tadiii...

memanh menanah telinge awok kene hamput dengan sedaghe maghe (sedara mara).....
kekekeke......tapi awok buat2 kool je.....
ganti tempat pengapit bidan teghojon (terjun) tadi.....
kekeke... sampei le kesudah....

dan ceghite (cerita) ni kompem deme ulang balik bile berjumpe awok.....

P/S: pade Jeli....mahap le.....bukan sengaje tertido..... tapi ok jugak kan.....dah due anak kamu ye Jeli!!......

Follower yang ke 100

Yang bulat meghah (merah) tu kome

Malam tadi awok tak bukak langsong blog ni.....
dan ghupenye (rupanya) polower awok udah mencecah ke seghatuih (100).....
alahaiiii.....
Blog awok yang itam legam ni ghupenye (rupanya) ade jugak pengikot....
kekekeke.....

dan oghang (orang) ke 100 yang bertuah itu ialah kakchik atopon URL blog Blog Edaejai
teghim (terima)kasih le sebab sudi menjengok ke blog awok ni.....
walopon awok tak penah janji nak bagi ape2 hadiah pade polower ke 100.....
tapi awok ghase (rasa) ade baiknye jugak awok bagi sedikit insentif....

pade kakchik.....
sile tinggeikan alamat dan no untok awok hubungi.....
tapi alamat pun dah cukop dah tuu....
ape hadiahnye......tunggu bile udah teghime (terima) leee....

yang menaghiknye (menariknya)....
awok baghu (baru) letak link polower ni tak sampei sebulan.....
dan bilangan ke 100 ni buat awok seghonok (seronok)....
tapi kalo le (kalau lah) 100 - 100 oghang (orang) ni awok kenei ghapat (kenal rapat) kan best.....

pade yang lenlain teghime (terima) kasih sebab sudi memeghiahkan (memeriahkan blog awok ni.....
kedatangan kome ke blog awok ni menaikkan semangat awok untok menulih(menulis).....
kalo ade sebaghang (sebarang) kekhilafan atopon (ataupun kesilapan semasa awok menulih (menulis) mintak jase baik kome......tego le (tegur le)....

Teghime Kasih semue.....
Ummi ... Mana Ummi Dapat Adik???

Ummi ... Mana Ummi Dapat Adik???




Kome paham soalan kat ateh??? (atas)
macam ni lebih kughang (kurang) bunyi soalannye...
Ummi.....macam mane adik boleh ade???...
soalan ni anak daghe (dara) sulong awok yang nanye (tanya).....

adoile.....
awok tak peghenah (pernah) le terpikio (terfikir) yang bebudak umo (umour) 3 tahun 5 bulan akan menanyekan (bertanyakan) soalan macam ni......
jenoh awok nak eksplain (explain).....
kalo nipu (tipu) kaghang (karang) berdose....

kene pulak deme ni usia yang macam kain putih.....
kite yang mencoghakkan (mencorakkan) deme....
kalo (kalau) kecik2 dah diajo menipu.....
silap2 sampei (sampai) ke beso le di kene tipu.....
dan paghah (parah) lagi die pulak yang jadi penipu....

tapi dalam kes macam ni.....
awok terpakse le ngabokan (bagitau).....
yang umminye dapat adik baghu (baru) daghi (dari) hospital.....
terpakse kome....

takkan awok nak jawab.....
adik ni dapat kesan daghi (dari) persenyawaan antaghe (antara) sperma dan ovum yang berlaku dalam ghahim (rahim) ummi....
dan persenyawaan ni berlaku bile ade nye p[erhubungan badan antaghe (antara) si lelaki dan si peghempuan (perempuan)....
dan ianya berlaku lebih kughang(kurang) 9 bulan yang lalu....

jenoh kome.....
lagi banyak tanye nye lagi......
kekekeke....
sudahnye ending awok cakap macam ni....

Kakak ....kalo kakak dah beso (besar)nanti.....
kakak belajo (belajar) Sains dekat sekolah.....
nanti cikgu ajo (ajar)....
dan anak daghe (dara) awok terkebei2 (terkebil2)....
nak memahamkan (memahami) ape yang awok cakapkan.....

P/S: jenoh kome nak menjawabnye...... kekekeke... bebudak sekaghang (sekarang) ni....
Baik ke Kita???

Baik ke Kita???



????


Baik ke kite..
kalo kite selalu mengate oghang???
kalo kite selalu berhasad dengki!!!
kalo kite selalu bersangke bughok (buruk)???

Baik ke kite.....
kalo masih ghamei (ramai) yang susah....
kalo masih ghamei (ramai) fakir miskin....
kalo masih ghamei (ramai) yang kaih (kais) pagi makan pagi....

Baik ke kite.....
kalo kite kenyang .....
tapi ade lagi yang tengah lapo....

Baik ke kite.....
kalo kite mewah.....
tapi ade lagi yang masih meminte....

Baik ke kite....
kalo kite bahagie.....
tapi masih ade yang mendeghite (menderita)....

Baik ke kite.....
kalo kite tido ateh tilam yang empok....
tapi masih ade yang tido berlapik simen....berbantei lengan

Baik ke kite....
kalo kite tido kekenyangan....
tapi masih ade yang tido berlapo (berlapar)..... menegok ayo (air) paip ....

Baik ke kite.....
kalo kite selalu meghungut (merungut) susah.....
sedangkan adelagi yang masih susah daghi (dari) kite.....

Baik ke kite.....
kalo kite sibuk mengejo (mengejar) duniawi.....
sedangkan akhighat (akhirat) makin dekat pade kite.....

Baik ke kite....
kalo kite selalu lupe pade DIA.....
padehei DIA tak peghenah (pernah) lupe pade kite....

P/S: baik ke awok ???
RM50,000 nilai denda TV3

RM50,000 nilai denda TV3



Kome ingat tak iklan ghaye kontrobesi (raya kontroversi) TV3 yang lepaih (lepas)....
alaaa.....eklan (iklan) yang ade pak aji bawak beca teghobang (terbang) tu le......
lepaih tu (lepas tu) ade pulak unsor2 agame lain dalam eklan (iklan) tu...

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia mendapati yang eklan ghaye (iklan raya) tibitige ni 'menghine dan mengapi-apikan'.....
ape maksud SKMM.....
idakle awok tau.....

dan jumlah kompaun yang dikenekan meghupekan (merupakan) jumlah maksimum....
dan awok ghase (rasa) takde masalah pun pade tibitige untuk membayo kompaun ini.....
tapi sebagei pengajaran pade cenel (channel) tibi yang lain supaye sensitif dengan sensitiviti agame lain.....

FullStop!
Lelaki dan Kereta...

Lelaki dan Kereta...


bukan keghete idaman awok


Errmmmm....
ade yang kate keghete (kereta) bagi lelaki dah jadi bini no 1....
dan bini deme udah jadi no 2...
errr kalo ade lebih daghi (dari) satu dah jadi no 3 ..... no 4 ...no 5...hehehe...

deme kate kegehte (kereta) jadi bini no1 lelaki sebabnye.....

alasan 1.
Lelaki sanggop beghabih (berhabis) RM untuk keghete (kereta)....
tak kighe (kira) le banyak mane yang keluo....
deme sanggop bayo (bayar)....
tapi kalo untuk isteghi (isteri)....
keluo (keluar) RM sikit pun udah bising......

alasan 2.
Lelaki sanggop menghabihkan (menghabiskan) mase lame dengan keghete (kereta).....
tak kesahle beghape (berapa) jam pun......
aseikan dapat berjalan2 dengan bini no 1 ni......
memang pueh (puas) hati lee....
tapi kalo untuk wife......
keluo (keluar) sekejap pun udah bising....

alasan 3.
Lelaki sanggop memekap (me'make up) keghete (kereta) deme sehabih (sehabis) lawo....
aseikan die pueh (puas) hati dengan 'kecantikan' keghete (kereta) die......
ndak2 lagi kalo ade oghang (orang) yang memuji....
lagi le kembang idong die.....
tapi kalo wife mekap lebih sikit....
mule le bising...... siap maghah2 (marah2) lagi.....

alasan 4.
Lelaki sanggop membasoh keghete (kereta) beghejam2 (berjam-jam)....
selagi tak berkilat.....
selagi tu le die gosok keghete (kereta) dia....
asei ade calo (calar) sikit mule le gelabah......
tapi kalo untok wife.....
wife mintak beli water heater......
berkighe2 (berkira2)nak keluo (keluar) duitnye........
dan kalo bini luke sikit....
buat tak heghan (hairan) pun....

awok nampak 4 je alasan yang ade.....
kome ade lagi ke alasan lain????
kalo ade moh kite kongsi.....

P/S: naseb baek le awok bukan jenih (jenis) kaki keghete (kereta) aseikan (asalkan)serbis ikot taim (time)...... keghete (kereta) berbasoh udah......
Kisah Opis Lagi

Kisah Opis Lagi




Susah kome bile udah berkeghoje (berkerja) ni .......
macam2 isu timboi (timbul)
ade isu yang baik.....
dan ade jugak isu yang tak baik....

Kome yang berkeghoje (berkerja) berdasarkan pade peghatughan (peraturan) atopon (ataupun) dipanggei (dipanggil) sebagei (sebagai) ikot buku dikatekan sebagei yang kaki ampu bos......
padehei (padahal) pihak yang komplen (complaint) tu dah teghang2 (terang2) dah buat salah......
kalo tak ditego (ditegur) makin menjadi2 teghuk (teruk) peghangei (perangainye)...
abih deme ingat opis ni deme yang punye???

bile dimintak suaghekan (suarakan) ketidakpuasan hati mase mesyuaghat (mesyuarat)hagham (haram) tak bersuaghe (bersuara).....
tapi bile dibelakang......
mak aiii..... mulot die le yang paling hebat mengate.....

abihtu macam mane masalah nak selesei (selesai) kalo camtu....
makin lame masalah makin berpanjangan......
dah sudahnye.....satu opis tak sebulu.....
kompem (confirm) effect keghoje (kerja) kite....

bile dah effect keghoje (kerja)....
mule nak salah menyalah antaghe (antara) satu same lain....
oghang (orang)tu kate die betoi....
oghang (orang)ni pulak kate die yang betoi...

kan senang kalo semue bende di bawak berbincang.....
dan tak dijadikan masalah personal.....
sebabnye bile bende ni dianggap personal....
itu yang buatkan teghughan (tegoran) yang diteghime (diterima) disebabkan masalah peghibadi (peribadi) sesame deme.....

udahle kome......
bukan nye kecik2 anak semuenye....
udah tue2 bangke....
dah beghanak (beranak) pinak dahhh.....
bulih pikio (fikir) sendighi (sendiri)....

P/S: Biasala opis.....politik..... bukan kat luo je berpolitik....

Penjara 7 tahun je??


7 tahun je??? deme tu muda lagi....ape jaminan deme keluo tak buat lagi keghoje (kerja) jahanam macam ni lagi???


Ape peghasaan (perasaan) kome.....
bile kome dapat tahu.....
tertudoh kes bunoh Jutawan Kosmetik Datuk Sosilawati....
hanye dijatohkan hukuman dipenjaghe (dipenjara) 7 tahun je???
deme2 ni le yang membako semue mangse2 dan abu mayat deme kemudiannye dibuang dimeghate (dimerata) tempat.....

Pade awok hukuman pade deme ni sepatotnye lebih beghat (berat) lagi.....
adekah sekadar meminte maap pade keluarge mangse.....
dan mengatekan yang deme udah insap (insaf) sudah cukop untok melupekan kesalahan deme???
kughang ke (kurang ke) beban sengsaghe (sengsara) yang ditanggong keluarge mangse bile dapat tahu mangse diperlakukan teghok (teruk) macam binatang???..........

sepatotnye deme ni kalopun (kalaupun) tidak dijatohkan hukuman gantong sampei mati......
sekughangnye (sekurangnya) penjaghekan (penjarakan) deme seumor idop.....
bio deme pulak yang meghase (merasa) macam mane sekse nye (seksanya) jiwe dan rage (raga) keluarge mangse ateh (atas) kekejaman deme tu.........

walopon deme bulih je cakap yang deme di pakse oleh bos deme (si peguam durjana tu).....
tapi sebagei (sebagai) seoghang (seorang) yang beghakei (berakal) ......
deme bulih je lagh i(lari) daghi (dari) membuat keghoje (kerja) bangang dan tengin macam tu.....

Hukuman deme dijatohkan hakim setelah meneliti semue bukti dan kenyataan yang ade....
inile masalahnye bile bermain dengan undang-undang.....
semue ayat dan perkataan yang digunakan ade implikasinye....
kalo terlaghi (terlari) sikit je ayat nye.......

udah lain hukumannye......
adooiiileee...
undang2 maknusie, bulih dipinde.......
dan bulih dipermainkan......
dengan syaghat (syarat) peguam tu pandei bermain dengan kate2......

P/S: tak nak cakap lebih2 dahhh....kaghang (karang) timboi isu sensitip pulak....
Awok bukan SEKSIS

Awok bukan SEKSIS

SEKSIS????

Mahap.....
tajuk awok kali ini agak beghat (berat).....
tapi sebenonye takde beghat (berat) mane pun topik awok nak sentuh kali ni...
tapi mungkin akan membuatkan awak dituduh sebagei (sebagai) seoghang (seorang) yang seksis.....

Ceghitenye (Ceritanya) macam ini.....
awok bukan le cakap yang pemandu peghempuan (perempuan) ni tak bagoih (bagus).....
bukanle deme ni tak cekap memandu......
tapi bile 2 kali awok hampir dilanggo oleh pemandu peghempuan (perempuan)......

awok beghubah (berubah) pikighan (fikiran)....
kejadian pertame......
awok di jalan yang lughuih (lurus).....
dan didepan awok ade simpang tige....

satu keghete (kereta) myvi putih daghi (dari) belah kighi (kiri) awok.....
die nak masuk ke kanan....
dan macam yang awok cakap lagi.....awok dijalan yang lughuih (lurus).....
awok ghase (rasa) die nampak awok.....

tapi dengan tak semene-mene.....
di teghuih (terus) masok....
hampeh....naseb baek awok sempat brek...
kalo idak memang berdentom leee..........
gegham (geram) beno ghasenye (rasanya).....

kejadian kedue.....
satu keghete (kereta) wira memotong keghete (kereta) awok secaghe (secara) melulu....
udah le dibawaknye laju.....
signal tak bagi.....
teghuih masuk ke depan awok.....

tapir betoi.....
naseb baek awok tak laju....
kalo tak kompem (confirm) keghete (kereta) awok cium bontot keghete (kereta) die....
hampehhh........bile ditengok ghupenye (rupanya) yang membawak keghete (kereta) oghang (orang) peghempuan (perempuan)....

sayang ghupe (rupa) lawo....
tapi.......bawak macam setannn....

mahap agak kaso.....

walopon kedue2 kes ni kes terpencil.....
tapi disebabkan hampir menyebabkan eksiden....
awok jadi bengang tahap cipan.....

P/S: ceghite (cerita) ini umum......

Piala Emas Raja-Raja 2010



Awok asik (asyik) berceghite (bercerita)pasei hei (pasal hal) Liga Super, Piala Malaysia.....
kali ni kite bercakap pasei (pasal) Piala Emas Raja-Raja 2010 (PERR 2010) pulakkk....
PERR 2010 menghupekan (merupakan) kejohanan bolasepak yang dianjurkan oleh Persatuan Bolasepak Melayu Malaysia (PBMM).....

kejohanan kali ini meghupekan (merupakan) kejohanan untuk tahun ke 70....
dah lame tu kome.....
dan menaghiknye (menariknya) lagi....
kejohanan kali ini dimulekan dengan perlawanan meghebut (merebut) Piala Agong....
diantaghe (diantara) Perlis (juaghe PERR 2009) dengan Johor (juaghe Piala Agong 2009
dan perlawanan dimenangi Perlis dengan 4 - 0....

Jaduei (jadual) perlawanan seperti dibawah......
dan kejohanan PERR 2010 dipeghingkat (peringkat) kumpulan akan dijalankan berpusat di satu tempat.....

* Kumpulan A (Kangar): Perlis, Pahang, Negeri Sembilan, WP Kuala Lumpur
* Kumpulan B (Kota Bahru): Kelantan, Johor, ATM, Pulau Pinang
* Kumpulan C (Ipoh): Perak, Kedah, Selangor, Melaka
* Kumpulan D (UiTM, Shah Alam): Masum, Terengganu, Singapura, PDRM

* Peringkat Kumpulan: November 5, 6 dan 7, 2010.
* Suku akhir : November 13 dan 20, 2010.
* Separuh akhir: November 27 dan Disember 4, 2010
* Perlawanan akhir: Disember 18, 2010.

ate moh kome...... game kumpulan C akan dibuat di Ipoh....bagoih (bagus) ni.....

P/S: buat penyejuk hati awok .....jadileee
Piala Malaysia 2010 - Separuh Akhir

Piala Malaysia 2010 - Separuh Akhir




Walopon awok masih lagi peras (frust) Perak tak layak ke peghingkat seteghuihnye (peringkat seterusnya).......
tapi ateh (atas) dasar semangat kesukanan.....
awok postingkan jugak entri berkaitan perlawanan sepaghuh (separuh) akhir pertame Piala Malaysia 2010.....

walopon dalam paper jenoh le semue tim ngabo (bagitau) yang deme pincang....
ade player yang kene gantung perlawanan sebab kad....
ade player yang injed.....
dan macam2 lagi le....

tapi itu semuenye peghang (perang) psikologi jee....
nipu le (menipu) kalo takde tim yang nak menang game awei (awal) ni .....

jaduei nye kat bawah ni....
Kedah vs Kelate - Stadium Darul Aman
Negeri Sembilan vs Johor FC - Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi...

kedue2 game bermule jam 8.45 malam....
moh kome penuhkan stadium berhampighan (berhampiran) kome.....

P/S: uhukss...kalo le Perak yang layak.....
Bapak-bapak mengandung

Bapak-bapak mengandung


inije gambo yang semengah sikit...yang lain....huissshhh sensored


Hmmm...
peghempuan (perempuan) yang mengandong 9 bulan.....
selepaih (selepas) je bersalin.....
peghut (perut) deme akan kempih (kempis) balik....
seperti biase....(errr...naik sikit le)...

tapi kesah kali ni awok nak berceghite (bercerita)....
kes bapak-bapak yang mengandong yang takkan bersalin sampei bile2 pun....
dan yang tak bagoih nye (bagusnya).....
peghut (perut) deme jugak takkan kempih (kempis).....

selagi deme tak beghusehe (berusaha) mengempihkan (mengempiskan) peghut (perut) deme....
kalo dalam peghut (perut) peghempuan (perempuan) yang mengandong ade baby.....
peghut (perut) bapak2 yang mengandong pulak dikatekan mengandungi lemak tak tepu....
maknenye bulih di hilangkan jike ade usahe bapak2 yang mengandong tadi....

tapi kalo bapak2 tu memang jenih (jenis) maleh (malas).....
takde langsong nak bereksesais (ber excercise).....
jangan haghap (harap) le lemak tepu tu nak ilang.....
silap2 tambah lagi ye....

dan bahayenye peghut (perut) bapak2 yang mengandong ni....
bile beghat peghut (berat perut) deme bertambah.....
peghatuih (peratus) peghut (perut) deme bakei (bakal) tughun (turun) ke bawah adalah di tahap tertinggi sekali.....

sedangkan peghempuan (perempuan) yang mengandong....
bile dikatekan peghut (perut) deme kebawah....
maknenye deme bakei (bakal) bersalin bile2 mase sahaje....
jadi pade bapak2 yang mengandong.....

yang ghase (rasa) udah tak lalu mengendong 'kandongan' deme yang makin beso tu....
bawak2 ler bereksesais (ber excercise).....
kughang (kurang) seksa kome......
tambah stamina kome nanti jugak....

P/S: pade bapak2 yang mengandong jangan kecik hati.....ini sekadar ingatan ago kome bersenam....

P/S1: name lain peghut (pertu) bapak2 yang mengandong ni .... BUNCIT
Cis...Cis...dan cis...

Cis...Cis...dan cis...

Ayat diateh (diatas) ditujukan pade bebudak porem (forum)Yob4ever.com yang bakei (bakal) menonton priviu Filem Estet malam ni....
hampeh kome......
awok ade kelaih (kelas)le baghu (baru) nak ngajaknye (mengajaknya)
Fullstop!
Pinkan Mambo, Rianti, Happy Salmah = Murtad

Pinkan Mambo, Rianti, Happy Salmah = Murtad

Gambo deme.....maleh awok nak letak!


Sebelom ni awok peghenah (pernah) uleh (ulas) pasei kes murtad artis Indonesia Pinkan Mambo.....
linknye dekat sini ---> Bapa Tak Kesah Pinkan Murtad
tapi ghupenye (rupanya) ini bukan kali pertame artis Indonesia dilaporkan murtad....

dalam kite sebok2 (sibuk2) hei (hal) si Pinkan Mambo ni.....
ade lagi 2 artis Indonesia yang teghang2 (terang2) murtad....
dan awok percaye deme murtad disebabkan terlebih ghase (rasa) cinta pade pasangan memasing....

Kes 1 - Rianti Rhiannon Cartwright
kome kenei (kenal) sape die ni???
peghenah (pernah) menonton Filem Ayat2 cinta???
bagaimane muslimahnye die dalam filem tu....
tapi realitinye....

keghane (kerana) mahu berkawen (berkahwin) dengan boipren die....
die sanggop tinggei kan agame Islam....Nauzubillah...
dan die jugak dibeghitekan (diberitakan) telahpun berkawen di sebuah gereja di New York.....

Kes 2 - Happy Salmah
Jugak keghane (kerana) mahu berkawen (berkahwin) dengan pilihan hatinye....
die sanggup tinggeikan agame Islam....
dan menganut agame Hindu...
dikatekan jugak suami die berketughunan (berketurunan) raja....
itu yang die terpakse ikot agame suami die.....

adoiileee.....
sedih awok mendengonye.....
deme ni main2 je dengan agame.....
dan keghane (kerana) cinta.....
agama dah jadi no 2.....

walopon awok tau Indonesia mengameikan perkahwinan secaghe (secara) campo....
maksud awok.....
si lelaki dan peghempuan (perempuan) yang berlainan agame bulih berkawen (berkahwin).....
tetapi dengan status negare yang mempunyai ghamei (ramai) penduduk Islam dan pendakwah2 yang hebat......
rugi dan malunye kite sebagei (sebagai) oghang (orang) Islam bile perkaghe (perkara) macam ni berlaku.....

P/S: kat Malaysia ni ape ceghitenye (ceritanya)????
Kedai Mamak

Kedai Mamak


Gambo sekadar hiasan

Ghasenye tak de oghang (orang) Malaysia yang tak peghenah (pernah) pegi ke kedei (kedai) mamak......
selain daghi (dari) dibukak 24 jam sehaghi (Sehari).....
kedei (kedai) mamak jugak le tempat lepak yang paling mughah (murah)....

berbekeikan (berbekalkan) teh taghik (tarik) segelaih (Segelas)......
kome dapat menonton skrin beso (besar) secaghe (secara) percume.....
sekaghang (sekarang) ade jugak kedei mamak yang menambah WIFI secaghe (secara) percume di kedei (kedai) deme.....

dan kome bulih lepak kat kedei (kedai) mamak beghape (berapa) lame yang kome suke.....
selagi mamak kedei (kedai) tu tak halo (halau) kome....
suke hati kome lee.....

tapi peghenah (pernah) tak kite terpikir.....
kedei (kedai) mamak yang kite selalu pergi tu....
betoi ke deme ni semuenye beragame Islam???....
kite bile masok kedei (kedai) mamak tu....

dan nampak le ade ayat2 suci tergantong dalam kedei (kedai).....
kite kompem (confirm) kate kedei (kedai) ni kedei (kedai) oghang (orang) Islam....
padehei (padahal) ......
kalo kome tanye pekerja deme.....

yang ghate2 (rata2nya) beghasei (berasal) daghi (dari) India.....
hagham (haram) deme tak gheti (reti) pun membace Al-Fatihah (sekadar contoh)...
dan yang seghonoknye (seronoknya) lagiii.....
Bahasa Malaysia pun deme tak gheti (reti) kome oooiii.....

tapi bukan semue kedei (kedai) macam ni.....
ade jugak yang tokeh nye beno2 jujo (jujur)....
dan rege (harga) yang dikenekan (dikenakan) pun mughah (murah).....

dan awok peghenah (pernah) berhadapan secaghe (secara) 'live' perkaghe (perkara) yang tak sepatotnye berlaku dikedei (kedai) mamak.....

Kejadian 1
kedei (kedai) mamak ni terletak berdekatan dengan opis awok.....
depan mate pekerje kedei mamak ni mengasah piso (pisau) yang digunekan untuk potong memotong di laluan kaki lime.....

kalo diasah menggunekan batu asah takpele jugakk...
ini memang kaki lima tu yang jadi tempat asah pisonye (pisaunya).....
aduiiii.......
dan sehingge ke haghi (hari) ini....
kedei (kedai) mamak ni awok masih lagi letak dalam list kedei (kedai)yang kene banned ..

Kejadian 2 ....
masih lagi dikedei (kedai) yang same....
pekerje kedei (kedai) mamak ni dengan selambenye....
mengambik sudu yang belom dibasoh di dalam bekaih (bekas) longgok pinggan mangkok yang belom dibasoh....
dan sudu tadi diletakkan bersame2 dengan teh taghik (tarik) yang baghu (baru) dibuat sebelom dihanto (dihantar) kepade pelanggan.....

aduileee....
P/S: kome macam mane pulak???? masih berkunjong ke kedei (kedai) mamak lagi???
Innit by Nuffnang

Innit by Nuffnang




Tengah2 awok berjalan2 ke meghate (merata) blog tadi...
terpeghasan (terperasan) ade satu blog sentuh pasei (pasal) Innit....
(mahap....awok tak peghasan (perasan) blog mane tadi....tapi kalo tuan punye blog ade ke blog awok ni....sile maklomkan entri kome yang awok cakap tu ye!!!)
awok pulak terpeghasan (terperasan) dekat web nuffnang dekat sebelah kighi (kiri)kat bawah tu jee.....

selame ni awok ingatkan bende innit ni takde fungsi.....
sebabnye awok udah selese teghuih (terus) dengan blog.....
mane le ingat bende2 lain lagii....

tapi ghupenye (rupanya) dekat sini jugak kite bulih up kan entri2 terbaghu (terbaru) kite dekat sane....
sekughang2nye kite bulih jimatkan mase daghi (dari) berblogwalking....
tapi still kene buat jugak le blog walking ni.....

errr....
tapi ade syaghat (syarat) jugak le kome....
kome mesti le berdaftar dengan nuffnang....
dan kome memegang keahlian glitterati....
kalo tak memang tak dapat le masok ke innit....

ok le...pade yang bulih masuk ke innit ni...
kome bulih le caghi (orang) yang gune name shahrilhakime....
errr...itu awok le..... tak gune D_08....
sebab die based pade email le kome....

P/S: moh komeee.....terjahhhhh

Kisah Duit




Ermmm....
kome peghenah (pernah : kenkadang awok eje peghonah) dengo ayat kat bawah ni???...
Duit bukanle segale-galenye....

pade awok ayat kat ateh (atas) ni tak tepat....
kalo dibandingkan dengan situasi semase....
ape idaknye......
nak masuk toilet kome nak berkeyo (macam nak kencing le) pun kene bayo kome!!!...

kighe (kira) mudah....
daghi (dari) ateh (atas) ke bawah....
semuenye duit......

dan tanpa duit dapatke kome ke paso (pasar).....
mintak dibungkuih (dibungkus) sayor ato (atau)ikan pree (free)je??
uiiissshhh kalo ade le peniage yang macam tu.....
memang aman duniye....dan takde le oghang(orang) susah kome.....

ade jugak yang kate duit tak bulih beli kebahagiaan.....
pun awok ghase (rasa) ayat ni tak lengkap.....
sebabnye.....
kebahagiaan sekaghang (sekarang) ni.....
jugak perlukan duit.....
daghi (dari) segi batinnye mungkin le betoi....

tapi daghi (dari) segi zahirnye....
daghi (dari) materialnye...
kalo takde duit......
mane mampu kite memiliki semue bende yang kite ndak.....

contohnye....
kome ghase (rasa) bahagie tak kalo kome mampu mengadakan bende2 yang diingini femili kome????.....
dan kome tak kesah pun menghabihkan (menghabiskan) duit semate2 nak tengok famili kome bahagia......

macam mane pulak dengan peghasaan (perasaan) kome bile dapat memuehkan (memuaskan) hati kome sendighi (sendiri)dengan bende2 yang kome pulak ndak (mahu)???
bahagie ke kome???.....

tapi masalah sebenonye ...
kite ni dah terlalu jadi hambe duit.....
maklomle kite terlalu mengejo material....
sampei terlupe ade lagi yang lebih penting.....
ape die tu??? kome tanye dighi (diri) kome sendighi (sendiri)

tapi kome mungkin ade pendapat sendighi (sendiri)....
mungkin ade yang setuju dengan awok......
dan mungkin jugak ade yang tak setuju dengan awok...
takpe....moh kite kongsi....

P/S: gile kome kalo takde duit...... mane ndak membayo duit keghete....mane lagi ndak membayo duit ghumah.....tu tak campo lagi duit ngasuh anak2....... susu deme, pampers...bla...bla...bla.....

Kesah Pengapit


gambo hiasan semate.

Tetibe awok teghingat (teringat) kes awok menjadi pengapit dulu...
kalo dah sebot pengapit tu....
maknenye pengapit pengantin lee....
dah awok menjadi pengapit kepade sepupu lelaki awok....

kesahnye macam ni...
teng...teng....tengg....

Biase le...
bile udah kendughi (kenduri) kawen....
majelih (majlis) akan dibuat dighumah (rumah) peghempuan (perempuan) dulu....
dan pasangan hidop sepupu awok ni....
aseinye (asalnya) Segamat, Johor.....

kite pendekkan ceghite (cerita) je le kome....
ceghite (cerita) malam sebelom ke Segamat tu tak payah le kite ceghite (cerita)...
sebab panjang beno....
daghi (dari) Ipoh ke Segamat panjang ceghitenye (ceritanya)...

kite teghuih (terus) mase haghi (hari) kendughi (kenduri)....
sepupu awok ni takde le teghangkan (terangkan) pasei (pasal) adat2 oghang (orang) Johor bab2 nak bagi lepaih (lepas) masuk ke dalam.....
yang cantek nye lagi....

oghang2 (orang2) tua dan ghombongan (rombongan)daghi (dari) Ipoh semuenye kat belakang....
maknenye awok dengan pengantin le dekat depan sekali.....
dan depan ghumah (rumah) pengantin....
ghupenye (rupanya) udah ade 'tol' yang menunggu....

ahhh....sudah.....dalam poket awok ni ade le sekupang due.....
mampoih mane nak cekoh ni????
nak membayo duit 'tol' ni????...
deme pulak berpanton2 pulak komee.....
cesss.....awok kalo panton due keghat (kerat) gheti (reti)le....

ghupenye (rupanya) sepupu awok udah stendbai (standby) dah 4-5-6 keping duit 'tol'.....
cehhh...buat saspen je le sepupu awok ni....
itu pun jenoh jugak le nak lepaih (lepas).....
sabo jee leee......

kami2 ni udah berpeloh.....
lapo pulak tuuu.....
sudahnye baghu le dibagi lepaih (lepas)...
lepaih (lepas) deme berpueh (berpuas) hati dengan kadar 'tol' yang dibayo...

tapi yang bagoihnye (bagusnya) deme ni ade progrem keluarge Sakinah....
keluarge belah sane ....ditemukan dengan keluarge belah sini...
dan yang bestnye...
sebab awok pengapit.....
awok dudok same dengan pengantin makan beghadap (beradap)......

disebabkan pengantin kaber malu.....
awok je le tukang makan kan untok pengantinnn....
ate.....udah lapoo...kene tahan lame pulak kat depan ghumah......
dah depan mate.....balon je lee...

P/S: nanti awok ceghite (cerita) pulak mase awok jadi pengapit mase kat Ipoh pulak.... hehehe....

CC1M - X2 Nature II

Sebelom ni awok peghhonah (pernah) keluokan entri pasei event ni.....
dan untuk makloman event ni dianjorkan oleh opis awok....
dan disertai oleh wakil2 media serta travel2 agent yang berminat mempromosikan acaghe (acara) berbentok outdoor di Perak....

dah lee....
maleh (malas) nak tulih (tulis) panjang2....
bio gambo (biar gambar) pulak yang berceghite (bercerita)
awok letak caption sikit2 je le yeee...

Sebenonye begambo beghamei2 selepaih (beramai2 selapas) penat berwater rafting

bile udah berwater rafting....deme sughuh pulak berbody floating.....kite layan je....ikot ayor sungeiii
Sessi penerangan sebelom membuat acaghe (acara) water climbing

yang ini bukan pendatang asing tanpa izin.....tapi group yang tak sabo nak nengok kelip2 dekat Kg Dew, Tepen (Taiping



ni mase acaghe (acara) water climbing....dekat ayo teghojon (air terjun) tu kome...



jangan kome tanye sape model gambo ni.....
acaghe bako membako

sambei makan tengahari di kaki ayor teghojon

sessi yang paling tak bulih ditunggu2 oleh peserta.....makannnnn

banyak lagi gambo sebenonye kome......
macam gambo kami semue buat water rafting....
sebab awok dah peghonah post entri yang berkaitan dengan gambo2 water rafting....
jadi akt sini awok tak letak le gambo2 water rafting.....

tapi kalo kome nak tengok jugak....
kome klik dekat sini --->CC1M-X2 Nature


P/S: Pergilah Melancong!!
Agak Sibuk

Agak Sibuk




Salam semue.....
Semalam awok agak sebok (sibuk) dengan keghoje (kerja) duniye (dunia))...... heheheh....
dan disebabkan tu jugak le awok 'tinggeikan' (tinggalkan) blog awok yang itam ni sementaghe (sementara)......

Kebetolan jugak awok takde bende nak diceghitekan (diceritakan)....
banyak bende ato (atau) ceghite (cerita) yang dah diuleh (diulas) di blog2 lain....
jadi untok tidak menampakkan awok ni macma kopi pes (copy paste) ceghite (cerita) oghang (orang) lain....
bio le awok beghehat (berehat)sekejap daghi (dari) berblog.....

tapi mane2 blogger yang biase ke blog awok ni....
deme tau....
beghehatnya (berehatnya)daghi (dari) duniye (dunia) blog ni tak lame.....
habeh (habis)kuat pun sehaghi (sehari) je awok tak menjengah ke sini....

awok jugak sebok (sibuk) dengan assignment dan presentasyen (presentation) yang melambak....
yang perlu dibuat memandangkan awok udah kesuntukan mase......
senang ceghite (cerita) buat leh2 (last2) minit)....
hehehehhe

bile udah leh2 (last2) minit buat ni....
kome paham2 le.....
jangan sape2 pun kaco (kacau).....
awok tengah bagi 150% tumpuan pade assignment & presentasyen (prresentation) awok....

tapi padan le muke awok....
sape sughuh (suruh) buat leh (last) minit kan......
sendghi (sendiri) caghik (cari).....
padan muke.....

P/S: penat buat keghoje (kerja) leh2 (last2) minit ni....

Emas Malaysia - Sukan Komanwel XIX




Haaa.....pagi ni kite ceghite (cerita) bab2 sukan je kome....
udah penat nyembang pasei BAJET 2011 ni....
kali ni kite nyembang peghihei (bersembang perihal) Emas Sukan Komanwel Malaysia pulakk...
kite ikot tughutan nye kome....
daghi emaih (emas) no 1 sampei ke emaih (emas) no 12....
moh kite ......

No 1 - Amirul Hamizan Ibrahim (Angkat Beghat)

Badang kite kali ni seolah nak baleh (balas) dendam.....
maklomler 2 tahun die kene gantong keghane (kerana) pengmbilan bahan terlaghang (terlarang).....itu name lembotnye.....
name kaso nye Streoid..... okle....kughang2nye (kurangnya) die pembukak semangat atlet yang lain untuk memungut emaih (emas)....

No 2 - Arrico Jumith (Angkat Beghat)
Sape le die ni.....tak penah dengo langsong name die... sebelom ni kite kenei (kenal) Matin Guntali je.......tapi sekaghang (sekarang) ni Sabah udah ade pengganti Matin Guntali... 276kg......jumlah bebanan yang die angkat.....gile komeee....

No 3 - Josiah Ng (Lumba Basikal - Trek)
Walopon oghang (orang)kate die bernasib baik sebab Azizol Hasni dibatalkan emaih (emas) keghane (kerana) fault yang dilakukan....tapi sekughangnye (sekurangnya) dengan umur yang udah sampei tahap bulih bersaghe (bersara) ni......ade jugakle pingat untuk negare......

No 4 - Skuad Badminton (Campoghan Berpasukan)

Errrmmm....apelagi nak dikate......selain daghi (dari) England....sape lagi pencabo kuat Malaysia acaghe (acara) badminton dalam Sukan Komanwel kali ni???...

No 5 - Datuk Nicol Ann David (Skuash)
sape macam komen di ateh (atas)...... pemain England, Australia & New Zealand yang ade tak mampu menidakkan emaih (emas) DNAD.....EMaih (emas) pertame DNAD dalam sukan Komanwel.......

No 6 - Nur Ayuni Halim / Nor Suryani Mohd Taibi (Menembak)
....
Ketike tumpuan lebih pade ASP Bibiana Ng.....tetibe name deme berdue ni pulak naik..... maneh (manis) je ghope (rupa) bebudak berdue ni....tapi aweh (awas)kome....kome lebih2 dengan deme ni......deme tembak kome nantiii....

No 7 - Bibiana Ng (Menembak)
ASP Bibiana Ng bukanle name baghu (baru) dalam sukan menembak...... kighe (kira) die melengkapkan pingat yang die dapat......Emaih (emas) ni jugak menidakkan kate2 sumbang selame beliau digantong 2 tahun keghane (kerana) masalah doping..... name kasonye.....dadah terlaghang (terlarang) jugak leee....

No 8 - Pandelela Rinong (Terjun)
Antaghe (antara) kejutan Sukan Komanwel kali ni.... tak diletakkan haghapan (harapan)...... tapi dengan 1 Perak sebelom tu bergandingan dengan Leong Mun Yee...... dan yang menaghiknye (menariknya) mate tertinggi beliau didapati daghi (dari) terjunan terakhir tu kome.....kalo udah ghezeki (rezeki)tuuu...

No 9 - Koo Ken Keat / Chi EEI Hui (Badminton)...
Pasangan Bidan teghejun (terjun).....Chin Eei Hui....kalo tak disebabkan pasanganye cedeghe (cedera)....memang takde le pasangan beghegu campoghan (beregu campuran)ni....... dan yang bagoihnye (bagusnya)......pasangan pilihan no 1 daghi England pun bungkuih (bungkus) dengan deme ni.....

No 10 - Elaine Koon (Gimnastik Berighama (berirama)
Lagi satu kejutan..... ntah sape2 le die ni....tetibe name naik...dengan 1 emaih (emas) i Peghak (perak) dan 3 gangse......ghasenye (rasanya) die dapat imbohan paling beso diantaghe (diantara) semue atlit Malaysia yang cemerlang kali ni...

No 11 - Datuk Lee Chong Wei (Badminton)
Hmmm.....kalo le DLCW tak menang kome...... memang die kene bersaghe (bersara) le...... kecuali kejutan single pompuan (Wong Mew Choo kalah pade single India).....DLCW memang tak banyak pesaing....... memang wajib menang...

No 12 - Koo Kien Keat / Tan Boo Heong (Badminton)....
Emaih (emas) penutup......satu lagi pasangan wajib menang.... pesaing deme daghi (dari) England je.....kighe (kira) takde cabaghan (cabaran) yang beso....... fullstop!

Dengan 12 emaih (emas) melebihi sasaghan (sasaran) yang diletakkan MSN.....
kejayaan kali ni lagi maneh (manis) sebabnye menang di luo negare.....
dan yang pastinye walopon skuad badmiton menang emaih (emas)....
dan dan meyumbang 3 lagi emaih (emas).....
tapi deme rugi sebab kene kongsi RM80,000.00 untuk setiap emaih (emas) yang disumbang.....

Elaine Koon le yang gelak paling beso.....
RM80,000.00 dapat soghang (sorang)
RM40,000.00 untuk Perak
RM20,000.00 untuk gangse......
RM180,000.00 die soghang je kome......kekekek

P/S: kalole awok tau dulu....dah lame awok jadi penyongkak terhandei negare.... (pencongkak terhandal)....errr...tapi congkak ade masuk ke dalam senaghei (senarai) Sukan Komanwel kome???
Kalah Lagi?!

Kalah Lagi?!



Errkkk....
sebenonye entri ni nak tulih (tulis)malam tadi....
tapi sebab awok nak tengok ape kengkawan opis awok cakap......
ape yang deme nak 'fire' awok....
saje je awok tulih (tulis) pagi ni.....

Sebenonye....
entri ni keghane (kerana) 'meghaikan' (meraikan)kekalahan Liverpool semalam.....
2 - 0 tu kome....
kene pulak dengan Everton....
musuh setempat......

ni semue kesan daghi (dari) kelam kelibot pemilikan Liverpool le niii....
membawak ke padang.....
kalo awok banyak duit kome....
memang awok dah beli dah Liverpool FC dengan Perak awok tuko kepade pemilikan 'private'....
itu kalo banyak duit lee....

ishhh...ishhh...ishhh....

dan pagi ni telinge awok hampir berdaghah (berdarah) dengan 'usikan manje' daghi (dari) kengkawan opis.....
biase le deme....
dapat je point.....
memang tak ingat le deme bagi....

nasib baik le awok ni jenih (jenis) sabo dan tak kesah....
kalo oghang (orang) lain ni mau bertumbok ni kome.....
kekekek....bola punye pasei (pasal).....


P/S: kenape le awok minat bola......ish...ishhh...ishhh..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss