6) Pulau Orang Utan, Bukit Merah Laketown Resort



Entri Tahun Melawat Perak 2012
10 Ikon Pelancongan Perak

1. Taman Rekreasi Air Panas, Sg Klah
2. Taman Herba Negeri Perak
3. Taman Negeri Royal Belum
4. Gua Tempurung
5. Zoo Taiping & Night Safari

Errr.... saje awok selitkan gambo anak daghe awok dengan sepupu die....
gambo ni sebenonye kat Bukit Merah....
sebelom nak ke Pulau Orang Utan tu lee...

Awok sambong lagi entri Tahun Melawat Perak 2012 awok ni...
macam kome tau entri2 awei (awal) ni semuenye berkaitan dengan 10 Ikon Pelancongan Perak....
dan bile entri yang bersifat informasi ni...
awok ambik direct daghi (dari) brosur yang ade kat awok...
makenye bahase nye awok takkan edit sikit pun....

Untok entri kali ni ....
awok tumpu pade Pulau Orang Utan, Bukit Merah Laketown Resort.....
yang terletak di Bukit Merah, Gunung Semanggol...

Pulau orang utan ini berkeluasan kira-kira 14 hektar,merupakan yang pertama seumpamanya di dunia.
Pulau ini berada di dalam kawasan Bukit Merah Laketown Resort dan hanya 5 ekar digunakan untuk tujuan pemuliharaan, pembiakan dan tempat perlindungan di mana orang utan bebas berkeliaran.

Banyak terdapat di Malaysia dan Indonesia,orang utan ini adalah spesies beruk terancam dan akan dilepaskan ke dalam hutan selepas melalui program pemulihan khas.
Untuk ke Pulau Orang Utan,masa yang diambil hanya 10 minit dengan menggunakan feri khas dari Bukit Merah.
Pulau ini menempatkan bayi orang utan yang dapat dilihat tidur dalam buaian,memeluk anak patung dan memakai lampin pakai buang serta diawasi oleh pasukan perubatan khas.

Bagi orang utan dewasa yang membina tempat tinggal di luar kawasan lindungan,pengunjung dapat melihat spesies ini melalui laluan 100-meter yang bertutup yang dibina khas.
Taman ini dibuka bermula seawal jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang setiap hari.
Perkhidmatan feri yang disediakan pula akan berangkat setiap setengah jam pada hujung minggu dan 45 minit pada hari bekerja.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi

a) Bukit Merah Laketown Resort,
Jalan Bukit Merah,
34400 Semanggol, Perak

Tel: +605-8908888
Fax: +605-8908000
E-mel : sales@bmlaketown.com.my
Website: www.bukitmerahresort.com.my

Ke Mesir Akhirnye!!

Sape2 yang peghenah (pernah) ikot blog awok ni....
mesti peghenah (pernah) terbace pasei adik ipor awok yang belajo di Maahad Tahfiz Al-Quran Wal Qiraat ADDIN ato name pendek nye MTQ awei (awal) tahun 2011 ni.....
kalo tak ingat kat bawah ni kome klik je le....
Posting no 2
Posting no 3

Sepatotnye tahun ni adik ipor awok kene ambik PMR......
tapi adik ipor awok ni dapat oper (offer) belajo di Mesir....
ceghite (cerita) nye macam ni....
lepaih (lepas) belajo di MTQ ...
adik ipor awok balik belajo di Maahad Ehya As-Syarif di Gunong Semanggol...

kendian ....
abang deme ni rekemenkan name adik ipor awok ke Maahad Tahfiz Tarbiah Al-Ummah di Batu Kurau...
Maahad ni dibawah kelolaan Ustaz Manolito Dahlan....
Ustaz ni sebelom ni Pegawai di Jabatan Agama Islam Perak...
tapi beghenti (berhenti) sebab nak ughoihkan (uruskan) Maahad Tahfiz yang die kelole....
kebetolan pulak Maahad ni ade progrem dimane hanye pelajar terpilih dapat belajo di Mesir....
dan pelajar2 ni kene lalui exam dan temuduge sebelom berjaye.......
dan Alhamdulillah... adik ipor awok tercalon.... dan terpilih akhirnye....

di Mesir nanti ni...
adik Ipor awok akan belajo di Sekolah yang dibawah kelolaan Family Association of Al-Azhar Student (FAAST) yang terletak di Bando Nasr, Mesir...
ghupenye (rupanya) sukatan pelajaghan (pelajaran) disane mengikut sukatan pelajaghan (pelajaran) agame di Malaysia cumenye dibawah persekitaran negara Arab ....

pukoi ghate (rata) adik ipor awok bakei (bakal) beghade (berada) disane adalah selame 10 tahun....
3 tahun untok sukatan edadi (errr...betoikan awok kalo awok salah)...
2 tahun untok sukatan thanawi......
sambong Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) ... awok tak ingat beghape (berapa) tahun...
dan disudahkan dengan pengajian di Universiti Al-Azhar ...Insyallah.....

Adik Ipor awok mase di KLIA...
berlepaih (berlepas) pade 31 Oktober 2011 yang lepaih (lepas)....


Adik Ipor awok dengan Mak Mertue awok (mak die le tu)....dan kakak2nye...

Ibu yang bakei (bakal) terpisah dengan anaknye selame 10 tahun...

P/S: awok satu je......
moge adik ipor awok ni balik dan menjadi oghang (orang) Islam yang berjaye...
dan bulih pulak mendidik Muslim yang lain....

Rasuah ato Imbohan

Kome bace ape yang tertulih (tertulis) dalam gambo tu....
Ini kes pagi tadi...
awok download daghi (dari) pesbuk kawan awok....

ceghite nye (ceritanya)...
HQ awok udah berpindah daghi (dari) PWTC ke Putrajaya...
jadi tempoh bebeghape (beberapa) bulan ni....
sape2 yang ghase (rasa) jauh....

bulih le naik beh (bas) yang disediekan di PWTC...
tapi dengan syaghat (syarat) pukoi 7 udah terpacak di PWTC....
sape lambat...naseb le...

drebar ni suke bukak radio Sinar FM tetiap pagi...
tapi disebabkan line ato coverage ato frekuensi nye tak beghape (berapa) cantek...
memang sakit telinge le sape yang dengo....

tapi drebar ni buat nohen (tak tau) je....
die teghoih (terus) je pasang radio....
dan sudahnye.....yang naek beh (bas) tu buat sughat (surat) layang...
tapi yang lawak nye.... ade RM pulak dalam sughat (surat) ni...
errr.... ini kighe (kira) rasuah ke imbohan ni???
kome ghase?? (rasa???)

Kellie's Castle - Tawaran Sebutharga


Kellie' Castle yang bersejarah!!

Majlis Daerah Batu Gajah (MDBG) baghu (baru) keluo kan eklan.....
sape2 yang berminat untok mengusehe dan mengurus bangunan bersejarah Kellie's Castle diminte untuk mengemukekan keghoteh (kertas) cadangan pade MDBG......

syaghat2 (syarat) nye macam kat bawah ni....

Iklan Cadangan Mengusaha dan Mengurus Bangunan Bersejarah Kellie's Castle di atas Lot 48436, Mukim Sungai Terap, Daerah Kinta Perak Darul Ridzuan

1. Tawaghan (tawaran) dipelawe kepade syaghikat2 (syarikat2) berdaftar dengan Kementerian Kewangan dan bertaraf Bumiputera yang berkeupayaan daghi (dari) segi kewangan serta berpengalaman dalam bidang pelancongan.

2. Keghoteh (Kertas) cadangan yang telah lengkap hendaklah dimasukkan ke dalam sampul berlakri, bertulis tajuk dan nombor tawaran serta dialamatkan kepade :-

YANG DIPERTUA MAJLIS DAERAH BATU GAJAH JALAN HJ ABDUL WAHAB 31000 BATU GAJAH PERAK DARUL RIDZUAN

3. Keghoteh (Kertas) cadangan hendaklah dihantar sebelum 17 November 2011 Jam 12.00 tengahaghi (tengahari)...

Syarat-Syarat AM

Yang perlu ade dalam Keghoteh (kertas) cadangan kome :-
1. Maklumat Lengkap Cadangan
- Pendahuluan/ latar belakang cadangan
- Tujuan
- Objektif
- Pengurusan Syarikat
- Pengalaman Syarikat
- Komponen Pembangunan
- Strategi dan promosi
- Tarikan Pelancongan
- Isu dan Masalah
- Balasan kepade Majlis Daerah Batu Gajah (MDBG)

2. Kedudukan Kewangan
- Penyata Kewangan Syarikat (3 bulan terakhir)
- Kos Operasi
- Kos Penyelenggaraan
- Sumber Pembiayaan (serta sokongan pembiayaan)
- Caj Tiket

Haaa.....ape lagi kome...
sape yang mampu dan ade kampeni sendighi (sendiri) dan layak macam syarat2 kat ateh (atas)....
ini le peluang kome ndak ughoihkan (uruskan) lokasi pelancongan yang selalu dikunjongi pelancong dalam dan luo negare........

5. Zoo Taiping & Night Safari

Entri Tahun Melawat Perak 2012
10 Ikon Pelancongan Perak

1. Taman Rekreasi Air Panas, Sg Klah
2. Taman Herba Negeri Perak
3. Taman Negeri Royal Belum
4. Gua Tempurung

Macam bese ....
awok ambik daghi (dari) brosur yang ade kat opis awok....
jangan malu....jangan segan bace ye....
Baghu (baru) je menyambut ulangtahun ke 50 penubohan deme......
Zoo Taiping teghoih (terus) unggul sebagei pusat perlindungan haiwan yang tertue Malaysia....
Sebelum ni pun awok ade up kan entri pasei Jubli Emas 50 Tahun Zoo Taiping ......




Zoo Taiping terletak di antara Taman Tasik Taiping dan kaki Bukit Larut menempatkan pelbagai jenis hidupan liar sama ada tempatan atau eksotik.
Persekitarannya yang subur dan redup amat sesuai untuk kunjungan seisi keluarga. Zoo ini telah dibuka semenjak tahun 1961 merupakan zoo tertua di Malaysia dan satu-satunya zoo di utara Semenanjung Malaysia.

Pengunjung dapat menikmati pemandangan eksotik dan suara hidupan liar di dalam persekitaran semulajadi dengan sungai,tasik dan pelbagai spesies flora dan fauna.
Terdapat lebih 180 spesies fauna yang secara keseluruhannya berjumlah 1300 termasuklah burung,mamalia dan reptilia dapat dilihat dalam kandang dengan “Konsep Terbuka”.

Kandang ini direka menyerupai habitat semula jadi hidupan ini dan rekaannya diterima baik oleh orang ramai. Antara hidupan liar di sini termasuklah spesies terancam seperti helang jeragat (Brahmini Kita/Halistur Indus),beruang madu (Helactus Malayanus),harimau kumbang hitam, Orang Utan,gajah Malaya dan harimau. Di sini terdapat juga haiwan yang dibawa dari luar negara seperti singa Afrika.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi

a) Zoo Taiping & Night Safari,
Jalan Taman Tasik Taiping,
34000 Taiping, Perak

Tel: +605 - 8086577
Fax: +605-806 6025
E-mel : zootaiping@zootaiping.gov.
Wordless Wednesday (Mode : Meeting)

Wordless Wednesday (Mode : Meeting)

Meeting sampei muntah!!!!

4. Gua Tempurung

Suasane dalam Gua Tempurung....
caghi mane awok!?


Entri ini adalah sempena Tahun Melawat Perak 2012 nanti....
dan Gua Tempurung meghupekan (merupakan) salah satu daghi (dari) 10 Ikon Pelancongan Perak......
Walopon udah biase dengo name Gua Tempurung...
awok ghase (rasa) tak ghamei (ramai) yang tau pasei pakej2 yang ditawarkan kat sini........
pasei sejaghah (sejarah) Gua Tempurung ni kan???

Ni awok ambik bulat2 daghi Brosur yang ade kat opis awok....
awok tak edit..... dan tak tuko langsong ayatnye...
jangan maghah (marah) le kalo udah bercampo Bahasa Melayu dengan Bahasa Inggeris!


Gua Tempurung berukuran sepanjang 1.9km dan berusia lebih dari 400 juta tahun ini terletak di Lembah Tempurung berhampiran Gopeng, Perak iaitu kira-kira 25km ke selatan Bandaraya Ipoh, ibu negeri Perak.

Ia merupakan gua batu kapur semulajadi dan mempunyai lima buah kubah raksasa dengan bahagian atasnya berbentuk seperti tempurung kelapa di mana lima buah kubah raksasa ini dijadikan lokasi lawatan utama bagi pengunjung yang datang ke Gua Tempurung.

Di kawasan ini juga terdapat sebuah sungai sepanjang 1.6km yang mengalir melalui gua di dalam Gua Tempurung.

Peta Lokasi Gua Tempurung
Waktu Operasi:
Setiap hari jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang
Jumaat : Ditutup sementara mulai jam 12.30 tengahari hingga 2.00 petang

Pilihan Kembara:

1. Golden Flowstone Tour:
An easy and exciting tour of about 40 minutes. A journey form the entrance to the golden Flowstone (Platform 2) and back. Entrance fee: adult-RM6.00 and children (below 12 yrs) RM2.50

2. Top Of The World:
A slightly strenuous journey for about 1 hour 45 minutes from the entrance to the Top of The World Cavern (platform 5) and back. Entrance fee: adult-RM9.00 and Children (below 12 yrs) RM4.50

3. Top Of The World & Short River Adventure: A 2 hour and 30 minute tour to The Top Of The World (platform 5), and back through the underground river. Entrance fee: adult RM11.00, Children (below 12 yrs) RM 6.50

4. Grand Tour:
A complete catwalk journey from the entrance with full-length underground river adventure. It is a very challenging and strenuous tour, and takes about 3 hours and 30 minute. Entrance fee: adult-RM22.00 and children-RM11.00

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi

APT Consortium Sdn Bhd
No 7 Medan Gopeng 3
Jalan Raja Dr. Nazrin Shah
31350 Ipoh, Perak, Malaysia

Tel: +605-318 8555
H/P : +6012-5928952 (Ms. Noorzuliana)
Fax: +605-318 8557
Email: enquiries@guatempurung.com
Website: www.guatempurung.com
Ghamei Polowe!

Ghamei Polowe!

Sampei saat dan mase ni...
polowe di blog awok ni udah mencecah 909 oghang (orang).....
walopon nampoknye macam ghamei (ramai)....
tapi tak bermaksod semuenye membace blog awok ni....

awok yang jenih (jenis) kalo awok polo deme...
baghu (baru) deme nak polo awok...
ade pulak yang memang jenih (jenis) suke blog oghang (orang)....
dengan haghapan (harapan) yang di polo tadi akan polo blog die...

awok sebenonye tak kesah pun pasei polo memolo ni...
tapi satu je.....
jangan le menipu bagitau yang kome udah polo blog tu....
padehei kome tak polo pun...
kunon2 nak sughoh (suruh) owner blog tu polo blog kite kan??? kan???

menipu macam ni senang beno owner blog tu datang kesan....
tak payah gune software canggih pun.....
dan tak payah gune trackking system hebat mane pun.....
tu daghi (dari) bilangan polowe pun owner blog udah tau......

apepun awok berteghimekasih (berterimakasih) pade yang sudi polo blog awok ni...
dan sudi pulak tinggei2kan komen2 yang membine untok blog awok yang tak sebeghape (seberapa) ni...
Terima kasih...terima kasih ... terima kasih (pinjam tagline Hafizal Hamad RTM 1)...
Ape bagoihnye Melancong???

Ape bagoihnye Melancong???

Bile disebot pasei melancong.....
Ade yang skeptikal.....
Sebabnye bile disebot melancong, bermakne deme kene keluo duit untok berbelanje......
Bese le bile nak keluo duit sendighi ni jenoh sikit.,....

Jadinye awok cadangkan pade yang tak beghape berwang macam awok ni......
Kome buat due tabongan.....
Satu untok simpanan mase sesak kome....
Dan satu kome simpan untok digune pergi bercuti.....

Kome sedo tak, dengan melancong kite sebeno nye dah menyumbang pade ekonomi negare????
Macam mane tu????
Dengan melancong, kome akan berbelanje.....

Dan bile berbelanje, kome dah buatkan duit kite bergeghak.....
Daghi satu tangan ke satu tangan dan akhirnye ade yang kene bayo cukei.....
Antaghe nye kite le, cukei2 yang kite bayo tu le digunekan untok pembangunan dan perbelanjaan negare....
Pengusahe2 ato pemilik produk pelancongan kompem akan naiktaraf kemudahan dan lokasi taghikan pelancongan yang ade.....
Kite jugak yang untong.....

Tapi yang pentingnye, dengan melancong kite dah dapat tenagkan minda dan otak kite yang penat berkoje ni haaaa.....
Hubungan silaturrahim pun dapat dieghatkan.....
Kan pahale tu!.....

Jadinye..... Pergilah Melancong!!
Solat & Rekreasi ....Mudahnye

Solat & Rekreasi ....Mudahnye


Awok suke dengan semue ektibiti rekreasi....
tak kighe (kira) le melancong ke...
ektibiti lasak macam panjat gunong, berkhemah dan ape saje ektibiti rekreasi.....
memang awok gemo....

tapi satu je yang awok peghatikan (perhatikan)....
ghamei (ramai) bile udah terlibat dengan ektibiti macam ni...
bab2 bersolat selalu deme lupe.....
dan kalo yang ingat pun...
akan rengan2 kan bab bersolat.....

padehei (padahal).....
Allah dah bagi kemudahan untok kite bersolat...
pade yang ghase (rasa) susah ndak ikot waktu masoknye solat....
Allah dah bagi kemudahan dengan kome bulih je menjamakkan solat kome....
Zohor dengan Asar....Maghrib dengan Isyak....

ade pulak yang kate sebab ayo (air) takde....
payah deme ndak berwuduk...
ate..... kome bulih bertayamum....
ade jugak yang kate sebab tak tau kat mane aghah (arah) kiblat...

ishhh...... ade je alasan maleh (malas) ndak bersolat ye...
selalu kan kome yang bese (biasa) masok hutan bawak kompas???
ate gunekan le kompas kome tu....
tapi kalo kome ndak tau lebih lanjut pasei (pasal) aghah (arah) kiblat mase dalam hutan...
kome bulih ke sini ---> Islamic Tourism Centre

Jadinye takde le alasan untok merengankan pasei solat mase kite berekreasi ....
jangan sampei ektibiti rekreasi kite mendatangkan dose pade kite.......

P/S: Pesanan untok semue dan dighi sendighi ....
Intense Debate

Intense Debate

Awok dulu peghenah (pernah) gunekan Intense Debate mase mule2 aktif berblog....
tapi kedian awok buang intense debate disebabkan komen2 lame kengkawan tak dapat ditengok di entri2 yang ade...
walopon awok masih lagi bulih tengok di blogger.com....

tapi bile awok kenangkan akan 'keliatan' awok menjawab komen kengkawan...
awok kembali gunekan Intense Debate....
mudah....sebabnye dibawah komen kengkawan...
awok bulih je komen berdasarkan komen kome yang sebelom tu.....

awok bukan nak promote pade kengkawan....
tapi kalo kome jenih (jenis) yang maleh (malas) baleh (balas) komen kengkawan tu...
elok le bertuko gune Intense Debate....

Tips Jimat Elektrik


Bese (biasa) yang kite dengo....
deme sughoh (suruh) kite kughangkan (kurangkan) gune lektrik....
minimumkan penggunaan peghalatan (peralatan) yang gune letrik....
dan terbaghu (terbaru) kerajaan keluokan aghaghan (arahan) pade semue jabatan kerajaan agar setting ekon (aircond) ke tahap 24 darjah celcius je....
dan ade jugak yang saghan (saran) kan kome agar beli peghalatan (peralatan) yang jimat elektrik......
semue tu betoi.....

tapi tau tak kome....
yang sebeno2 nye mudah sangat nak jimat lektrik ni....
awok tau ni pun lepaih (lepas) awok tengok ceghite (cerita) Oprah....

Oprah ade menjemput soghang awek ni ke rancangan die....
awek ni berceghite (bercerita) peghihei (perihal) macam mane die jimatkan letrik kat ghumah (rumah) die...
kalo sebelom ni....bil letrik kat ghumah (rumah) die mencecah ribuan dollar....
tapi lepaih (lepas) die buat 'bende' ni....
die dapat jimat hampir sepaghoh (separuh) daghi (dari) bil die sebelom ni...

caghenye (caranya) macam ni...
tiap kali kome gunekan peghalatan elektrik....
kome pastikan yang kome cabot sekali plug peghalatan lektrik kome tu....
sebabnye.....

walopon kome udah off kan suis peghalatan lektrik kome tu, tapi kome tak cabot plug die....
yang sebenonye ....aghoih (arus) lektrik tu berjalan jugak.....
walopon kome ghase (rasa) tak banyak....
cube kome bayangkan....
kome bio kan plug kome 24 jam, 7 haghi (hari) seminggu.......30 haghi (hari) sebulan....dan 365 haghi (hari) setahun......

dan awok udah cube pun caghe (cara) ni...
dan memang betoi....
ade beze amaun bil lektrik ghumah (rumah) awok sebelom dan selepaih (selepas) awok gune caghe (cara) ni....

cube le!!!

P/S: awok alat2 jimatkan lektrik ni tak beghape (bearpa) nak percaye sangat!!!

FIesta Pelancongan Taiping 2011

Awok baghu (baru) je balik ke kampong wife awok semalam....
sepanjang jalan daghi (dari) Tol Changkat Jering awok terpeghasan (terperasan) kan bunting ni ....
jadinye haghi (hari) ni awok pun risik le pasei event ni....
ghupe2 (rupa2) nye...

Fiesta Pelancongan Taiping ni meghupekan (merupakan) acaghe (acara) yang dibuat oleh
TOURISM PERAK .... agensi dibawah Kerajaan Negeri Perak....
dengan kerjasame Majlis Perbandaran Taiping (MPT)....
ade Mini Konsert....ade Forum Perdana.... dan ade jugak acaghe (acara) permainan tradisional.....

jadi awok nak mengajak le...
sape2 yang ade di Taiping pade 29 - 30 Oktober 2011 ni....
ghamei2 (ramai2) le meghiahkan (meriahkan) Fiesta Pelancongan Taiping 2011 ni nanti....
acaghe (acara) ni nanti bulih kate Pra Tahun Melawat Perak 2011 nanti le ni....

mane acaghe (acara) yang kome ghase (rasa) sesuei kome join le.....
Posted by Picasa

3. Taman Negeri Royal Belum

Sg Tiang....
jangan kome ghiso (risau) .... penginapan disini dalam bentuk Hut....
3 oghang (orang) bulih muat ni.....

Ini dekat Sg Nam.....
penginapan yang cantek kat dalam hutan....
walopon dalam gambo ni nampak suram je....
tapi kalo kome tengok live......canteknye...

Pengangkutan utame di Taman Negeri Royal Belum....
Bot!!!!!!!!!!

Ini ayo teghojon (terjun) di Sg Ruok....
sebelom sampei ke Santuari Ikan tu...
kome bulih mandi kat sini....

Ini perkampungan oghang (orang) asal dekat Sungai Kejar...
deme dah biase dengan oghang (orang)....
tapi awas.....jangan sampei deme mule kate deme tak cukop makan.....
ade le akei (akal) deme nanti .....

Ini signboard ndak masok ke Sg Ruok.....
Kalo kome beghani (berani) bulih je nak mancing kat sini...
tapi kalo kene tangkap...
makan tak habeh le.....
mane idaknye.... dok dalam lokap....

Ektibiti yang best buat kat sini....
merakit le.....

In dekat Sg Ruok.....
Sg Ruok ni tempat Santuari Ikan,

Kalo kome udah sampei (sampai) ke Taman Negeri Royal Belum....
tak sah kalo kome tak sampei ke Sungai Kejar....
Sg Kejar ni meghupekan (merupakan) tempat paling hujong sekali di Taman Negeri Royal Belum....
disini jugak dikatekan tempat permulaan kepade Sg Perak.....

Semue gambo2 kat ateh (atas) ni mase awok ke sane tahun lepaih (lepas).....

Haa..... kome udah layan gambo kat ateh (atas) kan???
saje je awok letak berseleghak (berselerak) gambo2 kat ateh (atas) ni....
kali ni bace sikit je entri awok pasei (pasal) Taman Negeri Royal Belum.....
Ghasenye (rasanya) ghamei (ramai) yang tau pasei Hutan Belum ni.....
tapi awok ndak ceghite (cerita) jugak....
Terletak didaeghah (daerah) Hulu Perak ato lebih tepat lagi didalam kawasan Pengkalan Hulu....
Taman Negeri Royal Belum bersempadan dengan negara Thailand....

Hutan Belum dibeghi (diberi) taraf DIRAJA oleh Tuanku Sultan Perak Sultan Azlan Shah pade tahun 2003....
dan pade tarikh 17 April 2007, Kerajaan Negeri Perak melalui Enakmen Perbadanan Taman Negeri 2001 telah mewartakan Hutan Belum sebagei (sebagai) Taman Negeri Perak.....
Dan selueh (seluas) 117, 500 hektar kawasan Hutan Belum diisyhtiharkan sebagei (sebagai) Taman Negeri......

Menariknye lagi Taman Negeri Royal Belum mempunyai tiga daghipade 20 spesies
bunga terbesar dunia iaitu Bunga Rafflesia........
di mana salah satu nye dinamakan Azlanii sempena nama Sultan Perak, Sultan Azlan Shah......
Taman Negeri Royal Belum juge dikatekan hutan yang lebih tue daripada hutan Amazon, dan beghumo (berumur) 130 juta tahun.
Walopon Sarawak terkenei (terkanal) dengan Burung Enggangnye.....tetapi deme cume ade 9 spisis saje.....
sedangkan Taman Negeri Royal Belum ade semue 10 spesies burung enggang di Malaysia....
Kalo ceghite (cerita) bab binatang atopon haiwan........
kat sini bulih dikatekan ade semue binatang hutan hujan tropika........

Akhir sekali......
Udah name Taman Negeri Royal Belum...
bukan senang kome dapat masok ke sini.....
Pelancong tempatan yang ndak datang kesini, permit kemasukan mesti dipohon dari Perbadanan Taman Negeri sekurang-kurangnya seminggu sebelum lawatan
Pelancong asing pulak permit ke Taman Negeri Royal Belum ini perlu dipohon sekurang-kurangnya dua minggu sebelum lawatan....
dan bile kome udah ade kat sane.....
jangan terkejot kalo tibe2 Askar tahan bot kome.....
untok buat pemegheksaan (pemeriksaan).....

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi
Perbadanan Taman Negeri : +605-7917858
USA gelak..... Israel seronok!

USA gelak..... Israel seronok!


Al - Fatihah untok Allahyarham Muammar Gaddafi....
walopon saat2 akhir ni die dikenang sebagei diktator.....
tetapi sebagei seoghang (seorang) Islam die layak dilakukan sebageimane seoghang (seorang) Islam dilayan....

Dulu die penah disanjong sebagei (sebagei) seoghang (seorang) yang tidak takot pade Barat....
die juge dianggap hero dunie Islam....
tapi itu dulu....
bile udah lame berkuase.......

lain pulak jadi nye......
dulu....
Amerika dengan Israel paling bengang dengan die....
sekaghang (sekarang).....
USA kuat gelaknye........
Israel pulak seghonok (seronok) berpesta menyambot kematian die....

Al-Fatihah!!

2. Taman Herba Negeri Perak






antaghe gambo2 menarik di Taman Herba Negeri Perak....

kakyong
said...

Tman Herba negeri perak tu kat mana ya...

huhuuuu, malu eh teman org Ipoh tp tak tau.. uhukk


Sebelom ni awok ade up kan entri pasei 10 ikon Pelancongan Perak.....
dan KakYong ade bertanyekan pade awok pasei Taman Herba Negeri Perak.....
Blogger
Sebagei menjawab soalan Kak Yong ....
ni awok ceghitekan (ceritakan) serba sedikit pasei (pasal) Taman Herba Negeri Perak ni ye...

Taman Herba Negeri Perak ni terletak di kawasan Kg Kepayang, Simpang Pulai......
kalo kome daghi (dari) Lebuhraya PLUS....
kome keluo susur Simpang Pulai.....
ke kighi (kiri) lepaih (lepas) daghi (dari) Pekan Kg Kepayang dan sebelom kome sampei ke Terminal Makanan Negara (TEMAN) Simpang Pulai....
kome akan jumpe lampu isyarat Simpang tiga (3) ......

ke kanan kome akan ke Batu Gajah (melalui Kellie's Castle).....
Taman Herba Negeri Perak ni terletak betoi2 di sebelah kanan kome tu je......
dekat sangat dengan jalan beso....
ok...ok...berbalik pade ceghite (cerita) Taman Herba Negeri Perak ni....

Taman Herba Negeri Perak ni luehnye (luasnya) 22 hektar......
kat sini kome name je ape jenih (jenis) herba kome ndak....
semue ade....
bile bercakap pasei herba ni....kompem le tumbuh2an yang menyehatkan badan kome dan jugak digunekan untok tujuan perubatan dan kosmetik........

Pade yang kaki pancing pun......
macam kome tengok kat ateh (atas) tu......
kome bulih le lepaih (lepas) kan geram kome kat sini.....
ikan fresh le katekan....... makan pulak herba je....
tapi bukan free ye......untok 3 jam kome kene bayo (bayar) RM10.00

dan lupe pulak awok nak kabo...... caj masok kesini untok dewase adalah RM2.00 ....
sementaghe (sementara) kanak2 pulak dikenekan RM1.00 ....
dan untok kome ndak makan...
kat luo (luar) (tepatnye dekat pintu masok) Taman Herba Negeri Perak ni ade gerai untok kome menjamu seleghe (selera).......

Tak pueh (puas) lagi???....
kome hubungi nombor kat bawah ni....
bercakap dengan Puan Mariam.......

Jabatan Pertanian Negeri Perak
Batu 1, Jalan Batu Gajah,
Kampung Kepayang,
31300 Batu Gajah,Perak

Tel : +605-3572290

1. Homestay Sg Klah, Sungkai Perak

Awok baghu (baru) je lepaih bertugeh (lepas bertugas) di Homestay Sg Klah, Sungkai...
kali ni awok terlibat mengkoordinasi kumpulan daghi (dari) Homestay Perlis....
deme datang ke sini bertujuan nak belajo dengan Homestay Sg Klah......
walopon deme pun udah lame dalam bidang pengurusan Homestay....
tapi sebagei tambahan ilmu yang deme ade....

takpele....
kome layan je le gambo2 kat bawah ni...

tu kome nampak ape bende tu???
tu deme tengah megheboih (merebus) telor.....
kat situ siap ade juei (jual) telor tak masak lagi...
4 bijik RM2.00 .....

punye le lahap deme makan....
sedap kate deme......
kalo kome ndak tau....
kome kene datang sendighi (sendiri)....

Pade yang ade hati keghaih (keras), cekal.......
kome bulih le ghendam (rendam) kaki kome dalam ayo paneh (panas) ni...
tu nampak lumut yang ade tu???
elok tu untok kulit...

Kalo kome ke Taman Rekreasi Air Panas (TRAP), Sg Klah ni...
kalo kome ndak info yang banyak....
kome caghi (cari) staff kat situ yang name nye Haji Said...
Kami semue panggei (panggil) die Pak Said...
banyak ceghite (cerita) die pasei (pasal) tempat ni...
dan jugak bende2 bergune kat sini...

Yang belah kanan tu bulih le kome panggei (panggil) kafeteria....
ni kighe (kira) tempat masok sebelom ke kolam ayo paneh (air panas) dan seanike bende kat dalam ni....
tapi kalo kome daghi (dari) Felda Residence....
tempat ni meghupekan (merupakan) tempat hujong sekali.....
maklomle....laluan daghi (dari) Felda Residence dekat je dengan TRAP ni...

Ektibiti haghi (hari) pertame deme kat Homestay Sg Klah ni....
ektibiti senam seni.....
jenoh le..... Instruktor pulak daghi (dari) Kementerian Kesihatan Sungkai...

Kalo oghang (orang) kampong...
Teng - teng ni biase je......
tapi pade oghang (orang) bando....
bende ni bende yang paling seghonok (seronok) ndak main....
eleh....yang asei (asal) kampong pun.....
udah beso2 ni takde mane nye kome dapat main bende ni....
macam deme ni...inile mase deme lepaih (lepas) geram!!!!
selain tu.....acaghe (acara) boling buah nyo (kelapa), congkak dan batu seremban jugak dibuat same...

Tu...udah tertere no telepon Homestay Sg Klah.......
kalo kome ndak mengelak daghi (dari) menginap di Felda Residence yang yang kome ghase (rasa) mahei (mahal)....
ini le tempat yang kome bulih hubungi....
bukan ape...
kome bulih kawtim rege (harga) dengan deme....
tapi kalo dapat teghoih (terus) nombor pengusahe homestay lagi cantek......
dengan rege (harga) berpatotan......
ni awok letak nombor telepon salah soghang (sorang) pengusahe homestay kat sini...
Acu @ Puan Faizah : 017-505 4226 .....



Antaghe (antara) peserta Program Homestay Perlis 2011 ke Homestay Sg Klah.....

nanti2 awok uplod lagi gambo lain...
10 Ikon Pelancongan Perak

10 Ikon Pelancongan Perak


Bersempena dengan Tahun Melawat Perak 2012 nanti....
awok bercadang nak buat entri pasei tempat2 menaghik (menarik) di Perak.....
sebenonye sebelom ni awok ade buat entri2 tempat pelancongan mengikot daeghah (daerah)....
tapi tergendale sekejap bile awok bizi 2 - 3 menjak ni .....

kali ni awok nak tumpu dulu pade 10 ikon pelancongan negeri Perak dulu...
baghu (baru) le awok akan sentoh tempat2 menaghik (menarik) ikot daeghah (daerah) yang ade kat Perak ni....
dan kalo bulih awok nak kan cadangan daghi (dari) kengkawan semue....
bagi cadangan kat mane di Perak ni tempat yang kome ghase (rasa) menaghik (menarik)...

dan awok akan caghi (cari) ape saje info berkaitan dengan tempat yang kome cadangkan tu.....
tapi macam awok tulih (tulis) kat ateh (atas) tu....
awok akan tumpu dulu pade 10 Ikon Pelancongan Negeri Perak dulu ye....
lupe nak kabo 10 Ikon Pelancongan Negeri Perak ni dipilih oleh semue pehak yang berkaitan dengan Pelancongan di Negeri Perak dan juge dipersetujui oleh pehak Kementerian Pelancongan Malaysia.....

kat bawah ni awok nyatakan 10 Ikon Pelancongan Negeri Perak....
1. Taman Negeri Royal Belum (Hulu Perak)
2. Hutan Paya Laut Matang (Larut, Matang Selama)
3. Gua Tempurung (Kampar)
4. Taman Herba Negeri Perak (Kinta)
5. Sungai Klah Hotsprings Park (Tapah)
6. Pulau Orang Utan, Bukit Merah Laketown Resort (Kerian)
7. Zoo Taiping & Night Safari (Larut, Matang Selama)
8. Ipoh - The Limestone Wonder (Kinta)
9. Lumut & Pulau Pangkor (Seri Manjung)
10. Kuala Kangsar Bandar Diraja (Kuala Kangsar)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss