???

???

Nampok gayenye kome...
selame ghaye (raya) ni...
blog awok pun bercuti leeee....

Selamat Haghi Ghaye komeeee!!!
Pos Insuran Raya oleh Pos Malaysia Berhad

Pos Insuran Raya oleh Pos Malaysia Berhad



Awok baghu2 (baru) ni terdengo kat radio.....
pasei (pasal) Pos Insuran Raya ni...
tapi awok masih tak klier lagi ape sebenonye Pos Insuran Raya...
yang diperkenalkan oleh Pos Malaysia Berhad ni...
jadinye awok pegi le ke website deme Pos Malaysia

dan bende kat bawah ni le yang keluo....
kighe (kira) menaghek (menarik) jugak le Pos Insuran Raya ni...
bukan ape.... kite tak tau bile kemalangan bulih berlaku kan???
dengan Pos Insuran Raya ni...
deme kaber kite selame 15 haghi (hari) semase musim peghayaan (perayaan) ni...
ok le tu...

3 haghi (hari) sebelom ghaye (raya)...
2 haghi (hari) ghaye (raya)...
10 haghi (hari) lepaih (lepas) haghi ghaye (Hari raya).....

pade yang memang udah ade insurans nyawe tu takde masalah la kan...
tapi pade yang tak insurans tu...
awok cadangkan kome ambik Pos Insuran Raya...
bagoih (bagus) ni....


POS INSURANS RAYA

POS Insurans Raya adalah satu skim perlindungan kemalangan diri yang khas dan hanya boleh didapati di semua cawangan Pos Malaysia. Secara umumnya, sebahagian besar rakyat Malaysia akan pulang ke kampung pada musim perayaan. Kemalangan kerap berlaku di musim perayaan dan inilah masanya di mana perlindungan insurans yang lebih tinggi amat diperlukan.
Sebagai sebuah entiti korporat yang prihatin, Pos Malaysia dengan kerjasama MAA, telah memperkenalkan satu skim insurans kemalangan diri yang mampu dimiliki oleh SETIAP pelanggan Pos yang dihargai. Dengan bayaran serendah RM6*, anda akan dilindungi 24 jam sehari, terhadap semua jenis kemalangan sepanjang masa perlindungan di Hari Raya ini.

Masa perlindungan akan bermula 3 hari sebelum, 2 hari semasa Hari Raya dan 10 hari selepas Hari Raya (keseluruhan 15 hari). Tiada perlindungan lain yang lebih menarik dan mampu dimiliki pada musim Raya ini.


No Manfaat Pelan Individu (RM) **Pelan Keluarga (RM)
1 Kematian Kemalangan 20,000 20,000 / Orang yang diinsuranskan (mak.100,000)
2 Kehilangan Upaya Kekal 20,000 20,000 / Orang yang diinsuranskan (mak.100,000)
3 Kehilangan Dokumen (akibat ragut) 100 100 / Orang yang diinsuranskan (mak. 500)
4 Pendapatan Hospital Harian (mak. 30 hari) 30 30
5 Jumlah perlu dibayar 6 20


* Berdasarkan kepada Pelan Individu
** Pelan Keluarga melindungi pasangan sah dan anak-anak termasuk anak angkat yang sah.


Nota: i) Lingkungan Perlindungan: Di dalam Malaysia sahaja.
ii) Terhad kepada 2 polisi untuk setiap individu atau keluarga.
iii) Pelanggan hendaklah mengisi nama, No K/P, no. telefon, pelan yang dipilih dan jumlah premium pada Borang Pos Akaun 39 yang boleh didapati di semua kaunter Pos Malaysia.

MAA adalah penanggung insurans untuk skim POS Insurans Raya ini. Sekiranya berlaku tuntutan, anda boleh menghubungi cawangan MAA Assurance atau pusat khidmat pelanggan di 1-300-888-622.



Bukan Lagu Ghaye (Raya)



Sume oghang (orang) tengah semangat nak beghaye (beraya)....
lagu pun ...keluo lagu ghaye (raya)...
tapi awok nak menongkah aghoih (arus)...
awok nak tuju lagu ni pade semue oghang (orang) Kuale...
teghutame (terutama) oghang (orang) Karai & Enggor....
juge pade Sedaghe A.Samad Jaafar
dengan ucapan jangan lupe balik kampong ye!!!...
kekeke

jangan ghiso (risau)....
kome2 yang bukan oghang (orang) Kuale pun bulih dengo....

P/S: Credit pade penyanyi lagu ni Arwah Pak Sabri....
Mode : Klierkan Koje sebelom cuti

Mode : Klierkan Koje sebelom cuti

Jadinye takde le entri baghu (baru) haghi (hari) ni...
Selamat Haghi (hari) Ghaye (Raya)....
Maap Zahir Batin daghi (dari) Blog D_08
Salah silap haghap (harap) dimaap...

mane komen2 kengkawan yang tak terbaleh (terbalas).....
ato kedatangan kome yang tak awok jejak balik...
atopon awok udah lame tak ke blog kome...
dan dah lame tak komen entri baghu (baru) blog kome....
haghap (harap) kome maapkan....


Sekali Lagi...
Selamat Haghi Ghaye (Hari Raya) Idulfitri...
Maap Zahir & Batin!!Link
Email daghi (dari) Laura Hamid

Email daghi (dari) Laura Hamid

On Sat, Aug 20, 2011 at 12:13 PM, Laura Hamid <laurahamid372@msn.com> wrote:
Dear

Hi,I just came back from oversea trip to Scotland.I am Miss.Laura Hamid,I work with Avocet Mining PLC in UK as assistant senior supervisor.We may not know ourselves for now but it is my heart desire to take vacation leave from our company to visit Malaysia for the first time . My father originally came from Malaysia unfortunately I lost my father early without knowing my relatives.

I want to come and meet new friends, have fun and possibly discuss some business matters.It is no longer a news that Asia is developing so fast and catching up with developed countries with a lot of tourist attraction centers,it gives me so much joy because I want to witness it and be part of it.

I do not mean to inconvenience you neither do I want my presence to affect your work or business hours,instead I can adjust my time so that we can only meet in the evenings and weekends.I will appreciate it if you can spare your little time to welcome and accompany me,never mind I will take care of the expenses.If you say OK please let me know the nearest airport that will be easier for you to come and fetch me on arrival.

Rgds
Laura

Saje je awok nak tengok ape tindakan die...
jadinye awok baleh balik email die......

From: Awok le tu....
To: lauraahamid@yahoo.com
Sent: Monday, August 22, 2011 2:55 PM
Subject: Re: I hope to meet you when I visit M'sia

why should i trust you?

Die baleh (balas) balik.....
baghu (baru) kejap tadi awok dapat....
cehhh..die sekolahkan awok pulak tu....
email die kat bawah ni....

"If you do not trust yourself then you cannot trust me or anybody. It is natural"


Hampeh betoi....
ade je caghe (cara) deme ndak menipu oghang (orang) ye....
udah le email oghang (orang) suke2 hati je...
lepaih (lepas) tu die sekolahkan awok pulak......

kome berjage2 le dengan email2 macam ni...
deme ni sentiase je caghi (cari) jalan ndak menipu oghang (orang)....
dan yang awok heghankan (hairankan) ade jugak oghang (orang) yang kene tipu ye???!!!
yang kene tipu tu pulak...oghang (orang) ceghodik pandei (cerdik pandai) pulak tu...

Hebat Malaysia!

Awok jaghang2 (jarang2) ndak berceghite (bercerita) pasei bola kat blog awok ni....
walopon awok ni minat bola.......
tapi sesekali berceghite (bercerita) pasei bola ni best jugak kan???...

Kesah 1...
Queens Park Rangers jadi milik Tan Sri Tony Fernandes.....
melalui pemilikan 66% saham QPR.....
beghape (berapa) nilei nye idak pulak diheboh2kan...
tapi kalo mengikot pade si pemilik sebelom ni...

si Bernie Ecclestone....
die tawarkan saham die dengan rege (harga) 100juta pound sterling.....
gileee betoii...
tapi ye le duit deme kan???

bagoihnye pade bolasepak Malaysia bile kite ade 2 kelab di UK yang dipunyai oghang (orang) Malaysia...
satu lagi Cardiff City FC kepunyaan Datuk Chan Tien Ghee .....
dan sepatotnye pemain bolasepak Malaysia dibeghi (diberi) peluang berlatih dengan deme....
walopon tak dapat peluang beghaksi (beraksi) dengan deme...

dan langkah pertame...
Queens Park Rangers (QPR) bagi peluang pade Safee Sali & Khairul Fahmi...
untok berlatih dengan deme....
jadile...sekughang2 (sekurang2) nye deme berdue ni dapat le pendedahan berlatih dengan player2 yang lebih beso daghi (dari) deme berdue...

Kesah 2...
Tiga tonggak skuad Olimpik negara - Wan Zack Haikal Wan Nor, Irfan Fazail dan Fadhli Shas .....
mendapat perhatian sebuah kelab di Liga Corgon Slovakia, FC ViOn Zlate Moravce...
sebagei pemain pinjaman selame 3 bulan sampei le bulan November nanti......

walopon Liga Slovakia ni bukanle liga glemer kat Eropah...
tapi dengan Slovakia yang beghaksi (beraksi) pade Piala Dunia 2010 yang lepaih (lepas)......
dengan kelab deme beghaksi (beraksi) dalam UEFA Europa Cup (Name lame deme UEFA Cup)....
menambahkan lagi hebatnye kelab di Slovakia ni.....

FC Vion Zlate Moravce sekaghang (sekarang) ni di kedudukan ketiga liga Corgon...
ni liga utame Slovakia ni kome...
bukan calang2 oooo....
kalo kome tak pueh (puas) hati...
kome bulih je klik ke sini.... FC Vion Zlate Moravce
itupun kalo kome paham la ye!!!... heheheh

P/S: errr...kome layan ke bola???
Kesah Kad Ghaye (raya)

Kesah Kad Ghaye (raya)

Haghi (hari) ni udah masok haghi (hari) ke 23 kite berpose....
dan selame itu jugak le awok tak dapat sekepin pun kad ghaye (raya)....
kalo dulu kughang2 (kurang2) dapat le jugak sekepin due...
kali ni takde langsong....huhuhuhh...
agaknye inile kesan daghi (dari) kemajuan kan???...

mase mule2 internet jadi kegilaan dulu....
semue oghang (orang) sebok anto e-kad....
macam2 jenih (jenis) kad.....
yang kite bulih simpan dalam inbox kite....
tapi tak bulih nak gantong kat ghumah (rumah).....

kendian,bile semue oghang (orang) udah mampu ade henpon....
semue setakat anto sms je....
lepaih (lepas) tu kite baleh (balas) je sms kawan kite tu...
yang advance sikit..
ade MMS...kite buat ucapan caghe (cara) live....anto kad kawan...

zaman belajo dulu......
siap bertanding dengan roomate, sape yang paling banyak sekali dapat kad ghaye (raya).....
yang paling banyak ni biase nye die le yang paling glemer.....
tak kighe (kira) le kengkawan bagi ke....
secret admire bagi ke....

tapi itu dulu le...
sekaghang (sekarang) ndak dapat sekepin pun udah payah...
tapi kalo e-card.....sms....
udah melambak dapat....
tapi peghasaan (perasaan) nye tak same dengan dapat kad ghaye (raya) yang sebeno...

P/S: agak2nye Pos Malaysia sebok tak menjelang ghaye (raya) 2 - 3 tahun kebelakangan ni???
Tue - Sedie ke Kite???

Tue - Sedie ke Kite???




Bulan Ramadan kali ni, buatkan awok lebih sentimental.....
bile awok asik teghingat (teringat) kenangan mase dulu....
mase kecik....mase sekolah...mase belajo...
semuenye datang dalam pikighan (fikiran) awok .....

bile terkenang semue tu....
buatkan awok ghase (rasa) betape awok makin tue....
dan teghingat (teringat) yang semue oghang (orang) bakei (bakal)menjadi tue...
tak kighe le macam mane kome buat....

ndak elak daghi (dari) kulit kome jadi kedut.....
gigi kome makin gugo (gugur)......
pakei botox ke.....liposuction ke...pakei susuk ke....
tue tu kompem datang.....

ape....udah sedie ke kite ndak menghadapi haghi (hari) tue kite nanti???
kalo selame ni kite kuat daghi (dari) segi fizikal...
mampu buat semue koje...
tapi mase tue kite....semue koje kene mintak tulong oghang (orang)...
malahan ndak berjalan pun udah payah...

itu kite tak ceghite (cerita) lagi daye berpikir kite...
mase tu le nanti kite makin jadi pelupe...
oghang (orang) kate mase tue tu nanti ...
kite balik jadi budak2.... berpikir macam budak2.....
peghangei (perangai) pun macam budak2...

dan mase tue tu nanti le baghu (baru) kite sebok kumpoi amalan ndak ke alam kubor...
sedangkan mase mude kite...asik berseghonok (berseronok)....
agaknye mase tu nanti..udah banyak ke amalan kite kumpoi mase mude kite ye???

awok???
hmmmm.....same2 le kite ingat mengingat sesame kite ye!
Udah 20 haghi dah kome???

Udah 20 haghi dah kome???

Ape peghasaan (perasaan) kome???
Makin seghonok nak ghaye (raya) ????
Makin sedih nak tinggei (tinggal) kan pose???
Mode : Penin Lalat

Mode : Penin Lalat

Ini le ghupenye....
Oghang tak tido satu malam....
Penin lalat!!

Jubli Emas 50 Tahun Zoo Taiping




Diam tak diam...
ghupe2 (rupa2) nye Zoo Taiping udah berghumo (berumur) 50 tahun dah ye???
kejap je mase berlalu....

selaku Zoo pertame yang dibuke di Malaya pade tahun 1961 (Malaya sebab Malaysia hanye wujud pade 1963).....
dan satu2 nye Zoo yang terletak di sebelah utaghe (utara) Malaysia....
menjadikan Zoo Taiping antaghe (antara) taghikan (tarikan) oghang (orang) ke Bandar Taiping....
selain daghi (dari) kawasan Zoo Taiping yang berdekatan dengan Taman Tasik Taiping, Burmese Pool dan jugak Bukit Larut....
membuatkan suasane di Zoo Taiping ni nyaman je....

tapi tau tak kome yang sebenonye name ghesmi (rasmi) Zoo Taiping ialah Taman Mergastua Sultan Idris Shah....
kompem ghamei (ramai) yang tak tau kan???...
Zoo Taiping jugak sehingge sekaghang (sekarang) ditadbir oleh Majlis Perbandaran Taiping....

bersempena dengan Sambutan Jubli Emas 50 Tahun Zoo Taiping ni...
macam2 acaghe (acara) bakei (bakal) diadekan Zoo Taiping....
awok idakle bulih letak ape senaghei (senarai) acaghe (acara) nye lagi.....
tapi ape yang bulih awok cakap....
bermule daghi (dari) bulan September ni....
ade je acaghe (acara) yang bakei (bakal) deme buat nanti....
kome tunggu!!!

P/S: kalo kome ndak tau beghape (berapa) rege (harga) tiket masok, pasei Zoo Taiping... kome bulih ke sini Zoo Taiping & Night Safari
Ape Peghasaan Bapak & Mak Ameerah Asha??

Ape Peghasaan Bapak & Mak Ameerah Asha??

LinkKesian mak bapak die....
gambo kredit kosmo



Awok menjelajah daghi (dari) blog ke blog....
ghamei (ramai) yang keluo kan entri pasei budaknye si Ameerah Asha...
kesahnye bile mak bapak die buat lapoghan (laporan) Polis dan mintak bantuan Paper...
untuk kesan anak die si Ameerah Asha yang hilang selepaih (selepas) tak hadighi (hadiri) kelaih (kelas) tambahan.....

awok tak nak uleh (ulas) daghi (dari) sudot si budaknye Ameerah tu...
maklomle....
bile udah dilamon cinte.....
ape boipren sughoh (suruh) buat pun sanggop.......

tapi awok nak uleh (ulas) daghi (dari) susot peghasaan (perasaan) Mak & Bapak budaknye Ameerah ni....
lepaih (lepas) bersusah payah buat lapoghan (laporan) Polis...
mintak tulong dengan paper untuk buat hebahan kehilangan anak deme ni....
kesane sini mencaghi (mencari) anak deme....

tetibe dapat tau .....
yang sebenonye anak deme ni menipu....
die tak kemane pun....
tapi tengah sebok buat rancangan nak peghaih (peras) ugot mak bapak die RM50,000....
kunon2 nye die kene culik......

anak yang die beso kan..
anak yang die didik ....
anak yang die jage....
tetibe sanggop menipu sampei macam ni sekali....

entah le....
kalo awok dekat tempat bapak budaknye si Ameerah tu....
hancor hati awok dibuat dek anak sendighi (sendiri).....
kome yang ade anak macam mane???

P/S: awok tulih (tulis) 'budaknye' sebabnye die tak bulih berpikir kesan ateh (atas) tindakan yang die buat tu...
Tahun Melawat Perak 2012

Tahun Melawat Perak 2012


Insyallah...
kalo takde aghei (aral) melintang pukang...
hujong tahun ni bakei (bakal) dilancarkan...
Tahun Melawat Perak 2012...

ghasenye (rasanya) udah lame Perak tak buat bende2 macam ni....
leh (last) dulu Tahun Melawat Perak 2000..... uiii...udah 12 tahun lepaih (lepas) tu....
awok tak sabo ndak tengok ape agensi2 pelancongan yang ade kat Perak....
tak kighe (kira) le jenih (jenis) inbound ke....outbound ke...
ape yang deme dapat sumbangkan pade Tahun Melawat Perak 2012 ni nanti...

sayang betoi awok ghase (rasa)....
sebabnye kedudokan Perak di antaghe (antara) Selangor dengan Pulau Pinang...
2 negeri tu maju....tapi Perak??
kat mane kedudokan Perak ye???...

sekaghang (sekarang) ni Perak sekadar laluan oghang (orang) ndak ke utaghe (utara) je...
dah ade hiway lagi le oghang (orang) tak beghape (berapa) ndak masok...
tambah2 pulak udah ade laluan teghoih (terus) daghi (dari) Kolumpo stret ke Tol Juru...
udah tak payah beghenti (berhenti) kat Jelapang lagi dah....

yang ghamei (ramai) ke Ipoh@Perak pun disebabkan kampong kat situ je...
kalo setakat ndak bercuti saje2 je......
banyak lagi tempat lain yang deme bulih pegi...
yang lagi hebat awok ghase (rasa)....

satu masalah lagi yang awok nampok....
agensi2 pelancongan kat Perak ni lebih suke promotekan tempat2 pelancongan yang kat luo (luar)...
sedangkan Perak banyak bende yang ndak ditunjokkan pade oghang (orang)....
sayang betoiiiii!!!!!!!

P/S: errr...salahke awok promote negeri awok sendighi (sendiri)???
kali ni kite sembang caghe (cara) Umum je.....nanti awok nak setat (start) balik entri2 pelancongan ikot daeghah (daerah) yang udah lame awok tak buat tu....
Lepaih (lepas) berbuke

Lepaih (lepas) berbuke

Alhamdulillah....
Lege.... Dapat berbuke haghi (hari) ke 18.....
Kenyang........
Tapi jangan tersando (tersandar) lame sangat!!....
Lame2 datang maleh (malas) kome.....
Solat Maghrib udah ke????

Itu le paseinye ngape jangan makan banyak sangat berbuke tadi.......
Kaghang (karang) payah ndak beribadat......
Berpade2 makan tu kome....
Jangan diikotkan napsu tu sangat....

Okle kome....
Moh kite bersiap....
Auto Blogwalking

Auto Blogwalking

Ishhh....
awok paling tak gemo le....
bile ade kengkawan yang gune software ni....
semate2 ndak taghik (tarik) kite datang ke blog die...

software ni same ade kite online ato (atau) tidak...
die yang buatkan koje untok kite....
die le yang jelajah blog ke blog....
biasenye dekat shoutbox blog tu...
tujuan nye nak bagitau le kunon die tengah berblogwalking....

ceh...
kome kene ingat...
ape sebenonye tujuan kome gune software ni???
nak naikkan traffic kome???
nak naikkan jumlah RM yang kome dapat daghi (dari) Nuffnang, Advertlets??? (sekadar contoh)...

udah2 le...
caghe (cara) kome ni pade awok tak bermoral...
dan udah salah dah...
cube le berblogwalking caghe (cara) jujor....

atopon (ataupun) kome bulih gunekan apesal.com ... ohbelog.com .... (sekadar contoh)....
yang ini kome bulih letak entri2 kome.....
bile2 mase pun selagi tak cecah limit yang deme tetapkan, Insyallah traffic ke blog kome akan naik.....

banyak lagi caghe (cara) kome gune selain daghi (dari) gune autoblogwalking ni ye...
udah2 le tu....

Hadiah Daghi (dari) Jakel (Riamoda Ipoh)


Ini le bendenye yang awok kabo awok dapat karpet pree tu....
Pertandingan ni kalo tak salah awok awei (awal) tahun haghitu (haritu) deme buat...
dan baghu (baru) semalam le deme bagi hadiah pade para pemenang nye.....
walopon awok tak dapat hadiah TV LCD Panasonic Viera yang 6 unit tu...
Moto Naza Flash 125cc 4 unit tu....
Motokar Viva EX yang 2 unit tu....
tapi awok suke jugakle...
sebabnye tak peghenah (pernah) lagi awok menang cabotan bertuah selame ni...

Jadile.... Saguhati pun saguhati leeeee
walopon senyom awok macam tak ikleh (ikhlas) ....
tapi awok redo (uhuk...uhuk...)....
sebabnye awok ingatkan awok dapat karpet yang kat bawah sekali tu...


Bukan calang2 kome...
deme jempot Exco Belia & Sukan Perak...
Dato Zainol Pahzi untuk bagi hadiah.......

antaghe pemenang karpet semalam.....
jadile....


Ini pulak mase lepaih (lepas) tamat majelih (majlis) semalam....
sessi memilih karpet......
bese (biasa) le oghang (orang) Malaysia....
beghebot (berebut) tu udah jadi budaye....

Awok sebab maleh (malas) ndak beghebot (berebut) dengan oghang2 (orang2) tue yang ade....
awok ambik je le....mane yang sempat...
kighe (kira) lawo jugak le karpet yang awok pilih ni....
beso pulak tu......
jadile....karpet ghaye (raya)...

Karpet yang awok angankan awok dapat semalam...
ghupenye (rupanya) awok dah menipu dighi (diri) awok sendighi (sendiri)...

P/S: Haghap (harap) maap....gambo2 pemenang tv lcd, moto dengan motokar awok tak letak..... bukan sebab awok dengki yeee.....heheheh
Mode : Seghonok dpt Karpet pree

Mode : Seghonok dpt Karpet pree

Oooo....Besok Perak cuti...

Oooo....Besok Perak cuti...

Padanle haghi (hari) ni awok tak sabo nak habeh koje (habis) keje cepat....
ghupenye (rupanya) besok Perak bercuti....
sempena Nuzul Quran ni.....
hehehehe....

maleh (malas) nak taip panjang2.....
awok nak ucap satu bende je......
pade yang bekoje (bekerja) besok...
selamat bekoje (bekerja) la ye....




Balik Ghaye!!

Balik Ghaye!!

Biase.....pakcik gugel kawan awok...

Masok haghi (hari) ke 16 pose ni......
memasing udah pikio (fikir) pasei hei (hal) nak balik kampong....
yang takde transport sendighi (sendiri) pengangkutan awam le yang jadi pilihan...
selain beh (bas)....yang ndak balik Ipoh udah bulih gune ETS.....

yang ndak balik ke Pantei Timur (teghutamenye Kelantan) flight meghupekan (merupakan) pilihan terakhir yang deme bulih pilih...
tapi biasenye oghang (orang) beli tiket awei (awal)......
maklomle...hei (hal) balik kampong ni bulih buat oghang (orang) bergadoh ooo...

Pade yang bujang memang takde masalah ndak balik kampong...
awok sendighi (sendiri) pun mase bujang dulu.....
mase takde motokar sendighi (sendiri), memang beh (bas) le jadi pilihan awok....
kekadang saje2 je awok tak beli tiket awei balik kampong....

kalo tiket beh (bas) udah habeh (habis) pun..
awok tak ghiso (risau).....
bulih je naik beh (bas) 'loncat2'....
kalo naik beh (bas) ekspress bulih sampei 2 - 3 jam...
naik beh (bas) 'loncat2' ni makan mase sampei 5 - 6 jam jugak le....
tak kesah le....janji balik kampong kan??....

kome macam mane???
Program 6P - Kite Baik Sangat??

Program 6P - Kite Baik Sangat??

pakcik gugel yang bagi

Ghasenye (rasanya) ghamei (ramai) yang tau ape ke bende nye 6P ni....
takpe...takpe...ni awok kabo....
"Program 6P iaitu pendaftaran, pemutihan, pengampunan, pemantauan, penguatkuasaan dan pengusiran itu akan dilaksanakan secara berperingkat"

dan bende ni dilaksanekan untuk mendaftarkan Pendatang Asing yang ade kat Malaysia ni....
yang halei (halal) patotnye udah habeh (habis) bulan Julai dulu...
tapi disambong lagi.....
sementaghe (sementara) untuk PATI (pendatang asing tanpa izin) pulak dikatekan bakei (bakal) tamat pade 21 Ogos ni (ini pun sepatotnye tamat pade14 Ogos yang lepaih)....

dikatekan sejumlah 2 juta pendatang asing telah mendaftar program 6P ni....
ghamei (ramai) tu kome....
awok jangkekan makin dekat taghikh (tarikh) tutopnye...
makin ghamei (ramai) yang akan keluo mendaftar.....

daghi (dari) satu sudot awok pikir bagoih (bagus) usahe Kerajaan mendaftarkan deme ni yang ade......
kughang2 (kurang2) nye bulih le kite kesan deme balik, kalo ade ape2 yang berlaku....
dan jugak bulih kughangkan (kurangkan) bilangan deme yang ditahan di Depot tahanan Imigresen di selughoh (seluruh) negare....
Kos kite bagi deme makan kat depot tahanan ni je....
udah makan juta2.....

tapi daghi (dari) satu sudot pulak....awok nampak...
takde faedah nye kite daftarkan deme ni....
bukan deme tak bulih nak laghi (lari) balik ke negare deme tu....
kalo sebelom ni deme bulih je datang ikot tongkang.....
ikot jalan 'tikoih' ...... takkan le nanti deme tak bulih buat semue tu...

lagi satu nye, sistem biometrik ni senang beno nak dieksploitasi....
'figure' yang keluo bulih diubah2 ......
yang diwar2kan pade oghang (orang) ghamei (ramai) banyak ni...
padehei yang ade lagi ghamei (ramai) daghi (dari) yang sepatotnye...

pulak tu banyak pulak syaghikat (syarikat) yang ambik kesempatan ni...
untok daftarkan PATI yang ade dengan rege (harga) yang mahei (mahal)...
padehei kalo mendaftar sendighi (sendiri) kat Imigresen....
pree je...

Ngape le kite ni baek sangat ye???
tang oghang (orang) luo ni kite tatang....
bagi kemudahan....mudahkan deme.....
kalo kite keluo ke bando, pekan....hujong2 minggu....
berlonggok2 deme ni kat bando, pekan...
udah kite pulak yang macam pendatang....

P/S: awok spichless!!!

Ate...ngape mahei beno regenye???

macam biase...pakcik gugel yang bagi...

Kome paham???
macam ni.....kesahnye....

awok akui....
awok memang pengunjong tetap PARAM (Pasar Ramadan) kat Ipoh ni...
tak kighe (kira) le PARAM mane pon....
kat bawah ni antaghe (antara) PARAM yang awok selalu kunjongi ...

Taman Jati
Ipoh Jaya
Greentown Mall
Stadium Perak
Medan Gopeng
Desa Aman, Pengkalan Pegoh
Halaman Meru Permai (Meru Raya)

mane mane ndak buatnye....
memang awok dengan Mem tak sempat ndak sampei (sampai) ghumah (rumah) pukoi 5.30...
awok koje tengah Bandaraya Ipoh (dekat dengan opis cik Ieda Al Habsyi)....
Mem awok pulak dekat Meru Raya....
Ambik anak dekat Taska Taman Botani, Ipoh....
memang jaoh perjalanan awok setiap haghi (hari)....

ehhh...tapi bukan itu yang awok nak ceghite (cerita) ....
berbalik pade ceghite (cerita) kat PARAM2 kat ateh (atas) ni....
awok peghatikan (perhatikan)...
rege (harga) lauk-pauk yang deme juei (jual) ....
kebanyakkan nye mahei2 (mahal2) belake...

kalo kome ghase (rasa) kome nak tapau lauk RM1.00...
memang tak dapat....
minimum yang deme bulih bagi RM2.00....
itu kalo isinye ayam....deme letak rege (harga) RM2.50 - RM3.00 seketoi....
ish...ishhh...ishhhhhhhhhh.....

rege (harga) koi (kuih) pulak deme letak RM1.00 untok 3 ketoi...
ndak beli seketoi2?? jangan haghap (harap) le deme ndak bagi 9 kupang 3 ketoi.....
lauk yang RM2.00 tadi ade le secoit je....
lepaih (lepas) le kome makan sesuap due...

agak2nye....
pemimpin kite ape lauk nye ye????
teghase (terasa) ke deme dengan kenaikan rege (harga) baghang (barang) masak ni ye???

alasan peniage??
maleh (malas) awok ndak tanye dah....
sume bagi alasan...rege baghang (harga barang) masak naik leee!!!

P/S: mane tempat2 yang kome tak tau tu....kome ignore.....tu sume kat Ipoh tu....

Suprise daghi (dari) Riamoda

Audit opis awok baghu (baru) je habeh (habis)....
nampok gaye macam tak banyak yang kene tego....
Alhamdulillah.....
ghupenye (rupanya) deme buat lawatan penampilan audit je.....
itu sebab sekejap je.....

sementaghe (sementara) awok tunggu kene dok bincang dengan bos awok...
ape bende yang odit tego ni....
awok dapat kol daghi (dari) Riamoda Ipoh...

Riamoda Ipoh waktu malam
gambo ehsan gugel & blog eyriqazz.com


Jeng...jeng...jeng....
deme telepon ni ade kene mengene dengan belian kain yang awok buat mase awei (awal) tahun dulu....
awok memang udah tak ingat langsong...

mase awok beli tu ....
deme ade buat cabotan bertuah...
dengan belian RM200 ke ateh (atas) ...
kite layak join cabutan bertuah ni...
awok memang tak ingat langsong pasei bende ni...

sampei le ke haghi (hari) ni....
deme kol kabo yang awok menang cabotan bertuah...
kekekek...tak peghenah (pernah) le seumor hidop awok menang cabotan bertuah....
hadiah utame cabotan bertuah deme ni motokar viva ghasenye (rasanya)...

tapi awok tak menang hadiah motokar tu....
deme kabo awok menang karpet ruang tamu....
beso mane... awok idak tau.....
kekekeke....

haghi (hari) Rabu ni pukoi 10 pagi deme akan buat majelih (majlis) penyeghahan (penyerahan) hadiah di perkaghangan (perkarangan) Riamoda Ipoh....
kome tunggu...
nanti haghi (hari) Rabu awok aplod gambo2 berkaitan acaghe (cara) ni....

P/S: jadile ....dapat le karpet ghaye!!...kekekekek
Masak Sendighi ato beli???

Masak Sendighi ato beli???



Bulan pose kat Malaysia ni....
bulih dikatekan sebagei bulan berpesta makan....
walopon kite berpose di siang haghinye (harinya)...
tapi bile sampei waktu berbuke...

Masyallah.....
selagi tak penoh meje....
selagi takde 5 - 6 mate lauk....
memang tak sah....

ade yang suke berbuke setakat dengan koi (kuih) je....
ade pulak yang mesti ndak kene makan nasik...
kalo tak ....tak pueh (puas) berbuke kate die...
ayo pulak 2 - 3 jenih (jenis)....

ade yang suke masak sendighi (sendiri)....
kate deme...lagi save...
tak keluo banyak duit....
beli baghang (barang) basah...

bulih masak untok 2 - 3 haghi (hari)......
dan kalo tak sedap pun...
disebabkan kite yang masak....
kite balun je.....

ade pulak yang lebih suke pegi ke PARAM (Pasar Ramadan leeee)....
alasan deme sebab tak sempat ndak masak....
lagi pulak kat PARAM ni banyak pilihan....
tunjok je mane yang kite suke... keluo duit ...bayo....

walopon rege (harga) makanan kat PARAM...
bulih dikatekan mahei (mahal).....
tapi disebabkan mase yang terhad...
terpakse le beli....

kalo kome macam mane???
suke masak sendighi (sendiri) ato ke PARAM????

Buffered Earnings ke 4

Alhamdulillah....
ade lagi BE yang awok dapat.....
masok ni udah 4 BE awok dapat dalam mase terdekat....
tu Iskandar Malaysia SS tu.....

betoi ghezeki (rezeki) Ramadan ghasenye (rasanya) ni....
time kasih le Nuffnang....



Eklan Gravepine Samsung


Kome peghasan (perasan) tak......
sepatotnye eklan ni keluo Step 2 sekali...
tapi kat blog awok ni....
udah beghape (berapa) kali timboi eklan ni....
tapi step 2 tak keluo sekali kat bawah tu.....
kome penah kene macam ni???
ape maksud die kalo keluo macam ni???
tapi tak lengkap!?

Saman lagi?!




Adoile.....
kes saman JPJ awok tak setel lagi....
tetibe awok dapat saman lagi....
kali ni saman polis pulak.....

ni mase awok ke Kolumpo 16 Julai dulu....
awok ngaku ....
memang ateh (atas) Highway awok laju....
tapi yang heghan nye (hairannya)....
awok bukan kene saman pasei bawak laju kat Highway....

tapi awok kene saman bile udah masok kat Kolumpo....
pukoi 10.22 tu awok betoi2 ateh (atas) Kerinchi Link....
awok tau berdasarkan ateh (atas) tiket tol (Jalan Duta) yang awok bayo pukoi 10.05 pagi...
sabo je le....



RM melayang lagiiii.....
naseb baek awok bayo gune MyEG.....
senang...tak payah beghato (beratur)....

Safee Sali ke Bundesliga Jerman?

Gambo pakcik gugel lagi..

Betoi ke ni kome???
awok tau pun daghi (dari) blog2 yang ade....
walopon ade dipetik kenyataan daghi (dari) Safee Sali...
awok tak beghape (berapa) percaye lagi...
selagi takde hitam putih bende ni....

tapi kalo betoi...
bagoih (bagus) le....
tapi Safee Sali bukan oghang (orang) Malaysia pertame yang main kat sane....
Lim Teong Kim yang sekaghang (sekarang) assistant coach Bayern Munich U19 (awok udah lupe yang mane)....
meghupekan (merupakan) player pertame yang main kat sane.....
dengan Kelab Hertha Berlin.....

bertuahnye Safee Sali...
sebab die bakei jadi anak Melayu pertame yang main dengan tim Bundesliga....
moge betoi le ceghite (cerita) ni hendaknye....

P/S: Rudie Ramli, Khalid Jamlus setakat main liga bawahan Jerman je mase kat sane..... SW Wehen kalo tak salah.....

Buffered Earnings lagi...

Alhamdulillah......
Awok dapat lagi satu BE daghi (dari) Nuffnang...
ghezeki (rezeki) Ramadan agaknye.....

betoi le ade blogger kate....
selagi kite tak cash out kan 'pendapatan' kite tu dengan Nuffnang...
memang deme takkan bagi BE...

time kasih le Nuffnang....

Tu Samsung Raya Gravepine yang baghu (baru) masok tu...

Kalo kome tengok yang metered earnings tu....
awok memang tak peghasan (perasan) pun bende ni masok....
tau2 je udah jadi metered earnings...
takpele....
jangan tamak....

Nak Tuleh (Tulis) Ape???

biase.......pakcik gugel yang bagi....


Aaaa....cakap....cakap....
aku suruh cakap la setan!!!

Kome ingat dialog Ahmad Nisfu dengan P.Ramlee dalam ceghite Seniman Bujang Lapok???
situasi tu bile P.Ramlee tak tau nak cakap ape....
walopon die ndak berlakon.....

tapi sebenonye bukan itu yang awok ndak ceghite (cerita) kan...
tapi situasi nye hampir same....

macam ni...

Kome ade blog.......
tapi kome tak tau ape bende yang ndak ditulehkan (dituliskan).....
kene pulak kome jenih (jenis) yang ghiso (risau) ape pandangan oghang (orang) pade penulisan kome tu.....
takot nanti oghang (orang) komen lebih2....
atopon takot nanti oghang (orang) tak suke ndak bace blog kite....

ape kome ndak buat???
pilihan yang kome ade.....
teghuih (terus) menuleh (menulis) atopon bio kan blog kome tak berapdet???
kome pulak jenih yang maleh (malas) ndak pikir banyak2....
dan kalo bulih ndak menuleh (menulis) entri yang ringan2 je....

ade pulak yang terlalu banyak idea.....
tapi tak tau mane dulu ndak didulukan.....
kaghang (karang) tuleh entri yang tak ikot situasi ato keadaan semasa pulak....
takde yang ndak bace....
maklomle....
dekat blog masing2 udah lekat eklan.....
takde oghang (orang) bace....
maknenye takde le inkam kome.....

jadinye ape yang ndak dituleh????

P/S: awok senang je.....tuleh je ape yang terlinteh (terlintas) kat kepale otak kome... tapi jangan le sampei tersyok sendighi (sendiri) ye!..... jadinye teghuihkan (teruskan) menuleh (menulis).....
Susulan daghi Insaf...

Susulan daghi Insaf...

Susulan daghi (dari) entri awok pasei InsafLink
Beghite yang baghu je awok dapat...
Bro yang jage parking kat tempat awok ni....
telah Meninggei Dunie petang semalam....
semoge Arwah ditempatkan dalam golongan oghang (orang)yang beghiman (beriman)....

P/S: Cik Ieda Al Habsyi adalah oghang (orang) pertame yang jumpe arwah pengsan.....
Insaf....

Insaf....

Maap....kesah kali ni panjang sikit....


Haghi (hari) Jumaat yang lepaih (lepas)....
berlaku satu kejadian yang buatkan awok teghingat2 (teringat2) sampei sekaghang (sekarang).....
dan awok pasti budak2 opis awok pun kompem akan teghingat (teringat) kejadian ni sampei mati....
macam mane kite yang sehat wal afiat ni bulih jadi sakit sekelip mate...

kesahnye macam ni....

Brader yang jage parking kat opis awok ni....
memang ghamah (ramah)....
dan selalu jugak lepak kat opis awok ni...

sepanjang yang awok tau...
die ni takde le tunjokkan yang die ade sakit ape2 pun....
tapi sebalik tu memang awok tak tau...

dan pagi Jumaat yang lepaih (lepas)....
ade oghang (orang) jumpe die pengsan di kaki lime opis awok...
naseb baek ade yang jumpe...

teghoih (terus) oghang (orang) tu mintak tolong kat budak2 dalam opis awok....
tulong angkat kan die bawak masok dalam...
memang keadaan die mase tu awok nampak agak kritikal....

die kejang.....dan sawan beghulang (berulang)kali....
kat luo tadi..tak tau le awok beghape (berapa) kali die kejang...
tapi mase kat dalam opis awok....baghu (baru) je die ndak tenang...
datang balik kejang + sawan die...

naseb baek jugak le doktor kat klinik depan ni datang tolong....
kami2 yang ade dalam opis setakat tulong bagi ayo gule.....
basahkan kepale die.....
tapi masih jugak tak baek....

lepaih (lepas) doktor dah ambik kandungan gule die...
doktor mintak kol ambulans disebabkan keadaan die yang agak kritikal (nazak)....
awok ade terdengo doktor cakap dengan paramedik yang datang tu....
'HE IS GOING.......') yang akhirnye awok paham peluang die ndak hidop hampir takde.....

haghi (hari) ni...
ape yang awok tau daghi (dari) doktor haghi (hari) tu....
die koma....
dan kalo sedo pun....die mungkin akan lumpoh....
die masih ditahan di wad di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh...
1/2 bulan gaji ato minimum RM500

1/2 bulan gaji ato minimum RM500

Cukop ke????
Jadi le....
Buat mase ni....
Best ke jadi oghang (orang) pemes??? (famous)

Best ke jadi oghang (orang) pemes??? (famous)

Setiap pergerakan kome jadi perhatian.....
Tingkah laku kome oghang (orang) peghati (perhati).....
Hidop kome semue ndak ambik tau.....
Silap langkah, silap caghe (cara) kome dicerce....

Dengan sape kome keluo....
Sape pasangan kome.....
Mane kome pegi....
Oghang (orang) ambik peduli.....

tapi best ke???
kalo ceghite (cerita) berceghei-beghei (bercerai-berai) ....
ceghite (cerita) putuih (putus) tunang.....
ceghite (cerita) bergadoh dengan oghang (orang) tu.....oghang (orang) ni....
kesah yang tak elok pasei kite yang oghang (orang) sebok ndak tau....

yang elok2 pasei kite ade jugak deme ambik tau...
macam kesah kucing kite beghanak (beranak)...(heheh)...
kesah kite pening kepale.....
kesah kite pegi kuliah agame....

kome ghase (rasa) macam mane???? best ke???
Udah 1/6 Pose Ghupenye (rupanya)!!!

Udah 1/6 Pose Ghupenye (rupanya)!!!

Haghi (hari) ni udah masok pose ke 6....
kalo ikotkan haghi (hari) nye...
maknenye udah 1/6 pose dah kite ghupenye (rupanya)....
tak lame dah tu....
kekekek......

padan le kat opis awok ni deme beghebot2 (berebut2) pasang lagu ghaye (raya)....
lepaih (lepas) satu...satu...
punye le tak sabo....
kekeke....
takpe le...
layan je le....

Tutop Aurat ...Bukan Balot Aurat....

Macam biase....gambo ehsan gugel...


Awok suke nengok oghang (orang) pompuan pakei Jubah ato (atau) name lainye Abaya (betoi ke tu??)
nampok beno maneh nye.....
kene pulak kalo jenih pakei (pakai) tudong yang laboh sikit...
memang awok suke le....

tapi sekaghang (sekarang) ni awok peghatikan (perhatikan)....
Jubah ato abaya ni udah terlalu mengikot pesyen...
bukan lagi sebab kepentingan ndak tutop aurat....
tapi lebih pade nak balot aurat je....

maksod awok....
Jubah yang banyak dijuei sekaghang (sekarang) ni...
banyak beno le jenih yang ikot badan...
tu tak campo lagi dengan yang gune kain nipeh (nipis)....
kan dah laghi (lari) tujuan asei (asal) berJubah ni kan???

awok bukan le meghungot (merungut)....
cume nye awok kesian pade si pemakei tu...
udah cantek berjubah....tutop semue....
sekali tak cukop syarat....
tak pasei2 je undang dose pade yang makei (pakai) dan jugak pade yang nengok (tengok)....

P/S: satu lagi khedmat pesanan untok masyarakat dan jugak dighi sendighi (diri sendiri).....
Pose bukan alasan Maleh!!

Pose bukan alasan Maleh!!

Bulan Pose ni bulan yang penuh dengan barakah....
bulan ni jugak le peluang kite nak ngumpoi (mengumpul) pahala sebanyak yang bulih....
penat tu biase le.....
udah kite tak makan dan minum.....

tapi itu bukan alasan untok kite jadi maleh (malas).....
bukan jugak alasan untok melengah2kan koje....
bukan jugak alasan untok memanjekan sangat dighi (diri) kite ni.....

baghu (baru) le sebulan kite tak makan & minum haghi (hari) siangnye....
selame ni Allah bagi kite 11 bulan makan & minum siang haghi (hari)...
idak pulak kite komplen ye???....

sedangkan Nabi Muhammad SAW pun pegi berpeghang (berperang) mase bulan Ramadan ni....
kite ni baghu (baru) sikit je dugaan ni.....
takde beghat (berat) mane macam oghang2 (orang2) dulu.....

jadinye lekaih (lekas) le kome....
ambik peluang yang ade ni...
tambah2 kan pahale yang ade....
tutop balik lompong2 yang ade....

Moh kiteeeeeeeeeeee

P/S: Pesanan khedmat Masyarakat daghi (dari) D_08 untok semue dan dighi sendighi (diri sendiri)....
e pepet......e taling

e pepet......e taling


Cube kome sebut Perak.......
haaa.....yang ini sebutan Pe nye adalah dalam bentok e taling....

Cube pulak kome sebut Perlis...
yang ni pulak.....sebutan Per nye adalah dalam bentuk e pepet... (jangan maghah kat awok....memang eje nye macam tu).....

Awok tak peghenah (pernah) tau pun pasei e pepet dengan e taling ni sebelom ni....
maklomle....
dulu2 mase sekolah, Bahasa Melayu kite ikot sedap mulut kite je nyebot nye...
tang karangan dengan esei tu jangan ceghite (cerita) le....
semuenye hujong mulot kite je....
itu yang ade Budak Melayu dapat BM B ato C....
maklomle ikot suke je....

Kebetulan pulak awei (awal) bulan Julai 2011 yang lepaih (lepas)....
awok baghu (baru) je ikot Kursus Penataran Bahasa Melayu ....
Keghusus (kursus) ni anjuran Opis awok dengan Dewan Bahasa & Pustaka.....
agaknye awok terpilih sebab deme tau awok tak gune Bahasa Melayu yang betoi kot????

Mase keghusus (kursus) ni le ....
si penceghamah (Penceramah) bagitau pasei e pepet dengan e taling....
baghu (baru) le awok tau......
tapi awok paling terhaghu (terharu) bile die cakap macam ni...
'Walaupun kita gunakan Bahasa Melayu yang baku dan betul, tetapi jangan kita lupa Loghat Bahasa Melayu masing-masing..... itu budaya dan wajah kita.....'

awok tak sangke.....
ghupenye (rupanya) loghat2 negeri dan suku yang ade tu pun....
dikategorikan sebagei (sebagai) Bahasa Melayu.....

Jadinye berbangge le dengan Bahasa Melayu kome...
tak kighe (kira) ape jenih (jenis) Bahasa Melayu kome gune....

P/S: Entri ni dengan tajuk tu .....sesuei ke idak???
Haghi (hari) Kedue.....

Haghi (hari) Kedue.....

Alhamdulillah....
Udah selamat 2 haghi (hari) kite berpose.....
Penat sikit sebab cuace paneh (panas)....
Walopon koje dalam ekon.....

Kalo kome ghase (rasa) lame lagi nak berpose ni....
Baek kome jangan kighe (kira).....
Kome tempoh je.....
Takde le teghase (terasa) lame lagi nak ghaye (raya).....

P/S: Errrrr..... Adeke yang udah pikir nak beghaye (beraya) ????

Kesah Anak Angkat

ni gambo anak angkat Misha Omar.....
yang awok dapat daghi gugel...



Macam mane agaknye peghasaan (perasaan) kome.....
mase kome tengah dudok soghang2 (sorang2).....
tibe2 ade oghang (orang) datang kat kome.....
dan tanye macam ni....
'ENCIK NAK BABY???'

dan kebetulan pulak...
memang kome udah berkawen tapi masih takde anak???
dan memang kome berhaghap (berharap) sangat la nak dapat anak!!!....
ape tindakan kome mase tu???

dan oghang (orang) yang tanye kome pulak tu....
kome kenei (kenal), walopon tak ghapat (rapat).....
dan tindakan die seghahkan (serahkan) baby tu disebabkan terlanjor.....
dan keluarge die memang tak ndak jage baby tu......

budak tu pulak kome tau die bukan jenih (jenis) yang sosial....
bekgraun (background) keluarge die memang jenih (jenis) yang baik2 n jenih (jenis) yang bagoih2 (bagus2).....
tapi iye le....udah setan jalankan tugeh (tugas) die....
sekali tersilap langkah, jadi le.....

ape tindakan kome mase ni???
bersetuju ndak ambik baby tu ato (atau) tidak???


P/S: Kesah di ateh (atas) ni adalah kesah beno dan betoi yang awok olah sikit je jalan ceghite (cerita) nye....
Baghu Sehaghi (Baru Sehari)

Baghu Sehaghi (Baru Sehari)

Alhamdulillah...
udah selesei sehaghi (sehari) kite berpose.....
dan awei2 (awal2) pose ni .......
memang mengugat Iman kite....
ditambah dengan cuace yang agak paneh (panas)....

ape yang awok seghonok (seronok) awei2 (awal2) pose ni...
Pasar Ramadan (PARAM) agak penoh....
sampei kite ndak membeli pun payah.....
mase ni jugak le kite jadi ghambang (rambang) mate....
kalo bulih semue kite ndak beli....

awok tak terkecuali jugak semalam...
hajat di hati mule nye ndak beli sejenih due je lauk ato koi (kuih)....
tapi terbeli jugak lebih....
Sahur tadi le baghu (baru) awok dapat habehkan....
naseb baek...kalo tak membazir jee....

tambah2 awok seghonok (seronok) lagi.....
bile sampei waktu semayang teghawih (terawih)....
tu diaaa......
penoh sampei 6 - 7 saf tu......
maklomle awei (awal) Ramadan....
tapi dalam2 penoh tu....
sampei je rakaat ke 8....soh (berkurang) jugak le jemaah2 yang ade.......

haghi (hari) ni kite tengok lagi....
macam mane gelagat manusie berpose ye!!....
Mintak Maap Daghi Soghang Yahudi

Mintak Maap Daghi Soghang Yahudi

STATEMENTS BY CHELSEA FC AND MALAYSIAN FA

Posted on: Fri 29 Jul 2011
Chelsea Football Club has received the below statement from the Malaysian FA following our representations to them regarding the abuse Yossi Benayoun received in last Thursday's game against the Malaysian XI.


Chelsea FC statement:
'We appreciate the prompt attention the Malaysian FA (MFA) has given our complaint.

Chelsea Football Club is committed to eradicating all discriminatory behaviour from the game and urges the MFA to take appropriate steps to stamp out this type of behaviour in future.

The club and Yossi accept the apology, and the matter is now closed.'



FOOTBALL ASSOCIATION OF MALAYSIA

COMPLAINT BY CHELSEA FC

With regards to the above matter, the Football Association of Malaysia wishes to issue the following statement:

The FA of Malaysia have received a complaint from English Premier League side Chelsea FC over alleged racist abuse targeted at Israeli midfielder, Yossi Benayoun, during a friendly match with the Malaysian XI in Kuala Lumpur on 21st July 2011.

From our initial observations, if such an incident took place, it would have involved a small section of spectators at the match and this surely does not reflect the feelings of the majority of fans in this football loving country.

The FA of Malaysia would like to strongly register that we do not condone any form of racism in football. If such an incident did happen, we would like to apologize to the player concern, and also to Chelsea FC.

Thank you.

Statement kat ateh (atas) ni awok ambik daghi (dari) Website Rasmi Chelsea FC.....
disebabkan soghang (sorang) Yahudi yang di boo oleh penyokong Malaysia mase game prenli Malaysia IX vs Chelsea....
FAM 'terpakse' keluo kan memo mintak maap pade Chelsea....

awok tak tau nak cakap ape....
same ade ndak setuju dengan tindakan penyokong yang boo Mamat Yahudi tu....
atopon setuju dengan tindakan FAM mintak maap pade Mamat tu & Chelsea....

bukan ape....
mase awok bace memo mintak maap daghi (dari) FAM pade Mamat Yahudi & Chelsea tu....
awok terbayangkan Palestin...

macam mane oghang2 (orang) Palestin dibunoh sesuke hati....
macam mane kanak2 yang tak berdose menjadi korban keganasan Yahudi...
dan macam mane jugak oghang2 (orang2) Palestin menjadi mangse ateh (atas) 'latihan' Perang yang dibuat oleh Yahudi....

entah le....
pade awok senang.....
sebelom Chelsea ni dibagi masok ke Malaysia ni.....
kome elakkan le bende2 yang bulih jadi isu sensitif macam kes mamat Yahudi ni le....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss