Bajet 2012 - Harapan dan Tumpuan Oghang

Bajet 2012 bakei (bakal) dibentangkan di Parlimen pade haghi (hari) Jumaat ni...
macam biase le setiap haghi (hari) Jumaat pertame bulan Oktober adalah haghi (hari) Bajet akan dibentangkan.....
macam2 spekulasi udah berlegar di internet dan jadi buah mulot ghakyat (rakyat).....

dan oghang (orang) yang paling jadi tumpuan mase tu...
kompen le PM kite....
meghangkap (merangkap) Menteri Kewangan Malaysia...
jenoh le die mace (baca) buku Bajet 2012 yang tebei (tebal) tu.....

kalo yang koje gomen....
macam biase, bende pemes (famous) adalah pasei Bones dengan Naik Gaji....
leh (last) sekali gaji naik mase zaman Pak Lah dulu...
kecuali Polis dengan Askar... deme udah biase naik2 gaji ni...

kalo yang sektor swasta pulak...
macam biase...
pengecualian cukei yang deme mintak...
bukan ape....
bile cukei dikecualikan, untong deme banyak le sikit...
biase le oghang (orang) berniage....
untong jadi keutamaan....
name pun sistem kapitalis....

dalam mase yang same...
semue oghang (orang) ternanti2...
ape insentif baghu (baru) yang bakei diperkenalkan keghajaan (kerajaan)....
atopon tambahan pade insentif yang sedie ade....

P/S: awok paling setuju bab2 cukei ghokok (rokok) dengan cukei Arak ni dinaikkan selalu.... 300 ke 400% pun takpe....heheheh..patotnye makin naik.....makin kughang (kurang) le oghang (orang) beli........

5 Responses to "Bajet 2012 - Harapan dan Tumpuan Oghang"

  1. kalo orang gomen naik gaji, orang swasta naik pe agaknya...huhu..naik marah le kut..sure brng2 sume naik..tp rasa mcm takde kenaikan gaji kan

    ReplyDelete
  2. huhu. takut nak persoalkan hal ni..padahal gaji gomen ni idak la naik banyak nau, tp barang plak melambung2 naik kang.
    Hurm...

    ReplyDelete
  3. orang meniaga kecil2an ni juga yg dpt habuk keluor asap... dengor ajer lah.. yg pasti usaha kena perlu ada.. kalo maleh, x mandang le duit utk hidup..

    ReplyDelete
  4. awok yg keja kuli kat sykt swasta ni kdg2 rasa sedih..org seronok dgr budget sbb tunggu hasil..awok dengor ajer ler..

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss