Badang Malaysia 2014


Uiii...... lama jugak awok tak update blog awok yang ni....
maap le kome...
selain dari buntu takde idea nak bercerita.....
awok jugak agak sibuk 2 - 3 menjak ni...
untuk tak menghampakan kengkawan ...
awok mulakan hari Senayan ni dengan entri baru awok ....
cerita semalam....


Semalam awok ada tugasan di Padang Rengas...
Kejohanan Orang Kuat Malaysia atopon lebih dikenali dengan Badang Malaysia 2014...
program ni diadakan di Kg Labu Kubong, Padang Rengas....
kalo ikutkan..... kejohanan ni dah berlangsung dari hari Sabtu 17/05/2014 lagi...
tapi semalam baru awok terlibat.....



Udah nama pun Badang Malaysia kan...
semua program nya melibatkan kekuatan dan ketahanan fizikal...
pada yang selalu bina otot tu lupakan le...
kalo badan cantik...
tapi kederat tak power.....
memang bungkoih awei le.....
antara pertandingan yang diadakan ialah perlawanan tarik tali terbuka dan tertutup...
dan  ada 3 pasukan yang datang dari Thailand menyertai kejohanan ini....
Kome tengok brader ni....
rileks je dia tarik.....

Brader dari Sabah ni merupakan Mr Borneo untuk 2 tahun berturut2...
dan dia tak masuk kali ni....
sebab masalah lutut...
tapi dia terlibat untuk memberi demo acara menarik jentolak ni...
gila lee.... 23 saat je masa dia.....
Tarik tali tu sebenonye acara sampingan.....
acara utama tentule nak memilih orang terkuat Malaysia.....
haa....deme2 yang masuk acara Badang Malaysia ni...
tak terlibat dengan tarik tali tadi kome....
macam acara di atas ni...
peserta akan menarik jentolak atopon nama glemernya traktor...




apa yang awok tau...
traktor tu beratnya 8 tan.....
jenuh kome....
pecah peluh jantan pun...
awok tak dapat nak tarik jentolak ni....
ahaksss.....
Para peserta mendengo taklimat dan arahan dari marsyal bertugas....
"kome... kalo nak tarik traktor tu.... baca Bismillah dulu"...
gitu le lebih kurang gebang brader marsyal tu... hehehe

Kome nampak kayu balak ni???..
awok nak golek kayu balak ni pun fikir 2 - 3 kali...
berat gile kome....


Peserta akan mengangkat kayu balak yang seberat  130 kg tu...
dan diwajibkan meletak kayu balak tu diatas bahu deme.....
dan dipindahkan ke tempat lain.....
peserta dipilih berdasarkan kepada kepantasan memindahkan kayu balak tu....
oh ye....
lupe nak kabo....
ada 2 kategori Badang Malaysia ni...
kategori atas 76 kg....dan bawah 76 kg.....
brader ni...
kalo tak salah awok...
dia ada join Malaysia Strongest Man anjuran saluran Kix kat Astro 729 tu....

nampak je kecik....
tapi kederat....macam seladang brader ni....


Acara ketiga....
peserta perlu memindahkan tong2 yang beratnya 25 kg, 50kg, 75kg dan 100kg ke atas tong dram yang disediakan....
uiiiishhh.....mau putus urat kentut kome......
nampak deme selamba je ngangkat nya....


Maap le...
nama dia awok udah lupe......
tapi yang awok tau....
yang bagi hadiah tu... Adun Lubuk Merbau...
YB Datuk Siti Salmah Mat Jusak..... 

dan dari ramai2 peserta Badang Malaysia 2014 ni...
ada seorang je yang berjaya melaksanakan semua disiplin dengan berjaya...
dan dia merupakan adik kepada brade yang buat demo tarik traktor tu....
deme ni dari Sabah...
dan datang semata2 untuk menyertai acara ini....
hebat deme ni...
Insyallah tahun depan ada lagi Badang Malaysia 2015.....

untuk lebih gambo...
kome boleh ke facebook Tourism Malaysia Perak

6 Responses to "Badang Malaysia 2014"

  1. Join Badang Malaysia ni baru boleh tau kuat tak kuat kederat seseorang tu. Kadang ada orang badan otot berulas-ulas sebab main gym, tapi suruh angkat beras seguni pun mengah. Haha. Ni badang Malaysia ni dah buktikan, tak ada otot kekar pun mampu untuk menarik sebijik kubota. Hehe

    ReplyDelete
  2. fuyooo... bagus ni. kalo masuk tv mesti syok tengok ni.. show yg melibatkan org awam.. asyik artis je masuk tv.. mcm cite org jepun ..ninja warrior.. kita punya lak Badang Malaysia.. hehe

    ReplyDelete
  3. Fuyooooooo.... best ni kalau teman dpt gi sekali ni...banyak leh amik gambar ni... kalau di US ada Ironman..kita di Malaysia ada Badang... hihiihihi.. hebat2 tul drg ni... kalau kite tu mau nyer putus urat kentut tuuuu...ahahahaha

    ReplyDelete
  4. Fuyoooo..kuatnye deme...typo pulak yg memula komen tu.ngeeee

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss