Tips Jimat Elektrik


Bese (biasa) yang kite dengo....
deme sughoh (suruh) kite kughangkan (kurangkan) gune lektrik....
minimumkan penggunaan peghalatan (peralatan) yang gune letrik....
dan terbaghu (terbaru) kerajaan keluokan aghaghan (arahan) pade semue jabatan kerajaan agar setting ekon (aircond) ke tahap 24 darjah celcius je....
dan ade jugak yang saghan (saran) kan kome agar beli peghalatan (peralatan) yang jimat elektrik......
semue tu betoi.....

tapi tau tak kome....
yang sebeno2 nye mudah sangat nak jimat lektrik ni....
awok tau ni pun lepaih (lepas) awok tengok ceghite (cerita) Oprah....

Oprah ade menjemput soghang awek ni ke rancangan die....
awek ni berceghite (bercerita) peghihei (perihal) macam mane die jimatkan letrik kat ghumah (rumah) die...
kalo sebelom ni....bil letrik kat ghumah (rumah) die mencecah ribuan dollar....
tapi lepaih (lepas) die buat 'bende' ni....
die dapat jimat hampir sepaghoh (separuh) daghi (dari) bil die sebelom ni...

caghenye (caranya) macam ni...
tiap kali kome gunekan peghalatan elektrik....
kome pastikan yang kome cabot sekali plug peghalatan lektrik kome tu....
sebabnye.....

walopon kome udah off kan suis peghalatan lektrik kome tu, tapi kome tak cabot plug die....
yang sebenonye ....aghoih (arus) lektrik tu berjalan jugak.....
walopon kome ghase (rasa) tak banyak....
cube kome bayangkan....
kome bio kan plug kome 24 jam, 7 haghi (hari) seminggu.......30 haghi (hari) sebulan....dan 365 haghi (hari) setahun......

dan awok udah cube pun caghe (cara) ni...
dan memang betoi....
ade beze amaun bil lektrik ghumah (rumah) awok sebelom dan selepaih (selepas) awok gune caghe (cara) ni....

cube le!!!

P/S: awok alat2 jimatkan lektrik ni tak beghape (bearpa) nak percaye sangat!!!

0 Response to "Tips Jimat Elektrik"

Post a Comment

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss