666 yang bertuah

Udah lame awok tak buat riviu Blog.....
paling leh (last) awok riviu blog Brader A.Samad Jaafar...
uiiishhh udah berkughon (berkurun) dah tu...

takpele...
kali ni awok ndak buat riviu blog bertuah yang jadi polower awok yang ke 666....
Blog ni namenye raimavalo.....
ape yang raima....ape yang vailo awok idak le tau....



ha yang kat bawah ni pulak kighe (kira) banner blog ni le...
ni musti gambo deme boipren...gilpren kan??? kan??...
haaaa... kome teke...sape sebenonye raimavelo....betoi ke tuan blog???











Kat ateh (atas) ni le ghupe (rupa) blog raimavalo ni....
maap le disebabkan blog ni takde header ....
awok terpakse kopi pes teghoih (terus) muke depan blog ni...
 jangan maghah (marah) ye tuan blog...

awok masok ke blog ni ...
 teghoih (terus) ghase (rasa) feminin...
maklomle...warne pink....Jambu je ghasenye (rasanya) ...ahaksss...
apekate kome meghiah2 (meriah2) kan blog raimavalo ni pulak....
moh komeeeee


P/S: lepaih (lepas) ni awok ndak buat riviu blog kengkawan pulak leee...
kalo  deme2 yang selalu masok blog awok ni...
takde sampei ke tahap ni le blog awok...

dalam list awok....
KakYong....
Yong Ummi Hanie...
cik eMMe...
MamaYatie...
cik amirah....
cik Dni....
dan ade lagi le ...banyak sebenonye......
Apesal.com

Apesal.com



Awok tau apesal.com ni daghi (dari) blog Ummi Hanie ......
dan awok teghoih (terus) rejister dengan deme...
ini pun satu caghe (cara) ndak meningkatkan traffic ke blog kite....
tak rugi pun kalo kome terai....

udahle rejister nye pree je....
kalo kome nak haghap (harap) pade blogwalking dengan oghang (orang) ke blog kome....
memang payah le...
bukan tak bulih...

tapi kome kene koje (kerja) lebih sikit....
kalo tak, silap2 sehaghi (seharai) 100 oghang (orang) pun tak tentu bulih datang ke blog kite...
jadinye ape kome tunggu lagi.....
moh le rejister dengan Apesal.com

P/S: tu kat sebelah kighi (kiri) blog awok ni.....tu ateh (atas) Shoutbox....bawah polowerr.... tu Apesal.com le tu...
Time Kasih PM III

Time Kasih PM III

Rege (harga) Letrik naik 7.2 %....
tapi 4.4 juta penggune yang bil bawah RM77 tak terjejaih (terjejas)....
kuiii...kui....kuiiiii......
lawok... lawokk....
Salute Dgn Abg Jem

Salute Dgn Abg Jem

Ceghite (cerita) ni udah basi sebenonye....
tapi bile gambo2 kawen abg Jem yang terkini keluo....
maknenye bulih lagi le awok keluo ceghite (cerita) ni...

awok tabik spring dengan die....
baghu (baru) je lepaih (lepas) nikah untok kali ke 4...
dah penoh le kuota die nampoknye...
hebat die ni....

tapi yang paling penting....
bini2 die sebelom ni ok...
dan takde masalah pun pasei nafkah......
siap die bagi soghang (seorang) satu ghumah (rumah) oooo...

kite nak kawen 4 pun bulih kome....
mampu tak mampu je....
adil ato (atau) tidak....
kawen ni bukan semate sebab napsu je....
banyak kome ndak kene tengok ye....

poket kome ok ke????
nafkah zahir nye ok ke????
jangan buat main ooo...
anak oghang (orang) yang kite nak kawen tu...
dan kawen kalo bulih jangan le sehaghi (sehari) due je...

ehemmm....kome2 yang belom kawen tu tak ghase (rasa) jeles ke???
bini baghu (baru) abg Jem kite ni baghu (baru) 24....
kome adeeee?????
Ghentikan le Menghungot (Hentikan lah Merungut)....

Ghentikan le Menghungot (Hentikan lah Merungut)....

Ade jugak oghang (orang) jenih (jenis) macam ni ye kome...
segale ape bende, koje yang di buat....
ade je yang dighungot (dirungut) kan......
ade je yang die tak pueh (puas) hati....

same ade bende ni udah memang tabiat die....
atopon (ataupun) die memang jenih (jenis) yang selalu tak pueh (puas) hati....
tak elok le buat macam ni....
sebabnye nantikoje yang kite semuenye jadi tak ikleh (ikhlas).....

agaknye die ghase (rasa) die yang terbaik kot...
ape yang die buat...
semue die ghase (rasa) 'perfect'.....
takde salah langsong...

dan die jugak tak bulih teghime (terima) aghaghan (arahan)....
walopon die bukan bos.......
tapi die ghase (rasa) die bossssss....
sampeikan aghaghan (arahan) bos pun die langgo.....
ishhh....ishhh...ishhh....
udah2 le tu....
ghentikan le (hentikanlah) menghungot (merungut)......
kite semue ni koje makan gaji.....
mike tak lebih.....awok pun tak lebih....

P/S: situasi yang tengah berlaku dalam opis awok....ceghite (cerita) betoi yeeee....
Sughighumah (Surirumah) Lelaki

Sughighumah (Surirumah) Lelaki

Ini entri untok golongan2 yang udah berkawen je.....
haghap (harap) maklom!!!

Selame ni bile kite bercakap pasei (pasal) hei2 (hal2) ghumahtangge (rumahtangga)....
yang terlinteh (dalam) kepale otak kite....
koje masak, mengemaih (mengemas) ghumah (rumah), membasoh baju.....
dan segale koje kat ghumah (rumah)....
mesti oghang (orang) pompuan yang buat....

kite bukan kighe (kira) pun penat lelah si isteri ....
yang kite tau....
semue koje kene siap....
kalo tak kite naik suaghe (suara)....

paling kesian dengan isteri2 yang berkoje....
penat kat opis pun tak habeh (habis) lagi....
kat ghumah (rumah) udah ade koje yang tunggu....
mane ndak buat koje ghumah (rumah) nye....
mane ndak layan keghenah (kerenah) anak2....
tu tak campo lagi dengan melayan suami lagi tu....

sesekali bio si suami yang jenih (jenis) macam ni ghase (rasa)...
kome bagi deme yang buat koje ghumah (rumah) pulak...
bie die tau beghape (berapa) tensen nye bile kene buat 2 - 3 koje dalam satu mase....
bio die tau penat lelah isteri die pulak....
jangan hanye pandei mengarah bini jee....
tulong2 le same buat koje ghumah (rumah) tu....

bile kome (si suami) udah tolong bini kome buat koje ghumah (rumah)....
kome udah dapat kughangkan (kurangkan) tensen bini kome....
bini tensen bini kome dah dapat dikughang (dikurang).....
kome dapat eghatkan (eratkan) lagi perhubongan suami isteri....
Allah pun suke...
dan ade 'can' le kome dapat baby baghu (baru)...heheheh

P/S: kejap je ghupenye (rupanya) awok maleh (malas)....
Pesanan khidmat masyarakat untok dighi (diri) awok dan semue..
Malehnye (malasnya) Kome

Malehnye (malasnya) Kome

Semalam awok ndak upload gambo2 ektibiti awok sefamili Sabtu & Ahad...
tapi awok kalah dengan tilam empok ghumah (rumah) Mertue awok....
dan Suboh ni dengan ghase (rasa) maleh (malas) ya amat....
awok bangon jugak bile kenangkan haghi (hari) ni banyak koje ndak dibuat...

tambah2 maleh (malas) bile tau haghi (hari) ni haghi Senayan (Hari Isnin)....
ndak berblog maleh (malas)....
ndak berblogwalking maleh (malas)....
ndak baleh (balas) komen pun maleh (malas)...

tapi awok pakse dighi (diri) buat koje yang melambak ni....
sekughang (sekurang2) nye koje hakiki awok idak le terjejaih (terjejas) same ateh (atas) kemalasan awok haghi (hari) ni....
tunggu lepaih (lepas) tengahaghi (tengahari) nanti...
ilang la kot maleh (malas) awok nanti ni...
Penat...

Penat...

Walopon anak2 awok tak sekolah lagi.....
Tapi bile cuti je kami laki bini le yang penat....
Dan nampak gaye nye tak jadi nak balik Ipoh malam ni....
Ulang alik Semanggoi-Ipoh lagi le.....
Malam nanti le awok upload gambo2 ektibiti cuti awok n famili....
Tambahan : Ceghei (Cerai) SMS

Tambahan : Ceghei (Cerai) SMS

Kalo kome ingat haghi (hari) Selasa yang lepaih (lepas) awok ade keluokan entri kesah kawan awok yang dicegheikan (diceraikan) hasben die melalui SMS....
Kalo kome tak ingat takpe.... klik je kat sini --->  Kesah Player Berceghei (bercerai)
macam yang kome semue tau kesah perceraian deme dah pun keluo kat paper semase semalam....
dan kome semue, awok ghase (rasa) udah tau sape die ke geghangan (gerangan) si player tu...
lantak kat die le...

dalam entri awok sebelom ni awok ade kate yang deme udah 5 tahon tak dudok bersame....
itu betoi.......
tapi awok ndak betoikan pemahaman kome bahawe 5 tahon deme tak dudok bersame tak bermakne yang player tu tak balik langsong....
cumenye bulih dikighe (dikira) beghape (berapa) kali player tu balik ke ghumah (rumah) bini tue die ni....

jadinye persoalan kome mengenai anak ketige deme, awok ghase (rasa) dapat diperjelaihkan (diperjelaskan) kat sini ye......
bukan le awok sebelahkan kawan awok ni....
tapi bile ngenangkan (mengenangkan) naseb anak2 die.....
jadi kesian pulak.....

Cuti Sekolah Dah Mule


Cuti sekolah dah mule haghi (hari) ni....
mak bapak mule le memikio (berfikir) mane ndak dibawak anak2 cuti sekolah ni....
dalam mase same mak bapak dok pikio (berfikir), ape kabo le poket deme cuti sekolah ni...
dan bile cuti sekolah kompem le undangan kawen melambak2 kome dapat kan???

awok mule daghi (dari) haghi (hari) ni.....
dah dapat undangan kendughi (kenduri) kawen...
tak payah le memikio ndak masak tengahaghi (tengahari) nanti....
heheheh...dah save kat situ....

takpele awok maleh (malas) ndak tulih (tulis) panjang2.....
dalam kome meghancang (merancang) cuti sekolah anak2 ni....
pastikan jugak keselamatan ghumah (rumah) kome yang  ditinggeikan tu....
dan keselamatan kome anak beghanak (beranak) selame cuti ni diutamekan....

Selamat Bercuti kome!!! opppss silap...anak2 kome...
Menang Juta2!!!

Menang Juta2!!!

Hahahaha......
Awok udah kaye...
malahan lebih kaye daghi (dari) oghang (orang) kat Malaysia ni...
kome tak percaye???..

Baghu (Baru) masok email daghi (dari) WESTERN UNION ...
awok menang $500,000.00
Award Lottery Commitee Fund pulak bagi awok $850,000.00
Sebelom tu Caltex Oil Malaysia bagi $1,000,000.00
sebelom2 tu pun awok udah dapat email jenih (jenis) macam ni....

kalo dikumpoi2 semue udah udah sampei tahap billionaire le awok....
kekekeke.....
macam2 caghe (cara) oghang (orang) kat internet sekaghang (sekarang) ni ye....
tapi yang awok peliknye pulak....

ade jugak oghang (orang) yang percaye dengan email2 phishing macam ni...
siap email balik butir2 yang email2 tadi mintak...
lepaih (lepas) tu kompem deme mintak pulak kome masokkan sikit duit kat akaun deme...
sebab akaun deme ade masalah sikit...tak bulih ndak lepaih (lepas) duit hadiah kome tadi...

kendian baghu (baru) le kome tersedo yang dighi (diri) udah tertipu...
mase ni kalo kome panggei (panggil) Harian Metro (maklomle, Harian Metro suke ceghite2 macam ni)...
pun udah tak gune....
kome buat le ripot Polis pun....
payah nak dapat balik duit kome...

kome kene ingat bende tipu macam ni ...
deme licik, haghi (hari) ni kome masok je duit dalam akaun deme.....
besok kome udah tak dapat kesan dah akaun ni....
lagi pulak bile melibatkan negaghe (negara) luo....
payah dah le...

jadinye kome....
sebelom kome tertipu....
kome teliti dulu betoi2.....
dan pikir lojik je udah le.....
mane le ade oghang (orang) ndak bagi kome duit pree2 je macam tu....
banyak pulak tuuu.....
Mencaghi (mencari) Identiti

Mencaghi (mencari) Identiti

Kome peghenah (pernah) tengok gambo2 lame kome....
ce kome terai tengok gambo 10 atopon (ataupun) 15 tahon lepaih (lepas)....
cube kome bandingkan gaye kome dulu....
dengan gaye kome sekaghang (sekarang)....

mase tu kite2 semue ni tengah mude remaje....
ndak mencube seknike (segala/bermacam) bende.....
stail ato (atau) gaye kite, biase le ikot pesen (fesyen) terkini mase tu....
yang lelaki zaman awok, pakei baju jename Boy London, GQ.... (sekadar contoh bebeghape (beberapa jename)
pakei topi....wakakaka....

yang pompuan pulak penghenah (pernah) keluo stail pakei kasot boot....
pakei long dress....kekeke...
muke pun mase tu suci jee...
maklomle tengah naif kate oghang (orang)....

Saje awok tampei (tampal) gambo Kumpulan Feminin ni...
kome tengok stail deme.....

haaaa...sebenonye mase tu le kite tengah mencaghi (mencari) identiti kite...
bukan je daghi (dari) segi kite berpakaian...
tapi jugak daghi (dari) segi kite berpikir, bercakap, perbuatan kite....
dan semue tingkah laku kite....
dan persekitaghan (persekitaran) kite jadi contoh dan 'cikgu' terbaik pade kite....

kalo betoi gayenye jadi baik le...
kalo tersilap langkah, tersilap percatughan (percaturan).....
payah le awok ndak cakap...
silap2 tak jadi oghang (orang) le sekaghang (sekarang) ni...

mase umor tu jugak, banyak perkaghe (perkara) jadi penentu hale tuju hidop kite...
daghi (dari) segi kerjaye....
daghi (dari) segi mase depan...
dan jugak daghi (dari) segi bekeluarge.....

jadi di mane kome sekaghang (sekarang) ni???

P/S: dunie berpusing, berputar..... adik2 kite...atopon (ataupun) anak2 kite yang mude remaje tengah lalui bende2 ni...

Anak Itik Tok Wi

2 - 3 minggu ni opismet awok ade mintak awok print kan lirik2 lagu terkini....
katenye ini untok kelaih (kelas) muzik anak die...
mak aiii...terkejot awok....
bebudak sekaghang (sekarang) ni advance betoi...
kelaih (kelas) muzik udah belajo lagu2 terkini...
siap dengan lirik lagi ndak nye...

teghingat (teringat) le awok dulu2 mase awok darjah 3...
ade jugak kelaih (kelas) muzik...
maklomle sekolah kebangsaan....
muzik ni deme ajo (ajar)...
SK Kg Pasir Puteh, Ipoh...itu le name sekolah awok...

mase tu kelaih (kelas) Muzik awok belajo lagu2 kanak2 je..
macam lagu Anak Itik Tok Wi....
lagu Papa Ku Pulang Dari Kota...
Lagu Ais Kacang je....

alat muziknye pulak macam kat ateh (atas) gambo ni je...
kekeke...ghase (rasa) primitif je bile awok nengokkan balik gambo alat2 muzik ni...
tapi itu le kenyataan nye....
itu le alat2 muzik yang sekolah ghendah (rendah) dulu gune...

sekaghang (sekarang) ni awok tak tau...
ade ke deme udah setat gune gitar dalam kelaih (kelas)???
gune piano dalam kelaih (kelas)???
teghase (terasa) ini awok makin tueeeee
Rasionalisasi Subsidi

Rasionalisasi Subsidi

Uiii....tajok gempak...bunyinye sedap...
padehei (padahal) name lain nye pengughangan (pengurangan) subsidi.....
dan jugak maknenye kughangan (kurangan) tadi perlu ditanggong oleh kite...
maknenye rege (harga) baghang ato serbis (barang atau sevis) naik le....

subsidi ni meghupekan (merupakan) kos yang perlu dibayo kerajaan pade pehak yang terlibat...
macam minyak le....
tapi ngape kite yang kene bayo ye???
ape kerajaan udah takde duit ke???....
heheheh...

kekkeke....
kalo minyak, alasan paling pemes (famous) sebab kenaikan rege (harga) minyak di pasaghan (pasaran) dunie....
tapi yang heghan (hairan) nye kite pengeluo (pengeluar) minyak, bukannnye pengimpot minyak....
peghenah (pernah) rege (harga) minyak dunie jatoh, tak pulak rege (harga) minyak tempatan dikughangkan (dikurangkan)....kekeke....

tapi kalo kome peghasan (perasan) Kerajaan awei2 (awal2) lagi udah maklomkan mase pembentangan Bajet tahon lepaih (lepas)....
dan ade jugak disebot dalam RMK 10 (Rancangan Malaysia ke 10)....
kat Tajok 'Penetapan Harga Tenaga Berasaskan Pasaran'
ade menyebot

"Selaras dengan strategi untuk merasionalisasikan subsidi, subsidi tenaga akan terus dikurangkan dengan matlamat mencapai harga pasaran menjelang tahun 2015. Semakan semula harga gas bagi sektor elektrik dan bukan elektrik akan dilaksana secara berperingkat setiap enam bulan untuk mencerminkan harga pasaran. Pendekatan penyahgandingan (decoupling) dalam penetapan harga tenaga akan dilaksana dengan memperinci nilai subsidi dalam bil tenaga pengguna. Langakah ini akhirnya akan mengasingkan subsidi daripada penggunaan tenaga"

Jenoh le awok taip balik...
haaa...macam mane kome paham ape yang disebot kat ateh (atas) tu???...
kesimpolannye....
kite jugak le yang nanggong (tanggung) beban ateh (atas) rasionalisasi (bace:pengurangan) subsidi....
bersiap sedie le kite daghi (dari) sekaghang (sekarang) ye kome!!!

P/S: Persoalannye, duit hasei pengughangan (pengurangan) subsidi tadi kemane hale pegi nye???
Jangan Tambah Dose

Jangan Tambah Dose

Awok tau bilangan blogger setiap haghi (hari) bertambah....
cakap je...ape jenih (jenis) blog, semue ade....
maklomle...lain oghang (orang) lain ragamnye...
lain oghang (orang) lain le bende ndak diceghitekan (diceritakan)....

dan entri2 baghu (baru) bersusun keluo setiap saat...
segale macam ceghite (cerita)....
daghi (dari) hei (hal) sendighi (sendiri)....
hei (hal) keluarge, masyaghakat (masyarakat), negare dan pelbagei (pelbagai)lagi ceghite (cerita)...

kadang2 oghang (orang) terlupe bile udah seghonok (seronok) berceghite (bercerita) tu...
deme lupekadang2 ade bende yang deme ceghitekan (ceritakan)....
atopon (ataupun) tunjokkan melalui gambo bulih mendatangkan dose...
baik pade dighi (diri) deme dan jugak pade yang membace nye....

tambah pulak ade jugak blogger2 jenih (jenis) yang gemo mencaghot (mencarut) dalam penulisan die...
awok cukop tak tak gemo (gemar)jenih (jenis) macam ni....
udah2 le...... kite ni udah le dose tak tau banyak mane...
maklomle kite ni bukan Maksom.....

jadinye usahle ditambah dose2 baghu (baru) lagi.....
kaghang (karang) ade peluang ndak dapat tempat kat syurge .......
tak pasei2 kene taghik (tarik) pasei entri2 kite....
udahle kene taghik (tarik) kite taghik (tarik) pulak pembace blog kite masok sekali ke nerake....

Pesanan Khidmat Masyaghakat ni untok kome dan jugak awok sendighi (sendiri)....
Blogger Pompuan Lagi Ghamei (Ramai)???

Blogger Pompuan Lagi Ghamei (Ramai)???


Kalo kome peghatikan (perhatikan)....
bilangan blogger pompuan lagi ghamei (ramai) daghi (dari) blogger lelaki...
walopon takde statistik khusus untok bilangan blogger....
ato (atau) bilangan spesifik blogger berdasarkan jantina....
tapi awok lebih pade pemerhatian awok mase berblogwalking...

kalo kome tak percaye...
cube haghi (hari) ni kome berjalan2 daghi (dari) blog ke blog....
kome ambik le dalam 50 blog...cukop le...
kome asingkan bilangan blogger lelaki dengan blogger pompuan....
ghamei (ramai) lagi blogger pompuan...

awok peghatikan (perhatikan) jugak....
sebab ape blogger ghamei (ramai) pompuan daghi (dari) lelaki...
pompuan ni lebih mudah nak meluahkan isi hati deme....
blog ni le ruang untok deme luahkan isi hati deme dalam bentok penulisan....
deme lebih mudah berkongsi ape2 yang deme ndak kongsi dengan kengkawan lain....

yang lelaki pulak tak suke nak luahkan isi hati deme....
kate oghang (orang) pompuan lelaki ni ego.....
itu yang die tak ndak ceghite (cerita) semue tu...
kalo bulih ndak dipandang 'cool', macho sepanjang mase....
tak main la ceghite (cerita) feeling2 ni...
hehehe...

awok tak kesah...
blogger lelaki ghamei (ramai) ke...
blogger pompuan ghamei (ramai) ke...
awok ok je dengan semue oghang (orang)....
janji kome sempoiiii

Bloglist Abg Teror

Seghonok juge dapat masok bloglist oghang (orang) kan???
kali ni awok tengok blog abangteror ade buat bloglist ikot negeri....
awok ghase (rasa) blog untok negeri Perak tak ghamei (ramai) dalam bloglist die lagi...
jadi awok pun menggateikan dighi (diri) ndak ghamei (ramai) blogger daghi (dari) Perak dalam blog list die....
ate moh le kome....
tak payah tag sape2 pun....
SOALAN

1. Dimana anda dilahirkan?
Awok lahir di Ipoh, Perak

2. Dimana anda dibesarkan?
Awok dibesokan di Ipoh, Perak

3. Negeri pilihan anda untuk dimasukkan ke dalam senarai bloglist abgteror.
Kompem le Perak

4. Ceritakan sedikit mengapa anda memilih negeri tersebut.
Ngape awok pilih Perak?, ate kompemle awok pilih Perak sebabnye awok udah le lahir kat  Perak, Sekolah kat Perak, Habeh sekolah je awok belajo kat Segamat, Johor, koje kat Kolumpo....dan akhirnye balik ke Ipoh, Perak.....uiiii banggenye jadi Oghang Perak!!....
Jase Peghokok (Perokok))!!!

Jase Peghokok (Perokok))!!!

Kekekek...
tajok je gempak...
tapi awok ndak tanye pade sang peghokok (perokok) tegar...
ape yang bestnye meghokok (merokok)???

siap bawak dalam jamban lagi mase tengah 'melepaih' (melepas)...
kekeke...
ape nekmatnye meghokok (merokok) entah le...
oppps kome jangan silap...
awok bukan mengutok peghokok (perokok)...

tapi awok kagom dengan deme...
sebabnye secaghe (secara) konsisten menyumbang pade hasei (hasil) negare...
tu...deme bayo cukei ghokok (rokok) tu.....
banyak tu....sekotak ghokok (rokok) dalam RM10..
kughang2 (kurang2) sepaghoh (separuh) ato (atau) dibuat bayo pade hasei (hasil) negare...

dan jugak bile deme sakit....
kompem deme pegi Hospital sebab ndak dapat rawatan kan???...
haaa....kat sini kan deme udah menyumbang pulak daghi (dari) segi bayaghan (bayaran) kos rawatan deme...
kan menyumbang jugak pade hasei (hasil) pendapatan negare tu???...

dalam mase yang same...
deme dah mengkayekan syaghikat2 (syarikat2) ghokok  (rokok)....
dan syaghikat (syarikat) ghokok (rokok) pulak bile udah kaye...
kompem deme bayo cukei yang tinggi pade negare...

uiii...banyak betoi le jase peghokok (perokok) pade kite dengan negara ye!!!
Ceghei (Cerai) SMS

Ceghei (Cerai) SMS

Petang semalam awok dengan Mem awok berkesempatan menziarah kawan sekolah awok dulu.....
niat nak melawat anak die yang baghu (baru) je keluo hospital.....
anak die seminggu dalam hospital keghane (kerana) kahak ato (atau) lendir yang banyak sampei anak die susah nak bernapeh (bernafas)......
dan Alhamdulillah semalam awok nengok anak die udah ok.....

tapi itu baghu (baru) permulaan je....
kesahnye kawan awok ni kawen dengan player bola...
dan deme dikurniakan dengan 3 oghang (orang) anak....
termasok yang paling bongsu baghu (baru) beghumo (berumur) 2 bulan (yang ni le yang masok hospital tu)....

awok tak nak sebot name player ni.....
dan jugak name kawan awok tu....
player ni glemer jugak le....
peghenah (pernah)bermain dengan pasukan kebangsaan.....
malahan masih lagi bermain dengan sebuah pasukan daghi (dari) pantei timor....

ghamei (ramai) oghang (orang) tengok perkahwinan deme ni macam bahagie je....
padehei udah lebih kughang (kurang) 5 tahon deme tak dudok bersame....
dan paling sedihnye lagi bapak budak2 ni tak peghenah (pernah) menjengok anak2 die....
haghi (hari) ghaye (raya) pun bulih kighe (kira) beghape (berapa) kali deme beghaye (beraya) bersame...

kawan awok ni pindah balik ke Ipoh mase anak kedue die baghu (baru) lahir....
disebabkan hasben die tu buat hei (hal) mase hasben die bermain dengan satu tim, juge kat pantei timor...
kat sane, hasben die kawen lain.......
berpindah ke tim lain pun, die kawen lain...
ceghite (cerita) luo daghi (dari) padang jangan ceghite (cerita) le....
macam oghang (orang) tak kawen lagi je lagaknye....

berbalik pade kawan awok tadi tu....
selame 5 tahon jugak le die uguihkan (uruskan) anak2 die bersendighian (bersendirian)....
dengan hasben die yang tak jengok dan tak ambik tau pasei kebajikan anak2 atopon dighi (diri) kawan awok tu....
kome bayangkan anak yang kedue sampei tanye kat Mama deme....
'Mama, macam mane ye muke Papa....****** lupe la'

dan anak2 hanye dapat tengok muke bapak deme kalo ade siaghan (siaran) langsong kat tibi....
sampeikan anak2 telepon pun tak peghenah (pernah) beghangkat (berangkat).....
sedih awok dengo nye...
takde ke sekelumit peghasaan (perasaan) ghindu (rindu) pade anak2???

heghan (hairan) awok....
kite yang baghu (baru) seminggu berpisah dengan anak2 pasei keghusus (kursus) pun ghase (rasa) libang libu tak dapat ndak jumpe anak....
inikan pulak 5 tahon!!!

dan akhirnye baghu (baru) je awei (awal) bulan ni....
kawan awok dapat SMS daghi (hasben) die yang berbunyi macam ni....
'Aku tak nak ade komitmen dengan kau lagi, dan aku nak enjoy lagi'
dan reaksi kawan awok, die kate die udah sedie daghi (dari) 5 tahon dulu lagi...
jadi die tak ghase (rasa) ape pon.....
dan kesudahannye.....
deme akan ke Mahkamah Syariah untok setelkan semue ni....

P/S: hati menangeh (menangis) sape yang tau kan??? kalo ade keluo paper pasei ceghite (cerita) ni.....itu le player yang awok maksodkan tu...

P/S1: Lupe ndak kabo.... Anak ketige deme agaknye dapat mase game tim hasben die kat Ipoh...... jumpe sekejap je ...tapi 'bende' tu nak nak tapi tanggongjawab tak dibagiii.....

Sepanjang Jalan Semanggoi - Ipoh

Minggu ni awok beghulang alik daghi Ipoh - Semanggoi tetiap haghi (hari)...
memang dalam 2 - 3 bulan sekali awok dengan Mem buat macam ni...
bukan ape....Tok & Tok Wan bebudak tu kekadang ghindu (rindu)...
jadinye awok dengan Mem berkorban le beghulang alik (berulang alik) daghi (dari) Semanggoi - Ipoh - Semanggoi.....

bawah ni awok saje2 je letak gambo2 daghi (dari) henpon tak beghape ceghodik (ahakss macam MakdaraTERdiva la pulak)...
gambo2 perjalanan awok tetiap pagi daghi (dari) Semanggoi ke Ipoh...






4 gambo diateh (diatas) di ambik di Gunong Semanggoi ...
dengan bendang yang lueh (luas) terbentang ....
ditambah tersergam beso nye Gunong Semanggoi....
kalo gambo yang ceghah (cerah) tu maknenye awok tangkap berlawan aghah (arah) matahaghi (matahari)...
itu yang gambo gelap tu...
tapi disebabkan gambo tu matahaghi (matahari) keluo daghi celah2 Gunong Semanggoi...itu yang awok tangkap tu...

Gambo ni pulak awok tangkap mase ateh (atas) hiway Plus menuju ke Ipoh.....
ni udah lepaih (lepas) RnR Bukit Gantang......
Bukit tu terletak sebelah je YTL Cement (Dulu Perak Hanjoong)..
entah beghape lame le bulih tahan bukit tu daghi (dari) kene taghah (tarah)....




4 gambo kat ateh (atas) pulak awok tangkap mase lepaih (lepas) daghi YTL Cement.....
hebatnye ciptaan Allah...


2 gambo kat ateh (atas) ni pulak awok tangkap mase udah ndak sampei Exit Tol Kuale Kangso...
awok gemo 'bermain' dengan cahaye campo gelap....
cube kome tengok awan tu....cantek kan???




4 gambo ni pulak awok tangkap mase lepaih (lepas) exit Kuale Kangso...
kome peghatikan (perhatikan) RnR Sg Perak....
ditelan dek kaboih (kabus) tebei (tebal).....
indah betoi pemandangan ni...

Gambo ni lepaih (lepas) Teghowong (terowong) Menora......
lege udah sampei (sampai) Ipoh....
lebih daghi (dari) sempat awok nak punch card...

lagi lege bile nampok Bangunan PTTC (Perak Techno Trade Centre) kat Meru Raya ni....
Alhamdulillah....mintak2 le perjalanan awok seminggu ni dalam keadaan selamat le hendaknye...

2 Haghi (hari) ke Hospital

 Maap le kome...kali ni entri ni panjang banyakkkkkkk

Kome ingat tak lagi 2 minggu lepaih (lepas) awok ade ceghite ( cerita) awok sakit mate???
Kalo kome tak ingat....kome klik je kat sini --->    Sakit Mate
dan minggu ni udah due minggu mate awok masih tak jugak baik....
semalam memang awok cuti....jadi awok pun ke Hospital le...

sebabnye ubat klinik udah 2 kali awok ambik...
tapi tak jugak baik2.....
itu yang semalam awok ke Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh (HRPB,Ipoh)
bio (biar) pueh (puas) hati dapat tau ape punce nye...

Memule awok ke Klinik Kesihatan Greentown, Ipoh...
terletak betoi2 sebelah HRPB, Ipoh...
tu die......tulih nombor sekaghang (sekarang) 0 ....
padehei (padahal) 0387.....
jenoh le awok nunggu...

dah dapat jumpe Doktor, di sughoh (suruh) nye awok ke HRPB pulak...
sebabnye kes awok ni udah jejak 2 minggu sakitnye...
deme takot nanti ubat deme bagi same.....
takpele....awok pun ke Jabatan Oftalmologi, HRPB...ato (atau) name lainnye Klinik Mata....

itupun awok kene datang balik lepaih (lepas) pukoi 2...
sebabnye deme rehat pukoi 1.00...
takpele...
dalam pukoi 3 baghu (baru) awok dapat jumpe doktor ....

awok punye kes kate Dr Wong Wai Kuan (dotor yang rawat awok le tu) ni lain sikit....
sebabnye bukan sakit mate biase...
tapi ade berkait dengan radang dan jugak sakit lain....
ahhh...sudah....awok mule ghase (rasa) tak seghonok (seronok).....
teghoih (terus) ghase (rasa) macam sedih oooo....
abeh dikobeknye mate awok...
memule disughohnye (disuruhnya) buat ujian mate...
kompem le awok failed.....
sebab awok memang ghabon (rabun)....

dan dalam bilik die pulak...diletaknye ubat titis mate...pedih oooo......
dah habeh dibuat pulak ujian silau.....diletaknye satu bende bulat di mate awok...
adoileee...mendeghite (menderita) awok dibuatnye semalam....
dipanggei nye pulak Ketue Doktor yang ade...

pasei (pasal) die tak konpiden nak bagi judgement sakit awok...
dan sudahnye....
deme sughoh (suruh) awok ambik daghah (darah) dan x-ray dade awok...
ape kene mengene sakit mate dengan ambik daghah (darah) dan x -ray???

takpele...awok polo je le....
pukoi 5 baghu (baru) setel....

Pagi ni yang tak beghape (berapa) pagi....
awok pegi le ngambik ujian daghah (darah).....
tu gambo kat bawah tu....
kome tengok sampei 4 tabong dibagi pade awok...
adoiiileee...banyak beno daghah (darah) awok kene ambik nanti ni...
kate oghang (orang) kalo nyamok hisap daghah (darah) kite.....
seolah2 macam rugi sepinggan nasik kite makan...
ini udah banyak daghah (darah) awok diambik deme....beghape (berapa) pinggan le awok rugi???



Sampei 4 bijik tabong deme bagi....
adoile....tambah keghing (kering) le awok....
hehehehe

















Sementaghe (sementara) nunggu nombor giliran awok dipanggei (dipanggil)...
awok mentekedaghah (makan) dulu.....
lame ooooo kalo kome tunggu...
awok pekene Kotio Kari dangan Teh Taghik (tarik)...
jangan ghiso (risau) walopon kome nampak Kotio tu macam berminyak...
tapi disebabkan kafe ni dalam Hospital....semuenye kome ghase tawo (rasa tawar)....

X-Ray awok tak buat lagi...
sebabnye next appointment dengan doktor 6/6 nanti...
deme kate kalo buat awok...
takot sampei 6/6 tu udah tak valid dah X-Ray awok.....

tunggu je leeee......
Spot Check JPA

Spot Check JPA

Wakakaka...
macam lawak jee...
ceghite (cerita) kali ni....

macam ni kome...
opismet (officemate) awok pagi ni keluo dengan 'pilot' opis awok...
ndak setelkan bayaghan (bayaran), bil2 opis di sekitar Ipoh....

daghi (dari) Bank Islam ...
deme ke Maybank....
kebetolan mase tu security tengah masokkan duit dalam ATM dan deme jugak collect check...
dan bile deme buat semue ni deme kunci pintu masok ke ATM.....

sebab security ambik mase lame...
opismet dengan 'pilot' opis awok pun pegi le minom di gerei (gerai) sebelah Maybank Ipoh Main ni....
biase le tu ambik mase sikit....
dan habeh je teghoih (terus) deme masokkan semue check dan deme teghoih (terus) ke Poslaju untok bayo bil Poslaju opis awok...

balik opis je....
teghoih (terus) bos panggei (panggil) ...
kate dapat kol daghi (dari) kate deme lepak minom sampei 45 menet (minit)....
yang bestnye lagi JPA bertanye dengan tokeh kedei (kedai)...
kekeke...lawok betoi...

sebab ape awok kate lawok...
sebabnye tokeh kedei (kedai) tu kawan 'pilot' opis awok....
lawak lagi sebabnye deme kate sampei 45 menet (minum)
sebelom keluo opis lagi...pilot opis awok udah buat rekod pukoi beghape (berapa) deme keluo....

naseb baek le 'pilot' opis awok ni jenih (jenis) buat rekod perjalanan die...
walo kemane motokar opis bergerak....
kekekekek....JPA...JPA....ngape le deme tak buat rush macam Jabatan Agama ke...
baghu (baru) betoi gentleman....ni tak main telepon je.....

Ceghite Penang












Bio gambo je le berceghite (bercerita) haghi (hari) ni.....
ni semue gambo mase awok nganto (menghantar) adik awok kat Penang 22/05/2011 lepaih (lepas)...
kome tengok je le......
Radang Mate......

Radang Mate......

Sedihnye komeee....
Ke Penang....

Ke Penang....

Insyallah...kalo takde aghei melintang pukang...
petang ni awok akan ke Penang....
menganto adik awok rejister belajo kat UiTM Penang...
dan alang2 udah sampei Penang ni...

ghase (rasa) nak berjalan kat Penang....
ok kome....
kalo takde entri baghu (baru) tu...
kome paham2 la ye...
Mati Itu Pasti

Mati Itu Pasti

Ye betoi.....
Mati Itu Pasti....
semue yang bernyawe pasti akan meghase (merasa) mati.....
cume kite tak tau bile dan macam mane kite akan mati...
 itu semue ghahsie (rahsia) Allah S.W.T....
tugeh (tugas) kite banyakkan amalan ateh (atas) dunie ni....
dan jauhkan dighi (diri) daghi (dari) bende2 yang tak elok......


Minggu ni awok teghime (terima) 2 beghite (berita) kematian....
walopon kedue2 kematian ni takde kene mengene dengan awok....
tapi awok cukop terkesan dengan kematian deme....

Kematian 1....
Mak kepade kawan awok meninggei (meninggal) kelmaghin (kelmarin) di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh.....
Arwah meninggei (meninggal) keghane (kerana) baghah (barah) otak....
Arwah mendeghite (menderita) lame disebabkan baghah (barah) otak....
tapi janji Allah itu beno.......
bile udah sampei masenye...takkan lambat walo sesaat pun.....

kawan awok sebelom ni bertugeh (bertugas) di Putrajaya....
dan mak die di Ipoh soghang2 (sorang2)......
disebabkan mak die sakit..
kawan awok selalu le beghulang alik Ipoh-Putrajaya....

dan selalu ambik cuti, tak kighe (kira) le cuti ghehat (rehat) ke.....cuti tanpa gaji ke...
dan akhirnye...kawan awok ni beghenti (berhenti) keghoje (kerja) di Putrajaya......
semate2 ndak menjage mak die yang sakit.....
awok respek kawan awok ni....


Kematian 2...
yang ini langsong takde kene mengene dengan awok....
cumenye kesah kematian Arwah yang buat awok terhaghu (terharu)....
jighan (jiran) kepade kawan Mem awok....
meninggei (meninggal) juge haghi khameh (hari Khamis).....

kesahnye mase sebelom kematian arwah...
dalam pukoi 1 pagi, arwah bangon menyusukan anak kedue arwah yang baghu (baru) dilahirkan ......
dan kalo ikot ceghite (cerita) suami arwah....
arwah kendiannye teghoih (terus) pengsan.....
tak sedo dighi (diri)....

Arwah dibeghitekan (diberitakan) meninggei (meninggal) dalam Ambulans mase perjalanan ke Hospital....
lepaih (lepas) dibuat post mortem kematian arwah...
doktor sahkan arwah meninggei (meninggal) disebabkan ade pendaghahan (pendarahan) dalam paghu2 (paru2) arwah...
dan lepaih keluarge arwah berpueh (berpuas) hati.....
jenazah dibawak balik ke ghumah (rumah)....

yang awok sedihkan tu....
deme letakkan anak arwah yang baghu (baru) dilahirkan tu disebelah jenazah.....
anak kecik, bukan deme tau ape2.....
mencaghi (mencari) susu badan Ibunye.......
terhaghu (terharu) awok dengo ceghite (cerita) ni....
awok tahan je ayo mate ni....

Kesimpulannye....
Deme udah tau dah mase deme udah sampei....
kite ni??? tak tau lagi....
jadi selagi ade napeh (nafas).... ade nyawe...
banyak2 kan le amalan baek kite di dunie ni...
dan kite sebagei (sebagai) anak2 .....
sedekahkan le amalan baek kite pade ibu bape kite yang udah takde lagi di dunie ni....
ATM - Kesahnye

ATM - Kesahnye

Kesah kali berlaku tak beghape (berapa) lame Jumaat yang lepaih (lepas)....
ATM macam yang kome tau name penohnye Auto Teller Machine...
dan bile kite udah gune ATM ni, otometik kite tak payah tunggu nombor kite naik dekat kaunter...
baghu (baru) dapat berughusan (berurusan) dengan Bank...

kesahnye....
Mem awok ndak mengeluokan duit le dekat ATM kat area opis die....
ATM tu BSN yang punye....
dan kad Mem awok pulak Maybank yang keluokan....

Mem awok mase tu keluokan RM100.00...
disebabkan kunon2 nye die ndak gune bile balik daghi  (dari) berkeghusus (berkurus) kat Pantei Remis...
dan haghi (hari) leh (last) nye deme ade berjalan2 dekat Lumut...
Kunonnye....

tapi ndak dijadikan ceghite (cerita)....
Duit RM100 yang dimintak Mem awok tak keluo....
resit pun apah tak mandang (kalo oghang Perak cakap macam ni...maksodnye....takde langsong le tu)...
dan bile di check balik belen (balance)...
RM100 tadi ditolak daghi (dari) akaun....

ahhh sudah....udah le Mem awok ndak cepat....
sebab nak pegi Keghusus (kursus)...
ATM pulak buat hei (hal)......
habeh semue oghang (orang) ditelepon nye termasok le awok....
dan jugak no Unit ATM BSN yang memang deme letak kat ATM....

ateh (atas) nasehat oghang (orang) tu...
awok haghi (hari) Senayan (Isnin) baghu (baru) buat ripot....
naseb baek le yang ambik ripot tu bagoih (bagus) oghang (orang) nye ...
mase ngisi (mengisi) form ripot tu...
awok terpeghasan (terperasan) dekat form tu BSN udah letak siap2 alasan yang oghang (orang) nak bagi...

dan pegawei (pegawai) tu maklomkan...
bahawe memang bende2 ni biase berlaku...
maklomle, berughusan (berurusan) dengan mesin ni...
kadang2 mesin jadi penin...

dan kes Mem awok ni di hanto ke Ibu Pejabat BSN untok semakan deme dengan Maybank, Securiguard ...
dan tak tau le bile bulih dapat jawapan nye....tunggu je le....
walopon pade sesetengah oghang (orang) RM100 ni tak banyak....
tapi pade awok, udah duit kite....kene le tuntot....
bukan salah kite ye tak???

Kome peghenah (pernah) kene macam ni???
Jumaat Datang Lagi

Jumaat Datang Lagi

Jumaat haghi (hari) ni meghupekan (merupakan) Jumaat yang ke 20 tahon 2011 ni....
cepat betoi (betul) mase berlalu kan......
pejam celik..pejam celik makin bertambah usie kite...
sedo ke idak kite ye???

awok paling gemo le kalo haghi (hari) Jumaat ni kite dapat bercuti...
kughang2 (kurang2) nye dapat le si pihak lelaki ke Mesjid dengan lebih bersedie lagi....
takde le terkejo2 macam sekaghang (sekarang) ni...
udah le tak dapat ndak mandi.....
pakei le baju kite daghi (dari) pagi yang kompem udah ade bau sikit masok waktu tengahaghi (tengahari) tu...

tapi dalam mase yang same jugak....
golongan pekerje suke bile sampei (sampai) haghi (hari) Jumaat ni....
sebabnye besok udah haghi (hari) cuti...
waktu keghoje (kerja) haghi (hari) ni pun pendek je.....

awok jugak tak dapat le nak bayangkan bile sampei nye Jumaat haghi (hari) kiamat nanti....
kan ke haghi (hari) kiamat akan berlaku pade haghi (hari) Jumaat?!....
ishhhh.....bio (biar) le amalan Umat Islam mase tu 'berlebih-lebihan' dengan amalan yang baek...
takde le nanti  tergagap ndak menjawab bile berdepan dengan haghi (hari) pembalasan nanti...
Politik Opis Lagi

Politik Opis Lagi

Kome peghenah (pernah) bersusah payah buat satu keghoje (kerja) ....
punye le kome kejo dateline keghoje (kerja) ni...
bersengkang mate..... tahan ngantok....
tahan kene maki....

sudahnye bile udah siap...
oghang (orang) lain pulak yang dapat kredit!....
kalo bos kite yang dapat kredit ateh (atas) keghoje (kerja) kite tu takpe le jugak...
ini tak, kengkawan kite yang takde kene mengene pulak yang dapat penghargaan....

ape kome ghase (rasa) mase tu???
maghah? (marah?), gegham (geram?)
ghase (rasa) nak pukoi oghang (orang)???
itu le name nye politik opis kome....

kalo kome pandei (pandai) mengipeh (mengipas) oghang ateh (orang atas)...
baghu (baru) le bos nampok kome buat keghoje (kerja)....
kalo tak jangan haghap (harap) le......
kome ndak dapat kredit ke....naik pangkat ke.....

walopon caghe (cara) macam ni tak bagoih (bagus) ....
tapi ini le realiti dunie pekerjaan...
sape yang pandei ambik peluang....
die disanjong......

yang dudok diam,tak melawan....
siap le kome kene pijak kepale....
selalu le kome dikeghah (kerah) membuat keghoje (kerja).....
dan sudahnye.....kome makan hati...

deme2 yang pandei ambik peluang ni...
deme bukan peduli peghasaan (perasaan) oghang (orang) lain....
bukan deme ingat pun dose pahale...
yang deme tau, deme bahagie....
kome??? naseb kome le....

tak percaye???....
keghoje (kerja) le dulu, tengok betoi ke idak!!
Ceghite (Cerita) Bolen Pulak

Ceghite (Cerita) Bolen Pulak

Haaa.....kome tau ke ape kebendenye bolen tu???
kalo oghang (orang) Perak deme gelak je....
camni le...bolen tu maksod die bogei (bogel)...
awok bukanle nak ceghite (cerita) pasei (pasal) oghang (orang) berbogei...
ishh...tapi itu le subjek yang kome suke ye!!!....
gatei beno leee...

macam ni...
awok ni bukan le alim sangat....
tapi idakle bermaksod awok tak tau hukum-hakam agame....
awok sedih ngenangkan (mengenangkan) bebudak mude kite ni....
pakei baju, bertutop semue.....tapi masih tak tutop aurat....
contohnye....

pakei tudong, tapi bajunye ketat dan kecik semacam je....
awok ni idakle baik sangat....
tapi kalo udah depan mate tu, awok tengok sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii je le.....
kalo banyak kali, itu pandangan setan.....
sayang betoi le deme ni tayangkan aset rege (harga) lime kupang deme tu.....

tang seluonye pulak kalo bulih nak ketat, seketat-ketatnye....
kalo seluo tu dibuat balot buah nangke tu, tersemboi keluo tangkei buah nangke tu kome......
punye ketat le seluo deme....
tapi deme pakei tudong lagi tu....
tudong ariani lagi taaaauuuuu.....

yang pesen si anak jantan pulak pun same jugak....
bagoih le kome ndak ikot peghedaghan (peredaran) zaman...
maklomle zaman K-Pop...
tapi bile udah kome pun pakei ketat ikot badan....
awok udah tak tau yang mane jantan....yang mane pompuan nye....

kalo badan kome taff tu lain le ceghite (cerita) adele bende kome ndak tunjok pade oghang (orang)....
ini udahle keting haloih (halus), muscle pun keding je....
kekekek....udah macam tengkoghak (tengkorak) berjalan je....
awok takot deme2 ni melayang ditiop angin nanti.....

tolong le kome...
awok tau le ni semue hak2 kome sebagei manusie...
tapi hak2 awok sebagei seoghang (seorang) yang beragame Islam....
ndak kabo pade kome...tutop le aurat dengan sebeno2nye....
tapi kalo kome udah nak tunjok pade oghang (orang) terpulangle....
ghamei (ramai) le nanti yang dapat 'bahagian' deme ni nanti.....

P/S: Pesanan Khidmat Masyaghakat daghi awok untok dighi sendighi, keluarge dan jugak pade semue....
Minyak RON95 naik rege (harga) bulan depan???

Minyak RON95 naik rege (harga) bulan depan???

Wahhh...seghonoknye (seronoknya) awok bace statement Menteghi Perdagangan Dalam Negeghi, Kopeghasi (Koperasi) & Kepenggunaan....
ayah nye si Dafi....
kate takkan ade kenaikkan Petrol RON95 dalam mase terdekat...

alih2 keluo pulak statement baghu (baru) daghi (dari) die...
rege (harga) Petrol RON95 akan diriviu balik bulan depan....
disebabkan oleh kenaikan rege (harga) minyak dipasaghan (dipasaran) dunie...
kekekeke....

maneh (manis) betoi le statement mule2 tu ye...
kendian keluo pulak statement kedue yang tak beghape (berapa) maneh (manis)...
jadinye kome, bersiap sedie le dengan kenaikkan akan datang ni....
bile minyak udah naik....
banyak bende akan naik rege (harga)...
termasok le daghah (darah) kite....
Sehaghi (sehari) 8 - 9 entri

Sehaghi (sehari) 8 - 9 entri

Uiiii....dasat tu kalo sape bulih buat entri sehaghi (sehari) sampei 8 - 9 entri....
awok dulu mase mule2 aktif balik menulih (menulis) yang banyak bende ndak diceghite (hendak dicerita).....
tapi bile udah masok 4-5 bulan....
idea pun udah tak banyak....

awok pulak ceghite2 (cerita2) pasei peghibadi (peribadi) ni tak banyak pulak ndak dikongsi dengan kome...
jadinye itule tambah tak banyak entri awok bulih buat sehaghi (sehari)....
awok dapat 2 - 3 entri pun udah ghase (rasa) banyak sekaghang (sekarang) ni....
jadi le....

tapi awok respek pade blogger2 yang masih bulih buat entri sehaghi (sehari) sampei 8 - 9 sekali...
dan paling awok respek, die bulih maintain buat 8 - 9 entri sampei sekaghang (sekarang) ....
tanpa gagei (gagal) walo (walau) satu entri pun....
dan tambah awok respek, entri die kughang (kurang) ceghite (cerita) peghibadi (peribadi) ato (atau) pasei (pasal) die ......

awok terpikir jugak...
mane le deme ni dapat idea....
bulih menulih (menulis) banyak beno macam tu???
jangan le pulak kome cakap idea tu datang daghi (dari) Allah....

itu betoi le, takde dakwe dakwi lagi...
tapi dengan die soghang (seorang) je menulih (menulis)....
jenoh le nak peghah (perah) idea....
mungkin jugak die jenih (jenis) idea datang mencughah2 (mencurah2)....

bile udah datang sekali...
die tulih (tulis) sekali semue agaknye....
takot ilang semue idea die tu nanti.....
pengalaman, pengalaman jugak tapi tak semue pengalaman tu bulih dikongsi.....
dan bukan semue pemerhatian si penulih (penulis) ni dapat dituko menjadi entri2 yang banyak!!!...
Jage Tepi Kain Oghang (orang) II

Jage Tepi Kain Oghang (orang) II

Laaa....
apelagi ni D_08....
tadi2 udah ceghite (cerita) pasei Jage Tepi Kain Oghang (orang)...
ni keluo lagi entri bende yang same....

hehehhe...bace dulu kome...
kali ni lain....
awok nak berceghite (bercerita) daghi (dari) sudot yang tak baek pulak....
macam yang kite tau maksod bende ni pun udah tak elok....

Senang cakap kite sebok pasei hei (hal) oghang (orang) lain.....
Ini le bende2 yang oghang (orang) kite banyak buat.....
Jage tepi kain oghang (orang) pade bende2 yang tak sepatotnye...
Sampeikan hei2 (hal2) dalam kelambu & peghibadi (peribadi) oghang (orang) sebok ndak ditau....

Ish...ishhhh...ishhh....

Sayang betoi sikap penyebok kali ni dibawak pade bende yang tak betoi....
Kalo le sikap penyebok ni dibawak dalam hei2 (hal2) jage keluarge kite, jighan2 (jiran) kite, masyaghakat kite, komuniti kite, sedaghe (saudara) seagame kite....
Kan elok....
Dapat jugak pahale....
Daghi kite menempah tiket ke neghake (neraka) dengan sikap penyebok kite pade bende2 yang tak sepatotnye....
Ghenong2 (renung2) kan le ye....
Ini pesanan untok dighi (diri) awok same ni....dan jugak kome semue...
Jaga Tepi Kain Oghang (orang)...

Jaga Tepi Kain Oghang (orang)...

Kome ingat entri awok pasei Bebudak Zaman Sekaghang (Sekarang) tu??
macam mane tak malu nye bebudak tu.....
dudok ghapat2 (rapat2).....
pipi bertemu mulot....

oghang (orang) kate tak elok jage tepi kain sendighi (sendiri).....
tapi pade awok le...
dengan bebudak mude kite sekaghang (sekarang) yang makin teghok (teruk) ni....
kite kene jage sekali tepi kain oghang (orang)....

idak le bermaksod sampei kite campor hei2 (hal2) peghibadi (peribadi) oghang (orang) lain....
tapi kite menegor kalo ade bende2 yang kite ghase (rasa) akan jadi sesuatu yang tak elok....
jangan le sampei tetibe ade pulak baby tak sah tarap (taraf) dilahirkan.....
lepaih (lepas) tu ade pulak baby yang kene buang....

awok bukan ape...
kesian dengan masyaghakat (masyarakat) Melayu Islam kite ni....
udahle kite ni kalah daghi (dari) bidang ekonomi kat Malaysia ni...
takkan le pulak kite ndak jadi juaghe (juara) bende2 peghosak (perosak) ketughunan (keturunan) tu???...

tapi dalam mase same....
kite kene jugak jage keluarge dan sedaghe maghe (saudara mara) kite...
jangan kite terlebih jangan tepi kain oghang (orang)...
tepi kain kite, kite lupe ndak jage....
Baleh (balas)  Komen dan Polo...

Baleh (balas) Komen dan Polo...

Awok akui......dulu2 awok cukop maleh (malas) nak baleh (balas) komen kengkawan yang datang...
bukan ape......bile udah banyak2 ni kite jadi maleh (malas) nak menaip....
tapi bile awok pikirkan balik....
tak patot betoi awok buat macam tu...

bukan ape...
ape le erti nye oghang (orang) komen....
tapi kite tak baleh (balas) kan???...
seghupe (serupa) macam kite bercakap dengan dinding je le....

jadi sekaghang (sekarang) ni caghe (cara) terbaek awok buat...
awok akan baleh (balas) setiap komen yang ade waktu malam...
kighe (kira) macam kumpoi (kumpul) semue komen...
dan awok baleh (balas) sekaliguih (sekaligus)....

dan yang polo pulak...
awok akan polo kome balik sekighenye (sekiranya) kome letak link ke blog kome.....
ghamei (ramai) le awok peghatikan (perhatikan).....
bile awok klik je name dan gambo kome....

link ke blog kome, idak pulak kome letak...
jenoh awok nak mencaghi (mencari) nye...
yang bernaseb baek kalo die 'menjeghit' (menjerit) dekat shoutbox awok tu...
ade le jugak jalan awok nak ke blog kome...

waktu malam le awok buat semue bende ni...
siang.....awok taip entri baghu (baru) dan berjalan2 ke blog oghang (orang).....
jangan seghik (serik) ye kome!!!!
Bini/Awek tue daghi kamu??

Bini/Awek tue daghi kamu??

Peghempuan (perempuan) biasenye takde masalah kalo (kalau) berkawen/berkasih dengan lelaki yang lebih tue....
tapi lelaki kalo yang berkawen (berkahwin) ato (atau) berkasih dengan peghempuan (perempuan) yang lebih tue.....
akan ade cakap2 yang tak seghonok (seronok) di dengo (dengar)....
takpele...cakap2 oghang (orang) tu kite abaikan...

yang awok nak tanye sekaghang (sekarang)...
ape peghasaan (perasaan) si lelaki kalo kome dalam situasi macam ni???
kome ghase (rasa) malu???
ghase (rasa) ghendah (rendah) diri sebab bini/awek kome lagi tue daghi (dari) kamu???

alahhhhhh....
takde ape ndak dimalu kan...
ape yang kome nak ghase (rasa) rendah dighi (diri) nye.........
kalo kome udah suke/chenta.....

apelagi....pedulikan cakap2 ato (atau) pandangan oghang (orang)....
tapi dalam mase same jangan lupe tanye pendapat famili kome pulak ye....
cakap elok2...Insyallah takde masalah....

tu Nabi Muhammad S.A.W...
mase Baginda berkahwin dengan Siti Khadijah...
beze umor Baginda dengan Siti Khadijah 20 tahon tu....
tapi elok je....sampei ke akhir hayat Siti Khadijah dengan baginda.....

chenta tak kenei (kenal) umo (umur)....
selagi kome berkawan/berkawen (berkahwin) ikut syariat....
ikut undang2 dan peghatoghan (peraturan) Islam....
teghoiihhhhhhhh (terussssss) jeee....
Banyak beno haghi nye!!

Banyak beno haghi nye!!

Untong betoi le sekaghang (sekarang) ni....
awok mase sekolah ghendah (rendah) dulu...
haghi (hari) yang awok ingat oghang (orang) raikan....
haghi Kanak2 je....

tapi sekaghang (sekarang) ni....
kome sebot je haghi (hari) ape...
mule2 sekali kite ade haghi (hari) buruh...
yang ni ok jugak le..sebabnye haghi (hari) cuti...hehehe

lepaih (lepas) tu, kite baghu (baru)  je lepaih (lepas) sambot haghi (hari) Ibu...
bangge sape2 yang jadi Ibu tu ye...
ade haghi (hari) spesel untok Ibu2 sedunie...
tapi, kome2 yang nak sambot tu kalo bulih bio le (biarlah) tiap2 haghi (hari) tu haghi (hari)Ibu ye....

Kendian ade pulak haghi (Hari) Jururawat...
uiiii...ghamei (ramai) yang gemo ni....
tapi heghan (hairan) jugak...
takde pulak dibuat majelih2 (majlis) ghesmi (rasmi) untok deme ni ye....

haghi (hari) ni pulak kat Malaysia ni kite nyambot (menyambut) haghi Guru...
kome tau macam mane kite bulih sambot haghi (hari) guru tarikh 16 Mei ni??
Kome tau ape die Penyata Razak???
haaa..... 55 tahon yang lepaih (lepas) tarikh haghi (hari) ni le Penyata Razak ni diluluihkan (diluluskan) Parlimen Malaya mase tu....
dan tarikh haghi (hari) ni diambik sebagei (sebagai) tarikh Hari Guru diraikan di Malaysia sejak daghi (dari) 1956.....

datang pulak haghi Bapa....
awok tak ingat le beghape (berapa) tarikhnye...
tapi ghasenye (rasanya) bulan ni jatohnye haghi (hari) Bapa....
ape lagi haghi (hari) yang oghang (orang) sambot ye bulan Mei ni???
uiiissshhhh banyak beno le haghi nye kome ye!!!

P/S: tapi tarikh 30 Mei ni paling awok suke.....Haghi Tanpa Tembako (tembakau) Sedunie....

Melawat Ghumah (rumah) - Desa Pengkalan Bandaraya

Baghu2 (baru2) ni awok berkesempatan melawat ghumah (rumah) awok yang sedang dibena (dibina)pemaju...
ghumah (rumah) awok ni nanti walopon (walaupun) tak sebeso (sebesar) ghumah (rumah) oghang (orang) lain....
tapi awok cukop2 tak sabo nak tunggu ghumah (rumah) awok ni siap.....
dan taman awok ni nanti namenye Desa Pengkalan Bandaraya.....

Ghumah (rumah) awok ni letaknye kat Pengkalan Pegoh,Ipoh jugak....
awok memang saje caghi (cari) ghumah (rumah) yang dekat dengan ghumah (rumah) mak awok....
bukan ape....senang nanti awok nak tengok sakit pening mak awok nanti....
mak awok nanti pun senang kalo nak tengok cucu2 die nanti...

Insyallah....
menughot (menurut) kate pemaju ghumah (rumah) awok ni...
CF sedang diproses.....
dan Insyallah tahon ni jugak le dapat le pindah ke ghumah (rumah) ni nanti...
takpele...kome tengok je le gambo2 kat bawah ni...

 Pandangan daghi (dari) depan ghumah (rumah) awok...
betoi ....memang hutan.....
tapi mase awok tengok plan taman ni....
hujong ni nanti semuenye akan naik ghumah (rumah) .....

 Ini pulak gambo dalam bilik awok nanti....
ade bilik ayo tu....kekekeke

 Gambo area dapo (dapur) awok nanti...
banyak bende ndak kene buat nanti ni...
dalam kepale awok....kabinet......
senang ndak letak baghang2 (barang) nanti...

Ini pulak dalam bilik anak daghe (dara) awok nanti....
saje je awok letak gambo tingkap tu...
nak tunjokkan betape tinggi nye bilik anak daghe (dara) awok ni nanti...
mule le awok terpikir nak tambah setingkat lagi....
buat tempat letak baghang (barang) je...

Ini pandangan daghi (dari) pintu masok ghumah (rumah) awok nanti....
kat sebelah tu kalo kome peghasan (perasan)...
padang tu....itu le satu sebab ngape (mengapa) awok beli ghumah (rumah) ni...
dekat dengan padang...

Ini pulak daghi (dari) tingkap ghumah (rumah) awok...
kalo kome peghatikan (perhatikan)...
banyak ghumah (rumah) naik kat tempat awok ni....
kalo kome peghasan (perasan) ....
pattern ghumah (rumah) yang belah kanan tu beze dengan yang belah kighi (kiri)...
yang belah kighi (kiri) tu agak panjang daghi (dari) yang belah kanan....


 Haaa..... ini yang paling spesel sekali....
ade tong dram dekat laman depan ghumah (rumah) awok ni...
cehhh...hampeh betoi le pemaju ni......
suke hati deme je letak tong dram kat ghumah (rumah) awok.....hehehe
sebelah tong dram tu kalo kome peghasan (perasan) ade lubang longkang ...
tapi penutup nye udah leboh (hilang) ....
ni mat pet ato (atau) tukang kutip besi le yang cilok ni....cehhh lagiii....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss