Mencaghi (Mencari) Yang Halei (Halal) Itu Wajib


Awok dulu mase bujang2 dolu......
makan pakei bedei (pakai bedal) je ...
maksod awok....
selagi ade tande & logo halei (halal)...
awok makan je....

tapi dalam kite beghingat (beringat) macam tu...
ghope2 nye (rupa2nya) bahan2 yang digune dalam produk makanan yang kite makan....
ade yang tak halei (halal) kome.....
maklomle....

baghang (barang) makan kite ni banyak yang di impot daghi (dari) luo negara....
jadi kesucian bahan2 yang digunekan kekadang bulih je kite ragui kebersihannye....
ndak2 lagi kalo diimpot daghi (dari) negara yang kite tau bukan negara Islam.....
lagi le kite musykil kan???

kate kan le baghang (barnag) tu halei (halal) .....
tapi adeke daghi (dari) segi toiyibba tu ade???
peghenah (pernah) dengo Halalan Toiyibba???
maksod nye baghang (barang) tu memang halei dan caghe pembuatannye mengikut caghe (cara) Islam... Suci dan beghesih (bersih)......

jadinye sekaghang (sekarang) ....
tugeh (tugas) kome mencaghi (mencari) baghang (barang) makan yang Halalan Toiyibba .....
yang suci lagi menyucikan......
kome kene ingat ....
makanan tu nanti akan jadi daghah dagen (darah daging) kite oooo.....
selain itu jugak, kite dapat le menolong ekonomi oghang (Orang) Islam maju dan berkembang....

P/S: Ingat Mencaghi Yang Halei Itu Wajib Bagi Oghang Islam....
1 April Yang Bodoh

1 April Yang Bodoh


Besok 1 April 2011....
selughoh (seluruh) duniye ingat 1 April ni sebagei (sebagai) April Fool....
dan kite yang ade kat Malaysia ni sebok2 le pun ndak menyambot haghi (hari) yang dikatekan bodoh ni....
yang banyak melebih2 nye pulak oghang (orang) Melayu Islam kite ni pulak tu.....

adoileee....
awok ni bukanle Islamik sangat....
tapi sebagei (sebagai) oghang (orang) Islam ...
jangan le kite cepat sangat terpengaruh dengan bende2 tak sehat ni....

sebab ape awok kate macam tu???
sebabnye itu tujuan April Fool ni pun udah tak betoi...
satu haghi (hari) kite mengenekan oghang (orang)....
dan tak elok tu!....

ghenti2kan (hentikan) le kome.....
tak semue yang daghi (dari) baghat (barat) ni elok....
walopon niat hanye nak berseghonok (berseronok) tapi kalo terlebih seghonok (seronok)....
bulih mengundang kite kepade lagho ......

jadinye ...
tolong le kome ye......
pade yang mude2 tu....
ndak berseghonok tak salah.....
tapi caghi (cari) seghonok (seronok) yang tak lagi daghi (lari dari) bateh (batas) kite seoghang (seorang) Islam....

P/S: pesanan ni untok kome semue....dan juge dighi (diri) awok...

Daghi Alam Maya ke Realiti


Ini le bando (bandar) tempat awok jumpe dengan soghang (sorang) blogger ni.....
selame ni awok selalu ke blog die ---> A.Samad Jaafar
dan awok peghenah (pernah) jugak bercakap dengan die sebelom ni...
cumenye tak peghenah (pernah) bersua muke jeee......

kalo ikot sebelom ni udah peghenah (pernah) le nak berjumpe dengan die ni ha...
tapi tak peghenah (pernah) ade ghezeki (rezeki) nak dapat jumpe diee....
Alhamdulillah bersempena dengan Majlih Kawen anak sedaghe (sedara) die yang dibuat di Dewan Kolej Islam Darul Ridzuan di Kole Kangso (kuala Kangsar)........
dapat le awok berjumpe dengan blogger A.Samad Jaafar.....

Kalo nak ikotkan si Kelisa Samudera pun ade jugak....
tapi disebabkan awok udah biase dengan die ni....
dan selalu jugak le berjumpe.....
tak payah le ceghite pasei (cerita pasal) die ye...... (hehehe.....sopi jangan maghah ye).....

Majelih kawen anak sedaghe (saudara) dia ni dah lame sebenonye....
udah sebulan lebih ghasenye (rasanya)....
ni baghu (baru) le awok keluo entri pasei perjumpaan awok dengan die tu....
saje awok lambat2kan keluo entri pasei ni....

Awok cukop gemo dengan die ni....
oghangnye (orang) daghi (dari) kacemate awok....
amat setia dengan sahabat die......
dan hasei (hasil) pembacaan awok....

lueh (luas) pengalaman die ni.....
dan kome bulih je nyembang ape2 topik dengan die.....
kuat beno labunnye kome......
lepaih (lepas) satu...satu...
lagi satu ....kuat beno gelaknye kome......kekekek

oghang ghumah nye (orang rumah nya) ghamah (ramah) jugak.....
agaknye sebab deme ni laki bini cekgu kot.....
dan biase berjumpe ghamei (ramai) oghang (orang)....
yang pentingnye deme ni takde protokol2.....

awok nak nyembang pun takde ghase (rasa) segan2 dengan deme....
maklomle....dibanding awok dengan die, die lagi banyak berkawan daghi (dari) awok...
maklomle oghang (orang) lame....hehehe.....


inile bakei (bakal) Calon PRU 13 DUN Kaghei atopon Parlimen Kole Kangso nanti....
mase majelih kawen anak sedaghe (saudara) die ni.....
kalo yang tak kenei (kenal) musti ingat die pengantin nye...... hehehehe



bese le dibelakang seoghang lelaki musti ade soghang wanite dibelakang die......
ini mem YB kite tadi......

anok jantan awok pun suke kat die.......
dukong pun die tak kesahhh....
betoi berjiwe ghakyat YB kite ni....

Awok kalo bulih nak mintak jadi pegawei Media YB je nanti kalo menang.....
bulih ke???

P/S: Dalam list awok......awok teghingin (teringin) nak berjumpe dengan :-

Kak Halima ---> hampir berjumpe tapi takdapat jumpe ponnn
Kak Yong
Yong Ummi Hanie
Cik eMMe
Encik Nik Sharinginfoz


sebabnye dalam duniye blog....deme2 ni le antaghe yang awei (awal) awok kenei (kenal)..... yang lenlain.....pun awok nak jumpe......

Kesah Maknusiye 2 Alam

Jangan pulak ade yang tergode ye kome....

Kali ni awok nak berceghite (bercerita) pasei (pasal) golongan 2 alam pulak kali ni.....

Golongan 2 alam yang awok maksudkan ialah Maknyah atopon (ataupun) pondan....

macam yang kite semue tau.....

golongan deme ni selalu dipinggirkan dalam masyaghakat (masyarakat)....


tak percaye???

kome klik ke sini ---> kami anti lelaki Lembut UiTM Aww

tu awok tak letak lagi yang lenlain....

banyak sebenonye... awok percaye kepade sistem mendidik.....


maksod awok......

sekaghang (sekarang) ni kebiasaannye kalo ade opeghasi (operasi) deme kene tangkap....

abih kuat pun kene dakwe kat Mahkamah......

deme bayo dende......


atopon (ataupun) kene penjaghe (penjara) je......

keluo balik.... deme buat keje lame......


awok sokong tindakan yang dibuat JAWI (sayang artikel pasei ni awok tak jumpe).......

bile mane deme tughun (turun) ke loghong2 (lorong) gelap mencaghi (mencari) pondan......

bukan untok dibuking ye....

tapi JAWI ajak deme sertai keghusus (kursus).....

keghusus (kursus) ni spesel sikit....


sebabnye pondan2 ni akan diajo untok kembali jadi lelaki....

segale ektibiti bersipat lasak.....

sentohan daghi (dari) hati ke hati diteghapkan (diterapkan).....

walopon keghusus (kursus) ni baghu (baru) dibuat.....

tapi awok percaye.....


kalo kene caghe (cara) dan bimbingan yang deme dapat....

deme dapat kembali ke dalam masyaghakat (masyarakat)....

kite pulak jangan le teghuih (terus) sisihkan deme.....

deme bile tersisih tu le yang buat balik kegheje (kerja) lame tu.....


P/S: awok buat entri ni bile teghingat (teringat) balik liputan 999 di Jalan Yang Kalsom, Ipoh.... oghang (orang) Ipoh tau le ape yang ade kat sini......

Umur Maksimum di Malaysia


Hmmm.....
awok terlupe kat mane awok bace artikel ni.....
ceghitenye (ceritanya) macam ni....

kado (kadar) umur maksimum di Malaysia...
average untok lelaki sehingge 71 tahun....
sementaghe (sementara) pompuan pulak sampei ke umor 76 tahun....

secaghe (secara) tak langsong ini tunjukkan yang kaum lelaki kat Malaysia ni cepat beno matinye daghi (dari) oghang (orang) pompuan....
ate apeke penyebabnye yang membuatkan kite ni (kaum Adam) cepat beno matinye.....

salah satu yang utame....
dikatekan kite ni tak gheti (reti) nak jage pemakanan kite....
kite pakei bedei (bedal) je sume makanan....

selain tu....
tekanan kegheje (kerja) jugak yang sebabkan umor kite makin pendek.....
maklomle....kegheje (kerja) sepaghoh (separuh) mati......

jadinye kome....
yang ghase (rasa) dighi (diri) kome tu lelaki....
cepat2 le bertobat.....
tak lame sebenonye kite di duniye ni....

P/S: mati itu pasti....cumenye kite tak tau bile je......

U Polo.....I Polo


Errr....sombongke awok kalo awok buat macam tu???
sape2 yang polo awok....
baghu (baru) awok polo deme???
bulih ke macam tu???

bunyi nye macam sombong....
tapi pade awok lebih pade caghe (cara) awok berteghime kaseh pade yang bace dan polo blog awok ni......
ape kate oghang (orang) ....
oghang membeghi (orang memberi), kite meghase (merasa).....
oghang berbudi, kite berbahase.....

tapi pade yang melawat blog awok ni...
dan setakat ber hai ..hai di chat box awok....
Insyallah awok akan baleh (balas) balek dekat chat box deme.....
caghe (cara) tak langsong.....
bile awok buat macam ni...

dan kengkawan bloggers yang lain buat macam ni....
yang selalu namenye terpapor (terpapar) kat chat box awok...
awok bernapsu nak add deme sebagei kawan awok.....
maap la ye....

bukan maksud awok ni awok sombong....
tapi awok lagi gemo kalo yang awok add tu....
tak sekado add je....

eerrr...kome paham ke???

p/s: pade yang komen jangan ghiso (risau) ...dengan secepat kilat awok add blog kome....... teghime kasehhhhh

Gambo Porno


Gambo kat ateh (atas) ni awok ambik kat area ghumah (rumah) awok....
kome nampok tak yang ulat gonggok tu ade dabel (double)....
usah le kome tanye awok, ape yang ulat gonggok tu buat....
tapi yang pastinye memang bersenggama....tak paham???

elok le pun kome tak paham....
sebabnye tujuan awok letak gambo ni....
nak bagitau kat kome....
jangan le kome jadi macam ulat gonggok dalam gambo kat ateh (atas)....

udahle caghe (cara) terbuke....
tempat public pulak tu....
jage dighi (diri).....bangse dan agame kome...
nanti2 yang malu kome dengan keluarge kome....

tambah2 pulak lepaih (lepas) awok berblogwalking tadi...
ghamei (ramai) betoi le blogger2 yang mude ghemaje (remaja).....
disebabkan umor awok lebih sikittttt je daghi (dari) deme.....
awok nak sampeikan pesan....

ingat ye kome......jangan jadi ulat gonggok....

P/S: entri awok takde kene mengene dengan kes yang tengah paneh sekaghang (panas sekarang) ni ye!!!.....
Sesudah SPM II

Sesudah SPM II


Sebelum ni awok peghenah (pernah)buat entri pasei Sesudah SPM ..
dan entri kali ni jugak berkait dengan entri yang tu.....
bezenye kali ni macam mane bebudak ni bertungkuih lumuih (bertungkus lumus) mengisi boghang (borang) online UPU....

pade yang keputusannye cemerlang....
takde masalah pun nak pilih course ape......
tapi pade yang cukop2 makan.....
jenoh le milih (pilih) course yang sesuei dengan kelayakan deme.....

kesahnye sekaghang (Sekarang) ni awok tengah nolong (tolong) adik bongsu awok ngisi (mengisi) boghang (borang) online UPU....
UPU kalo tak salah name penohnye Unit Pusat Universiti kot...
udah lupe.....

maklomle awok dulu SPM tahon 1997.....
sibok dengan UPU tahun 1998.......
mase tu kene beli satu buku tebei (tebal)....
isi boghang (borang) dalam tu.....

nak tau keputusan kene telefon UPU........
same ade dapat ato (atau) tidak.....
punye le berdebo mase tu.....
bile die bagitau je awok berjaye.......
punye le seghonok (seronok) kembang kempih (kempis) hidong mase tu...

tapi sekaghang (sekarang) dah senang...
isi online......
siap bulih edit lagi sebelom taghikh tutopnye......
ade lagi kemudahan SMS kalo nak tau berjaye ato (atau) tidak....
punyele senang sekaghang (sekarang) ni...

kesemue pilihan 8 course yang dipilih adik awok.....
semuenye ade berkait dengan sains...
sebabnye adik awok memang piyo (pure) Science Stream....
takpele udah die minat....

awok mane le tau Sains Kajihayat tu ape......
maklomle awok oghang (orang) ekonomi.....

Work Smart


Wahhh....
haghi (hari) ni semue oghang (orang) dok bercakap pasei Monday Blues......
bese (biasa) le tu haghi (hari) Senayan (Isnin).....
haghi (hari) nak mule kegheje (kerja).....
setelah bercuti 2 haghi (hari).....

kalo kome tengok tajuk entri awok kali ni Work Smart....
tapi kome jangan tersilap...
awok bukan nak ceghite (cerita) hei (hal) bageimane kite bekegheje (bekerja) secaghe (secara) bijak.....
tapi work smart disini tentang bageimane oghang (orang) yang pandei menutop salah die daghi (dari) bos nampok....

daghi (dari) ape yang awok tengok....
oghang2 spisis macam ni....
biasenye die akan letakkan kesalahan tu pade oghang (orang) lain....
tapi die buat caghe (cara) oghang (orang) tak nampok....

macam mane tu???
satu caghenye (caranya) ape2 je yang bos mintak daghi (dari) die....
akan dilaksanekan dengan cepat.......
maksodnye ape bos mintak ...dengan segeghe (segera) die bagi......
tapi bile ade je salah silap....
mule le die menunding kat oghang (orang) lain.....

bahaye oghang (orang) macam ni....
tapi biasenye oghang (orang) macam ni le cepat naiknye......
dalam erti kate lain....
die pandei kipeh (kipas) bos....

kite yang tak gheti (reti) nak kipeh (kipas) bos ni....
ngange je le, tengok die naik pangkat cepat.....
dan macam biase...oghang (orang) macam ni tak ghamei (ramai) kawannye....
tapi die peduli ape.....
janji die naikkkk......
Dulu dan Sekaghang (sekarang)

Dulu dan Sekaghang (sekarang)

Assalamualaikum semue....
ok kat bawah ni ade 2 situasi yang awok nak kengkawan nileikan (nilaikan).....
daghi (dari) kacemate kome ....
ape pandangan kome....

Situasi 1
si A ni mase Sekolah Menengah dulu sikit punye alim .....
asei (asal) masok waktu, die le imam.....
ape je acaghe (acara) berkaitan agame die dulu ke depan....
malahan cikgu akan caghi (cari) die dulu kalo (kalau) ade ape2 ektibiti berkaitan agame....

kalo bersembang dengan die......
die kompem selitkan ayat2 Al Quran...
lepaih (lepas) tu siap dengan contoh dan teladan berdasarkan ayat tu....
tapi itu dulu le.....

baghu2 (baru2) ni awok ade terjumpe dengan die lepaih (lepas) udah lame tak jumpe.....
sekaghang (sekarang) dengan seghabeinye (serabainya) ....
nampok tak teruguih (terurus)......
dan dikabokan jugak.....

mabok, pompuan dan die jugak udah jadi mat pit.....
kalo dulu usahkan nak pandang pompuan....
sekaghang (sekarang) ni tuko pompuan macam tuko baju....
mabok??? minum ayo todi tu macam minum ayo masak.....
semayang pun udah takde dah......

die makin hanyot dalam aghuih (arus) dunie.....
akhirat makin jauh daghi (dari) hidop die......
yang penting pade die sekaghang (sekarang) ni.....
berseghonok (berseronok)....

Situasi 2
si B dulu mase kat sekolah....
die le student yang paling dikehendaki sekolah....
bukan sebab di pandei (pandai) atopon (ataupun) ektif kat sekolah....
tapi sebab die kaki buli, die kaki ponteng ....
dan die segale kaki kejahatan kat sekolah.....

kalo die tak suke kat soghang (seorang) cekgu....
tak dicalo (dicalar) keghete (kereta) cekgu....
die bako je teghuih (terus).....
udah beghape (berapa) kali dah kene tahan Polis.....

sebabnye die disyaki mencughi (mencuri) motor...
naseb die baek sebab tak disabitkan kesalahan.....
die tak peghenah (pernah) habeh (habis) sekolah menengah......

ghokok (rokok) ??? biase je tu......
setakat ganja tu takde masalah.......
seminggu paling kughang (kurang) 3 kali die pekene....
naseb die baek sebab die tak gune dadah sintetik (syabu, kuda, ice...dan lain2 lagi le) je ....

tapi itu dulu....
sekaghang (sekarang) die le imam kat kampong....
segale masalah berkaitan agame...
oghang akan ghujuk (rujuk) pade die.....

die pemude haghapan (harapan) kampong......
kendughi kendaghe (kenduri kendara) die dulu ke depan.....
zikir pulak udah jadi makanan hidop die...
tak peghenah (pernah) tak basah mulut die dengan zikir munajat.....

segale ape yang kat ateh (atas) ni....
adalah rekaan semate (tapi ade fakta yang betoi) ......
berdasarkan pade pengalaman awok berjumpe 2 - 3 oghang (orang) yang hampir macam ni ....
yang awok berjumpe dengan oghang (orang) tu baghu2 (baru2)ni...itu betoi...
tapi ape pandangan kome????
ade ke oghang (orang) macam ni????

Bile eksiden


Haghi (hari) Senayan (Isnin) minggu lepaih (lepas)....
awok terseghempak (terserempak) dengan satu eksiden yang pade awok walopon nampok teghok (teruk)....
tapi takde teghuk (teruk) mane pun.....

kalo kome tengok pade gambo kat ateh (atas) ni.....
memang gambo sebeno....
awok sempat snap sekeping je gambo eksiden ni....

awok pun tak tau macam mane le loghi (lori) 20 tayar ni (awok ghase le 20 tayar).....
bulih termasok dalam paghit (parit) beso kat Taman Meru, Ipoh ni......
naseb drebar loghi (lori) ni pun agak baik sebabnye loghi (lori) ni tinggi dan beso.....
die dikabokan cedeghe rengan (cedera) ringan) je....

dan naseb baek jugak le....
sebabnye mase haghi (hari) kejadian ni....
bukan haghi (hari) paso malam....
sebabnye kome paghit (parit) yang loghi (lori) ni masok....
sebenonye sebelah tapak paso malam Taman Meru/Taman Jati, Ipoh.....

tapi satu je yang awok bengangkan....
bile je berlakunye eksiden.....
yang melebih2nye ...yang ateh (atas) jalanghaye (jalanraya) ni....
sebok le nak menengok eksiden ni.....

sampei jem dibuat deme....
hampeh....bukannye deme nak menolong pun....
tapi saje gatei nak bagi sesak jalan je.....
udah2le ....

kome kalo terseghempak dengan eksiden ke hape.....
kalo kome tak tulong .....
kome jalan je le.....jangan bagi sesak jalan ye....
nanti kome pulak yang eksiden.....

RFC Ipoh,Taman Alkaff Silibin

RFC Ipoh di Taman Alkaff, Silibin, Ipoh

pintu masok utame RFC Ipoh...errr macam ade pintu lain je, awok ni

Malam Jumaat yang lepaih (lepas) awok dan famili berkesempatan ke RFC Ipoh....
ghasenye (rasanya) ghamei (ramai) yang tau RFC ni ape kan????
dekat Ipoh RFC kat Taman ALkaff, Silibin meghupekan (merupakan) cawangan pertame yang dibukak di Perak.....

awok memang saje tunggu dekat sebulan deme bukak baghu pegi....
sebabnye dalam seminggu due tarikh bukaknye....
oghang (orang) punyele ghamei (ramai) sampei berbagheh (berbaris) kat luo.....

ni waktu RFC Ipoh beropeghasi

tapi awok tersilap....
ghupenye (rupanya) udah sebulan bukak pun....
oghang (orang) still ghamei (ramai) lagi.....

hiasan dalaman RFC yang dipenuhi dengan gambo2 kandongan herba dalam Kopi Radix

macam yang awok kabo kat gambo ateh ..... ini le antaghe gambo yang ade....

tambah buatkan kite lame menunggu disebabkan tempat menggoreng deme yang ghosak (rosak)....
daghi (dari) tige mesin...
tinggei due je yang bulih gune.....

dan disebabkan ghamei (ramai)pelanggan yang datang ke RFC Ipoh ni....
awok cadangkan pade deme....
agar ghameikan (ramaikan) lagi staff....
dan bile udah ghamei (ramai) tu....

bagi latehan kat deme....
ini tak ...awok tengok terkiei2 (terkial2) deme nak kemaih (kemas) meje makan....
mase awok ke tingkat ateh (atas) RFC Ipoh ni....
awok nengok meje deme tak berkemaih (berkemas)....

tapi semue tu dapat dikaber bile je makanan yang kite order sampei....
daghi (dari) 10.....awok bagi 9.5 ....
yang lagi 0.5 tadi awok tolak daghi (dari) servis yang slow tu ye.....
makanan die bagi awok memang superb.....

lain ghasenye (rasanya) ayam organik ni kome.....
lemaknye pun tak banyak.......
dagingnye kenyei (kenyal) tapi tak liat.....
sedaaaappppppppNak semayang pun senang kome....
sugho (surau) ade ditempatkan di tengkat ateh (atas)....
tapi sayang pintu masok sugho (surau) berdepan dengan pintu toilet pompuan

ingat ni kome......
Ingat Ayam....Ingat RFC
Semase blogwalking

Semase blogwalking

Awok sebenonye udah lame tak berblogwalking....
Tapi 2 - 3 haghi (hari) ni baghu (baru) awok dapt berblogwalking.....
Blogwalking ni best, sebabnye selain kite dapat kengkawan baghu (baru) kite jugak dapat bace entri yang pelbagei.....

Dan awok peghatikan (perhatikan) kite bulih keneipasti umor blogger berdasokan pade template dan susinato blog deme.....
Tak pecaye?????
Ce kome terai pegi dekat blog yang berwarne warne dan susunator blog deme yang futuristik dengan pelbagei gajet.....
Ce kome tanye umor blogger ni bape agaknye.....
Awok pasti umo (umur) blogger musti dalam lingkungan 15 ke 25......

Kalo yang ke 25 ke ateh (atas) pulak....
Banyak blog yang awok pegi....
Blog deme sempoi sikit....
Tak terlalu crowded dengan gajet2 yang pelbagei......

Kalo kome pegi pulak ke blog yang tuannye beghumo (berumur) 30an macam awok ni....
Lagile sempoi.....
Asei ade entri baghu (baru)....
Ade chatbox, ade bloglist dah kighe (kira) ok.....

Tapi bende2 ni semue terpulang pade memasing....
Selagi owner blog ghase (rasa) blog die lawo.....
Takde masalah pun pade oghang (orang) lain.....

Jodoh


Pagi ni mase awok berblogwalking tadi.....
dan jugak mase awok bace sughathabo (Paper) haghi (hari) ni....
ade ceghite (cerita) hei (hal) budak pompuan yang cube nak bunoh dighi (diri) kat Kota Bharu....
bile Kota Bharu je.,...teghuih (terus) awok ghase (rasa) budak ni budak Melayu Islam kite...
selain daghi (dari) masalah cinta...
die jugak bermasalah dengan mak sendighi (sendiri)....

adoileee...
ngape le sampei camtu sekali sanggop nak bunoh dighi (diri)....
kalo disebabkan cinta le....
agak2nye budak lelaki tu sedih ke kalo mike mati???...
silap2 lagi ngekek (gelak) die....
maklomle dah takde sape nak kaco dah......

peghasaan (perasaan) awok kuat ngatekan....
mesti ade 'something' dah berlaku antaghe (antara) si budak pompuan ni dengan budak lelaki tu....
kalo takde le sampei sanggop nak bunoh dighi (diri)......
bukan kecik punye ceghite (cerita) tu.....
nak tamatkan nyawe sendighi (sendiri)......
kalo takde alasan yang munasabah takde maunye sibudak pompuan tu nak bunoh dighi (diri).....

oghang (orang) yang berpikiran wagheh (waras) dan berpikir sebelom nak buat sesuatu......
dicampo dengan takde 'bende2 bughok' yang dah berlaku......
bulih je nak lupekan pasei bende ni (walopon payah)....
caghi (cari) je yang baghu (baru).....

kite kene ingat.....
yang tak jadi pasangan kite tu......
memang die terbaik .....tapi bukan untok dighi (diri) kite....
tapi terbaik untok oghang (orang) lain.......
jodoh kite dah ditetapkan....
dan yang berpasang2 tu sebenonye adalah tempoh mase kite ndak dapatkan pasangan yang betoi2 bulih sehidop semati dan berkongsi hidop dengan kite.....

tapi bile berpasang2 tu kome lupe syaghiat (syariat)....
lupe adab dalam Islam....
mule le jadi bende bukan2..........
itu yang sampei nak bunoh dighi (diri) pun udah tak kesah tu....
Nauzubillah....

jauhle daghi (dari) keluarge kite ye....
Kesahnye Badut

Kesahnye Badut

Baghu2 (baru2) ni mase awok bertugeh (bertugas) di MATTA Fair Perak....
awok ade le terjumpe dengan soghang (seorang) mamat ni.....
dan kegheje (kerja) die jadi badot.......
ni betoi2 punye badot......

kekadang awok kesian tengok oghang (orang) yang jadi badot ni.....
ade sesetengah pengunjong pesta yang main2kan badot ni...
yang bodoh2kan die.....
ye le dah name pun badot kan???.....

biase badot yang kite jumpe mesti lebih kughang (kurang) macam kat bawah ni kan???


dengan muke berwarne warni....
bajunye jangan ceghite (cerita) le.....
dan hasei percakapan awok dengan badot seoghang (seorang) ni.....

kostum deme ni......
yang palen (paling) mahei (mahal) sekali sebenonye (sebenarnya) kasot deme....
sebabnye kasot deme ni custom made, kene tempah kheh (khas)...
dan regenye (harganya) dalam lingkungan RM300 ke ateh (keatas)....

dan ghupenye (rupanya) jugak.......
sehaghi (sehari) kos menggunakan badot ni cecah RM200 kalo kat Ipoh le....
kalo kat Kolumpo bulih cecah RM300 ke ateh (keatas)....
mewah sebenonye (sebenarnya) jadi badot ni kome.....
nampok je macam bodoh2 je deme ni.....

mamat badot yang awok interbiu tu pulak die buat keje ni secaghe (secara) part time.....
bayangkan kalo deme buat secaghe (secara) full time.....
dan deme ni ghuepeny (rupanya) ade keghusus (kursus) kheh (khas)....
bukan semborono je bulih jadi badot ni kome.....

dan sekaghang (sekarang) kate mamat ni lagi.....
ghamei (ramai) oghang (orang) dah gunekan khidmat badot bile je ade majelih haghi (majlis hari) jadi.....
tu tak campo lagi dengan majelih2 ghesmi (rasmi) swasta.....
shopping complex lagi....
dalam seminggu tu kompem ade je kegheje (kerja) badot ni....

P/S: errr...apehei awok ceghite (cerita) hei (hal) badot pagi Jumaat yang mulie ni kome??? sebabnye sekaghang (sekarang) ni ade trio badot tengah pemes (famous) kat Malaysia ni..... kekekek
Sesudah SPM

Sesudah SPM


ghamei haghap dapat A+... zaman awok dulu main pangkat2 jee


Macam yang semue oghang (orang) tau...
semalam keputusan SPM 2010 telahpun diumumkan....
dan jumlah yang dapat semue A makin meningkat daghi (dari) tahun ke tahun...
tahun ni saje seghamei (seramai) 9,329 calon mendapat semue A....

nampok gayenye budak2 zaman sekaghang (sekarang) ni makin pandei daghi (pandai dari) tahun ke tahun.....
dan bile ghamei (ramai) yang pandei (pandai) ni....
persaingan untok ke Universiti makin sengit le......

tapi pade yang tak dapat cemerlang tu....
jangan pulak le kome peras (frust) menonggeng ....
sebabnye SPM ni sebenonye langkah 1 kome ke alam mase depan....
dan bukanle penutop ato (atau) pengakhiran pade hidop kome....

dah terbukti.....
ghamei (ramai) yang tak cemerlang SPM....
tapi akhirnye cemerlang di Universiti....
cemerlang dalam kerjaye......

jadikan kegagalan kome tu sebagei (sebagai) panduan hidop kome...
untok lebih berjaye lagi dimase depan.....
bende ni awok cakap pade yang udah berusahe tapi haseinye (hasilnya) tak seperti yang dihaghap (diharap)....

pade yang tak berusahe tu.....
tapi haghapkan (harapkan) dapat yang terbaik....
ghentikanle....udah tak berusahe....
nak jadi yang terbaik pulak....mimpi leee

jadi jangan putuih (putus) ade pade yang kecewe......
teghuihkan (teruskan) perjuangan kome......
kat depan ni lagi banyak ghanjo (ranjau) dan ghintangan (rintangan) yang kome kene tempoh....
yang pastinye lagi mencabo (mencabar) daghi (dari) peperiksaan SPM kome tuuu.....

dah kene buat peghancangan (perancangan) mase depan kome....
same ade nak sambong belajo atopon kome maleh (malas).....
terpulang pade dighi (diri) masing2......
kome pun udah beso.....
YB oh YB

YB oh YB

YB oh YB....
ate mane lame mengilang (menghilang)
lame beno tak nampok muke yang berbelang...
ke mike takot pecah tembelang???

YB oh YB.....
lame tak nampok muke.....
ate ape ceghite (cerita).....
tak sabo ghase (rasa) bersua muke...
Ke mike tak suke nengok muke semue?????

YB oh YB......
Bantuan yang oghang (orang) kampong mintak bile nak lepaih (lepas).....
Bukannye banyok, jugak takdenye berbekaih (berbekas).....
Ishhh bukan oghang (orang) lain pun, oghang (orang) kampong mike eiiihhhhh......
Ke mike takot elaun mike terjejaih ????? (terjejas)......

YB oh YB.....
Ghajin (rajin) pulak mike tughun (turun) padang.....
Kalo dulu hagham (haram) tak mandang.....
Ndak lagi ditego daghi (ditegur dari) belakang....
Ohhh lupe le pulak, takot tak jadi YB PRU mendatang!!!

YB oh YB......
Kalo bulih bior le jadi Yang Berkhidmat.....
Yang Berkegheje (bekerja) pun elok sesangat.....
jangan asik (asyik) jadi Yang Berhormat.....
ghumahnye beso (rumahnya besar) selese ya amat....

Rege (harga) sekor Ayam


gambo ehsan pakcik gugel lagi

Semalam awok berkesempatan ke Paso Malam Taman Meru (kat Ipoh le ni)....
sebelom ujan lebat, dan peniage paso malam tu nak cabot....
awok sempat le beli seko ayam.....
timbang punye timbang......

sekor tu rege (harga) die RM14.50...
awok ambik tak beghape (berapa) beso......
dan tak beghape (berapa) kecik ....
disebabkan nak kejo mase ...sebelom ujan lebat....

awok pon ok je le.....
lepaih tu (lepas tu) le baghu (baru) awok terpikir....
mak aiiii......mahei nye (mahalnya)...
itu baghu rege (baru harga) sekor ayam tu.....

tak campo baghang (barang) lain....
kalo baghang (barang) lain lagi tuuu....
jenoh leee......
pade yang makan gaji macam awok ni.....
memang teghase (terasa) leee....

tapi bagoih (bagus) jugak peniaga tu....
die menyahot seghuan (seruan) kerajaan....
nak mencapei Negare Berpendapatan Tinggi...
makenye....kene le bagi rege (harga) baghang (barang) naik dulu....

baghu (baru) le same tarap dengan negare maju kan???? kan??? kan???
tak terpikir awok selame ni....
memang memandang ke depan betoi le pemimpin neghare (negara) yang awok chentaaaaiiiii ni...
cayaalllaaaaa
Tarap Sugho (Taraf Surau) = Tandeh  same

Tarap Sugho (Taraf Surau) = Tandeh same

gambo ehsan pakcik gugel

Awok pecaye ghamei (ramai) yang selalu pegi shopping complex kan???
dan ghamei (ramai) jugak yang selalu bersemayang kat sugho (surau) shopping complex ni kan???
kome ceghite (cerita) le ceghok (ceruk) mane pun shopping complex ni.....
sugho (surau) nye kompem dekat dengan tandeh (tandas) kan??? kan????

awok terpikir ....
dalam banyak2 le area ato (atau) kawasan kat dalam shopping complex tu kan.....
ngape le area dekat dengan tandeh (tandas) jugak yang jadi pilihan tokeh (owner) shopping complex tu kan???
ape hine sangat ke tempat ibadat oghang (orang) Islam ni????

sampei kan bile nak buat sugho (surau) je....
mesti dekat dengan tandeh (tandas).....
lebih malang lagi bile pintu masok ke tandeh (tandas) bertemu pulak dengan pintu masok ke sugho (surau).....
walopon tandeh (tandas) shopping complex ni selalu dibasoh.....
tapi...kekadang bau 'haghom' (harum) nye masok jugak ke dalam sugho (surau)....
kan dah mengganggu oghang (orang) semayang tu???

awok tak tau le.....
ade ato (atau) tidak gagheh (garis) panduan mase pembinaan shopping complex ni tempat letak sugho (surau) ade dikenekan ato tidak???
ato ade ato tidak peghatughan (peraturan) yang berkaitan.....

ishhh.....
daghi (dari) sudot ni pun oghang (orang) Islam kat Malaysia ni udah lemah.....
tu belom lagi kite ceghite (cerita) tang bende lain.....
ehhh....tapi kat Malaysia ni oghang (orang) pentingkan bangse.....bukan agame.....
tu yang bile bab bangse je....ghamei (ramai) yang sensitif...
tapi tang agame.....buat nohen (buat tak tau) je........

SPM Keluo haghi ni


Insyallah...
kalo takde aghey (aral) melintang pukang....
Keputusan SPM bakei (bakal) diketahui haghi (hari) ni....
23 Mac 2011

Awok antaghe (antara) yang saspen ni....
sebabnye...adik bongsu awok antaghe (antara) yang nunggu keputusan SPM kali ni....
mase percubaan sebelom ni keputusan die agak membanggekan...
dan awok berhaghap (berharap) agar keputusan same ato (atau) lebih baik lagi die dapat kali ni...

Insyallah....

kesian adik awok soghang (sorang) ni.....
dalam ghamei(ramai2) adik beghadik (beradik) awok....
die je sampei umor 12 tahun meghase (merasa) ade ayah......
ayah awok meninggei (meninggal) pade 2 Mac 2005....dah 6 tahun dah ghupenye (rupanya)......

dan awok pasti ghamei (ramai) mak bapak malam tadi yang tak bulih (boleh) tido lene (lena) malam tadi...
ngenangkan keputusan peghekse (periksa) SPM anak deme...
gitule mak bapak......

apedehei (padahal) anak deme ghilek (rileks) je...
macam takde ape2 berlaku....
siap tido lene (lena) lagi...

Apepun......Selamat maju jaye le pade semue yang ngambik keputusan SPM kali ni.....
tabah menghadapi dugaan......dan redho dengan keputusan yang kome dapat.....
ape yang kome dapat...
menggambokan usahe yang dah kome buat sebelom dan semase SPM tu kome ambik...

Update...jam 10.55 pagi...
Alhamdulillah.....
Adik awok dapat 7 A 2 B.....
yang due B tu subjek Matematik Tambahan dengan Fizik....
takpele...takde ghezeki ndak dapat 9 A......
tapi pade awok ok dah tu...
tambah pulak die sekolah kat MRSM Pengkalan Hulu.... Alhamdulillah....
Kesah Mat Teghap & Enggang Hutan Belum

Kesah Mat Teghap & Enggang Hutan Belum


Gambo kat ateh (atas) ni awok dapat daghi (dari) kengkawan awok...
tak tau le mane pulak deme dapat gambo ni......
kalo kome peghatikan (perhatikan) dalam gambo tu ade 4 oghang (orang) mat teghap (terap).....
yang awok percaye askar Malaysia .....

dan dengan megahnye deme megang (pegang) Bughong(Burung) Enggang yang dah disembelih....
dan awok percaye kalo gitu gaye sembelihnye...
kompemle Islam deme ni......

dan daghi (dari) sumber2 yang bulih dipercayai.....
gambo mat teghap (terap) dengan bughong (burung) enggang ni diambik kat Hutan Belum....
dan awok tak tau le le si mat2 teghap (terap) ni tau ke idak yang bughong (burung) Enggang ni meghupekan (merupakan) spisis binatang yang dilindungi???....
dan spisis bughong Enggang ni udah tak banyak pun ade kat duniye ni...

Kalo iyepun kome tu mat teghap (terap)....
dan kome bedei (bedal) je makan ape bende yang terlinteh (terlintas)....
tapi tak payah le kome siap begambo....
dan kesudahannye gambo kome keluo meghate (merata) alam.....

tapi ape ade hei (hal) ye dak.....
oghang (orang) pun oghang (orang) tak kesah dah pasei (pasal) nyawe melayang....
inikan pulak binatang kan????.....

Tambahan
mase awok naip entri ni.......
ghupenye (rupanya) ade keluo pasei bende ni kat Perak News
Hinenye Islam.....

Hinenye Islam.....


Awok pasti ghamei (ramai) yang terbako je hati bile dapat tau Amerika Laknatullah n co. menyeghang (menyerang) Libya....
dengan alasan deme dapat perkenan daghi PBB....
dan jugak alasan untok menyekat Askar Gadaffi menyeghang (menyerang) oghang (orang) awam....

kughang (kurang) hajo betoi le deme ni.....
si Amerika Laknatullah ni awok ghase (rasa) satu je....
yang deme ndak sesangat tu minyak yang ade kat Libya tu....
itu je alasan sebenonye....

tapi awok cukop sedih bile Negara2 Arab....
dibawah Liga Arab.....
takde pun main peghanan (peranan) untok elakkan seghangan (serangan) deme tu....
dan biokan oghang Libya setelkan masalah dalaman deme....
bukannye campotangan daghi (dari) negara baghat (barat) laknatullah.....

si Gadaffi pun satu....
udah2 le dok kat ateh (atas) tu....
dulu ye kamu tu hero.....
tapi bile udah lame berkuase.......

kamu jadi gile kuase....
contoh terbaik ade kat Malaysia ni haa....heheheh

PRU makin dekat....

gambo ehsan daghi (dari) pakcik gugel

Assalamualaikum....
DUN Sarawak dah pun dibubo (dibubarkan) semalam......
dan kalo tak silap awok....
dalam mase 60 haghi (hari) pilihanghaye (pilihanraya) perlu diadekan....

lame tu kome....
macam2 bulih jadi....
sekaghang (Sekarang) ni SPR yang jadi penentu....
deme tetapkan taghikh (tarikh)....
player2 (parti2 politik) nanti le yang coghakkan (corakkan) kan gamenye nanti....

oghang (orang) kate politik Sarawak tak same dengan kat Semenanjung...
kekadang ape yang hangat dan paneh (panas) kat Semenanjung....
oghang (orang) Sarawak tak ambik pot pun.....

kalo kat Semenanjung.....
oghang (orang) akan mengundi parti yang jadi pilihan deme.....
tapi kat Sarawak.....jangan haghap (harap)......
kalo oghang (orang) tu deme kenei (kenal)....haghoih (harus) kot deme undi....

itu ceghite (cerita)kat Sarawak....
ceghite (cerita) kat Semenajung ni lain pulak....
macam2 dah ceghite (cerita) keluo...
ade yang baik ...dan ade yang bughok (buruk)....
tapi banyaknye bughok (buruk) le....
sedih awok dengo dan macenye (bacanya)....

dan banyak dah RM ditabo disane sini...
banyak janji digebang2kan pade pengundi....
banyak kate2 maneh (manis) diceghitekan (diceritakan)....

nampok beno le tande2 PRU udah dekat sangat dah ni....
tak sabo awok nak ngundi lagi ni......

P/S: udah lame tak menulih.... sesekali ceghite politik ringan dulu....
Tuko menuko

Tuko menuko

Assalamualaikum semue...
walopon kome tengok awok takde posting2 ato (entri) baghu (baru)....
tapi awok tetap jugak nak berblog.....
dapat tuko template blog awok ni pun jadile....

tapi masalahnye ...
bile udah bertuko ni...
ade je yang awok ghase (rasa) tak pueh (puas) hati...
takpe......nanti2 bertuko lagi ni nampok gayenye niii...
MATTA Fair 2011

MATTA Fair 2011


Haaa.....sape tak peghenah (pernah) dengo MATTA Fair 2011???
takpe...ni awok ceghite (cerita) sikit....
MATTA Fair ni meghupekan (merupakan) karnival @ Pesta @ pameghan (Pameran) pelancongan.....
dianjokan (dianjurkan) oleh Persatuan Pengembaraan & Agensi Pelancongan Malaysia .....
name omputih deme le MATTA tu...
Malaysia Association of Tour & Travel Agents (MATTA).....

MATTA Fair ni udah bertahon2 dan berkali2 deme buat.....
mase MATTA Fair ni le kome nak meghase (merasa) dapat pakej2 pelancongan yang mughah (murah) daghi( Dari) biase.....
mase ni jugak le kome bulih caghi (cari) mane tempat menaghik (menarik) yang kome nak pegi....
dengan rege (harga) yang menaghik (menarik).....
pakej deme ni tak semestinye domestik....
malahan antaghebangse (antarabangsa) pun ade jugak....

tengok pade naseb kome le......
kat bawah ni awok letakkan tagikh2 (tarikh) MATTA Fair ni akan dilangsongkan diselughoh (seluruh) Malaysia untok tahun 2011....
cumenye tempat @ venueyang awok kosongkan tu je yang tak kompem lagi kat mane......
jadinye kome....ambik peluang yang tak selalu kome dapat ni....

Untok maklumat lebih lanjot kome bulih ke Laman Rasmi MATTA

Pergilah Melancong!!!!


MATTA Fair Kuala Lumpur March 2011
11 - 13 Mar 2011
Putra World Trade Centre (PWTC)

MATTA Fair Sarawak 2011
11 - 13 Mar 2011

MATTA Fair Perak 2011
11 - 13 Mar 2011
Stadium Indera Mulia, Ipoh

MATTA Fair Johor 2011
25 - 27 Mar 2011
Danga City Bay

MALAYSIA TOURISM EXCHANGE 2011 (MTEX 2011)
22 - 25 May 2011
Mahsuri International Exhibition & Convention Centre
Kedah

MATTA Fair Negeri Sembilan 2011
8 - 10 Jul 2011
Terminal 1 Shopping Centre

MATTA Fair Penang 2011
22 - 24 Jul 2011
Penang International Sports Arena (PISA)

MATTA Fair Melaka 2011 29 - 31 Jul 2011
Dataran Pahlawan Melaka Megamall


Kebetolan MATTA Fair Perak akan dilangsongkan minggu ni seghentak (serentak) dengan MATTA Fair KL & MATTA Fair Sarawak.......
dan Insyallah awok akan bertugeh (bertugas) minggu ni kat MATTA Fair Perak .....
bertempat di Stadium Indera Mulia, Ipoh....

Doktor Dalam Ghumah (Rumah)


Memoir atopon (ataupun) biografi meghupekan (merupakan) satu genre penulisan yang awok gemo (gemar) membacenye.....
tak kighe (kira) le sape pun penulihnye (penulisnya).....
memang awok enjoy kalo dapat bace buku yang jenih (jenis) macam ni......
agaknye sebab awok gemo (gemar) subjek Sejaghah (Sejarah) mase sekolah dulu kot....

Terbaghu (terbaru) Tun Dr M keluokan (keluarkan) buku yang ditulisnye sendighi (sendiri)...... Sejujonye (sejujurnye) awok tak bace lagi buku Tun Dr M ni lagi....
dan sebelum ni memang awok berhajat sangat nak bace buku tulisan beliau ni.....
tapi bile awok bace balik riviu2 (review) yang awok dapat daghi (dari) oghang (orang) yang udah membace buku die ni....
awok jadi macam maleh (malas) pulak nak caghi (cari).....

Ok bab die bukak semue ceghite (cerita) hei (hal) oghang (orang) tu lantak die la kan....
dah buku die tulih (tulis).....
tapi bile banyak pendedahan beliau ni lebih kepade menampakkan kelemahan beliau......
itu yang buat awok jadi maleh (malas) nak bace tuuu...

contoh terbaik.....
mase pemecatan Ketue Hakim Negare zaman beliau memeghintah (memerintah) dulu......
sape yang belio (beliau) salahkan mase tu???
belio (beliau) salahkan Sultan Johor yang kebetolan jadi Agong mase tu....

kesian Tuanku Sultan Johor....
Baginda mangkat tahun lepaih (lepas)....
buku tu keluo (keluar) tahun ni.....
Baginda dah tak bulih nak menangkeh (menangkis) hujah Tun Dr M.....

kome nampak tak ape kelemahan Tun Dr M kat sini???....
macam takde kuasenye die mase tu (kunonnye)........
nak mengelakkan daghi (dari) pemecatan Tun Salleh Abas mase tu....

satu je cukop le....
banyak lagi sebenonye yang tunjokkan kelemahan Tun Dr M ni sebenonye ......
tapi awok maleh (malas) nak uleh (ulas) panjang2.....
tapi awok nak caghi (cari) jugak le.....
RM100.00 sebuah tu komeee.....

P/S: walobageimanepun ...awok masih ghespek (respek) die sebagei (sebagai) seoghang (seorang) negarewan ulong....
Blog - Bukak Pekung di dade??

Blog - Bukak Pekung di dade??


Blog.....
satu medium baghu (baru) yang digune oghang2 (orang2) yang gemo menulih (menulis)....
atopon sekaghang (sekarang) di gelo (gelar) blogger .....
tak kighe (kira) le ape bende pun yang deme tulih (tulis)....
selagi deme gile menulih (menulis).....
selagi tu le medium blog ni teghuih (terus) haghum (harummmmm).....

tapi akhir2 ni....
awok nampok medium blog banyakdigune untuk blogger melepaihkan (melepaskan) ghase (rasa) terbuku dihati (termasok awok le tu)......
deme gunekan ghuang (ruang) yang ade kat blog ni untok meluahkan peghasaan (perasaan) deme....
tak kighe (kira) le pade kegheje(kerja).....famili......kengkawan.....
malahan ape saje ketidakpuasan hati....

sedo tak sedo....
blogger2 seolah2 membukak pekong di dade....
berceghite (bercerita) kekadang bende yang tak perlu pun kenkawan blogger tau....
ade yang lagi dashyat.....
hei2 (hal2) dalam kelambu pun deme ceghite (cerita) kat sini....
ishhh...ishhh...ishhh....

pade blogger2 yang gemo menulih......
ghajin (rajin) menulih tu.......
kite bateh2kan (batas2kan) le penulisan kite ni...
bukan ape....kekadang kite tak tau pelayo ke blog kite ni....
kene2 oghang (orang) ato (atau) bende yang kite maghah (marah) kan tu ade berkait dengan pembace blog kite......
tak nanti susah pade dighi (diri) kite????....

P/S: Pesanan ini jugak awok tujukan pade dighi (diri) awok sendighi (sendiri)....

Hari Wanita


Pertame2nye awok nak ucapkan Selamat Hari Wanita pade semue blogger2 wanita yang selalu berkunjong ke blog awok ni.....
Keduenye pulak.......
teghime (terima) kasih pade wanita2 yang ade dalam hiduop awok selame ni....
teghutamenye (terutamanya) Mak awok, Mem Awok,Anak Daghe (dara) awok (yang bakei jadi wanita..lame lagi)..... Kakak dan adik2 awok (maklomle awok soghang je anak jantan dalam famili)....
dan pade semue wanita yang peghenah (pernah) muncui (muncul) dalam hidop awok....

Teghime (terima) kasih keghane (kerana) menjadi sebahagian daghi (dari) hidop awok.....
Teghime (terima) kasih keghane (kerana) telah mencoghakkan (mencorakkan) dighi (diri) awok.....
Teghime (terima) kasih keghane (kerana) menyempurnekan lagi hidop awok......
Teghime (terima) kasih keghane (kerana) telah wujud dalam kamuih (kamus) hidop ande....

Sesungguhnye kome semue sunggoh bertuah.....
sebabnye....haghi (hari) wanita disambot selughoh (seluruh) duniye (dunia)......
tapi haghi (hari) lelaki takde pulak disambot.... ahaksss....

P/S: awok ghase (rasa) dulu2 mase awok kecik2 dulu ...tak peghenah pulak dengo banyak haghi (hari) disambot oghang (orang) Malaysia....yang ade...haghi (hari) ghaye (raya)....haghi (hari) kanak-kanak..... sekaghang (sekarang) ni....sebot je haghi (hari) ape....semue ade....

P/S1: udah 100 tahun haghi (hari) wanita ye??? udah tue jugak le wanita ni ye??? hehehe

Hikayat Merong Mahawangsa - Rasional nya???


Kalo kome tengok pade poster pilem ni....
memang gah.....
ditambah dengan ayor tangan Kru Studios yang hebat....
deme ni gemo bermain dengan kesan khas.......
efek2 komputer yang dasat ni memang deme punye mainan je KRU ni...

Kalo ikot pade tajoknye......
Hikayat Merong Mahawangsa....
ade kene mengene dengan sejaghah (sejarah) negeri Kedah....

ngape awok tanye ape rasionalnye filem ni???
bukan awok kate pilem ni....
awok cume skeptikal (sesekali gune bahase bombastik) dengan pemilihan Stephen Rahman Hughes jadi pelakon utame pilem ni.....

ape resyenelnye die jadi hero kesah sejaghah (sejarah) Melayu (awok ikot tajuk pilem ni dalam bahasa Inggeris The Malay Chronicles)....
kalo setakat die ade daghah (darah) Melayu ....
tapi takde langsong dah sipat2 melayu tu pade die.....

malah.....
Bahasa Melayu pun die tak gheti (reti)......
ape takde lagi ke pelakon Malaysia yang bulih pegang watak utame ni????
sampei kite kene ambik Pelakon Bombay Musical daghi (dari) England ni????
ape udah takde lagi pelakon Malaysia yang bulih bawak watak yang bulih beghaksi (beraksi) macam die????

kalo sebab kate nak pasarkan pilem ni ke luo negare......
dan ceghite (cerita) ni gune Bahase Inggeris.....
awok ghase (rasa) ade pelakon Malaysia yang bulih pegang watak ni....

entahle.....
nak cakap banyak pun tak bulih....
pilem udah siap....
tunggu nak tayang je.......
jadinye kite tunggu , tengok lepaih (lepas) tu komen.....

Celcom Yang Tut....Tut....

Celcom......
Semue oghang (orang) tau....
Jename deme ni beso.....
malahan makin terkenei (terkenal) bilemane dipunyai pulak oleh Axiata Group.....

tapi makin beso deme ni....
makin tengin pulak awok nengokkan (tengokkan) serbis (servis) deme ni....
makin ntah hape2 serbis deme.....

ceghitenye (ceritanya) macam ni.....
awok baghu (baru) rejister line broadband Celcom ni bulan Januari lepaih (lepas)...
selame ni gune broadband Maxis adik awok......

dan disebabkan zaman teknoloji ni....
awok nak deme anto (hantar) bil caghe (cara) online je.....
ghupenye (rupanya) bukanle deme anto bil caghe (cara) online pun....
kite masih kene pegi website deme nengok kat sane.....
takpe le lagi...awok paham lee....

okle...
masok bulan pertame awok gune.....
kompem le awok nak check bil awok.....
cantekknye ....awok udah rejister online....
tapi tak bulih pulak masok web deme......

kalo kat ghumah (rumah) tu awok paham le...
mungkin line tak ok......
tapi bile kat opis pun same.....
maknenye memang deme ni tengin....

takpe...takpe.....
sudahnye awok dpat reminder kat email ngatekan (katakan) awok ade bil kene bayo.....
takpe.......awok pegi bayo kat Celcom Centre kat Greentown Business Centre (kat Ipoh le ni)......
disebabkan mase rejister dulu awok udah bayo lebih daghi (dari) sepatotnye....
awok kene le bayo RM42.90 je......
ok le tu kan......

awok bayo le RM50.00....
kighe (kira) bil yang tu dah setel le.....
masok bulan 3 ni.....
awok dapat lagi bil baghu (baru) ...betoi le kighenye (kiranya) tu.....
tetiap bulan dapat bil.....

Kome tengok takde keluo pun kate yang awok udah bayo kat deme.....


yang awok hanginkan....
udahle login awok tak bulih2......
bile udah bulih.....
bulih pulak bil online awok kene bayo RM113.60...

Bil baghu (baru) RM70.70 campo RM42.90 bil sebelom ni....
amboiii...amboiiii...makin kaye le Celcom macam ni....
disebabkan awok tak pueh (puas) hati....
awok kol (call) Celcom Callcentre.....

ghupe2nye (rupa2nya).....
deme tak berupdate bil awok pun....
hampeh.......yang patot awok bayo cume RM63.60 je......
ishhh....ishhh....kegheje (kerja) macam sipot deme ni.....

disebabkan yang teleponis tu kabo percakapan awok engan die dighakam (dirakam)...
make awok bagi cadangan pade deme.....
make sure.....tetiap bulan bil pelanggan di update....baghu (baru) anto reminder kat pelanggan....
kalo sebab tak cukop staff ...kome sughoh si Dato Razali CEO Celcom yang glemer tu tulong updatekan......hampehhh.....
Bola@mamak

Bola@mamak

Sesekali awok melayan tengok bola kat kedei mamak....
Maklomle.....
Pakej sukan kat ghumah (rumah) awok dah pun awok buang mase Astro naik rege (harga) dulu......
Mase awok naip entri ni.....
Liverpool tengah leading 2 - 0.....
Ohhhh ye lupe nak kabo.....
Yang 0 tu MenYu......kekekkeke

*Keputusan Semaseee..... Jam 11.20 mlm
Liverpool 3
MengYuuuu 0
3 gol Liverpool Dirk Kuyt yang skorrr..

*Keputusan akhir....
Liverpool 3
MengYuuuuuu 1 .......
tetap jugak kalohhhh...... kekkekeke
Assalamualaikum

Assalamualaikum

Wahhh....
udah lebih seminggu blog awok tak berapdet.....
bulan 3 ni...inile entri pertame awok.....

menjawab soalan cik eda~ejai tu....
tak....tak....
awok bukan kat luo (luar) kawasan....
masih lagi kat Ipoh.....

tapi bile udah bizi minggu lepaih (lepas)....
awok setat (start) jadi maleh (malas) nak apdet blog.....
tapi...takpe.....
kejap je maleh (malas) ni.....

awok sebenonye banyak beno ndak diceghitekan (diceritakan)pade kome....
pasei awok berjumpe dengan Yop Samad Jaafar .....
dan ade lagi le 3- 4 ceghite (cerita) lagi......

ok kome....selamat berhujong minggu....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss