Kalendar Acara Pelancongan Negeri Perak Sempena Tahun Melawat Malaysia 2014

Kalendar Acara Pelancongan Negeri Perak Sempena Tahun Melawat Malaysia 2014

Dibawah ini awok nyatakan senarai yang dikeluarkan oleh pihak Tourism Perak (Agensi dibawah Kerajaan Negeri Perak) Kalendar Acara Pelancongan Negeri Perak sempena Tahun Melawat Malaysia 2014...
tarikh yang diletakkan adalah betoi semasa jadual ini dikeluokan...

Insyallah awok akan kemaskini dari masa ke semasa....
dan awok akan terangkan secara lebih mendalam semua acara kemudian ye....

Insyallah akan ada lagi acara yang akan menggiatkan lagi industri pelancongan di negeri Perak.....
Moh kome pergi melancong!!!!

Januari
1. Kayuhan Kuala Kangsar 2 - 3 Januari

Februari
1. Fiesta Kesenian dan Kebudayaan Royal Belum 15 - 16 Februari

Mac
1. Cabaran Motocross Batu Gajah 2014 1 - 2 Mac
2. Fiesta Memancing Udang Galah Teluk Intan 8 - 9 Mac

April
1. Larian Bendang Menara Condong 11 April
2. Pesta Songkhran 11 - 13 April
3. Menghilior ke Kuale 12 - 13 April
4. Ipoh International Waiters Race 25 April
5. Pesta Rakyat Kuala Kangsar 26 - 27 April

Mei
1. Pertandingan Memancing GP Joran 3 - 4 Mei
2. Pameran Fotografi Bandaraya Ipoh 17 - 18 Mei
3. Dialog Pembangunan Antarabangsa Pangkor 23 - 25 Mei
4. Ipoh City Night Ride 24 Mei
5. Pesta Laut Pangkor 24 - 27 Mei
6. Moh Mengagor 30 - 31 Mei

Jun
1. Kellie's Castle Buskers Fest 7 - 8 Jun
2. Royal Belum World Drum Festival 7 - 9 Jun
3. Pameran Keris Taming Sari & Pedang Cura Si Manja Kini 8 - 9 Jun
4. Festival Kulinari Antarabangsa 9 - 15 Jun
5. Moh Weh Jamah Deghoyan 14 - 15 Jun
6. Ipoh International Run 15 Jun
7. Karnival Lenggong 30 Jun

Julai
1. Semarak Ramadan & Warisan Tradisi Bubur Lambuk Malaysia 3 Julai

Ogos
1. Karnival Zoo Taiping & Night Safari 23 Ogos - 1 September
2. Jamboree Basikal Batu Gajah 24 Ogos

September
1. Gua Tempurung Eco Challenge 4 - 5 September
2. Royal Belum International Birds Watching 6 -7 September
3. International Ipoh City Fun Ride 13 September
4. Perak Arts Festival 19 - 20 September
5. Cabaran Sukan Air & Sukan Antarabangsa (AWESUM) 30 September - 2 Oktober

November
1. Pencarian Harta Karun Royal Belum 1 - 2 November
2. Cars Festival 1 - 3 November

Disember
1. Festival Perahu Naga Antarabangsa Royal Belum 2014 5 - 7 Disember
2. Festival Puisi dan lagu Rakyat Antarabangsa Pangkor 5 (PULARA) 11 - 14 Disember
3. Karnival Kraftangan Kuala Kangsar 12 - 14 Disember
4. Festival Pertunjukan Udara 12 - 14 Disember
5. Sambutan Tahun Baru 31 Disember


Senarai Hotel di Ipoh, Gopeng, Batu Gajah, Tanjung Rambutan, Parit

Senarai Hotel di Ipoh, Gopeng, Batu Gajah, Tanjung Rambutan, Parit

Selame awok letakkan di blog awok ni senaghei2 hotel di seluruh Perak....
rupenye awok terlupe nak letak senaghei hotel di tempat awok sendighi...
jadinye dibawah ini awok letakkan senaghei hotel dan resort yang ada di Ipoh, Gopeng, Batu Gajah, Tanjung Rambutan dan Parit....

Bil Hotel Alamat Telefon Fax
1 Central Hotel No. 20-26, Jln. Ali Pitchay, Ipoh, 30250 Perak. 05-2424777 05-2424555
2 Chew Nan Yang Hotel No. 22-24, Jln. Yang Kalsom, Ipoh 30250 Perak. 05-2540735
3 Dragon & Phoenix Hotel No. 23-25, Jln. Toh Guan Chah, Ipoh, 30300 Perak. 05-2534661 05-2535096
4 DWJ Hotel No C-G-1, C-1-1, C-2-1, Jalan Dato' Seri Ahmad Said, Greentown Suria,30450 Ipoh 05-2428777 05-2411544
5 Eastern Hotel No. 118, Jln. Sultan Idris Shah, Ipoh 30000 Perak. 05-2543936 05-2551468
6 Embassy Hotel No. 33-37, Jln. C.M. Yusuff, Ipoh 30250 Perak. 05-2549496
7 Excelsior Hotel No. 43, Jln. Sultan Abdul Jalil, Ipoh, 30300 Perak. 05-2536666 05-2536912
8 Fair Park Hotel No. 85, Jln. Kamaruddin Isa, Ipoh, 31400 Perak. 05-5488666 05-5454988
9 Fairmont Hotel No. 10- 12, Jln Raja Permaisuri Bainun ,Ipoh, 30250 Perak. 05-2559999 05-2556352
10 Grand Cathay Hotel No. 88A-94A, Jln. CM Yusoff, Ipoh,  30250 Perak. 019-5259948
11 Grand Park Hotel No. 19, Jln. Bendahara, Ipoh 31600 Perak. 05-2411333
12 Grand View Hotel No. 36, Jln. Harley, 30300 Ipoh, Perak. 05-2431488 05-2431811
13 Hotel Seri Iskandar No. 60-62, Jln. Dato' Onn Jaafar. Ipoh, 30300 Perak. 016-2257289
14 Heritage Hotel Ipoh Jln. Raja Dihilir, Ipoh, 30350 Perak. 05-2428888 05-2424959
15 Hillcity Hotel & Condo No. 227, Jln. Raja Dr Nazrin Shah, Ipoh, 31350 Perak. 05-3135555 05-3129355
16 Hollywood Hotel No. 72-76, Jln. CM Yusoff, Ipoh 30250 Perak. 05-2415214
17 Hong Hin Hotel No. 13-15, 1st Floor, Jln. Toh Puan Chah, Ipoh 30300 Perak. 05-2548278
18 Ipoh City Hotel  No/18 Jln Dass, 30300 Ipoh, Perak. 05-2418282 05-2411119
19 Indulgence Restaurant & Living  14, Jln Raja Di Hilir, 30350, Ipoh, Perak ( Boutiqe Living)  05-2557051  05- 2426297
20 Impiana Hotel No. 18, Jln. Raja Dr. Nazrin Shah, Ipoh, 30250 Perak. 05-2555555 05-2551948
21 Kong Ah Hotel No. 37, Jln. Raja Musa Aziz, Ipoh 30300 Perak. 05-2548990
22 London Hotel No. 102, Jln. Raja Musa Aziz, 30300 Ipoh Perak. 05-2542143
23 Shangg Hotel 37,Jln Leong Boon Swee,31650 Ipoh 05-2558090 05-2557090
24 Lotte Hotel No. 97, Jln. Dato' Onn Jaafar, Ipoh 30300 Perak. 05-2542215 05-2551160
25 Lucky Hotel 79 Jalan CM Yusuff 30250 Ipoh Perak. 05-2547777 05-2545222
26 Merloon Hotel No. 92-98, Jln. Mustapha Al-Bakri, Ipoh 30300 Perak. 05-2536755 05-2425881
27 New Caspian Hotel No. 6-10, Jln. Jubilee, Ipoh 30300 Perak. 05-2423328 05-2433329
28 Pace View Inn No. 3-9, Jln. Ali Pitchay Ipoh 30250 Perak. 05-2413644 05-2416507
29 Paradise Hotel No. 29A, Jln. Ali Pitchay, Ipoh 30250 Perak. 05-2542204 05-2542202
30 Paragon City Hotel  No 1, Jln Dato' Hj Megat Khas, Tmn Bandaraya Utama, 31400, Ipoh 05 - 5450900 05 – 5451900
31 Regalodge ipoh No. 131, Jln. Raja Ekram, Ipoh, 30450 Perak. 05-2425555 05-2411555
32 Ritz Garden Hotel 86 & 88  Jln Yang Kalsom, 30250  ipoh, Perak 05-2427777 05-2421166
33 Ritz Kowloon Hotel No. 92-96, Jln. Yang Kalsom, Ipoh 30250 Perak. 05-2547778 05-2421166
34 MH Hotel PT 21 2695B, Jalan Medan Ipoh 1A,Medan Ipoh Bistari, 31400 Ipoh, Perak 05-5451000/1080 05-5459300
35 Robin Hotel No. 100-110, Jln.Mustapha Al-Bakri, Ipoh 30300 Perak. 05-2421888 05-2425881
36 Seri Malaysia Ipoh Lot 10406, Jln. Sturrock, off Jln. Tambun, Ipoh, 30350 Perak. 05-2412936 05-2912946
37 One Stop Budget Hotel 05-2419899
38 Station 18 Hotel 4&6, Medan Stesen 19/8, Station 18, Pengkalan 31650 Ipoh 05-3282828 05-3282827
39 www.hotelstation18.com.my
40 Kinta Riverfront Hotel & Suites Jalan lim Bo Seng, 30000 Ipoh 05-2458888 05-2458800
41 Tambun Inn No. 91, Jln. Tambun, Ipoh 30350 Perak. 05-5477211 05-5467887
42 Tune Hotel - Ipoh No. 2, The Host, Jln Verasamy,30000 Ipoh 03-79625888
43 French Hotel 60-62, Jln Dato' Onn Jaafar,30300 Ipoh 05-2413030 05-2416060
44 Times Inn Hotel Flat NO 97 & 99,Medan Ipoh 1A,Medan Ipoh Bestari,31400 Ipoh 05-5472977
45 The Syuen Hotel No. 88, Jln. Sultan Abdul Jalil, Ipoh, 30300 Perak. 05-2538889 05-2533335
46 Tokyo Hotel No. 161, Jln. Raja Musa Aziz, Ipoh 30300 Perak. 05-2542005 05-2540084
47 Tower Regency Hotel No 27, Jalan Dato Seri Ahmad Said, 30450 Ipoh, Perak. 05-2086888 05-2556695
48 Lost World Hotel No. 2, Persiaran Lagun Sunway 1, Sunway City Ipoh,31150 Ipoh, Perak 05-5408888 05-5408899
49 Sun Inns Hotel No.4 Jalan SC1 1/3,Sunway City Ipoh,31150 ulu kinta perak 05-5451678 05-5450678
50 Wanwa Hotel No. 32-38, Jln. Ali Pitchay, Ipoh 30250 Perak. 05-2415177 05-2415705 
51 Abby Hotel IGB International Industrial Park 39 & 41, Persiaran Klebang, Kawasan Perusahaan IGB (605) 292 2999
52 I'Garden Hotel No.97, Jalan Raja Dihilir, 30350 Ipoh 05-5455500/5495500
53 Ymca Hostel No. 211, Jalan Raja Musa Aziz (Aderson Road),30300 Ipoh 05-2540809  05- 2412093
GOPENG 
1 My Gopeng Resort UGM 4/1, Kampung Geruntom, 31600 Gopeng, 05-2415679 05-2415679
2 Rumah Rehat Adeline Lot 13302, Mukim Teja, Kpg Geruntum, Sungai Itik, 31600 019-5561113 / 05 -3592833 05-2558443
Gopeng
3 Gopeng Rainforest Resort  25, Persiaran Wira Jaya Timur 22, Taman Timah, 012-5107555
Gunung Rapat, 31350, Ipoh.
4 Harvest Haven Gopeng P.T 4035 Ipoh Country Parks, Jalan Kota Baru, 31600 Gopeng, Perak. 05-359 3255 012-488 4708
TANJUNG RAMBUTAN 
1 Bukit Kinding Resort Lot 26302, Jalan Chemor, Bukit Kinding,31250 tg Rambutan 05-5331122 05-5336121
BATU GAJAH
1 Clearwater Sanctuary Golf Resort No Lot 6019, Jln Changkat Larang, 31000 Batu Gajah, Perak 05-3667433 05-3667434
2 Sunshine Rest House No 25,Jln Pejabat Pos,31000,Batu Gajah,Perak. 016-5675008/ 013-7717154
PARIT
1 Rumah Rehat Cempakasari Rumah Rehat Cempakasari,Jln Kelab,32800 Parit 05-3771433  05-3771432






Kuiz Pelancongan Sempena Tahun Melawat Malaysia 2014

Kuiz Pelancongan Sempena Tahun Melawat Malaysia 2014


Bersempena dengan Tahun Melawat Malaysia 2014 nanti...
Opis awok ade menganjurkan kuiz pelancongan yang akan ke udara setiap haghi Khamis jam 5.45 - 6.00 petang....
Kuiz Pelancongan yang dah pun bermule minggu lepas ni akan bersiaran di stesyen Radio PerakFM  .......
yang awok tau ...hadiah2 nye memang lumayan....
contohnye macam minggu lepas (17 Oktober 2013)... Lost World of Tambun dijemput untuk minggu tu ....
dan hadiah yang deme beghikan bernilai RM600.00........

setiap soalan serta hadiah diberikan berdasarkan tetamu jemputan pada minggu tersebut......
kalo minggu tu Gua Tempurung....... soalan dengan hadiah nye deme le yang bagi....... dan sama le mengikut minggu...lupe pulak nak bagi nombor telefon nye ye!!! 05-545 0343......
pade yang berkesempatan kome bulih mencube....

errr....awok ade try caghi streaming link PerakFM....
tapi awok tak bulih bukak..... tapi takpe awok tinggei kan link nye dibawah untuk kome cube....

Link 1
Link 2
Link 3

Sementaghe Yob dengan Yong yang ade di Perak dan sempadan Perak ...
kome bulih tuko frekuensi kome mengikut tempat kome beghade....


IPOH                                    FM 95.6 MHz
CHANGKAT REMBIAN       FM 97.3 MHz 
GUNUNG BRINCHANG       FM 94.7 MHz
BUKIT LARUT                    FM 104.1 MHz
GRIK                                   FM 96.1 MHz
LENGGONG                         FM 94.2 MHz
PERAK SELATAN              FM 97.3 MHz  &  89.6 MHz
Selamat Mencube!!!!!

Beghaye ke Parit

Makaroni & Salami Turki spesel buatan Kak Halima Mohkembara

Gambo kat ateh tu awok postkan haghi Rabu yang lepaih....
masa Haghi Ghaye Haji yg baghu ni...
Awok beghaye ke rumah kengkawan blogger.....

Blog Mohkembara










Blog  Mohkembara ni kepunyaan Kak Halimaton ...
awok manggei akak kite ni Kak Halima je....
Awok udah lame kenai Kak Halima ni...
kenai di alam maya.....
tapi haghi ghaye haji yg lepaih ni le baghu berjumpe...
walopon blogger ni pernah berkunjung ke ghumah awok di Ipoh....

kebetulannye..
Kak Halima ada di kampung mase tu....
Kg Tengah, Parit........
dan yang sedihnye Kak Halima ni baghu je kehilangan bonda....

baik beno kak Halima ni menjamu awok sefamili ni..
dengan makaroni & salami daghi Turki...
pade yang  ngikut blog Kak Halima ni...
tau le mane dia dapat banyak produk2 daghi Turki ni...
Kak Halima dengan awok sefamili....

Dan macam biase....
awok bile udah ke satu2 tempat tu...
menjelajah le ke meghate tempat...
tapi yang sayangnye...

kad kamera awok ni udah penuh le pulak...
jadi le 2 gambo je yang sempat awok tangkap masa di Parit....
sayang betoi ...

awok baghu je cadang nak tangkap gambo Taman Cempaka Sari...
lokasi Jambatan Nordin..... 
Mee Hailam Parit (tempat lokasi awei gerai ni di Parit)....
takde rezeki.....

Kome kene tengok betoi kat menara jam ni baghu nampak plak peringatan ni...

Menara Jam yang sinonim dengan Pekan Parit....
takde makne kalo kome oghang Parit tapi tak tau mane lokasi jam ni.....

Salam Aidiladha 1434h

Salam Aidiladha 1434h

Salam Aidiladha 1434h pada semua.....
Moga Aidiladha tahun ni membawa pengertian yang besar untuk kome semua.....
Moga Pengorbanan kali ini membawa seribu makna pade kome semua.....
Pengorbanan awok sehingga raya Haji tahun ni bila terpaksa meninggeikan blog buat sementaghe sebelum ni....
Insyallah...
macam yang awok kabo sehaghi dua ni...
awok akan menulih balik......
untuk dighi awok....dan untok yang selalu dan pernah berkunjong ke blog awok...
terima kasih....terima kasih...terima kasih.....
Info?!

Info?!

Insyallah awok akan menulih., banyak info nak dikongsi dengan semua.. Insyallah...

Kellie's Castle in 3D

 Kellie's Castle lagi....
kali ni awok nak tunjokkan pade kome...
rupe bentuk Kellie's Castle ni kalo betoi2 dia siap mase tu...
in 3D oooooo....

Batu Gajah
Pandangan hadapan....



Batu Gajah
Pandangan belakang

Batu Gajah
Pandangan daghi atas...
Dan kome tengok keadaan Kellie's Castle sekaghang....

Batu Gajah
Selama ni yang kite tengok daghi jalan beso tu...
sebenonye belakang Kellie's Castle

Batu Gajah
Kesan runtuhan bahagian depan Kellie's Castle


Kellie's Castle - Rare

Uishhh....
udah lame awok idak menulih ni.....
bukan lupe...bukan sengaje...
tapi kekangan koje...
awok pulak bukan jenih yang suke tulih dan biokan dalam draft....
maknenye tulisan awok fresh daghi ladang ...hehehehe..

ok..ok...
awok rase ramai yang tau Kellie's Castle kan???
ceghite pasei Kellie's Castle ni melambak ade di internet ni...
kome taip je nama Kellie's Castle....
kompem kome jumpe..... maknenye awok tak payah le ceghitekan lagi kan?? kan???

tapi awok percaye....
kome tak penah lagi tengok gambo2 rare Kellie's Castle....
gambo2 yang bakei awok tunjokkan nanti ni...
sebenonye kome bulih je tengok bile kome berkunjong ke Kellie's Castle.....

pade yang tak berkesempatan....
awok persembahkan pade kome.....
gambo2 asli yang diberi oleh cucu William Kellie Smith .....
kepade pengurusan baru Kellie's Castle.....

William Kellie Smith

William Kellie Smith

William Kellie Smith

William Kellie Smith

William Kellie Smith
Pemandu, Penjaga Anak dan orang gaji deme....
segak2 pakaian deme ni....
William Kellie Smith
Deme ni golongan bangsawan....
dan selalu buat makan2 dengan kengkawan deme yang ada di Tanah Melayu masa tu...
lebih tepat lagi di Batu Gajah dan Ipoh....

William Kellie Smith
Kellie dan Agnes bersama dengan kereta jenis Malborough yang dipercayai masih ada di garaj Kellie's Castle
William Kellie Smith
Inilah dia William Kellie Smith .....
pemilik sebeno Kellie's Castle yang tak sempat disiapkan.....


Ada satu gambo lagi yang awok tak ambik...
gambo dalam bilik deme....
dan pengurusan Kellie's Castle dan pun mengubah satu bilik di sana...
berdasarkan kepada gambo yang diberi oleh cucu William Kellie Smith ....
awok tak ambik sebab awok tetiba rase seram....

Karnival Lenggong 2013


Karnival Lenggong

Karnival Lenggong

Moh kome kite menghameikan dan memeriahkan majelih......
Masjid Cina Ipoh

Masjid Cina Ipoh






Selama ni kite tau pasei Masjid Cina di Kelantan je kan???
di Ipoh pun ade satu Masjid Cina yang dibangunkan oleh MACMA (Persatuan Cina Muslim Malaysia Perak)....
Insyallah akan dirasmikan pada 4 Ogos 2013 bersamaan dengan 26 Ramadan 1434h.....
moge2 Islam akan terus tersebar ke semue ceruk alam...
dan kepada semua bangsa......

P/S: Gambo2 kredit kepada pesbuk Xifu Naser II
Semangat Memasak

Semangat Memasak

Semalam awok ngabokan yang awok nak masak haghi ni....
itu yang pagi2buta awok udah ke paso.......
semangat betoi...kekekek

ade le 2 - 3 lauk awok rancang nak masak haghi ni....
tapi nanti2 le awok kabo lauk ape...
segan pulak....

maklumle...
masak syok sendighi....
tengok le jadi ke idak lauk awok nanti ni...

Selamat memasak ye kome!!!!
Masak Apa Ye?

Masak Apa Ye?

Awok mengaku yang awok tak pandai sangat memasak.....
tapi memandangkan cuti yang panjang sikit minggu ni.....
awok bercadang nak masak untuk famili awok....
tapi macam awok cakap...

awok tak pandai sangat....
buku resipi paling penting pade awok .....
oh ye...
dulu2 masa bujang dulu awok selalu jugak memasak...
maklumle....save bajet....
dan terpakse memasak......
kalo tak.... poket asyik bocor je le...

tapi bile udah lame ditinggeikan bende ni....
skill udah jadi berkarat....
kuali pun awok udah lupe macam mane ghopenye...
kekekeke....

yang buat awok semangat nak masak ni ....
bile awok ke blog kat bawah ni...
http://www.lydiamiza.com/
http://inilaharamin.blogspot.com/
deme2 ni udah jadi idola awok le pasei masak memasak ni....

cik LM ...... surirumah full time...... ok ...itu selalu kite dengo...
si A.R.Amin ....si bujang yang rajin memasak...
okle..okle.... nak caghi ape bende yang bulih masak...
tapi besok ...bukan haghi ni...
haghi ni berbuka kat Masjid...
hehehehehe
Nuzul Al-Quran 1434h

Nuzul Al-Quran 1434h

Errrr..... takmo taip panjang2 kali ni...
nak bagitau....
Perak cuti haghi ni...

Salam Nuzul Al-Quran 1434h pade semue...
rebut peluang yang ade ni.....
banyakkan amal kome di bulan mulia ni....


Sirap Perasa Lipas

Sirap Perasa Lipas

Alhamdulillah ....berpose tahun ni.....
awok tak pernah lagi berbuke dengan famili di luo....
tapi semalam .... satu sebabnye Mem awok balik koje lambat....
satu lagi alang2 udah lambat......
terus le berbuke di luo....

Fikir punye fikir....
awok pun ke satu Restoran yang famous di Ipoh dengan Ayam Kampung nye....
maklumle... tak pernah berbuka di luo dengan famili tahun ni...
1st time rase excited la pulak....

Kat Restoran awok order Nasi Lemak  Ayam Kampung...
Mem awok pulak Nasi Putih dengan Sup Kambing dengan Ayam Kampung.....
Ayo nye pulak Air Sirap dengan Jus Oren....

Maklumle pose... penat... dahaga semua ada.....
bile kome nak minum ayo tu....
tetiba........Ape perasaan kome......
nak berbuka pose.....
tetibe ayo sirap yang kome order tu ade entiti lain dalamnye....

jenuh awok dengan Mem tengok.....
rupe2nye...... Anak lipas....
sabo je le.....
terus panggil staf kat situ...
kebetulan supervisor ato bos nye takde.....
dapat le air tu berganti....

itu je endingnye....
kalo kome macam mane???
silap awok tak tangkap gambo dulu....
maklumle tengah marahhhhh
Senarai Rumah Tumpangan di Perak

Senarai Rumah Tumpangan di Perak

Ramai yang udah konpius bile awok katekan mane2 homestay persendirian tu.....
bukanlah homestay.....
dan deme tak boleh gunakan nama homestay pun......
disebabkan nama homestay ni telah didaftar dan digazetkan oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia....

dan setiap homestay tu mengandungi lebih daghi 10 ke ateh rumahnye...
dan perlu menghadiri kursus2 yang dianjurkan oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia serta Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah.......
tujuan diwujudkan homestay ni pun lebih kepada nak bagi pendapatan pada penduduk luar bandar....

sedangkan homestay2 persendirian ato haram ni diwujudkan lebih kepada bersifat keuntungan...
itu yang banyak homestay2 persendirian ni ada di taman2....
tapi dalam mase same....
bagoih jugak ade homestay2 pensendirian ni....

memudahkan oghang ghamei ...
maklumle.... kekadang yang datang ramai.....
nak sewa hotel...bayo ikut bilik......
adenye homestay2 persendirian ni......
kite bayo.....kite dapat satu rumah......

nak tau lebih lanjut kome bace kat entri awok yang sebelum2 ni berkaitan homestay...
Homestay/Inapdesa di Perak
Untuk mengelakkan pembaca blog awok konpius....
awok akan namekan homestay2 tak berdaftar ni sebagei...
Rumah Tumpangan...

dan Insyallah...
bermule daghi entri2 akan datang...
awok akan masukkan senaghei Rumah-Rumah Tumpangan yang ada.....
mengikut daerah di Perak....

macam biase...
kalo kengkawan rase ade rumah tumpangan yang awok tak masukkan...
kome boleh bagi pade awok....
akan awok kemaskini selalu...

Erti Hidup Pada Yang Memberi

  1. Maap la ye,.....
    2 - 3 haghi takde entri baghu....
    awok ingatkan bulan2 pose ni awok tak kene out station....
    tapi terkene jugakkk....

    tapi bukan itu ceghitenye....
    awok nak berceghite....
    kesahnye sebelum ni...

    dan kebetulan ade le kengkawan yang komen pada 16 Julai ni...
    ni awok letak kat bawah ni....
    dan awok ade jawap sekali komen kengkawan kite ni.....

    1. mntak tlg ler...homestay ade x ncik...nk pg rye ni...
      ReplyDelete
    2. yang sebenonye..... kat Pangkor mmg takde homestay... kalo ade pun...yang buat sendiri ...dan bukan bawah program Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia..... maap le.... itu di luo bidang kuase awok...... tapi kalo nak jugak....bagi email...nanti awok mintak tolong kengkawan....
      ReplyDelete
  2. macam yang awok nyatakan dalam komen jawapan kepada pertanyaan dia...
    homestay2 persendirian atopon homestay haram ni....
    deme tak bulih pun gune name homestay.....
    ade awok terangkan kat entri awok yang kat bawah ni...

    dan awok tak sangka memang kengkawan ni ade email pade awok mintak tolong....
    sye yg mntak tlg crkn homestay tu...nk bls di komen xblh plak...dh ade ler 2 3 tmpt sye kol..tp pnuh kate deme...sye nk mcari skitar lumut atau t.btik je...tu ler klu ade klapgn mntk tlg tyekn.klu xjd kbratan ler...nk ksane tu dlm rye ke3 ,tu yg pyh tu...

    ateh dasar nak menolong....... 
    awok jawab balik macam kat bawah ni...

    "Ini je termampu awok tolong..... sebabnye deme2 ni bukan homestay berdaftar dgn Kementerian Pelancongan & Kebudayaan....
    FARIDAH- 0125667836 / 05-6886004 /faridahharun66@yahoo.comAin : 019-2664618
    0164213565 atau email ke  sitisarahhomestaytelukbatik@gmail.com.
    1. 019-4611110 win 
    1. cikgu ishak: 013-5844101 / 
    1.  rumah: 05-6834101 / 
    1. cik nor: 013-5204101
    Homestay Silaturahim - 019-57474916013 - 339 3996 @ saleha_homestay@yahoo.com En.Rosli : 019-5683987 / Pn.Norizan : 012-5709862
    Missie Homestay 012-5161615
    Silaturrahim lagi 019-5740180
    Homestay Permai Jaya 05-6889226"
    017-2398292 (Nizam) 017-5226220 (Puan Noryati) mohdnizam@hotmail.my mohdnizam_83@yahoo.com
    dipendekkan ceghite......
    Alhamdulillah.... lepas beremail 2 - 3 kali dengan awok...
    dan inisiatif kengkawan kite tu call nombor yang awok bagi tu....
    ini le jawapan akhir kengkawan kite tu....

    sye book yg puan norizan pye.sye dh tgk blog n sgt bpuas ht ng ownernye...rmah ng harge pn bpatutan...kkak tu pn sgt ramah (frankly speaking org perak memang ramah tamah).owh ok je...anyway thx again n slmt bpuase

    Alhamdulillah...
    awok cukop gemo bile info ato maklumat yang ade diblog ni membantu oghang....
    ini le antaghe sebab ngape awok masih tetap nak berblog...
    walopon kekadang kurang menulih ateh kekangan mase dan koje...
    tapi kalo ade kemusykilan ato pertolongan yang kome perlu...
    kome boleh komen ato email terus pade awok shahrilhakime@gmail.com 
    Insyallah awok tolong....

Menjejak PerakMan - Bukit Sapi

Bukit Sapi....
Ini satu lagi kawasan yang kome perlu pergi ....
kalo kome ke Lembah Lenggong.....
Disini dikatekan debu letusan Toba di Indonesia..
telah meletup pada 75,000 tahun dahulu......
kalo kome ke kawasan ni...
kome udah nampak pasir ato batuan nye lain......

Bukit Sapi
Kome boleh bace caption yang awok ambik di kawasan ni....
menerangkan secaghe terperinci ape pentingnye tempat ni kepada Lembah Lenggong....

Bukit Sapi
Kome tengok tanah dan pasirnye....
lain..... awok peghatikan ayam suke makan pasir kat sini.....
kate Bos Jabatan Warisan .....
kite boleh je makan pasir ni....
tapi soalannye.... kome lalu ke????
Bukit Sapi


Bukit Sapi
Sesi penerangan oleh Encik Syahrin .....
Pengarah Jabatan Warisan Malaysia Kawasan Tengah....
beliau antaghe tenaga utame sehingga Lembah Lenggong...
diishytiharkan sebagaei Tapak Warisan UNESCO

Errr.... ini selingan je.....
makan dulu selepas jenuh mendengo penerangan dan berlapo.....




Menjejak PerakMan - Bukit Bunuh

Awok ade janji nak berceghitekan kesah awok di Lembah Lenggong sebelum ni...
tapi asyik tergendala je....
untok tak nak bagi kome pening awok akan pecahkan ceghite ni kepade bebeghape kesah.....
kali ni awok nak tumpu pade Bukit Bunuh.....

dongeng oghang Lenggong dikatekan kawasan Bukit Bunuh ni mendapat name...
ateh satu peristiwa Suami Isteri....
dimana si Isteri dibunuh si suami....
tapi itu ceghite mulut ke mulut je....

berbalik pade ceghite Bukit Bunuh tadi...
Bukit Bunuh ni terletak di kawasan Kota Tampan, Lenggong....
kenape kawasan ni penting dalam kawasan Lembah Lenggong ni???
haaa..... gambo2 kat bawah akan menerangkan satu persatu.....


Ini gambaran ilustrasi pelukis....
tapi lebih kurang macam ni le PerakMan...
Berkumpoi dulu di Galeri Arkeologi Lenggong ....
ekspedisi terpakse menggunakan 4WD....

Bukit Bunuh
Diantara batu-batu meteor yang udah bercampur di Bukit Bunuh...
meghate2 ade batu ni kome...
kalo kome kesini....
kome akan nampak perbezaan batu ni.....
rasenye kome mesti tak nak ambik...
bile tau yang batu ni ade kesan radioaktif...
walopon tak tinggi......

Bukit Bunuh
Kome mungkin nampak macam takde ape...
tapi tapak di Bukit Bunuh ni membuktikan wujudnye penempatan awei manusia
di Asia Tenggara dan telah menukar sejarah arkeologi dunia....
Dikatakan ini tapak masyarakat zaman paleolitik....
ini merupakan tempat deme membuat peralatan seharian deme...
sebabnye semasa kajian ke ateh tempat ni...
deme jumpe bermacam2 alatan seharian yang masih elok tapi tertanam dek meteor..... 
Batu dalam batu....
batu yang di dalam batu ni lebih tua daghi batu yang diluo...
tu kome tengok betoi.... yang putih tu.....
Bukit Bunuh juga dipanggei Taman Meteor....
sebabnye dianggar 1.83 juta tahun dahulu...
meteor jatuh dikawasan ini dan merebak ke seluruh Lenggong...
ini bukan awok yang kate ye...
ini kajian arkeologi yang dibuat secaghe saintifik....


Kome nampak tak ade 2 pokok beso kat dalam gambo ni??
ok....ditengah2 antaghe pokok tu terletaknye satu kawah beso ....
dimana dipercayai 1.83 juta tahun dahulu....
meteor yang beso telah jatuh dikawasan ini......
kalo pokok2 kat bawah tu kecik lagi...
memang nampak lekukan macam kawah .....
Bukit Bunuh
Gambo daghi ateh puncak Bukit Bunuh....
kate media yang follow....
macam New Zealand..... kekekeke
Bukit Bunuh
Ehem...ehemmmmm.......
baghu2 ni le awok nak enterprem blog sendighi.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss