Bile Ghaye (raya) dikomersilkan!

Bile Ghaye (raya) dikomersilkan!

Advance betoi le oghang (orang) berniage sekaghang (sekarang).....
Lagi sebulan nak pose pun udah ade eklan ghaye (raya)....
Udah masok bulan pose ni jangan cakap le...
Berlambak2 eklan promosi ghaye (raya) keluo kome......

Awok bukan cakap pasei eklan ghaye (raya) yang kat shopping complex tu.....
Tapi promosi2 ghaye (raya) yang tak berkait pun dengan ghaye (raya)
Sampeikan ade eklan yang awok tengok .......
Juei ghumah (rumah) pun ade promosi ghaye (raya)......

Agak kome le.....
Bende2 promosi macam ni sebenonye tunjokkan ape????
Adekah oghang (orang) Islam@Melayu ni gemo menunjok2?????
Adekah sebab sifat kite ni suke beghutang (berhutang) ??????
Maklomle Melayu mudah lupe!!

Mule2 Berpose..... Ceghite Kantoi

Gambo ehsan gugel dengan iluvislam.com


Awok suke beno bace entri MamaYatie yang ni ....
Tip Latih Anak Mula Berpuasa ....
bukan ape nye.....
awok tibe2 teghingat (teringat) mase awok mule2 belajo berpose dulu....

Kantoi 1
macam mane sengsaghe (sengsara) nye awok ghase (rasa) mase tu....
peghot (perut) pedih semacam je....
mule le caghi akei (akal) macam mane ndak membateikan pose awok mase tu...
bile mak awok pegi mandi....
awok cepat2 pegi dapo mencaghi (mencari) ayo....
baghu (baru) je nak tegok (teguk) ayo....
mak awok udah keluo bilik ayo le pulak.....
kantoi...
hadiahnye .....berbighat (berbirat) belakang awok kene tali pinggang....
tapi heghannye (hairannya) mase mandi awok idak pulak ndak nelan ayo telage tu??!!.....

Kantoi 2
Memandangkan awok soghang je anak lelaki daghi (dari) 6 beghadik ......
awokle yang paling kunonnye ghapat (rapat) dengan Arwah Ayah awok....
mule le awok mintak simpati kat Arwah Ayah awok (Haji Azimi Abdul Aziz - Tahun ke 7 kami berpose tanpa mu.......)
maklomle anak jantan soghang.....
bile ayah awok tak layan.....
awok buat2 le nangeh (menangis) berguling2....
dengan haghapan (harapan) ayah awok kesian le.....
jangan haghap (harap) .......
ending nye.......awok kene besit (pukoi - kate oghang Perak).....
tambah bighat (birat) belakang awok ni.......

Kome tau ngape Arwah Ayah awok dengan Mak awok takde kesian pade awok langsong mase awok mule2 belajo berpose penoh????
sebabnye awok setat belajo pose penoh udah lambat....
masok darjah 4 baghu (baru) awok belajo berpose penuh.....
sebelom2 tu..... tak sampei sekeghat (sekerat) haghi (hari) je udah berbukak pose awok....
hehehe.....

P/S: Sesekali teghingat !!!

Ambang Ramadan Mubarak - Ahlan Wa Sahlan

Gambo ehsan gugel dengan iluvislam.com

Udah tak lame sangat dah ni ......
Haghi Senayan (Isnin) ni kite mule berpose.....
pade yang memang gemo berpose....
memang takde masalah langsong le....

yang datang masalah nak nyambot bulan pose ni....
pade yang selalu dapat sakit gastrik secaghe (secara) tibe2.....
mule le datang akei nak menghalei (menghalalkan) ketidakpuasaan die....
ajenye suke ngecek......

ade jugak yang suke bile datang bulan pose ni.....
sebabnye deme dapat berniage......
dapat le untong ghibu2 (ribu) bulan pose ni....
lepaih (lepas) le duit ghaye (raya) deme nanti....

ade pulak sebab dapat makan banyak2....
kome tak percaye???
ce nanti kome tengok dekat pasar Ramadan....
beghape (berapa) banyak lauk pauk, koi (kuih) dengan seknike bende makan deme boghong (borong).....

udah jadi terbalik pulak.....
patotnye bulan pose ni le kite perbanyakkan ibadah kite....
kughang (kurang) kan pasei makan....
kughang (kurang) kan pasei nak buat duit mase bulan pose ni.....
kite kongsi dengan sedaghe (saudara) seagama) kite yang memangnye kughang (kurang) makan macam kat Somalia tu....

pade yang ghajin (rajin) ke Mesjid bulan pose ni berjemaah...
teghoih (terus) kan bende baik ni.....
kalo bulih setiap waktu kome berjemaah, bukan je mase Teghawih (terawih).....
Teghawih (terawih) tu sunat je kome......
yang wajib tu patotnye kome tambahkan lagi pahale nye....

ok le....... untok peghingatan (peringatan) pade semue dan jugak pade dighi (diri) awok yang kughang (kurang) ni......
awok jugak nak ambik kesempatan nak mintak maap pade kome semue....
sepanjang awok terlibat dengan dunie blog ni ye......

P/S: tetibe ghase (rasa) macam Ustaz pulak kome.....ahaksss.....

Nuffnang!!

Awok baghu je nak komplen pade Nuffnang....
sebabnye pade 6 Jun 2011 yang lepaih (lepas) awok ade teboih (tebus) 'pendapatan' awok daghi berblog ni dengan deme.....
tup...tup....
pagi ni awok tengok ade email masok daghi HSBC....
memule awok maleh (malas) nak layan sebabnye banyok beno email spam yang gune name bank masok....

tapi bile awok bukak...
siap ade name awok lagi.....
ade pulak name Nuffnang....
sah le..... cek awok udah nak sampei kat awok....


Kat ateh (atas) ni butir2 'tuntutan' awok .....
walopon tak banyak.......
tapi duit jugak kan??? kan????

nak tambah lagi seghonoknye (seronoknya)....
setelah hampir setahon awok aktif berblog dan gunekan Nuffnang...
buat kali pertame awok dapat Buffered Earnings (BE)....
2 sekali tu Nuffnang bagi......


Walopon tak sehebat blogger lain yang dapat sampei 4 - 5 BE sekali....
tapi pade awok yang udah jaghang (jarang) menulih (menulis) ni...
ini kighe (kira) kejayaan beso pade awok......
dan buatkan semangat awok nak menulih (menulis) kembali berkobar2.....

ditambah dengan semangat Ramadan yang bakei (bakal) tibe ni......
idea2 menulih yang banyak dalam kepale awok ni....
Insyallah kalo takde aghei (aral) melintang pukang....
awok akan kembali menulih (menulis).....

P/S: tapi ngape lambat beno Nuffnang proses 'tuntutan' awok tu ye???
udah nak masok 2 bulan tu kome....

Update : Jam 2.52 petang..... cek awok telah selamat awok teghime (terime) tadi.....

Meghajok??!!!

Gambo ehsan pakcik gugel

Awok meghajok???
ishhh.....buang karen je meghajok tak tentu pasei ni kome...
awok lame tak menulih ni bukan sebab takde idea....
tapi awok banyak idea...

sampei awok tak tau mane ndak di dulu kan...
mane yang ndak dikendian kan......
dan bukan jugak sebab awok ghiso sebab idea2 awok tak diteghime oghang....
peduli hape kan???....
blog kite....
kite punye suke le ndak tulih ape pun....

awok lame tak menulih disebabkan bizi bebeno....
maklomle...sebelom pose ni.....
banyak le ektibiti ndak di setelkan....
dan yang penting sekali awok datang 'boring' ndak menulih.....

bio le pelan2 peghasaan boring awok tu ilang....
bile udah ilang peghasaan tu.....
awok akan menulih balik macam biase......
walopon tak macam dulu.....
tapi blog awok tetap tak siriyes yang siriyes!!!....

Kome paham ke????
Napsu Berblog Makin Berkughang (berkurang)

Napsu Berblog Makin Berkughang (berkurang)

Same macam tajok entri awok....
entri awok pun pendek je......
sebabnye awok tengah tak bernapsu ndak menulih (menulis).....
maap la ye kome....

Stesen Keretapi Tanjung Pagar & Bukit Timah - The End

 Stesyen Keretapi Tanjong Pagar

Stesyen Keretapi Bukit Timah

Awok agak emosi bile membace paper haghi (hari) ni.....
kesah tamatnye opeghasi (operasi) Stesyen Keretapi Tanjong Pagar dan Stesyen Keretapi Bukit Timah di Singapura buatkan awok sedih....
agaknye sebab arwah ayah awok dulu koje dengan KTMB ....

dan awok penah meghase (merasa) dudok di Quarters KTMB buatkan awok lebih teghase (terasa) dengan penutupan 2 Stesyen kepunyaan KTMB di Singapura....
teghingat (teringat) dulu bile awok balik je daghi (dari) sekolah....
sebelom sampei ke ghumah (rumah), awok akan menempohi Stesyen Keretapi Ipoh......

kat situ le ade 2 teghowong (terowong) bawah tanah nye....
dengan satu teghowong (terowong) nye ditutop dan penoh dengan ayo (air) bertakong.... 
kat situ jugak le ade geghabak2 (gerabak2) keghetapi (keretapi) lame yang memang deme pamerkan kat Stesyen.....
kat situ jugak le awok panjat memanjat geghabak (gerabak) keghetapi baghang (keretapi barang) yang beghenti (berhenti).......
ahhhh....udah...udah... D_08 tak payah nak bernostalgiaaa....


balik pade ceghite (cerita) penutupan Stesyen Keretapi Tanjong Pagar & Stesyen Keretapi Bukit Timah di Singapura......
bermule daghi (dari) haghi (hari) ni....
Keretapi ke sane akan berhenti di Pusat Pemeriksaan Keretapi di Woodlands...
masih di Singapura....
tapi 'ghase' ('rasa') dan 'jiwe' nye tak same dengan Stesyen Keretapi Tanjong Pagar & Stesyen Keretapi Bukit Timah yang udah beghumo (berumur) lebih 100 tahun.....

sikit2 hak Malaysia di Singapura di bagi pade deme.......
Kem Tentera Malaysia di Woodlands udah kite seghah (serah) pade deme....
Kesah Pulau Batu Putih udah ghamei (ramai) yang tau....
walopon setompok je dalam peta.....
tapi Kedaulatan Negara seolah macam dipijak bile Pulau Batu Putih jatuh ke tangan Singapura......

sayang betoi.....
akhirnye waghisan (warisan) kite di tanah oghang (orang) akhirnye hilang macam tu je.....
yang ade kat sini dibagi pulak pade oghang (orang)!!!!
tambah lagi emosi bile keretapi terakhir daghi (dari) Stesyen Keretapi Tanjong Pagar dipandu sendghi (sendiri) oleh Sultan Johor......
Sayonara Stesyen Keretapi Tanjong Pagar & Stesyen Keretapi Bukit Timah!!!!!!!

P/S: Kome peghenah (pernah) dengo Hotel Brasmana di Perlis??? Brasmana tu sebenonye name sebuah Pulau yang kini jadi kepunyaan Thailand disebabkan oleh 'kebodohan' yang melukih (melukis) peta Malaysia...... sayang.......
kome peghenah (pernah) dengo sempadan Negeri Melayu dengan Sempadan Siam????
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss