Stesen Keretapi Tanjung Pagar & Bukit Timah - The End

 Stesyen Keretapi Tanjong Pagar

Stesyen Keretapi Bukit Timah

Awok agak emosi bile membace paper haghi (hari) ni.....
kesah tamatnye opeghasi (operasi) Stesyen Keretapi Tanjong Pagar dan Stesyen Keretapi Bukit Timah di Singapura buatkan awok sedih....
agaknye sebab arwah ayah awok dulu koje dengan KTMB ....

dan awok penah meghase (merasa) dudok di Quarters KTMB buatkan awok lebih teghase (terasa) dengan penutupan 2 Stesyen kepunyaan KTMB di Singapura....
teghingat (teringat) dulu bile awok balik je daghi (dari) sekolah....
sebelom sampei ke ghumah (rumah), awok akan menempohi Stesyen Keretapi Ipoh......

kat situ le ade 2 teghowong (terowong) bawah tanah nye....
dengan satu teghowong (terowong) nye ditutop dan penoh dengan ayo (air) bertakong.... 
kat situ jugak le ade geghabak2 (gerabak2) keghetapi (keretapi) lame yang memang deme pamerkan kat Stesyen.....
kat situ jugak le awok panjat memanjat geghabak (gerabak) keghetapi baghang (keretapi barang) yang beghenti (berhenti).......
ahhhh....udah...udah... D_08 tak payah nak bernostalgiaaa....


balik pade ceghite (cerita) penutupan Stesyen Keretapi Tanjong Pagar & Stesyen Keretapi Bukit Timah di Singapura......
bermule daghi (dari) haghi (hari) ni....
Keretapi ke sane akan berhenti di Pusat Pemeriksaan Keretapi di Woodlands...
masih di Singapura....
tapi 'ghase' ('rasa') dan 'jiwe' nye tak same dengan Stesyen Keretapi Tanjong Pagar & Stesyen Keretapi Bukit Timah yang udah beghumo (berumur) lebih 100 tahun.....

sikit2 hak Malaysia di Singapura di bagi pade deme.......
Kem Tentera Malaysia di Woodlands udah kite seghah (serah) pade deme....
Kesah Pulau Batu Putih udah ghamei (ramai) yang tau....
walopon setompok je dalam peta.....
tapi Kedaulatan Negara seolah macam dipijak bile Pulau Batu Putih jatuh ke tangan Singapura......

sayang betoi.....
akhirnye waghisan (warisan) kite di tanah oghang (orang) akhirnye hilang macam tu je.....
yang ade kat sini dibagi pulak pade oghang (orang)!!!!
tambah lagi emosi bile keretapi terakhir daghi (dari) Stesyen Keretapi Tanjong Pagar dipandu sendghi (sendiri) oleh Sultan Johor......
Sayonara Stesyen Keretapi Tanjong Pagar & Stesyen Keretapi Bukit Timah!!!!!!!

P/S: Kome peghenah (pernah) dengo Hotel Brasmana di Perlis??? Brasmana tu sebenonye name sebuah Pulau yang kini jadi kepunyaan Thailand disebabkan oleh 'kebodohan' yang melukih (melukis) peta Malaysia...... sayang.......
kome peghenah (pernah) dengo sempadan Negeri Melayu dengan Sempadan Siam????

10 Responses to "Stesen Keretapi Tanjung Pagar & Bukit Timah - The End"

  1. Usah kan mike yang penuh dengan nastalgia dgn KTM, teman yang tak ape-ape dengan KTMpun (ade le dalam taun 60'an 70'an, mase teman ngaji kat KL dulu naik memalam dari kuale ke KL) terase sebak bila dema ambik hak kita tu...

    Dulu, bila kita ilang pulo Batu Puteh ke tangan Singapura, menteri kata, tak apa, itu win-win situation!! .

    Win-win apa benda, hak kita 100% di bagi pada dema!!! Kalo dah memang ade hak dema sikit, hak kita sikit, tu tak ape le sangat, tapi ini sahih hak kita, hak kerajan negeri Johor.

    Tengin bebeno!!!. Orang rope tu yang jadi menteri kita!!!

    ReplyDelete
  2. sedih kan yob..bila baca dalam paper arini mcm sedihnyaaaa..tambah lagi bila org yg keje situ yg citerkan memori sedih..adoi adoi la..nnt bende lain pulak yg kena serender

    ReplyDelete
  3. Anak kecil main api
    Terbakar hatinya yang sepi
    Air mata darah bercampur keringat
    Bumi dipijak milik orang

    Nenek moyang kaya-raya
    Tergadai seluruh harta benda
    Akibat sengketa di antara kita
    Cinta lenyap di arus zaman

    ReplyDelete
  4. sayang seribu kali sayang...huhu

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Yob, selagi gambor misteri PM bercuti kat Singapork dipegang dik SB kat sana, selagi tu Malaysia kena pulas...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Yob, selagi gambor misteri PM bercuti kat Singapork dipegang dik SB kat sana, selagi tu Malaysia kena pulas...

    ReplyDelete
  7. Sejarah diri pun terhanyut bersama...

    ReplyDelete
  8. Sbnarnye bru arini aku tau pasal ni lepas beli tiket ke singapor.2012.haha.xpela,harta dunia.
    http://www.akasiamag.com

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss