Kelip-Kelip Kg Dew

Jeti Kelip-Kelip Kg Dew
Kali ini moh kite berceghite pasei Kelip-Kelip kat Perak pulak....
Selame ni kite selalu mendengo pasei Kelip-Kelip Kg Kuantan di Kuala Selangor.....
tapi kali ni kite dah tak payah nak kesane kalo nak menengok Kelip Kelip ....
sebabnye di Perak sendighi udah ade tempat untok kite tengok Kelip-Kelip....
Kg Dew terletak di antaghe sempadan daerah Larut Matang Selama dan daerah Kerian......

paling mudah.... kome keluo exit Kamunting ....
lepas je daghi tol.... kome menghala ke arah kiri.....
lepas daghi jambatan tu.... kome udah boleh nampak papantanda Kelip-Kelip Kg Dew....
dan kalo kome ade terbau asap kayu terbako....
Latitude: 4.9090N        Longitude: 100.6651E

kome udah dekat sangat le tu...
Di Kg Dew ni selain daghi jadi nelayan  ....
Perusahaan Kayu Arang jugak jadi sumber utama deme...
tang arang ni awok ceghite lain kali pulak la ye....

Mudah sangat nak kesana...
gambo2 dibawah ni semuanya gambo kenangan masa awok kesana dulu....
gambo kelip2 je yang awok tak letak....
sebab masa tu awok guna kamera digital biasa....
setting kamera pun tak nampak lawo kelip2 tu...
tak sama dengan penghilatan kita...
macam biasa...layan gambo komeeeee

gambo lame yang awok gune balik...

Muka ceria masa ni....

Errrr... muke seghonok ke muke penat ni???

Sementaghe nak tunggu malam......
buat2 le konon mancing udang....

20 Responses to "Kelip-Kelip Kg Dew"

  1. Bunda ni nama jer orang Perak...asal Tepen... tapi bukan nya tahu sangat ceruk2 rantau kat sana tu..jarang berjalan...Yang Kg Dew tu macam biasa dengo jer....

    Yang kata nelayan n perusahaan kayu arang tu bukan ke kat Port Weld (Kuala Sepetang ) tu? ada kilang kayu arang kat situ kan..? Dulu2 time belum kawen pernah le pergi, ada kawan duduk situ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat Port Weld pun ada..... dan kat Kg Dew ni pun ada.... beso jugak perusahaan arang kayu deme kat sini...... awok suke lalu kat sini bila balik kg Mem awok.... bau arang kayuuu..besssttt

      Delete
    2. issh! tak semenggah betoi kamu yoep... kenape? sedap beno ke bau arang kayu tu?!

      Delete
  2. dah lama tak tengok kelip kelip . dulu masa kekecik selalu tangkap kelip kelip , pas tu letak dalam plastik jalan gi ngaji quran. selalu juga my setp father cakap. tangkap le, nanti tertangkap tanglung baru tau...

    kami panggil; tenggelung menda tanglung tu. ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yang cakap mata hantu...... hehehe... kecik2 dulu kita percaya jeee..... dulu senang beno nak nampak kelip2 ni.. sekaghang ni... kalo tak ke tempat macam ni..jangan harap lee dapat tengok...

      Delete
  3. Nampak betul ke kekelipnya??
    Dulu area rumah ni pon slu je ada, tapi skg dah xpernah nampak.
    Ada habibat sendiri kot kat memana

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak.... dan kalo ikut kajian Malaysia Nature Society dengan USM.... kelip2 kat sini lagi banyak......

      Delete
  4. Cam best jer...cam seronok jer... pernah gak tengok kelip2 ni.... teman ni nama jer lahir kat perak tapi tak abis pusing lagi perak tuu.. :>)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe...awok yang selalu cover Perak ni pun tak abih lagi pusing 1 Perak ni haa...

      Delete
  5. ooo...kat perak pun ada kelip2...ate tak yah le nk g jauh2 jer...kt negeri sendiri dah ada...tapi kan teman pernah g selama tu...jauhnya yobbbb...kejong duk dalam kete...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selama tu jauh sangat.... takyah jauh2... yang kat Kg Dew ni dekat je...... siap boleh mancing lagiii

      Delete
  6. wah ... menarik utk pelancongan nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Sop... memang menarik..... dan tertarik

      Delete
  7. bestnya kalau dapat tengok kelip2 ^_^ cantik cahawa di waktu malam hari

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik acik..... sambei dudok dalam bot.... bunyi hutan...... ombak dari bot tadi... perghhh...menenangkan jiwaa

      Delete
  8. kawe ore kg..dok minat tgok kelip2..
    bnyk kg kawe..
    kalu tgok gajoh mint jugok..tak dok kg kawe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakkkk.... bulih pegi tingok kat Gerik.... ate meh le....

      Delete
  9. selalu juga nampak signbord ni masa balik kmpg kuala kurau.. x pernah pun singgah..mcm menarik je? nak p la :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik le..sebab tak payah pegi Kg Kuantan kat Selangor dahh... tempat kita pun ada....

      Delete
  10. Kelip kelip ku sangkakan api
    Sinar mentari membawa cahaya
    Kau hilang ghaib sangkaku kau benci
    Kiranya sengaja nak menduga..


    boleh gitu..:)

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss