Mode : MC

Mode : MC

Salam semue....
awok haghi ni MC....
Demam tak kebah2 lagi daghi hagi Sabtu lepaih (lepas)....
jadinye....
komen2 kome.....
nanti le awok baleh (balas) yeeee.....
haghap (harap) maap!!
Akhirnye Banner Sendighi

Akhirnye Banner Sendighi


Wakakakaka....
jenoh awok buat banner ni.....
ini tahap yang paling basic yang awok gheti (reti)......
idong ni ghase (rasa) kembang kuncop...kembang kuncop....

ateeee.....
banner buat sendighi (sendiri)......
muahahaha....teghase (terasa) riyak le kejap...
jadi.....
sape yang nak bertukor banner dengan awok, udah boleh dah ni....
Apoknye + Anak2nye Tak Sehat!

Apoknye + Anak2nye Tak Sehat!


Sekaghang (sekarang) ni musim ujan.....
dah ujan kali ni dah bagi kesan pade awok....
awok udah mule batok2.....sakit tekak.....
dan paling kesian nye....anak no2 awok pun udah mule demam.....
yang bongsu pun udah setat batok2.....
awok udah bawak due2 nye ke klinik.....

kesian deme....
dan disebabkan tu jugak le....
awok laki bini tak lena tido malam sepanjang seminggu ni....
berjage malam sebab deme....

takpele....
anak punye pasei bangon tengah malam pun takpe.....
naseb baek esok cuti haghi (hari) minggu....
bulih le kabe (cover) balik ghehat (rehat) yang tak cukop ni...

errr....dapat ke kabe balik ni???

GA Teka & Menang Ibu3A

Awok tengah ghajin (rajin) ni....
tak caye???....
ni ha awok join GA lagi...
kali ni blog KakYong pulak.....
Blog Kak Yong
----------------------------------------------------------------------------------------------

Salam ceria & salam bahagia,

Seperti yang dimaklumkan dalam n3 yang lepas. Mulai hari ni, 22 Nov 2010, ibu kick-off GA Teka & Menang.

GA ini adalah sempena 6 bulan ibu berdomain http://www.kakyong.com.

Kaedah nya senang jer… teka berapa nilai duit syiling yang ade dalam gambor ni..


Dalam gambor ni ade syiling 50sen, 20sen, 10 sen, 5sen dan 1 sen. Yang baris depan tu syiling 5 sen dan 1 sen. Hint : lebih dari RM50 dan kurang daripada RM100.

Pemenang : adalah mereka yang berjaya meneka nilai yang hampir @ tepat.

Kenapa ‘mereka’? Open-mouthed smile Sebab hadiah disediakan untuk 5 pemenang. JIka mendapat sambutan, Insya Allah, akan ditambah. Tapi hadiahnya bukan lah nilai ratus2-riban2 yer… sekadar seiklasnya dari ibu.. Red roseRed rose

Kaedah @ syarat2nya :

1. mesti ade blog, terpulang nak follow blog kakyong[dot]com

2. Tajuk n3 “GA Teka & Menang Ibu3A”, tajuk lain tidak diterima ya. Winking smile

3. Letak banner dalam n3 dan backlink ke n3 GA Teka & Menang Ibu3A dan nyatakan jawapan anda dalam n3. Anda diberi peluang meneka sebanyak 2 kali, jadi dalam jawapan tu nyatakan 2-2 tekaan anda.

4. Letakkan banner beserta backlink di sidebar.

5. Listkan http://www.kakyong.com dalam bloglist anda.

6. Tinggalkan link di kotak komen dengan menyatakan url n3 & email anda. Yang bermasalah untuk tinggalkan link di kotak komen, sila emailkan penyertaan ke kakyong72@gmail.com dengan tajuk email “GA Teka & Menang Ibu3A”.

7. Tambahan (update 23 Nov 2010) : Cabutan berTUAH akan dibuat untuk 2 orang peserta berTUAH...

Senang ajer kan.. jadi selamat meneka lah yer. Winking smile Thumbs up

------------------------------------------------------------------------------------------------

Make awok pun meneke.....
a- RM86.86
b- RM 93.17


Giveaway Pertama Daghi Atie Aizam

Buat julung2 kalinye....
awok pun tak tau beghape kali julung dahhh,....
awok join GA......Give away le tuuu
Kali ini awok join GA blog Blog Atie Azam

syaghat2nye kome tengok kat bawah ni....
taghikh tutopnye pun udah tak lame dah ni.....

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - -

khas untuk
Rakan2 & Follower2 Atie

Syarat2 nye senang jer..

1. Anda mesti seorang blogger
2. Anda mesti merupakan follower atieaizam.blogspot.com
3. Anda mesti mempunyai alamat di Malaysia
4. Buat entry bertajuk: 1st Lucky Draw by Atie Aizam
5. Mesti letak banner 1st Lucky Draw tu yer kat entry anda
dan linkkan ke blog ni
6. Kat sidebar pun, jgn lupa letak banner ni dan perlu linkkan juga
7. Tinggalkan link entry anda di komen box entry ini saje
8. Tag sorang kawan anda atau lebih terpulang pada anda

Tarikh Tutup: 30 November 2010


HadiAH?????

laptop accessories
ada 10 brg dlm box ni termasuk mouse,
cable lock dan sebagainye.. :)

jOM join!!

Ada Penambahan:
Bila2 masa saje atie akan mencabut nama
di dalam senarai yang ada untuk memenangi hadiah sampingan..

jika dalam tempoh 3 jam dari cabutan dibuat
si pemenang tidak mengesahkan dirinya
di post Lucky Draw Hadiah Sampingan,

hadiah tersebut dengan sendirinya terbatal..
takde rayu merayu yer hikhik..
hadiah akan diberikan 2 hari selepas 30hb Nov 2010 juga.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Awok nak tag KakYong, Yong Ummi Hanie, cik eMMe, Yop A. Samad Jaafar, cik Kalamhati,Kak Halima, Cik Dni, cik Fiqas......
Sape lagi ye??? ........
ghamei sebenonye ni.....
Jemputan Ghesmi

Jemputan Ghesmi


Uisshhh....... D_08 udah berjempot ni kome.....
ape ceghite (cerita) ni???
hehehehe....

sebenonye awok nak menjemput.....
sape2 yang kaki putsal......
atopon sekado berhajat nak mengeluokan peluh.....
awok nak mengajak kome same2 berputsal dengan awok.....

kalo sebelom ni geng2 awok selalu buat haghi (hari) Jumaat malam....
tapi memandangkan ghamei (ramai) yang nak balik ke kampong....
kehadighan (kehadiran) makin lame makin kughang (kurang).....
jadinye kami2 ni menuko haghi (menukar hari) kami berputsal!!!....

kome jangan ghiso (risau)....
geng2 awok ni semuenye macam awok....
geng peghot (perut) kedepan...
setakat nyepak2 bola bulih lee.....

lupe plak....
butir2 ektibiti menyepak ni dekat bawah ni....

Haghi : Ahad
Jam : 6.00 petang....
Tempat : Extreme Park, Tambun (Sebelah Bandar Sunway Tambun dengan The Lost World of Tambun)....
Bayaghan : bergantong pade kehadighan (kehadiran), kalo ghamei kughang le mayonye (ramai kurangle bayarnya)....


ektibiti menyepak ni awok n geng buat tetiap minggu....
kalo ghajin (rajin) moh ler komee.....

Haghi Jumaat


Awok suke haghi Jumaat....
selain daghi (dari) Jumaat ni penghulu segale haghi (hari).....
Jumaat jugak menandekan kite bakei bercuti besok nye.....
hehehehe....

selain tu waktu keghojenye (kerjanya) pendek.....
masok pukoi 8.00 pagi.....
pukoi 12.15 tgh udah setat ghehat (start rehat).....
masok balik pukoi 2.45 petang.....
mane le tak pendek waktu berkeghoje (berkerja) haghi (hari) Jumaat ni.....

Haghi (hari) Jumaat juge kite bulih bersemayang Jumaat....
walopon 'statement' awok ni macam budak2.....
tapi cube kome bayangkan bile lagi haghi nye ...waktunye....
kome dapat tengok masjid melimpah ghuah (ruah) dengan oghang (orang) berjemaah waktu siang????.....
takde kome.......

itu sebab awok suke haghi (hari) Jumaat......
dan lokasi peberet (favourite) awok semayang Jumaat.....
ade 2 tempat..... Masjid Negeri Ipoh dengan Masjid Al-Aulia, Padang Tembak (tapi oghang manggei Masjid ni Masjid Tembok).......

patotnye haghi (hari) Jumaat ni diishytiharkan sebagei (sebagai) haghi (Hari) cuti.....
bio memudahkan kite bersiap pegi semayang.....
mat saleh deme galakkan bercuti haghi (hari) Ahad sebab senang deme nak pegi semayang dekat gereja deme.......
kite yang bute tuli ni pun ngikot le bercuti jugak haghi Ahad.....

Entahleeee

Musim Kendughi Kawen Bermule + Bersunat!


Gambo hiasan semate
Salam semue....
ghasenye (rasanya) semue udah tau yang cuti sekolah udah bermule......
dan bile musim cuti sekolah bermule niii....
ade 2 bende je yang jadi kebiasaan oghang (orang) kite....

Kendughi kawen (kenduri kahwin) dengan majelih (majlis) bersunat (bace : berkhatan)....
bile udah ade majelih2 (majlis2) macam ni......
tak payah le kome nak masak tengahaghi (tengahari) dah....
kome pegi je majelih2 (Majlis2) yang ade tu.....

ade yang sehaghi (sehari) dapat 2 - 3 jemputan sekaliguih (Sekaligus)......
mane yang lalu (bace : larat)......
kome pegi le semue......
kalo tak........ pegi yang majelih (majlis) yang dekat2 jeeee....

ok le kome selamat berpesta makan!!!

P/S: pade adik2 yang masuk jawi@bersunat@berkhatan kome buat macam biase jeee.......sakit sekejap jeee.....hehehe
D_08 & Bola

D_08 & Bola

Awok ade buat pages baghu dekat sebelah tu haaa....
awok setakat letak gambo2 awok same ade mase berfutsal, main bola padang
atopon sekado menonton bola di stadium....
kalo ikotkan ati......
banyak gambo awok nak letak....

tapi kome tengok je le gambo yang tak sebeghape (seberapa) ni...
bukan niat nak bangge dighi (diri) ....
tapi sekado kome tengok je lee....
tak payah komen punnn...heheheh

Jurucakap Majlis Meghisik@Bertunang



Ini gambo traffic Jam...bukan gambo ghombongan....

Hehehehe....
belom ape2 lagi awok udah menyeghongen.......
ngingatkan kesah awok jadi jurucakap Majlis Meghisik@Bertunang adik Ipor awok minggu lepaih (lepas).....

memang lawok....
awok walopon dalam famili awok....
awok soghang je laki daghi (dari) 6 beghadik (beradik)....
tapi tiap kali majelih (majlis) meghisik ato (merisik atau) bertunang adik beghadik awok.....
ade pakcik2 awok yang tukang cakapkan....

tapi kali ni....
kebetolan pulak ghombongan (rombongan) lelaki daghi (dari) Jinjang datang Ghaye Haji kedue...
jadinye yang belah mentue awok ni......
yang tue2 semue tak dapat cuti......
bapak mentue awok pulak memang jenih (jenis) tak beghape (berapa) nak bercakap......
tinggei le awok selaku abang Ipor sulung.....

kekekeke......
tapi naseb baek le Majelih berlangsong dengan jayanye....
Alhamdulillah....lege....
kalo tak ....tak bertunang le adik Ipor awok tu....

mane idaknye.....abang Ipornye pengsan sebelom bercakap!!!......

P/S: Sekaghang (Sekarang) ni udah maleh (malas) nak taip panjang2......
P/S1: gambo2 majelih bakei menyusui!! Insyallah!!!....

Bereksperimen dengan Blog


Kalo kome yang ikot blog awok mesti peghasan (perasan)....
saghi due ni (Sehari dua ni).....
template blog awok.....
kaler blog awok....
header blog awok....
asik (asyik) bertuko.......

bukan ape....
saje nak menggodek ape yang bulihhh...
awok ghase (rasa) template yang lame tu agak 'gelap'....
itu yang awok tuko tu......

lepaih (lepas) ni kalo tak pueh hati lagi...
awok tuko lagi.....
seghonok (seronok) tuko menukor kaler 'ghumah' ('rumah') kite ni ye!!....

Terkejo-kejo


Benda yang awok tak gemo (gemar)....
bile kene buat keghoje (kerja) terkejo-kejo (terkejar-kejar)....
name oghang putih nye 'Rushing'....
udahle bagi leh menet (last minutes).....
ndak nye (hendaknya)......
jam..... jam tu jugakk....

bende ade dekat kamu tu udah lame....
udah bulih sangat prepare awei (awal).....
tapi kamu tu degey (degil)....
tak nak dengo kate oghang (orang).....

lantak leee....
mane yang ade itule yang kamu dapat!!!.....
nasebbbb leeee

SPM 2010 setat haghi ni???



laaaaa.........
Adik awok setat SPM haghi ni.....
padanle sungguh2 die kol mak awok mintak restu...
mintak maap leee......

ghupenye (rupanya) SPM mule haghi (hari) ni....
adoiiileee....
kesebokan awok ni buat awok tak ambik tau hei (hal) duniyeee......

maaple adik abang soghang (sorang) tu.....
abang mike ni terlupe sungguh......
buat yang terbaik.....
mike tinggei leh (last) adik-beghadik kite yang bulih ambik SPM....

yang lain semue udah tue bangke.....
Insyallah.......kalo dah beghusehe (berusaha).....
ditambah pulak dengan ghestu (restu) mak....
dicampo dengan doa pade Allah.....
Insyallah....haseynye (hasilnya) sukses!!!

P/S: teghingat (teringat) ambik SPM 13 tahun lepaihhhh
30 November 2010

30 November 2010

30 NOVEMBER 2010


Wahhhh........
Taghikh(tarikh) 30 November 2010 bakei (bakal) tibeee......
awok makin libang libu nunggu (tunggu) taghikh (tarikh).....
makin tensen dibuatnye....

taghikh (tarikh) ni nanti.....
kompem ade banyak sekatan dibuat.....
berlapih-lapih (berlapis-lapis) le awok kene lalu......

ate mane ndak (hendak) dibuatnye.....
awok bukan bulih ngelak (mengelak).....
kene lalu area2 ni jugak......

satu caghe (cara) jee.....
awok kene keluo (keluar) awei (awal)......
ghasenye (rasanya) 6.30 pagi udah kene keluo nii....
itupun kalo awok tak nak tersangkot leee.....

kome tau ke taghikh (tarikh) 30 November 2010 ni ade ape????

Traffic Jatuh Mendadak

Gambo Sekadar Hiasan

Salam semue.....
akibat daghi (dari) ketidakaktifan awok berblog kebelakangan ni.....
traffic ke blog awok jatoh mendadak......
walopon begitu....

ade lagi yang sudi berkunjong ke blog awok ni....
teghime (terima) kasih awok ucapkan......
Teghime Kasih pade komee......
Mode : Masih Dlm Mood Bercuti

Mode : Masih Dlm Mood Bercuti

Mode : Masih dalam mood bercuti sehingge dibeghitahu kelak!!......
haghap maklom!!
Selamat Haghi Ghaye Idul Adha 1431

Selamat Haghi Ghaye Idul Adha 1431


Pertame-tame nye.....
awok nak ucapkan Selamat Haghi Ghaye Idul Adha 1431 kepade semue umat Islam diduniye.....
dan yang beghani menjengah ke blog awok ni.....hehehe....
moge kome mendapat syafaat ateh (atas) haghi ghaye (hari raya) yang kome sambut besok ni.....

awok cumenye heghan (hairan) ngape le kite nak beghiye-ghiye (beriya-iya) nak menyambot haghi ghaye haghi ni.....
padehei (padahal) .....
ghaye haji (raya haji) ni lagi beso daghi (dari) ghaye (raya) pose.....

sayanggggg....
apepun kome Selamat Haghi Ghaye Idul Adha 1431....
Mode : Busy

Mode : Busy

Mode : Busy

Gaji Player Bola Malaysia....

ini bukan player bola Liga Malaysia ye!!!

Sekaghang (sekarang) ni pasukan2 bola kat Malaysia tengah gile 'memancen' (memancing) player2 yang ade name ........
nak2 pulak tempoh mase untuk rejister tim dalam bulan 12 ni je....
beghebut-ghebut (berebut-rebut) le nak dapatkan player yang terbaik untuk pasukan deme.....

bile udah beghebut2 (berebut-rebut) tu....
kompem le macam2 janji yang pasukan tabor pade player....
ye le....dalam usahe deme ndak dapat kan player tu....

antaghenye (antaranya) .....
gaji yang beghibu2 (beribu-ribu)...
bukan ghibu 4 angke ye....
berbelaih (berbelas) malahan puluh ghibu (ribu) pun ade.....
terkini ade pasukan yang cube menjadikan tim deme tim impian (name oghang putih nye Dream Team) telah menawo kan seoghang player dengan gaji bulanan sebanyak RM27,000.00 ......

gile.........
awok bukan le menidakkan kemahighan (kemahiran) deme main bola tu....
tapi agak2 le pun nak tawo (tawar) gaji pade player2 tu......
udahle dengan kutipan 'gate collection' pun tak sebeghape (seberapa).....
berhaghap (berharap) pulak pade bantuan FAM (yang mangkok) & keghajaan (kerajaan) negeri masing2 (ni Persatuan Bolasepak Negeri ye....bukan Kelab).....
deme ni lebih mementingkan pade jangke mase pendek.......
jangke mase panjang deme tak pikio (fikir)......

awok bukan le ighi hati (iri hati) dengan player bola....
tapi kome bayangkan....kelulusan deme takat SPM.....
tapi gaji melampo2 melambong nyee......
oghang (orang) lain teghuk2 (teruk2) belajo tinggi2.....
tapi habeh (habis) kuat pun gaji bulih dapat RM3 - 5k je.....

awok tau yang jangke hayat player bola kat Malaysia ni pendek......
dan deme akan cube dapatkan tawaghan (tawaran) yang terbaik deme bulih dapat.....
itu le sebab deme tekan habeh-habisan......
yang ni awok tak salahkan player2 tu tadi.....

Persatuan Bolasepak Negeri patotnye ukor dulu baju kat badan sendighi (sendiri) sebelom tawokan gajo yang bukan2 pade player2 tu......
kaghang (karang) jangan sebab kome udah tak mampu nak bayo gaji player tu....
pasukan gulong tikor........
taghik dighi daghi (tarik diri dari) liga....

cukop2 le.......

Ceghite Kawen (Cerita Kahwin)

gambo sekado hiasan semate.....
takde kene mengene dengan yang hidop atopon yang telah meninggei duniye!!


Kahwin......
Kahwin zaman ni banyak belanje yang kene keluo....
daghi (dari) belanje kawen nye......
daghi (dari) belanje baghangan (barangan) kawen nye.....
pendekate banyak le duit kene keluo.....

awok bukan nak sentuh pasei belanje kawen (kahwin)....
tapi awok nak sentoh pasei (pasal) proses kawen (kahwin) ....
yang awok ghase (rasa) agak rumit dan leceh......
dan menyusahkan bakei2 (bakal) pengantin......

dan awok ghase (rasa).....
disebabkan susah nye proses nak kawen (kahwin) ni.....
ini pun salah satu yang menyumbang pade banyak nye kes penzinaan.....
mengandong luar nikah.......

bab yang pemegheksaan (pemeriksaan) HIV tu awok setuju......
yang tu salah satu caghe (cara) untuk mengelakkan bakei (bakal) pengantin terjebak dengan pasangan yang dijangkiti HIV......

bab keghusus kawen (kursus Kahwin) tu awok kughang setuju.....
keghusus (kursus) ni mesti dihadighi (dihadiri) oleh kedue2 bakei (bakal) pengantin......
dan keghusus (kursus) mase zaman awok kawen dulu makan mase 2 haghi (hari)......
kite dengo2 je ustaz & ustazah tu mengajo kat depan ....
dah kite dapat sijil.....

patotnye keghusus (kursus) disambong lagi......
bio (biar) mase dah kawen pun kughang2(kurang2) nye 2 - 3 kali lagi keghusus (kursus) ni dibuat.....
bio (biar) pengantin2 baghu (baru) tu tau tanggongjawab deme lepaih (lepas) kawen......
takde le baghu kawen (baru kahwin) 1 - 2 tahun.....udah berceghei (bercerai).....

bab nak dapatkan tandatangan Penolong Pendaftar tu pun leceh jugak.....
patot jawatan penolong pendaftar @naib kadi ni.....
setiap masjid ade penolong pendaftar@ naib kadi sendighi (sendiri).....
senang nak dapat tandatangan deme nanti.....
tapi bio (biarlah) masjid yang beso2 je yang ade jawatan ni....
ni kalo udah semue masjid ade....jenoh jugakk....silap2 deme beghebut (berebut) pengantin nanti.....

Kome paham ke ape yang awok nak sampeikan????

P/S: sempena jemputan kawen yang berdeghet2 (berderet2) awok dapat bermule 2 minggu lepaih (lepas) sampei le awei (awal) bulan Januari 2011 nanti......

Teater


Awok bukan le kaki teater.....
tapi tak bermaksud yang awok tak suke teater......
awok suke 'live perfomance' macam tu......
tapi tak suke bile mase yang meleghet (meleret) lame.....

teater yang peghonah (pernah) awok tengok dulu.....
Teater 'Ronggeng Rokiah' .....
dipentaihkan (dipentaskan) di Istana Budaya....
dengan 'lead actress' die si Safura....

awok tengok trend teater sekaghang (sekarang) ni....
deme suke beno buat teater muzikal.......
aje gemo deme menyanyi ye!?.....
kekadang teater yang dipentaihkan (dipentas) kan tu takde pun unsur2 mengajo.....

sekado (sekadar) nak berseghonok (berseronok) je......
ape salahnye.....kalo dekat tibi tak banyak ceghite (cerita) berbentuk keagamaan....
pendokong2 teater ni buat pulak teater yang berbentuk keagamaan...
dan tak payah beghat (berat) sangat isu nye pun.....

cukop kalo sekado basic keagamaan....
tapi dalam mase same dipentaihkan (dipentaskan) dengan teliti.....
perghhhh.......
awok teghingat (teringat) mase tibitige (tv3) tengah tayangkan ceghite (ceirta) Nurkasih.....

macam mane kesan die pade masyaghakat (masyarakat)......
tapi pendokong teater tak ambik peluang ni........
ajenye tengin....... peluang depan mate tak nak diambik.....
yang deme nampak.....teater mesti bentuk muzikal.....

nanti akan keluo teater 'Natrah'....
yang akan diaghahkan (diarahkan) oleh Erma Fatima.....
yang berkesempatan pegi tengok....pegi lee.....
tengok macam mane Islam Natrah dipertahankan.....

dan awok berhaghap (berharap) sangat le.....
dibanyakkan jugak teater yang berbentuk sejaghah (sejarah) yang 'betoi'....
dan bukan yang hanye 'beghat' (berat) ke satu pehak je.....
dan ade jugak 'roadshow' dibuat.....dan tak tumpu hanye di Istana Budaya semate......

P/S: Sesekali layan teater pun best jugak!!!...

Nama P.Ramlee Yang Hangat


Awok ade buat enteri peghihei (perihal) P.Ramlee sebelom ni....
Kalau P.Ramlee Masih Hidup Lagi
dan tak sangke memang name Allahyarham masih lagi diingati oghang (orang)....

dan di blog awok ni pun....
kalo ditengok daghi (dari) jumlah caghian (carian) tu...
memang name Allahyarham yang paneh (panas).....
antaghe (antara) yang oghang (orang) nak tau ceghite (cerita) die.....

sayang ye.....
kite ingat die bile die udah takde ...
mase hidop .......oghang (orang) tak ingat pun....

P/S: Ghimo mati meninggeikan belang....maknusiye mati meninggeikan name je leee
Semangat yang hampir ilang!

Semangat yang hampir ilang!

Banyak tu le lebih kughang semangat yang tinggei


Betoi le kate oghang (orang).....
kalo kite ni gile berblog sebelum ni....
tetibe kite ilang (hilang) lame sikit....
semangat nak berblog pun jadi berkughang (berkurang)....

awok pun kene penyakit ni......
tapi awok bernaseb baek....
sebabnye banyak keghoje (kerja) awok udah setel.....
dan awok bulih tumpukan balik pade blog awok yang itam legam ni....

awok kalo tak sebab ade kengkawan yang sudi berkunjong ke sini....
ghasenye (rasanya) leboh jugak ni........
kengkawan le buat semangat awok berblog ni tak ilang....
teghime (terima) kasih le komee.....

P/S: Kome tau sape kome.......jadi awok tak sebut name kome kat sini...teghime aksih tak terhingge pade kome sebab sudi kesini.......
Haghi Senayan (Isnin)

Haghi Senayan (Isnin)


Oghang (orang) putih sebut Monday....
Oghang (orang) Malaysia sebut Haghi (hari) Isnin....
Oghang (orang) Perak pulak sebut haghi (hari) Senayan....

tak kighe (kira) le ape bentok ato (atau) jenih (jenis) yang kome sebut....
haghi (hari) Senayan tetap jugak hadir......
kome memang tak bulih nak elak......

Ade satu penyakit yang selalu melande golongan pekerje bile datang haghi (hari) Isnin.....
penyakit 'Monday Blues'......
ato (atau) name lainnye penyakit 'maleh' (malas).....

agaknye sebab udah bercuti due haghi (hari)......
dan Isnin ni haghi pertame berkeghoje (berkerja).....
jadi maleh (malas) nya di tahap paling tinggi.....

nak mule buat keghoje (kerja) balik.....
nak habihkan keghoje(kerja)yang tertangguh.....
nak peghah (perah) otak balik ni....

itu yang buatkan kite makin maleh (malas) tu.....
tapi kome kene ingat....
takde haghi (hari) Isnin ni.....
takde le haghi (hari2) lain kome oooiii......

jadi macam mane kome maleh (malas) pun haghi (hari) senayan ni.....
kome buat le jugak keghoje (kerja) kome....
dan maleh (malas) tu jangan dilayan sangat....
makin dilayan.....bertambah maleh (malas) nyeee.....

P/S: ?????
Penyakit Payah Nak Tido

Penyakit Payah Nak Tido



Errr....
haghi (hari) ni.....
mase ni.....
awok masih lagi tak dapat nak tido....

mate awok ngantok....
tapi bile udah baghing (baring)....
tak mau pulak le nak megholoh (tido)....

awok udah terkena penyakit payah nak tido ke kome???
ape ke name saintifiknye.....
awok kalo udah lepaih (lepas) pukoi 1.00 pagi ni....
kebaghangkalian awok nak dapat tido.....payah....

sudahnye....
ni lee....
bende yang awok tengah buat....
yang kome tengah bace ni le yang awok buat....
makin lame makin meghepek (merepek)....

kome layan je leeeeee.....
Pukoi 1.41 pagi..

Pukoi 1.41 pagi..


Errmmm....tak bulih nak tido le pulak....
mate awok ngantok....
tapi asei pejam....
tak jugak tertido.....

nak membace.....
takdele.....
udah gelap ni....

sudahnye....
awok ambik laptop adik awok ni....
online kejap......

sambei2 (sambil2) tu bukak blog awok.....
takde bende ape pun yang awok nak ceghite (cerita)......
saje je gatei (gatal) tangan....
tulih (tulis) je ape yang terlinteh (terlinta) dekat kepale hotak awok ni.....

sambei2 (sambil2) tu bulih (boleh) jugak awok baleh (balas) komen kengkawan...
dan berblogwalking pagi2 bute ni.....
jadile...... nak kaber (cover) balik bebeghape (beberapa) haghi (hari) yang awok tinggei (tinggal) ni....

P/S: nak bukak tibi.... maleh (malas)....

Hilang Anak

Kalo kome ade bace paper semalam......
kome mesti peghasan (perasan) ceghite (cerita) budak umor 3 tahun naik beh soghang2 (bas sorang2))......
tapi takpele.....
awok ulang suaghe (suara) balik ceghite (cerita) ni...

ceghitenye (ceritanya),.....
bile ade soghang (sorang) penyelia hotel ni peghasan (perasan) ....
ade soghang (sorang) budak yang die agak umor 3 tahun....
naik beh (bas) soghang2 (sorang2) daghi (dari) Cheras kalo tak salah awok....
dan tughun (turun) dekat kotaraya.....
naseb baek le si penyelia hotel ni prihatin oghang (orang) nye ....
kalo tak awok tak tau le naseb budak tu......

ceghite datok budak ni pulak.....
die biorkan cucu die tido dalam keghete (kereta) mase die basoh keghete (kereta).....
tapi die tak peghasan (perasan) mase bilenye cucu die keluo keghete (kereta).....
melilo (melilau) die mencaghi (mencari) cucu die......
tuhan je tau peghasan (perasaan) die masa tu....

haaa....kat ateh (atas) ni semue intro je....
panjang kan???....

awok nak berceghite (bercerita) pengalaman awok ilang (hilang) anak daghe (dara) awok selame setengah jam kat Nilai 3.......
peghasaan (perasaan) awok mase tu.....
memang libang libu......

macam2 awok terbayangkan mase tu.....
Ya Allah......mane le pegi anak aku ni ......
pueh awok mencaghi (mencari) dalam kedei baju tu......
habih semue oghang (orang) awok tanye......

awok mase tu.....
mate udah bergenang dahhh.....
memang tunggu mase nak teghoyak (menangis) je......
anak kome.....bukan bulih ganti2......

ghupenye (rupanya).....
anak daghe (dara) awok ni die main soghok2 soghang2 (sorok2 sorang2).....
celah2 baju tu kome.....
oghang manggei (orang panggil) name die pun....die buat diam je.....

Allah....... memang awok teghoyak (menangis) mase tu jugak.......
teghuih (terus) pelok cium die....... bawak masok keghete (kereta)......
macam mane bersyukur, lege dan terhaghu (terharu) nye awok mase tu.....
teghuih (terus) awok ajak mem awok balik.......
awok udah takde 'seleghe' (selera) nak bersopping dah mase tu.......

sekaghang (Sekarang) ni kalo keluo (keluar) memang awok akan pegang anak2 awok.....
bio (biar) mem awok berjalan&sopping soghang (sorang)......
jadi kome.....kalo berjalan pastikan mate kome sentiase 'alert' mane anak kome pegi......
anak daghe sulung awok Nur Qurratu'aini

Bos Lelaki vs Bos Peghempuan....


Awok selame berkeghoje (berkerja) ni.....
awok udah meghase (merasa) berkeghoje (berkerja) dengan 2 bos yang lain jantina.....
baik bos lelaki atopon (ataupun) bos peghempuan (perempuan) ade baik.......
ade jugak bughuknye (buruknya).....
tapi awok tak nak berceghite (bercerita) peghihei (perihal) bughuk (buruk) bos ni.....
kite ceghite (cerita) yang baik je ye kome.....

Bos no 1......
memule memang awok agak kekok....
dapat bos peghempuan (perempuan)
agaknye sebab sipat (sifat) seksis tu awok ade lagi kot (mase tu le....)
tapi lame2 awok dapat teghime (terima) berkeghoje (berkerja) dengan oghang (orang) peghempuan (Perempuan).....

walopon kekadang bos peghempuan ni agak angin......
tapi awok senang teghime (terima) tunjok ajor, pandangan atopon mase die maghah (marah).....
kalo die maghah (marah) pun....
disebabkan die seniyer (senior) dan berkeluarga.....
maghah (marah) nye lebih kepade maghah (marah seoghang (seorang) mak kepade anak die.....

Bos No 2.....
haaa....bos kedue awok bos Lelaki.....
tapi disebabkan perbezaan umor (umur) yang sikit....
awok dengan bos udah ghope (rupa) kawan baik.....
tapi 'kawan baik' takde le awok gune untuk mengampu bos......

bos awok yang ni takde banyak keghenah (kerenah) nye....
senang beno keghoje (kerja) dengan die.....
die pun jenih (jenis) yang sempoi ......
takde dakwe dakwi......
asei keghoje (kerja) siap ikot taim (time)......
dan ikot ape yang die ndak (hendak).....
kighe (kira) sukses le keghoje (kerja) tu....

awok takde masalah ndak keghoje (kerja) dengan mane2 bos....
letak je daghi (dari) mane2 jantina pun.....
asei (asal) awok senang keghoje (kerja) dengan die....
dia pun takde caghi (cari) masalah dengan awok.....
awok ok jeee.........

P/S: errr.....ade ke bos yang due jantina??? ....heheh

Nota Kaki 2 :
Perempuan.....kalo ikot oghang (orang) Perak...deme manggei oghang peghempuan ni oghang betine.....tapi kalo awok gune kat sini....kaso pulak.....

Nota Kaki 2: 'Seksis' ....nak tau ape maksud die.....k

lik dekat sini Awok Bukan Seksis
Mendung = Hujan!!

Mendung = Hujan!!



Oghang (orang) kate mendung tak beerti hujan.....
dan ayor (air) dalam tempayan tu jangan le kome cughah (curah) buang awei sangat......
takot tak ujan langsong kome......
ayor yang kome takong (takung) udah habeh kome buang........

daghi pagi membawak ke petang mendung je cuace kat luo (luar)....
awok pun ikot same mendung ni kome......
mate pun ghase (rasa) beghat (berat) je.....
ndak2 pulak dudok dalam ekon (aircond) ni.....

kegheje (kerja) yang melambak ni buatkan awok lagi tak sabo nak balik (bace : ngantuk).....
maklomle udah ade dateline nye....
selame ni main hentam keromo je......
itu yang tak mandang awok kat blog ni....

mintak2nye petang ni tak ujan le kome....
awok haghi (hari) ni meghempit (merempit).......
dengan motu e pangkah lime awok tu le......
kompom lenjun le awok petang ni......

P/S: Basah tu takpe.....yang awok tak lalu nye habeh kecot semue bile lenjun....
Doktor Fazley keluo BBC

Doktor Fazley keluo BBC




Awok ingatkan ape le hei (hal) nye dengan penyanyi lagu Asmara Ini ni....
ghupenye (rupanya) pasei gelaran Doktor yang die dapat daghi (dari) unibersiti yang tak diiktiraf.....
BBC pulak yang kaber ceghite (cerita) ni......

dan tak bagoihnye....
disebabkan die.....
kursus yang ditawokan di Fazley International College (FIC) telah digantong......
kesian pade bebudak yang udah belajo kat FIC tu.....
bukan sikit belanje deme ghasenye (rasanya).....

awok heghan (hairan) kenape lepaih (lepas) ceghite (cerita) ni keluo (keluar) paper.....
baghu (baru) le die kabo yang di udah lame tak gunekan status Dr yang die dapat tu.....
ngape le mase kamu udah sedo lame tu kamu tak ambik tindakan bersihkan name kamu......
ini udah heboh baghu (baru) kamu nak 'counter' balik.......
jenoh leee

P/S : errrr....ghupenye (rupanya) Doktor DBA.....bukan DOktor Falsafah...... takpele......hei kamu..... kamu setelkan.......bersih balik name Malaysia yang dah tercemar ni......
Pejam Celik...Pejam Celik

Pejam Celik...Pejam Celik


Haghi ni 10 November 2010.....
maknenye kome ade lagi 51 haghi (lagi) pade tahun 2010 nak tuneikan (tunaikan) azam kome.....
cepat kome....
sempat lagi tuu....

awok bukan le nak bercakap pasei (pasal) azam kome....
tapi nak ceghite (cerita) betape cepatnye mase berlalu....
dalam kite tak sedo kite udah pun sampei (sampai) ujong tahun 2010....
ghasenye (rasanya) baghu (baru) sangat kite masuk ke tahun 2010.....

macam tu le umor kite kome.....
kite sedo ke idak....
umor kite makin meningkat.....
dan yang bagoihnye........ kite tak bulih nak gostan balik.....

dah tercapei (tercapai) ke semue yang kome impikan???
dan setiap yang kite impikan akan ade pengorbanan yang mesti kite buat......
tak kighe (kira) le daghi (dari) segi mase ke......duit ke....... Pemili (famili) ke.....
tapi yang pasti akan ade pengorbanan yang kite 'terpakse' lakukan dalam mengejo impian kite tu.....

bile udah dikorbankan mase, duit, femili ato (atau) bende2 lain tu.....
pastikan kome caghi (cari) peluang ganti balik bende2 yang kome udah korbankan tu......
macam duit takde masalah ghasenye (rasanya)....
sebab makin lame kite makin ke ateh (atas)......
mase tu duit yang kite ade bulih kaber (cover) balik 'duit' yang kite terlepaih (terlepas) dulu....
kome paham ke maksud awok ni????

bab2 femili..... kome caghi (cari) peluang ghapatkan (rapatkan) hubungan kekeluargaan kome....
pandei2 kome le nak buat caghe (cara) mane pun.....
aseikan keluarge tak berpecah belah......
dan takde yang teghase (terasa)dengan pengorbanan yang kome buat dulu....

macam mane kome???? pejam celik...pejam celik.....kite makin tue kome.....

P/S: banyak lagi bende yang awok tak capei lagi ni........ bio lambat asei selamat....

Bile Tensen

Tensen (tension, tensyen...ape2 lagi le ejaan nye)....
sume oghang (orang) ade lalui bende ni....
kronik ato (atau) tidak je....
ade yang selambe je .....

bulih buat tak tau je yang die tengah tensen....
ade jugak yang tak bulih tahan.....
membawak ke gile jadinye.....
awok pulak.....

Alhamdulillah......
setakat ni......
caghe (cara) yang awok buat.....
awok bermain dengan anak2...... (Seghah (serah) diri pade Allah tu no 1).....

dengo (dengar) deme mengekek gelak pun awok udah ghase (rasa) lege...
(ni gelak tahap maksimum le....bukan volume nye.....tapi kadar gelak beghulang (berulang).....
awok udah ghase cukop bahagie dengan keletah deme ......
ni adik yang bongsu ni kecik lagi.....

Muhammad Daniel Amzar


lagi ghiuh ghendah (riuh rendah) lagi le ghumah (rumah) kalo die pun udah pandei.....

anak awok yang no 2.......
udah pandei mengusik kakak nye.....
walopon nampak macam muke 'bersalah'.....
tapi bulih tahan jugak le peghangei (perangai) nye.....

sabo je lee....
yang kakak nye pulak disebabkan die yang sulong.....
udah nampak dah sipat (sifat) anak yang sulong....
suke memeghintah (memerintah)...........

tapi setakat yang awok tengok ni .....
die sayang dengan adik2 die.....
walopon kekadang ade lagi sipat (sifat) cembughu (cemburu).......

ndak bermanje dengan ayah dengan ummi die....

Kakak : Nur Qurratu'aini
Abang : Muhammad Nizar Amsyar
(gambo kenangan ghaye (raya) baghu (baru) ni

tapi semue ni le yang buat awok seghonok (seronok)....
dan ilang kejap tensen dengan keghoje (kerja) awok......

P/S: ade yang tanye.....
abeh tu mak budak2 ni macam mane????
awok tanye balik ' macam mane apenye???'
ye le..... takde ke ghugo2 sende (gurau2 senda) dengan maknye.....
errr......awok takot terlebih ghugo (gurau).....takot jadi yang no4 pulak.......heheheh

Jalan-Jalan Deepavali - Pasar Kemboja

Huiiisssshhh.....
dapat jugakle awok bernapeh (bernafas).....
maap le kome.....
takde entri baghu (baru) selame ni......

bizi bebeno awok minggu2 kebelakangan ni....
dan ujong minggu le awok dapat cughi (curi) sikit mase awok....
dapat le berjalan2 dengan mem & anak2 awok.....
lege ghasenye (rasanya).....

dan haghi (hari) Jumaat yang lepaih (lepas)....
bersempena dengan haghi (hari) Deepavali....
mem awok mengajak awok ke Penang....
lagi awok suke.....bulih le jugak rilis tensyen (release tension).....

mem awok mengajak ke Permatang Tok Mahat.....
ato name glemernye Pasaq Kemboja (ikut loghat oghang sane)...
dan tempatnye pun tak jauh pun....
sebelah Parit Buntaq jee...... kkekekek....

dan sampei sane.....
memang bulih rilis tensyen (release tension)
tapi mem awok le yang dapat rilis....
ate mane idaknye.....
kome tengok gambo2 kat bawah ni....


tempat peberet Mem awok..



Tempat peberet Mem Awok jugakkk




awok pulak....
senang je......
awok lepak dekat kedei makan dekat sini....
pekene laksa.....maklomle sini spesyel dengan laksa.....

oh ye....
balik ceghite Paso Kemboja ni.....
die dapat namenye......
sebabnye mejoghiti (majoriti) yang berniage dekat sini oghang (orang) Kemboja.....
dan paso ni terletak di sepanjang jalan beso (besar)Permatang Tok Mahat.....
senang beno nak kesini....
rege (harga) baghang (barang) kat sini pun mughah2 (murah2) jugak....
siap kome bulih berniage le kalo beli se'bundle'.......

ape lagi kome..... (pade yang peghempuan (perempuan)
kome ajak hasben kome kesini.......

P/S: lupe nak kabo.... Pasar Kemboja ni ade haghi Senayan (Isnin) dengan Jumaat pagi je....

Mood & Situasi Terkini

Mood & Situasi Terkini



2 Haghi Takde Entri

2 Haghi Takde Entri



Salam semue.....
ghamei (ramai) yang nanye (bertanye) pade awok.....
"ate...ngape ghumah (mengapa rumah) mike soh (macam sunyi jugak leee) jee....
senyap sunyi ...... udah ghope ghumah (rupa rumah) penunggu jee...."


mahap le kome....
awok selame berblog ni....
bulan 11 ni bulan awok paling sebok.....
ade je keghoje (kerja) terkejut datang....

awok tak bulih (boleh) le nak nolak (menolak) keghoje (kerja) yang datang tu kome....
kene buat jugak le.....
walopon keghoje (kerja) yang ade tu buat awok sakit jiwe jee.....
tapi awok buat juge.....

jadi selagi lagi awok mintak mahap pade kome semue.....
awok bukan ngilang membawak dighi (mengilang membawa diri).....
tapi ilangnye (hilangnya) awok keghane tugeh (kerana tugas).....
awok akan cube jugak le memosting entri2 baghu (baru).....

tak banyak....
dapat sikit pun jadile.....
nanti udah ghede (reda) sebok awok ni....
kite bersogheh lagi ye!!!

P/S: nak tau ape maksud bersogheh tu...kome tanye ASJ atopun kak Halima

Request Too Large



Salam semue...
awok nak tanye pendapat dan pandangan kome semue....
awok selalu nak log in link follower dekat sesetengah blog....
tapi bile je awok klik 'sign in'.....

die akan keluo macam gambo dekat ateh (atas) ni.....
pasei ape ye kome???
ape pandangan kome???
bulih berkongsi dengan awok....

awok selalu kene macam ni kalo ke blog Kak Halima kite....
Moh Kembara
mahap ye Kak Halima....
Kate Kunci Haghi ni - Meghah (Merah)

Kate Kunci Haghi ni - Meghah (Merah)


Opis awok gune lagi yg ni

Hehehe....
kome mesti heghan (hairan) apekebendenye tajuk entri awok haghi (hari) ni....
meghah (merah) tu sebenonye....
nak bagitau ....

punch awok meghah (merah) haghi (hari) ni....
kali ni takde salah sape2 pun....
trapik lite (traffic Light) tak salah.....
oghang (orang) bawak keghete (kereta) pelan (pelahan) pun tak salah.....

awok penat 2 haghi (hari) tak habeh (habis)lagi....
jadinye....
pagi tadi......
awok memang sengaje datang lambat.....

tapi sebab bende ni bukan selalu awok buat....
itu yang ok tu....
kalo selalu meghah (merah) punch card awok tu....
jangan haghap (harap) leee.....

kompem awok kene hamput punye leee....
hehehe....
lagi satu awok sebab udah tinggei (tinggal) 2 haghi (hari) duniye (dunia) blog....
awok jadi maleh (malas) nak apdet (update) blog....
awok cube le bagi yang terbaik untok apdet (update) blog....
Ceghite Hujung Minggu

Ceghite Hujung Minggu




Alhamdulillah....
awok udah lepaih (lepas) tempoh edah.....
tempoh edah gune Bahasa Malaysia Standard leee.....
lege ghasenye (lega rasanya)....

awok balik gune loghat asei (asal) awok....
seghonok ghasenye (seronok rasanya).....
ok le berbalik pade tajuk dekat ateh (atas) ni....
awok memang bizi mengalahkan YB hujong minggu lepaih (lepas)....

ceghitenye (ceritanya)....
haghi (hari) Sabtu,....
awok ke Pengkalan Hulu....
meghaikan (meraikan) Majelih (majlis) Graduasi MRSM Pengakalan Hulu....
adik bongsu awok disane....

dan memandangkan awok satu2nye anak lelaki dalam pemili.....
dan abang sulung .....
awok mengambik tanggongjawab Arwah Ayah awok.....
takpe....dah tanggongjwabkan....

Majelih Graduasi MRSM Pengkalan Hulu ni memang superb....
awok kate macam tu sebabnye....
awok tak sangke yang majelih deme sebijik macam majelih konvokesyen Universiti....
ade muzik gamelannye.....ade adat istiadat nye....

dasat lee.....
kalo ikot jadueinye (jadualnya).....
pukoi 8 pagi udah ade kat dewan Besor (besar) sekolah deme....
sampei le habeh (habis) Penganugerahanye....
disambong pulak dengan Majelih Solat Hajat, Bacaan Yassin & kompemle semayang Zohor berjemaah di Surau MRSM Pengkalan Hulu......

bile ade majelih ...kene le ade ucapan2.......
biase lee....
dan bile ade ucapan2 tu....
ade le yang meleghet2 (meleret2) .....
tapi ade jugak le ucapan yang pade awok menyentoh jiwe.....

(haghap maaf gambo takde....... awok takde kamera......)

memang awok haghi Sabtu tu sehaghi suntuk di Pengkalan Hulu....
daghi (dari)Pengkalan Hulu awok patah balik ke Gunnong Semanggoi....
awok potong ikot jalan shortcut dekat Lenggong....
keluo di Selama.....

punye le jauh jalan tuuu.....
siap tughun (turun) naik bukit tu kome....
memang penin.....
malam jugak le awok baghu sampei ke Semanggoi...

Haghi (hari) Ahadnye pulak....
awok berkejo ke Bagan Seghei (serai)....
meli kan (belikan) baghang (barang2) anak.....
maklomle....
Mem masih lagi di Kampong....
kene le beli baghang (barang2) anak siap2.....

dan petangnye (dalam pukoi 2 petang) nye awok berkejo (berkejar) balik Kipoh (ke Ipoh)....
ade jemputan kendughi kawen (kenduri kahwin)yang kene awok pegi....
sampei ke ghumah (rumah) pengantin dalam pukoi 4.00 petang....
dan seghonoknye (seronoknya) awok oghang leh (orang last) datang kendughi (kenduri)....

takpele....niat nak berziarah..... sampei jugak le hajat awok kan....kan???
lepak kat ghumah (rumah) kendughi (kenduri) sampei pukoi 5.30 petang....
sambei (sambil) nengok2 (tengok2) ......
deme kemaih (kemas)kan tempat kendughi (kenduri)...
oh ye lupe nak kabo kat kome....
kendughi (kenduri) kawen (kahwin) ni dibuat sekali tige oghang (orang)...
3 anak jantan tuan ghumah (rumah) disandingkan sekali ateh (atas) satu pelamin.....

dan sudahnye penutop...
awok sampei ke ghumah (rumah) balik dalam pukoi 6 jugakle....
baghule (baru la) teghase (terasa) 'flat' badan ni....
penat sunggoh lee.......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss