Entri Edisi Maleh (malas)

Entri Edisi Maleh (malas)

Haghi (Hari) Sabtu le kate kan......
bese (biasa) le tu.....
oghang(orang) kate haghi (hari) ni le pun kite nak bermaleh-maleh (bermalas-malasan)....

haghi (hari) ni kalo bulih kite nak rilekssssssss jeeeeeeeeee.............
haghi (hari) ni jugak le haghi (hari) kite nak lupe kan pasei (pasal) kerje melambak kat opis tu....
haghi (hari) ni le haghi nye (hari nya) kite nak lupe kan tekanan tempat keghoje (kerja) yang tinggi tu....

cehhhh....
maleh2 (jugak) kome....
tapi jangan dijadikan habit (kate oghang (orang) putih).....
sebabnye udah jadi kebiasaan pade kite....
teghoih (terus)jadi pemaleh (pemalas) nanti....

oghang (orang) pun tak suke......
jadinye....
udah2 le tido tu kome.....
bangonnnn....banggggooonnnn.....
Mentaliti oghang kite

Mentaliti oghang kite

Errrrmmmm......
Awok ni kekadang heghan (hairan) dengan oghang (orang) kite ni.....
Ngape le tiap kali yang asei nye (asalnya) obersea mesti itu le yang terbaek,.....
Kalo yang kite punye (local) mesti jadi yang kedue terbaek.....

Tang buang sampah pun satu hei (hal).....
Tak ngape (mengapa) kalo kite buang kat mane pun...
Nanti2 ade le oghang (orang) tolong kutipkan....
Bio (biar) jeeeeee.....

Maleh (malas) nak taip entri panjang2.....
Dah mentaliti oghang (orang) kite kalo entri yang panjang2 ni boring....
Hehehhehhe
Futsal Inter Fan Club of Perak 2011

Futsal Inter Fan Club of Perak 2011


Insyallah kalo takde aghey (aral) melintang pukang....
bakei (bakal) diadekan kejohanan Futsal Inter Fans Club
Tonemen (tournament) futsal ni di buat secaghe (secara) tertutop....
dan hanye kelab2 penyokong@peminat Perak sahaje yang dijemput....

tonemen (tournament ) ini akan diadekan pade haghi (hari) Ahad ini....
1 Mei 2011 bermule pade jam 8.00 malam sampei (sampai) habeh (habis)....
dan akan dilangsongkan di Extreme Park, Tambun....
haaa...main le kome sampei muntah....

antaghe (antara) kelab2 yang bakei menghantor penyertaan adalah seperti beghikot (berikut) :

Yob4ever.com

Silverstate Ultras

Seladang FC


Kelab Peminat Bolasepak Perak


Perak Die Hard Fanz

kesemue kelab akan menghanto 2 pasukan yang diwakili oleh 8 pemain...
dengan 5 player utame campo 3 player nampo nyamuk.....
tonemen (tournament)ni julong2 kali diadekan di antaghe (antara) kelompok penyokong Perak....

awok up kan entri ni bukan ape...
sebabnye awok pun main nanti....
wakey (wakil) Yob4ever.com....
hehehe...

pade yang berkesempatan moh le kome...
ke Extreme Park Ahad ni 1 Mei 2011....
jam 8.00 malam sampei tumpo.....
Buat malu je

Buat malu je

Ayah......
Porno tu ape????
Lucah tu ape????
Seks tu ape????

Ni le bahane nye....
Bile paper dengan tibi dok sebok paparkan bende2 berkaitan kat ateh (atas)....
Budak2 sekaghang (sekarang) ni udah makin ceghodik (cerdik) kome....
Deme bukan tengok je....
Tapi otak deme berpusing pikio kan (fikirkan) ape bende le yang tibi dengan paper tu tunjokkan....

Awok sebagei apok@ayah kepade 3 anak ni pulak yang ghase (rasa) malu.....
Udah takde bende lain ke yang paper dengan tibi kite nak tunjokkan????
Boleh pulak beghite (berita) tibi tunjok adegan tu kat slot deme....
Kalo betoi le pun 'bende' tu terjadi.....
Tak payah le tunjok kat siaghan (siaran) waktu 'primetime'......
Buat malu je....

Errrr...ini bukan ceghite (cerita) politik ye..... Sebabnye blog ni bukan blog siriyes!
Kehilangan...

Kehilangan...

Semue oghang (orang) kat duniye ni peghenah (pernah) mengalami kehilangan.....
Tak kighe (kira) le ape jenih (jenis) hilang bende nye.....
Aseikan (asalkan) bende tu dah takde dengan kite same ade secaghe (secara) tibe2 atopon (ataupun) tanpa kite sedaghi (sedari) langsong.....
Itule die HILANG.....

Bile bercakap pasei kehilangan ni.....
Biase nye oghang (orang) akan kaitkan dengan bende yang paling kite sayangi.....
Itule sebabnye kite akan teghase (terasa) ralat atopon (ataupun) meghindui (merindui) ketiadaan bende tu dalam hidop kite.....

Biasenye juge bende2 yang hilang ni kite tak beghape (berapa) hargai mase bende tu masih ade dengan kite.....
Bile dah takde baghu (baru) le kite teghase (terasa) pentingnye bende tu dalam hidop kite....
Baghu (baru) le kite menggago kenangkan bende yang dah takde dengan kite.....

Mase tu dah tak bergune dah....
Betoi ade pepatah mengatekan ....
Patah tumboh hilang berganti....
Tapi yang bakei (bakal) kite gantikan tu takkan same dengan yang asei (asal).....

Jadinye kome....
Hargai le bende yang kome sayangi sekaghang (sekarang) ni dengan sepenoh hati kome....

P/S: bende tu tak semestinye baghang (barang), oghang (orang) pun bulih jugak kome gantikan dalam ayat awok 'bende'....

P/S1: entri ini jugak awok keluokan keghane (kerana) mengenangkan kehilangan yang awok alami hampir 6 tahun lepaih (lepas)....Al Fatihah buat Allahyarham Haji Azimi Abdul Aziz.... Ayahanda terchenta yang pergi meninggeikan kami buat selamenye pade 2 Mei 2005.....
Sesekali Teghingat....

Sesekali Teghingat....

Memeghatikan (memerhatikan) gelagat anak2 awok bermain ni seghonok (seronok) pulak ghasenye (rasanya)......
Deme mengekek tergelak sane....
Si abang mengusik si kakak....
Si adik nyeghoghen nengok (tersengih tengok) kakak dengan abang die bermain....

Mudah hidop deme.....
Bangon pagi, celik je mate....
Yang deme tau deme nak main.....
Lapo je deme mintak makan.....
Tak tau letih langsong deme ni.....
Nak tido pun deme nak main jugakkkk....

Mase ni le buatkan awok terkenangkan balik kenangan awok mase kecik2 dulu....
Walopon tak banyak yang awok ingat....
Tapi kenangan yang sikit tu le yang palen (paling) bernilei (bernilai) buat awok....

Mase tu le awok kenei (kenal) mandi lombong....
Kenei lastik bughong (burung)....
Kenei main polis sentri....aci nyoghok (nyorok), konda kondi, raundes (versi kampong)....
Dan macam2 lagi yang awok ingat lagi ektibiti mase awok kecik2 dulu.....

Indahnye mase tu kan????
Tak tau langsong takot....
Takde langsong ektibiti tak berpaedah yang awok dan kengkawan buat....
Tapi bile udah berektibiti macam2 ni....
Awok lepe (lalai) nak balik ghumah (rumah) ....

Dan jawabnye berbighat (berbirat) le belakang awok kene besit (pukul) dengan tali pinggang arwah ayah awok....
Tapi sakitnye sekejap je.....
Esok buat balik....hehhehe

Indahnye mase kecik2 dulu kan kome????
Bende yang pasti takkan kembali....
Dan jugak anak2 awok takkan meghase (merasa) buat ektibiti yang apok@ayah deme buat dulu....
Celcom...Nak tuko ke tak nak???

Celcom...Nak tuko ke tak nak???

Peghasaan (perasaan) awok mase ni....
Gegham (geram) campo bengang dengan Celcom....
Awok ingatkan line tipon Celcom je yang teghok (teruk)....
Ghupenye (rupanya) broadband Celcom pun teghok (teruk) teruk juge.....

Apekeheinye le dengan Celcom ni....
Awok tau le kome tengah ghamei (ramai) yang gune BB Celcom....
Tapi itu bukan le alasan untok tidak 'mencantikkan' coverage broadband kome tuuuuu....
Patotnye lagi ghamei (ramai) yang gune.....
Coverage kene lagi cantek le....

Udah le macam tu...
Berughusan (berurusan) dengan call centre Celcom ok....
Tapi kenape le kome tak update bil oghang(orang) dengan kadar segeghe (segera)?????
Adoileeee....

Sekghang (sekarang) ni dalam pikighan (fikiran) awok.....
Nak tuko ke tak nak???
Nak tuko ke tak nak???

Gambo cughi (curi)






ni semue gambo2 awok cughi (curi) tangkap kat dalam dewan exam semalam.......
Siap gambo kelengkapan awok tuuuu....
Kalo kome pandei kat mane gambo ni awok tangkap?????
Teke...teke....
Banyak klu dalam tu!!!

Majelih Pernikahan Adik Ipor Awok


Awok sambong sikit ceghite (cerita) adik ipor awok bernikah ni....
Majelih (majlis) pernikahan deme telahpun selamat dilangsongkan pade haghi (hari ) Jumaat lepaih (lepas) 22/04/2011 selepaih (selepas)Asor.....
dengan sekali lapaz je.....
sah le deme jadi suami isteghi (isteri)......

ceghite (cerita) chenta deme ni mudah sangat.....
dan perjalanan deme jadi gelpren/boipren ni pun tak lame....
agaknye disebabkan deme ni bukan jenih (jenis) yang gheti (reti) nak berpasang2 lame sangat .....
teghoih (terus) je si pehak lelaki hanto rombongan meghisik (merisik) + bertunang ghaye (raya) Haji tahun lepaih (lepas) .......

takpele....
kome layan gambo je le....
sebab nye awok tak beghape (berapa) nak ade kat majelih (majlis) deme ni....


Si pengantin lelaki : Mohd Rasif Mohd Hussiah


Si Pengantin Perempuan : Nurul Husna Saripudin






Awok sambong sikit ceghite (cerita) adik ipor awok bernikah ni....
Majelih (majlis) pernikahan deme telahpun selamat dilangsongkan pade haghi (hari ) Jumaat lepaih (lepas) 22/04/2011 selepaih (selepas)Asor.....
dengan sekali lapaz je.....
sah le deme jadi suami isteghi (isteri)......

ceghite (cerita) chenta deme ni mudah sangat.....
dan perjalanan deme jadi gelpren/boipren ni pun tak lame....
agaknye disebabkan deme ni bukan jenih (jenis) yang gheti (reti) nak berpasang2 lame sangat .....
teghoih (terus) je si pehak lelaki hanto rombongan meghisik (merisik) + bertunang ghaye (raya) Haji tahun lepaih (lepas) .......

takpele....
kome layan gambo je le....
sebab nye awok tak beghape (berapa) nak ade kat majelih (majlis) deme ni....

errr...gambo kawen deme kendian le awok letak......
Teghok (teruk) beno le line celcom saghi due (sehari dua) ni
Penat nye kome....

Penat nye kome....

Penatnye komee......
Itule yang awok ghase (rasa) haghi (hari) ni......
Satunye pasei kendughi kawen (kenduri kahwin).....
Keduenye sebab awok dok ulang alik Ipoh - Gunong Semanggoi 2-3 kali dalam sehaghi (sehari)....

Biase le bile kendughi (kenduri).....
Banyak keghoje (kerja) kene buat.....
Sebelum majelih (majlis)....
Mase majelih (majlis).....
Dan jugak selepaih (selepas) majelih (majlis)....

Keduenye....
Macam awok kabo sebelom ni....
Awok tengah exam sekaghang (sekarang) ni....
Exam pulak kat Seri Iskandar......
Dan yang canteknye....

1st paper awok mase haghi kenduri (hari kenduri) adik ipor awok.....
Papernye pagi....
Disambong pulak dengan kelaih (kelas)......
Sampei le pukoi 6 petang.....
Awok kene balik ke Semanggoi lepaih (lepas) tu......

Penat memang penat....
Tapi sebagei menantu sulong famili wife awok....
Dan jugak sebagei seoghang (seorang) pelajo (pelajar).....
Dan dalam mase same awok berkeghoje (berkerja)....
Awok gembighe (gembira) dengan hidop awok......

P/S: tambah penat bile gambo majelih kawen adik ipor awok upload... Tak keluo....

Ceghite semalam



ini si pengantin pompuan Nurul Husna Saripudin dengan anak daghe awok


Semalammmm..... Ye semalam...
Awok kat Semanggoi.....
Ngughuihkan (menguruskan) majelih pernikahan adik ipor awok....
Tapi awok tak le se bizi mem awok....
Maklomle anak sulong......

Majelih (majlis) pernikahan adik ipor awok berlangsong dengan jayenye semalam....
Tanpa ape2 gangguan...
Dan dengan sekali lapaz je....
Sah le adik ipor awok menjadi wife si Razis...
Hasben die le tu....
Cuti Seminggu

Cuti Seminggu

Bermule daghi (dari) haghi (hari) ni awok akan bercuti selame seminggu.....
tapi bukan cuti sesaje nak beghehat (berehat) ye.......
cuti rehat awok campo dengan cuti tanpa rekod....

haghi (hari) ni pulak haghi (hari) adik ipor awok bernikah.....
bulih le awok tunjok muke sekejap......
sebabnye petang nye nanti awok teghuih (terus) balik ke Ipoh.....

kalo kome nampok blog awok macam tak ber apdet tuuu...
paham2 la yeeeee....
bizi le tu walopon cutiiii....

ok le kome...
jumpe lagi kome ye!!!!
Awok Lupeeeeeeeeeeeeeee

Awok Lupeeeeeeeeeeeeeee


Kome ingat ceghite (cerita) awok kene saman dengan JPJ hujong tahon lepaih (lepas)???
tak ingat?? klik yang ni pulakkkk Sughat Chenta .....
alaaaa.....yang awok kene saman pasei rodtek mati 2 haghi (hari) .....
awok kene saman haghi (hari) Ahad) dekat2 pukoi 6 petang......

awok terlupe sunggoh yang awok kene pegi kot (court) 18 Mac yang lepaih (lepas)....
ini udah sebulan lebih dah ni....
kejap lagi awok nak ke JPJ....

nak mintak taghikh (tarikh) baghu (baru) naik kot (court)....
adoiilleee....jangan lupe lagi udah leee....

Makan luo (luar), makan dalam


Ha....ape pulak ceghite (cerita) D_08 kali ni.....
macam ni kome......malam tadi awok makan kat luo (luar) .....
maklomle.....Mem awok takde seminggu ni.....
tetibe awok teghingatkan (teringatkan) istilah makan luo (luar) dengan makan dalam.....

2 istilah yang berbeze......
tapi 1 istilah tu ade lebih daghi (dari) satu maksod....
moh kite tengok....

Makan luo....

Maksod 1....
Digunekan untok menggambokan (menggambarkan) yang kome makan diluar....
macam awok buat sekaghang (sekarang) malam tadi le....

Maksod 2...
Oghang yang udah berkawen tapi masih lagi caghi (cari) makan di luo (luar) adalah jenih (jenis) oghang (orang) yang tak sedo (sedar) dighi (diri) die udah berkawen (berkahwin).....
( kome paham ke maksod awok ni??? ni biasenye berkaitan dengan ceghite (cerita) batin ni kome.....)

Makan dalam.....

Maksod 1
Yang ni lawan maksod makan diluo (diluar) ...same ade kome akan dalam ghumah (rumah) atopon bawah ape2 saje tempat tertutop dikighe (dikira) sebagei makan dalam.....

Maksod 2......
Haaa.....yang ni oghang (orang) selalu sentap je tau maksod ni...... same ade si peneghime (penerime) ayat2 biase.....tapi kadar peneghimaan tu menikam kalbu ....... dan menyebabkan si peneghime tadi teghase (terasa) sesangat........

P/S: entri ni bukan je sebab awok makan luo malam tadi....tapi sebabnye ade opismate awok yang makan dalam dengan ayat2 yang awok cakapkan....... nasib le.....
Bangse Malaysia??

Bangse Malaysia??


Awok memule @sekali dengo pasei istilah Bangse Malaysia mase zaman Tun Dr Mahathir dulu.....
Heboh dikatekan pembinaan Bangsa Malaysia ni penting....
Supaye takde lagi ghase (rasa) perbezaan antaghe (antara) kaum.......
Takde ghase (rasa) jughang (jurang) perkauman.....
Takde lagi satu bangse tu je yang kuasai sesatu bidang ekonomi......
dan semue bende ni ade disebot dalam Wawasan 2020 yang diilhamkan Tun Dr M dulu.....

Tapi....
Akhir2 ni awok ghase (rasa) udah takde lagi dah bende2 Bangse Malaysia ni......
semue slogan yang ade tu retorik je....
sekado nak menunjok kat oghang (orang) luo (luar) kunon2 nye kite ni bersatu hati.....
takde perbezaan langsonggg.....
padehei (padahal) nye realitinye lain.....

Mane idaknye.....
Ade pehak yang sebok dengan ketuanannye....
Ade pehak yang gigih menuntot hak bangse2 deme......
Ade pehak yang makin vokal dengan bangse deme....

Tak salah nak nuntot (menuntut) hak bangse2 kome tu....
tapi jangan le sampei gurihkan (mengguris) hati oghang (orang) lain....
kite ni hidop dalam negaghe (negara) berbilang kaum......berbilang agame.....
pikio (fikirkan) sikit sensitiviti oghang (orang) lain....

nak bagi cantek lagi......
ade pulak paper yang mainkan sentimen perkauman ni.....
kome tak percaye???
kome caghi (cari) paper haghi (hari) minggu,.....
tak kighe (kira) le paper Melayu ke.....Cine ke....India ke....
same je.........

Agaknye bile le oghang (orang) Malaysia ni nak matang ye????

P/S: maap.....entri agak siriyes kali ni walopon blog ini bukan blog siriyes.....
Majelih Pernikahan Adik Ipor Awok....

Majelih Pernikahan Adik Ipor Awok....

Kalo kome ade ngikot (mengikuti) tulisan awok....
ade tahon lepaih (lepas) awok ceghite (cerita) pasei awok jadi jughucakap (jurucakap) bagi pehak pengantin pompuan........
tapi kalo kome tak ingat takpe....kome klik je kat sini......Majelih Meghisik

Dan Alhamdulillah....Majelih Pernikahan adik ipor awok ...
si Nurul Husna Saripudin dan pasangan nye si Rasif.......
akan dilangsongkan pade haghi (hari) Jumaat ni selepaih (selepas) Asor....

dan majelih persandingan deme pulak akan dilangsongkan pade haghi (hari) Sabtu bertempat di Gunong Semanggoi.....
tahniah le pade deme berdue....

tapi bukan tu yang awok nak ceghite (cerita)....
awok sedih ni...... sedih bebeno ghasenye (rasanya) ni.....
sebabnye awok selaku jughucakap (jurucakap) pehak pengantin pompuan....
cume bulih beghade (berada) kat sane mase majelih (majlis) pernikahan deme je....

sebabnye taghikh (tarikh) 23/04 ni nanti....
awok ade hei (hal) nyeee....
itu le haghi (hari) nye awok ade paper final....
1st paper pulak tu.......

terpakse le awok ngundo (mengundurkan) dighi daghi (diri dari) jadi jughucakap (jurucakap) haghi (hari) Sabtu tu nanti.....
takpele......yang penting nikah kan....
majelih (majlis) lepaih2 (lepas2) tu tak penting dahhh......

imbeh balik.......mase majelih (majlis) meghisiknye( merisiknya) .....
tu yang tangan tenghangkat2 (terangkat2) tengah bercakap tu.....
awok le tu......songkok tinggi lagi taaaaaaaauuuuuu....hehehe

Hibughan Melampo (Hiburan Melampau)


Mmmmm.....
demam AF dah melande oghang (orang) Malaysia.....
Mentor pun same jugak....
tibi 2 (TV2) pun takmo (takmau) kalah jugak......
deme ade ghancangan (rancangan) Aktif5....
Maharajalawak pulak tengah hangat kat Astro Warna......

awok pun tak tau le ape nak jadi dengan talibisen (televisyen) kite ni....
udah melampo2 (melampau2) pulak bende2 berkaitan hibughan (hiburan) disogokkan pade muda mudi Malaysia ni....
bile udah berhibo (berhibur).....
musti nak berseghonok (berseronok)...

bile nak berseghonok (berseronok)....
mule le nak bebaih (bebas)....
bile udah nak bebaih (bebas) je.....
mule le buat macam2 bende yang tak berpaedah.....

betoi ke ape yang awok cakap ni???
tibi le pade awok penyumbang utame pade masalah sosiei (sosial) yang melande masyghakat (masyarakat) kite.....

macam ni le adik2 (errrr....awok mude lagi)....
nak berhibo (berhobur) takde salahpun....
tapi jangan le terlampo2 sangat sampei kome lupe dighi (diri).....
ingat maghuah (maruah) kite.....
dan jugak keluarge kite....

tang syaghikat talibisen (syarikat televisyen) awok tak bulih nak cakap banyak sangat...
sebabnye deme ni lebih pentingkan pade keuntungan....
deme bukan nak ambik pot ape yang kite bising2kan ni.....
itu le nanti yang ghosak (rosak) budak2 Melayu kite jugak...

mane le peginye NGO2 Melayu yang kate perjuangkan bangse Melayu....
tulong2 le tengok same syaghikat talibesen (syarikat televisyen) ni....
kome desak le deme agar jangan terlampo sangat mempromosikan hibughan (hiburan) pade muda mudi kite....
maklomle.....awok udah tak sanggop dengo Bangse Melayu kite ni jadi juaghe :-

1. buang bayi
2. mat rempit
3. dadah
4. Rogoi
5. Seks Bebaih (bebas)....

cukople 5 je awok bagi....

Pesanan khidmat masyaghakat daghi awok D_08 untok semue dan jugak dighi sendighi.....

P/S: entri ni dibuat disebabkan soalan pelayan kedei mamak tu pade awok minggu lepaih (lepas)...
" Abang nak tengok Mentor ke.....abang nak tengok Aktif 5??"
Awok terkedu!!!

Keghoje (kerja) Bertanggoh....

Kome nampok gambo monyet ni???
kome ghase (rasa) ape kene mengene keghoje bertanggoh dengan monyet ni???
gambo ehsan pakcik gugel...

Awok konpiden......
ghamei (ramai) yang buat bende ni kan????....
nampok beno nipunye (ikot gaye Usop Whilca cakap)....
kalo kome tak penah buat keghoje (bertangguh) bertanggoh....

hasei (hasil) daghi (dari) pemerhatian awok le kan....(cehhh...macam bagoih je)
awok asingkan golongan yang suke bertanggoh ni pade tige jenih....
kome tengok je le jenih2 oghang (orang) yang suke bertanggoh ni kat bawah ....

Jenih 1
kekadang ade oghang (orang) yang tanggohkan keghoje (kerja) yang die dapat disebabkan ade keghoje (kerja) lain yang lebih penting die kene buat....
kene le bagi priority.....
jadinye keghoje (kerja) yang tak beghape (berapa) penting bulih le ditanggohkan....

Jenih 2
ade oghang (orang) tanggohkan keghoje (kerja) disebabkan dateline yang dibeghikan (diberikan) lame lagi......
ini bahaye jugak ni......
sebabnye bile udah lame.....

takot2 terlupe ooooo.....
sudahnye udah dekat dengan dateline.....
baghu (baru) le sebok kelam kabot nak buat.....
tak ke haghu (haru) namenye ni???

Jenih 3
ade jugak yang tangguhkan keghoje (kerja)....
disebabkan die maleh (malas) nak buat lagi....
haaa....jenih (jenis) macam ni le yang selalu failed bile buat peghancangan (perancangan).....
ate mane le idak failed nye....

terlalu banyak beno keghoje (kerja) ditanggohkan....
sudahnye keghoje (kerja) yang kene setelkan dulu.....
tak setel...setel jugak.....
bile bos ndak....
macam2 alasan dibagi......cehhhh

dan daghi (dari) 3 jenih oghang (orang) yang suke bertanggoh kat ateh (atas) ni....
awok ghase (rasa) golongan no 3 le yang palen (paling) tak gune sekali....
sebabnye.....takkan kome tak nampok???

P/S: entri kat ateh (atas) ni takde kene mengene dengan sikap oghang (orang) Malaysia yang sememangnye suke buat keghoje leh menet (kerja last minute).... dan takde jugak kene mengene dengan tarikh akhir e-filing yang bakei (bakal) berakhir hujong bulan 4 ni nanti!!!!

One Lovely Blog Award - Ditag di Mama Yatie


Mase awok jenjalan kat duniye blog ni....
awok macam biase akan ke blog2 wajib awok singgah tetiap haghi (hari) walopon awok tak bagi komen....
tapi tetap awok singgah....

dan mase singgah di blog Mama Yatie
baghu (baru) awok terpeghasan (terperasan) awok ditag Mama Yatie untok award One Lovely Blog Award.....
jadi dengan sportingnye untok dapat award hensem ni....
kat bawah ni awok kongsikan dengan kome 7 bende pasei (pasal) dighi (diri) awok.....

Mule-mule sekali:
Awok memang asei Ipoh......lahir pun kat Hospital Besor Ipoh (sekaghang Hospital Raja Permaisuri Bainun) .....sekolah kat Ipoh....... tapi peghenah (pernah) belajo di Johor.....koje kat Kolumpo 5 tahun dan balik koje kat Ipoh udah 3 tahun....... udah balik Ipoh ni awok udah tak ndak tuko mane2 dah.......seghonok ooooo koje kat tempat tanah tumpahnye daghahku ni...

Nombor 2
Satu2 nye anak lelaki dalam famili seghamei (seramai) 6 oghang (orang).....awok ghajin (rajin) buat koje ghumah (rumah) duluuuu ooooo...........tapi itu dulu....sekaghang (sekarang) ni seminggu sekali je..... kate oghang (orang) awok paham jiwe pompuan...iye ke??? maklomle..... adik beghadik pun ghamei (ramai) pompuan ..........hehehe......awok udah ghase (rasa) macam terpeghasan (terperasan) le pulak......


Nombor 3
Ayah kepade tige oghang (orang) cahaye mate yang comei iaitu Nur Qurratu'aini, Muhammad Nizar Amsyar & Muhammad Daniel Amzar dan hasben kepade Norazlinawati Saripudin...... usie perkahwinan awok udah menjejak ke 6 tahun....sekejap je ghasenye (rasanya) ....sesekali ghase (rasa) macam bujang lagi.....tapi bile terpandang anak2 baghu (baru) le awok tersedoo...hehehe...dan awok jugak bercite2 ndak dapat anak sampei 11 oghang (orang) ...cukop buat satu tim bola.....errr....ni kighe (kira) cita2 jugak ke????

Nombor 4
Ngape D_08??? ceghitenye (ceritanya).....D_08 ni meghupekan (merupakan) address email awok memule sekali awok buat gune hotmail (D_08@hotmail.com) .....awok buat mase tahun 1998 yang lepaih(lepas) ... dan masih lagi awok gune sampei sekaghang (sekarang).....D meghupekan (merupakan) awalan name awok....08 pulak meghujok (merujuk) pade Negeri Perak.....

Nombor 5
Awok cukop gemo dengan kaler Kunen (Kuning) dan bighu mude (biru laut).....tapi yang heghannye (hairannya) awok banyak pulak baju2 yang kaler cokelet...... tak tau mane datang semue tu......dan awok jugak pengumpoi tegar JC (Jersi) Perak...... setakat Jersi Home.....Away dengan 3rd.....Alhamdulillah.....masih baik dalam simpanan awok..... dan disebabkan tu.....minat awok....semuenye berkaitan dengan bola......futsal.....tengok bola.....pegi stadium........ bujang2 dulu awok cukop gemo masok utan, keluo hutan.....hiking.....climbing......tapi itu dulu le.....udah kawen (kahwin) ni udah selow dah komeeee....

Nombor 6
Awok jenih (jenis) home type........maksodnye awok suke dok kat ghumah (rumah) daghi (dari) berjalan......tapi kalo awok dapat berjalan.......memang awok akan berjalan sunggoh2.... kompem lame le.....udah alang2 berjalan......dan awok angkat satu batalion awok pergi bejalan.....baghu (baru) seghonok (seronok).....

Nombor 7
AKhir sekali.......kome bulih tau awok jenih (jenis) yang macam mane berdasarkan blog awok...... simple.....tak suke seghabot (serabut)......dan tak kesah dengan ape oghang (orang) nak kate pasei awok.......kecuali le bende ni teguran membine.....mane yang bulih awok perbaiki....awok perbaiki........kalo tak....kome teghime (terima) le awok dengan seadanye......

itu je le kome....... awok takot nanti....ade lagi bende2 yang buat awok terpeghasan....hehehehe

Mee Udang B.N.O

Baghu2 (baru2) ni awok ke Sabak Bernam melawat Tok Wan Mem Awok yang sakit....
dan bese le (biasala) kalo (kalau) awok sampei ke sane....
awok akan singgah di Bagan Nakhoda Omar (B.N.O)......
tepat lagi dekat Jeti Bagan Nakhoda Omar.....

Awok suke kesane tu bukan ape.....
ade satu gerai dekat situ....
yang jadikan udang sebagei hidangan utame....
kome order le apepun......
memang udang le yang banyak dalam bende yang kome order tu...
kecuali ayor (air) ye...

Ghamei (ramai) tang kate Mee Udang Kuala Sepetang terbaik....
tapi pade awok yang selalu ke Kuala Sepetang .....
dengan kuah yang cayo (cair).....
sepinggan mee udang nye rege (harga) sampei RM12.00
memang Mee Udang Kuala Sepetang bukan yang terbaik pade awok...

Mee Udang B.N.O ni dengan kuah yang pekat....
udang yang melambak2.....
cumenye udang die udah tak sebeso dulu...
tapi masih lagi ok......
dan regenye (harga) nye pun tak sampei RM5.00....
memang berbaloi2......

dan mase awok kesane....
makan 4 oghang (orang)......
campo ayor (air).....
tak sampei pun RM20.00 ......
memang mabeles.......

Agaknye ini le kot bot yang nangkap udang bawak ke gerai ni kot???


Awok macam bese (biasa).....
kalo berjalan angkot satu batalion....
baghu (baru) lengkap ghasenye (rasanya) berjalan....

Antaghe (antara) kemudahan melepak yang disediekan kat sini....
memang menaghik (menarik) ....
sambei makan...sambei nengok laut...
kebetoilan mase ni ayor laut tengah pasang...
memang cantek le......

kawasan jeti ni bukan kome bulih mandi ye......
kome tak nampok batu beso2 deme letak kat situ...
batu2 tu le fungsi deme buat memecah ombak.....
tapi kalo kome ndak mandi jugakkk....pegi le...
takde sape laghang (larang) pun....
tapi berselot le.......

Gambo kompleks & gerai tu awok ambik daghi (dari) jauh....
sayang awok lupe nak ambik gambo gerai tu daghi (dari) dekat....

Jeng....jeng...jeng.....
saje gambo makan awok letak kat bawah sikit........

Ini pulak nasik goreng Udang.....

Ini pulak Kuetiaw Udang...

Ini le ghupe (rupa) Mee Udang B.N.O....
mabeles.......... kome tengok udang nye tu.....
itu pun tinggei yang awok tak makan lagi....
kalo tak menimbon2 udangnye....

Keadaan Tok Wan

Macam yang kome semue tau....
minggu lepaih (lepas) awok ke Sabak Bernam....
melawat Tok Wan Mem awok yang dikatekan nazak (mase awok dapat SMS daghi (dari) Mem awok)

Kebetolan Mem awok berkeghusus (berkursus) di Institut Perakaunan Negara di Sabak Bernam minggu lepaih (lepas)....
jadinye awok kesane sekali guih (gus) ambik Mem awok .....


Ini name Tok Wan Mem Awok......
dah dipindah ke wad lelaki katei (katil) bernombor B12




Mase haghi (hari) pertame awok kat sane (13 April 2011).....
memang keadaan Tok Wan Mem awok membimbangkan....
macam yang kome tengok kat gambo kat bawah ni..
cumenye Tok Wan Mem awok udah tak pakei alat bantuan pernafasan je....



Mem awok di sebelah katei (katil) Tok Wan nye.....
kesian Tok Wan...... kate die.....die tak bulih nak solat....

Walopon malam tu awok tak menjage Tok Wan Mem awok di Hospital Tengku Ampuan Jemaah, Sabak Bernam....
tapi masih lagi awok dalam keadaan berjage2.....
takot ade ape2 kecemasan berlaku.....






Ini pulak keadaan Tok Wan Mem awok mase haghi (hari) kedue awok kat sane....
keadaan die bertambah baik....
bernapeh (bernafas) pun dah tak seteghok (seteruk) semalam......
kesian Tok Wan...


awok tak tau ape name mesin ni.......



yang awok tau mesin ni 24 jam kat sebelah katei (katil) Tok Wan ....






Ini le Hospital tempat Tok Wan Mem Awok ditempatkan.......
Hospital Tengku Ampuah Jemaah, Sabak Bernam....

Ceghitenye.....
3 haghi (hari) sebelom Tok Wan Mem awok dimasokkan ke Hospital....
Die jatoh dighumah (dirumah).....
punye le banyak daghah (darah)...
sampei basah le kain yang dibuat lap tempat luke berdaghah (berdarah) kat kepale Tok Wan Mem awok...

dibawak ke klinik, siap kene 6 jahitan....
tapi itu bukan penyebab ngape Tok Wan Mem awok masok Hospital....
mase kejadian Tok Wan Mem awok dimasokkan ke Hospital....
Die mengadu sesak napeh (nafas)....

kebetolan memang die ade asma....
dan dibeghitekan (diberitakan) jugak yang die lambat dibawak ke Hsopital...
sebabnye sebelom tu deme bawak ke Klinik je....
Klinik setakat bagi ubat je...

sedangkan kalo udah sampei mase kritikal macam tu...
sepatotnye dibagi oksigen.......
tapi takpele....udah bende nak jadi kan....
dan Alhamdulillah Tok Wan Mem awok telah pun discaj daghi (dari) Hospital pade haghi (hari) Jumaat lepaih (lepas).....

P/S: Sebenonye banyak lagi gambonye.....tapi awok tak sampei hati nak letak lagi......
Cuti....

Cuti....

Errr....adeke yang berkeghoje (berkerja) haghi (hari) ni?????
Hehehehe.....tak raged le keghoje (kerja) haghi (hari) ni kome.....
Ceeee kome tengok oghang (orang) Perak yang keghoje (kerja) kat Perak....
Rileks je cuti haghi (hari) ni......

Oh ye....
Cuti haghi (hari) ni adalah bersempena dengan haghi (hari) keputeraan Sultan Perak....
Paduka Seri Sultan Perak Sultan Azlan Muhibuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Yusuf Ghafarullah-ullah...
Jadinye disebabkan tu le ghamei (ramai) bloggers Perak yang tak berblog haghi (hari) ni....

Maklomle ghamei (ramai) yang berblog daghi (dari) opis....
Hehhehehhe
okle kome....
Pade ghakyat (rakyat) negeri Perak dan jugak ghakyat (rakyat) negero lain yang berkeghoje (berkerja) atopon belajo di Negeri Terchenta awok ni Perak Darul Ridzuan......
Awok ucapkan selamat bercuti.....
Pade kengkawan yang berkeghoje (berkerja) tuuuu..hehhehe...
Selamat Berkeghoje (berkerja).......
RM50 untok Sughathabo???

RM50 untok Sughathabo???


Ini kesah bos awok....
bos awok ni baghu (baru) sangat kat Ipoh...
maklomle...mule bertugeh (bertugas) di Ipoh pade 1 Januari 2011 yang lepaih (lepas)...
banyak selok belok kat Ipoh yang die tak tau lagi....
sampeikan kene tipu pun die tak sedo.....

ceghitenye (ceritanya) macam ni....
kelmaghin (kelmarin)....
di ghumah (rumah) yang die sewa di kawasan Ampang, Ipoh....

lalu le soghang mamat berbangse India juei (jual) paper....
beghenti (berhenti) betoi2 depan ghumah (rumah) die....
mamat tu kate.....
ni awok taip balik ikot ape yang bos awok ceghite (cerita) kan ni ye!....

Mamat : 'Puan, u punya opis ada suruh hantar newspaper sama u punya rumah'
Bos : Eh....mane ade....mane ade.....
Mamat : butul la puan......

Bos awok bulih pulak le sebot name staff die soghang2 (termasok awok)......
si mamat tu ...bile udah disebot name oghang2 (orang) tadi, dipetik le name soghang staff......

Mamat : itu la Puan, Incik S******* la yang suruh hantar....
Bos : Eh....tapi pasal apa dia suruh hantar....
Mamat : nanti ...itu paper letak luar opis nanti orang curi jugaaa....

Kebetoilan opis awok memang melanggan paper untok sebulan...
termasok haghi (hari) Sabtu & Ahad......
tapi paper Sabtu & Ahad akan dihanto haghi (hari) Senayan kat opis awok...
Bos awok bulih pulak le percaye cakap mamat ni......

Mamat : tapi Puan, u punya opis tada bayar ini bulan punya la.....jadi u kena bayar sama saya RM50.....nanti libih saya kasi tolak sama bil la....
Bos: RM50??? ehhh.....bukan tiap2 bulan bayar ke????
Mamat: ada butul....tapi ini bulan u punya opis bayar kurang....

Bos awok bulih pulak le tak terpikio (terpikir) nak menelipon staf2 die ni...
bukan ape.....tanye dulu kat kami2 ni dulu...
baghu (baru) le bayo.....
udah dibayo baghu (baru) die teghingat (teringat) nak telipon...

udha terlambat le....
die tunggu haghi (hari) Ahad....
kot2 Mamat India tu ade anto (hantar) paper.....
hagham (haram).....tak mandang....

P/S: naif betoi le bos awok ni..... oh ye....bos awok ni pompuan....dan canteknye lagi....oghang (orang) yang hanto paper haghi2 (hari2) kat opis awok ni oghang (orang) Melayu..... (maap ye bos...kalo bos bace ni ye!!!)

P/S1: jage2 le kome...ni satu lagitektik oghang menipu.....kalo die tak masoh ghumah (rumah) takpe... dibuatnye masok ghumah (rumah)....payah awok nak cakap...
Kembali bersiaghan (bersiaran)

Kembali bersiaghan (bersiaran)

Assalamualaikumm.....
Alhamdulillah.....
lepaih (lepas) lame tinggeikan blog awok ni...
baghu (baru) haghi (hari) ni le dapat menjengok dan menulih (menulis) balik....

banyak beno le bende yang awok nak kongsi dengan kome haghi (hari) ni...
jadinye...
awok agak haghi (hari) ni ade le kot 2 - 3 entri baghu (baru) daghi (dari) awok....
seghonoknye (seronoknya) dapat berblog balik ni....
tungguuuuuuu
Masih di Sabak Bernam

Masih di Sabak Bernam

Sehingge sekaghang awok masih di Hospital Tengku Ampuan Jemaah, Sabak Bernam....
Keadaan Tok Wan Mem awok masih tak beghubah .......
Nazak....

Nazak....

Mase awok menulih entri ni...
Mem awok baghu (baru) anto sms kabokan yang Tok Wan die tengah nazak di Hospital Tengku Ampuan Jemaah ,Sabak Bernam....
dan Insyallah awok akan beghangkat (berangkat) ke sane sekejap lagi....
dan pastile takde entri baghu (baru) lagi daghi (dari) awok untok haghi (hari) ni....

Awok mintak jase baik kome.....
agar dapat mendoakan agar Tok Wan Mem awok selamat.....
Insyallah.....

Tandeh (tandas) di Malaysia

Kome peghenah (pernah) tak alami keadaan yang kome udah tak tahan sesangat nak 'melepaih' kan (melepaskan) hajat kome......
kendian kome caghi (cari) tandeh (tandas).....
dapat pulak tandeh (tandas) ghope (rupa) kat bawah ni???

kalo tak lalu tengok..... jangan tengok..... ini pakcik gugel yang bagi

teghuih (terus) terbantot hajat kome....
paseinye (pasalnya) tak lalu le nak melepaih (melepas) dalam tandeh (tandas) yang kotor melampo (melampau) macam ni...
kalo awok....memang awok sanggop tahan oooo....

kome agak le kan.......
pelancong2 yang datang kat Malaysia ni....
deme tak ceghite (cerita) ke hei2 (hal2) tandeh (tandas) Malaysia ni kat tempat deme???
kompem deme ceghite (cerita) kat kengkawan deme....

malu le kan......tempat2 pelancongan kite banyak yang lawo (lawa) dan cantek...
tapi bile sampei bab2 kebersihan tandeh (tandas) ni..
kite failed!!

kite nak salahkan pade sape bile jadi bende ni???

penggune???
kalo dapat penggune jenih (jenis) yang gheti (reti) jage kebersihan tandeh (tandas) takpe.....
ade yang jenih (jenis) gune.....
tak gheti (reti) le pulak nak flush lepaih (lepas) dah ehemm....eheemmm....
ade jugak yang kaki conteng meghate (merata) tandeh (tandas).....

yang tak paham bahase kencing meghate (merata) pun ade.....
attitude oghang (orang) kite bile gune tandeh (tandas) ni banyak yang nak kene ubah ni....
gune le tandeh (tandas) awam ato (atau) persendighian (persendirian) tu macam tandeh kat ghumah (rumah) kite....

Tokeh kedei??? (tandeh milik premis deme le tu).....
haaa...deme ni sepatotnye sebagei owner kene proaktif....
selalu le cuci tandeh (tandas) kome....
bukan ape.....pelanggan kalo deme udah tengok tandeh (tandas) kome kotor ya amat...
deme tak datang dahhh.....

Penguatkuasaan......
haaaa....yang ni jugak kite failed!!!.....
tang perlaksanaan........ awok cadangkan kome wujudkan rating untok tandeh (tandas) deme....
kalo sebelom ni kome bagi rating pade restoran je.......
kali ni kome asingkan......rating untok bangunan lain.....

rating
untok tandeh (tandas) lain......
lepaih (lepas) tu.....selalu2 le buat spot check....
bio (biar) deme terkejot beghok (beruk)......
baghu (baru) le deme selalu beghesih (bersihkan) tandeh (tandas) deme....

kalo dapat tandeh (tandas) ghope (rupa) ni......


seleghe (selera) je nak membuang kalo macam ni punye beghesih (bersih) le tandeh (tandas) kat Malaysia ni....

P/S: macam mane beghesih (bersih) pun......tandeh (tandas) kat ghumah (rumah) sendighi (sendiri) jugak yang paling best kan???!!!!!....kann...
Loghat Perak

Loghat Perak


Hehehe....
sesekali nak ngajo (mengajar) kome bercakap loghat Perak pulak....
tapi awok idakle pandei (pandai) sangat nak ngajo (mengajar) kome beloghat Perak ni....
awok ajo (ajar) mane yang awok tau je le....
maklomle loghat awok tak sepekat kengkawan yang lainn...

Loghat Perak ni tak same kome sebenonye....
awok kate ni bukan daghi (dari) sudot geografi......
ye le...... ghamei (ramai) yang tau belah2 Tepen (Taiping), Kamunting, Selama, Bagan Serai, Parit Buntar bile deme bercakap bunyi utaghe (utara).....
kalo yang Pengkalan Hulu, Grik tu ade bunyi2 Kelantan ato (atau) Siam sikit....

dan kat bawah ni awok letakkan contoh2 perkataan mudah yang selalu digune oghang (orang)....
tapi kome jangan tanye awok lebih2 ...
sebabnye macam awok kabo kat ateh (atas) tu...
loghat Perak awok tak sepekat macam deme kat bawah ni....

Labun Deme, Labun Kume
Ngonyen, Nyongen
Dango Mamamat
nurSYAMnurQAMAR
Samadjfr
belabun sesame kite
WAGHIH KUALE

untok kali pertame ni...
awok letak perkataan untok kate ganti name dulu la yeee....
yang lain bio (biar) awok khatam dulu....
kome tengok le 2 contoh perkataan yang mudah untok kome.....

dan kome jangan tanye awok belah mane kat Perak yang gune perkataan ni...
sebabnye awok ghase mane2 daeghah (daerah) kat Perak yang kome pegi mesti jumpe perkataan2 ni...
itule sebabnye ngape awok tak tau letak spesifik tempat yang gune perkataan tu....

ambikkkk komeee.....

Saya....
Awok...
Kume (ade jugak kate kume ni maksodnye kami)
Keme (pun same meghujuk sebagei kami) ...
Teman...
Aye....

Awak...
Mike....
Kamu....
Kome (meghujuk kepade ghamei)

cukop dulu ye....

Mee Goreng Tali...

lebih kughang (kurang) macam ni le Mee Goreng nye....


Kome ingat lagi tak kesah Teh Ais Paneh dengan Teh Ais Sejuk tu???
kalo tak ingat....kome klik je sini.... Teh Ais Paneh
tapi kali ni bukan ceghite (cerita) Teh Ais Paneh yang awok nak ceghitekan (ceritakan)....
kali ni ceghite Mee Goreng Tali...

Kelmaghin (kelmarin).....
di kedei (kedai) mamak yang same kejadian Teh Ais Paneh tu berlaku....
berlaku satu lagi kesah (kisah) yang menyayat hati.....
sedih sangat le ceghite (ceritanya)....

soghang kawan awok ni....
malam kelmaghin (kelmarin) disebabkan lapo (lapar)....
die oder le Mee Goreng......
tunggu punye tunggu dalam 10 menet (minit) sampei (sampai) le Mee Goreng die....

disebabkan lapo (lapar)....
memang lahap & seleghe (selera) le die makan....
dah tak tengok kengkawan dah......
nyembang (bersembang) pun udah tak mau...

dalm asyik mengunyah tu....
tetibe die ghase (rasa) mee yang die makan tu liat bebeno....
gigit2....tak jugak putuih (putus)....
dibawak keluo daghi (dari) mulot die.....

tu diaaaa.....
satu rapiaaa...... awok ghase (rasa) tali ni tali ngikat (mengikat) mee ghase nye (rasanya)....
wane (warna) kunen (kuning) lagi taaauuuu....
ape lagi.....kawan awok menyinge le...... maklomle oghang (orang) lapo.....

dipanggeinye pelayan kedei (kedai) tu......
siap tokeh kedei (kedai) datang....
yang tukang masak pun datang sekali.....
walopon kawan awok ni menyinge....
tapi still kawan awok ni bercakap dengan nada perlahan tapi makan dalam.....

jenoh le tokeh kedei dengan tukang masak dok mintak maap....
kesudahannye lepaih (lepas) drama mintak maap tu....
kawan awok dapat ganti lain....
tapi still bende same.....MEE GORENG....

dan sekaghang (sekarang) disebabkan insiden tu...
kami semue kalo nak makan Mee Goreng akan order MEE GORENG TALI.....
hehehehe
Akhirnye....

Akhirnye....


Awok aktif berblog ni tak lame......
dan mule rejister dengan Nuffnang pade bulan Ogos 2010 yang lepaih (lepas).....
dan pade hujong tahun lepaih (lepas) awok selow berblog.....
sampeikan seminggu due takde entri baghu (baru) daghi (dari) awok.....

bermule daghi (dari) bulan Ogos 2010 tu.....
awok mule dapat earnings daghi (dari) Nuffnang....
walopon tak banyak macam blogger2 hebat yang lain....
tapi at least bergeghak (bergerak) jugak le amaun yang awok dapat tu.....

tapi awok sangke paneh (panas) sampei ke petang....
ghupenye (rupanya) hujan ditengahaghi (tengahari).....
mase awok selow berblog hujong tahon lepaih (lepas) sampei le ke awei (awal) bulan 3 lepaih (lepas)....
earnings awok tak bergeghak (bergerak) langsong.....

ye le...awok paham le sebabnye entri yang awok buat sikit beno...
dan yang melawat ke blog awok pun sikit sangaattttt....
tapi Alhamdulillah......akhirnyeeee
baghu (baru) pagi tadi awok nengok (tengok)......

earnings awok bergeghak (bergerak) jugak le walopon sikit....
ghasenye ini ateh (atas) sebab ghamei (ramai) yang menjengah ke sini.....
dan jugak entri2 baghu (baru) awok yang banyak sikit daghi (dari) dulu.....
jadile......daghi (dari) takde langsong......

ade ghezeki (rezeki).....
bulih le awok cash out kan nanti ni......
teghime (terima) kasih Nuffnang!!......

Kegheje Leh Menet (Kerja Last Minute)

gambo ehsan pakcik gugel....

Agaknye udah sikap oghang (orang) Malaysia ye....
suke beno buat kegheje leh menet.....
udah nak terbeghak (terberak) baghu (baru) le nak koghek (korek) lubang (err..ade lagi ke macam ni???)....

bende ni bukannye berlaku kat satu2 bangse je....tapi semue....
dan bukan jugak hanye pade satu2 golongan je......
dan jugak bukan hanye pade satu2 jantina je.....

tak percaye???
peghenah (pernah) tak mase zaman kome belajo dulu....
assignment yang lecturer bagi......
dekat2 dateline baghu (baru) kome buat?????
mase tu le sanggop tak tido malam semate nak siapkan assignment yang dibagi....

tak cukop lagi???
keh (kes) yang terbaghu (terbaru)....
sebelom diskaun saman ditutop.....
macam mane panjangnye baghisan (barisan) oghang (orang) nak bayo (bayar) saman???
siap website myeg hanged....
maklomle trafik leh menet (last minute) mendeghu2 (menderu2) masok.......

laaaa....ndak lagi???
kegheje (kerja) kat opis pulak.....
walopon awok tau kome semue jenih (jenis) yang tepat pade mase.....
tapi ade jugak le ........
bile bos ndak baghu (baru) le mengago mencaghi (mengagau mencari) nye.....
kalo udah buat takpe.....
ini still tak siap lagi.....

ambik ni tambahan ....
ni hujong bulan ni taghikh (tarikh) akhir anto cukei (hantar cukai) kome.......
kome tengok ye...... macam mane LHDN terpakse bukak opis sampei kemalam semate nak kaber (cover) pembayo yang lambat bayo cukei (cukai).......
berdasarkan pade pengalaman yang lepaih (lepas).....
mase tu nanti le e-filing hanged ......

satu je sebabnye pade awok....
sikap suke bertanggoh.......
itu je.......kalo kome atokan (aturkan) kegheje (kerja) kome ikot keutamaan ....
ghasenye (rasanya) semue bulih disetelkan mengikot taim (time)....

P/S: Pesanan khidmat masyaghakat daghi D_08 untok semue dan jugak dighi sendighi......

Pengalaman Bersalin....

Errr.......
bukan pengalaman bersalin sebenonye.......
tapi pengalaman si suami yang isteghi nye(isterinye) bersalin.....

awok terbukak ceghite (cerita) ni bukan ape....
sampei2 je opis tadi....
opismate awok soghang tengah kelam kabot....
katenye ...kakak die ndak bersalin sangat2 dah ni....

teghuih (terus) awok teghingat (teringat) pengalaman pertame awok dulu jadi AYAH....
tanggei (tanggal) 15 Mei 2007 yang lepaih (lepas)....
anak daghe (dara) sulong awok dilahirkan di Hospital Tepen (Taiping)....

petang sebelomnye....
Mentue awok teghime (terima) menantu baghu (baru) ....
adik ipor awok kawen (kahwin) laaaa.....
luse nye (lusa nya) deme dapat cucu baghu (baru).....

Sebelom nak mendapat anak tu le...
awok ghase (rasa) itu le situasi yang palen (paling) mencemaihkan (mencemaskan) dalam hidop awok...
Mem awok malam tu udah ghase (rasa) lengoh2 pinggang....
awok yang takde pengalaman ni macam biase le....
letak minyak paneh (panas) .....kunon2 nak bagi kughang (kurang) lengoh nye....

besok Subohnye 14 Mei 2007....
lepaih (lepas) solat (saje awok tak letak semayang : kaghang same dengan agame lain).....
tetibe je ade cecair jeghenih (jernih) keluo.....
errrmmm tak syak lagi....
mase udah sampei (sampai).....

awok pulak mase tu mane ade motokar lagi.....
jadinye jalan terbaik.....kol ambiulen.....
itu le pes taim (1st time) awok naik ambiulen kome.....
best ghupenye (rupanya)....

Mem awok mase udah tak sakit.....
tapi kekadang datang sakitnye.....
masok wad....... mem awok tak jugak bersalinnye....
jadinye doktor dengan nurse sughoh (suruh) awok balik dulu....
kalo ade ape2 deme kol awok....

malam tu....
memang awok tak bulih nak tido....
pusing sane tak bulih....
pusing sini tak kene.....

bulih pulak mem awok sebelom die masok wad tu ....
die siap2 mintak maap ....
mintak dihaleikan (dihalalkan) ape saje duniye akhirat.....
lagi le awok ghase (rasa) nak teghoyak (menangis) kome oooiiiii.......
sudahnye..... awok ambik Al-Quran.....
bace le sughah2 yang awok tau.....

sampei le ke Suboh.....
dan paginye (15 Mei 2007) baghu (baru) Nur Qurratu'aini selamat dilahirkan....
ghase (rasa) nak menitik ayo mate ooo...
mase kite ambik anak kite.....azan dan iqamat kan die....
Alhamdulillah....semuenye selamat....walopon anak awok lahir ikot tingkap......

Anak daghe (dara) peghempuan sulong awok....

Nur Qurratu'aini bt D.Shahril Hakime

P/S: awok yang tak bersalin ni pun ghase (rasa) libang libu....
ape lagi le Mem awok yang bersalin tu......

Bahane bile tinggei (tinggal) soghang (sorang)


Awok baghu (baru) je sampei opis ni.....
memang lambat sesangat....
tapi awok bukanle jenih (jenis) yang selalu lambat.....
haghi (hari) ni pulak yang awok lambat....
dan punch card awok kompem le meghah (merah)...

ceghitenye (ceritanya) macam ni....
untok seminggu ni mem awok takde.....
berkeghusus (berkursus) seminggu kat Sabak Bernam......
dan anak2 awok semuenye awok udah pos ke ghumah(rumah) mentue awok kat Gunong Semanggoi.....

dipendekkan ceghite (cerita) awok tinggei (tinggal) soghang2 (sorang2) seminggu ni....
ditambah semalam cuace sejok.......
udah 2 - 3 jam awok kunci ...takot2 terlajak.....
ghupenye (rupanya) menjadi kenyataan jugakkk.....

memang awok tak sedo langsong....
apdehei (padahal) selame ni mase mem awok ade....
awok bangon awei (awal).....
tak peghenah (pernah) miss ooo bangon awei (awal) ni....

malu nak cakap sebenonye....
pagi ni awok subuh dinasour......
terpakse.......

nampok gayenye....
awok kene buat strategi baghu (baru)....
tak nak bagi bangon lambat lagiii....
kalo tak.....meghah (merah) memanjang punch card awok.......
dan jugak malu pade Allah ........
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss