Muzium Gopeng

Ok... entri awok kali ni takde kena mengena Padang Rengas dahhh....
kali ni bertuko ke Gopeng pulak....
Kalo sebut Gopeng kat kengkawan awok....
deme cuma tau disini ad aktiviti White Water Rafting, ada Homestay Gopeng  je....

yang deme tak tau... kat sini pun ada Muzium....
Muzium Gopeng.... dan ada dua Muzium Gopeng yang terletak berhampiran ...
yang diuruskan oleh oghang yang sama......
boleh ada 2 Muzium Gopeng adalah disebabkan yang sedia ada dah tak boleh menampung jumlah bahan koleksi pameran..... itu je..

Terletak berhampiran dengan bulatan Gopeng....
tak susah kome nak mencaghi Muzium2 ni....
disebabkan kelainan rekabentuk bangunan deme....

Pada masa dulu, Gopeng  ni banyak dihuni oleh pelombong bijih....
dan oghang Melayu Mandailing yang ramai disana...
jangan le kome heran kalo tengok adat kat kampung2 Melayu area Gopeng ni sama dengan Minangkabau....
disebabkan Mandailing dengan Minangkabau ni daghi satu suku yang hampir...

Muzium Gopeng ni mempamerkan sejarah2 tinggalan nenek moyang di kawasan Gopeng....
daghi peralatan membijih...... bahan2 sejarah berkaitan Gopeng....
dan apa saja yang berkaitan Gopeng, Perak dan Malaysia.....
yang penting... masuk adalah percuma....

Apelagi... moh layan gambo macam biase....







Antara bahan koleksi pameran disini

Bagaimana pentingnya Bijih Timah di Gopeng...
sehinggakan kalo takde le Bijih Timah dijumpai di Gopeng...
Kemungkinan Gopeng hanyala tempat tinggei oghang Melayu di kampung ...
dan oghang Cina di Pekan kecik je...





Kome faham tak???
awok memule konpius jugakkk...
adeke Muzium Gopeng ni bukak haghi Sabtu & Ahad je??
rupanya camni.....
Deme buka macam biasa termasuk  haghi Sabtu dan Ahad....

Dan ditutup pada setiap haghi Rabu dan Khamis....
apeda deme ni..bagi oghang konpius je...











4 Responses to "Muzium Gopeng"

  1. memula tengok gambar tu pun rasa buka on sat an sunday ja.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu le..deme ni suke beno buat konpius nye... naseb baik awok tanye...

      Delete
  2. banyak muzium kat negeri perak ni kan.. yang aiza pernah pergi di taiping tu je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itule... ramai yang tak tau... banyak sebenonye Muzium dgn Galeri kat Perak ni..... tinggei kita je nak explore sume tuuu

      Delete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss