Gulai Lemak Pucuk Asam Gelugur yang telah siap |
Kisah Makanan Hampir Pupus Perak sebelum ini
Kerabu Umbut Bayas
Kulat Sisir
Penjan Ubi
Ikan Pindang Daun Seniar
Kebebe
Gulai Kemahang
Nasi Lemuni
Sejenis lagi lauk gulai yang hampir payah nak jumpa sekarang ni...
Gulai Lemak Pucuk Asam Gelugur
Masakan in imenggunakan pucuk asam gelugur yang masam dan telah diolah menjadi satu hidangan yang enak.....
Hidangan ini sesuai dijadikan sajian pada waktu tengahari.....
Rasa gulainya agak masam, namun ada kalanya menjdai pilihan sebagai pembuka selera.....
Ianya biasa dicampur dengan udang atau ikan bilis bagi menaikkan rasa....
Namun tidak ramai mengetahui bahawa pucuk asam gelugur juga boleh dimakan mentah....
Bahan-Bahan:
Pucuk Asam Gelugur
CIli Padi
Kunyit Hidup
Serai
Santan
Ikan Bilis
Garam
Gulai Kemahang
Nasi Lemuni
Sejenis lagi lauk gulai yang hampir payah nak jumpa sekarang ni...
Antara bahan2 untuk Gulai Lemak Pucuk Asam Gelugur |
Masakan in imenggunakan pucuk asam gelugur yang masam dan telah diolah menjadi satu hidangan yang enak.....
Hidangan ini sesuai dijadikan sajian pada waktu tengahari.....
Rasa gulainya agak masam, namun ada kalanya menjdai pilihan sebagai pembuka selera.....
Ianya biasa dicampur dengan udang atau ikan bilis bagi menaikkan rasa....
Namun tidak ramai mengetahui bahawa pucuk asam gelugur juga boleh dimakan mentah....
Bahan-Bahan:
Pucuk Asam Gelugur
CIli Padi
Kunyit Hidup
Serai
Santan
Ikan Bilis
Garam
Cara Membuat:
Cili Padi, kunyit hidup dan garam dikisar....
Bahan yang telah dikisar dimasukkan kedalam periuk....
Masukkan santan dan ikan bilis dan masak sehingga mendidih....
Masukkan pucuk asam gelugur dan biarkannya untuk seketika.....
dan Gulai Lemak Pucuk Asam Gelugur telah siap untuk dimakan.....
first time dengar pasal gulai lemak asam gelugor ni..
ReplyDeletesenang je nak masak ni..
Kannn.... tgk pd cara masaknya senang sgt.... tp bahan2 nye pulal ada ygpayah nk dpt
Deletesalam yop...
ReplyDeletetak pasti teman penah makan ke idok...
yg pasti memang rare !
Walaikumussalam..
DeleteMcm awok jgk...x igt pernah mkn ke idak.... senang mbuatnya payah mencari bahannya....