Kencing Tikus

Baghu-baghu ni kite dikejutkan dengan kematian disebabkan kencing tikus (oghang Perak sebutnye Tikuih)....
kejadian berlaku di Lata Bayu di Baling, Kedah.....
dan memang selalunye kejadian Kencing Tikus berlaku dikawasan air terjun.....

tapi kome tak heghan ke???..
ngape sedekad dua yang lepas tak pernah pun kite dengo pasei kencing tikus ni....
padehei nye mane2 air terjun le kan.... air terjun tu same jugak kat situ jugak terletaknye....

pade pandangan awok yang tak pandei ni....
punce nye semue berbalik pade kite... manusia....
walopon kencing tu......tikus yang punye....... hihihihi.....

Kome nampak tak....macam mane le tikus tak tertarik.....
sampah ....
itu le yang awok nampak kenape semue bende ni jadi....
kome main letak sukati kome je kat tempat air terjun ni......
kome longgok kan.......
tambah 'cantik' lagi bile ade sisa makan yang tak habeh pun kome tinggei kan.....
bile tikus2 suke le.....

satu lagi ...
tang maintainance kawasan air terjun tu yang tak bagoih....
udah le kome tinggeikan sampah sarap kat situ...
lepaih tu.... tak berkutip lame pulak tu.....
yang selenggara ato pihak yang bertanggungjawab kat tempat tu pulak....
jenih maleh buat koje...
memang beghanak pinak le tikus kat situ....


kome pernah dengo Kempen 1Malaysia Clean, 1Malaysia Green ???
ok... bende ni inisiatif Kementerian Pelancongan dibawah Menteri sebelum ni....
bertujuan untuk mengindahkan tempat2 pelancongan di seluruh Malaysia....
bukan je indah....tapi bersih.....dan sentiasa hijau......
nak tau lebih lanjut kome bulih ke sini ---> Bersih dan Indah

antara langkah yang boleh kome buat.....
semasa ke kawasan air terjun....
sampah2 yang ada tu.... kome bungkus dan bawak balik......
buang kat tempat yang sepatutnya.....

P/S: moh le kome....sambei2 kite beriadah..... kite jaga kebersihan tempat kite beriadah tu.... kalo tak kite...sape lagi kan???

12 Responses to "Kencing Tikus "

  1. ye betul tu..ke campur kencing manusia jugak hahahaha..

    hari tu mandi-manda kat area belakang zoo negara tu,air terjun kemensah..kami buat family gathering side husband.semua family orang perak yang kerja di selangor/kl..memang gamatlah yop.

    buat bbq bagai,then sebelum balik semua termasuk kanak2 kena gotong-royang kutip semua sampah tempat kami lepak.dah happy,janganlah kita kotorkan alam sekitar.

    ReplyDelete
  2. kalau smua org cam awok, pasti ngra kita bersihh ^__^ dan bebas dri ancaman penyakit kerana kekotoran...kekekekek :))

    ReplyDelete
  3. kencing tikus ni bahaya.. 2 sebab teman risau je nak mandi manda dekat kawasan perkelahan.. mmg betui manusia lea punca tikuih tu kuo.. eee.. x suka.. n takut bila tau ia mendatangkan mudarat.. bole mati ooo..

    ReplyDelete
  4. tgk kes kencing tikus ni teringat kisah di pulapol...adik sy masa tu tgh training pelatih inspektor...sedih 3 org meninggal...adik dijangkiti virus ni juga tp alhamdulillah seminggu kt HKL dia pulih semula...skang dh kje kt Bukit Aman pn...sy sokong kata2 tuan blog ni...ape pn punye nya dr MANUSIA juga...

    ReplyDelete
  5. memang betul sangat..kalau pergi ke air terjun yg popular2 tu kadar sampahnya x la banyak, tapi kalau kat kampung2 ni, amboi3, dah bbq sakan, tulang temulang sampah sarap dibior jer...x de la inisiatif sendiri nak kutip sampah sendiri, buang kt tempat sepatutnya...perangai tu perangai....

    ReplyDelete
  6. ASSalamualaikum Yob, pe kabor? Lama akak tak layan blog dan blogwalk! Ni citer kencing tikus, salah sorang student tmpt akak ngajar dulu meninggal kena kencing hewan ni. Memang bahaya kan. Ahhh pasai sampah sarap kat tempat berkelah. Memang betoi pun. Orang kita tak ramai bertanggungjawab kalau bab kebersihan. Pengotor ke kita nih?

    ReplyDelete
  7. cik ||aLeaSaRa||
    macam tu le yang bagoih...kite gune tempat tu.... kite bersihkan balik..... kang elok.... same2 jage kebersihannnn

    cik AiSyA LiEzA...
    itu le..... kalo sume oghang macam awok le.... kekekek

    cik Tengku butang....
    itule... awok pun kekadang ghiso nak pergi kawasan air terjun..... tapi awok tawakal...... kenang pulak bile cuaca paneh...dapat berendam..mmg besttt.... lupe sume bende tu....

    cik M@W@R Q@SeH...
    kalo tak salah kes ni kecoh mase tu...sampei PULAPOL di tutop sekejap mase tu kan..... penyakit ni sebenonye penyebab je pade kematian deme..... ajei deme udah sampei ......

    Encik Amin A.R.
    aje beno tu cho.... kalo kawasan air terjun kat kg2 ...deme bukan heghan pun... kalo ade JKKK ke...Persatuan pendudok ke... takde deme nak ambik kesah pasei kawasan air terjun...asei jangan kotor rumah deme udah ...... mentaliti oghang Malaysia....

    Cik JariManis...
    tq...tq... semangat....Chaiyok..chaiyok..Ganbate....

    Kak Halima...
    Walaikumussalam....aje nye ye..... awok pun baghu berjinak2 menulih balik ni Kak Halima...... bile Izrail udah datang memanggei..... kekdang langgo batu kecik pun ...bulih meninggei......kite bukan pengotor...... tapi udah mentaliti oghang Malaysia Kak Halima.... bio bersih rumah kite....tempat lain lantak leeee....

    ReplyDelete
  8. sama-sama jaga kebersihan walau di mana kita berada..

    ReplyDelete
  9. cik Mizz Aiza...
    ye...same2 le kite....

    ReplyDelete
  10. aje beno tu yop...mmg PULAPOL tutup 2 minggu...ye la kan ajal dh smp...moga mereka tenang di sana...al-fatihah

    ReplyDelete
  11. cik M@W@R Q@SeH..
    itu le,udah smpei ajei deme.. moge deme tenang dsana

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss