Liverpool, Arsenal, Chelsea vs Malaysia - The Other Side

Liverpool, Arsenal, Chelsea vs Malaysia - The Other Side

 Logo ManUnited tu kome abeikan le.... 
sebabnye awok ambik daghi (dari) gugel macam biase...

Sepanjang Bulan Julei (Julai) nanti ni bersusun friendly Pasukan Malaysia ....
yang buatkan nampak gah ni bukan ape....
sebabnye Malaysia dapat prenli dengan tim2 yang digelo (digelar) Big 4 EPL tu kome.....
sedangkan selame ni yang selalu singgah kat Malaysia pun Man United dengan Chelsea....

Arsenal dengan Liverpool hagham (haram) tak pandang pun.....
Arsenal last sekali datang Malaysia mase 1999......
mase tu tak salah awok kite kalah......
Liverpool pulak awok tak ingat bile last sekali deme datang Malaysia....

pade awok game2 ni semue takde cighi2 (ciri2) tambahnilei pun pade pasukan kebangsaan.....
tak lebih daghi (dari) sekadar latihan deme dan promosi untuk taghik (tarik) sokongan oghang (orang) Malaysia pade deme je.....
itu je...ingat deme heghan (baca : kisah) ke pasei tour match ni????

silap2 player2 yang datang kebanyakan nye player reserve.....
atopon player akademi deme je......
nak bagi nampak macam deme ade komitmen....
deme bawak le 2 - 3 oghang (orang) player regular.....
chaiitttt!!!

lantak deme le....
yang pastinye awok tak bernapsu pun nak ke stadium menonton game macam ni...
agaknye sebab poket awok menipih (menipis) kot bulan Julai ni!!!

Ustazah Siti Nor Bahyah Yang Sporting

Awok salute pade Ustazah Siti Nor Bahyah yang sporting...
isunye pasei kumpulan SEPAH yang wujudkan watak Ustazah dan Suami dalam skesta deme mase Maharajalawak baghu2 (baru2) ni....
walopon pade mate kaso nampak macam tak elok deme mengajok caghe (cara) Ustazah dan Suami nye mengendalikan show Semanis Kurma......

tapi daghi (dari) sudot lain macam yang Ustazah Siti Nor Bahyah kate....
kughang2nye ini nunjokkan yang Kumpulan SEPAH tengok rancangan Semanis Kurma ....
dan moge deme dapat manfaat daghi (dari) segale ilmu yang ditonton dalam Semanis Kurma....

















pade awok selagi tak sentoh  peghibadi (peribadi)....
dan tak sentoh isu2 agame....
awok ok......  oghang (orang) lain awok tak tau!
tapi kalo tak nak ade oghang (orang) yang tergughih (terguris) ....
elakkan le daghi (dari) mengajok oghang (orang) lain ye!!
Biase le tu!

Biase le tu!

 gambo macam biase....pakcik gugel yang bagi...

Kome peghenah (pernah) hadapi situasi macam ni...
motokar yang baghu (baru) kome beli....
tetibe ghosak (rosak) tingkap nye...
maksod awok.......
tingkap yang gune button otometik......
bile tekan nak bukak ....tak keluo2 ceghomin (cermin) nye......

itu satu....
ade pulak pemegang pintu kat luo tu....
senang2 je patah......
ade kes yang best lagi......
fuel pump nye tak berfungsi.....
itu yang bile minyak tinggei (tinggal) satu bar pun tak peghasan (perasan)....
sedo2 je minyak habeh (habis) je....

dan bile kome pegi ke worksyop panel atopon (ataupun) pusat servis yang dilantik syaghikat (syarikat) pengeluo....
jawapan deme macam ni...
'OOO.... ITU PROBLEM BIASA TU BANG!"
ape kome ghase (rasa) mase tu???...
nak bagi penampo atopon kome kate 'OOO...TAKPE LE KALO CAMTU!"
awok tak ghase (rasa) kome akan ghase (rasa) ok mase tu kan???

yang awok heghan (hairan) kan le pengeluo ni...
kalo le bende2 macam ni masalah biase....
ngape deme tak ambik langkah proaktif elakkan bende2 kecik macam tu berlaku...
ape udah takde ke oghang (orang) bijak pandei dalam syaghikat (Syarikat) pengeluo yang bulih bagi idea elak bende2 macam ni berlaku????
bukan baghu (baru) sehaghi (sehari) due bende2 macam ni berlaku kan????

awok...tanpe peghasaan (perasaan) prejudis pade PROTON dengan PERODUA......
nak cakap satu je .....
KEPALE HOTAK DEME LEEEEEEEEE
Oh!belog.com

Oh!belog.com



Kalo sebelom ni awok peghenah ceghite (pernah cerita) pasei Apesal.com....
kali ni awok nak berceghite (bercerita) pulak pasei Oh!Belog.com
kalo kome peghatikan (perhatikan) bawah setiap entri awok....
akan keluo gambo2 entri oghang (orang) lain.....
macam2 ceghite (cerita) yang ade......
dan kalo kome alert, caghe entri2 tu keluo same macam apesal.com kan????

Oh!Belog.com jugak satu medium yang mane kite bulih letakkan entri2 kite.....
dan entri2 kite tu walopon dah lame....
masih lagi akan 'berkeliaran' di alam blog .....
senang ceghite (cerita) oghang (orang) bulih bace le entri kite selagi tak keluokan daghi (dari) oh!belog.com....

kome tak payah susah2 ndak berjalan jauh2 ke blog oghang (orang)....
tapi macam awok cakap sebelom ni.....
walopon kome udah rejister dengan medium macam ni...
jangan le kome letak 100% kat deme tu.....
berjalan2 ke blog oghang (orang) pun bagoih (bagus) jugak.....
dapat kite berkenei2 (berkenal2) dengan kengkawan lain kan???? kan???

ok...ok....berbalik pade ceghite (cerita) oh!belog .com....
walopon awok kate kome bulih letak entri kome kat sini....
tapi ade limit jugak ni kome...
dalam sehaghi (sehari) kome bulih post 2 entri sahaje....
lebih2 memang tak bulih punye le....
jadile......walopon sehaghi (sehari) bulih 2 entri je....
tapi kome bayangkan beghape (berapa) lame entri kome dapat kekei (kekal) di alam maya ni kan??....

dan pendaftaghan (pendaftaran) kat oh!belog.com ni pree je kome....
senang bebeno le kalo kome ndak rejister dengan oh!belog.com ni....
ape lagi....
cepat2 le kome rejister......

Ah Chai vs Mael Lambung The Movie


Maap le kome....awok jumpe gambo Mael Lambung je....gambo Ah Chai awok tak jumpe....
ini pun sebab pakcik gugel yang bagiii....hehehe

Ghasenye (rasanya) sape yang tengok Maharajalawak....
tau sape yang cipta watak Ah Chai dengan si Meil Lambung kan???...
kalo tak tau.....
ni awok nak kabo.....

si Ah Chai & Mael Lambung adalah watak ciptaan Jozan.....
Johan membawak watak si Ah Chai, ni kighe (kira) Ah Long versi Johan le ni....
sementaghe (sementara) si Zizan membawak watak Mael Lambung......
Mael Lambung ni dikatekan watak Abang Kawasan....ape yang kawasan nye entah le....

tapi bukan itu yang awok nak ceghitekan (ceritakan).....
ceghitenye (ceritanya)....
si Ahmad Idham akan buat filem Ah Chai vs Mael Lambung yang akan memulekan shoting mase bulan September nanti....
kighe (kira) Ahmad Idham bijak le....
die ambik peluang populariti watak Ah Chai dengan Mael Lambung....
dan die terjemah kan pulak ke layar Perak....
memang bijak......

untong jugak jadi naib Juaghe (juara) ni ye......
kumpulan Balas pulak....yang udah tersingkir awei (awal) daghi (dari) Maharajalawak pulak....
dikabokan telah disunting oleh David Teoh.....
kite tunggu je le pilem deme nanti keluo.....

Takde Koje ato Pilih Koje??


Ghamei (ramai) graduan sekaghang (sekarang) ni yang mengeloh....
habeh (habis) je belajo deme tak dapat2 jugak koje....
penat je deme belajo tinggi2.....
sudahnye....petik anggor je yang deme dapat....

mane salah nye deme sampei tak berkoje???
salah jughusan (jurusan) yang deme pilih ke???
salah gomen ke sebab tubohkan banyak universiti.....
tapi tak sediekan banyak peluang pekerjaan???
atopon sebab deme ni terlalu memilih???

maklomle....
deme lulusan universiti...
mane le layak nak koje kilang (sekado contoh je ye!)....
ade pulak spisis yang ndak sesangat le dapat koje gomen.....
selagi tak dapat....die tak berkoje....
alasan deme ndak sangat koje gomen ni sebab dah tue nanti senang....ade pencen.....
itu le paseinye ghamei (ramai) yang petik anggor sekaghang (sekarang) ni....

kalo camtu le gayenye...
jangan maghah (marah) le kalo ghamei (ramai) mat Bangla, Nepal, Indon, Vietnam kat Malaysia ni....
deme ni jenih (jenis) tak kesah nak koje ape bidang pun....
ce sesekali kome bersembang dengan deme...teghutame (terutamanya) yang daghi (dari) Bangladesh tu....

kome tanye ape kelulusan deme???....
silap2 lagi hebat daghi (dari) kome...tapi datang sini koje sapu sampah je....
sebabnye kat tempat deme koje tak banyak.......
dan kat Malaysia ni duit kite beso daghi (dari) Bangladesh....

jadinye, pade graduan2 yang petik anggor tu....
caghi2 le jalan sampei kome dapat koje.....
tak dapat jugak.....kome berniage le....
kan ke Nabi Muhammmad sendighi (sendiri) pun cakap....
9 per 10 ghezeki datang daghi (dari) berniage???

Tepuk dade tanye seleghe (selera)....
Bangga ke kite bile Genting Taja Aston Villa

Bangga ke kite bile Genting Taja Aston Villa

Genting taje Aston Villa.....
memule awok macam teghuje (teruja) ....
maklomle kampeni Malaysia nak taje tim bola EPL....
walopon awok tau Genting ni ape teghaih (teras) bisnes deme....

jadinye awok pun terai le masok web Aston Villa....
dan memang ade gambo Jersi Aston Villa dengan depan nye terteghe (tertera) name Genting.....
tapi kalo kome tengok bebetoi ....
udah teghang (terang) lagi nyate....
tertulih (tertulis) kat depan Jersi Aston Villa tu GENTING CASINOS


kome tak percaye tengok gambo kat ateh (atas) ni....
gambo si Agbonlahor (player Aston VIlla le ni).....
dalam bilik persalinan dengan Jersi 'away' Aston Villa....
tak percaye lagi???

kome tengok gambo kat ateh (atas) ni....
dan kendian bace artikel ni pulak....
Aston Villa & Genting

awok tak jadi ndak ghase (rasa) bangge dan ghase (rasa) Patriotik.....
udah teghang (terang) lagi bersulohhhh........

JOZAN oberkonpiden.....



Dengan tak disangke2,...
SEPAH jadi Juaghe (Juara) Maharajalawak 2011.....
walopon sebelom ni ghamei (ramai) oghang (orang) jangke JOZAN yang akan menang....
tapi dengan skesta segmen pertame JOZAN yang berceghite (bercerita) kesah Hang Tuah dengan Pencughi (pencuri).....

sangat2 le tak menaghik (menarik) hati penonton dan jughi (juri).....
SEPAH pulak jugak dengan skesta Pencughi (pencuri).....
tapi deme pecah masok ghumah (rumah) Ustazah Nurbahiyah.....
memang menaghik (menarik) hati....dan menggeletek penonton dan jughi (juri).....

Masok segmen kedue .....muzikal komedi....
SEPAH menten Lawak......
ditambah pulak dengan kemunculan khas DAFI....
sementaghe (sementara) JOZAN baghu (baru) nak masok gear.....
tapi memang lawak skesta deme pasei Ah Chai dengan Mail Lambong The MUsical.....

awok ghase (rasa) deme berdue ni udah oberkonpiden.....
agaknye sebab deme tengok undi deme berdue paling tinggi sebelom final malam tadi....
ditambah pulak dengan deme kughang (kurang) idea....
itu yang akhirnye makan dighi (diri) deme....

SEPAH memang layak menang malam tadi....
dan awok tambah seghonok (seronok) bile jughi (juri) bertige yang ade....
memang profesional....
takde berpehak pade mane2 peserta.......

Tahniah......

P/S: dengo kate  5 tahon lagi baghu (baru) ade Maharajalawak.....
ASN/ASB = J/K Fatwa Negeri Selangor vs Majlis Fatwa Kebangsaan

ASN/ASB = J/K Fatwa Negeri Selangor vs Majlis Fatwa Kebangsaan

 Gambo daghi (dari) gugel

Baghu2 (baru2) banyak blog yang paparkan sughat (surat)Majlis Mufti Negeri Selangor berkenaan dengan status ASN/ASB.......
ghamei (ramai) le yang penin nak keluo kan duit deme kat ASN/ASB......
tapi dalam mase same pulak awok terjumpe pulak fatwa yang dikeluokan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pade tahun 2008......

juge pasei status ASN/ASB ni.....
kat bawah ni awok serta kan jugak keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan....
berkenaan dengan isu ini....

"Pelaburan Dalam ASN, ASB Dan Seumpamanya

Keputusan: 
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-80 yang bersidang pada 1 - 3 Februari 2008 telah membincangkan Pelaburan Dalam ASN, ASB Dan Seumpamanya. Muzakarah telah memutuskan bahawa hukum melabur dalam skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) serta dividen atau bonus yang diterima adalah harus.
"
kome bulih jugak rujok ke sini untok pengesahan .... 
Status ASN/ASB oleh Majlis Fatwa Kebangsaan

dibawah ni pulak awok sertakan sughat (surat) Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor, Majlis Mufti Negeri Selangor mengenai isu ini......
terpulang le pade kome untok menilei (menilai)......
kalo kome maleh (malas) ato (atau) tak percaye...
kome bulih je klik ke sini Status ASN/ASB oleh J/K Fatwa Selangor, Majlis Mufti Negeri Selangor


KEPUTUSAN MESYUARAT JAWATANKUASA FATWA NEGERI SELANGOR KALI KE 2/2011
( 14 JUN 2011M/8 JAMADIL ULA 1432H )

KEPUTUSAN TIDAK PERLU DIWARTAKAN

1. KERTAS KERJA PENILAIAN SEMULA HUKUM PELABURAN AMANAH SAHAM NASIONAL ( ASN ) DAN AMANAH SAHAM BUMIPUTERA ( ASB ) DAN SEUMPAMANYA;
KEPUTUSAN ;

i. Setelah meneliti setiap pandangan ahli mesyuarat dan hujah-hujah yang dikemukakan, maka Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali Ke 2/2011 yang bersidang pada 12hb. April 2011M bersamaan 8 Jumadal Ula 1432H telah bersetuju memutuskan bahawa Pelaburan Amanah Saham Nasional ( ASN ), Amanah Saham Bumiputera ( ASB ) dan Seumpamanya adalah tidak halal kerana masih belum menepati hukum syarak dengan alasan seperti berikut:-

a. Skim Amanah Saham Nasional ( ASN ) dan Amanah Saham Bumiputera ( ASB ) secara jelas terlibat dalam aktiviti pelaburan yang bercampur-campur antara patuh syariah dan tidak patuh syariah sebahagian besarnya adalah daripada sektor kewangan konvensional. Ini berdasarkan hadis riwayat Jabir Al-Ja’fi daripada Ibnu Mas’ud:
ما اجتمع الحلال والحرام إلاغلب الحرام الحلال
Maksudnya : “ Tidak bercampur antara yang halal dan yang haram, melainkan mengalahkan yang haram atas yang halal . ”

b. Skim Amanah Saham Nasional ( ASN ) dan Amanah Saham Bumiputera ( ASB ) diklasifikasikan sebagai dana unit amanah tidak patuh syariah oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti kerana terlibat dalam pelaburan tidak lulus syariah iaitu pelaburan dalam kaunter perbankan konvensional berteraskan faedah melalui Maybank dan pasaran wang.

c. Sumbangan kepada tidak patuh syariah adalah terbesar yang tidak bertepatan dengan kehendak syarak serta kadar yang berubah-ubah ini menyukarkan pelabur untuk membuat pembersihan terhadap hasil dividen.

Jualan Mughah (Murah)

 Ini entri sempena Karnival Jualan Mega Malaysia yang bakei (bakal) berlangsong.....

Potongan 50%....70%.....
Rege ghuntoh (harga runtuh)....
beli sampei lemo (lemau).....
itu le antaghe (antara) gimik yang dibuat pasaghaye (pasaraya).....

dalam nak taghik (tarik) oghang (orang) berbelanje kat tempat deme......
kite pulak seghonok (seronok) tengok potongan rege (harga) yang macam2 ni....
ghambang (rambang) le mate kite.....
mase ni le kite kate ndak berbelanje dengan bijak....

tapi bijak ke kite sebenonye????
peghenah (pernah) tak kite terpikir betape kite tak beghape (berapa) bijak sebenonye???....
mane le ade pasaghaye (pasaraya) ndak rugi......
dan tak peghenah (pernah) lagi le ade pasaghaye (pasaraya) ndak juei (jual) kughang (kurang) daghi( dari)

rege (harga) kos yang deme beli daghi (dari) pembekei (pembekal).....
pasaghaye (pasaraya) ni pun pandei.....
kalo rege baghang (harga barang) yang 'ni' deme kughang kan (kurang kan)....
deme naikkan pulak rege (harga) baghang (barang) yang lain......
maknenye takde le diskaun sebenonye!!!

P/S: kome peghenah (pernah) dengo ceghite (cerita) diskaun kat Jusco????
macam mane rege (harga) baghangan (barangan) deme mase diskaun sebenonye same dengan rege (harga) mase takde sale????
caghenye(caranya) ....
deme letak tag rege baghang (harga barang) yang lebih mahei (mahal) daghi (dari) biase dan deme letak le beghape (berapa) yang deme ndak diskaun kan.......
jadinye......same je le rege (harga) die.....mase sale....atopon mase takde sale!!!
Pameran Siri Bercakap Dengan Jin

Pameran Siri Bercakap Dengan Jin

Haaaa....
awok takde idea nak taip entri baghu (baru)....
ditambah dengan kebizian awok minggu ni.....
maklomle minggu ni awok ade event yang berkait dengan Makan....
nanti2 le...udah habeh awok ceghite (cerita) pasei event awok tu ye....

sekaghang (sekarang) ni awok ndak buat hebahan umum....
sape2 yang peghenah (pernah) ato (atau) minat dengan Novel Ceghite (cerita) Hantu....
Siri Bercakap Dengan Jin....
kome bace kat bawah ni.....
teghutame (terutamanya) yang tinggei (tinggal) di sekitar Ipoh atopon (ataupun) dikawasan yang berdekatan....


TEMPAT :  ARAS BUMI
                   PERBADANAN PERPUSTAKAAN AWAM NEGERI PERAK (PPANPk)
                   NO 17, JALAN RAJA DIHIILIR 30350 IPOH PERAK
 

TARIKH :  16  JUN - 16  JULAI 2011
MASA  :  9.00 pg - 6.00 ptg (Isnin - Jumaat)
9.00 pg - 3.00 ptg ( Sabtu)

ANJURAN :  PPANPk 

Dengan Kerjasama
JABATAN KEBUDAYAAN DAN KESENIAN NEGARA NG. PERAK, 
PERSATUAN KARYAWAN NG PERAK , 
DEWAN BAHASA & PUSTAKA WILAYAH UTARA  , 
UPSI DAN YAYASAN NEGERI PERAK

Moh Komeeee.........
Bijiiiiiiiiiiiiiiiiiiii nyeeeeeeeeeee

Bijiiiiiiiiiiiiiiiiiiii nyeeeeeeeeeee

Same macam tajok entri ni...
awok bijiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii dan awok cuti berblog dan berblogwalking siang ni....
malam kaghang (karang) awok tak jamin..........

Perak penentu Juaghe (Juara) Liga Super Malaysia (MSL) 2011???


Liga Super Malaysia (MSL) 2011 tinggei (tinggal) 2 lagi je 'game' sebelom tighei (tirai) Piala Malaysia pulak dimulekan.....
dan sekaghang (sekarang) ni kejuaghaan (kejuaraan) Liga Super Malaysia (MSL) 2011 adalah diantaghe (diantara) 3 pasukan teghateh (teratas).....
Kelantan dengan 50 mate mendahului carta MSL 2011....
diikuti Selangor dengan 28 mate....
sementaghe  (sementara) Juaghe (Juara) Piala FA 2011 yang baghu (baru) Terengganu mengekori ghapat (rapat) di tempat ketiga dengan 47 mate....

Kelantan yang baghu (baru) je lepaih (kalah) kepade Terengganu baghu (baru) ni....
tak bulih cicio (cicir) kan baghang (barang) 1 mate pun.....
kalo kalah ato seghi (atau seri).....
babai le......kome tunggu je le Piala Malaysia, itupun kalo kome ndak meghase (merasa) ade piala le musim ni....kalo tak.....putih mate je le....belanje beso......hasei (hasil) nye ilekkkkk.....

Selangor pulak.....
kehilangan Saffee Sali buatkan baghisan (barisan) hadapan deme agak tumpoi (tumpul)....
tapi 2 game yang terkini, ditambah dengan kemenangan beso deme dengan Perlis 7 - 1....
deme konpiden bulih menang baki 2 game terakhir...
dan dengan syaghat (syarat) Kelantan pun 'hanyuuuuuttttt' 2 game terakhir deme....
game deme malam ni bertemu dengan Felda United....
kacang je Selangor ndak menang game ni nanti.....

Terengganu pulak.....
menang Piala FA 2011 ni buatkan deme lebih bersemangat ndak menang baki 2 game ni.....
lawan deme 2 game akhir ni...
'adik' deme T-Team dan Felda...
ghasenye (rasanya) takde masalah deme ndak menang baki 2 game akhir ni.....
dan Kelantan & Selangor kalah 2 game akhir......
makenye Terengganu le juaghe (juara) Liga Super Malaysia (MSL) 2011 ni nanti....

Perak pulak???
ironi nye Perak 2 game terakhir ni akan bertemu 2 calon juaghe (juara) MSL 2011....
dimulekan dengan Kelantan malam ni....
dan diakhiri oleh Selangor 6 Julai nanti di Ipoh....
mase pusingan pertame pade 14 April yang lepaih (lepas) di Ipoh, Kelantan kene 'lauk' dengan Perak 4 - 0....
kali ni lawan Kelantan di Kota Bharu takkan le deme nak kene 'lauk' lagi dengan Perak kan???
walopon tau pedih kalah dengan Terengganu tak habeh (habis) lagi......kekekekek....

Program Kilauan Emas



Wahhhh......
ade rancangan hibughan (hiburan) baghu (baru) kat tibi.....
Program yang mencungkei (mencungkil) bakat nyanyian untok yang beghumo (berumur) 45 tahon ke ateh (atas) jeeee....
bagoih (bagus) ni....
tak sabo ghase (rasa) ndak tengok oghang2 (orang2) veteran bergoyang2 menaghi (menari) kat ateh (atas) pentaih (pentas)........

kughang2nye (kurang2nya) dapat le pakcik makcik yang boring dok kat ghumah (rumah) ni mengasah bakat deme....
bulih le deme tunjok kat cucu cicit deme yang atok nenek  ni berbakat.....
mesti cucu2 deme bangge tengok atok dengan opah deme terkinje2 ateh (atas) pentaih (pentas) tu kan???

mesti le nanti deme dengan riak nye berceghite (bercerita) kat kawan2 deme.....
atok dengan opah deme pulak mase ni le deme nak menghegek (lebih kughang macam berhias jugak le)....
maklomle mase mude2 dulu deme konsentret caghi (cari) duit je....
mane le ade mase ndak tunjokkan bakat deme kan???...

musti le nanti bile rancangan ni udah mule....
berduyon2 oghang (orang) datang ke konsert tiap2 minggu nanti ni.....
tak habeh (habis) lagi semayang kat mesjid, dalam kepale udah terbayang ade kat konsert mingguan Kilauan Emas ni kan???....
nanti bile udah ade juaghe (juara) Kilauan Emas ni kan....

mesti ghamei (ramai) penerbit lagu tak sabo2 nak sain deme kan???..
maklomle kalo dibuat album juaghe (juara) Kilauan Emas ni...
mesti laku juta2 keping ni kan???....
lepaih (lepas) tu segale geghak geghi (gerak geri) juaghe (juara) Kilauan Emas ni mesti 'peminat' nak ambik tau kan????....

pantang ade dekat dengan pasangan lain jantina...
kompem digosip majalah hibughan (hiburan) kan???...

hehehehe....kome ndak ke situasi kat ateh (atas) ni berlaku???...
udah2 le....umo kite makin dekat ke 'sane'...
bukan nye makin jauh.....

Khairul Fahmi in action

Andi A. Merican - SOLO feat Altimet (Official Music Video)



Kome ingat ape???
awok ndak letak aksi2 Khairul Fahmi @ apek mase game final Piala Fa 2011 yang lepaih (lepas) ke???....
tulong sikit.....

sesekali kome layan pulak video klip lagu daghi (dari) Andi A.Merican.....
Khairul Fahmi jadi model dalam video klip ni kome.....
kome tengok je le aksi die dalam video klip ni ye....
bukan yang ateh (atas) padang....

P/S: ini le akibatnye bile awok tak bulih tido..... hehehe

Kesian Daudsu Jamaludin

  Mohd Daudsu Jamaludin

Daudsu Jamaludin jadi pemes (famous) dengan sekelip mate....
sebelom ni pun memang die udah pemes (famous)....
maklomle level die udah sampei level kebangsaan....
tapi peghistiwe (peristiwa) malam Sabtu yang lepaih (lepas) buatkan name die 'meletop' dengan segere....

gol penyamaan Terengganu yang dijaghingkan (dijaringkan) sendighi (sendiri) oleh Daudsu Jamaludin pade menet2 (minit2) akhir permainan telah menyebabkan permainan dilanjutkan ke mase tambahan....
ditambah pulak mase yang tertanggoh mase bunge api hampir kene pade Sharbinee Alawee (Goalkeeper Terengganu).....
itu yang buatkan mase tambahan terlalu lame.....

kalo kome tengok pade gol tu...
kite tak bulih nak salahkan Daudsu Jamaludin...
sebabnye mase tu awok ghase (rasa) niat die nak 'clear' kan bola tu daghi (dari) kawasan bahaye.....
die kene buat keputusan segere mase tu.......
dan naseb tak baiknye keputusan yang die ambik buatkan Terengganu dapat gol penyamaan.....

tapi kalo kome tengok seghangan (serangan) Terengganu mase tu.....
'set up' Ashaari Shamsudin (Wing Kanan) pade Manaf Mamat (Striker) memang 'cantik'.....
tertipu le dipen (defend) Kelantan mase tu....
ditambah Khairul Fahmi (Goalkeeper) Kelantan yang tepis bola tu tak keluo mane pun....

dibelakang Daudsu mase tu...
ade 2 player Terengganu yang tunggu....
kalo pun Daudsu tak 'clear'kan bola tu....
memang kompem punye le gol....

Daudsu awok tengok udah main bermati-matian menahan seghangan (serangan) Terengganu....
kalo kome ndak salahkan jugak....
kome salahkan satu tim Kelantan....
ngape mase udah 'leading' ....
kome tak tambah lagi gol yang ade...

Taktikal Coach Kelantan pulak....
awok maleh (malas) nak komen...
sebabnye awok ade sejaghah (sejarah) bertekak dengan die mase die jadi coach Perak tahun 2009 yang lepaih (lepas)....
die pandei....die udah jadi coach 30 tahun...lantak die le....

apepun Kelantan...
cube lagi tahun depan....
dan awok haghap (harap) le...
game besok ni vs Perak kome masih lagi berduke....
hehehe...

P/S: Udah2le Daudsu...bende udah jadi...bukan kamu bulih pusing balik dah......

PEKIDA nak saman Yusuf Haslam & David Teoh

Logo PEKIDA ehsan pakcik gugel
PEKIDA....
name penuhnye Pertubuhan Kebajikan Dakwah Islamiah Malaysia....
sedap name penohnye....
dan kalo tengok pade matlamat asei nye memang bagoih (bagus)...
nak menolong sedaghe (saudara) seagame kite daghi (dari) sudot kebajikan dan dakwah....
memang bagoih....

tapi bile timboi isu PEKIDA nak menyaman Datuk Yusof Haslam dengan David Teoh...
disebabkan oleh cakap2 deme dikatekan ade menggunekan kod2 rahsia PEKIDA dalam ceghite (cerita) KL Gangster dengan Kongsi ......
awok jadi macam tak percaye....
PEKIDA yang beso macam tu bulih ambik siriyes (serius) dengan dialog2 dalam filem....
ape punye turrr leee....

maap cakap le...
nampok beno le dangkei (dangkal) nye....
biasenye pertubohan yang udah gune kod2 rahsie ni, udah memang kompem le pertubohan deme tu macam kongsi gelap.....
pade awok le kan....sebaiknye kalo betoi le kod2 rahsie memang digunekan dalam filem2 ni....
seeloknye diam je......sekaghang (sekarang) ni daghi (dari) oghang (orang) tak tau....udah jadi tau....

udah namenye filem kat Malaysia ni lebih kepada berhibur daghi (dari) mendidik...
jadinye jangan le ade yang teghase (terasa) hati, anggap le bende2 macam ni lebih kepade nak menghibur...
kalo ghase (rasa) tak pueh (puas) hati pegi le bersemuke dengan oghang2 (orang2) yang berkenaan....
habeh ceghite (cerita)..........

P/S: ni jangan pulak ade ahli PEKIDA yang maghah (marah) awok pulak ni....awok menulih (menulis) daghi (dari) kace mate dan pembacaan awok je......

Tahniah Terengganu Menang Berganda

Tak banyak awok nak cakap kan...

Tahniah pertame...
sebab menang Piala FA yang kome udah tak menang dekat 11 tahun tu....
ditambah hebat lagi sebab kome bermain bermati-matian ....
dan kome tak putuih (putus) ase walopon sedo mase permainan udah nak tamat....
kome memang pejuang....


Tahniah kedue...
sebab jadi juaghe (jaura) keselughuhan (keseluruhan) SUKMA 2011 kali ni...
nampak gayenye sukan kenu & mendayong udah jadi lubuk utame Terengganu menuei (menuai) Emas...
macam mane sukan berbasikal yang buatkan anak Terengganu terkenei (terkenal) di peringkat dunia...
agaknye bulih sukan Kenu & Mendayong jadikan anak Ganu terkenei (terkenal) pulak???



dengan due tahniah yang Terengganu dapat ni mengesahkan bahawe Terengganu le kuase sukan utame Malaysia dalam mase 3 tahun kebelakangan ni....

ape ghahsie (rahsia) Terengganu sampei bulih dominasi sukan kat Malaysia ni???
struktur pentadbiran sukan yang baik???
infrastruktur sukan yang lengkap???
moge2 negeri2 lain pun dapat ikot jejak Terengganu dalam melahirkan atlet2 yang baik....
dan bulih bersaing di peringkat antaghe bangse (antarabangsa).....

tepuk dade tanye seleghe (selera)....

www.cikgushida.com

 gambo daghi pakcik gugel...

Uiiii.....
hebat Cikgu Shida ni....
daghi (dari) semate2 pemes (famous) kat youtube dengan 'miming' yang menjadi.....
dijemput pulak ke tibi untok diinterbiu.....

semalam pulak keluo pulak dekat Nona Tibi3........
kighe (kira) semalam ceghite (cerita) pasei hidup die...
macam mane die kat sekolah die....
macam mane die kat luo (luar)....
ade ayat die semalam yang awok ingat sangat....

'kenei (kenal) die dulu sebelom nak kutok die'
ambik kome.....
sape2 yang peghenah (pernah) kutok die pegi le kome berkenalan dulu dengan die....
die pun anak daghe (dara) lagi ni.....heheheheh

awok ingatkan udah habeh le kesah die...
ghupenye (rupanya) udah berlakon pulak.....
makin pemes (famous) le cikgu shida ni.....
tajok ceghite (cerita) ni www.cikgushida.com ....

dikabokan jugak dalam ceghite (cerita) ni banyak watak yang die lakonkan.....
awok nak ceghite (cerita) banyak2 pun kaghang (karang) tak seprais pulak kan....
jadinye kite tunggguuuu je le...

P/S: Kak Halima suke le ni.... maklomle sekampong.....daghi (dari) Parit!!!
P/S1: awok dulu pun tak gemo jugak dengan miming die ni......tapi udah die suke......lantak die lee......cekgu2 yang lain macam mane????
Bizi

Bizi

Ape bestnye Nora Elena?


 Waaaahhh....
sane sini oghang (orang) dok sebok pasei ceghite (cerita) Nora Elena ni....
kat opis awok ni pun same....
ade je ceghite (cerita) pasei (pasal) Nora Elena deme ndak berceghite (bercerita)....

bagoih (bagus) le bile tibi berlumbe2 ndak tunjok ceghite (cerita) Melayu kat tibi....
takde le kite asik disogokkan dengan ceghite (cerita) oghang (orang) putih je....
dikabo kan jugak yang ceghite (cerita) Nora Elena ni diadaptasi daghi (dari) Novel ....
itu yang buatkan oghang (orang) lagi teghuje (teruja) ndak ikot ceghite (cerita) ni...

tapi satu je yang buatkan awok ghase (rasa) tak beghape (berapa) selese dengan ceghite (cerita) ni...
maap...bukan dengan jalan ceghite (cerita) ato (atau) pelakon nye....
tapi dengan waktu tayangan ceghite (cerita) ni.....
7.00 - 8.00 malam setiap haghi (hari) Senayan (Isnin) - Khameh (khamis)....

biase le....
bile udah melekat depan tibi, solat udah ke mane....
ndak2 lagi waktu tayangan ceghite (cerita) ni yang kompem buatkan oghang (orang) lambat bersolat.....
tibi3 kene le pikio (fikir) kan waktu yang lebih sesuei (sesuai) ceghite (cerita) Nora Elena ni ditayangkan....
kalo tak....tak pasei2 (pasal2) dapat 'saham' same.....

Nuffnang : Teboih Meneboih


Setelah hampir setahon awok rejister dengan nuffnang....
akhirnye kelmaghin (kelmarin) awok teboih (tebus) jugak 'pendapatan' awok daghi (dari) Nuffnang....
walopon tak banyak ....
dan tak peghenah (pernah) lagi dapat BE....

tapi awok ghase (rasa) ok le....
maklomle....
awok bukan jenih (jenis) blogger yang ghajin (rajin).....
macam blogger yang lain.....

dan satu sebab ngape awok teboih (tebus) jugak 'pendapatan' awok daghi (dari) Nuffnang ni....
sebabnye awok test betoi ke idak kate blogger2 yang lain....
bile kite udah teboih (tebus) ' pendapatan' kite kali pertame dengan Nuffnang ni....
Insyallah akan masok le banyak BE (Bace : Buffered Earnings).....

betoi ato tidak teori ni....
awok tunggu je....
kalo takde aghei (aral) melintang bulan Julei (Julai) nanti sampei le kot cek awok nanti ni....
dan mase tu pulak awok ghase (rasa) ndak berkongsi dengan kengkawan duniye blog ni...
tengok le....awok tak terpikir lagi macam mane awok ndak berkongsi dengan kome hasei (hasil) 'pendapatan' awok yang tak sebeghape (seberapa) ni dengan kome!!!!.....

tunggggggggggggggguuuuuuuuuuuuu!!!!!!!

Apesal.com punye angkaghe (Angkara)


Tadi awok ke blog MamaYatie ....
terpeghasan (terperasan) entri die pasei caghian (carian) oghang (orang) kat blog die....
awok pun ape lagi....
teghoih (terus) le ndak buat bende yang same....
hehehe...tq MamaYatie ateh (atas) idea.....

kat ateh (atas) ni meghupekan (merupakan) rujukan pautan ke blog awok ni sepanjang minggu lepaih (lepas)......
kalo kome peghasan (perasan) 6 daghi (dari) 15 rujukan pautan tu.....
semuenye daghi (dari) apesal.com.....

ade bagoihnye jugak gune apesal.com ni...
sekughang2 (sekurang2) nye mane2 entri kite yang udah lepaih (lepas) pun masih ade oghang (orang) bace....
tak kesah le kome letak entri kome 2 - 3 tahon lepaih (lepas) pun......
tapi jangan le sampei udah tak relevan dengan situasi sekaghang (sekarang) ni udah le.....
macam awok .....nak bermain dengan SEO awok tak gheti (reti)...
maklomle awok tak dapat ndak agak ape bende yang oghang (orang) suke nak caghi (cari) sekaghang (sekarang)....

tapi dalam mase yang same....
jangan le kite terlalu berhaghap (berharap) sangat dengan apesal.com...
sampei kite lupe nak menziaghah (menziarah) blog kengkawan yang lain....
dapat cakap 'hai' dekat blog kengkawan pun udah kighe (kira) bagoih (bagus) .....
lain le kalo kome tengah betoi2 bizi macam awok sekaghang (sekarang) ni....
hehehehe
Astro Pulak Selagheh Rege (Selaras Harga)

Astro Pulak Selagheh Rege (Selaras Harga)

 Gambo ehsan pakcik gugel...

Sape2 yang ade pasang Astro kat ghumah (rumah) tu....
kome kene le bersiap sedie ye....
paseinye Astro secaghe (secara) ghesmi (rasmi) haghi (hari) ni udah umumkan....
bahawe mulai daghi (dari) 1 Julai 2011 ni....
rege (harga) pakej2 deme akan dinaikkan....

pandei Astro ye.....
gune perkataan selagheh (selaras) bukannye naik rege (harga).....
kalo gomen naikkan rege (harga) baghang (barang) disebabkan pengurangan (bace : rasionalisasi subsidi).....
Astro pulak subsidi ape yang deme bayo????

kalo bayo pun pade sape????
kalo pon caj perkhidmatan ape hak oghang (orang) yang ade Astro kat ghumah (rumah) kalo siaghan (siaran) terganggu mase hujan???
walopon sekejap, kite tak dapat perkhidmatan yang terbaik berdasarkan pade caj perkhidmatan yang Astro kene kan......

Ini le kome kalo sistem ekonomi berlandehkan (berlandaskan) sistem kapitalis......
yang kaye makin kaye....
golongan pekerje (working class people) macam kite ni memang teghase (terasa) sesangat le....
kalo golongan miskin jangan cakap le........

takpele kome.....kome bace le beghite (berita) 'gembire' ni kat bawah....
awok kopi pes (copy paste) daghi (dari) Berita Harian.....

ASTRO buat pelarasan khidmat
Oleh S Anand Kumar

2011/06/07

Harga pakej pilihan bakal naik tetapi yuran langganan alami penjimatan

KUALA LUMPUR: ASTRO, pengendali tunggal perkhidmatan televisyen berbayar membuat beberapa pelarasan kepada pakej yang ditawarkannya berkuat kuasa 11 Julai ini, seiring dengan usahanya menawarkan pilihan serta perkhidmatan berkualiti kepada pelanggannya.

Ketua Pegawai Operasinya, Henry Tan, berkata ASTRO terus komited mengekalkan harga Pakej Famili pada kadar RM37.95 sebulan atau hanya RM1.30 sehari untuk mengakses 38 saluran.
“Bergantung kepada pakej pilihan pelanggan, segelintir (pelanggan) mungkin mengalami kenaikan harga sekitar RM1 hingga RM15 sebulan serta penjimatan daripada RM4 hingga RM14.95 sebulan dalam yuran langganan mereka.
“Aspirasi kami untuk terus memberi pengalaman menonton dan tiada bandingnya kepada pelanggan. ASTRO membuat pelaburan memperluaskan pilihan kandungan bagi memenuhi keperluan menonton dan kemampuan rakyat Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam.

Tan berkata, pelanggan ASTRO mempunyai pilihan 146 saluran membabitkan pelbagai bahasa dan genre program antarabangsa dan tempatan termasuk acara sukan global serta tempatan 24 jam sehari.

“Kami komited meningkatkan pilihan pengalaman menonton kepada pelanggan tetapi ASTRO tidak lagi mampu menyerap kenaikan kos kandungan,” katanya.

Beliau berkata, pelanggan ASTRO kini boleh menikmati nilai wang lebih baik dengan pelancaran ‘Super Packs’ yang direka khas bagi menawarkan pakej terbaik termasuk perkhidmatan Definisi-Tinggi (HD) dan Rakaman Video Peribadi (PVR).
Sementara itu, orang ramai boleh melayari laman web, www.astro.com.my/mypackages atau emel ke inquiries@astro.com.my untuk mengetahui lebih lanjut harga yuran langganan baru serta pakej ditawarkan.
Mode : Ke Hospital

Mode : Ke Hospital

Haghi (hari) ni haghi (hari) temujanji awok dengan dokter...
ni pasei kes awok sakit mate dulu tu....
tunggu je le ape dokter nak kabo niii...
Kalo Udah Name nye Ghezeki (Rezeki)...

Kalo Udah Name nye Ghezeki (Rezeki)...

Camni ceghitenye (Ceritanya)....
haghi (hari) Sabtu yang lepaih (lepas)....
awok daghi (dari) kampong Mem awok kat Gunong Semanggol....
balik ke Ipoh sekejap sebab ndak ke Karnival Upin & Ipin ....
dan kendian awok akan balik semule ke Gunong Semanggol....

balik je daghi (dari) Karnival Upin & Ipin kat Stadium Indera Mulia, Ipoh...
awok bawak famili awok makan kat Warung Mee Kari Mat Jasak...
kighe (kira) pemes (famous) deme ni.....
sekaghang (sekarang) ni deme bukak di Medan Jaya Mara...
betoi2 sebelah Sungei Kinta...

bagoih nye tempat ni...
sugho (surau) pun ade...
jadi memudahkan pengunjong menunaikan solat....
bile masok waktu....

awok dan famili pun same jugak...
habeh ke makan teghoih (terus)ke sugho (surau)....
nak bersolat Maghrib......
habeh2 je semayang....
teghoih (terus) awok dan famili balik ke Gunong Semanggoi.....

dapat le jugak rehat lame sikit awok malam semalam....
tengah lepak2 nengok tibi...
Mem awok baghu tenghingat (baru teringat) jam die tertinggei kat Sugho (Surau) Medan Jaya Mara kat Ipoh....
ahhhh...sudah ...kalo awok kat Ipoh bulih le pegi balik tempat ni....
tapi sebab awok kat Semanggoi ni......tak bulih ndak cakap ape dah le...

kighe (kira) redho je le.....
Mem awok baghu (baru) le ndak meghase (merasa) pakei Jam berjename sikit....
tetibe tertinggei pulak.......sabo je le...
habeh dah le....kompem le oghang (orang) ambik (ini mem awok yang cakap...walopon dalam hati berhaghap (berharap) die tersalah letak jam die)....

Kalo ikot plan nye....Petang Ahad baghu (baru) awok dan famili balik ke Ipoh....
tapi disebabkan Mem awok tak bulih ndak tido malam tadi kenangkan jam die...
awok setuju le balik awei2 (awal2) pagi....
Mem awok berhaghap (berharap) le takde oghang (orang) masok kat dalam Sugho (surau) ni lepaih (lepas) kami masok semalam.....

lebih kughang (kurang) 45 menet (minit) daghi (dari)  Semanggoi, awok sampei kat Ipoh dalam pukoi 8.30 pagi....
Mem awok teghoih (terus) ke Sugho (surau) dan Alhamdulillah....
agaknye sebab ade ghezeki (rezeki)....
elok je jam die ade kat tempat wuduk sugho (surau) ni......
baghu (baru) le sengih sampei ke telinge Mem awok...
kalo tak....monyok je muke die....
hehehehehehe......

Ipoh Yang Meghiah (Meriah)...

Waaaahhh.....
tahon ni genap 23 tahon Ipoh diisyhtiharkan sebagei Bandaraya....
kalo umo manusie tu, umo tengah2 belajo tu.....

kat ateh (atas) ni awok letak ektibiti2 yang telah dan bakei (bakal) berlangsong sepanjang Hari Bandaraya Ipoh yang ke 23 ni...

tapi bukan itu yang awok nak ceghite (cerita)......
awok ndak kesahkan betape minggu ini di Ipoh...
bermule daghi (dari) haghi ini Jumaat 3 Jun 2011...
bakei diadekan karnival Haghi Bandaghaye (bandaraya) Ipoh

yang bakei diadekan bertempat di Dataran Ipoh (Berhadapan dengan Majlis Bandaraya Ipoh)...
macam2 ektibiti diadekan disini.......
bermule daghi (dari) pukoi 10 pagi membawak ke 11 malam....
siap deme bawak kumpulan JAMBU Maharaja Lawak tuuu...

dan minggu ini jugak....
bertempat di Stadium Indera Mulia, Ipoh....
diadekan jugak karnival Upin & Ipin....
sape yang ade anak2 tu, bawak2 le ke sini....
seghonok (seronok) deme cuti2 sekolah ni ade ektibiti...

kalo kome ndak maklumat lanjot pasei karnival Upin & Ipin kome bulih ke blog ni...
blog ni ade ceghite (cerita) ape yang ade kat karnival Upin & Ipin kat Stadium Indera Mulia ni nanti...
Blog daridirinisa
1 Rejab 1432

1 Rejab 1432

Diam tak diam....
besok udah nak masok 1 Rejab 1432....
sekejap je....

bile masok je Bulan Rejab ni bermaksod Bulan Ramadan pun dah tak lame dah.....
sementaghe (semantara) kome ndak menunggu bulan Ramadan ni...
apekate kalo kome ambik peluang yang ade dalam Bulan Rejab....
banyak kome.....

kalo kome ndak tau ape kelebihan Bulan Rejab ni...Kome klik je kat sini --->Klik Je
Jadinye selamat beramal!!!

Update : Awok keluokan hadis yang awok letak semalam disebabkan ateh (atas) komen daghi (dari) seseoghang (seseorang) yang tak nak dikenali....teghime (terima) kasih ateh (atas) teguran mike tu....lepaih (lepas) ni awok akan lebih berhati2 lagi...

Maybank vs CIMB

Gambo ehsan pakcik gugel
Kalo ceghite (cerita) Bisnes kat Malaysia sekaghang (sekarang) ni....
yang tengah hangat sekali pasei pengambilalihan RHB Capital.....
RHB Capital ni asei nye (asalnya) ditubuhkan oleh Tan Sri Abdul Rashid Hussein .....
Itu RHB tu shortform untok Rashid Hussein Berhad...

ishhh....panjang le sejaghah (sejarah) deme ni...
kalo dikoghek (dikorek) balik...
ade kene mengene dengan UMBC, Kwong Yik Bank, DCB Bank, Sime Bank, Bank Utama Berhad...
panjang ceghite nye (ceritanya)....

ok le....kite teghoih (terus) je pade ceghite (cerita) pengambilalihan RHB Capital ni ye...
Bank Negara Malaysia baghu2 (baru2) ni bagi kebenaghan (kebenaran) pade Maybank dengan CIMB Bank untok berbincang secaghe (secara) berasingan dengan RHB Capital......
ni kighe (kira) berbincangan dengan pemegang saham RHB Capital le ni...
dan awok ghase (rasa) Cahya Mata Sarawak Berhad (syaghikat yang ade kene mengene dengan KM Sarawak) antaghe (antara) pemegang saham terbeso deme ni....

kalo jadi le pengambilalihan ni ....
tak kighe (kira) le Maybank ato CIMB yang berjaye, entiti baghu (baru) ni bakei (bakal) jadi syaghikat (syarikat) kewangan yang terbseo di Asia Tenggara....
dan nilei (nilai) pengambilalihan ni dipercayai bulih mencecah RM26 Billion...
tu dieee.....

tapi sebenonye awok bukan heghan (hairan) pun sape2 yang menang....
yang awok kesahkan bile jadi je pengambilalihan tu nanti....
ape naseb staff RHB Capital yang lame???...
awok percaye, pemegang saham yang baghu (baru) kompem akan riviu balik prestasi jabatan2 kat RHB Capital.....
mane yang tak untong, atopon (ataupun) bulih dikecikkan lagi.....
ade le staff yang kene beghenti koje (berhenti kerja) nanti ni...

dan kite, tak kighe (kira) le pelanggan RHB atopon (ataupun) tidak.....
ape keuntongan yang kite dapat daghi (dari) ceghite (cerita) ni????
itu le die sistem kapitalis....yang kaye makin kaye....
yang miskin makin teghok (teruk)....

Isu Bir 'Halal'

 Gambo ehsan pakcik gugel

Heboh sekaghang (sekarang) pasei status Bir yang dikatekan halei (halal) sebelom ni....
Barbican.....name nye pun buat awok musykil.....
ape lagi kalo ndak minum Bir ' Halei' ni...
tambah2 pulak dengan gaye botoi nye...
lagi le buat awok musykil ndak minom...

pade awok mudah je.....
kalo udah caghe (cara) persembahan ayo (air) ni udah seghupe (serupa) dengan bir yang tak halei (halal) kat pasaghan (pasaran) tu tak payah le kome beli....
ape lagi kalo ndak minum....
banyak lagi ayo kome bulih minum kat pasaghan (pasaran)....
ape ke peghonjangnye ayo bir yang ni jugak yang kome caghi (cari)....

tapi kalo udah jenih (jenis) yang tak heghan (hairan) dengan halei hagham (halal haram) ni awok tak bulih ndak buat ape le...
kome cakap le macam mane pun.....
yang hagham (haram) pun deme tegok....
ini kan pulak bir yang baghu (baru) je tak disahkan kehaleian (kehalalan) die...
1 Jun 2011

1 Jun 2011

Wahhh....udah setengah tahun ye kite dalam tahun 2011 ni ye...
sekejap je....
pejam celik..pejam celik...
makin bertambah umo kite.....
bile makin bertambah...
makne nye kite makin tue lee.....

tapi yang paling seghonok (seronok) sekali haghi (hari) ni.....
kite udah setat kene bayo letrik gune tariff baghu (baru)...
kekekeke...

jadinye kome....
gune letrik tu jangan lebih daghi (dari) RM77 sebulan ye....
wakakakaka...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss