Menjejak PerakMan - Bukit Bunuh

Awok ade janji nak berceghitekan kesah awok di Lembah Lenggong sebelum ni...
tapi asyik tergendala je....
untok tak nak bagi kome pening awok akan pecahkan ceghite ni kepade bebeghape kesah.....
kali ni awok nak tumpu pade Bukit Bunuh.....

dongeng oghang Lenggong dikatekan kawasan Bukit Bunuh ni mendapat name...
ateh satu peristiwa Suami Isteri....
dimana si Isteri dibunuh si suami....
tapi itu ceghite mulut ke mulut je....

berbalik pade ceghite Bukit Bunuh tadi...
Bukit Bunuh ni terletak di kawasan Kota Tampan, Lenggong....
kenape kawasan ni penting dalam kawasan Lembah Lenggong ni???
haaa..... gambo2 kat bawah akan menerangkan satu persatu.....


Ini gambaran ilustrasi pelukis....
tapi lebih kurang macam ni le PerakMan...
Berkumpoi dulu di Galeri Arkeologi Lenggong ....
ekspedisi terpakse menggunakan 4WD....

Bukit Bunuh
Diantara batu-batu meteor yang udah bercampur di Bukit Bunuh...
meghate2 ade batu ni kome...
kalo kome kesini....
kome akan nampak perbezaan batu ni.....
rasenye kome mesti tak nak ambik...
bile tau yang batu ni ade kesan radioaktif...
walopon tak tinggi......

Bukit Bunuh
Kome mungkin nampak macam takde ape...
tapi tapak di Bukit Bunuh ni membuktikan wujudnye penempatan awei manusia
di Asia Tenggara dan telah menukar sejarah arkeologi dunia....
Dikatakan ini tapak masyarakat zaman paleolitik....
ini merupakan tempat deme membuat peralatan seharian deme...
sebabnye semasa kajian ke ateh tempat ni...
deme jumpe bermacam2 alatan seharian yang masih elok tapi tertanam dek meteor..... 
Batu dalam batu....
batu yang di dalam batu ni lebih tua daghi batu yang diluo...
tu kome tengok betoi.... yang putih tu.....
Bukit Bunuh juga dipanggei Taman Meteor....
sebabnye dianggar 1.83 juta tahun dahulu...
meteor jatuh dikawasan ini dan merebak ke seluruh Lenggong...
ini bukan awok yang kate ye...
ini kajian arkeologi yang dibuat secaghe saintifik....


Kome nampak tak ade 2 pokok beso kat dalam gambo ni??
ok....ditengah2 antaghe pokok tu terletaknye satu kawah beso ....
dimana dipercayai 1.83 juta tahun dahulu....
meteor yang beso telah jatuh dikawasan ini......
kalo pokok2 kat bawah tu kecik lagi...
memang nampak lekukan macam kawah .....
Bukit Bunuh
Gambo daghi ateh puncak Bukit Bunuh....
kate media yang follow....
macam New Zealand..... kekekeke
Bukit Bunuh
Ehem...ehemmmmm.......
baghu2 ni le awok nak enterprem blog sendighi.....

18 Responses to "Menjejak PerakMan - Bukit Bunuh"

  1. Replies
    1. cik Amirah..... memandangkan Lembah Lenggong dah setahun diishytihar sebagei tapak Warisan UNESCO....... yang bukan senang nak dapat tu...... opis awok yang berkait dengan pelancongan membawak pihak media serta travel agent yang ade seluruh Malaysia ke Lembah Lenggong.... bawak kesemua lokasi penting di Lembah Lenggong ni...... Alhamdulillah... boleh kate semua lokasipenting undah peserta ekspedisi ni pegi haghi tuuu........

      Delete
  2. moh singgah blog keme RozieXcellent.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah awok jejak nanti blog mike yong....

      Delete
  3. Replies
    1. ic tu nak ngate yang die warganegara Malaysia le tu.... kal tak oghang kate asei Afrika pulak nanti...

      Delete
  4. Replies
    1. Alhamdulillah..... awok suke dengan koje awok sekaghang.........

      Delete
  5. Tempat bersejarah ... Amboi sbb tmpt tggi br nak enterprem ke? Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. baghu oghang nampak awok macam tingggi..... kekekekek

      Delete
  6. bagus le yeop.. entry berunsurkan sejarah.. teman ni name je org perak.. tp tak pernah pon sampei ke situ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa...... udah tau ni ...ape lagi.... balik raya nanti singgah le...... tak rugi oooooo

      Delete
  7. bukit bunuh...sllu kena hafal nama ni masa sej form 1-3 dulu ..ahaks! best nya dapat jenjalan+cari info baru mcm ni ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi.... Mmg best..... Smbei berjalan..... Sambei berkoje.... Sambei tambah ilmu.....

      Delete
  8. giley arr adeee meteor...
    kalo boleh juai lamee dah teman gi pungut saneee hehekk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je juei.... Tapi sanggup ke berdepan dgn kes polis.... Akta warisan..... Dan radioaktif?

      Delete
  9. baru nampak muka tuan empunya diri.. hehe.. lenggong memang penuh dengan sejarah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhehe..... Maleh nak enrprem..... Kang kate gile glemer.... Kiki.... Lenggong mmg penuh sejarah

      Delete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss