Sepanjang Jalan ke Bukit Larut (Maxwell Hill)


Maxwell Hill


Bukit Larut ato name lamanya Maxwell Hill yang terletak di Taiping ni...
rasenye ramai yang udah tau...
dan ramai jugak yang tau Bukit Larut merupakan tempat terbasah di Malaysia...
kerana menerima kadar hujan yang lebih kerap daghi lain-lain tempat di Malaysia....

Kebetulan beghade di Taiping..
apelagi... ke Bukit Larut le... maklumle ateh tu sejuk....
Perjalanan naik ke Bukit Larut ni....
kome memang takde pilihan...
kena naik Jip Pick Up yang disediakan dengan kadar bayaran hanya RM6.00 je seoghang....
Jip nye macam kat bawah ni...
kecuali le kome nak mendaki Bukit Larut ni ikut jalan hutan atopon ikut jalanraya yang ade...
tapi sendighi mau ingat la yeee.....

Jip Bukit Larut

Dan perjalanan ke atas Bukit Larut ni mengambil masa lebih kughang setengah jam...
macam dalam video yang awok rakam kat bawah ni....
awok tahan selama 15 minit...
sebelum awok pening....


Masa tu kami menuju ke Pusat Kepelbagaian Biologi Bukit Larut atopon Pusat Hijau Biodiversiti Bukit Larut.....
Sementaghe gambo kat bawah ni meghupekan gambo tempat checkpoint terakhir Jip....
dan oghang awam tak dibenarkan melebihi daghi tempat ni.....

Ini checkpoint terakhir Jip kalo kite kes Bukit Larut....

Tempat yang awok tuju....
mabeles......

Kecik je bangunan nye....
tapi mabeles....
awok suke rekabentuk dan design lama bangunan ni.....
Sebelum ni Pusat Kepelbagaian Biologi Bukit Larut atopon Pusat Hijau Biodiversiti Bukit Larut menempatkan Pokok Bunga Tulip disini...
tapi kini ditanam dengan pelbagai spesis Flora...
seperti orkid, pokok Epal, Anggur ....











Errrr..... saje je awok tak tagging ato letakkan nama pokok2 yang ada...
bukan ape... awok udah lupe yang mane pokok Epal, yang mane Pokok Strawberi ...
yang mane pokok Anggur.....
errr... kome letak sendighi la ye.... hihihih....


Masa awok pegi Bukit Larut baghu lepaih hujan...
memang sejuk le masa tu dan berkabus sepanjang perjalanan ke ateh ni...
kat bawah ni antaghe bende yang akan kome tempuhi sementaghe nak sampei ke ateh Bukit Larut....

Kate deme... kalo tak hujan.... kite boleh nampak Jambatan Pulau Pinang daghi ateh ni....
tapi sebab masa awok datang ni hujan...
nampak kabus je le...

Satu pembaziran pada awok..
tempat cantik ...
tapi tak digunakan...
dan terbiar...


Air Terjun yang ada di ateh  Bukit Larut...
dan awok pasti kome kompem le 'segan' nak mandi....
sejuk smapei ke tulang weeiiiii...


.
Jambatan Gantung ....







Menara berhampiran dengan jambatan gantung....




11 Responses to "Sepanjang Jalan ke Bukit Larut (Maxwell Hill)"

  1. teman tak pernah sampai lg ke bukit larut ni.. tapi memang ramai cakap kalo naik bukit ni boleh muntah sampai atas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali balik tu singgah le yong...tang muntah tu rasenye betoi.... kalo tak muntah pun...mesti pening....

      Delete
  2. wahh.. tetap nampak cantik walaupun kabus.. ada time eh kalau nak naik jeep tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. adaaaaa.... nanti2 awok letakkan bile awok udah dapat masa nye......

      Delete
  3. Saya pernah sampai sini. Tapi serius tak tau ade jip pick up yang rm6 sekepala tu. Huaaaa..ruginya xtau. Pusing2 bandar Taiping je la hari tu. Lasti sekali singgah taman, berkelah kat situ..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi satu je.... Jip deme ni tak banyak.. berebut jugak le nak naik nye.... ada rezeki dapat naik..kalo takk..nyongen je le kat kaunter deme tuu

      Delete
  4. aiza pernah ke bukit larut tu masa tahun 90-an.. masa tu masih sekolah lagi.. sekarang ni tentu dah banyak perubahannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada satu je yg tak berubah....sejuknyeeee...same je macam dulu.....

      Delete
  5. Replies
    1. MMg sejuk..... sampei ke tulang..... ayo kat sana jgn ceghite le.......

      Delete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss