Kisah Makanan Hampir Pupus Perak sebelum ini
Kerabu Umbut Bayas
Kulat Sisir
Penjan Ubi
Kita teruskan lagi penjelajahan kita dengan Makanan Warisan Negeri Perak yang Hampir Pupus....
Kali ini awok nak kenalkan pada kome sejenis lauk yang makin payah nak jumpa sekarang ni.....
Ikan Pindang Daun Seniar ....
Penyediaan makanan ini memerlukan dua proses utama.....
iaitu merebus ikan yang dibalut dengan daun seniar sebelum dimasukkan santan seperti membuat gulai.......
Makanan ini jatang dibuat disebabkan tempoh masa yang lama, sekurang-kurangnya 2 hari untuk dimasak....
disebabkan ikan yang dibalut dengan daun seniar tadi perlu direbus untuk selama 24 jam.....
Tujuan ikan yang direbus dengan tempoh 24 jam adalah untuk melembutkan tulang ikan.....
Rasanya enak hasil sebatian isi ikan telah diperap dna menyerap segala rasa dari bahan-bahan semasa merebusnya......
Selain itu, tulang ikan yang telah lembut boleh dimakan begitu sahaja.....
|
Antara bahan-bahan utama Ikan Pindang Daun Seniar |
Sumber/Bahan:
Ikan Sungai
Bawang Merah / Kecil
Cili Besar Hijau/Merah
Cili Padi/Api
Serai
Lengkuas
Daun Kesum
Daun Kunyit
Daun Seniar
Asam Gelugur/Keping
Gula
Garam
|
Ikan Pindang Daun Seniar yang telah siap dimasak..... |
Cara Membuat:Ikan darat atau ikan sungai yang dibalut dengan daun seniar perlu direbus untuk tempoh 24 jam.....
Semasa merebus kesemua bahan-bahan tadi perlu dimasukkan bersama untuk menjadikan rasanya sebati.....
Setelah itu, ikan tersebut dimasukkan santan dan dimasak dengan api yang sederhana sebelum ianya sedia untuk dihidangkan.....