Jalan-Jalan Ke Yogyakarta Indonesia - Part 1
1 year ago
Telur Dadar Ikan Loma |
Bahan-bahan Telur Dadar Ikan Loma yang telah dicampur sebelum dimasak |
Rupa Ikan Loma (sumber dari http://mediashahalam.blogspot.com) |
Cara Membuatnya:-Telur Ikan Loma dibasuh dan direndam dengan air asam jawa dan garam selama setengah jam.....
Kemudian basuh dan toskan....
Bawang Besar dimayang halus dan sebahagian lagi ditumbuk lumat bersama cili......
Semua bahan disatukan dan digaul sebati...
Dan tuang dan ratakan didalam kuali leper yang telah panas dan disapu minyak masak......
Masak sehingga 10 - 15 minit.. Hendaklah dibalik-balikkan supaya ikan masak rata....
Ikan Masak Belotak yang telah masak |
Cara Membuatnya:-Masakan ini berasaskan ikan dari sawah yang dibasuh dengan daun bebuas, direbus dan diambil isinya sahaja.......Bahan-bahan pelengkap seperti bawang merah, serai dan cili padi yang ditumbuk halus, hirisan daun kunyit, santan kelapa, asam gelugur dan garam.....Kesemua bahan dicampur dan dimasak atas api yang sederhana sehingga masak!!!
Kerabu Umbut Rotan Bakar |
Antara Bahan-bahan utama |
Bahan-bahanya termasuk rotan yang telah dibakar... |
Cara Pembuatannya:-Batang rotan muda perlu dibakar dan disiat kulitnya dan diambil umbutnya yang lembut.....dipotong satu ke dua inci panjang....Cili padi, kerisik, belacan, serai, lengkuas, garam dan serbuk perasa ditumbuk sehingga lumat....Umbut digaul bersama bahan yang telah ditumbuk tadi bersama bawang kecil yang dimayang.....Sedikit pati santan dan perahan limau dimasukkan untuk rasa yang lebih enak.....
Rupa Sambal Serai |
Antara Bahan-bahan dalam pembuatan Sambal Serai |
Cara Membuatnya:-
Semua bahan-bahan kecuali limau ditumbuk sehingga lumat.....
Kemudian diperah limau dan dikacau rata..... dan sedia untuk dimakan!
Gulai Lemak Pucuk Asam Gelugur yang telah siap |
Antara bahan2 untuk Gulai Lemak Pucuk Asam Gelugur |
Cara Membuat:
Cili Padi, kunyit hidup dan garam dikisar....
Bahan yang telah dikisar dimasukkan kedalam periuk....
Masukkan santan dan ikan bilis dan masak sehingga mendidih....
Masukkan pucuk asam gelugur dan biarkannya untuk seketika.....
dan Gulai Lemak Pucuk Asam Gelugur telah siap untuk dimakan.....
Nasi Lemuni yang telah siap dan sedia untuk dimakan |
Antara bahan dalam pembuatan Nasi Lemuni |
Cara Membuatnya:
Bawang merah dan halia dimayang halus....
Daun Lemuni ditumbuk lumat dan direndam didalam secawan air, ditapis dan diambil airnya....
Kemudian beras dibasuh bersih sebelum digaul dengan santan dan air daun lemuni....
Masukkan semua bahan dan digaul dengan garam secukup rasa.....
Kemudian ianya dimasak dengan api sederhana...
Apabila mendidih, hendaklah dikacau dan ditutup semula...
Kecilkan api dan biar seketika hingga masak.....
Rupa Gulai Kemahang yang telah siap |
Antara bahan-bahan utama Ikan Pindang Daun Seniar |
Ikan Pindang Daun Seniar yang telah siap dimasak..... |
Cara Membuat:Ikan darat atau ikan sungai yang dibalut dengan daun seniar perlu direbus untuk tempoh 24 jam.....
Semasa merebus kesemua bahan-bahan tadi perlu dimasukkan bersama untuk menjadikan rasanya sebati.....
Setelah itu, ikan tersebut dimasukkan santan dan dimasak dengan api yang sederhana sebelum ianya sedia untuk dihidangkan.....
Rupa Kebebe yang siap untuk dimakan |
Antara bahan2 dalam pembuatan Kebebe |
Antara bahan2 dalam pembuatan Kebebe |
Cara Membuat:
Masukkan Cili Padi, Garam dan Belacan untuk ditumbuk hingga lumat didalam lesung.....
Kemudian masukkan Nangka Muda, Jambu Batu, Belimbing Buluh, Buah Cermai, Buah Kelempong,, Buah Cedong, Jantung Pisang, Buah Nenas, Kelapa, Buah Ara dan gula secukup rasa.....
Kesemua bahan tadi ditumbuk kasar dan telah sedia untuk dimakan.....
Get this tabber widget