Penjan Ubi |
Pejan Ubi merupakan sejenis kuih manis yang terkenal di Perak....
tapi awok pasti golongan muda sekarang ni kompem tak kenal kuih ni....
awok pun kecik2 dulu selalu le jumpa kuih/manisan ni....
sekarang ni dah payah nak jumpa.....
Bahan-bahan untuk pembuatan Penjan Ubi ni.. tak banyak...
Ubi Kayu, Gula Kabung, Daun Pandan dan Gula.....
Cara Membuatnya...
Ubi Kayu dikupas, dibersihkan dan dipotong 2 inci.....
Setiap ketul ubi dibelah dua dan direbus empuk serta disejukkan....
Masak gula kabung bersama gula putih dan air sehingga menggelegak....
Masukkan sehelai daun pandan....
Apabila air gula menggelegak, masukkan ubi dan dibalik-balik supaya semua ubi bersalut dengan gula...
itu dia..... dah siap.... mudah..... tapi tak ramai yang rajin nak membuatnya!!...
awok kenei... mak salu buat dulu. tp skrg nak carik ubi bagai mmg jarang lah nak makan.
ReplyDeleteSedap gak sesekali makan. Suka manis dia tu.. :D
Betoi.... mmg sedap.... baru ni dpt mkn.... pueh le rasanya..... benda ni simple je nk buatnya.... tp renyah.... itu yg org malas nk buat tu...
Deletedulu arwah mak selalu buat tp kitorg bannn..x suka sgt..hahaha
ReplyDeleteMesti sbb manis sgt kan?.... tp nmpk x org dulu2 kreatif... dari ubi kayu yg raw mcm tu.... deme boleh buat kuih mcm2....
DeleteKawin dgn org sayong,baru ler awok tau wujudnye menu warisan nie. Mak mntua awok buat. Musim2 ujan mmg sdap mkn.. Ade plak kopi o paneh.. Fuhh.
ReplyDelete