Cakcibo

Cakcibo

Kecuali oghang (orang) Perak je yang boleh jawab soalan ni....
Bende ni mudah je.....
Sape tau cakcibo ape????

Raisuddin Hamzah - bior pape asa bergaye



Layan Kome....
asik dengo lagu Mr Os je...
sesekali layan algu Raisuddin Hamzah....
bapak di Siti Sarah.....

lagu ni loghatnye belah Parit ni kome.....
lagi pekat daghi awokk....
Penat

Penat

Errrmmm...niat dihati awok malam ni....
ade le 1 - 2 entri baghu (baru) nak tulih.....
tapi mandangkan awok penat ni....
mate udah ngantok....

cuti ujong minggu kali ni awok takde rehat langsong....
make dengan dukecitenye....
besok je le awok tulih entri baghu (baru)....
malam besok....

Selamat malam kome....

Blogger Gile Glemer??


Wahhh..wahhh....wahhh....
sejak2 medium blog ni dah jadi glemer....
makin ghamei (ramai) jugak yang jadi femes ye?....
dan makin ghamei (ramai) jugak le yang nak berblog.....

memule berblog memang le oghang (orang) tak kenei (kenal).....
mase tu bile menulih (menulis) pun oghang (orang) kate syok sendighi (sendiri).....
dan mase tu berdikit2 le mencaghi (mencari) polower.....
dan mencaghi (mencari) pengomen yang selalu ke blog kite....

tapi bile udah pemes (famous) ni.....
mule le ghase (rasa) blog kite yang terbaik.....
mule le buat macam2 caghe (cara) nak tonjoikan dighi (diri)....
maklomle....dah ghamei (ramai) yang kenei (kenal)....

mule le keluo (keluar) majalah sane....majalah sini....
tapi bagoihnye (bagusnya) blogger2 yang udah pemes ni....
deme tak lokek nolong blogger2 baghu(baru) yang baghu (baru) meghangkak (merangkak) kat duniye blog....

macam2 caghe (cara) dibuat deme nak tingkatkan kunjongan oghang (orang) ke blog kengkawan....
haaa....blogger glemer macam ni le yang kite nak berkawan.....
walopon dah glemer dan pemes.....
tapi tetap nak tolong oghang (orang).....

Soalan awok.......
kalo kite kat tempat deme tu.....
ape yang kite buat???
untok blog kite...
dan blog kengkawan lain???
sebab jangan kite lupe....
kalo tak sebab deme2 yang berkunjong ke blog kite......
takde maunye jadi glemer dan pemes......
Pilihan

Pilihan


Pilihan....
kalo daghi (dari) sudut ekonomi....
Pilihan ialah pilihan kedue terbaik yang terpakse kite lepaihkan (lepaskan) dengan memilih yang terbaik.....

dan bile kite sebot pilihan....
kompem le die nye lebih daghi (dari) satu....
kalo satu je pilihan yang ade....
tu bukannye pilihan....
tapi kite terpakse ambik.....

disebabkan dalam idop kite ni banyak beno pilihan yang kite kene buat....
selalu le kite beghade (berada) dalam dilema......
iye lee....nak buat pilihan....
mau tak mau kite kene pikio (fikirkan) kesan daghi (dari) pilihan yang kite buat tu...
baik ato (atau) tidak pade kite......

kalo tersalah pilih kaghang (karang)......
meghane (merana) kite.....frust pulak......
lagi teghok (teruk) kalo pilihan tu melibatkan mase depan kite....
lagi haghu (haru) kalo tersalah pilih.....

jadinye kome buat le pilihan kome dengan sebaiknye....
bagi oghang (orang) Islam....
kalo udah buntu sangat ...takde idea mane yang ndak dipilih....
mintak le tolong daghi (dari) Allah S.W.T.....

buat sunat istikharah.....
mudah-mudahan Allah tunjukkan jalan.......

P/S: pilihan ni tak semestinye mase kite milih jodoh kite....banyak lagi contoh yang bulih kite buat... dan entri ni takde kene mengene dengan pilihan yang Cik AZZEYATIN kite kene buat tengahaghi (tengahari) tadi....hehehe ......

die kate macam ni --->P/S: Dalam membuat pilihan kita perlukan ketegasan......*itu tema nya sebenornya......hu3....*
Selepaih (selepas) Jumaat

Selepaih (selepas) Jumaat

* Amaghan : Janganle kome gatei nak kate entri ni berbau politik......

Alhamdulillah.....
awok tak megholoh (tido) tadi....
sempat le dengo kuliah Jumaat tadi...
Kuliah Jumaat ye....bukan khutbah Jumaat....

Awok tadi Jumaat kat Masjid Al Aulia atopon name glemernye Masjid Tembok...
kat Ipoh leee....
kebetolan pulak yang menyampeikan kuliah ni Ustaz Khairul Ikhwan Zaki...
kome tak kenei (kenal)???
name glemer die Ustaz Budak Besar.....
memang beso Ustaz ni....

yang awok suke tadi....
kuliah Ustaz ni menyentoh pasei hei2 (hal2) bangse...
yang selalu sangat dilaung2 oleh sesetengah pehak tu.....

paling awok suke tadi...
bile dia kabo macam ni....

'Jangan le kite ni meghase bangge sangat dengan bangse kite...
sebabnye disane nanti Nabi Muhammad mencaghi (mencari) umat Dia yang beragame Islam....
dan bukannye sebab bangse die'

Kalo le tuan puan rasa bangge jadi oghang Melayu sangat...
tuan puan kene ingat.....
Nabi Muhammad tu berbangse Arab.....
kalo camtu tak bulih le kite ikot Nabi kite...
sebab tak same bangse dengan kite'.........


Tak salah kalo kite bangge jadi oghang (orang) Melayu....
tapi bio (biarlah) le sekado nak tunjokkan kite ni berbangse....
tapi jangan sampei melampo2 sangat...

Sampei bangse pulak mendahului Agame kite.....
Agame udah jatoh nombor due.....
tak betoi tuuu....

P/S: errr..... awok tak tido tadi yee....hehehe
Baghu je habeh miting....

Baghu je habeh miting....


Awok ingat pagi2 bute tadi sampei je ke opis nak tulih le entri dulu....
tetibe baghu (baru) teghingat (teringat).....
awok ade miting....
terpakse le delay dulu entri baghu (baru)....

dah habeh miting ni....
idea pulak tak datang....
agaknye sebab nasik lemak yang awok 'setelkan' tadi kot....
mate pun udah ghedop (redup)....

ghiso (risau) pulak kaghang (karang) khutbah Jumaat...
awok khusyuk dan tawadok..
imam berkhutbah kat depan....
awok teghanggok2 (terangguk2) kat belakang....

bukannye sebab setuju dengan Imam....
tapi megholoh (tidur).....heheheh

jadinye sekaghang (sekarang) ni awok nak take a nap....
kate oghang (orang) putih nye....
kate oghang (orang) kite......
nak tido sekejap.....

ok le kome...
jumpe lepaih (lepas) Jumaat nanti....
Caghe (cara) mengelakkan utang

Caghe (cara) mengelakkan utang

Petang tadi awok ade bercakap pasei utang....
Dan disebabkan utang, banyak beno masalah datang pade yang berhutang.....
Jadinye caghe (cara) terbaiknye, kome elakkan le daghi (dari) berhutang.....
Kat bawah ni awok letakkan caghe2(cara2) nak mengelakkan utang berdasarkan akei pikighan (akal fikiran) awok......

- ghancang (rancang) perbelanjaan kome....
- kalo mampu beli baghang (barang) macam alatan ghumah (rumah) secaghe (secara) tunei (tunai)....
- elakkan beli baghangan (barangan) secaghe (secara) sewa beli....kecuali motokar, ghumah (rumah).....
- elakkan beli baghang (barang) yang tak beghape (berapa) penting pade kome...
- jangan jadi penjamin oghang(orang) berhutang...
- jangan beli baghang (barang) caghe (cara) berhutang......
- elakkan gune kad kredit kome secaghe (secara) melampo.... Kad kredit ni setan utame ni....
- kalo berhutang jugak, elakkan daghi (dari) berhutang lebih daghi (dari) kemampuan kome....

Ade lagi kome nak tambah???
Sile le tambah...

Hutang punye ceghite (cerita)


Awok pasti ghamei (ramai) yang peghenah (pernah) berhutang .....
dan ghamei (ramai) jugak yang peghenah (pernah) bagi hutang.....
nipu le kalo kome tak peghenah (pernah) hutang.....
sebabnye.....

sekaghang (sekarang) ni awok tak peghenah (pernah) lagi le jumpe kengkawan awok.....
yang bulih beli motokar bayo cash.....
yang bulih beli ghumah (rumah) bayo cash.....
yang keghoje (kerja) gomen..... buat loan dengan gomen.....

yang keghoje (kerja) pribet (swasta) .....
buat loan dengan bank.....
ate ... mase bilenye kome kate kome tak beghutang (berhutang)???

kalo yang jenih (jenis) buat loan dengan bank ato (atau) loan dengan gomen takpele...
gaji deme dipotong siap2....
tak payah penin (pening) kepale memikio....
duit mane nak dicekoh (dicekau) nanti kan.....

yang buat loan dengan kengkawan tu yang sakit.....
tak dibayo nanti.....kawann.....
tapi ade jugak yang bulih je buat nohen (dek) je....
mase mintak tu janji macam2 ....

bayo minggu depan le.....
dapat gaji lain le.....
bile udah sampei mase.....
itu yang awok kate buat nohen tadi.....

tapi bulih ye golongan macam tu....
udahle meminjam......buat tak tau je...
ape ingat tuan yang kome pinjam tu takde masalah ke???
ishhh....ishhh....ishhh
Blogger Syok Sendighi?

Blogger Syok Sendighi?

Macam2 jenih (jenis) blog bulih kite jumpe kat duniye maya sekaghang (sekarang) ni...
kome sebot je ape name nye....
semue ade.... blog pasei motokar...blog pasei bola... dan yang banyaknye blog pasei dighi sendighi.....

sape2 yang udah terlibat dalam duniye blog ni bageikan terkene candu.....
maksud awok......
selagi tak bukak le blog deme sehaghi (sehari) ....
atopon takde entri baghu (baru) sehaghi (Sehari) ghase (rasa) macam tak lengkap haghi (hari) kite...
macamtu le penangan blog pade blogger2 tegar....

tapi kekadang awok terpeghasan (terperasan).....
ade blogger yang syok sendighi (sendiri) ....
err....awok pun kekadang tersyok sendighi (sendiri) bile menulih ni....

maksod awok die menulih pasei dighi (diri) sendighi (sendiri) sampei (sampai) membuatkan oghang (orang) bulih muntah le bace tulisan die.....
sampei kekadang die tak bulih teghime (terima) komen oghang (orang) pasei die .....

tapi awok tau....
bukan semue blogger macam tu....
ye...kekadang ade mase kite lupe dighi (diri) bile menulih (menulis)....
tapi kite bulih kaber (cover) balik dengan entri baghu (baru) yang bersipat informasi (sebagei contoh)....

tapi macam mane syok sendighi (sendiri) pun le blogger2 macam ni....
duniye blog kene ade oghang (orang) macam deme.....
sebabnye tak meghiah (meriah) duniye blog tanpa 'warne2' yang banyak yang menceghiekan (menceriakan) haghi2 (hari2) kite semueee....
What So Great About Knowing Muslim Values?

What So Great About Knowing Muslim Values?

* AMAGHAN : INI BUKAN ENTRI POLITIK

Ape ghase (rasa) kome keluo kenyataan macam ni kat paper????
dan keluo pulak kenyataan ni daghi (dari) seoghang (seorang) bekaih (bekas) Menteri Kabinet....
dan terkini menyandang jawatan Ketue sebuah Parti Politik....

bukan baghu (baru) setahon 2 due dok kat Malaysia ni....
malahan lahirnye kat Malaysia....
sekolahnye kat Malaysia......
beghumahtanggenye (berumahtangganya) kat Malaysia..

memang kughang (kurang) ajo...
kalo kome bace artikel nye sampei habeh (habis) lagi terguris hati kome....
pade awok.....
kalo kome nak tunggang langgang sebab Pilihanghaye (pilihanraya) kecik pun....
sukati kome le....

tapi jangan sampei sentoh sensitiviti agame ato (atau) bangse oghang (orang) lain.....
nampok sangat kome ni tak sensitif....
ato (atau) sekado cube nak menaghik (menarik) undi daghi (dari) kalangan kome....
udah2 le.....kite bukan nye baghu (baru) setahun due dok berbilang bangse dan agame ni....

malahan udah lebih daghi (dari) 50 tahun dahhh....
jangan jadi oghang (orang) bodoh yang memang bodoh tapi tak nak ambik tau...........

Tenang Penentu Rege (harga) RON 95?

*AMAGHAN : INI BUKAN ENTRI POLITIK

Sebelom ni minyak RON 97 dan minyak Diesel naik rege (harga)....
dalam diam2 deme berdue ni naik rege (harga).....
tapi RON95 masih kekei (kekal) dengan rege (harga) yang tak beghape (berapa) lame....
sebabnye sebelom tu baghu (baru) je naik 5 sen.....

tapi kalo ikot sejaghah (sejarah) sebelom jaghang (jarang) le adik beghadik (beradik) ni tak naik rege (harga) bersame.....
dan awok menunggu2 le bile le rege (harga) RON 95 ni nak naik lagi....
sebabnye awok pegang janji ayahnye Dafi.....

kate rege (harga) minyak tak naik lagi.....
tapi sudahnye....
haghi (hari) tu naik jugak 5 sen....
jadi moh le kite tunggu lepaih (lepas) PRK Tenang ni....

masihke lagi rege (harga) RON 95 RM1.90 seliter????

Logo Liga Malaysia 2011


Semalam telah diadekan pelancaghan (pelancaran) logo baghu (baru) Liga Super & Liga Perdana 2011.....
menaghiknye (menariknya) jugak.......
Tajaan 5 tahun oleh Telekom Malaysia (TM) telahpun berakhir apde hujung musim lepaih (lepas).....
Penaje Ghesmi (rasmi) je yang belom diumumkan lagi....
kabo2 angin yang kuat.....
kate mungkin Maxis bakei (bakal) menaje Liga Malaysia nanti....

cumenye penaje ghesmi (rasmi) siaghan (siaran) Liga Malaysia (merangkumi Liga Super, Liga Perdana, Piala FAM & Piala Presiden)je yang udah diketahui....
iaitu Astro dengan nilai tajaan sebanyak RM120 juta setahun.....
dan tajaan Astro adalah selame 5 tahun (betoikan awok kalo salah)....

memang mewah.....
kalo sebelom ni....
setiap pasukan wajib mempamerkan logo penaja ghesmi (rasmi) Liga Malaysia iaitu TM....
tapi bermule daghi (dari) musim ini....
setiap pasukan hanye perlu mempamerkan penaje2 ghesmi (rasmi)pasukan masing2.....
ini salah satu caghe (cara) terbaik untok menaghik (menarik) tajaan daghi (dari) syaghikat2 (syarikat2) yang berminat....

akhir kate awok nak tengok agar liga Malaysia yang selame ni dikelaihkan (dikelaskan) oleh AFC sebagei (Sebagai) liga kelaih (kelas) C je.......
supaye tarap (taraf) Liga Malaysia dapat dinaikkan sampei le ke tarap (taraf) kelas A....

P/S: lupe nak kabo kome (yang sokong Perak)..... Penaje Ghesmi Perak musim ni MBI....Majlis Bandaraya Ipoh...
Milo Fuze JamPack

Milo Fuze JamPack



Wow! Not only do I get to drink my #MiloFuzeJamPack but Macbook Air as a grand prize? Check it out now!



Kome beghani (berani)?????
Kalo betoi kome beghani (berani) .....
moh join Milo Fuze Jampack.....
selain daghi (dari) kome bermain dengan game yang mencabo ni....

klik le link kat ateh (atas) ni....
dan yang seghonoknye (Seronoknya).....
hadiah terkumpoi bernilai RM40,000.00 untok kome ghebut (rebut)...
ate ape tunggu lagiii.....
moh le joinnnn!!!!!!!!!

Ketenangan yang makin ilang


Sebelom ni awok peghenah (pernah) bercakap pasei (pasal) betape sesaknye tempat awok sekaghang (sekarang) ni....
Pengkalan Pegoh tempat tinggei (tinggal) awok sekaghang (sekarang)..........
Sebelom ni bile naik je Tesco disini.....
Ditambah dengan McD yang beropeghasi (beroperasi) 24 jam membuatkan sesak meningkat......

Terbaghu (terbaru) tengah giat dibina Jusco Station 18.....
Kompem le makin tensen le oghang (orang)....
Awok bukanle anti pembangunan....
Cume nye bio (biar) le seimbang pembangunan fizikal dengan rohani.....
Awok pecaye siap je Jusco Station 18 ni nanti......

Anak2 oghang (orang) kite le yang ghamei (ramai) bersepah melepak kat sini....
Makin bercambah le masalah sosiei (sosial) kat sini nanti....
Tapi daghi (dari) sudut pulak....
Peluang pekerjaan pun ade jugak....
Peluang nak berniage pun ade nanti.....

Persoalannye.....
Bersedieke oghang (orang) Pengkalan nanti????
Digi Happy

Digi Happy


Sebarkan berita ini! Layari internet dirumah, dipejabat ataupun dimana sahaja anda berada dengan harga rendah dari RM 1.70/sehari tanpa komitmen!


"Adakah anda berada di Kota Bharu atau ada rakan-rakan di Kota Bharu?

Kami ada berita gembira untuk anda!

Kini Happy Prepaid bukan sahaja untuk telefon bimbit, tetapi kini terdapat prabayar untuk internet.

Layari internet dirumah, dipejabat ataupun dimana sahaja anda berada dengan harga rendah dari RM 1.70/sehari tanpa komitmen!

Jika anda berada di Kota Bharu, kongsilah berita gembira ini dengan rakan rakan dan keluarga anda!

Tetapi jika anda tidak berada di Kota Bharu, anda masih boleh menyebarkan berita ini kerana mungkin mereka yang anda kenali berada disekitar Kota Bharu.

Happy internet prabayar, pilihan terbaik internet untuk anda!"

pade blogger2 yang beghade di Kota Bharu.....


atopon kalo kome ade kawan dekat Kota Bharu ...

apelagi ceghitekan bende baik ni pade deme.....

mughah (murah) je kome .......

RM1.70 je sehaghi (sehari)......


dan menaghiknye (Menariknya) lagi....

Sape2 yang sokong Pasukan Kelantan (The Red Warriors)....

Digi Happy ni le penaje ghesemi (rasmi) pasukan yang berpengkalan di KOta Bharu tu...

sambei2 kome menyokong tim kome.....

ape kate kome sokong jugak Digi Happy ni!!!....


Moh Kome!!!!!!!

Y = C  + I + G + (X- M)

Y = C + I + G + (X- M)


Apekebendenye si D_08 letak jadi tajuk entri die ni????
ape yang die meghepek (merepek) ni????
hahahaha....

mase awok nulih entri sesekali teghingat la pulak tu....
tetibe je formula Ekonomi ni keluo dalam kepale hotak awok ni....
kekeke....Formula kat ateh (atas) ni.....
sebenonye sape2 yang belajo dulu ....

peghenah (pernah) belajo (belajar) EKonomi ....
tak kighe (kira) le paper Mikro ke....Makro ke....
atopon (ataupun) paper Ekonomi Malaysia .... atopon paper International Economics
mesti familiar dengan formula kat ateh (atas)....

formula kat ateh (atas) ni formula nak mengighe (mengira) pendapatan negara......
macam mane kite nak tau negara tu mengalami reccession, unemployment, economic shrinking dan 2 - 3 lagi le masalah sosio ekonomi.....
kekeke....
takpe...takpe...jangan kome pecah kepale pulak.....

ceghite (cerita) senang macam ni le....
Kalo Pak Mat kat kampong kome tanye .....
'negare kite tengah takde duit ke Yob???' ......
camni.....
kome nampak X tu.... X tu mewakili Export.....
Y tu mewakili pendapatan.....

dan kome ingat tak, tahun 2009 ekonomi Amerika teghuk (teruk) ???
ekonomi Amerika meghosot teghuk (merosot teruk) dan bagi kesan pade ekonomi Asia & Malaysia.....
ape hubongkaitnye dengan kite????...
haaa... X tadi tu...bile Amerika ekonomi Down.....banyak company akan kecikkan bajet deme...... dan import deme akan berkughang (berkurang).....

bile import deme berkughang (berkurang) .....
bermaksod Export kite ke Amerika berkughang (berkurang)....
Income kite pun jadi kughang (kurang)......
Export kite ke sane banyak baghang (barang) semiconductor......(kome tau ke bende ni???)

company Amerika yang kat sini pun downsize operation deme......
banyak pekerje kite pun kene buang keghoje (kerja)......
haaa......bile pekerje kene buang keghoje (kerja) ...deme takde income......
yang ni diwakili oleh C.......

dan mase takde Income ni.....
mane le nak buat Investment....... itu le die I.....
dan dalam yang same pulak.....Gomen kughangkan (kurangkan) perbelanjaan (yang ni G).....
itu le sebabnye ngape pendapatan negara berkughang (berkurang)....

Y = C (Jatuh) + I (Jatuh) + G (Jatuh) + (X (Jatuh) - M (Jatuh)

kompem le pendapatan negare pun jatuhhhh jugakkkk....

tak paham jugak???
awok teghang(terangkan) ikot mane yang awok ingat je le....
hehehe....

peneghangan (penerangan) mudahnye....
kalo Pak Mat tanye "negare kite takde duit ke Yob???
kome cakap je camni..... ye Pak Mat sebabnye....
rege (harga) minyak naik lagi....... tapi gaji tak naik2 Pak Mat.....

hehehe
2 Way Communication

2 Way Communication


Haaaa.....ambik kome....
sesekali awok bagi tajuk entri cakap omputihh....
padehei (padahal) nak ceghitenye (ceritanya) cakap Melayu....

macam ni sebenonye....

Kome peghenah (pernah) ke ceghamah (ceramah) ???....
Peghenah (pernah) pergi Kursus???
peghenah (pernah) berseminar???
dan macam2 lagi perkaghe (perkara) yang seangkatan lagi....

peghenah (pernah) tak kome dudok dalam tempat tu....
dan kome ghase (rasa) boring teghamat (teramat).....
ghase (rasa) ngantok......
ghase (rasa) nak keluo je daghi (dari) tempat tu.....

mesti peghenah (pernah) kan ......

haaa....kat sini le pentingnye Komunikasi 2 hale......
bile yang kat ateh (atas) tu bercakap......
kome yang dok kat bawah@depan die pun bagi respon dan pandangan kome.....
dan janganle pulak dalam mase yang same kome bercakap same dengan die.....

takde le majelih (majlis) tu nanti jadi 'dull'....boring kan...
kene ade give and take.....
kekadang yang kat ateh (atas) tu pun.....
seghonok (seronok) bercakap sampei lupe oghang (orang) kat bawah....

dan komunikasi 2 hale dalam pejabat pun penting jugak....
pade yang jawatan yang lebih tinggi tuuu....
jangan le kome asik 'beghi' (beri) je.....
sesekali dengo jugak pendapat oghang2 (orang2) ato (atau) subordinat kome tuu....

walopon deme jawatan ghendah (rendah) daghi (dari) kome.....
tapi pengalaman yang deme ade mungkin lagi banyak daghi (dari) kome....
dan komunikasi 2 hale ni jugak bulih mengelakkan 'communication breakdown'.....
dalam kate lain mengelakkan ketidaksampeian info dan jugak dapat mengelakkan mesej yang salah pulak sampei (sampai).....

P/S: kome andeikan komunikasi 2 hale macam hiway......kalo ade jalan pegi...mesti kene ade jalan balik kan???
Sesekali Teghingat (Teringat) la Pulak

Sesekali Teghingat (Teringat) la Pulak

Netscape Navigator - Sebelom berkubor

screenshot contoh tempat nyembang kat MiRC dulu...


Teghingat (teringat) awok mase zaman belajo dulu.....
mase tu ghemaja2 (remaja2) amcam awok ni gile beno le ber MIRC, ICQ dan seangkatannye lagi....
pantang celik mate......
ke CC le pegi nye.....
Kampong, Mamak itu semue tempat dalam MIRC yang pemes (famous) mase tu....

mase tu tak ghamei (ramai) lagi yang mampu nak pakei internet.....
caghe (cara) palen mudah ke CC le....
internet mase tu pun gune yang dial up jee.....
memang bising le bunyi dial up sebelom dapat kite gune internet ni....

lepaih (lepas)tu kalo nak gune internet ....
kite gune Netscape Navigator atopon (ataupun) Internet Explorer je.....
baghu(baru)le dapat gune internet......
mase tu jugak.... semue oghang (orang) gile nak buat email....
maklomler....selame ni gune snail mail (sughat (surat) biase le tu).....
dengan email .....tak payah setem.....
siap bulih cc atopon (ataupun) bcc ke ghamei (ramai) oghang (orang).....

henset mase tu pun mahei (mahal)....
sape yang pakei henset mase tu kighe (kira)oghang (orang) kaye leee.....
tambah pulak kaloyang pakei (pakai) prepaid mase tu cukop mahei (mahal)....
rege (harga) airtime lain......
rege (harga) access lain.....

kalo kome beli salah satu memang tak lengkap le......
kome mungkin bulih kol (call) oghang (orang) luo (luar) tapi tak bulih teghime (terima) kol (call) oghang (orang).....
dan jugak sebalik nye....

hhmmmm....sesekali teghingat.....
Menulih

Menulih

Menulih (menulis) perlukan kite sentiase ade idea.....
dan idea ni bukannye selalu datang macam ayor sungei (air sungai) mengalir....
biasenye oghang (orang) menulih (menulis) berdasarkan pade pengalaman, pemerhatian dan pembacaan die.....
makin 'jauh' umo die.....
makin banyak le nak ditulihkan (dituliskan)........

tapi sedo tak kite.....
dalam kite menulih (menulis) tu.....
tulisan kite menceghitekan (menceritakan) sipat2 (sifat2) si penulih (penulis) tu sendighi (sendiri)....
seseoghang (seseorang) penulih (penulis) itu, kalo kite ghajin (rajin) membace hasei (hasil) tulisan die......
kite udah bulih agak oghangnye (orangnya) jenih (jenis) macam mane......

walopon oghang (orang) kate penulih itu bulih berselindong di balik tulisan die.....
dan die jugak bulih berpughe2 (berpura2) ...
berlainan daghi (dari) ghupe (rupa) tulisan die.....
Tapi masih lagi kite bulih tau macam mane peghangei (perangai) oghang (orang) tu....

Jadinye berhati2 le kome dengan penulisan kome.....
Sebabnye oghang (orang) bulih bace karakter kome dengan hanye membace tulisan kome.....

Oghang Yang Same


Blog D_08

Selamat Haghi (hari) Selasa semue....
ade bebghape (beberapa) blogger yang bertanye pade awok....
mengenai blog anaktayah yang awok letakkan di dalam list Blog Adik Beghadik ....
kat bawah sebelah kanan tu....

suke awok nak tekankan....
blog D_08 dan Blog anaktayah ....
kedue2nye adalah dibuat oleh awok....

yang membezekan kedue2 blog ini cume....
blog D_08 awok lebih berceghite (bercerita) hei2 (hal2) awok dengan sekeliling....
(sekeliling yang awok maksodkan.....pelbagei isu dan topik)....

sementaghe (sementara) blog anaktayah pulak....
awok berceghite (bercerita) hei2 (hal2) anak2 awok dan jugak keluarge awok ....
tapi tak secaghe (secara) detail (ye le....tak semue hei (hal) peghibadi (peribadi) bulih dikongsi kan???)
boleh dikatekan blog anaktayah ni lebih kughang (kurang) macam jurnal untuk mengabdikan kesah anak2 awok......

dan blog anaktayah jugak Ummi (Wife awok) jugak akan menulih (menulis) dalam blog anaktayah.....
siape yang peghenah (pernah) ke blog anaktayah kompem (pasti) akan tau perbezaan diantaghe (diantara) posting awok dengan posting mem awok.....
memang ade beze.....
gaye berceghite (bercerita).....
gaye penyampaian.....semuenye berbeze....

jadinye jangan le kome konpius siape empunye blog anaktayah tu....
dan ape hubungannye dengan awok....
Sayu ati....

Sayu ati....

Salam semue.......
Awok baghu (baru) je lepaih (lepas) nyembang dengan kawan awok......
Ceghitenye (ceritanya) die baghu (baru) je kehilangan mak mentue haghi (hari) sabtu yang lepaih (lepas).....

Arwahnye dikatekan meninggei (meninggal) disebabkan ade jangkitan dalam badan.....
Sebelom ni arwah menghidap baghah (barah) payudaghe (payudara).....
Tapi disahkan dokter sebelom ni dah ok.....

Ceghitenye (ceritanya) tentang bapak mentuenye.....
Kome bayangkan berpuloh tahun hidop bersame.....
Tetibe pasangan die ilang...
Bapak mentuenye macam oghang (orang) ilang akei (akal)....

Tido malamnye berselimotkan selimot arwahnye......
Selalu termenong....
Taktau le beghape (berapa) lame die macam tu lagi.....
Nasehat awok pade kawan awok tu....

Ambik beghat (berat) bapak mentue die.....
Jage ati die.....
Terai le gumbire kan ati die....
Selalu2le balik ke kampong.....

Dan ingatle.....
Setiap kejadian maknusiye ni ade tempoh luputnye....
Setiap yang idop ni pasti akan meghase (merasa) mati....
Kenape?

Kenape?

Pendek je tajuk entri awok kali ni....
Yang sebenonye awok nak tanye kome semue....
Ngape tiap kali kite posting entri baghu (baru) kite mesti ndak letak gambo??????......

Xbulih ke kalo setakat entri baghu (baru) sekado keluo tulisan je....
Gambo x payah letak.....
Bio ayat2 yang berceghite (bercerita)......

Hehehhhehe...siriyes la pulak....
Xdele...awok sendighi (sendiri) pun.....
Kalo entri baghu (baru) takde gambo ghase (rasa) macam tak lengkap je.....
Macam kite mewarne tapi kaler nye takde.....

Kan kughang (kurang) lawo tu??
Tapi terpulang pade memasing sebenonye.....
Kekadang aje blogger yang ghase (rasa) ok je kalo takde gambo....
Ade jugak yang sebaliknye.....

Jadi terpulang pade kome la yeeeee....

P/S: entri kali ni awok taknak letak gambo.......hehehehhe
Bukannye Lupe Tapi Tak Ingat

Bukannye Lupe Tapi Tak Ingat


Dalam2 awok selak balik blog awok ni.....
awok baghu pegahsan (baru perasan)...
ghupenye2 (rupanya) awok ade tertinggei entri2 yang patot awok sambong....
atopon (ataupun) entri2 yang selalu awok buat......
tapi tak buat....

dan Insyallah.,...
kalo takde aghey (aral) melintang pukang....
awok akan sambung balik entri Kesah Mistik - Gunong Bujang Melaka
dan juge Rancangan Maghi Melancong yang awok selalu buat sebelom ni....

Insyallah awok sambong balik....
maaple kome...

Melayu dan Islam


Melayu & Islam....
yang mane kengkawan blogger pilih dulu???

adeke kome bangge jadi Melayu....
dan mase yang same megah dengan Islam kome.....

atopon kome lebih bangge menjadi Melayu....
dan kalo bulih menyoghokkan (menyorokkan) Islam kome???

sebabnye ghamei (ramai) yang Islam sekaghang (Sekarang) ni sekadar Islam ateh (atas) sebab dilahirkan sebagei oghang (orang) Islam...
tapi dalam mase amat malu nak tonjoikan cighi2 (ciri) Islam kome.....
takde le sampei (sampai) kene berpurdah ato berkopiah....

tapi cukop sekado kome tunjokkan nilai2 Islam kome pade oghang (orang) beragame lain....
bulih ke???
nak kate cukop Melayu kite ni....
tak jugakkk......

ghamei (ramai) dah oghang (orang) Melayu yang dah tak berbudi bahase....
sopan santon???....jauh dah takde pade oghang (orang) Melayu....

nampak mudah kan???
tapi yang mane pilihan kite????
Tim Perak 2011

Tim Perak 2011


Pade yang ngikot (mengikut) blog awok ni....
deme tau yang awok ni penyokong tegar pasukan Perak.....
walopon mungkin tak sehadkor penyokong lain....
tapi awok masih bangge menyokong Perak walopon mase Perak tengah teghuk (teruk)....

tapi takpe...kite tinggei (tinggal) dulu ceghite (cerita) lame...
kite nak ceghite (cerita) tim Perak 2011 ni.....
tak banyak ceghite (ceritanya).....
kome tengok je le butir2 tim Perak 2011 kat bawah ni....

Pengurus : Khairul Azwan Datuk Harun
Penolong Pengurus : Ahmad Shahrul Azhar (AAH) Ex-Kapten Perak sebelom ni...
Isham Shahrudin (Ex-Player Perak)
Jurulatih : Norizan Bakar
Penolong Jurulatih : Chong Yee Fatt (Bekas Coach Piala Presiden Perak)
Penolong Jurulatih (Penjaga Gol) : Talib Saidi (Pernah Bersama Perak Sebelum ni...last season dengan Tim Piala Presiden Perak, sebelum tu dengan Kuala Muda NAZA)
Phisio: Zainuddin Zakaria (Pernah Bersama Perak Sebelum ni... last season dengan Selangor)

Senarai Pemain Perak 2011
Penjaga Gol
*Nasril Nourdin (ATM) - Baru (25)
Kamarul Effendi Abdul Rahim (21)
Khairul Amri Salehuddin (1)

Pertahanan
K.Nanthakumar (17)
* Mohd Khairi Zainuddin (PKNS) - Baru (3)
* Chan Wing Hoong (ATM) - Baru (2)
Mohd Arif Ismail (5)
Mohd Syazwan Mohd Roslan (6)
*Mohd Syahman Zainuddin (Kuala Muda NAZA) - Baru (4)
Azmeer Yusof (15)
* Mohd Norhazrul Mohd Mustafa (Perlis) - Baru (19)
Mohamad Hisyamuddin Mohamed Shaari (24)
Nurul Nashriq Kamaruddin (27)

Pemain Tengah
* Shahrulnizam Mustapha (Kedah) - Baru (8)
* Harizul Izuan Abdul Rani (T-Team) - Baru (20)
* Mohd Nor Hazrul Mustapha (Perlis) - Baru
* Wan Hossein Wan Abdul Ghani (Penang) - Baru (13)
Isma Alif Mohd Salim (22)
Muhammad Nazri Mohd Kamal (10)
Muhammad Nurridzuan Abu Hassan (26)
Mohamad Nashir Basharudin (28)
Mohamad Khalis Ibrahim (29)
*Mohd Shahrul Hafiz Mohd Shafie (Harimau Muda) - Baru (11)
*Mohd Fazrul Hazli Mohd Khadri (KL Plus) - Baru (16)

Penyerang
*Shafiq Jamal (Kedah) - Baru (9)
*Akmal Rizal Rakhli (Kelantan) - Baru (14)
Razali Umar Kandasamy (23)
Khairul Izzat Jamaluddin (12)
Mohd Shazuan Mohd Ashraf Matthews (30)


* Peghonah (pernah) bermain dengan Perak sebelom ni...
Yang awok letak name sahaje tu maknenye Player Perak musim 2009/2010 le tu...
Kebiasaannye player yang bernombor 26 ke ateh (atas)....
deme bulih bermain dengan Tim Piala Presiden.....

Untuk menaghik (menarik) lebih ghamei (ramai) lagi penyokong ke stadium Perak....
PAFA telah memperkeneikan Pas Musim 2011 .....
regenye (harganya) RM100 untok tempat tidak berbumbong dan RM150 bag itempat dudok berbumbong........
ghupenye (rupanya) pas bermusim ni tak bermaksud le kite dapat masok pree (free) sepanjang musim....
tapi dapat potongan rege (harga) untok beli tiket jeee....cehhh

kat bawah ni awok petik artikel daghi (dari) Sinar Harian edisi Perak...

"Zainol berkata, Pafa mensasarkan kehadiran 1,000 penonton ke stadium pada setiap perlawanan dan dengan dengan kadar tiket RM4 hingga RM6 itu, harga bagi memiliki kad bermusim ini bersesuaian dan berbaloi.

“Pafa tidak menetapkan hanya pemilik kad layak menyaksikan perlawanan di stadium. Kad boleh digunakan orang lain, jika pemilik tidak dapat hadir.

“Yang penting nama-nama mereka ada dicatatkan oleh pemilik kad berkenaan ketika mendaftar,” katanya.

Menurutnya, kad berkenaan turut memiliki ciri-ciri keselamatan tersendiri bagi mengelak ianya ditiru.

Katanya, tindakan undang-undang diambil terhadap mana-mana pihak yang dikesan atau ditangkap jika memasuki stadium dengan menggunakan pas tiruan.

“Pafa melancarkan sejumlah 1,000 kad bermusim ini dan mereka yang ingin memilikinya, kunjungi Pejabat Pafa, mulai bulan ini atau hubungi talian 05-549 7846 atau 05-547 8812,” katanya"


ini le ghupe (rupa) pas bermusim tu kome...

Perak juge udah dapat sponsor sebijik beh (bas) untok kegunaan perjalanan Pasukan.....
senang sikit...tak payah nak menyewa lagi....
beh (bas) sponsor ni......
PAFA cume kene bayo (bayar) duit minyak dengan elaun drebar jee....
maintenance semuenye syaghikat (syarikat) yang taje buat....

ini ghupe (rupa) beh (bas) rasmi Perak FA

Virus & Antivirus

Virus & Antivirus


Salam semue.....
awok tadi ni ke blog Encik Sharinginfoz a.k.a Encik Nik ....
dan terbace entri die mengenai Komputer die diseghang (diserang) virus....
macam2 jenih (jenis) virus yang menyeghang (menyerang) komputer die ....

dan die juge bertanye kan kot2 ade sape2 yang peghenah (pernah) jadi macam die....
kot2 nak berkongsi pengalaman....

berbalik pade ceghite (cerita) virus dengan antivirus ni....
awok kekadang terpikio (terfikir) .....
buat le macam mane banyak pun antivirus dengan spyware......
virus baghu (baru) tetap ade......

tak kighe (kira) hebat mane pun antivirus dengan spyware ni ade ...
ini yang buatkan awok pikiooo kan ....
yang syaghikat2 (syarikat) yang cipta ato reke antivrus dengan spyware ni....
dalam mase yang same deme cipta jugak virus dalam duniye internet.....

sebabnye cee kome pikioo....
kalo le antirus dengan spyware ni hebat.......
dah tentu takde lagi virus yang bulih meneghobos (menerobos) masuk komputer sape2 pun....
tapi lagi hebat antivirus dengan spyware dicipta.....
lagi hebat virus menyeghang (menyerang).....

itu le yang ade dalam pikighan (fikiran) awok....
kome pulak???
ape yang ade dalam pikighan (fikiran) kome berkenaan dengan virus2 ni???
Maghilah Menuju Kejayaan - حی علی الفلاح

Maghilah Menuju Kejayaan - حی علی الفلاح


Haghi (Hari) Senayan (Bace: Isnin).........
biase oghang (orang) jadi maleh (malas) haghi (hari) ni......
sebabnye alasan deme....
nak mule balik kegheje2 (kerja2) ni memang payah....

maklomler mood cuti ade lagi....
tapi kome macam mane pun.....
kene kene jugak jadi ghajin (rajin) .....
paseinye kegheje (kerja) ni ibadah....

dan bile ibadah.....
kite dituntut membuatnye dengan bersunggoh2.....
jadi jadi pemaleh (pemalas).....
sebabnye Rasulullah S.A.W peghenah (pernah) berkata....

oghang (orang) pemaleh (pemalas) ni adalah oghang (orang) munafik.....
dan oghang (orang) yang munafik ni same dengan oghang (orang) kapiooo....
jadinye kome.....
buang2 le peghasaan maleh (perasaan malas) kome tu....

maghile (marilah) kite menuju kejayaan ( حی علی الفلاح )

P/S: Pesanan Khidmat Masyaghakat daghi Awok untuk Semue dan Dighi Sendighi

Macam mane bulih tigheh tu???


Dalm entri sebelum ni 'Sabtu Yang Sibuk'.....
Adele awok berceghite (bercerita) yang awok sempat membawak anak bini awok ke Dataran Ipoh.....
pekene Char Kuetiau.....

kali ni ceghite (cerita) awok tak panjang.....
pendek jee...
awok angkot sekali semue anak2 awok....
termasok le yang kecik tuuu...

yang kakak dengan abang nye takde masalahle ....
sebabnye deme udah berjalan sendighi (sendiri).....
yang kecik pulak .....awok terpakse letakkan die dalam Stroller....
kughang2 (kurang2) nye dapat jugak le die tido....

ceghite (ceritanya) bermule selepaih (selepas) habeh makan.....
awok anak beghanak berjalan balik ke motokar.....
si abang dengan si kakak .....
tulong pegangkan stroller (dalam kate lain:menolak stroller)

nak dijadikan ceghite (cerita) si abang tadi terjatoh le di belakang stroller....
agaknye tak dapat step nak tolak kot???
dan jatohnye betoi2 depan soghang (sorang) makcik yang berniage kat situ....
disangkenye anak awok yang jatoh tu......jatohnye daghi (dri) dalam stroller....

dengan jeghitan (jeritan) die yang kuat.....
dengan muke terkejot beghoknye (beruknya) die...
sambei (sambil) nak mengangkat anak awok.....
die bertanye...".macam mane bende (bace : stroller) ni bulih tigheh (tiris : bocor) ni yop????"

"kesian anak mike tu.....
jatoh daghi dalam ni".....
awok yang udah agak bende ni....
teghoih cakap kat die....

"makcik, yang dalam ni elok je tido makcik oooiii'
yang jatoh tu memang dok kat belakang 'bende' ni makcik oooooiiii.....
dengan muke kaber hensemnye.....
makcik ni pelan2 die ngilang (menghilang) sambei (sambil) kengkawan die campo dengan awok dan wife tak ghenti (berhenti) gelakkan die.....kekekek'

P/S: tak baik kan awok ni???
Sabtu yang Sibuk

Sabtu yang Sibuk


Tengah malam baghu (baru) awok sempat buat entri baghu (baru).....
maklomle satu haghi (hari) ni awok bizi....
Mem wok haghi (hari) ni ade kelaih (kelas) memandu....
maklomle....baghu (baru) nak ambik.....

Haghi (hari) kelaih (kelas) mule die...
ceghamah (ceramah) daghi (dari) oukoi 9 pgi membawak ke pukoi 3 petang....
muntah monggek dudok dalam kelaih (kelas) dengo ceghamah (ceramah)....
dan awok pulak....

dekat ghumah (rumah) menjage Putera & puteri awok....
biase le....
melayan keghenah (kerenah) deme.....
buat kite jadi penat oooo.....

sambei2 (sambil2) tu....
awok kemaih (kemas) sikit ghumah (rumah).....
canteknye lagi....
anak2 awok ni macam berjanji je.....

bile soghang (sorang) B*r*k....
tige2 sekali b*r*k.....
jenoh melayan deme.....
pukoi 2 lebih udah keluo nak mengambik mem awok....

biase le.....
alang2 udah keluo ngambik mem awok.....
bawakle deme jalan2 kat Ipoh....
takde pegi mane pun.....

mem awok nak pegi tengok peghabot (perabot) ....
awok bawak....
takde problem.....layaaannnn jeeee.......
kendian sempat lagi le awok ke Dataran Ipoh (ambik kome....keluo daghi pukoi 2 lebih....membawak ke malam)......

pekene Char Kuetiau....
pergggghhhh...jadile....
walopon ghase (rasa) kat gerai yang awok makan ni tak sebeghape (Seberapa)....
lepaih tu (lepas tu) sempat lagi ni awok ke Greentown Mall.....

jalan2 sekejap.........
sughau (suraunya)pun kat bawah dekat area foodcourt.....
dan sudahnye.....
pukoi 10 malam tadi baghu (baru) sampei (sampai) ke ghumah (rumah).....

lepaih (lepas) mandi ni baghu (baru) le teghase (terasa) penat badan awok ni....
tapi ape pun.....awok seghonok (seronok).....
Tak kawen lagi...

Tak kawen lagi...

gambo pelamin sebagei hiasan

Awok kebetolan tadi melepak sekejap kat kedei mamak dengan kengkawan awok....
walopon udah kenei (kenal) lame...
tapi tak semue ceghite (cerita) deme yang awok tau....
lagi pulak awok maleh (malas) nak tanye....

kaghang (karang) dikate bizibodi pulakkk....
maklomler.....lelaki jaghang(jarang) nak tanye hei2 (hal2) famili kengkawan deme....
kecuali le dikabo sendighi (sendiri) kawan deme tuu....
baghu (baru) le berlanjotan ceghitenye (ceritanya)...

oh ye...
balik pade ceghite (cerita) melepak awok tadi....
macam biase...
bile oghang (orang)jantan udah melepak bersame....

sesekali terkeluo jugak ceghite (Cerita) peghibadi (peribadi)....
walopon tak mendalam ceghitenye (ceritanya).....
ade soghang (sorang) kawan awok tadi ni...
umonye dalam lingkungan 40 an.....

ngabokan kate yang die tak kawen lagi....
Awok : bio betoi <--ni awok yang kate....
yang mike selalu berceghite (bercerita) hei2 (hal2) anak mike tu....
bukan anak mike ke???

Kawan 40 an : betoi yop.... keme tak kawen lagi (keme tu ganti dighi (diri) saya)....

Awok : ishhh, awok selame ni ingatkan mike udah kawen....... udah berceghite(bercerita) pasei famili....anak2.....sekali ghupeny (rupanya) tak kawen lagi.....

Kawan 40 an :Betoi...keme tak kawen lagi (dia ulang balik ayat tadi)

Awok : iyele...iyele...awok pecaye le mike tak kawen lagi (awok yang lughuih (lurus) ni pecaye bulat2 le cakap die).....

Kawan 40 an : betoi le tu Yop....keme memang tak kawen lagi.... bukanle sebab keme tak kawen-kawen lagi.....tapi sebab keme memang tak kawen lagi ...(ghupenye die bermaksud yang die tak kawen lagi : die tak tambah bini lee)....

Awok:hampehhhh.....
1st entri daghi (dari) henpon

1st entri daghi (dari) henpon

Awok akui awok bukanle terer sangat pasei (pasal) gajet ni..... Dan awok baghu (baru) bulih post entri baghu (baru) daghi (dari) henpon awok.............. Kekekkeke...... Okle sebab ni baghu (baru) 1st time terai...... Pendek2 le dulu awok taip......

Sighi Maghi (Siri Mari) Belabon dengan A.Samad Jaafar...

Hehehehe....
tajuk je yang gempak.....
padehei (padahal) ceghitenye (ceritanya) kat bawah ni....

Sebelom tengahaghi (tengahari) tadi.....
awok tegeghak (tergerak) hati nak menalipon Encik A.Samad Jaafar....
itu pun selepaih (selepas) menjengok ke blog die......
dan entri terbaghu (terbaru) die yang buat awok ndak sangat telipon die......
awok kalo dalam blog biase manggei die Chor je....
sebagei (sebagai) ganti name panggilan Abang.....
sape die ni???

die ni pun salah seoghang blogger macam kite jugakk....
URL blog die kat sini haa ---> Blog A.Samad Jaafar
dan die jugak salah seoghang (seorang) blogger yang beghasei (berasal) daghi (dari) Perak....
dan loghat die lagi pekat daghi (dari) awok tauuuuu.......

Header Blog Yob Samad ...... paneh ooo

Yob Samad ni banyak berceghite (bercerita) hei2 kenangan dan memoghi (Memori) mase silam die....
dan kalo kome melayan entri2 die....
kome seolah2 beghade (berada) di tempat die ceghitekan (ceritakan) tu...
dengan gaye bersahaje......
tapi tersusun......

banyak ceghite (cerita) die berkisar kat tempat asei (asal) die...
mane lagi....kalo bukan Kuale Kangsor....
ape ceghite (cerita) yang tak die ceghitekan (ceritakan)....
daghi (dari) ceghite (cerita) die dengan kengkawan die....
hinggele pade kesah die dengan hantuu.... kekekeke..

muke nampok ganeh (ganas)......
lantok kome...
die makan oghang (orang) jugak tuu

Sesungguhnya aku terlalu mengharapkan moga hasrat untuk merakamkan sebahagian daripada perjalanan dan pengalaman hidupku akan tercapai jua meskipun di ruang yang terbatas ini. Seribu penghargaan buat suri hidupku, Jenny SR @ Fuziani, anak-anak permata jiwa Lyana Syahirah, M. Dhiyaulhaq dan M. Dhiyauzzaky. Barangkali inilah 'harta' buatmu pada suatu masa nanti... Limpahan kasih buat ayahanda Tn. Hj. Jaafar b. Itam Harun, kakak tunggal kesayangan Noor Rizan, Abang-abang Ncik (Zulkifli), Nyah(Hj. Mohd Isa), Arshad, Tid(Ishak) dan Pian (Sufian). Teman-teman sepermainanku, Antan Ndu(Azani), Antan Piah(Kamaruddin), Intan(Faisal), Kama(Kamaruzzaman), Leman dll. Kalian sentiasa ada di hatiku...

di ateh (atas) ni di antaghe (antara) ngape die buat blog ni.....
dan kalo kome ikot posting2 die sebelom ni...
name2 yang disebut kat ateh (atas) ni...
kompem kome jumpe....

jadinye apelagiii.....
teghuih (terus) zaaassss.....
ke blog A.Samad Jaafar..

Ate Yop.....Ngape kawan kamu ghamei pompuan ni??





Kali ni tajuk entri awok panjang sikit......
sikit je le....

ceghitenye (ceritanya) ade kene mengene dengan soalan daghi (dari) kengkawan opis awok ni....
die ni meghupekan (merupakan) 'silent reader' blog awok ni....
dan walopon die maleh (malas) nak menulih (menulis).....
tapi die cukop gemo (gemar, suka) ke blog oghang (orang).....

die le yang tanye awok....
'ngape kawan kamu ghamei (ramai) pompuan ni???'
sebabnye die tengok kat bloglist awok....
ghamei (ramai) kengkawan pompuan daghi (dari) kengkawan lelaki.....

ate mane ndak dibuatnye....
yang lelaki maleh (malas) ndak menulih (menulis) (hehehe...terkene muke die balik).....
yang peghempuan (perempuan) pulak....
deme ni suke menulih (menulis) ....

dan suke jugak berceghite (bercerita) hei2 (hal2) deme....
maksod awok....ceghite (cerita) pasei anak2.....kehidupan deme....
dan ini jugakle medium terbaik deme ndak meluahkan peghasaan (perasaan) deme.....

jadi tak salah le kalo awok buat bloglist kheh (khas) untok kaum2 ibu kat blog awok ni....
secaghe (secara) tak langsong awok iktirap kewujudan kaum ibu dalam duniye blog ni kan???
dan satu lagi.....
agaknye sebab awok dalam 6 beghadik (beradik) awok soghang je lelaki kot???

P/S: tapi awok tulin ye.......
Sepanjang Jalan ke Opis

Sepanjang Jalan ke Opis

ini bukan gambo jalan kat Ipoh pagi ni


Tajuk entri haghi (hari) ni bunyi nye macam ade sikit peghasaan (perasaan) romantika....
tapi takde pun sebenonye.....

kesahnye nak kabo kan yang jalan pagi ni ke opis .....
memang 'cantek' ...
memang klier (clear).......

keghete (kereta) ateh (atas) jalan pun kughang (kurang).......
biasenye kalo haghi (hari) sekolah....
jalan kat Ipoh ni otometik nye jadi sesak....

tapi pagi ni memang lain le....
Awok daghi (dari) Pengkalan Pegoh.....
keluo ke Taman Botani.......
masok Jln Raja Dr Nazrin Shah (Jalan Gopeng)......
membawak ke Tiger Lane....

masok pulak hiway daghi (dari) exit Tambun.....
keluo dekat susur masok Jelapang......
Kendian keluo pulak Jalan Jelapang-Chemor........
dan keluo pulak dekat flyover SUK Perak....
membawak ke Bandar Ipoh Raya.....

memang sah....
jalan tak sesak sangat......
keghete (kereta) kughang (kurang)......
dan awok buat satu kesimpulan....
ghamei (ramai) yang sambong cuti Thaipusam......

P/S: Kan bagoih (bagus) kalo haghi2 (hari2) macam ni???

Hertbeat - Kak Yong punye angkaghe (angkara)

Salam semue di awei (awal) pagi yang hening....
ditambah dengan mate awok yang tak bulih nak tido ni....
awok nak mengajak kome untok menambah pendapatan kome.....
bende ni pun awok dpat daghi (dari) blog Kak Yong

kebetolan awok ke blog dia...
dan die merekemenkan satu Affiliate Program.....
lebih kughang (kurang) macam Nuffnang, Mangga Ad, Advertlets dan sebageinye....
tapi kome jangan ghiso (riso) .....
bende ni takkan membuatkan pakcik2 nuff, mang dengan adv tu meghajuk (merajuk) dengan kome.....

jadinye moh le kome....
rejisternye pun senang....
walopon dalam Bahasa Inggeris....

moh kome...ikot step kat bawah ni....

Kome nampak kat ateh (atas) blog awok ni....
ade kotak yang warne Pink tuuu....
kome klik....
dan dia akan bawak kome kesini --->
dan kome klik le dekat logo heartbeat tu....
atopon dekat yang tertulih LET US START tu....
nanti deme bawak kome kesini pulak ---> nampak tak ade tertulih Create account kat ateh (atas) tu.....
haa....memang kome create akaun kome dulu....
baghu (baru) bulih jadi affiliate deme.....
kome klik je create account tu....otometik akan keluo form macam kat bawah ni....
kome isi le dengan jujor....jangan le menipu....

bile aje kome dah isi borang tu....
die akan tulih macam kat bawah ni....
YOUR ACCOUNT HAS BEEN SUCCESSFULLY REGISTERED.....


baghu (baru) kome bulih daftar jadi affiliate deme.....
kat ateh sekali macam print screen kat ateh (atas) ni....
kome mesti terpeghasan (terperasan) ade tulih JOIN HB! AFFILIATE....
haaa...kome isi butir2 yang deme ndak kan tuu...tak lame...

dah setel ejister....
die akan keluo macam ni pulak...
oppps sebelom tu....
form untok diisi....




dah habeh isi baghu (baru) keluo macam ni pulakkk....
sughoh (suruh) kome pilih iklan jenih (jenis) macma mane kome ndak....
maknyenye pilih code je le.....

suke kome le nak pilih bentok iklan macam mane.....
dan kat bawah ni antaghe benefit yang kome dapat bile join heartbeat ni...


ate....kome ape tunggu lagi...mohle kite tambah duit poket kitee....
sambei berblog...sambei buat duittt

P/S: Teghime (terima) kasih pade KakYong yang keneikan awok dengan heartbeat ni....nak tengok dulu...macam mane prestasi heartbeat ni....
Besok Cuti - Mane Hale kome besok ni???

Besok Cuti - Mane Hale kome besok ni???

CUTI !! TAKDE GAMBO


Cuti Thaipusam....
bukan semue negeghei (negeri) bercuti mase Thaipusam ni....
tapi awok bernaseb baek....
sebabnye Perak bercuti besok ni....

dalam kepale ni dah ghancang (rancang) macam2....
macam biase....
nak bawak anak bini berjalan......
itupun awok kene tengok dulu ade ke idak 'request' daghi (dari) deme.....

kalo idakkk....
dok kat ghumah (rumah) je leeeeee.....
kalo udah dok kat ghumah (rumah) tuuu...
kompem le banyak mase awok membute...

maklomle...malam payah nak tidoo....
tapi awok siang pulak bukannye bulih tido lame pun....
habeh kuat pun dalam 2 jam jee....

tapi tang pagi tu awok tak bulih jamin....
takot2 tertido lepaih (lepas) suboh....
laaaa....melalut lagi....

ape lagi kome....
peluang cuti yang ade ni bawak2 le luangkan mase yang berkualiti dengan famili kome...
dan kome kene ingat ye.....
besok ni memang cuti.....
tapi Jumaat kene kegheje (kerja)....
jangan pulak nanti caghi (cari) alasan nak monteng kegheje (kerja) pulak...

P/S: errr...errrr....tak tau nak cakap ape lagii.....

Auto Blogwalking....


Ade kengkawan yang oper (offer) awok gunekan Auto Blogwalking.....
tapi dengan caghe (cara) baek .....
awok tolak....

maap le kome...
awok ghase (rasa) auto blogwalking ni....
macam takde etika.....

nak traffic kite naik dengan mudah.....
dan kite tak payah nak berblogwalking ke blog oghang (orang)....
ade software yang jogingkan untuk kite...

dan bile traffic kite naik....
sape2 yang ade gune iklan macam nuffnang, mangga ad, advertlets, google adsense dan macam2 lagi le iklan....
kompem naik kome punye RM....
tak aci le camtu....

jadi maapkan awok ye kengkawan....
awok terpakse tolak niat baek kome tu...

Kenape Nak Komen Kalo tak Dibaleh (dibalas)


Peghenah (pernah) tak kome hadapi situasi macam ni....
kome ke blog oghang (orang)....
dan kome dengan senang hatinye mengomen entri2 deme.....
dan tuan punye blog tak baleh (balas) pun komen kome???

ape peghasaan (perasaan) kome???
ghase (rasa) macam tak dialu2 kan kedatangan kome tu kan???
bagi blogger yang baghu (baru) teghejun (terjun) ke duniye blog ni pulak...
ghase (rasa) kecik sangat.....

mentang2 le kome blogger baghu (baru).....
kome tak dilayan pun....

tapi kome kene ingat.....
disebabkan deme tu blogger lame.....
deme dah ghamei (ramai) kawan dalam duniye blog ni...
dan ghamei (ramai) yang tinggei (tinggal) kan komen....

jenoh deme nak layan semue komen ooooo......
jadinye kome anggap le kome bernasib baik kalo komen kome dibaleh (dibalas) owner blog tadi...
tak payah le nak ghase (rasa) kecik2 hati.....meghajuk (merajuk).....
biase le tu.....
lame2 bile kome dah ghamei (ramai) kawan kat duniye blog ni....
kome pun tak terlayan komen yang masokkk.....

P/S: ghase (rasa) macam peghenah (pernah) je tulih (tulis) hei (hal) komen ni....
2037

2037


Ape ade dengan 2037 ni???....

haaa.....camni ceghitenye (ceritanya).....
semalam....tengahaghi (tengahari) semalam.....
awok ke Tabung Haji Ipoh....

cadang2nye...
nak tambah duit nyimpan dalam Tabung Haji.......
ade le sikit nyimpannye.....

walopon kat luo paneh (panas) mase tuu...
tapi masok je opis Tabung Haji ni...
sejuk je ghase (rasa) hati awok....

agaknye sebab dengo bunyi ayo (air) yang mengalir keluo (keluar) daghi (dari) kolam buatan deme kot......
tapi itu...memang tenang mase masok opis deme....
opppsss....terceghite (tercerita) bende lain pulakk....

balik pade ceghite (cerita) asei....
bile udah nyimpan duit tuuu...
brader kat kaunter Tabung Haji tu....
tanye kat awok....

tak ndak ke rejister pegi haji???
awok idakle tau bulih rejister walopon duitnye tak cukop lagiii....
dah alang2 sampei......
awok rejister leee....

daghi (dari) tajuk kat ateh (atas) tu...
kome dah bulih agak bile taghikh (tarikh) yang dicadang deme pade awok.....
ye betoi ...tahun 2037.....
maknenye awok ade lagi 26 tahun daghi (dari) sekaghang (sekarang) baghu (baru) dapat pegi haji....

tapi.....ade tapinye....
tambah brader tu lagii.....
kalo ade kosong....maklomle..deme daftar ni berdasarkan pade kuota....
dan kebetulan kuota yang tinggei (tinggal) melayakkan awok pegi tahun 2037....

dan kalo ade kosong...
awok bulih meghayu (merayu) pegi awei (awal)....

P/S: 2037....awok sekaghang 2011 beghumo (berumur) 31 tahun...... 26 tahun lagi maknenye awok beghumo (berumur) 57 tahun....aduiileee...laghat (larat) lagi ke mase tu????
Sape ndak duit segeghe (segera)????

Sape ndak duit segeghe (segera)????

Sape yang tak nak duit segeghe (segera) kan????
semue oghang ndak kan???
pree (free) pulak dapatnye.....
tapi ade syaghatnye (syaratnya).....
tak banyak ....
2 je syaghatnye (syaratnya)....

1. Pemain bolasepak Malaysia....
2. Menang Suzuki Cup....
Kenape Saye Suke PIlihanghaye (Pilihanraya) Kecik?

Kenape Saye Suke PIlihanghaye (Pilihanraya) Kecik?



Kenape Saya Suke Pilihanghaye Kecik?

Sebab :-

1. Banyak fasiliti dinaiktarap (contoh : jalan baghu (baru) segeghe (segera)....
2. Mintak apepun semue bulih dapat....
3. Berjujoih2 (banyak) bantuan diteghime (diterima)....
4. RM banyak ditabor.....(jadi le dapat RM100 sekeping due)....
5. Banyak hadiah kain pelikat kite bulih dapat....
6. Bulih berniage kat tempat ceghamah (ceramah).....
7. Banyak menteghi (menteri) tughun (turun).....
8. Banyak pesta dianjorkan..... (pesta, pameghan (pameran) seknike pesta leee....)
9. Banyak linteh (lintas) langsong siaghan (siaran) tibi dibuat...(maklomler....jaghang2 (jarang2) dapat keluo tibi).....

ade lagi yang ndak tambah????
Berpeluh  dalam ekon

Berpeluh dalam ekon


Sabo je le awok tadi.....
tengahari tadi, lepaih (lepas) keluokan entri 'Pilihanghaye (pilihanraya) udah dekat'......
awok keluo ke beng (bank).......
Bank CIMB Jalan Sultan Idris Shah, Ipoh

ate biase leee......
bukan nye nyimpan duit.....
tapi keluo duit.....
sebab ndak bayo utang.....

dan disebabkan oleh kemajuan teknologi.....
awok bayo gune cash deposit machine (CDM) .....
dengan melupekan internet banking..... hehehehe......
dan yang membuatkan awok terbako.....

bulih pulak leee....
duit2 yang awok masok tu tak lepaih2 (lepas2).....
bukan banyak pun.......
alasannye sebab duit awok ni duit baghu (baru).......
CDM tu tak kenei (kenal) lagi....

hampeh....
udah dekat 15 menet awok bertolak masok dengan CDM ni...
ade le jugak soghang (seorang) staff kat CIMB ni yang menanyekan masalah awok....
namenye En. Harun....
yang sudile menuko kan duit 'baghu' (baru) awok tu dengan duit dia.....

Alhamdulillah....
setel jugakkk...walopon hati terbako.....

P/S: eh..ehhh....awok terlupe dah kesah si Mamat dekat CIMB yang lagi satu tu....ape ceghite (cerita) Bank Negara ni???? Ceghite2 nye kat bawah ni...

Tak Mesghe Pelanggan
Tak Mesghe Pelanggan II
Tak Mesghe Pelanggan III
Tak Mesghe Pelanggan Mesra Pelanggan IV

Tande2 Pilihanghaye (pilihanraya) Udah Dekat...

Ejensi paling pemes bile pilihanghaye (pilihanraya)

Entri kali ni mungkin ade sedikit siriyes....... dan awok akan gunekan kate2 bersipat kate ganti pade parti2 politik yang ade......bukan bermaksod awok playsafe.......tapi dah blog awok....suke le nak gune macam mane pun kan????

Salam Semue.....
kome tak pecaye ke Pilihanghaye (pilihanraya) udah dekat????
PRU 13 ni kalo ikot kate ghamei (ramai) bakei (bakal) dilangsongkan tahun ni (2011)....
itu kate ghamei (ramai) le.....
memule awok tak pecaye jugakkk....

Yang belah 'Kighi' (kiri) jangan cakap le....
geghak kegheje (gerak kerja) deme dah lame deme mule.....
tak caye??? daghi (dari) lepaih (lepas) PRU 12 diumumkan dulu....
mane penah deme stop kegheje (kerja) walopon menang banyak.....

yang belah 'kanan' pulak macam biase....
dah dekat taghikhnye (tarikhnya) baghu (baru) le terhegeh2 ndak bergeghak (bergerak).....
tapi deme ade advantej (advantage).....
banyak ejensi yang deme bulih gune secaghe (secara) total.....

dan dekat2 taghikhnye (tarikhnya) ni le....
deme 'full swing' .......
deme gune kan semue kekuatan yang deme ade....
kalo sebelom ni deme gune le yang kutu2 beghahak (berahak) je untok menyeghang (menyerang) oghang (sape oghang (orang) tu??? alaahhh...kome tau sape.....daghi (dari) sejak 1999 lagi die kene seghang (serang).....
kali ni deme gune kan golongan bijak pandei ceghodik buah peliooo.....
pulak untok menyeghang (menyerang) 'die' daghi (dari) segenap sudot.....

lepaih (lepas) tu kome tak peghasan (perasan) ke???
ade bebeghape (beberapa) golongan yang dibagikan insentif.....
dengan dana pelbagai...... dan macam2 lagi.....

dan yang menaghiknye (menariknya) lagi....
ade 'jeghong' (Jerung) ....
yang sudah di'NGAP' ateh (atas) alasan takde sape2 yang bulih terlepaih (terlepas) daghi (dari) keadilan.....
kekekekeke.....

ndak lagi tande2 lain ke????
kome caghi (cari) sendighi (sendiri) le.....
jangan le maleh (malas) sangat ....hehehehe

P/S: ke awok soghang (seorang) je yang peghasan (perasan) semue ni???

Kanak2 Perempuan Ditemui Merayau

ini le ghupe budak peghempuan tu

Kali ni awok nak buat khidmat masyaghakat pulak....
kome bace le ceghite (cerita) kat bawah ni....
moge2 ade yang dapat membantu.....

"Seorang kanak-kanak perempuan berumur sembilan tahun ditemui merayau dalam keadaan lemah dan pakaiannya kotor di sekitar Damai Perdana, Cheras di Kuala Lumpur malam tadi.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kajang Supt Azman Ayob berkata kanak-kanak yang hanya dikenali sebagai Siti Aishah itu ditemui oleh orang awam ketika sedang merayau seorang diri kira-kira pukul 9 malam.

Beliau berkata kanak-kanak itu tidak dapat memberitahu nama ayah dan ibunya serta tempat tinggalnya mungkin kerana masih dalam keadaan yang bingung dan lemah.

Katanya orang awam yang menemui Siti Aishah membawa kanak-kanak itu ke Balai Polis Damai Perdana, dan kanak-kanak itu hanya dapat beritahu yang dia bersekolah di sekitar Sungai Besi Indah.

"Kanak-kanak itu yang ditemui sehelai sepinggang memakai t-shirt putih bercorak kartun 'Ratatouille', berseluar trek hitam, selipar kelabu dan memakai cekak rambut berwarna merah jambu," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Balai Polis Damai Perdana di Kuala Lumpur.

Azman berkata polis masih belum menerima sebarang laporan mengenai kehilangan kanak-kanak di kawasan berkenaan, dan Siti Aishah kini berada dalam jagaan pihak polis buat sementara waktu.

"Kami minta ibu bapa atau keluarga kanak-kanak ini supaya tampil ke balai untuk menuntutnya, atau hubungi balai polis Damai Perdana dengan menelefon 03-9105 6222," katanya dan menambah kanak-kanak itu sudah dibawa berjumpa doktor untuk membuat pemeriksaan dan dia didapati demam."

Ehsan daghi (dari) sini Malaysiakini dan BERNAMA
Penyokong Setie vs Penyokong Lalang

Penyokong Setie vs Penyokong Lalang


Ececececececeeeeeeeeeee..............
mentang2 le Malaysia menang Piala AFF Suzuki Cup 2010 yang lepaih (lepas)......
ghamei (ramai) udah ngaku yang deme ni le penyokong setie Malaysia......
ghamei (ramai) jugak yang kate deme le yang paling tego (tegar) nyokong Malaysia......

ghase (rasa) getik (menyampah) pulak awok mendengo nye!!!....
ateee.....Malaysia udah menang ni le baghu (baru) kome kate kome ni fanatik Malaysia....
macam2 blog...macam2 website.....macam2 kelab..... dibuat....
ateh (atas) name penyokong tego (tegar) Malaysia....ate name omputih nye.....Die Hard Fans....

udah2 le kome.....
tak payah le kome mengaku kome ni penyokong setia Malaysia....
kalo setakat baghu (baru) 3 - 4 tahun ni nengok (tengok) bola....
3 - 4 tahun tu ...kalo kome ni budak.....tak masok lagi tadika kome oiii....

macam ni le ......
taki kighe (kira) le kome ni penyokong tego (tegar)....
penyokong lalang....
penyokong upahan......
tak kighe (kira) le ape jenih (jenis) penyokong kome ni...

sokong lee....
kalo pun tak caghe (cara) terbuke....
sokong le caghe (cara) kome....

caghe (cara) mengutok pun dikighe (dikira) penyokong jugakk...
walopon die mengutok....
tapi jauh di sudut hati......
die sayang lagi tim yang die kutok tuu

Jadinye....
udah2 le kite mengkelaihkan (mengkelaskan) penyokong2 yang ade ni....

P/S: Entri ni sekado meluahkan ghase (rasa) getik awok pade deme2 yang menggelorkan dighi (diri) deme penyokong setie, tego (tegar),beghani (berani) mati dan macam2 lagi lee......

Haghi (hari) Sabtu


Bestnye haghi (hari) ni haghi (hari) Sabtu......
haghi (hari) cuti yang ditunggu oghang (Orang)....
tapi bukan semue oghang (orang) bercuti haghi (hari) sabtu kan????
ada jugak yang kene kegheje (kerja)......

ndak2 lagi yang jenih (jensi) berkegheje (berkerja) sendighi (sendiri).....
ini le mase deme ndak dapat untung lebih......
ye leee.....mase cuti ni oghang (orang) ambik peluang bawak famili berjalan.....
haghi (hari) ahad baghu (baru) beghehat (berehat) kat ghumah (rumah).....

ade jugak yang haghi (hari) sabtu ni ambik peluang nak bangon tido lambat....
lambat....lambat jugak kome....
tapi jangan le sampei (smpai) ke tengahari ato (atau) petang baghu (baru) nak bangun.....
tak bagoih (bagus) untuk dighi (diri) kome sebenonye tu.....

ape leee yang awok membebei (membebel) banyak2 ni kan......
bawak2 le keluo bawak anak bini berjalan......
haaa.....kome ape lagi....
ini le peluang kome nak meghapatkan (merapatkan) famili kome....

maghile (marilah) berjalannnnnnnnnn
Masalah nak tido.....

Masalah nak tido.....


Masalah nak dapat tido malam ni bukanle satu perkaghe (perkara) baghu (baru).....
malahan masalah ni dah berkughun2 (berkurun2) berlaku.....
kalo dikotkan name sainstipiknye.....Imsonia.....
tapi kite sebot susah nak tido je lee....

ape yang awok nak ceghite (cerita) ni lebih kepade pengalaman awok sendighi (sendiri) yang peghenah (pernah) mengalami imsonia....
tapi mase bujang dulu leee.....
awok biasenye jadi imsonia disebabkan bende2 kat bawah ni....

Penat melampo....
Siriyesli......
awok bukan amcam setengah oghang (orang) yang kalo udah penat tu.....
senang beno nak tido malam......
awok pulak.....kalo badan terlalu penat.....
awok tak bulih tidoooo.......

Ada Hei Penting besoknye....
Biasenye....
kalo awok terlalu pikio kan bende2 penting yang bakei (bakal) berlaku haghi (hari) besoknye.....
tak kighe (kira) le exam ke....
interbiu ke....... ape2 je bende yang awok pikio kan terlalu siriyes.....
bulih membawak kepade ketidakbulihan awok untok tido malam tuuuu....dan malam2 seteghusnye (seterusnya).....
Terlalu Memikiokan Masalah......
Masalah yang sedang awok hadapi mase tu pun bulih jadi kan awok imsonia.....
sebabnye awok tak dpat caghi (cari) jalan penyelesaian.....
dan awok berpikir soghang2 (sorang2) .....
dan tak ghujuk (rujuk) pulak pade otai......
Awok terlalu pikiokan ape tindakan yang perlu awok ambik untok kaber balik masalah yang melande.....


Waktu keghoje tak menentu.....
Sungguh kome.....
awok kalo keghoje (kerja) yang tak ikot taim ni.....
awok bulih jadi susah nak tido malam.....
mane idaknye......kekadang keghoje (kerja) habeh awei (awal)....
kekadang tengah malam pun tak setel lagiii.....
itu yang buat awok tak bulih nak ator mase tido awok.....

haaa....itu antaghe (antara) punce awok bulih jadi imsonia....
kome pulak macam mane???

Masjid Al Hidayah - RPT Pengkalan Pegoh Seberang

Signboard yang kome tengok ni....meghupekan (merupakan) tapak Masjid kg awok......
.bende ni dah lame naik nye...daghi (dari) arwah ayah awok ade lagiii..
.sampei le meninggei ayah awok....
.tak meghase (merasa) dia dapat ke Masjid kampong ni...
.selame ni kami pendudok kampong n iterpakse bersesak ke Masjid Kg Pengkalan Pegoh....

dan pade 24 Oktober 2010 ...dah lame dah tuuu.....
telah pun diadakan Majlis Kesyukuran sempena bermulenye pembinaan Majsid Al Hidayah kampong kami ni....
.kat bawah ni awok letak gambo2 pembinaan Masjid kampong awok ni.....
sayangnye awok tak bulih nak masok ke dalam kawasan tapak pembinaan.....
bahaye kate deme...... kome layan jeee.....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss