An E-mail from Ashley Ashcroft

An E-mail from Ashley Ashcroft

Awok dapat email ni 15 Februari yang lepaih (lepas).....
awok macam tak pecaye....
sebabnye die gune email address yang mencurigekan...
address email die....
214r@att.net

ape pandangan kome????
kalo kome ghajin(rajin) bace le email die kat bawah ni...


Hayley Ascroft

How are you? I just returned from my oversea trip back to Scotland.I hope your not surprised that I contacted you in this manner.Never mind,it is quite necessary to introduce myself ,I am Miss Ascroft Aisha Hayley,I work with Marathon Oil Ltd UK as assistant senior supervisor.

It might interest you to know that I have Asian blood, my dad came from Riyadh in Saudi Arabia and my mom from Surabaya in Indonesia ,my both parents lived in UK,unfortunately I lost my dad when I was still in college, and that was the reason why I had no opportunity of knowing my father's relatives but it is ok. It is my heart desire to take vacation leave from our company and visit Asia for the first time .It is no longer a news that Asia is developing so fast and catching up with developed countries with a lot of tourist attraction centers,it gives me so much joy because I want to witness it and be part of it.

I do not mean to inconvenience you ,I do not want to employ a tourist guide when you are there.I will appreciate it if you can spare your time to welcome and accompany me,never mind I will take care of the expenses. Could you please tell me little about yourself and let me know the nearest airport to you?
I await for your reply
My Regards
Ascroft

Royal Belum - Treasure Trove The Nature

Layan je kome......
courtesy of Virtual Malaysia....
awok ade dalam tu.....
hehehehe

ade 2 video ye.......




Lesen punye ceghite (cerita)

Lesen punye ceghite (cerita)

Awok tadi sempat le riniu lesen driving awok.....
Tak mahei (mahal) pun....
Setahon RM32.....
Kalo kome ghase (rasa) maleh (malas) nak riniu selalu....
Kome buatle teghuih (terus) untok 5 tahon....senang....

Awok ni pun naseb baekle sebab semalam awok ade ughusan (urusan) gunekan IC.....
Teghase (terasa) pulak le nak check lesen awok.....

Baghu awok peghasan (perasan) lesen awok udah nak mati....
Kalo tak tengokle....
Mau le berbulan2 bawak motokar dengan lesen mati.....
Naseb baekkk......
Saman - Selaras 1 Mac 2011

Saman - Selaras 1 Mac 2011


Ade sesape yang terbace ato (atau) sekughang (sekurangnya) dengo radio ato (atau) tengok tibi haghi (hari) ni????
peghihei (perihal) gomen nak satukan ato (atau) selagheh (selaras) kan saman2 JPJ, Polis dan PBT....

dan 'canteknye' lagi.......
ade cadangan sape yang bayo saman lambat......
jumlah yang deme kene bayo jugak tughot (turut) bertambah.....
ikot lame mane le saman tu tak dibayo....

'bende' ni akan dikuatkuasekan bermule 1 Mac 2011...
dah tak lame dah tu....
sape2 yang ade lagi saman tak bayo tu...
lekaih2 (lekas2) le bayo.....
Billionair Malaysia - 20 Orang Terkaya

Billionair Malaysia - 20 Orang Terkaya


Dalam paper haghi (hari) ni ade ditunjokkan senaghei (senarai) 20 oghang (orang) terkaya Malaysia......
dan oghang (orang) paling kaye....
masih lagi si Robert Kuok dengan RM50.04 billion....
cehhh....padan le mike kaye.....gula dalam negaghe (negara) asyik takde jee.....

dan ape yang awok sedihkan....
dalam senaghei (senarai) 20 billionair tu....
cume ade 3 je oghang (orang) Melayu....

Oghang (orang) Melayu terkaye adalah Tan Sri Mokhtar Al Bukhary....
itu pun beliau dok tempat ketujuh....
dengan hasei (hasil) kekayaan sebanyak RM8.84 billion...
gulllpppp......telan ayo lio je le kite...
jauh beno le jumlah kekayaan die ni banding dengan si RObert Kuok tadi.....

kedue.....
Tan Sri Azman Hashim....
CEO Ambank Group......
meghangkap (merangkap) apoknye si Mizz Nina....

ketige....
Mokhzani Mahathir....
ehemmm...ehemmm....
jangan kome pikio bukan2 ye......

errr....3 oghang (orang) je oghang (orang) Melayu dalam list 20 billionair???
ishhh...ishh...ishhh....
bukan ke negaghe (negara) kite ni selame ni pemeghintahnye (pemerintahnya) oghang (orang) Melayu????
dan bukan jugak ke....
banyak lubok2 emaih (emas) gomen dipunyai oleh oghang (orang) Melayu???
bukan nye 10 - 20 tahon....
tapi lebih 50 tahon tu kome....
macam mane bulih ade 3 oghang (orang) je billionair Melayu dalam list 20 terkaye Malaysia tu???

tepuk dade tanye seleghe (selera)...
8 tahun yang lepaih (lepas)...

8 tahun yang lepaih (lepas)...


Awok tadi ke blog PUANSTROBERI ....
entri terbaghu (terbaru) PuanStroberi kite ni paseinye (pasalnya) die genap 7 tahun berkegheje (berkerja) dengan gomen.....
awok pulak lebih setahon je berkegheje (berkerja0 daghi (dari) PuanStroberi

taghikh keghamatnye (tarikh keramat nye) 17 Februari 2003 .....
itule taghikh (tarikh) awok setat berkegheje (berkerja) dengan tempat kegheje (kerja) awok sekaghang (sekarang) ni...
sepanjang 8 tahon awok berkegheja (berkerja) ni....

macam2 yang awok lalui....
maneh (manis), masam, tawo (tawar).....
semuenye ade......
daghi (dari) dok kat HQ.....
sampei balik ke Ipoh....

tapi macam yang kome tau....
tahon lepaih (lepas) le tahon yang mencabo (mencabar) pade awok selame berkegheje (berkerja) ni....
sampei tahap awok nak beghenti (berhenti) kegheje (kerja)......

Alhamdulillah...semuenye udah selesei.....
semue udah terleghei (terlerai)....
moge2 perjalanan awok sebagei seoghang (seorang) PEKERJA akan lebih lanco (lancar) dan teghator (teratur)......

AF vs AQ

As Salam semue....
Selamat Haghi Khameh (Khamis).....
Ghasenye (rasanya) ghamei (ramai) tau AF tu ape.....
tapi ghamei (ramai) jugak yang tak tau AQ tu ape.....


AF..
Akademi Fantasia....
Ghancangan (rancangan) realiti hibughan (hiburan) no 1 Malaysia.....
dengo katenye musim ni ....
musim terakhir AF .....
dan kalo tak salah awok jugak.....
AF ni musim yang kesembilan...betoi ke???

bende macam ni sambotan penonton biasenye hebat....
kalo dibuat kat dalam dewan...
melimpah2 oghang (orang) dalam dewan........
siap sanggop berdighi (berdiri) 2 - 3 jam semate2 nak tengok persembahan 'pelajo' AF......
yang meniteh (menitis) ayor mate pun ade....
bile 'pelajo' kesayangan deme terkeluo....

tenage pengajo deme biasenye oghang2 (orang2) lame industghi (industri) hibughan (hiburan) tanah air.....
kughang2 (kurang) berbelaih (berbelas) tahun pengalaman.....


AQ....
Akademi Al Quran....
Ghancangan (rancangan) berbentok keIslaman......
dimane 'pelajo2' nye di uji melalui bacaan Al-Quran yang berlagu....
senang kate bertaranum le.....

boleh dikatekan 'pelajo2' yang terpilih ade ilmu bacaan Al-Quran sebelom masok ke AQ ni....
AQ kali ni meghupekan (merupakan) musim yang kelime (5)......
dan awok sedih nengokkan penonton yang datang mase 'persembahan' pelajo2 AQ ni....
kalo tak sedaghe maghe (saudara mara), adik beghadik (beradik), mak bapak.....
dan kawan2 ghapat (rapat) je.......
dudok pun tertib je dalam dewan yang kecik tu.....

tenage2 pengajo deme meghupekan (merupakan) mursyid2 yang hebat2 dalam bidang masing2.....
dan bulih dikatekan pengalaman deme pun lame....
maklomle nak betoikan bacaan oghang (orang) ni bukan senang.....

Jadinye kome......
antaghe (antara) AF dengan AQ yang mane jadi pilihan kome????
awok bagi pilihan lagi....
AF tu disiokan (disiarkan) di siaghan (siaran) tibi berbayo tu kome....
sementaghe (Sementara) AQ disiokan (disiarkan) kat tibi pree je.....

buatle pilihan kome sebaiknye ye!
Oppssss

Oppssss


Puttt!!!...
manje je bunyi nye.....
sape le yang punye angkaghe (angkara) ni???
tengah2 oghang (orang) ghamei (ramai) pulak tu!!

ceh.....
tak sopan langsong....
takde sivik punye oghang (orang)......
tapi takpe jugak le....
sekughangnye (sekurangnya) tak keluo bau....

hehehehe.....

P/S: kesah ni kesah betoi.... berlaku kat khalayak ghamei (ramai) ... tempat dighahsiyekan (dirahsiakan).... hampeh betoiii
Subsidi Minyak

Subsidi Minyak


Sebelom kome bace entri awok ni.....
kome kene paham....
awok buat entri ni daghi (dari) pemerhatian awok daghi sudot ekonomi ye....
bukan daghi (dari) sudot politik.....

Macam ni....
Oghang (orang) Malaysia selalu histeria bile bercakap pasei (pasal) subsidi Minyak.....
espesyesli Petrol.....
naik je rege (harga) minyak.....
ade le jugak yang akan 'naik minyak'....

tapi peghenah (pernah) tak kite terpikio (terfikir) berkenaan dengan subsidi yang dibayo (dibayar) pade pengeluo (pengeluar) minyak dan operator minyak???....
sape yang untong berkenaan dengan subsidi minyak????

ok sekaghang (sekarang) ni....
kite andeikan (andaikan) semue motokar gune minyak RON 95.....
rege (harga) seliter RON 95 sekaghang (sekarang) ni RM1.90.....
dan rege (harga) RON 95 seliter sepatotnye dalam lingkongan RM2.50 ke RM3.00

nak senang ceghite (cerita).....
kite ambik RM3.00....
RM3.00 tolak RM1.90 (RM3.00 - RM1.90).....
gomen bayo RM1.10 pade pengusehe Minyak.....
* RM1.10 ni le subsidi yang dibayo gomen.....

kate le motokar viva ...... full tank dalam RM48.00 (contoh je ye).... dapat le dalam 26 liter
26 liter tadi kome daghabkan (darabkan) dengan subsidi RM1.10 tadi.... kome dapat RM28.60 yang gomen kene bayo..... itu kalo pakei viva....

yang motokar beso (besar) pulak memang deme suke le.....
kalo deme isi full tank RM100 dapat dalam 55 liter ......
kome daghabkan (darabkan) sendighi (sendiri) 55 liter x RM1.10 = RM60.50 tu kome....

jadinye sape untong daghi (dari) subsidi yang dibagi gomen tu???.....
kome ade pendapat kome sendighi (sendiri)????
tapi kalo bagi pendapat tu ....
sile le bagi daghi (dari) sudot ilmiah....bukan emosi ye.....
RMK 10

RMK 10

As Salam semue.....
Kome tau ape itu RMK 10?......
RMK 10 tu sebenonye Rancangan Malaysia Ke 10......
Dan ianya dibuat setiap 5 tahun bermule daghi (dari) sebelom Merdeka lagi......

Kenape awok upkan entri berkaitan dengan RMK 10 ni?.....
Sebabnye sekaghang (sekarang) ni kite dalam tempoh peghubahan (perubahan) daghi (dari) RMK 9 yang berakhir tahun lepaih (lepas)....
Dan pade sape2 yang suke pasei (pasal) subsidi.....
Dalam ni ade dikate kerajaan akan revise balik pasei (pasal) subsidi.....

Dan Kerajaan jugak nak menjadikan negare kite sebagei sebuah negare yang berpendapatan tinggi....
Dgn kadar pendapatan isi ghumah (rumah) sebanyak RM38,845 tu kome.....
Bulih ke capei????

Pade sape2 lagi yang nak tengok ape die RMK 10.....
Kome bulih le ke website Jabatan Perdana Menteri atopon ke Akauntan Negara.....


P/S: sesekali awok up kan entri siriyes.....
Liga Super Malaysia - Game # 4

Liga Super Malaysia - Game # 4

Moh lagi kome.....
malam ni .....game ke empat Liga Super....
kecuali game di Sabah yang bermule jam 8.15 malam....
semua game lain bermule jam 8.45 malam....
ate ape lagi....
moh le ke stadium berhampighan (berhampiran) kome....

Jaduei Game # 4

Selangor vs Terengganu..
Stadium Shah Alam....

Game pertame Selangor tanpa Safee Sali....tapi awok ghase (rasa) seghangan (Serangan) Selangor tak terjejaih (terjejas)pun....deme ade Rudie Ramli....Fazli Shaari...atopon bulih je tolak Amri Yahya ke depan...... takde masalah pun buat Selangor..... Terengganu pulak baghu (baru) jemenang dengan Perlis 3-1....serangan deme yang diketuai Ashaari Shamsudin agak berbise didepan gol..... tapi kome kene ingat..... pertahanan deme tak sekuat mane pun...buktinye..... Perlis yang pincang pun dapat lagi skor mase berjumpe deme minggu lepaih (lepas)....

Kuala Lumpur vs Kelantan..
Stadium Bolasepak, Cheras..

Kolumpo yang baghu (baru) lepaih (lepas) seghi (Seri) dengan Selangor bukanle kecik2 anak punye pasukan...... walopon majoriti pemain deme....adelah pemain mude...... tapi bile berhadapan dengan Kelantan awok ghase (rasa) banyak masalah yang deme bakei (bakal) tempohi...... bukan je daghi (dari) tengah padang....tapi daghi (dari) bilang penyokong Kelantan yang akan memenuhi Stadium Bolasepak Cheras malam ni.....

Sabah vs Johor FC
Stadium Likas

Sabah baghu (baru) je mengalahkan Kedah 1 - 0 di tempat sendighi (sendiri)..... dengan Johor FC yang di bawah prestasi sebeno.....kalah 2 game di tempat lawan....dan hanye mampu seghi (seri) bertemu Felda United di tempat sendghi (sendiri)....... awok percaye....... Sabah bakei (bakal) menang sekughang2nye (sekurang2nya) 2 - 0..... bukanle awok menidakkan keupayaan Johor FC.....tapi dengan coghak (corak) permainan same yang deme tunjokkan 2 game akhir ditempat lawan ni...... awok tak yakin deme akan menang malam ni...

Negeri Sembilan vs Felda United.
Stadium Tuanku ABdul Rahman,Paroi.

NS wajib menang malam ni...... walopon Felda menang dengan Pahang 2 - 1 baghu (baru) ni.....dengan NS yang mempunyai line -up pemain yang hebat...... pemain kebangsaan dan bekaih (bekas) Pemain kebangsaan...... 3 mate patot dalam tangan NS.....tapi bola tu bulat...ape2 pun bulih jadi ateh (atas) padang nanti....... tapi awok konpiden yang NS buih menang game malam ni.....atopon (ataupun) sekughangnye (sekurangnya) berkongsi mate dengan Felda United....


Pahang vs T-Team...
Stadium Darul Makmur, Kuantan....

kedue2 pasukan kalah game terakhir deme sebelom ni.... dengan T-Team yang dibaghisi (dibarisi) pemain2 tername.....tapi kalah kepade Harimau Muda..... agak mengejotkan jugak sebabnye deme hanye mampu seghi (seri) dan kalah 2 kali.......errr...berbaloi ke bayo gaji mahei2 (mahal) tu pade player 'tername' T-Team tu ye???? Pahang pulak......dengan baghisan (barisan) pemain muda.....hanye setakok di ateh (atas) T_Team.... awok bajet game ni seghi (seri)....


Harimau Muda A vs Perlis.....
Stadium MBPJ

Wahhh......Harimau Muda.....awok gahse (rasa) takde masalah nak menewaskan Perlis kali ni..... walopon kedue2 pasukan dibaghisi (dibarisi) pemain muda......tapi pemain Harimau Muda lebih lueh (luas) pengalaman deme dibandingkan dengan Perlis......Perlis yang awok ghase (rasa) dalam fasa membine balik pasokan deme......agak peghit (perit) bile bertemu Harimau Mudamalam ni......walopon HM kehilangan streka (striker) deme (Izzaq Faris, Syahrul Azwari) tapi awok percaye deme takde masalah nak mengalahkan Perlis....

Kedah vs Perak....
Stadium Darul Aman

Perak walopon baghu (baru) lepaih (lepas) menang dengan NS minggu lepaih (lepas) .....tapi bile berdepan dengan Kedah....Perak selalu bermasalah....apelagi kalo berjumpe di ghumah (rumah) Kedah...ndak2 lagi Kedah baghu (baru) je lepaih (lepas) kalah dengan Sabah minggu lepaih (lepas)..... awok ghase (rasa) kedue2 pasokan akan mempamerkan coghak (corak) permainan terbuke..... jadinye....sape yang ambik peluang awei......die le yang menang.....

Rege (Harga) & Kualiti

dan
Awok peghatikan (perhatikan) le gelagat oghang (orang) Malaysia ni.....
tak kighe (kira) le ape pun bangse deme......
dalam memilih baghang (barang) atopon (ataupun) perkhidmatan......
rege (harga) jadi pilihan utame.....

maksod awok macam ni.....
tak kighe le (kira la) macam mane banyak jenih (jenis) baghang (barang) kat pasaghan (pasaran)......
rege (harga) yang mughah (murah) jugak yang deme pilih.....

kome kabo le kualiti baghang (barang) tu bagoih (bagus) macam mane pun......
tetap rege (harga) yang jadi penentu......

tapi ade jugak jenih (jenis) maknusiye yang rege (harga) bukan jadi penentu.....
deme pentingkan kualiti.....
deme tak kesah berbelanje lebih....
aseikan (asalkan)baghang (barang) yang deme ndak (hendak) kualiti nye terbaik....

pendapat peghibadi (peribadi) awok le kan.....
pendapatan isi ghumah(rumah) kite sekaghang (sekarang) ni makin mengecik.....
tapi rege (harga) baghang2 (barang2) dapor dan keperluan makin meningkat....
dan bile kite memilih baghang(barang) yang kite ndak beli tu....

pastikan jugak perbelanjaan kite sampei hujong bulan....
atopon sampei (sampai) ke gaji akan datang cukop......
kalo tak jenoh nak mengoghek (mengorek) duit oooo...

kalo(kalau)dulu RM10....
macam2 baghang (barang) bulih kite beli....
tapi sekaghang (sekarang)......
RM10 udah tak beso......

P/S: Awok oghang (Orang) ekonomi....
Maulidur Rasul 1432

Maulidur Rasul 1432


Haghi (hari) ni Maulidur Rasul.....
atopon (ataupun) disesetengah tempat dipanggei Maulud Nabi...
biasenye pagi2 ni oghang (orang) bukak tibi sebab nak tengok perarakan Maulidur Rasul.....

kekadang heghan (hairan) awok dengan oghang (Orang) kite ye.....
perarakan ni pulak yang jadi penting....
Sunnah Rasulullah S.A.W hagham (haram) tak ndak ikot.....

entahle.....
betoile kate Rasulullah.....
Akhir zaman ni......
yang tak penting udah jadi penting.....
yang paling penting bukan lagi keutamaan....

Apepun kome.....
maghile (marilah) kite same2 menghayati perjuangan Rasulullah S.A.W di dalam menegakkan Islam .....
dan juge menyampeikan ajaghan (ajaran) Islam.....
Liga Super Malaysia - Game # 3

Liga Super Malaysia - Game # 3

Malam ni....
bakei (bakal) dilangsongkan game ketige Liga Super Malaysia....
kecuali game Perlis vs Terengganu yang diaweikan (diawalkan) semalam.....
yang mane Terengganu menang 3-1....
semue game lain dijadueikan akan berlangsong malam ni....
jam 8.45 malam......

jadi ape lagi kome....
Oghang (orang) Malaysia udah ghamei (ramai) layan Bola Malaysia....
jadi kome jadi jugak antaghe (antara) yang terlibat.....
moh ke stadium komeeeeeeeeee

Jaduei Game # 3

Kelatan vs Johor FC....
Stadium Sultan Muhammad ke IV

Kelate yang baghu (baru) lepaih (lepas) seghi (seri) dengan Terengganu minggu lepaih (lepas) kompem nak dapatkan 3 mate malam ni...... main pulak depan penyokong deme yang agak fanatik.....bayangkan kalo deme kalah malam ni...ape reaksi penyokong deme???.....Johor FC pulak baghu (baru) lepaih (lepas) kalah dengan Perak minggu lepaih (lepas) kompem nak mengutip sekughang2 (sekurang2nya) 1 mate daghi (dari) Kota Bharu..... satu misi yang agak mustahil bagi deme.....ndak2 lagi dengan coghak (corak) bertahan yang deme buat mase kalah dengan Perak minggu lepaih (lepas)....

Pemain Tumpuan: Nor Shahrul Idlan Talaha

Selangor vs Kolumpo
Stadium Shah Alam

Game last Safee Sali dengan Selangor.....ni kighe (kira) macam game perpisahan die le ni.....dan kompem Selangor ndak menang game ni..... walopon minggu lepaih (lepas) deme menang dengan Perlis 2 - 0.....tapi Perlis bukan pasukan yang kuat dan stabil kali ni......jadi game malam ni jadi benchmark pade kekuatan Selangor.... Kolumpo pulak pasti ndak baleh (balas) dendam ateh (atas) kehilangan ketue pasukan deme sebelom ni Azidan Sharudin yang dikidnep Selangor musim ni...... sego (segar) dengan kemenangan ateh (atas) Sabah minggu lepaih (lepas)...... pasti le deme terai ndak dpat sekughang2nye (sekurangnya) 1 mate daghi (dari)Shah Alam

Pemain Tumpuan : Safee Sali

Harimau Muda A vs T-Team
Stadium MBPJ

Harimau Muda, minggu lepaih (lepas) deme menang dengan Pahang 3 -1.... ade pemain deme yang bermain untok skuad Malaysia yang menang Suzuki Cup yang baghu tu......jadi usia deme bukan penghalang.....malahan deme lebih matang daghi (dari) pemain2 yang ade kat Malaysia ni..... T-Team pulak dengan hanye 1 mate je daghi (dari) 2 game sebelom ni....... agak beghat (berat) jugak le malam ni.....

Pemain Tumpuan : Izzaq Faris Ramlan

Felda United vs Pahang
Stadium Darul Makmur

Felda United yang ghate2 (rata2nya)dibaghisi (dibarisi) ghamei (ramai) kude tue...hanye mengumpoi 1 mate daghi (dari) 2 game sebelom ni..... game minggu lepaih (lepas) deme kalah pade Kedah 1 - 0..... errr...awok agak tak bernapsu nak komen untok game ni....maap la ye....

Pemain Tumpuan: ?

Sabah vs Kedah
Stadium Likas
8.15 malam

kalo tak salah awok ini game pertame Sabah kat tempat sendighi (Sendiri)....dah bermain kat tempat sendighi (sendiri).....depan penyokong sendighi (Sendiri)......kompem deme tak tunjokkan kekuatan deme....ndak2 lagi deme dah balik ke Liga Super....setelah 4-5 musim bermain kat Liga Perdana..... game live Sabah vs KL minggu lepaih (lepas) awok agak tertaghik (tertarik) dengan soghang (Sorang) player deme yang beghambot panjang...... die beghani (berani) terai daghi (dari) jauh.... beghani (berani) pegang bola......dan die bulih 'create' game.....kome paham ke???..... tapi Kedah jangan kome lupe...antaghe (antara) gergasi Bolasepak Malaysia.... awok ghase (rasa) game ni...antaghe (antara) game tumpuan malam ni....

dan yang paling penting sekali...

PERAK vs Negeri Sembilan....
Stadium Ipoh

haaaa......ni game penting ni...... NS tengah leading MSL........Perak pulak lepaih (lepas) menang dengan Johor FC minggu lepaih (lepas) dibeghitekan (diberitakan) bahawe Razali Umar Kandasamy yang ilang sebelom ni dah pun berlatih balik.....penyokongmalam ni pun dijangkekan akan lebih ghamei (ramai) daghi minggu lepaih (lepas).....expectation penyokong tinggi kali ni..... NS pulak dengan ghamei (ramai) player Kebangsaan......pasti le deme ndak kekeikan status elit deme tu..... walopon dikabokan ade 3 player core deme yang injed.......tapi awok jangke game ni pasukan yang menang pun....dengan jaghingan (jaringan) tipis je....

Pemain Tumpuan : Shafiq Jamal

Ceghite Semalam

As-Salam semue....
Selamat Haghi (hari) Sabtu....
Indah beno le awok ghase (rasa) pagi Sabtu ni....
Gamaknye sebab awok udah ade kat ghumah (rumah) kot????

hehehehe.....
oh ye....
awok nak ceghitekan (ceritakan) hei (Hal) Nescafe Ais semalam tu....
ceghitenye (ceritanya) macam ni....

macam yang kome semue tau....
semalam awok ade Penang CIty Trail semalam....
jadinye deme bawok le awok dan rombongan pusing 'centre' Penang....
dan hei (hal) Nescafe Ais tu berlaku di Leboh Chowrasta...

kebetolan dalam rombongan awok semalam ade budak yang aseinye (asalnya) dok Penang....
jadi die udah ngajak awok pegi minum dekat satu kedei mamak dekat sini...
dan dikabokan jugakyang kedei ni pemes (famous) .....
sampeikan krew Jalan-Jalan Cari Makan pun peghenah (pernah) datang ke sini.....

dan 'speciality' kat sini macam gambo kat bawah yang kawan awok order....
roti bako........ dan awok order jugak teh taghik (tarik)....


yang soghang (sorang) lagi kawan awok di ordernye Nescafe Ais.....
dienye gambo kat bawah ni.....
nak nunjukkan sedap beno le makan kat sini.....
sampei (sampai) die hampir tertipu.....

Gambo diletak dengan kebenaghan (kebenaran) tuan punye badan.....
budak kelate...

okle awok teghuih (terus) je le dengan ceghite (cerita) Nescafe Ais tu....
naseb baek le kawan awok tu die jenih (jenis) tengok dulu....
kalo takkk....memang terbaek leee....
ape yang ade.....kalo kome tengok betoi2 gambo nescafe Ais tu....
mesti kome dapat jumpe BULU warne hitam.....
tak panjang BULU nye.....pendek je......kekekeke

eiiii....geli tekak awok....
lepaih (lepas) tu ....
teghuih (terus) kawan awok sughuh (suruh) mamak tu buat lain....
kalo kome...lalu lagi ke nak makan kalo jadi ghope (rupa) tu???

Errrr...Terpenat le pulak

Errrr...Terpenat le pulak

As-Salam semue.....
awok tadi gayenye macam ghajin (rajin) nak berceghite (bercerita) hei (hal) nescafe ais tadi....
tapi ghupenye (rupanya)terpenat le pulak....
Alhamdulillah awok udah sampei ke ghumah (rumah) tadi....
bile udah terpenat ni.....
mate pun ghase (rasa) ngantok ni....
besok2 le awok ceghite (cerita) hei (hal) nescafe ais dan 2 -3 lagi ceghite (cerita)....
Selamat malam semueee....
Haghi Jumaat

Haghi Jumaat

Ehhhh..... Dah haghi Jumaat?
Haghi (hari) yang awok tunggu2kan....
Haghi (hari) ni awok leh (last) berkeghusus (berkursus) kat Penang ni.....
Makin tak sabo le awok nak balik Perak ni.....

Hehehe.....
Maklomle.....dah seminggu tak pelok anak.......dannnnnnnn bini....
Tapi sebelom tu moh kite pegi jalan2 kat Penang dulu.....

Jaduei (jadual) awok pagi ni.....
Nak ke Leboh Chowrasta, Fort Cornwallis, UNESCO Trail, kapitan Keling dan 2- 3 tempat lagi.....
Ate....ape lagi kome....moh le kome...

P/S: baghu awok tau....pantei awok lepak namenye Pantai Miami.....
Kes bunoh dighi - meningkat;(

Kes bunoh dighi - meningkat;(

Pagi tadi awok sempat mace (baca) paper The Star.....
Sedih awok bace tajok utame deme...
Ke bunoh dighi (diri) makin meningkat kat Malaysia ni.....

Dalam sebulan dikabokan 60 kes bunoh dighi (diri) berlaku......
Dikabokan jugak banyak kes berlaku disebabkan tekanan hidop.....
Selain daghi (dari) itu, cinta jugak jadi punce kes meningkat.....

Sesuatu kite kene buat.....
Takkan nak bio kan bende ni berlaghutan (berlarutan)....
Semue pehak kene main peghanan .....
Daghi pehak keghajaan, masyaghakat, komuniti dan kite semue.....

Bio le kite jadi jighan (jiran) yang jaga kain deme.....maksod awok ambik peduli .....
Sanggop ke kite kalo kite jadi saksi ateh (atas) kematian jighan (jiran) kite......
Sayang kalo ade lagi kes2 bunoh dighi (diri) berlaku.....

Moh main pasyior/semba

Pelabor Arab yang berminat nak melabor dalam projek Istane awok.... hehehe




udah lame tak main pasyior/semba ni kome......
Alih2 pagi ni deme buat pertandingan main pasyior/semba......
Almaklomle.....udah beghumo (berumur).......
Tapi seghonok (seronok) jugak......

Jughi2 (juri2) nye pulak daghi (dari) pelancong2 Arab , mat salleh yang ade kat sini......
Dan haseinye (hasilnya) istane kat ateh (atas) tu yang menang.....
Grup awok le tuuu.....

Leh (last) sekali awok yang jadi gelap......
Hehehehhe
Bile Kak Limah jadi pilihan

Bile Kak Limah jadi pilihan

Hebat jugak penangan ceghite (cerita) Hantu Kak Limah Balik Ke Rumah (Hankalibaru)......
Sampeikan grup2 keghusus (kursus) awok jadikan dialog2 daghi (dari) Hankalibaru sebagei trademark kumpulan memasing.......
Selame ni awok ingatkan oghang (orang)Perak je yang tengok ceghite (cerita) ni......
Ghupenye (rupanya) oghang Kelate pun tengok....

Dialog2 macam 'Kita bako, kita bako'......
Ce ceghite....ce ceghite.....
Dan gaye si Usop dengan liok lentok tangan yang gemalei (gemalai)......
Jadi pilihan trademark grup2 yang ade.....

Ade jugak yang ghajin (rajin) berceghite (bercerita) shot2 dalam hankalibaru yang deme gemo......
Lepaih (lepas) satu......satu.....
Gasak deme la ye.....
Asei (asal) bahagie udahle.....

P/S : kak limah.....kak limah...dasat jugak le penangan kak limah ye!
Kemahiran neuro linguistik

Kemahiran neuro linguistik

Wahhhhhh.....
Hebat tajok entri awok haghi (hari).....
Nampak siries......
Yeee.......bende nye memang siries.....
Tapi awok cube sampeikan (sampaikan) secaghe (secara) santei (santai)......

Mase berkeghusus (berkursus) sekaghang (sekarang) ni....
Awok di keneikan (dikenalkan) dengan kemaghighan (kemahiran) neuro linguistik.....
Neuro linguistik ni meghupekan (merupakan) satu kaedah kite dapat mengenali oghang (orang) berdasarkan geghak geghi (gerak geri) oghang (orang).....

Kelebihan deme....kekughangan (kekurangan) deme....
Tindakan deme, reaksi spontan deme....
Ghupenye (rupanya) ape je pergeghakan (pergerakan) dan reaksi kite ade makne komeeee....
Daghi (dari) semue tu, kite dapat mengesan awei (awal) perilaku oghang (orang) lain, riak muke oghang (orang) lain......
Sekughang nye (sekurangnya) kite 'alert' dengan emosi oghang (orang) lain.....
Bagoih jugak awok ikot keghusus (kursus) ni.....

Jadi jage2 le kome.....
Awok bulih bace riak muke kome nanti....
Hehehhehe........

Senja di Penang



Kalo awok ade DSLR....
Kompem banyak lagi gambo awok ambik.....
Sebabnye awok ghase (rasa) lawo beno pemandangan senje kat Penang ni....
Tambah2 lagi daghi (dari) pantei (pantai) ni.....

Tapi ati awok masih lagi kat Perak....
Kome tau le kan????
Ops Sikap 23 - Perlu ke ade??

Ops Sikap 23 - Perlu ke ade??

Ops sikap ke 23 yang bermule pade 17 Januari bakei (berakhir) haghi (hari) ni.....
Dan kalo ikot pade statistik yang dikeluokan Polis....
Kado kemalangan kali ni berkughang (berkurang) daghi (daghi) ops sikap 22......
Tapi masih lagi tinggi kalo dibandingkan dengan nisbah oghang (orang) Malaysia......

Kekadang awok ghase (rasa) macam ops sikap ni tak payah buat pun takpe....
Nak cantek lagi had laju kat hiway ni dinaikkan lagi....
Daghi (dari) 110 km naik lagi sampei (sampai) 200 pun takpe....
Sape yang bawak motokar pelan (perlahan) pulak yang kene saman......

Selagi mentaliti dan sikap oghang (orang) kite kat ateh (atas) jalan ato (atau) hiway tak beghubah (berubah).....
Selagi tu le kado kemalangan tinggi.....
Jadi pade pehak Polis dengan JKJR tulongle.....
Ops Sikap lepaih (lepas) ni tak payah le jage dan panto (pantau)
Tulong la yee

P/S : ade yang tak setuju dengan awok????
Penang = Arab

Penang = Arab

Dalam kite sebok2 bercakap pasei (pasal) krisis di Mesir sekaghang (sekarang) ni......
Awok agak terkedu dengan suasane yang awok tengok kat Penang ni....
Mane idaknye.....
Ghamei (ramai) beno le oghang (orang) Arab kat Penang ni.....

Awok terpikio deme2 yang ghamei (ramai) kat Penang ni.....
Oghang (orang) Mesir yang laghi (lari) daghi (dari) krisis semase kat tempat deme le gamaknye ni.....
Jalan mudah nak selamatkan dighi (diri) dan keluage bawakle deme melancong dan beghehat (berehat) kat sini.....

Bagoih (bagus) sebenonye deme ke sini....
Selain daghi (dari) sebab krisis kat sane....
Deme dapat jugakle menyumbang pade ektibiti pelancongan Malaysia.....

Tapi yang awok tak gemo nye oghang (orang) Arab yang datang kesini tu......
Kalo yang bini deme bertutop, berpurdah.....
Tapi laki deme.......setakat seluo pendek tu biase jeeee....
Cehhhhh.....

Tu tak campo lagi yang jenih (jenis) Arab yang 'bukak sane,bukak sini'.....
Kalah minah salleh yang ade....
Ishhh....ishhhh...ishhhh.....

P/S : errrrrr.....awok tak tengok ye!

Indahnye Alam




pemandangan kat pantei ni cantek pade pandangan awok....


Awok walopon tak beghape (berapa) gemo (gemar) dengan pantei (pantai) disebabkan ayornye masen (masin)......
Tapi bile awok berpeluang ke pantei (pantai) awok akan cube nekmati (nikmati) keindahan yang ade.....

Betape besonye kejadian alam ciptaan Ilahi ni......
Terpikio (terfikir) ke kome macam mane ayor (air) laut yang banyak bulih ditakong macam tu??
Dan macam mane pulak ayor (air) laut ni bulih jadi semasen (semasin) ni.....
Banyak mane pun ujan yang tughun (turun), tak bertambah dan tak berkughang (berkurang) ayor (air) laut ni.....

Keciknye kite kat alam ni kan???
Tapi masih jugak ade yang nak cemo kan (cemarkan) alam yang cantek ni.....
Golongan macam ni biasenye deme pentingkan dighi (diri).....
Tak sedo (sedar) ke deme, bile deme meghosakkan (merosakkan) alam ni.....
Seolah2 deme tak bersyukor dengan pembeghian (pemberian) Allah....
Cuti???

Cuti???

As Salam semue....
Macam yang kome semue teke sebelom ni....
Memang betoi, awok kat Penang....
Tapi awok bukannye bercuti.....

Awok berkeghusus (berkursus) sebenonye.....
Dan keghusus (kursus) awok ni sampei pade mase yang tepat pade awok.....
Kursus Motivasi & Gerakkerja Berpasukan...

Memang cantek sangat le....
Macam yang kome semue peghenah (pernah) bace kat blog awok ni.....
Motibasi awok sebelom ni peghingkat (peringkat) yang terbawah sekali.....
Jadinye dengan senang hati awok teghime (terima) pelawaan ke keghusus (kursus) ni......

Dan bagoihnye (bagusnye) lagi....
Wifi kat hotel ni ok....
Walopon kekadang tersangkot....
Legeeeeeeeeeee....
Jumpe lagi kome di entri akan datang........

Bestnyeeee


Hehehe......bunyinye macam riak....
Tapi mase kome tengok gambo kat ateh (atas) ni......
Awok tengah mandang ke laut daghi (dari)swimming pool....
Dan macam tekaan kome....
Memang betoi.... Awok kat Penang....

Awok Bertape


Awok sekaghang (sekarang) kat sini.....
Kome teke kat mane awok sekaghang (sekarang) ni....
Minggu ni awok payah nak baleh (balas) komen kome....
Nanti minggu depan awok baleh (balas) yeeeee.....
Dulu dan Sekaghang....

Dulu dan Sekaghang....

Dulu....
Name mike jadi pojaan....
Kelibat mike semue oghang (orang) tunggu....
Semue susah hati bile mike takde dalam list....
kighe (kira) mike haghapan (harapan) semue oghang (orang)....

Sekaghang (Sekarang)....
mike lupe pade janji.....
mike udah jadi musoh no 1......
tiap kali mike muncoi (muncul), mike jadi cacian.....
mike juge bakei(bakal) dicop sebagei (sebagai) pengkhianat.....

Boleh jalan la Fernando Torres......

Pade yang tak tau.....
Fernando Torres ni sebelom ni streka Liverpool .....
dan sebelom tutop pintu perpindahan pemain 31 Januari yang lepaih (lepas)....
die berhijrah ke Chelsea.....
dan yang menaghiknye nanti....

Ahad ni Liverpool bakei (bakal) berjumpe Chelsea kat Stamford Bridge (Home CHelsea).....
yang buatkan penyokong Liverpool bertambah maghah (marah) bile je si FT ni keluo (keluar) statement die tak sabo nak skor gol untok Chelsea Ahad ni....
agak2le kan......

dan lepaih (lepas) je die berpindah ke Chelsea.....
banyak pages Anti Fernando Torres telah dibuat di pesbuk......
naseb mike le Torres oooiii.....

P/S: lupe lagi nak kabo....perpindahan die bernilai 50 juta.....pound sterling tauuu......dan pecah rekod perpindahan Liga Perdana Inggeris....dan sebab awok tak suke die...awok tak letak gambo die...... by the way....awok sokong Liverpool FC ye......
Hepi Besday yang ke 7

Hepi Besday yang ke 7

7 tahun lepaih (lepas)....
4 Februari 2004........
oghang (orang) ni lancarkan bende ni kat dalam kampus die....
tujuan die buat bende ni sekado nak berhubong dengan kengkawan kat kampus die.....

kalo ikot dekat Malaysia ni....
7 tahun baghu (baru) masok darjah satu....
tapi bende yang dilancarkan tuan die 7tahun lepaih (lepas) ni....
sekaghang (sekarang) udah ade 500 jute penggune....

dan name bende tu ialah FACEBOOK.....
dan name tuan die ialah Mark Zuckerberg......

1 Malam di Stadium Perak

Malam tadi.....
awok berkesempatan ke Stadium Perak....
nengok game Perak vs Johor FC.....
biasenye awok pegi soghang (sorang) je...
atopon (ataupun) awok bawok anak daghe (dara) sulong awok tu....
dan awok kompem lepak dengan bebudak Yob4ever.com

tapi kali ni spesel sikit.......
awok angkot sekali satu famili awok.....
Mem Awok.....
dengan 2 anak jantan awok.....
lepak dengan bebudak Yob4ever.com jugak.....

awok ghase (rasa) awok penat melayan deme kat stadium je tadi....
bola dapat jugak le tengok....
sambei2(sambil2) mate melilo (melilau) peghati (perhati)deme.....

Seghonok (seronok) deme berdue main kat palang stadium ni....awok jenoh peghati deme...

Kakak bile udah boring...dimintak nye henset.....
'Ayah nak tangkap gambar'


Kakak (anak daghe sulong awok) dah biase....
sebabnye udah 3 - 4 kali awok bawok die ke Stadium....
tapi ini pengalaman pertame Amsyar, Amzar & Mem awok....
kekekek....

Amsyar yang memule asik menangih (menangis) bile oghang (orang) menjeghit (menjerit).....
leh (last) sekali....die pulak yang ober (over)....
mulot tak ghenti2 (berhenti) menyebott goooollllll.....

Mem awok pegang Amsyar yang baghu lepaih menangeh (menangis)....
Kakak macam biase....pantang kalo tengok oghang (orang) tangkap gambo die......
tu ghambot (rambut) baghu (baru) lepaih kene potong dek Opahnye...


Awok terpakse tutop telinge Amsyar tiap kali 'crowd' menjeghit

Mem awok pulak....
terlebih excited nye....
die pulak yang gegham (geram) bile streka (stiker) Perak tak skor....
kekekeke.....

Amzar ok je....
oghang (orang) jeghit (jerit) le macam mane pun....
die tido je macam biase....
sampeile satu mase die terjage .....
Mem awok le megang (pegang)die sampei habeh game......

Rilek je Amzar....sampei habeh game die ok je.....

Sudahnye......
result Perak 1 .....Johor FC 0.....
gol minit akhir jaghingan (jaringan) Akmal Rizal.....
awok ghase (rasa) berbaloi bawak famili awok pegi stadium kali ni....

Maap le kome.....gambo henset je...itu yang tak nampok result tu......

Mase habeh game ...nak balik ke motokar.....
jauh awok satu famili menapak...maklomler....
dah lame Stadium Perak tak ghamei (ramai) oghang (orang)...

P/S: Mem awok udah tanye ....bile lagi game Perak main kat Stadium Perak????
Ipoh udah mole sesak

Ipoh udah mole sesak


Ipoh udah mole sesak ni kome.....
bermule daghi (dari) haghi (hari) Ahad lepaih (lepas).......
motokar2 yang masok ke Ipoh ni bersusun2......
jenoh leee.....

kelihatan plat no motokar kebanyakkan nye bernombor Singappurakkkk, plat W, plat B, J dan lain lain-lain....
tapi yang heghannye (hairannya)...
kebanyakan nye ca ya nun alip.....

kenape ye???
hehehehe......
nampok gayenye awok kene le pulak keluo Ipoh untok seminggu ni......
caghi (cari) tempat yang tak banyak motokar.......
yang tak sesak.....

Liga Super Malaysia - Game # 2


Laaa....
awok udah terlupe....
malam ni ade game Liga Super 2011...
dan game malam ni masok game yang kedua untok musim 2011 ni...

jadi kome ape lagi....
peminat, pencinta, penyokong Liga Malaysia dan pasukan masen2 (masing2)....
bawak le dighi (diri) kome malam ni ke stadium.....

jaduei (jadual) game malam ni...

Selase : 1 Februari 2011

Perak vs Johor FC....
Stadium Perak : 8.45 malam

Perlis vs Selangor
Stadium Utama, Kangar : 8.45 malam

T-Team vs Negeri Sembilan
Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi : 8.45 malam

Kedah vs Felda United
Stadium Darul Aman : 8.45 malam

Kolumpo vs Sabah
Stadium Bolasepak, Cheras : 8.45 malam

Kelate vs Terengganu
Stadium Sultan Muhammad ke IV, Kota Bharu : 8.45 malam

Harimau Muda A vs Pahang
Stadium Shah Alam : 8.45 malam

dan kebetolan jugak ade satu game Liga Perdana petang ni....

Harimau Muda B vs SDM Navy Kepala Batas
Stadium Selayang : 4.45 petang

jadi ape lagi kome....
jengokle stadum2 yang berhampighan (berhampiran) dengan kome.....
Cakcibo II

Cakcibo II

Semalam awok ade nanye kan soalan kat blog awok ni....
sape yang tau cakcibo tu ape????
dan soalan ni awok tujukan pade oghang (orang) luo....
maksud awok....bukan Oghang (orang) Perak......

dan ateh (atas) dasar nak berkongsi dengan semue....
awok persembahkan.....
cakcibo......ato (atau) name Bahasa Melayu nye.....
Pepatung atopon (ataupun) Dragonfly.....


Cakcibo kale hijo....

Minyak RON 97


Ah haaa.....sebelom ni awok peghenah (pernah) buat entri pasei kenaikan rege (harga) minyak....
tapi awok ghameikan (ramalkan) minyak petrol RON95....
bukannye RON 97....
dan awok jangke lepaih (lepas) PRK Tenang RON 95 akan naik rege nye (harganya)....

dan bermule daghi (dari) tengah malam tadi....
RON 97 dinaikkan sekupang (10 sen).....
menjadi RM2.50 seliter.....

errrmmmm....
nak kate ape lagi???
Baharu??? ate kenape dengan Baru??

Baharu??? ate kenape dengan Baru??

BAHARU


Baharu.....
bukan baharu (heheheh) ni je awok dengo kat tibi ni deme gunekan perkataan baharu.....
ate ape yang salahnye dengan perkataan baru????
ke awok yang dah tertinggei (tertinggal) beh (bas) jauh dah ni......

DBP memang udah lame tuko perkataan baru kepade baharu.....
adoileee......maklomle awok udah lame tinggei (tinggal) sekolah....
memang tak tau sangat pasei perkembangan terkini Bahasa Melayu (ato perlu awok cakap Bahasa Malaysia?).......

kalo Kota Bharu ato (atau)Johor Bahru tu ejaan baru deme memang tak bulih tuko...
sebabnye itu meghujok (merujuk) pade kate name kheh (khas)....
name tempat......

jadinye ape perlunye BARU menjadi BAHARU???

ade kengkawan bulih jawabkan???
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss