4. Gua Tempurung

Suasane dalam Gua Tempurung....
caghi mane awok!?


Entri ini adalah sempena Tahun Melawat Perak 2012 nanti....
dan Gua Tempurung meghupekan (merupakan) salah satu daghi (dari) 10 Ikon Pelancongan Perak......
Walopon udah biase dengo name Gua Tempurung...
awok ghase (rasa) tak ghamei (ramai) yang tau pasei pakej2 yang ditawarkan kat sini........
pasei sejaghah (sejarah) Gua Tempurung ni kan???

Ni awok ambik bulat2 daghi Brosur yang ade kat opis awok....
awok tak edit..... dan tak tuko langsong ayatnye...
jangan maghah (marah) le kalo udah bercampo Bahasa Melayu dengan Bahasa Inggeris!


Gua Tempurung berukuran sepanjang 1.9km dan berusia lebih dari 400 juta tahun ini terletak di Lembah Tempurung berhampiran Gopeng, Perak iaitu kira-kira 25km ke selatan Bandaraya Ipoh, ibu negeri Perak.

Ia merupakan gua batu kapur semulajadi dan mempunyai lima buah kubah raksasa dengan bahagian atasnya berbentuk seperti tempurung kelapa di mana lima buah kubah raksasa ini dijadikan lokasi lawatan utama bagi pengunjung yang datang ke Gua Tempurung.

Di kawasan ini juga terdapat sebuah sungai sepanjang 1.6km yang mengalir melalui gua di dalam Gua Tempurung.

Peta Lokasi Gua Tempurung
Waktu Operasi:
Setiap hari jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang
Jumaat : Ditutup sementara mulai jam 12.30 tengahari hingga 2.00 petang

Pilihan Kembara:

1. Golden Flowstone Tour:
An easy and exciting tour of about 40 minutes. A journey form the entrance to the golden Flowstone (Platform 2) and back. Entrance fee: adult-RM6.00 and children (below 12 yrs) RM2.50

2. Top Of The World:
A slightly strenuous journey for about 1 hour 45 minutes from the entrance to the Top of The World Cavern (platform 5) and back. Entrance fee: adult-RM9.00 and Children (below 12 yrs) RM4.50

3. Top Of The World & Short River Adventure: A 2 hour and 30 minute tour to The Top Of The World (platform 5), and back through the underground river. Entrance fee: adult RM11.00, Children (below 12 yrs) RM 6.50

4. Grand Tour:
A complete catwalk journey from the entrance with full-length underground river adventure. It is a very challenging and strenuous tour, and takes about 3 hours and 30 minute. Entrance fee: adult-RM22.00 and children-RM11.00

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi

APT Consortium Sdn Bhd
No 7 Medan Gopeng 3
Jalan Raja Dr. Nazrin Shah
31350 Ipoh, Perak, Malaysia

Tel: +605-318 8555
H/P : +6012-5928952 (Ms. Noorzuliana)
Fax: +605-318 8557
Email: enquiries@guatempurung.com
Website: www.guatempurung.com
Ghamei Polowe!

Ghamei Polowe!

Sampei saat dan mase ni...
polowe di blog awok ni udah mencecah 909 oghang (orang).....
walopon nampoknye macam ghamei (ramai)....
tapi tak bermaksod semuenye membace blog awok ni....

awok yang jenih (jenis) kalo awok polo deme...
baghu (baru) deme nak polo awok...
ade pulak yang memang jenih (jenis) suke blog oghang (orang)....
dengan haghapan (harapan) yang di polo tadi akan polo blog die...

awok sebenonye tak kesah pun pasei polo memolo ni...
tapi satu je.....
jangan le menipu bagitau yang kome udah polo blog tu....
padehei kome tak polo pun...
kunon2 nak sughoh (suruh) owner blog tu polo blog kite kan??? kan???

menipu macam ni senang beno owner blog tu datang kesan....
tak payah gune software canggih pun.....
dan tak payah gune trackking system hebat mane pun.....
tu daghi (dari) bilangan polowe pun owner blog udah tau......

apepun awok berteghimekasih (berterimakasih) pade yang sudi polo blog awok ni...
dan sudi pulak tinggei2kan komen2 yang membine untok blog awok yang tak sebeghape (seberapa) ni...
Terima kasih...terima kasih ... terima kasih (pinjam tagline Hafizal Hamad RTM 1)...
Ape bagoihnye Melancong???

Ape bagoihnye Melancong???

Bile disebot pasei melancong.....
Ade yang skeptikal.....
Sebabnye bile disebot melancong, bermakne deme kene keluo duit untok berbelanje......
Bese le bile nak keluo duit sendighi ni jenoh sikit.,....

Jadinye awok cadangkan pade yang tak beghape berwang macam awok ni......
Kome buat due tabongan.....
Satu untok simpanan mase sesak kome....
Dan satu kome simpan untok digune pergi bercuti.....

Kome sedo tak, dengan melancong kite sebeno nye dah menyumbang pade ekonomi negare????
Macam mane tu????
Dengan melancong, kome akan berbelanje.....

Dan bile berbelanje, kome dah buatkan duit kite bergeghak.....
Daghi satu tangan ke satu tangan dan akhirnye ade yang kene bayo cukei.....
Antaghe nye kite le, cukei2 yang kite bayo tu le digunekan untok pembangunan dan perbelanjaan negare....
Pengusahe2 ato pemilik produk pelancongan kompem akan naiktaraf kemudahan dan lokasi taghikan pelancongan yang ade.....
Kite jugak yang untong.....

Tapi yang pentingnye, dengan melancong kite dah dapat tenagkan minda dan otak kite yang penat berkoje ni haaaa.....
Hubungan silaturrahim pun dapat dieghatkan.....
Kan pahale tu!.....

Jadinye..... Pergilah Melancong!!
Solat & Rekreasi ....Mudahnye

Solat & Rekreasi ....Mudahnye


Awok suke dengan semue ektibiti rekreasi....
tak kighe (kira) le melancong ke...
ektibiti lasak macam panjat gunong, berkhemah dan ape saje ektibiti rekreasi.....
memang awok gemo....

tapi satu je yang awok peghatikan (perhatikan)....
ghamei (ramai) bile udah terlibat dengan ektibiti macam ni...
bab2 bersolat selalu deme lupe.....
dan kalo yang ingat pun...
akan rengan2 kan bab bersolat.....

padehei (padahal).....
Allah dah bagi kemudahan untok kite bersolat...
pade yang ghase (rasa) susah ndak ikot waktu masoknye solat....
Allah dah bagi kemudahan dengan kome bulih je menjamakkan solat kome....
Zohor dengan Asar....Maghrib dengan Isyak....

ade pulak yang kate sebab ayo (air) takde....
payah deme ndak berwuduk...
ate..... kome bulih bertayamum....
ade jugak yang kate sebab tak tau kat mane aghah (arah) kiblat...

ishhh...... ade je alasan maleh (malas) ndak bersolat ye...
selalu kan kome yang bese (biasa) masok hutan bawak kompas???
ate gunekan le kompas kome tu....
tapi kalo kome ndak tau lebih lanjut pasei (pasal) aghah (arah) kiblat mase dalam hutan...
kome bulih ke sini ---> Islamic Tourism Centre

Jadinye takde le alasan untok merengankan pasei solat mase kite berekreasi ....
jangan sampei ektibiti rekreasi kite mendatangkan dose pade kite.......

P/S: Pesanan untok semue dan dighi sendighi ....
Intense Debate

Intense Debate

Awok dulu peghenah (pernah) gunekan Intense Debate mase mule2 aktif berblog....
tapi kedian awok buang intense debate disebabkan komen2 lame kengkawan tak dapat ditengok di entri2 yang ade...
walopon awok masih lagi bulih tengok di blogger.com....

tapi bile awok kenangkan akan 'keliatan' awok menjawab komen kengkawan...
awok kembali gunekan Intense Debate....
mudah....sebabnye dibawah komen kengkawan...
awok bulih je komen berdasarkan komen kome yang sebelom tu.....

awok bukan nak promote pade kengkawan....
tapi kalo kome jenih (jenis) yang maleh (malas) baleh (balas) komen kengkawan tu...
elok le bertuko gune Intense Debate....

Tips Jimat Elektrik


Bese (biasa) yang kite dengo....
deme sughoh (suruh) kite kughangkan (kurangkan) gune lektrik....
minimumkan penggunaan peghalatan (peralatan) yang gune letrik....
dan terbaghu (terbaru) kerajaan keluokan aghaghan (arahan) pade semue jabatan kerajaan agar setting ekon (aircond) ke tahap 24 darjah celcius je....
dan ade jugak yang saghan (saran) kan kome agar beli peghalatan (peralatan) yang jimat elektrik......
semue tu betoi.....

tapi tau tak kome....
yang sebeno2 nye mudah sangat nak jimat lektrik ni....
awok tau ni pun lepaih (lepas) awok tengok ceghite (cerita) Oprah....

Oprah ade menjemput soghang awek ni ke rancangan die....
awek ni berceghite (bercerita) peghihei (perihal) macam mane die jimatkan letrik kat ghumah (rumah) die...
kalo sebelom ni....bil letrik kat ghumah (rumah) die mencecah ribuan dollar....
tapi lepaih (lepas) die buat 'bende' ni....
die dapat jimat hampir sepaghoh (separuh) daghi (dari) bil die sebelom ni...

caghenye (caranya) macam ni...
tiap kali kome gunekan peghalatan elektrik....
kome pastikan yang kome cabot sekali plug peghalatan lektrik kome tu....
sebabnye.....

walopon kome udah off kan suis peghalatan lektrik kome tu, tapi kome tak cabot plug die....
yang sebenonye ....aghoih (arus) lektrik tu berjalan jugak.....
walopon kome ghase (rasa) tak banyak....
cube kome bayangkan....
kome bio kan plug kome 24 jam, 7 haghi (hari) seminggu.......30 haghi (hari) sebulan....dan 365 haghi (hari) setahun......

dan awok udah cube pun caghe (cara) ni...
dan memang betoi....
ade beze amaun bil lektrik ghumah (rumah) awok sebelom dan selepaih (selepas) awok gune caghe (cara) ni....

cube le!!!

P/S: awok alat2 jimatkan lektrik ni tak beghape (bearpa) nak percaye sangat!!!

FIesta Pelancongan Taiping 2011

Awok baghu (baru) je balik ke kampong wife awok semalam....
sepanjang jalan daghi (dari) Tol Changkat Jering awok terpeghasan (terperasan) kan bunting ni ....
jadinye haghi (hari) ni awok pun risik le pasei event ni....
ghupe2 (rupa2) nye...

Fiesta Pelancongan Taiping ni meghupekan (merupakan) acaghe (acara) yang dibuat oleh
TOURISM PERAK .... agensi dibawah Kerajaan Negeri Perak....
dengan kerjasame Majlis Perbandaran Taiping (MPT)....
ade Mini Konsert....ade Forum Perdana.... dan ade jugak acaghe (acara) permainan tradisional.....

jadi awok nak mengajak le...
sape2 yang ade di Taiping pade 29 - 30 Oktober 2011 ni....
ghamei2 (ramai2) le meghiahkan (meriahkan) Fiesta Pelancongan Taiping 2011 ni nanti....
acaghe (acara) ni nanti bulih kate Pra Tahun Melawat Perak 2011 nanti le ni....

mane acaghe (acara) yang kome ghase (rasa) sesuei kome join le.....
Posted by Picasa

3. Taman Negeri Royal Belum

Sg Tiang....
jangan kome ghiso (risau) .... penginapan disini dalam bentuk Hut....
3 oghang (orang) bulih muat ni.....

Ini dekat Sg Nam.....
penginapan yang cantek kat dalam hutan....
walopon dalam gambo ni nampak suram je....
tapi kalo kome tengok live......canteknye...

Pengangkutan utame di Taman Negeri Royal Belum....
Bot!!!!!!!!!!

Ini ayo teghojon (terjun) di Sg Ruok....
sebelom sampei ke Santuari Ikan tu...
kome bulih mandi kat sini....

Ini perkampungan oghang (orang) asal dekat Sungai Kejar...
deme dah biase dengan oghang (orang)....
tapi awas.....jangan sampei deme mule kate deme tak cukop makan.....
ade le akei (akal) deme nanti .....

Ini signboard ndak masok ke Sg Ruok.....
Kalo kome beghani (berani) bulih je nak mancing kat sini...
tapi kalo kene tangkap...
makan tak habeh le.....
mane idaknye.... dok dalam lokap....

Ektibiti yang best buat kat sini....
merakit le.....

In dekat Sg Ruok.....
Sg Ruok ni tempat Santuari Ikan,

Kalo kome udah sampei (sampai) ke Taman Negeri Royal Belum....
tak sah kalo kome tak sampei ke Sungai Kejar....
Sg Kejar ni meghupekan (merupakan) tempat paling hujong sekali di Taman Negeri Royal Belum....
disini jugak dikatekan tempat permulaan kepade Sg Perak.....

Semue gambo2 kat ateh (atas) ni mase awok ke sane tahun lepaih (lepas).....

Haa..... kome udah layan gambo kat ateh (atas) kan???
saje je awok letak berseleghak (berselerak) gambo2 kat ateh (atas) ni....
kali ni bace sikit je entri awok pasei (pasal) Taman Negeri Royal Belum.....
Ghasenye (rasanya) ghamei (ramai) yang tau pasei Hutan Belum ni.....
tapi awok ndak ceghite (cerita) jugak....
Terletak didaeghah (daerah) Hulu Perak ato lebih tepat lagi didalam kawasan Pengkalan Hulu....
Taman Negeri Royal Belum bersempadan dengan negara Thailand....

Hutan Belum dibeghi (diberi) taraf DIRAJA oleh Tuanku Sultan Perak Sultan Azlan Shah pade tahun 2003....
dan pade tarikh 17 April 2007, Kerajaan Negeri Perak melalui Enakmen Perbadanan Taman Negeri 2001 telah mewartakan Hutan Belum sebagei (sebagai) Taman Negeri Perak.....
Dan selueh (seluas) 117, 500 hektar kawasan Hutan Belum diisyhtiharkan sebagei (sebagai) Taman Negeri......

Menariknye lagi Taman Negeri Royal Belum mempunyai tiga daghipade 20 spesies
bunga terbesar dunia iaitu Bunga Rafflesia........
di mana salah satu nye dinamakan Azlanii sempena nama Sultan Perak, Sultan Azlan Shah......
Taman Negeri Royal Belum juge dikatekan hutan yang lebih tue daripada hutan Amazon, dan beghumo (berumur) 130 juta tahun.
Walopon Sarawak terkenei (terkanal) dengan Burung Enggangnye.....tetapi deme cume ade 9 spisis saje.....
sedangkan Taman Negeri Royal Belum ade semue 10 spesies burung enggang di Malaysia....
Kalo ceghite (cerita) bab binatang atopon haiwan........
kat sini bulih dikatekan ade semue binatang hutan hujan tropika........

Akhir sekali......
Udah name Taman Negeri Royal Belum...
bukan senang kome dapat masok ke sini.....
Pelancong tempatan yang ndak datang kesini, permit kemasukan mesti dipohon dari Perbadanan Taman Negeri sekurang-kurangnya seminggu sebelum lawatan
Pelancong asing pulak permit ke Taman Negeri Royal Belum ini perlu dipohon sekurang-kurangnya dua minggu sebelum lawatan....
dan bile kome udah ade kat sane.....
jangan terkejot kalo tibe2 Askar tahan bot kome.....
untok buat pemegheksaan (pemeriksaan).....

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi
Perbadanan Taman Negeri : +605-7917858
USA gelak..... Israel seronok!

USA gelak..... Israel seronok!


Al - Fatihah untok Allahyarham Muammar Gaddafi....
walopon saat2 akhir ni die dikenang sebagei diktator.....
tetapi sebagei seoghang (seorang) Islam die layak dilakukan sebageimane seoghang (seorang) Islam dilayan....

Dulu die penah disanjong sebagei (sebagei) seoghang (seorang) yang tidak takot pade Barat....
die juge dianggap hero dunie Islam....
tapi itu dulu....
bile udah lame berkuase.......

lain pulak jadi nye......
dulu....
Amerika dengan Israel paling bengang dengan die....
sekaghang (sekarang).....
USA kuat gelaknye........
Israel pulak seghonok (seronok) berpesta menyambot kematian die....

Al-Fatihah!!

2. Taman Herba Negeri Perak






antaghe gambo2 menarik di Taman Herba Negeri Perak....

kakyong
said...

Tman Herba negeri perak tu kat mana ya...

huhuuuu, malu eh teman org Ipoh tp tak tau.. uhukk


Sebelom ni awok ade up kan entri pasei 10 ikon Pelancongan Perak.....
dan KakYong ade bertanyekan pade awok pasei Taman Herba Negeri Perak.....
Blogger
Sebagei menjawab soalan Kak Yong ....
ni awok ceghitekan (ceritakan) serba sedikit pasei (pasal) Taman Herba Negeri Perak ni ye...

Taman Herba Negeri Perak ni terletak di kawasan Kg Kepayang, Simpang Pulai......
kalo kome daghi (dari) Lebuhraya PLUS....
kome keluo susur Simpang Pulai.....
ke kighi (kiri) lepaih (lepas) daghi (dari) Pekan Kg Kepayang dan sebelom kome sampei ke Terminal Makanan Negara (TEMAN) Simpang Pulai....
kome akan jumpe lampu isyarat Simpang tiga (3) ......

ke kanan kome akan ke Batu Gajah (melalui Kellie's Castle).....
Taman Herba Negeri Perak ni terletak betoi2 di sebelah kanan kome tu je......
dekat sangat dengan jalan beso....
ok...ok...berbalik pade ceghite (cerita) Taman Herba Negeri Perak ni....

Taman Herba Negeri Perak ni luehnye (luasnya) 22 hektar......
kat sini kome name je ape jenih (jenis) herba kome ndak....
semue ade....
bile bercakap pasei herba ni....kompem le tumbuh2an yang menyehatkan badan kome dan jugak digunekan untok tujuan perubatan dan kosmetik........

Pade yang kaki pancing pun......
macam kome tengok kat ateh (atas) tu......
kome bulih le lepaih (lepas) kan geram kome kat sini.....
ikan fresh le katekan....... makan pulak herba je....
tapi bukan free ye......untok 3 jam kome kene bayo (bayar) RM10.00

dan lupe pulak awok nak kabo...... caj masok kesini untok dewase adalah RM2.00 ....
sementaghe (sementara) kanak2 pulak dikenekan RM1.00 ....
dan untok kome ndak makan...
kat luo (luar) (tepatnye dekat pintu masok) Taman Herba Negeri Perak ni ade gerai untok kome menjamu seleghe (selera).......

Tak pueh (puas) lagi???....
kome hubungi nombor kat bawah ni....
bercakap dengan Puan Mariam.......

Jabatan Pertanian Negeri Perak
Batu 1, Jalan Batu Gajah,
Kampung Kepayang,
31300 Batu Gajah,Perak

Tel : +605-3572290

1. Homestay Sg Klah, Sungkai Perak

Awok baghu (baru) je lepaih bertugeh (lepas bertugas) di Homestay Sg Klah, Sungkai...
kali ni awok terlibat mengkoordinasi kumpulan daghi (dari) Homestay Perlis....
deme datang ke sini bertujuan nak belajo dengan Homestay Sg Klah......
walopon deme pun udah lame dalam bidang pengurusan Homestay....
tapi sebagei tambahan ilmu yang deme ade....

takpele....
kome layan je le gambo2 kat bawah ni...

tu kome nampak ape bende tu???
tu deme tengah megheboih (merebus) telor.....
kat situ siap ade juei (jual) telor tak masak lagi...
4 bijik RM2.00 .....

punye le lahap deme makan....
sedap kate deme......
kalo kome ndak tau....
kome kene datang sendighi (sendiri)....

Pade yang ade hati keghaih (keras), cekal.......
kome bulih le ghendam (rendam) kaki kome dalam ayo paneh (panas) ni...
tu nampak lumut yang ade tu???
elok tu untok kulit...

Kalo kome ke Taman Rekreasi Air Panas (TRAP), Sg Klah ni...
kalo kome ndak info yang banyak....
kome caghi (cari) staff kat situ yang name nye Haji Said...
Kami semue panggei (panggil) die Pak Said...
banyak ceghite (cerita) die pasei (pasal) tempat ni...
dan jugak bende2 bergune kat sini...

Yang belah kanan tu bulih le kome panggei (panggil) kafeteria....
ni kighe (kira) tempat masok sebelom ke kolam ayo paneh (air panas) dan seanike bende kat dalam ni....
tapi kalo kome daghi (dari) Felda Residence....
tempat ni meghupekan (merupakan) tempat hujong sekali.....
maklomle....laluan daghi (dari) Felda Residence dekat je dengan TRAP ni...

Ektibiti haghi (hari) pertame deme kat Homestay Sg Klah ni....
ektibiti senam seni.....
jenoh le..... Instruktor pulak daghi (dari) Kementerian Kesihatan Sungkai...

Kalo oghang (orang) kampong...
Teng - teng ni biase je......
tapi pade oghang (orang) bando....
bende ni bende yang paling seghonok (seronok) ndak main....
eleh....yang asei (asal) kampong pun.....
udah beso2 ni takde mane nye kome dapat main bende ni....
macam deme ni...inile mase deme lepaih (lepas) geram!!!!
selain tu.....acaghe (acara) boling buah nyo (kelapa), congkak dan batu seremban jugak dibuat same...

Tu...udah tertere no telepon Homestay Sg Klah.......
kalo kome ndak mengelak daghi (dari) menginap di Felda Residence yang yang kome ghase (rasa) mahei (mahal)....
ini le tempat yang kome bulih hubungi....
bukan ape...
kome bulih kawtim rege (harga) dengan deme....
tapi kalo dapat teghoih (terus) nombor pengusahe homestay lagi cantek......
dengan rege (harga) berpatotan......
ni awok letak nombor telepon salah soghang (sorang) pengusahe homestay kat sini...
Acu @ Puan Faizah : 017-505 4226 .....



Antaghe (antara) peserta Program Homestay Perlis 2011 ke Homestay Sg Klah.....

nanti2 awok uplod lagi gambo lain...
10 Ikon Pelancongan Perak

10 Ikon Pelancongan Perak


Bersempena dengan Tahun Melawat Perak 2012 nanti....
awok bercadang nak buat entri pasei tempat2 menaghik (menarik) di Perak.....
sebenonye sebelom ni awok ade buat entri2 tempat pelancongan mengikot daeghah (daerah)....
tapi tergendale sekejap bile awok bizi 2 - 3 menjak ni .....

kali ni awok nak tumpu dulu pade 10 ikon pelancongan negeri Perak dulu...
baghu (baru) le awok akan sentoh tempat2 menaghik (menarik) ikot daeghah (daerah) yang ade kat Perak ni....
dan kalo bulih awok nak kan cadangan daghi (dari) kengkawan semue....
bagi cadangan kat mane di Perak ni tempat yang kome ghase (rasa) menaghik (menarik)...

dan awok akan caghi (cari) ape saje info berkaitan dengan tempat yang kome cadangkan tu.....
tapi macam awok tulih (tulis) kat ateh (atas) tu....
awok akan tumpu dulu pade 10 Ikon Pelancongan Negeri Perak dulu ye....
lupe nak kabo 10 Ikon Pelancongan Negeri Perak ni dipilih oleh semue pehak yang berkaitan dengan Pelancongan di Negeri Perak dan juge dipersetujui oleh pehak Kementerian Pelancongan Malaysia.....

kat bawah ni awok nyatakan 10 Ikon Pelancongan Negeri Perak....
1. Taman Negeri Royal Belum (Hulu Perak)
2. Hutan Paya Laut Matang (Larut, Matang Selama)
3. Gua Tempurung (Kampar)
4. Taman Herba Negeri Perak (Kinta)
5. Sungai Klah Hotsprings Park (Tapah)
6. Pulau Orang Utan, Bukit Merah Laketown Resort (Kerian)
7. Zoo Taiping & Night Safari (Larut, Matang Selama)
8. Ipoh - The Limestone Wonder (Kinta)
9. Lumut & Pulau Pangkor (Seri Manjung)
10. Kuala Kangsar Bandar Diraja (Kuala Kangsar)
Bisnes Online

Bisnes Online

Gambo ehsan gugel...

Bisnes Online......
Ghamei (ramai) yang udah terlibat dengan bisnes secaghe (secara) online...
Awok cukop respek pade blogger yang buat bisnes secaghe (secara) online.....
tak kighe (kira) le ape bende yang kome juei (jual)...

selagi tak bercanggah dengan undang2 dan halei (halal)....
kome juei (jual) le.....
bagoih (bagus) bisnes online ni......
pade yang buat secaghe (secara) part time...

ini le peluang kome ndak tambah pendapatan....
sambei2 (sambil2) kome buat koje hakiki kome...
ade jugak side income yang kome dapat....
koje pun mudah je.....
kome jugak tak perlu menyewa kedai untok pamerkan baghang (barang) jualan kome tu...
yang penting gambo baghang (barang) yang kome juei (jual) tu....

kome cume perlu iklankan baghang (barang) yang kome juei (jual) tu di internet....
lepaih (lepas) tu kome kene ghajin (rajin) promote website, blog atopon pesbuk tempat kome juei (jual) baghang (barang) kome tu....
yang tukang ngato (hantar) baghang (barang) kome pun bukannye kome...
tapi poslaju atopon (ataupun) perkhidmatan kurier yang kome pilih...

yang kome kene buat lagi...
yakinkan bakei (bakal) pembeli yang deme bakei (bakal) dapat sebijik macam yang kome juei (jual) tu...
maklomle...
juei (jual) atas talian ni.........
bukan semue nye jujo (jujur).....
dan bukan semue jugak yang membeli nye jujo (jujur)....

apepun tepuk dade tanye iman kome....
dan yang penting jugak...
berjuei (jual) beli dengan berhemah....
kalo bulih untong tu bio (biar) le jadi no 2......
niat bio berniage ikleh (ikhlas)...
baghu (baru) le oghang (orang) ndak datang lagi membeli dengan kite.....
Mode : Rehat

Mode : Rehat

Name pun haghi (hari) cuti.....
ini le peluang kite ndak bersame dengan keluarge.....
ini jugak le peluang kite ndak meghapatkan (merapatkan) hubungan keluarge....
ini jugak le peluang kite ndak ber'manje2' dengan bini .... hehehehhe
ini jugak peluang kite ndak mengemaih (mengemas) ghumah (rumah), motokar........

kite lupe kejap hei2 (hal2) dunie ni...
lupekan pasei bajet 2012...
banyakkan ektibiti dengan keluarge....
ok mohhhhhhhhhh
Entri Santei sambei layan Belanjawan 2011

Entri Santei sambei layan Belanjawan 2011

Errr..... Bajet udah jadi Belanjawan balik ye???
idak le awok tau....
tapi bagoih (bagus) le.....
gune Bahasa Melayu kite....

Awok tertunggu2 ape yang seghonok (seronok) belanjawan kali ni...
Kome pun same kan???

Al-Hijab


Awok memang udah lame tak tengok wayang......
dan semalam...
tak peghenah2 (pernah2) Mem awok ngajak nengok wayang....
agaknye sebab awok dengan Mem tinggei (tinggal) berdue la kot.....
anak2 sume udah pos ke kampong Mem awok.... hehehe

Malam tadi awok dengan Mem tengok la ceghite (cerita) Al-Hijab...
TGV Jusco Kinta City, Ipoh jadi pilihan.....
setatnye pukoi 11.00 malam...
perghhhh....memang thrilll....... tengok pulak ceghite (cerita) hantu....

ceghite (cerita) seram lakonan Piere Andre dan arahan pun die yang buat.....
memang daghi (dari) mule sampei ke sudah ceghite (cerita) ni tak habeh saspen nye....
ditambah dengan skor muzik yang kene pade tempat nye....
buatkan penonton bertambah berdebo...

Al-Hijab ni mengisahkan si Rafael (Piere le ni)......
pelakon yang mendapat tawaran berlakon ceghite (cerita) seram 'Jalan Mati'...
tapi dalam mase same...
die memang takde feel takot langsong....
macam mane le die nak menghayati lakonan die tu nanti kan....

macam2 caghe (cara) die buat.....
sampei pegi ke Quarters lame polis ateh (atas) bukti yang terbio......
punye le hantu tu udah muncoikan (munculkan) dighi (diri) ....
si Rafael ni hapah pun idak takot......

sampei le die dapat SMS misteri daghi (dari) Mak Itam....
(errr....part ni le yang awok ghase (rasa) lawak sikit.....tetibe je dapat SMS ye......)..
Mak Itam ni macam bomoh jugak le tapi die gune ayat Al-Quran....
dan die ni le yang bukak kan si Hijab Rafael agar dapat tengok hantu....

dah dapat tengok.....
dei ghase (rasa) seghonok (seronok) pulak....
daghi (dari) sini le macam2 chantu die jumpe...
padan muke die....
oghang (orang) punye le tak nak tengok hantu...
die mintak ndak tengok hantu.....

sampei ke sudahnye...
besok pagi2 lepaih (lepas) die udah jumpe semue hantu tu...
die teghoih (terus) ke ghumah (rumah) Mak Itam dengan haghapan (harapan) Hijab die ditutop balik.....
sebabnye hanye Mak Itam je yang bulih buat...sebab die yang bukakkan Hijab si Rafael ni.....
dan klise ceghite (cerita) Melayu......
Mak Itam udah meninggei (meninggal) mase Rafael ni sampei ghumah (rumah) Mak Itam...

P/S: lagi satu yang awok ghase (rasa) macam berlebih tu...sebabkan awek Rafael si Qis dengan famili die....sikit punye moden ke.......ishhh...macam tak realistik pulak....
Bajet 2012 - Harapan dan Tumpuan Oghang

Bajet 2012 - Harapan dan Tumpuan Oghang

Bajet 2012 bakei (bakal) dibentangkan di Parlimen pade haghi (hari) Jumaat ni...
macam biase le setiap haghi (hari) Jumaat pertame bulan Oktober adalah haghi (hari) Bajet akan dibentangkan.....
macam2 spekulasi udah berlegar di internet dan jadi buah mulot ghakyat (rakyat).....

dan oghang (orang) yang paling jadi tumpuan mase tu...
kompen le PM kite....
meghangkap (merangkap) Menteri Kewangan Malaysia...
jenoh le die mace (baca) buku Bajet 2012 yang tebei (tebal) tu.....

kalo yang koje gomen....
macam biase, bende pemes (famous) adalah pasei Bones dengan Naik Gaji....
leh (last) sekali gaji naik mase zaman Pak Lah dulu...
kecuali Polis dengan Askar... deme udah biase naik2 gaji ni...

kalo yang sektor swasta pulak...
macam biase...
pengecualian cukei yang deme mintak...
bukan ape....
bile cukei dikecualikan, untong deme banyak le sikit...
biase le oghang (orang) berniage....
untong jadi keutamaan....
name pun sistem kapitalis....

dalam mase yang same...
semue oghang (orang) ternanti2...
ape insentif baghu (baru) yang bakei diperkenalkan keghajaan (kerajaan)....
atopon tambahan pade insentif yang sedie ade....

P/S: awok paling setuju bab2 cukei ghokok (rokok) dengan cukei Arak ni dinaikkan selalu.... 300 ke 400% pun takpe....heheheh..patotnye makin naik.....makin kughang (kurang) le oghang (orang) beli........

Atok dengan cucu nye....






Gambo di sebelah kighi (kiri) ....
gambo yang lame tu...
adalah gambo arwah ayah awok mase kecik dengan kakaknye (mak Long awok).....
sementaghe (sementara) gambo disebelah kanan pulak...
adalah gambo anak2 awok....
si Kakak (anak sulung awok) dengan si Abang (Amsyar anak no2 awok)....

kesahnye....
awok nak tunjokkan betape arwah ayah awok...
iaitu tok kepade Amsyar....
muke mase keciknye....
ade igheh2 (iras2) anak jantan awok ni......

saling tak tumpah...
cume si Amsyar mate nye sepet sikit.....
Arwah tok nye tak sempat ndak tengok bebudak ni ....
sebabnye tok bebudak ni meninggei (meninggal) pade tahun 2005.....
iaitu tahun same awok kawen dengan Mem awok.....

Pade Ayahanda Haji Azimi Abdul Aziz....
Tenanglah dikau disane......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss