Masjid Cina Ipoh

Masjid Cina Ipoh






Selama ni kite tau pasei Masjid Cina di Kelantan je kan???
di Ipoh pun ade satu Masjid Cina yang dibangunkan oleh MACMA (Persatuan Cina Muslim Malaysia Perak)....
Insyallah akan dirasmikan pada 4 Ogos 2013 bersamaan dengan 26 Ramadan 1434h.....
moge2 Islam akan terus tersebar ke semue ceruk alam...
dan kepada semua bangsa......

P/S: Gambo2 kredit kepada pesbuk Xifu Naser II
Semangat Memasak

Semangat Memasak

Semalam awok ngabokan yang awok nak masak haghi ni....
itu yang pagi2buta awok udah ke paso.......
semangat betoi...kekekek

ade le 2 - 3 lauk awok rancang nak masak haghi ni....
tapi nanti2 le awok kabo lauk ape...
segan pulak....

maklumle...
masak syok sendighi....
tengok le jadi ke idak lauk awok nanti ni...

Selamat memasak ye kome!!!!
Masak Apa Ye?

Masak Apa Ye?

Awok mengaku yang awok tak pandai sangat memasak.....
tapi memandangkan cuti yang panjang sikit minggu ni.....
awok bercadang nak masak untuk famili awok....
tapi macam awok cakap...

awok tak pandai sangat....
buku resipi paling penting pade awok .....
oh ye...
dulu2 masa bujang dulu awok selalu jugak memasak...
maklumle....save bajet....
dan terpakse memasak......
kalo tak.... poket asyik bocor je le...

tapi bile udah lame ditinggeikan bende ni....
skill udah jadi berkarat....
kuali pun awok udah lupe macam mane ghopenye...
kekekeke....

yang buat awok semangat nak masak ni ....
bile awok ke blog kat bawah ni...
http://www.lydiamiza.com/
http://inilaharamin.blogspot.com/
deme2 ni udah jadi idola awok le pasei masak memasak ni....

cik LM ...... surirumah full time...... ok ...itu selalu kite dengo...
si A.R.Amin ....si bujang yang rajin memasak...
okle..okle.... nak caghi ape bende yang bulih masak...
tapi besok ...bukan haghi ni...
haghi ni berbuka kat Masjid...
hehehehehe
Nuzul Al-Quran 1434h

Nuzul Al-Quran 1434h

Errrr..... takmo taip panjang2 kali ni...
nak bagitau....
Perak cuti haghi ni...

Salam Nuzul Al-Quran 1434h pade semue...
rebut peluang yang ade ni.....
banyakkan amal kome di bulan mulia ni....


Sirap Perasa Lipas

Sirap Perasa Lipas

Alhamdulillah ....berpose tahun ni.....
awok tak pernah lagi berbuke dengan famili di luo....
tapi semalam .... satu sebabnye Mem awok balik koje lambat....
satu lagi alang2 udah lambat......
terus le berbuke di luo....

Fikir punye fikir....
awok pun ke satu Restoran yang famous di Ipoh dengan Ayam Kampung nye....
maklumle... tak pernah berbuka di luo dengan famili tahun ni...
1st time rase excited la pulak....

Kat Restoran awok order Nasi Lemak  Ayam Kampung...
Mem awok pulak Nasi Putih dengan Sup Kambing dengan Ayam Kampung.....
Ayo nye pulak Air Sirap dengan Jus Oren....

Maklumle pose... penat... dahaga semua ada.....
bile kome nak minum ayo tu....
tetiba........Ape perasaan kome......
nak berbuka pose.....
tetibe ayo sirap yang kome order tu ade entiti lain dalamnye....

jenuh awok dengan Mem tengok.....
rupe2nye...... Anak lipas....
sabo je le.....
terus panggil staf kat situ...
kebetulan supervisor ato bos nye takde.....
dapat le air tu berganti....

itu je endingnye....
kalo kome macam mane???
silap awok tak tangkap gambo dulu....
maklumle tengah marahhhhh
Senarai Rumah Tumpangan di Perak

Senarai Rumah Tumpangan di Perak

Ramai yang udah konpius bile awok katekan mane2 homestay persendirian tu.....
bukanlah homestay.....
dan deme tak boleh gunakan nama homestay pun......
disebabkan nama homestay ni telah didaftar dan digazetkan oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia....

dan setiap homestay tu mengandungi lebih daghi 10 ke ateh rumahnye...
dan perlu menghadiri kursus2 yang dianjurkan oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia serta Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah.......
tujuan diwujudkan homestay ni pun lebih kepada nak bagi pendapatan pada penduduk luar bandar....

sedangkan homestay2 persendirian ato haram ni diwujudkan lebih kepada bersifat keuntungan...
itu yang banyak homestay2 persendirian ni ada di taman2....
tapi dalam mase same....
bagoih jugak ade homestay2 pensendirian ni....

memudahkan oghang ghamei ...
maklumle.... kekadang yang datang ramai.....
nak sewa hotel...bayo ikut bilik......
adenye homestay2 persendirian ni......
kite bayo.....kite dapat satu rumah......

nak tau lebih lanjut kome bace kat entri awok yang sebelum2 ni berkaitan homestay...
Homestay/Inapdesa di Perak
Untuk mengelakkan pembaca blog awok konpius....
awok akan namekan homestay2 tak berdaftar ni sebagei...
Rumah Tumpangan...

dan Insyallah...
bermule daghi entri2 akan datang...
awok akan masukkan senaghei Rumah-Rumah Tumpangan yang ada.....
mengikut daerah di Perak....

macam biase...
kalo kengkawan rase ade rumah tumpangan yang awok tak masukkan...
kome boleh bagi pade awok....
akan awok kemaskini selalu...

Erti Hidup Pada Yang Memberi

  1. Maap la ye,.....
    2 - 3 haghi takde entri baghu....
    awok ingatkan bulan2 pose ni awok tak kene out station....
    tapi terkene jugakkk....

    tapi bukan itu ceghitenye....
    awok nak berceghite....
    kesahnye sebelum ni...

    dan kebetulan ade le kengkawan yang komen pada 16 Julai ni...
    ni awok letak kat bawah ni....
    dan awok ade jawap sekali komen kengkawan kite ni.....

    1. mntak tlg ler...homestay ade x ncik...nk pg rye ni...
      ReplyDelete
    2. yang sebenonye..... kat Pangkor mmg takde homestay... kalo ade pun...yang buat sendiri ...dan bukan bawah program Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia..... maap le.... itu di luo bidang kuase awok...... tapi kalo nak jugak....bagi email...nanti awok mintak tolong kengkawan....
      ReplyDelete
  2. macam yang awok nyatakan dalam komen jawapan kepada pertanyaan dia...
    homestay2 persendirian atopon homestay haram ni....
    deme tak bulih pun gune name homestay.....
    ade awok terangkan kat entri awok yang kat bawah ni...

    dan awok tak sangka memang kengkawan ni ade email pade awok mintak tolong....
    sye yg mntak tlg crkn homestay tu...nk bls di komen xblh plak...dh ade ler 2 3 tmpt sye kol..tp pnuh kate deme...sye nk mcari skitar lumut atau t.btik je...tu ler klu ade klapgn mntk tlg tyekn.klu xjd kbratan ler...nk ksane tu dlm rye ke3 ,tu yg pyh tu...

    ateh dasar nak menolong....... 
    awok jawab balik macam kat bawah ni...

    "Ini je termampu awok tolong..... sebabnye deme2 ni bukan homestay berdaftar dgn Kementerian Pelancongan & Kebudayaan....
    FARIDAH- 0125667836 / 05-6886004 /faridahharun66@yahoo.comAin : 019-2664618
    0164213565 atau email ke  sitisarahhomestaytelukbatik@gmail.com.
    1. 019-4611110 win 
    1. cikgu ishak: 013-5844101 / 
    1.  rumah: 05-6834101 / 
    1. cik nor: 013-5204101
    Homestay Silaturahim - 019-57474916013 - 339 3996 @ saleha_homestay@yahoo.com En.Rosli : 019-5683987 / Pn.Norizan : 012-5709862
    Missie Homestay 012-5161615
    Silaturrahim lagi 019-5740180
    Homestay Permai Jaya 05-6889226"
    017-2398292 (Nizam) 017-5226220 (Puan Noryati) mohdnizam@hotmail.my mohdnizam_83@yahoo.com
    dipendekkan ceghite......
    Alhamdulillah.... lepas beremail 2 - 3 kali dengan awok...
    dan inisiatif kengkawan kite tu call nombor yang awok bagi tu....
    ini le jawapan akhir kengkawan kite tu....

    sye book yg puan norizan pye.sye dh tgk blog n sgt bpuas ht ng ownernye...rmah ng harge pn bpatutan...kkak tu pn sgt ramah (frankly speaking org perak memang ramah tamah).owh ok je...anyway thx again n slmt bpuase

    Alhamdulillah...
    awok cukop gemo bile info ato maklumat yang ade diblog ni membantu oghang....
    ini le antaghe sebab ngape awok masih tetap nak berblog...
    walopon kekadang kurang menulih ateh kekangan mase dan koje...
    tapi kalo ade kemusykilan ato pertolongan yang kome perlu...
    kome boleh komen ato email terus pade awok shahrilhakime@gmail.com 
    Insyallah awok tolong....

Menjejak PerakMan - Bukit Sapi

Bukit Sapi....
Ini satu lagi kawasan yang kome perlu pergi ....
kalo kome ke Lembah Lenggong.....
Disini dikatekan debu letusan Toba di Indonesia..
telah meletup pada 75,000 tahun dahulu......
kalo kome ke kawasan ni...
kome udah nampak pasir ato batuan nye lain......

Bukit Sapi
Kome boleh bace caption yang awok ambik di kawasan ni....
menerangkan secaghe terperinci ape pentingnye tempat ni kepada Lembah Lenggong....

Bukit Sapi
Kome tengok tanah dan pasirnye....
lain..... awok peghatikan ayam suke makan pasir kat sini.....
kate Bos Jabatan Warisan .....
kite boleh je makan pasir ni....
tapi soalannye.... kome lalu ke????
Bukit Sapi


Bukit Sapi
Sesi penerangan oleh Encik Syahrin .....
Pengarah Jabatan Warisan Malaysia Kawasan Tengah....
beliau antaghe tenaga utame sehingga Lembah Lenggong...
diishytiharkan sebagaei Tapak Warisan UNESCO

Errr.... ini selingan je.....
makan dulu selepas jenuh mendengo penerangan dan berlapo.....




Menjejak PerakMan - Bukit Bunuh

Awok ade janji nak berceghitekan kesah awok di Lembah Lenggong sebelum ni...
tapi asyik tergendala je....
untok tak nak bagi kome pening awok akan pecahkan ceghite ni kepade bebeghape kesah.....
kali ni awok nak tumpu pade Bukit Bunuh.....

dongeng oghang Lenggong dikatekan kawasan Bukit Bunuh ni mendapat name...
ateh satu peristiwa Suami Isteri....
dimana si Isteri dibunuh si suami....
tapi itu ceghite mulut ke mulut je....

berbalik pade ceghite Bukit Bunuh tadi...
Bukit Bunuh ni terletak di kawasan Kota Tampan, Lenggong....
kenape kawasan ni penting dalam kawasan Lembah Lenggong ni???
haaa..... gambo2 kat bawah akan menerangkan satu persatu.....


Ini gambaran ilustrasi pelukis....
tapi lebih kurang macam ni le PerakMan...
Berkumpoi dulu di Galeri Arkeologi Lenggong ....
ekspedisi terpakse menggunakan 4WD....

Bukit Bunuh
Diantara batu-batu meteor yang udah bercampur di Bukit Bunuh...
meghate2 ade batu ni kome...
kalo kome kesini....
kome akan nampak perbezaan batu ni.....
rasenye kome mesti tak nak ambik...
bile tau yang batu ni ade kesan radioaktif...
walopon tak tinggi......

Bukit Bunuh
Kome mungkin nampak macam takde ape...
tapi tapak di Bukit Bunuh ni membuktikan wujudnye penempatan awei manusia
di Asia Tenggara dan telah menukar sejarah arkeologi dunia....
Dikatakan ini tapak masyarakat zaman paleolitik....
ini merupakan tempat deme membuat peralatan seharian deme...
sebabnye semasa kajian ke ateh tempat ni...
deme jumpe bermacam2 alatan seharian yang masih elok tapi tertanam dek meteor..... 
Batu dalam batu....
batu yang di dalam batu ni lebih tua daghi batu yang diluo...
tu kome tengok betoi.... yang putih tu.....
Bukit Bunuh juga dipanggei Taman Meteor....
sebabnye dianggar 1.83 juta tahun dahulu...
meteor jatuh dikawasan ini dan merebak ke seluruh Lenggong...
ini bukan awok yang kate ye...
ini kajian arkeologi yang dibuat secaghe saintifik....


Kome nampak tak ade 2 pokok beso kat dalam gambo ni??
ok....ditengah2 antaghe pokok tu terletaknye satu kawah beso ....
dimana dipercayai 1.83 juta tahun dahulu....
meteor yang beso telah jatuh dikawasan ini......
kalo pokok2 kat bawah tu kecik lagi...
memang nampak lekukan macam kawah .....
Bukit Bunuh
Gambo daghi ateh puncak Bukit Bunuh....
kate media yang follow....
macam New Zealand..... kekekeke
Bukit Bunuh
Ehem...ehemmmmm.......
baghu2 ni le awok nak enterprem blog sendighi.....

Tapak Bazar Ramadan di Ipoh 2013

Tapak Bazar Ramadan di Ipoh 2013

IPOH

Kelolaan Majlis Bandaraya Ipoh (MBI)
Ipoh Jaya (Berhampiran Rumah Kedai)
Maju Rapat
Taman SPPK
Tasek (Hadapan Medan Selera)
Kledang Jaya (Silibin)
Taman Jati
Bercham (Mobil)
Bandar Baru Putra
Klebang Restu
Klebang Jaya (Chemor)
Stadium
Taman Cempaka (Berhampiran Dataran)
Taman Temara / Taman Sri Sayang
Bercham Raya (Tapak Pasar Malam)
Tambun (Hadapan GiantTambun)
Chandan Desa
Tanjung Rambutan (Tanjung Perdana)
Chemor

Swasta
Desa Aman
UDA Ocean (Greentown)
Medan Gopeng
Rapat Setia



4WD - Pengalaman Pertama

Gambo semalam tu berkaitan dengan entri awok kali ni......
awok nak buat ceghite bergambo pulak...
kome layan la yeee......
Jip2 yang ade ni disewa daghi group .....
Chenderoh Offroad 4x4 Club (CHOR)......


Semua berkumpoi di Galeri Arkeologi Lenggong sebelum dilepaskan....
masa ni Jip dibawak oleh owner jip.....

baghu le awok tau.....
sebelum kite nak pandu 4WD ....
kite kene kunci dulu tayar depan nye.... kiri kanan...
kalo yang manual...
kalo yang auto ....senang je..semua di hujung jari kome...
klik je....
Add caption

Antaghe jip yang digunekan....
Semasa sesi taklimat sebelum peserta dibenokan membawak 4WD ....
maklumle...bukan semua pernah pegang stereng beso camni...
berjalan dalam hutan pulak tuuu......
yang bagi taklimat tu .....
Presiden CHOR ni... deme panggei Cik Mat...
ex-Berita Harian..... dan setelah diriki2....
rupenye die ni laki Kak Cham Berita Harian yang glemer tu.....

Awok macam biase...
dalam hutan ke....ateh jalanraya ke...
tetap pakei seatbelt......
lantak kome le nak gelak......

tu dia aihhhh.......
dalam jip tu jangan kome tanye le....
melambung2...
untong pakei seatbelt......

Gaya seoghang pemandu 4WD profesional...
kekekekeke....... ape kate oghang Perak...
Bio pape asei bergaye!!....
Bergaye ateh bumbung kete oghang....
bukan selalu... ahak!
Gambo ni diambik semasa rombongan berhenti kat Jambatan .....
awok lupe name Jambatan ni......
tapi siriyesli..... kalo kome lalu sini mesti nak berhenti tangkap gambo...



Buffet Ramadan 2013 di Perak

Buffet Ramadan 2013 di Perak

Udah sume oghang letak buffet Ramadan kat tempat deme...
ni awok nak letak pulak buffet Ramadan di Perak...
terutamenye di Ipoh....
kome pilih le mane yang berkenan...
tapi pade awok le kan...
baik kome berbuka kat rumah.....
hikhikhihkhik......
Kuala Kangsar

Bukit Merah / Semanggol 

Sungkai

Taiping



Tanjung Malim


Lumut/Teluk Batik/Pulau Pangkor/Manjung







Kampar

Ipoh










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss