Berehat Sekejap

Berehat Sekejap

Alahaiii...
sementelah awok sibuk dengan audit...
dan event yang bakei berlangsung ni...
awok cuti sekejap daghi berblog.....

tapi Insyallah....
minggu depan awok kembali menulih.....
dan kembali dengan ceghite2 dan info terkini untok kome...

pade yang masih sudi ke blog awok ni...
terima kasih awok ucapkan....
Insyallah ....
akan awok kunjungi blog kome nanti...

maap ye kome!!!
sementaghe tu.... moh kite ke Lenggong....
raikan Ulangtahun Pertama Lembah Lenggong - Tapak Warisan UNESCO......
Hujan di Ipoh

Hujan di Ipoh

Alhamdulillah....
Hujan di Ipoh sekaghang ni.....
Moge berkurangan le jerebu yang melanda....

P/S: Main short entri je haghi ni..... Audit le katekan....
nanti awok baleh berjalan ke blog kome....
Status : Mode Audit

Status : Mode Audit

Duduk diam2.....
fokus....
blog??..tinggei kejap....

Mak Teh Mee Banjir Udang, Kuala Sepetang

Tengah2 musim jerebu ni....
pade awok yang seronoknye berceghite pasei makan .....
boleh buat lupe sekejap pasei jerebu....

ok kali ni awok nak highlight kan produk Kuala Sepetang yang sememangnya ramei udah tau...
Mee Udang Kuala Sepetang......
dan awok nak fokus pade Mee Udang yang dijuei oleh Mak Teh...
Koordinat GPS Mak Teh Mee Banjir Udang, Kuala Sepetang N4.840725,E100.648391

ade satu lagi yang famous ialah Mee Udang Mak Jah.....
GPS Mee Udang Mak Jah N4 50.316 E100 38.025
tapi disebabkan awok senang berurusan dengan Mak Teh.....
 awok tumpu pade Mak Teh je le ye....

ceghitenye..... awok nak kome tengok perbezaan dulu dan sekaghang
Mak Teh Mee Banjir Udang...


Kuala Sepetang
Tengok le dulu....
papantandanye pun guna zink yang diletak sebelah jalan beso je....
errrr....model2 nye..anak daghe awok dengan Pak Su nye.....
mase ni walopon camtu...
oghang yang kesini memanggggggg ramaaaaiiiiiiiiiiiiiii..............

Kuala Sepetang
Dulu2 pakei pinggan camni....
nampak Mee dengan Udang tu banyakkkkkkk jee.....
dulu udangnye lagi banyak.....


Sekaghang ....
Kuala Sepetang
Sekaghang....udah maju...
udah steady papantanda warung Mak Teh ni....
nampak lebih cantik..ditambah dengan lokang berhadapan dengan papantanda ni...
udah disimen..... nampak lueh....

Kuala Sepetang
Dah guna mangkuk ni....
rasanya udah makin berkughang....
Mee dengan udang nye.....
alahaiiiii.......
tapi naseb baek nye...
rasanya tak beghubah....
Kalo dulu deme cume bertumpu pade makanan bergoreng sahaje...
tapi sekaghang udah ade gerai yang menjuei satay...
satay ayam, daging dan kambing....
satay udang je yang takde... ahakkkk...
sekaghang ni udah ade kemudahan surau untuk kite bersolat.....
mudah....kalo penuh boleh je kite ke surau disebelah Warung Mak Teh ni...
ate...tunggu ape lagi... moh le kome...

Ipoh - Terkini

Minggu lepas ade awok buat entri pasei keadaan terkini di Ipoh...
entri nye disini.... Ipoh - Terkini
sehaghi dua lepas entri awok tu keluo...
keadaan di Ipoh teghoih jadi macam ni...

Bandaraya Ipoh
Ni gambo petang semalam.....
keadaan langit Ipoh daghi rumah Mak awok di Pengkalan Pegoh, Ipoh

yang kat bawah ni pulak keadaan langit Ipoh pagi ni....
alahaiii....
yang tak ditunggu2 dan tak dialu-alukan dah pun sampei ke Ipoh....
udah jadi acare tahunan pulak kite ye....
acare menyambut Jerebu...
setiap tahun benda yang sama berlaku...
dan berlarutan bertahun2......
tahniah jiran kita.......
Bandaraya Ipoh
gambo ni ditangkap sebentar tadi.... jam 8.15 pagi....
Yang bintik2 hitam tu burung ye...
udah tak nampak dah awan....
sekejap je Jerebu ni nak sampei....
tahniah jiran kite.......
bile jerebu melanda Malaysia...
banyak benda yang tergendala...
nak jalan2 melancong pun oghang tak nak...
maklumle...masing2 risau takut terjejas kesihatan....

Kompleks Pelancongan Tasik Raban, Lenggong

Sebelum awok ke Lata Kekabu, Lenggong Sabtu lepas...
awok singgah ke Kompleks Pelancongan Tasik Raban...
kompleks ni terletak di susur keluo selepas Jambatan Raja Dr Nazrin Shah...
alaaaa...jambatan yang merentasi Tasik Raban tu leeee....

kome ambik ke kiri.....
dan sampei simpang...
kome ke kiri lagi...
Insyallah jumpe...

Tempat ni dulu famous disebabkan ianya terletak di jalan utama ke Gerik, Pengkalan Hulu, Baling, Betong suatu mase dulu le....
tapi sekaghang ni dengan pembukaan jalan baghu yang merentasi Tasik Raban.....
tempat ni udah makin kughang oghang lalu.....

yang ade lepak pun selalu nye penduduk kampong disekitar tempat ni je....
sayang betoi le...
tempat nye cantek...
dikelilingi tasek.....

tapi makin kurang oghang berkunjung kesini....
pihak berwajib kena ambik peranan untuk menarik oghang kesini....
pade awok le kan.... disebabkan RNR Jambatan Raja Dr Nazrin Shah yang ditutop (lame beno deme tutop)...
ambik le peluang ni untuk melencongkan oghang ramai ke Kompleks Pelancongan Tasik Raban ni....

lagi satu....
ditambah Lembah Lenggong bakei menyambut ulangtahun pertama....
deme diiktiraf UNESCO sebagai salah satu tapak warisan dunia....
sayang kalo tempat ni tak dinaiktaraf......

(ciiiiiiiis awok terai anto komplen pade deme...teghoih keluo bende kat bawah ni 
Mesej anda tidak dihantar atas masalah teknikal. Sila cuba lagi)..... dah banyak kali terai daaa
janganle asik menjage kawasan disekitar PerakMan ditemui jeee...
bagi le kawasan sekitar Lenggong ni meghase same.....
takpele...kome layan le gambo2 yang ade kat bawah ni....

kalo ikut kemudahan yang ade kat sini....
deme ade pusat penerangan pelancongan (yang tak berfungsi)....
taman permainan, gerai2 makan, gerai jualan produk Lenggong....
surau......

Tasik Raban
Papantanda perasmian kompleks ni oleh Dato Sabaruddin Chik.....





Tasik Raban
Pemandangan Jambatan Raja Dr. Nazrin Shah dari Kompleks Pelancongan Tasik Raban


Tasik Raban
Pandangan dari tepi

Tasik Raban
Jambatan Raja Dr Nazrin Shah dan Resort Tasik Raban

Tasik Raban
Naseb baek ada Man Laksa Tasik Raban

Tasik Raban
Laksa dia terbaek jugak laa......

Tasik Raban
Ini Mee Rebus..... awok kalo bulih nak terai laksa dengan mee.... tapi sebab awok kenyang...


Pade yang berkesempatan dan lalu kawasan ni...singgah2 le.... sokongle aktiviti pelancongan di negara kita......

P/S: awok lupe nak tangkap gambo satu makan yang ade kat tepi tasik ni....
awok nak tau jugak makam sape???

Cerita Lama - Jalan-Jalan dan Makan di Johor

Asik ceghite pasei Perak pun jemu jugak kan???...
jadinye nak mengelakkan jemu awok nak letak gambo awok ke Johor pulak...
semue ni gambo lame....
tapi pengalaman yang bernilei pade awok....

awok kesana ateh jemputan pejabat cawangan disane...
mempromosikan pasei makanan Johor...
perghhhh..... berjalan sambei makan...
memang tak sempat nak lapooo...

ateeee.....moh kome layan gambo....
gambo makanan je le yeeee.....

Tauhu Bako yang famous tu......
tapi Warung Saga tauhu ni dia goreng..... 

Ambik kome.....Nasi Ambeng....
jenuh le awok dengan kengkawan nak ngabehkan...

Signature Dish Johor ....
Laksa Johor 

Oh.... ini cucor udang je ni...
tapi nampak lawo bile dihias macam tu....

Otak-otak dengan Satar.....

Proses pembuatan Nasi.....
awok lupe nasik ape.... kate chef nye bukan Nasi Beriani Gam Johor.....

INi pulak proses pembuatan tempe.....
live depan mate......

Ayo buah di Warung Saga yang famous tu....

Pilih sampei muntahhhh

Hasilnye nasi tadi...

Warung Saga yang famous tu laaaa....

Merase awok masuk DUN Johor....



Ipoh - Terkini

Bandaraya Ipoh
Kome buat tak tau je dengan entiti2 ateh gambo ni...

Bandaraya Ipoh

Alhamdulillah....
Ipoh sehingge ke masa ini masih lagi cerah...
gambo2 ni awok ambik daghi opis awok....
sekejap tadi.....
moge2 tak sampei le jerebu tu ke Ipoh...
amin....

Riviu Follower nombor seribu!!!





http://miss-azwarsyuhada.blogspot.com


Haaaa.... ini le follower blog awok ni yang ke seribu...
udah lame baghu awok buat riviu pasei blog adik ni.....
kalo tengok kan pade blog adik kite ni...
die gemo ber give away ....
banyak beno GA yang dia join.....
die jugak gemokan running man....
itu pun sebab awok bace entri terbaghu die ...hehehehe...

blog di yang ni bukan le blog dia yang petama....
sebabnye kalo ikut catatan pertama kat blog dia....
17 DIsember 2012 .... blog pertama dia hilang setalah dia delete akaun google dia.....
secaghe otometik nye habih ilang blog pertama dia tu...
oh ye....hebat jugak adik Azwa ni...sebabnye.... udah 1870 follower di blog dia .....
dibandingkan dengan awok yang udah 5 tahun berblog......
baghu bulan ni dan tahun ni follower cecah angke 1000.....
apepun moh le ke blog adik kite ni....

P/S: awok memang tak pos lagi hadiah yang awok janji pade cik Azwa kite ni...
produk Perak ni banyak sangat.... nanti awok pos..awok bagitau yeeee

Ban Pechah, Kuala Kurau - Sesi Memancing

Awok bile balik ke rumah Mentue awok....
di Gunung Semanggol....
kalo cukup korem nye...
Insyallah akan pegi memancing....

antaghe lokasi yang selalu Bapak Mentue awok bawak...
ialah ke Jeti Kuala Kurau takpon ke Ban Pechah, Kuala Kurau...
ade kesahnye macam mane Ban Pechah ni dapat name....
cantiknye lagi Ban Pechah ni selain daghi Mee Udang kat sane...
dengan Gulai Ikan Sembilang.... ialah kedudukan tempat ni.....

dimane disebelah ade Sawah Padi...
sementaghe disebelahnye pantai.....
dan ade kesah jugak macam mane kg yang ade kat sini tenggelam dek kerana tamak....
lebih kughang camtu le kesahnye...
tapi kalo kome nak tau jugakkkk.... klik sini ---> Sejarah Ban Pecah

lupe pulak....
kite nak ceghite pasei mancing di Ban Pechah, Kuala Kurau....
mancing lebih kepade santai je...
mengeratkan silaturrahim...
dan bukanle tujuan nak mancing ikan banyak pun...
seghonok2 je kate oghang...
takpe... kome layan gambo....

Ban Pechah
Udah macam berkelah pulak.........
awok macam biase...
pegang joran sambei menengok deme bersiap...

Ban Pechah
Ini le mastermind pergi memancing....
Bapak Mentue awok.....

Ban Pechah
Ok... ini bukan Mee atopon Megi...
inile umpun2 yang digunekan sebagei umpan...
dia macam cacing.... tapi lagi panjang...
kaki pancing tau le bende ni...

Ban Pechah
Hasil yang tak sebeghape.....
tapi itu baghu warming up...kekekekek

Ban Pechah
Ni awok nak nunjukkan betapa gelapnye kat sini ...
kalo kome takde bawak lampu suluh.......
Ban Pechah
Yang ni pulak bukan nak buat penyapu ye!...
inile ubat nyamuk asli...
awok lupe deme ambik daghi pokok ape...
tapi bergune le...buat lari nyamuk....




Taman Negeri Royal Belum - Bagaimana, Siapa dan Cara ke sana



Peta Taman Negeri Royal Belum ....
ihsan daghi wonderfulmalaysia.com



Ok....dalam entri2 awok sebelum ni berkaitan dengan Taman Negeri Royal Belum...awok cume ceghitekan perjalanan awok disane...
maksudnye awok udah ade disane...
dan hasei perjalanan awok ke blog dan blog.....

serta email yang awok dapat sebelum ni....
memang takde blog yang tunjukkan caghe macam mana kite nak kesana...
dengan siapa kita nak berurusan......
dan bagaimana caghe yang mudah untuk kite ke sane...

jadinye....kali ni awok tunjokkan caghe2, dengan siape dan bagaimana nak kesane.....
oh ye... udah pengetahuan kome.... 
Perbadanan Taman Negeri Perak hanya bertanggungjawab untuk urusan permit masuk kome ke Hutan Belum.....


perjalanan kome......
kome kene uruskan sendighi....
jangan silap masuk...
tak pasei2 kome kene tembak dengan askar yang ade kat sane!!!


Perjalanan kome

Bas Ekspres / Bas Awam /Teksi...
Kalo kome bercadang ke sane menggunekan pengangkutan awam....
kome bulih terus ke ambik bas terus ke Kuala Kangsar ...
tuko naik bas awam ke Gerik....
daghi Gerik.... kome kene gunekan perkhidmatan teksi...
sebab takde bas terus ke Tasik Banding....

Kenderaan Sendiri...
haaa.... ini paling mudah....
daghi highway PLUS....
kome susur keluo exit Kuala Kangsar.......
dan kome teghoih je ...sampei ke pekan Gerik....

dan kome akan jumpe ade roundbout kecik yang berpecah dua...
ke kiri kome akan ke Pengkalan Hulu...
ke kanan kome akan ke Tasik Banding....
kompem le ambik yang kanan kan???...

itu caghe perjalanan kome ke Tasik Banding....
yang dibawah ni pulak perjalanan kome daghi Tasik Banding ke Hutan Belum...
ade tiga yang awok tau...
kome pilih le mane yang mudah....

A . Cara Pertama = Jeti Awam

Seeloknya kome berurusan dengan nature guide yang ade kat sini....
deme2 ni berdaftar dengan Perbadanan Taman Negeri.......
ini name2 yang awok dapat daghi Taman Negeri.....


i. Zulkarnain Manas - 019 - 408 3043
ii. Azmi - 012 - 578 9554
iii. Samsudin - 019 -526 0067

kome berurusan dengan deme paling mudah...
deme akan uruskan permit masuk kome....
uruskan perjalanan kome kat sane....
tetapkan tempat mane yang kome nak pergi....

dan paling utame kome boleh runding harga...
satu sebabnye...perjalanan kome kat sana...
semuenye menggunekan bot......
dan kebanyakan bot yang bergerak dari Jeti Awam ni berdaftar dengan Perbadanan Taman Negeri Perak....

dan kome jangan terkejut kalo tetibe....
bot kome ditahan tentera yang berkawal kat sini.....
itu prosedur biasa deme....
nak mudah lagi... kome serah pade Nature Guide tadi untuk uruskan perjalanan kome ....
daghi Stesyen Bas Gerik (yang nak gune pengangkutan awam).....


B. Cara Kedua = Jeti Belum Rainforest Resort

haaa..... yang ini mudah.....

tapi kos nye tinggi sikit.....
bile naik daghi sini...
bermaksud kome akan menggunekan bot dan penginapan yang disediakan Belum Rainforest Resort...

biasenye....
kalo kome nak bermalam menggunakan pakej deme ni...
tempat yang selalu nye...
ialah di Kem Sungai Nam....
atopon di Boathouse...... di tengah2 Tasik Banding...



Royal Belum
Gambo lame dalam simpanan awok....
Kem Sungai Nam....
tempatnye lawo....
awok je tangkap guna flash...terus tak nampak kelawaan tempat ni... kekeke

kecuali le kome cuma sehaghi kat sane......
kome boleh klik ke sini untuk maklumat lanjut --->Belum Rainforest Resort
tapi satu je awok nak pesan.....

bile kome udah setuju nak gune pakej yang Belum Rainforest Resort tawarkan....
kome hanya akan pergi ke tempat2 yang deme tawarkan dalam pakej...
dan harganye tetap......

C. Cara Ketiga = Berurusan dengan Agensi Pelancongan yang ada

Mudah jugak caghe ni....
tapi macam biase.....
kome kene ikut ato pergi tempat berdasarkan pakej yang deme tawarkan....
dan kebiasaannye...

deme akan berurusan jugak dengan Nature Guide yang ade kat Hutan Belum ni...
dibawah ni awok letakkan Agensi Pelancongan Perak yang ade pakej Hutan Belum.........

Ivy Holidays Sdn Bhd
No 226, Jalan Kota,
34000 Taiping
No Tel : 05-805 2927
No Faks : 05-805 2928
Email : ivyholidays@gmail.com


Untuk makluman kome semue.........
buat masa sekaghang penginapan atopon camp site di Sungai Kejar, Sg Nam atopon di Sg Tiang ditutup buat mase sekaghang dan Insyallah akan dibuke selepas raye......
Penginapan ato camp site yang ade sekaghang hanyalah di Kem Kenarong.....

Jadinye..... pergilah menjelajah Taman Negeri Hutan Belum!!!!!

Kiah Pekasam

Tajuk entri awok kali ni macam lawak kan???
tapi bende ni betoi....
balik daghi Lata Kekabu, Lenggong Ahad lepas...
awok singgah ke perusahaan Ikan Pekasam kepunyaan Puan Kiah kita ni haaa....

kalo kat belah2 Lenggong ato Grik....
Ikan Pekasam meghupekan keluaran utame kat sane...
maklumle...kat sane tasik nye beso2 belake....
ade Tasik Raban, Tasik Temenggor.....

ok...Perusahaan Ikan Pekasam Kiah ni terletak di Kg Pengkalan Ikan, Kuak, Lenggong...
ini rasenye cik Mizz Aiza tau la kot....
katenye hometown die Lenggong ni...
hehehehehe....

Kiah Pekasam
Ini le tokehnye.... Puan Kiah...

Kiah Pekasam
Antara packing yang digunapakai disini

Kiah Pekasam
Ini harga untuk iklan...
kalo kome kesini....
harga boleh runding lagi....

Kiah Pekasam

Kiah Pekasam
Cara2 pembuatan ikan pekasam...

Kiah Pekasam
Ikan dimasukkan ke dalam bag plastik secaghe manual...

Kiah Pekasam
Disini le tempat ikan diperam/digaram dan disimpan selama tempoh 4 minggu untuk semua proses...

Kiah Pekasam
Kemudian..... ikan yang dibungkus tadi dimasukkan ke mesin ini...
untuk tujuan menutup plastik dan angin yang ada dalam plastik tu disedut keluo.....








Lata Kekabu, Lenggong - Bermalam Pulak

Maap le kome 2 - 3 haghi ni awok bizi sikit.....
itu yang slow je awok berblog.....
nanti awok kaber balik......

ok le.... entri awok sebelum ni berkenaan dengan Lata Kekabu, Lenggong....
dan ade awok ceghitekan yang awok bermalam di sana Haghi Sabtu (15/06/2013)....
dan balik pada haghi Ahad (16/06/2013).....

udah lame tak ber camping ni....
sesekali ber camping seghonok jugakkk......
kami kesane dalam kumpulan 11 oghang semuenye....
6 lelaki .....dan 5 pompuan...

walopon khemah ade 3... tapi yang gune cume 2....
yang 2 tu le dibagi pade yang pompuan utk tido.....
sebabnye yang lelaki nak tido dalam sleeping bag je....
nak menikmati udara nyaman dan keindahan malam kate deme....
awok ok jeeee......

awok puji pihak Jabatan Perhutanan Perak ...
dengan Majlis Daerah Lenggong...
sebabnye awok tak pernah lagi tempat perkelahan yang sebersih ini....
terlalu bersih sampei awok nak caghi kayu buat unggun api pun takde.....
jenuh mencaghi oooooooo

ok berbalik pade ceghite ber camping ni.....
cadangan asei nye nak bermalam di dewan beso yang ade....
macam gambo kat bawah ni......

Lata Kekabu

tapi  bile fikirkan payah nak buat sesi bako-membako ayam/ daging dan seumpamenye...
kami tuko cadangan kesini pulak....

Lata Kekabu
Yang kome nampak petak2 tu...
itu tapak khemah......
nak membako boleh le buat kat depan tuuu...
pun batal jugak cadangan tido kat tapak khemah...
sebab yang lelaki nak tido dalam sleeping bag je....
sudahnye kat sini le kami tido......

Lata Kekabu
Ditambah pulak sebelah tu ade tempat membako ....
dan ade paip ....
senang koje kami semue....
awok n kengkawan tido di sebelah kanan tu...
yang kiri tu dapo....
Lata Kekabu
Antaghe punce utame awok bertuko tempat tido...
senang nak membasuh pinggan mangkuk....
Lata Kekabu
Yang Pompuan tido tempat lain....
tapi masih lagi dekat tempat kami2 lelaki ni tido...
tu sebelah kiri kome tu.... khemah pmpuan le tu...
ni mase awok dengan kawan awok ni nak pegi menyuluh deghoyan....

Lata Kekabu
Aktiviti utame.....membako.......
Lata Kekabu
Main masak2.... kome ignore je megi yang kome nampak tu...
oh ye.... disebelah kiri sekali tu...
tokeh Kem Cinta Alam Kelimat, Sg Siput
Lata Kekabu
Walopon makannye simple.... tapi sedap beno rasenye...
dalam hutan kan???

Lata Kekabu
Dalam aluminium foil ni...... Pisang dengan kelapa je....
dibako dalam unggun api.....
ubi kayu sebelah tu pun dibako dalam unggun api...
sedap kome...... 

Lata Kekabu
Perut udah kenyang....
apelagi..sessi menyembang dan berlabon....
sampei ke pukoi 4 pagi pun tak tido lagi.......
tapi sudahnye..... tahap mengantuk udah tak boleh nak kaber lagi....
pukoi 4 lebih jugak le semue masok tido.....
tapi awok tak boleh tido sampei ke pagi........sebabnye???
nanti awok tunjok gambo......
Lata Kekabu
Subuh di Lata Kekabu, Lenggong...
Sejuknye jangan cakap le......
tambah2 awok tido dalam sleeping bag,...
yang bagoihnye kat sini ...takde nyamuk...

Lata Kekabu
Pagi2 bute pekene deghoyan suluh malam tadi.....
Lata Kekabu
Makanan asasi oghang ber camping.....
ini jugak le makan pagi awok Ahad lepas.....
Lata Kekabu

Lata Kekabu
Mandi dulu sebelum balik....
Lata Kekabu
Kutip semua sampah.......
bawak siap2 plastik sampah daghi rumah...
tak rugi pun.....
tempat ni  jadi bersih.... 
Lata Kekabu
Kemas dulu tempat yang dah digunekan sebelum balik......
jangan dibio kan kotor...
ini semue untuk kemudahan dan kegunaan bersama.....

Lata Kekabu
Ini le penyebab awok tak bulih tido malam tadi...
kecuaian awok jugak...
tersilap pegang plastik bako yang udah cair.....
berdenyut2 kome......
aduileeeee
Sudahnye.... awok sampei ke rumah dalam pukoi 5 petang jugak...
sebabnye ade le nyinggah 2 - 3 tempat sebelum balik....
mane tempatnye???...
entri lain pulak leeee.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss