6) Pulau Orang Utan, Bukit Merah Laketown Resort



Entri Tahun Melawat Perak 2012
10 Ikon Pelancongan Perak

1. Taman Rekreasi Air Panas, Sg Klah
2. Taman Herba Negeri Perak
3. Taman Negeri Royal Belum
4. Gua Tempurung
5. Zoo Taiping & Night Safari

Errr.... saje awok selitkan gambo anak daghe awok dengan sepupu die....
gambo ni sebenonye kat Bukit Merah....
sebelom nak ke Pulau Orang Utan tu lee...

Awok sambong lagi entri Tahun Melawat Perak 2012 awok ni...
macam kome tau entri2 awei (awal) ni semuenye berkaitan dengan 10 Ikon Pelancongan Perak....
dan bile entri yang bersifat informasi ni...
awok ambik direct daghi (dari) brosur yang ade kat awok...
makenye bahase nye awok takkan edit sikit pun....

Untok entri kali ni ....
awok tumpu pade Pulau Orang Utan, Bukit Merah Laketown Resort.....
yang terletak di Bukit Merah, Gunung Semanggol...

Pulau orang utan ini berkeluasan kira-kira 14 hektar,merupakan yang pertama seumpamanya di dunia.
Pulau ini berada di dalam kawasan Bukit Merah Laketown Resort dan hanya 5 ekar digunakan untuk tujuan pemuliharaan, pembiakan dan tempat perlindungan di mana orang utan bebas berkeliaran.

Banyak terdapat di Malaysia dan Indonesia,orang utan ini adalah spesies beruk terancam dan akan dilepaskan ke dalam hutan selepas melalui program pemulihan khas.
Untuk ke Pulau Orang Utan,masa yang diambil hanya 10 minit dengan menggunakan feri khas dari Bukit Merah.
Pulau ini menempatkan bayi orang utan yang dapat dilihat tidur dalam buaian,memeluk anak patung dan memakai lampin pakai buang serta diawasi oleh pasukan perubatan khas.

Bagi orang utan dewasa yang membina tempat tinggal di luar kawasan lindungan,pengunjung dapat melihat spesies ini melalui laluan 100-meter yang bertutup yang dibina khas.
Taman ini dibuka bermula seawal jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang setiap hari.
Perkhidmatan feri yang disediakan pula akan berangkat setiap setengah jam pada hujung minggu dan 45 minit pada hari bekerja.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi

a) Bukit Merah Laketown Resort,
Jalan Bukit Merah,
34400 Semanggol, Perak

Tel: +605-8908888
Fax: +605-8908000
E-mel : sales@bmlaketown.com.my
Website: www.bukitmerahresort.com.my

Ke Mesir Akhirnye!!

Sape2 yang peghenah (pernah) ikot blog awok ni....
mesti peghenah (pernah) terbace pasei adik ipor awok yang belajo di Maahad Tahfiz Al-Quran Wal Qiraat ADDIN ato name pendek nye MTQ awei (awal) tahun 2011 ni.....
kalo tak ingat kat bawah ni kome klik je le....
Posting no 2
Posting no 3

Sepatotnye tahun ni adik ipor awok kene ambik PMR......
tapi adik ipor awok ni dapat oper (offer) belajo di Mesir....
ceghite (cerita) nye macam ni....
lepaih (lepas) belajo di MTQ ...
adik ipor awok balik belajo di Maahad Ehya As-Syarif di Gunong Semanggol...

kendian ....
abang deme ni rekemenkan name adik ipor awok ke Maahad Tahfiz Tarbiah Al-Ummah di Batu Kurau...
Maahad ni dibawah kelolaan Ustaz Manolito Dahlan....
Ustaz ni sebelom ni Pegawai di Jabatan Agama Islam Perak...
tapi beghenti (berhenti) sebab nak ughoihkan (uruskan) Maahad Tahfiz yang die kelole....
kebetolan pulak Maahad ni ade progrem dimane hanye pelajar terpilih dapat belajo di Mesir....
dan pelajar2 ni kene lalui exam dan temuduge sebelom berjaye.......
dan Alhamdulillah... adik ipor awok tercalon.... dan terpilih akhirnye....

di Mesir nanti ni...
adik Ipor awok akan belajo di Sekolah yang dibawah kelolaan Family Association of Al-Azhar Student (FAAST) yang terletak di Bando Nasr, Mesir...
ghupenye (rupanya) sukatan pelajaghan (pelajaran) disane mengikut sukatan pelajaghan (pelajaran) agame di Malaysia cumenye dibawah persekitaran negara Arab ....

pukoi ghate (rata) adik ipor awok bakei (bakal) beghade (berada) disane adalah selame 10 tahun....
3 tahun untok sukatan edadi (errr...betoikan awok kalo awok salah)...
2 tahun untok sukatan thanawi......
sambong Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) ... awok tak ingat beghape (berapa) tahun...
dan disudahkan dengan pengajian di Universiti Al-Azhar ...Insyallah.....

Adik Ipor awok mase di KLIA...
berlepaih (berlepas) pade 31 Oktober 2011 yang lepaih (lepas)....


Adik Ipor awok dengan Mak Mertue awok (mak die le tu)....dan kakak2nye...

Ibu yang bakei (bakal) terpisah dengan anaknye selame 10 tahun...

P/S: awok satu je......
moge adik ipor awok ni balik dan menjadi oghang (orang) Islam yang berjaye...
dan bulih pulak mendidik Muslim yang lain....

Rasuah ato Imbohan

Kome bace ape yang tertulih (tertulis) dalam gambo tu....
Ini kes pagi tadi...
awok download daghi (dari) pesbuk kawan awok....

ceghite nye (ceritanya)...
HQ awok udah berpindah daghi (dari) PWTC ke Putrajaya...
jadi tempoh bebeghape (beberapa) bulan ni....
sape2 yang ghase (rasa) jauh....

bulih le naik beh (bas) yang disediekan di PWTC...
tapi dengan syaghat (syarat) pukoi 7 udah terpacak di PWTC....
sape lambat...naseb le...

drebar ni suke bukak radio Sinar FM tetiap pagi...
tapi disebabkan line ato coverage ato frekuensi nye tak beghape (berapa) cantek...
memang sakit telinge le sape yang dengo....

tapi drebar ni buat nohen (tak tau) je....
die teghoih (terus) je pasang radio....
dan sudahnye.....yang naek beh (bas) tu buat sughat (surat) layang...
tapi yang lawak nye.... ade RM pulak dalam sughat (surat) ni...
errr.... ini kighe (kira) rasuah ke imbohan ni???
kome ghase?? (rasa???)

Kellie's Castle - Tawaran Sebutharga


Kellie' Castle yang bersejarah!!

Majlis Daerah Batu Gajah (MDBG) baghu (baru) keluo kan eklan.....
sape2 yang berminat untok mengusehe dan mengurus bangunan bersejarah Kellie's Castle diminte untuk mengemukekan keghoteh (kertas) cadangan pade MDBG......

syaghat2 (syarat) nye macam kat bawah ni....

Iklan Cadangan Mengusaha dan Mengurus Bangunan Bersejarah Kellie's Castle di atas Lot 48436, Mukim Sungai Terap, Daerah Kinta Perak Darul Ridzuan

1. Tawaghan (tawaran) dipelawe kepade syaghikat2 (syarikat2) berdaftar dengan Kementerian Kewangan dan bertaraf Bumiputera yang berkeupayaan daghi (dari) segi kewangan serta berpengalaman dalam bidang pelancongan.

2. Keghoteh (Kertas) cadangan yang telah lengkap hendaklah dimasukkan ke dalam sampul berlakri, bertulis tajuk dan nombor tawaran serta dialamatkan kepade :-

YANG DIPERTUA MAJLIS DAERAH BATU GAJAH JALAN HJ ABDUL WAHAB 31000 BATU GAJAH PERAK DARUL RIDZUAN

3. Keghoteh (Kertas) cadangan hendaklah dihantar sebelum 17 November 2011 Jam 12.00 tengahaghi (tengahari)...

Syarat-Syarat AM

Yang perlu ade dalam Keghoteh (kertas) cadangan kome :-
1. Maklumat Lengkap Cadangan
- Pendahuluan/ latar belakang cadangan
- Tujuan
- Objektif
- Pengurusan Syarikat
- Pengalaman Syarikat
- Komponen Pembangunan
- Strategi dan promosi
- Tarikan Pelancongan
- Isu dan Masalah
- Balasan kepade Majlis Daerah Batu Gajah (MDBG)

2. Kedudukan Kewangan
- Penyata Kewangan Syarikat (3 bulan terakhir)
- Kos Operasi
- Kos Penyelenggaraan
- Sumber Pembiayaan (serta sokongan pembiayaan)
- Caj Tiket

Haaa.....ape lagi kome...
sape yang mampu dan ade kampeni sendighi (sendiri) dan layak macam syarat2 kat ateh (atas)....
ini le peluang kome ndak ughoihkan (uruskan) lokasi pelancongan yang selalu dikunjongi pelancong dalam dan luo negare........

5. Zoo Taiping & Night Safari

Entri Tahun Melawat Perak 2012
10 Ikon Pelancongan Perak

1. Taman Rekreasi Air Panas, Sg Klah
2. Taman Herba Negeri Perak
3. Taman Negeri Royal Belum
4. Gua Tempurung

Macam bese ....
awok ambik daghi (dari) brosur yang ade kat opis awok....
jangan malu....jangan segan bace ye....
Baghu (baru) je menyambut ulangtahun ke 50 penubohan deme......
Zoo Taiping teghoih (terus) unggul sebagei pusat perlindungan haiwan yang tertue Malaysia....
Sebelum ni pun awok ade up kan entri pasei Jubli Emas 50 Tahun Zoo Taiping ......




Zoo Taiping terletak di antara Taman Tasik Taiping dan kaki Bukit Larut menempatkan pelbagai jenis hidupan liar sama ada tempatan atau eksotik.
Persekitarannya yang subur dan redup amat sesuai untuk kunjungan seisi keluarga. Zoo ini telah dibuka semenjak tahun 1961 merupakan zoo tertua di Malaysia dan satu-satunya zoo di utara Semenanjung Malaysia.

Pengunjung dapat menikmati pemandangan eksotik dan suara hidupan liar di dalam persekitaran semulajadi dengan sungai,tasik dan pelbagai spesies flora dan fauna.
Terdapat lebih 180 spesies fauna yang secara keseluruhannya berjumlah 1300 termasuklah burung,mamalia dan reptilia dapat dilihat dalam kandang dengan “Konsep Terbuka”.

Kandang ini direka menyerupai habitat semula jadi hidupan ini dan rekaannya diterima baik oleh orang ramai. Antara hidupan liar di sini termasuklah spesies terancam seperti helang jeragat (Brahmini Kita/Halistur Indus),beruang madu (Helactus Malayanus),harimau kumbang hitam, Orang Utan,gajah Malaya dan harimau. Di sini terdapat juga haiwan yang dibawa dari luar negara seperti singa Afrika.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi

a) Zoo Taiping & Night Safari,
Jalan Taman Tasik Taiping,
34000 Taiping, Perak

Tel: +605 - 8086577
Fax: +605-806 6025
E-mel : zootaiping@zootaiping.gov.
Wordless Wednesday (Mode : Meeting)

Wordless Wednesday (Mode : Meeting)

Meeting sampei muntah!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss