Buah Ambra

Haaa....kalo semalam awok ceghite (cerita) pasei (pasal) buah pisang....
kali ni awok nak berceghite (bercerita) pasei (pasal) buah ambra pulak.....
kome tau ke buah ambra ni buah ape???.....
kat belah utaghe (utara) memang deme manggei (panggei) buah ambra.......

kat belah selatan dengan tengah deme manggei (panggei) lain namenye....
kome tunggu....leh (last) nanti baghu (baru) awok letak gambo dengan name lain buah ni....

kali ni awok bukan nak berceghite (bercerita) khasiat buah ambra....
tapi nak berceghitekan (berceritakan) kesah buah ambra dengan anak daghe (dara) awok....
punye le suke die dapat makan buah ambra ni.....
buah ni pun kawan mem awok yang bagi....

memule anak daghe (dara) awok nampok macam pelik nengokkan (tengokkan) buah ni....
udahle ghupenye (rupanya) bughuk (buruk) kat luo (luar).....
dengan getah nye lagi.....
lagi le die tak lalu nak makan....

awok kupehle (kupas la) dalam sebijik due....
memule die buat nohen (bace : buat dek) je, tak teghingin (teringin) nak ghase (rasa) pun....
kendian awok saje le ngulo (menghulur) kat die...bagi die ghase (rasa)....
dan bagi die kenei (kenal) buah tempatan ni.....

ghupenye (rupanya).....
beghulang2 (berulang2) makan nye kome......
lepaih (lepas) sebijik.....sebijik lagi.....
sampei le die beghenti (berhenti) sebab nak tido je....



ni die buah ambra @ buah kendondong!

10 Responses to "Buah Ambra"

  1. pest time dengar nama buah ambra masa kat uni..dpt osmet org kedah..ngaga jugak teman mulanya..

    ReplyDelete
  2. Ooo... igtkan amende le buah ambra ni, UMBRO awok tau ler.. mmg sedap pon, lg sedap kalo cicah dgn kuah rojak..hu3

    ReplyDelete
  3. Jeruk amra lagi sodap bro hehehe.........

    ReplyDelete
  4. buah ni makan leh jadi ngantok anak dara mike, hehehehe....

    ReplyDelete
  5. sedap ler kalau kena yang manis.. paling malas nak makan sebab kena buang sampahnya... hehehehehe

    ReplyDelete
  6. @MamaYatie....
    kekekek.....awok pulak sebab tak penah dengo buah kedondong.... pun nganga mase tu.... kekeke

    @Hanibi....
    laaaa....buat malu je tak tau buah ambra tu hape..... cehhhh

    @KM...
    betoi....memang sedap..... ndak2 lagi kalu yag baghu dijeghukkan.....kan???

    @cik eMMe.
    agaknye sebab banyak makan sangat kott....heheheh

    @cik sw33tdarling.com....
    kekeke...sebab kene buang yang rerambut tu kan??? kan??? kekeke...malehhhh...

    @evagebob vid...
    memang sedap.....

    ReplyDelete
  7. Ya Allah.. buah kedondong ke

    ReplyDelete
  8. teman idak le suke.. masam beno..

    ReplyDelete
  9. jus bra..eh ! lupe dekot 'am'nye pulok hihihi..sedap juge muat jus tu yak yeop..

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss