GIG IPH - Generasi Islam Gempak #GIG_IPH Ditunda

GIG IPH - Generasi Islam Gempak #GIG_IPH Ditunda


Sebelum ni ada awok naikkan entri berkenaan dengan program GIG IPH - Generasi Islam Gempak #GIG_IPH dan disini  GIG IPH - Generasi Islam Gempak #GIG_IPH ...
sebagaimana makluman kat ateh brosur tu...
sebagai menghormati kemangkatan DYMM Paduka Seri Sultan Azlan Muhibuddin Shah pada hari Rabu yang lepas.....
Program ini akan ditunda ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian...

Pesta Laut Pangkor.Lumut 2014 dibatalkan

Pesta Laut Pangkor.Lumut 2014 dibatalkan



Sebelum ni awok ada naikkan entri berkaitan dengan Pesta Laut Pangkor.Lumut 2014 ...
Tapi untuk makluman semua, PESTA LAUT PANGKOR LUMUT 2014 yang dijadualkan 29 Mei 2014 hingga 1 Jun 2014 telah dibatalkan kerana menghormati kemangkatan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Ibni Al-Marhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah pada jam 1.30 petang tadi.
Kemangkatan DYMM Paduka Seri Sultan Perak

Kemangkatan DYMM Paduka Seri Sultan Perak








Rasanya ramai yang dah tau...
berita kemangkatan YM Paduka Seri Sultan Perak...
Sultan Azlan Muhibuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Yusuf Izuddin Shah ...
Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul kadir...
baru sebentar membuat pengumuman rasmi di televisyen...

yang sebenonya...
cerita ni dah heboh sejak 2 - 3 hari ni...
tapi selagi takde pengumuman rasmi..
semua tak berani nak keluo kan kenyataaan....

sebagai anak negeri Perak...
dan blog awok ni berkaitan dengan negeri Perak...
awok rasa sedih....
sebagai berkongsi rasa kesedihan...
header blog awok...
akan bertuko kepada hitam putih untuk sementara waktu....

moga Tuanku ditempatkan dalam golongan orang yang beriman...
Al-Fatihah...

Pra Ramadan - Buffet Ramadan 2014 di Perak



Ahaksss.....
jangan kome tak percaya...
ada yang dah naikkan iklan Buffet Ramadan 2014 ni kome...
maklumla... di Malaysia ni....
bulan puasa bulan pesta makanan sebenonya...

Insyallah untuk kemudahan semua...
awok akan naikkan lagi entri promosi buffet Ramadan yang ada di Perak untuk tahun 2014 ni....

GIG IPH - Generasi Islam Gempak #GIG_IPH

GIG IPH - Generasi Islam Gempak #GIG_IPH


Semalam ada awok naikkan entri berkenaan dengan

GIG IPH - Generasi Islam Gempak #GIG_IPH ...

hari ini awok dimaklumkan....
lokasi program ini dipindahkan ke Dataran MBI Ipoh.....
tapi masa.... tarikh dan pengisian nya masih sama...

moh kome...
kita sama2 memeriahkan program ni...
sama2 jugak kita dapat pahala....
GIG IPH - Generasi Islam Gempak #GIG_IPH

GIG IPH - Generasi Islam Gempak #GIG_IPH


Awok menyampaikan amanah oghang pada awok...
diatas ini .... banner program Generasi Islam Gempak....
salah satu usaha penyampaian dakwah untuk semua...
dari orang muda kepada semua....
dengan cara orang muda.....

macam yang kome tengok....
Insyallah program ini akan diadakan di kawasan Stesen Keretapi Ipoh....
bermula dari jam 9 pagi - 10 malam...
pada hari Sabtu 31 Mei 2014 ini....

jom kome....
pada yang berkesempatan.....
yang berada di Ipoh dan dikawasan sekitarnya....
moh kita sokong usaha program keagamaan yang sebegini.....
kalo tak kita orang Islam... sape lagi kan????
Reviu - Teater Muzika Ramlee

Reviu - Teater Muzika Ramlee

Gambo copy paste dari FB kengkawan awok.......


Baru-baru ni ada awok up kan entri berkenaan Teater Muzika Ramlee
Teater arahan saudara Ard Omar ni telah dipentaskan di Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara (JKKN) Perak....
pada 23 & 24 Mei yang lalu......
walopon diterbitkan dalam skala yang kecil....

tapi apa yang awok tau....
tiket untuk 2 hari ni SOLD OUT .....
lupe awok nak kabo....
Teater ini dibawakan oleh Persatuan Kesenian & Kebudayaan Daerah Kinta dan pihak JKKN Perak....

awok berkesempatan menonton teater ni pada hari kedua (Sabtu 24/05/2014)....
awok udah lama tak menonton teater...
dan teater yang terakhir sekali awok tonton ialah Ronggeng Rokiah di Istana Budaya....
uiiii.... lama gila.....
yang bestnya awok dapat duduk di seat kedua depan pentas....
memang mabeles....

awok terhibur dengan persembahan teater ni....
walopon sistem audio nya kadang2 mengganggu kita.....
awok cukop gemo bila scene penanyi undangan nya Nona Asiah (sila google kalo nak tau sapa dia)....
penyanyi tu menyanyi sebijik suara Nona Asiah.....

oh ye...
sinopsis teater ni lebih kurang macam ni....

"Tiga sahabat (Osman Zailani. J.Jamil & Kassim Selamat) bekerja di sebuah kelab malam kepunyaan Tn Hj Bakhil...... Kelab Malam ni kiranya tak berapa terkenal la di Malaya masa tu....... dan pada satu malam tu.... tiga bujang lapok tu berlagak kononnya deme ni tuan manager kelab ni........ deme terkantoi bila Tn Hj Jamil datang ke kelab masa malam tu...... dan deme bertiga Tn Haji Bakhil pecat dengan serta merta....... tapi..... hasil pujukan Salmah (Pekerja yang cantik berkerja di kelab tu jugak)...... dan tiga bujang lapuk ni merayu..... 

deme berjanji untuk membawa P.Ramlee untuk menyanyi di Kelab Tn Hj Bakhil.... tujuannya supaya ramai yang datang ke kelab ni....... disini le yang bermula lawak dan lucu bila deme terpaksa mengotakan janji pada Tn Hj Bakhil untuk membawakan P.Ramlee ke Kelab ni..... 

ada scene dimana Ketua Samseng yang konon2nya Ibrahim Pendek(tuan punya bangunan ni) menyerbu kelab ni bila tahu P.Ramlee nak datang ke kelab ni..... Ibrahim Pendek tak suka P.Ramlee datang ke sini disebabkan hutang lama P.Ramlee dengan dia..... tapi disebabkan pujukan Cik Salmah ...Ibrahim Pendek cair dan setuju dengan cadangan P.Ramlee menyanyi ke kelab ni... 

Tiga Bujang Lapok tadi terpaksa mencari mana-mana orang yang hampir menyerupai P.Ramlee untuk mengelabui mata Tn Hj Bakhil dan pengunjung ke kelab malam ni.....  sampei le akhirnya..... bila Ketua Samseng dan konco2 nya serta pengunjung kelab malam udah tak sabo... disebabkan P.Ramlee masih tak muncul2 lagi.... tengah kelam kabut bergaduh itu la.... tiba2 sayup2 muncul satu suara dari luar menyanyi lagu P.Ramlee..... yang awok suka tu.... boleh pulak pelakon yang melakonkan watak P.Ramlee tu ...... suaranya lebih kurang macam P.Ramlee, berpakaian macam P.Ramlee dan gerak gaya sebijik macam P.Ramlee....... apa yang Tn Hj Bakhil, Ketua Samseng dan pengunjung kelab tak tau....... P.Ramlee yang muncul tu sebenonye P.Ramlee celup..... kengkawan bujang lapuk bertiga yang bernama Omar..... kekekekek.....


apa yang penting penonton suka dan terhibur....... 
gambo2 ni semuanya awok ambik dari fb kengkawan awok...
awok tak bawak kamera masa malam tu......
awok enterframe gambo deme je.....


Errrr.... ini bukan scene lakonan....
tapi sesi bergambo dengan pelakon2 Teater nya....
yang kiri sekali tu la Ketua Samseng Ibrahim Pendek.....
yang tengah2 sekali tu la Kassim Selamat.....
yang kanan sekali J.Jamil dan disebelah nya Osman Zailani......

Scene dimana tetiba ane yang bergaduh dengan bini nya dalam Filem Seniman Bujang Lapok muncul...
bergaduh dengan bini nya dalam kelab malam.....

Scene akhir setelah P.Ramlee muncul .....
deme menyanyi gembira ....
misi berjaya....


Mee Ketam Jeti Kelip-Kelip Kg Dew

Maaf....gambo yang ditangkap pukoi 10.00 malam....
dengan keadaan gelap gelita...
dan speed lite yang takde.......
ini le hasilnya..... 

Haaa.... pagi2 hari Isnin yang ramai kata Monday Blues.....
moh kita layan cerita bab makan...
kurang2 boleh lupakan blues kome tu....

selalunya....
kalo belah2 Perak Utara ni...
orang akan perasan Mee Udang Kuala Sepetang....
atopon Gulai Ikan Sembilang.... perghhh....
tapi tak ramai tau yang disini juga ada Mee Ketam......

Malam tadi.....
awok dan famili sempat singgah ke Jeti Kelip2 Kg Dew....
pada yang perasan awok pernah naikkan entri berkenaan dengan Kelip2 Kg Dew....
satu2 nya tempat yang ada Kelip2 di Perak.... opppsss silap selain dari Kuala Sepetang.....

Mee Ketam Jeti Kelip2 Kg Dew ni...
dah lama dah awok tau...
cumanya baru semalam berkesempatan kesitu...
itupun sementara awok dalam perjalanan balik ke Ipoh ....
dari rumah Mentua awok....

yang canteknya....
masa awok sampei ke Jeti Kelip2 Kg Dew tu...
Pengerusi Kelip2 Cahaya Alam Perak (KECAP) ...
Encik Shukor pun ada sekali....
panjang le gebang nye......
Encik Shukor Pengerusi Kelip2 Cahaya Alam Perak (KECAP)....
suruh bergambo...
masa tu le dia buat2 check sms masuk...
cehhhh....


Untuk pengetahuan kome....
di sini....menunya ada 2 je... Mee Ketam....dan Sup Tulang....
dan yang paling rarenya....
deme ada air laminet (errr...sebutan orang situ le...)
air2 lain pun ada jugak... jangan le kome risau....

Mee Ketam yang mabeles....
perghhh....
pada awok mee ni sedap...
mungkin sebab ketam yang digunakan merupakan ketam nipah yang ditangkap sendiri...
bukan ketam yang dibela...
proses  yang dinamakan 'menakoi' (errr...awok tanya orang sini jugak tu)...... digunakan untuk mendapat ketam yang terbaik.....
dan sila pastikan kome jenis yang tak segan2 mengotorkan kedua2 belah tangan kome untuk menikmati Ketam yang ada......


Jeti Kelip-Kelip Kg Dew

Jeti Kelip-Kelip Kg Dew

2 gambo diatas ni le sebabnya mengapa kome kena kotorkan kedua2 belah tangan kome...
sebabnya kalo guna sebelah....
'perasaan' meratah... mengunyah..... memecah....... dan macam2 lagi me.....
memang tak 'sampai'...... ahaksss....


hasil kome guna kedua2 belah tangan kome....
macam kat atas ni....
clean and clear... 
5 mangkuk Mee Ketam dan 4 botol air laminate...
kosnya cuma RM38 je....

berbaloi pada awok....
sebabnya dengan isi ketam yang tebal....
mee pun banyak.....
dan yang penting kita makan di jeti dengan bau asap perusahaan arang yang dihasilkan disini...
memang rare...... bau arang yang tak campo benda lain.....
wangi je pada awok.....

Kebetulan masa awok datang....
Produksi Majalah 3 sedang berunding dengan pihak KECAP...
untuk sesi rakaman Majalah 3 pada bulan Jun 2014 nanti....

Jeti yang akan setia menanti ...
tak kira siapa saja yang datang....

Kalo kome tak jelas tempat ni dimana....
sila hubungi nombor 019-574 6454 ...
atopon ke entri awok sebelum ni....
Buskers Fest @ Kellie's Castle

Buskers Fest @ Kellie's Castle




Itu dia....
terlebih2 aktif Kellie's Castle sekarang ni....
di atas adalah banner promo program Buskers Fest yang akan diadakan pada 7 - 8 Jun 2014 nanti...
kalo awok dah ada itenarary nye....awok upkan di blog awok...

oh ye...
pada yang tak tau Buskers tu ape....
awok rujuk kamus dewan katanya Street Perfomance...
tak tau apa itu street perfomance???...
google kan ada?


Pesta Laut Pangkor Lumut 2014

Pesta Laut Pangkor Lumut 2014



Acara yang dinanti2kan oleh warga Lumut dan Pulau Pangkor....
Pesta Laut Pangkor Lumut 2014 akan kembali diadakan ......
kali ini tarikh program adalah pada 29 Mei - 1 Jun 2014....

macam tahun2 sebelum ini....
pesta akan tertumpu di Pulau Pangkor dan Lumut...
apa yang awok tahu macam tahun2 lepas...

acara di Pulau Pangkor lebih merupakan acara sukan air.....
sementara di Lumut ....
semua acara Perasmian, Penutupan program, Pameran, Jualan dan Konsert akan diadakan ...
bertempat di Lumut Waterfront dan disekitar Pekan Lumut...

pada yang berkesempatan ....
dan ada di Lumut atopon Pulau Pangkor pada masa tu.....
moh kita memeriahkan lagi acara Pesta Laut Pangkor.Lumut 2014...
dibawah ini antara acara yang dirancang oleh pihak Majlis Perbandaran Manjung dan pihak penganjur....
Insyallah acara penuh akan awok maklumkan kemudian......






Teater Muzika Ramlee

Teater Muzika Ramlee


Moh kome...
pada sape2 yang berada di Ipoh pada 23 & 24 Mei ni...
sesekali kita tuko selera pulak...
moh kita layan teater....
tiket nye RM5 je....
tempatnya...
macam iklan kat ateh tu...
bertempat di Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Perak ....
bersebelahan dengan Perpustakaan Negeri Perak....
moh kome!!!!!!

Badang Malaysia 2014


Uiii...... lama jugak awok tak update blog awok yang ni....
maap le kome...
selain dari buntu takde idea nak bercerita.....
awok jugak agak sibuk 2 - 3 menjak ni...
untuk tak menghampakan kengkawan ...
awok mulakan hari Senayan ni dengan entri baru awok ....
cerita semalam....


Semalam awok ada tugasan di Padang Rengas...
Kejohanan Orang Kuat Malaysia atopon lebih dikenali dengan Badang Malaysia 2014...
program ni diadakan di Kg Labu Kubong, Padang Rengas....
kalo ikutkan..... kejohanan ni dah berlangsung dari hari Sabtu 17/05/2014 lagi...
tapi semalam baru awok terlibat.....



Udah nama pun Badang Malaysia kan...
semua program nya melibatkan kekuatan dan ketahanan fizikal...
pada yang selalu bina otot tu lupakan le...
kalo badan cantik...
tapi kederat tak power.....
memang bungkoih awei le.....
antara pertandingan yang diadakan ialah perlawanan tarik tali terbuka dan tertutup...
dan  ada 3 pasukan yang datang dari Thailand menyertai kejohanan ini....
Kome tengok brader ni....
rileks je dia tarik.....

Brader dari Sabah ni merupakan Mr Borneo untuk 2 tahun berturut2...
dan dia tak masuk kali ni....
sebab masalah lutut...
tapi dia terlibat untuk memberi demo acara menarik jentolak ni...
gila lee.... 23 saat je masa dia.....
Tarik tali tu sebenonye acara sampingan.....
acara utama tentule nak memilih orang terkuat Malaysia.....
haa....deme2 yang masuk acara Badang Malaysia ni...
tak terlibat dengan tarik tali tadi kome....
macam acara di atas ni...
peserta akan menarik jentolak atopon nama glemernya traktor...




apa yang awok tau...
traktor tu beratnya 8 tan.....
jenuh kome....
pecah peluh jantan pun...
awok tak dapat nak tarik jentolak ni....
ahaksss.....
Para peserta mendengo taklimat dan arahan dari marsyal bertugas....
"kome... kalo nak tarik traktor tu.... baca Bismillah dulu"...
gitu le lebih kurang gebang brader marsyal tu... hehehe

Kome nampak kayu balak ni???..
awok nak golek kayu balak ni pun fikir 2 - 3 kali...
berat gile kome....


Peserta akan mengangkat kayu balak yang seberat  130 kg tu...
dan diwajibkan meletak kayu balak tu diatas bahu deme.....
dan dipindahkan ke tempat lain.....
peserta dipilih berdasarkan kepada kepantasan memindahkan kayu balak tu....
oh ye....
lupe nak kabo....
ada 2 kategori Badang Malaysia ni...
kategori atas 76 kg....dan bawah 76 kg.....
brader ni...
kalo tak salah awok...
dia ada join Malaysia Strongest Man anjuran saluran Kix kat Astro 729 tu....

nampak je kecik....
tapi kederat....macam seladang brader ni....


Acara ketiga....
peserta perlu memindahkan tong2 yang beratnya 25 kg, 50kg, 75kg dan 100kg ke atas tong dram yang disediakan....
uiiiishhh.....mau putus urat kentut kome......
nampak deme selamba je ngangkat nya....


Maap le...
nama dia awok udah lupe......
tapi yang awok tau....
yang bagi hadiah tu... Adun Lubuk Merbau...
YB Datuk Siti Salmah Mat Jusak..... 

dan dari ramai2 peserta Badang Malaysia 2014 ni...
ada seorang je yang berjaya melaksanakan semua disiplin dengan berjaya...
dan dia merupakan adik kepada brade yang buat demo tarik traktor tu....
deme ni dari Sabah...
dan datang semata2 untuk menyertai acara ini....
hebat deme ni...
Insyallah tahun depan ada lagi Badang Malaysia 2015.....

untuk lebih gambo...
kome boleh ke facebook Tourism Malaysia Perak
KL Travel Photojournalism Workshop 2014

KL Travel Photojournalism Workshop 2014


Haaa.... sape kata awok asyik update atopun naikkan cerita ato info berkaitan Perak je???..
ini ada satu Bengkel yang blogger terutamanya yang berminat dengan fotografi......
harus sertai......
seperti yang tertera dalam brosur diatas....
bengkel akan berlangsung pada 24 Mei 2014 ...
bertempat di MaTiC, Jalan Ampang....
senang ceghite sebelah Saloma Bistro tu ha...
yuran nya pun tak mahei...
RM55.00 ...dibandingkan dengan ilmu yang kome dapat...
lagi pulak...masa tu orang gomen dah dapat gaji... ahaksss.....
cepat kome.... tempat terhad......


p/s : pada kengkawan yang selalu ke blog awok sekarang ni...
maap la ye... awok tak sempat nak berjalan sangat ke blog kome...
tapi Insyallah... komen2 kome akan awok balas....
dan awok akan ke blog kome nanti...... maap sekali lagi...
Visit Malaysia Year 2014 Heritage Hunt

Visit Malaysia Year 2014 Heritage Hunt




Pada yang gemo ber 'treasure hunt' .....
moh kome...
Treasure Hunt anjuran Tourism Malaysia....
syarat2 penyertaan ada sekali dalam gambo kat atas..
apelagi kome.... yang berminat jangan lepaskan peluang....
sambil menjelajah tempat menarik dan bersejarah...
kome berpeluang memenangi hadiah yang lumayan...

D'Warung Kari-Kari


Bukan... bukan...
yang sebenonye entri ni bukan lah entri Food Review....
tapi lebih kepada majlis ringkas penyerahan plak kepada bekas pemain pasukan Perak...
Danial Fadzly @ Wirat Nom ... oleh pihak Yob4ever.com sebagai menghargai sumbangan beliau semasa bersama dengan pasukan Perak sebelum ini......

dan kini beliau udah berhenti bermain dan dah pun bukak restoran di Ipoh...
walopon beliau anak jati Perlis....
tapi Perak merupakan negeri yang beliau pilih untuk bermastautin....

restoran ni bukan lah restoran pertama yang beliau bukak...
sebelum ni beliau pernah bukak restoran Tom Yam berhampiran dengan AEON Kinta City, Ipoh...
dan terpaksa ditutup disebabkan tiada yang  menguruskan restoran pada masa beliau masih lagi aktif bermain pada masa itu....

kali ini restoran yang dibuka adalah lebih kepada masakan Melayu citrasa kampung....
dan lokasi restoran beliau kali ini  adalah di kawasan Pekan Razaki, Ipoh....
berhampiran dengan SJK (C) Min Sin, Ampang Baru...... dan Politeknik Ungku Omar, Ipoh.....

waktu restoran beliau beroperasi adalah dari 11.00 pagi - 4.00 petang....
sebelum ini beliau pernah beroperasi pada waktu malam...
tapi disebabkan kesihatan isteri beliau yang tidak mengizinkan ketika ini...
restoran beliau hanya dibuka pada waktu siang sahaja....

oklah....
pada yang nak merasa masakan dan makanan disini....
ataupun nak mengimbau memori kehebatan pasukan Perak pada masa itu...
dan melihat aksi2 beliau ketika masih bersama Perak ...
silakan berkunjung ke restoran D'Warung Kari-Kari....
Daniel Fadzly ... No 2 dari kanan dibawah.....


Plak sumbangan Yob4ever.com kepada Daniel Fadzly

Menu dan senarai harga...
maaf le...awok bawak kamera kecik je....
tak muat gambonya...

Wakil Yob4ever.com menyerahkan plak kepada Danial Fadzly....

Banyak menu nya kome.....
kome pilih mana yang kome suka...
harganya pun berpatutan...


Favourite awok....
Pecal........ 


Gaya seorang tokeh....
dibelakang beliau...
didinding diletakkan gambar2 beliau bersama-sama pasukan yang pernah beliau sertai....



Karier Daniel Fadzly @ Wirat Nom
semasa sebagai seorang pemain bolasepak....
YearsTeam

2004-2005Kedah FA
2006-2008Perak FA
2009Perlis FA
2010ATM FA
2011Kelantan FA
2012ATM FA
2013Penang FA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss