Royal Belum II

Royal Belum II

Kalo kome dapat peghati ade ghakit (rakit) dekat tasik tuuu......haaa...itu le ektibiti kami haghi (hari) Kedue Program ni....beghakit di Royal Belum (Bace :Tasik Temengor (Awok eje ikot sebutan oghang setempat).....dan kendiannye beghenang2 (berenang2) tengah tasik.... ni area Sg Tiang
ini pulak santuari Ikan kat Sg Ruok......kome sebot je ikan ape kome ndak....ikan Kelah, Tengeih (tengas), temoleh....dan seknike jenih ikan daghat (darat)......letaknye kat satu kolam dekat ayor teghojon (terjun)......walopon ujan lebat ato kepale ayor tughun (turun).....ikan ni akan balik ke tempat asei (asal) die.......
haaa.....yang kome tengok itam dalam ayor tu.....ikan le tu....sape yang kaki pancing....memang gile lee kalo dapat kesini.....tapi sayangnye......ade syaghatnye (syarat).......ikan tak bulih dipancing.....dan kalo kome gatei jugak nak pancing....pandei2 kome le....selagi tak kene tangkap.....
ni pulak Bunga Rafflesia dekat Teluk X-Ray....kenape nameTeluk ni Teluk X-Ray...sebabnye dekat dengan kem askar yang memang dibeghi name Kem X-Ray....berbalik pade bunge ni...sayangnye mase kami pegi ni ...ade pokok mengaco......itu sebab kembangnye tak cantekkk......
saje je awok up kan gambo tempat makan ni.......satu nak up kan banner program ni......kedue....sebab lampu kat tempat ni lawo kome......dihieh (dihias) dengan buloh lagi tuuu....
sebabkan entri sebelom ni awok tak upkan gambo event coach tu....kali ni awok upkan gambo event coach tu....memang lawo.....sape nak karok pun bulih.....sukati kome le ndak nyanyi sampei muntah monggek pun takpe...minah saleh dalam gambo ni wakei daghi (dari) backpackingasia.com...... kalo kome ghajin surf le website deme......
P/S: Minah saleh ni pelik sikit......walopon die oghang Belanda......tapi die free thinker (itu sebab die tak sambut krismas mase tu) dan vegetarian....tapi vegetarian yang tak makan sayor......dan tak makan buah.....sudahnye....sampei habih program makan nasik dengan telor je......rugi die nii...
ini pulak...sesi begambo dalam bot sebelom ndak ke kg oghang Asli......kat Sg Kejar.......Sg Kejar ni tempat wajib pegi kat ROyal Belum ni....sape tak sampei kat sini....macam die tak pegi Belum le.....sebabnye selain daghi kg oghang Asli....kat sini le letaknye Hulu Sg Perak......... wanita yang berposing depan tu......riporter daghi Majalah Libur.......
haaa.....ini pun sesi bergambo kat Ayor Teghojon Sg Ruak.......tasik@kolam tu le ikan2 tu bersemayam..... awok macam biase......Jersi Perak wajibbbbbb
gambo ayor teghojon Sg Ruak
ini pulak RIporter Majalah Gaya Travel.....sempat lagi berposing Pegawai KTMB dalam perjalanan daghi (dari) KL Sentral ke Ipoh......gile berkarok deme ni....
ini pulak gambo mase kami semue sampei ke Sg Nam.....tempat penginapan pertame kami semue.....sebab haghi kedue kami semue bermalam di Sg Tiang.......

Layan Gambo je le yeee....
bersambong lagiiiii
Royal Belom

Royal Belom

Akhirnye awok dah kembali ke Hutan Batu....
walopon badan ghase (rasa) lengoh2.....
tapi memang terbaikle....
dapat ke Hutan Belom.........

event opis awok ni dibeghi (diberi) name......
Royal Belum : Treasure Trove of Nature ...
dan kami membawak media2 yang berbentuk travel & leisure
dan jugak media online....jugak

kat bawah ni ceghite (cerita) sebe sikit perjalanan awok.....


Haghi 1 : Jumaat 24 Disember 2010
2 - 3 haghi (hari) sebelom tu bizi prepare untuk event ni......
awok kene nunggu geng2 media dan peserta daghi (dari) Kolumpo yang menaiki koc kheh (khas) yang dibeghi (diberi) name Event Coach'...
deme2 ni bertolak daghi (dari) stesen KL Sentral.....
ni dalam beh (bas)....
bile geng2 media dan peserta dah sampei kat Stesen Keretapi Ipoh....
awok selaku urusetia meghangkap hos petang tu....
terpakse le bagi penerangan sikit perjalanan kami....

dipendekkan ceghite (cerita).....
kami singgah di Muzium Arkeologi Lenggong....
sebab deme2 tu nak tengok sedaghe (sedara) deme....
si Perakman tu leee....

ini le ghupe PerakMan tu kome.....
siap ade IC lagi oooo...
udah pueh (puas) kat sane.....
kami2 ni beghenti (berhenti) makan kat Restoran Tasik Raban....
memangggg superrrbbbb.........

ok...ok....dah le ceghite (cerita) pasei makan.....
pasei Muzium Arkeologi tu......
dipendekkan ceghite (cerita) kami sampei di Royal Belum Resort tu dah petang.....
tapi bukan kat situ tempat kami2 ni menginap....
kat situ.....tempat nak naik bot.....jeti nye kat Resort tu lee....bukan Jeti Awam yee...

ini le ghupe Jetinye kome.....
daghi (dari) jeti ni....
ke Sungai Nam (tempat penginapan kami semue).....
mengambik mase lebih kughang (kurang) 45 minit ke 1 jam....

jangan kome tanye ngape awok tempek gambo yang ade awok dalam tu...... dah blog awok....suke awok leee...

perjalanan kami pade mule memang cantekkk....
ceghah (cerah) je.....
tapi mase dalam bot dekat pukoi 7 petang...
ujan selebat2nye.........tapi Alhamdulillah.....sampei je ke tempat penginapan kami di Sg Nam.....
ujan soh (sidang, reda) dengan sendighi nye (sendirinya).....

dan kat bawah ni tempat penginapan kami semue......
pandangan daghi (dari) tempat makan.....errr....gambo kat ateh ni di ambik pagi besoknye sebenonyee.....bilik awok ateh sekali....belah kighi tuuuu.....ujung tu kome....

ni mase baghu sampei kat Sg Nam......kome tengok tempat berkumpoinye.....lawo.......
ni seko2 muke dedorrr

gambo daghi bilik penginapan....keliling kome...utan banat....... tapi lawo biliknye.....daghi buluh dan kayu utan...


P/S: nanti sambong le kome....kite layan gambo je lepaih niii yeeee...ceghite haghi pertame ni tak habeh lagi niiii

Daghi Pangkor ke Hutan Belum

Daghi Pangkor ke Hutan Belum

Daghi Pangkor ke Hutan Belum.....

maap le kome sepanjang minggu ni takde entri baghu......
komen kome pun tak berbaleh......
awok ade 2 event......
entri ni pun awok cughi2 naip ni......

Penat ke Pangkor.....
awok sambong ke Hutan Belum pulak.....
jumpe kome minggu depan!!!
Ke Hospital  - Tragedi Bas Pelancong di Cameron Highlands

Ke Hospital - Tragedi Bas Pelancong di Cameron Highlands


Ghasenye kome dah tau kan....
eksiden beh (bas) dabel deker yang bawak pelancong Thailand ke Cameron Highlands tu....
petang ni awok ke Hospital Raja Permaisuri Bainun dengan 'bos' awok.....
diminta tughun (turun).....
aghahan (arahan) daghi (dari) Kolumpo...
maklumle berkait dengan pelancong....

dibeghitekan jugak sampei ke saat ini...
27 mangse (mejoriti oghang Siam) telah ditemui dan dihanto ke Hospital Raja Permaisuri Bainun.....
dan 3 daghi (darinye) oghang (orang) Malaysia....
drebar.....2nd drebar dengan pemandu pelancong.....
tipeh haghapan (harapan) nak jumpe mangse yang selamat......

moh kite.....
sambei2 (sambil2) tu.....
insapi dighi (insafi diri!)

Surat Chenta!!!!

Sughat Chenta yang awok dapat petang semalam daghi JPJ.....
macam mane le awok bulih lupe rodtek keghete mati haghi (mati hari) Khamis lepaih (lepas)?????
yang ralat nye.....
sebab awok kene petang Ahad..... jam 5.51 petang......cehhhh

YES - Year End Sale


Waaahhhhhhhh........
sempena hujong tahun ni.....
Malaysia tengah hebat dengan kempen Year End Sale ni....
kempen ini telah bermule pade 20 November lepaih (lepas)....
dan bakei (bakal) berakhir pade 3 Januari 2011 nanti....

mase ni le sopping kompleks berlumbe2 buat promosi ....
kunon2 deme le yang bagi diskaun/potongan yang paling berbaloi sekali.....
kite....oghang (orang) Malaysia yang memang pantang dengo (dengar) diskaun ni.....
ape lagiii...... beghabih (berhabis) le bersopping.....

selagi ade RM.....
selagi tu le kite bersopping....
itu tak campo dengan yang gune kad kredit lagi....
lagi le 'best'.....

tapi sedo tak kite....
ade sesetengah sopping kompleks yang sebenonye tak tughunkan (turunkan) rege (harga) langsong semase YES ni berlangsong???.....
deme bermain dengan angke....
maksodnye......

kalo haghi2 (hari2) biase deme letak rege (harga) sebuah kasot RM200.00....
tapi mase YES ni deme letak pulak rege (harga) die RM210.00 ato lebih......
nak bagi nampok kunon macam deme bagi diskaun....
deme letak le perbezaan rege (harga) kasut tu mase haghi (hari) biase (yang ni rege deme buat lain)........

kite pun seghonok (seronok) le kena tipu....
secaghe (secara) kite tak sedo.....
kekekeke....
berbelanje le caghe (cara) berhemah kome....
beli ape yang patot........
jangan beli baghang (barang) yang membazio (membazir) jeee......

ade sahabat awok yang dudoknye dekat obersea ....
deme ade maklomkan....
dekat obersea.....bile ade promosi...rege baghang tu memang betoi2 deme bagi diskaun....
takde tipu2 punye......

mase ni le deme bulih dapat baghang (barang) yang berjename dengan rege (harga) yang mughah (murah)......
awok tak taule betoi ke idak....
sebab awok tak penah dudok obersea!!

P/S: elehhh....kalo takde YES ni pun....sopping kompleks buat promosi deme sendighi (sendiri)......tak pecaye???...pegi dekat SOGO....tetiap bulan ade promosi....
Bos Baghu (baru)

Bos Baghu (baru)


Awok bakei (bakal) dapat bos baghu (baru) bulan Januari 2011 ni....
tapi dalam mase yang same die udah mule riki2 Opis Ipoh dan ghumah (rumah) yang bakei (bakal) die dudok nanti......
yang awok paling tak sangke.......

ghupenye (rupanya)......
bos baghu (baru) awok tughut (turut) same menjengah ke blog awok ni....
kekeke....macam lawok je....

dan die udah tau segale hasghat (hasrat) hati awok nak beghenti (berhenti) keghoje (kerja) ni....
pueh le (puas la) die bagi segale kate nasehat.....
segale motibasi.....
segale pro dan kon tindakan awok ni......

alahaiii.....
baghu (baru) awok teghingat (teringat)....
awok peghonah (pernah) letak url blog awok ni dekat pesbuk (facebook) awok....
dan bakei (bakal) bos awok antaghe (antara) list kengkawan awok....
padanle die tau....

awok terhaghu (terharu) dan malu ni kome.......
walopon die tak masok lagi kesini....
tapi sekughang2nye (sekurang2nya) die alert dengan situasi opis......
sesuatu yang awok tak peghonah ghase (pernah rasa) selame ni...

P/S: bos.....entri ni bukan nak kipeh(kipas) bos ye...... sekado meluah ghase (rasa) jeee... sesekali komen la bossss
P/S1:nampok gaye awok kene online daghi (dari) ghumah (rumah) je le lepaih (lepas) ni....
Layan Je

Layan Je

Gambo dan ceghite dibawah takde kene mengene

Ghasenye ade yang penah dapat bende2 kat bawah ni.......
tapi ...kome layan je leeee

1.Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya
dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan
terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan
satu cecair yang dinamakan air masak.

2. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam
pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang
pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan
semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut
tidak dapat disiapkan.

3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong
kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut
dipandu dari arah yang bertentangan

4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan ….Italy…., jurugambar dikenali
sebagai paparazzi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo
dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada
tahun 1960. Dalam bahasa
melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh
dikenali dengan nama papa Razzi.

5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau,
menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada
penggunaan susu cap bendera.

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani.
Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi
lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta
bukanlah magnet.

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila
diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan
memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan
tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

8. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh
telinganya sendiri menggunakan siku.

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar
kadangkala hingga beribu kilometer
daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas.
Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri
sebenarnya.

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama
walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun
orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa
lapar.

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan
masih aktif untuk meletup. Tapimengikut kajian ahli gunung, api elektrik
di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga
bulan.

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang
ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam
dimakan sewaktu lapar, perut kita
akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga
boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam
yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

14. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca post ini telah mencuba
untuk menyentuh telinga menggunakan siku dan tersenyum seorang seorang.
Hantu Kak Limah Balik Rumah

Hantu Kak Limah Balik Rumah


Awok ni bukanle kaki nengok wayang........
sebabnye awok tak gemo sangat dok dalam gelap...
bulih kighe (kira) le beghape (berapa) kali awok nengok wayang....

tapi malam satu yang lepaih (lepas).....
Yob4ever.com telah menganjorkan satu sessi menonton ceghite (cerita) Hantu Kak Limah Balik Rumah (Hankalibaru) ni secaghe (secara) beghamei2 (beramai2) jam 8.30 malam di TGV Kinta City .....
menaghiknye (menariknya) lagi....
sessi ini diadakan bersame2 dengan Mamat Khalid selaku pengarah ceghite (cerita) Hankalibaru ni......

awok ghase (rasa) berbaloi awok nengok ceghite (cerita) ni.....
pade yang ghase (rasa) tengah stress ato (atau) tensyen....
moh le kite nengok ceghite (Cerita) ni....
daghi (dari) mule sampei habih (habis) asik gelak je kome.....

sipnosis ceghite (cerita) ni kome caghi (cari) sendighi (sendiri) le....
meghate (merata) web & blog dah letak sipnosis ceghite (cerita) ni....
mase lepaih show ni biase lee...
ade le sessi begambo ghamei2 (ramai2)...
dan diadekan jugak sessi potong memotong kek sempena target RM1Juta yang telah dicapei pilem Hankalibaru ni......

ni sessi begambo ghamei2 lepaih show......cehhh...macam mane mem awok bulih begambo depan sekali ni??? sebelah Abg Mamat ni??? ces...cesss...dan cessss ...tu semue jaghi nunjok pade poster pilem Hankalibaru tu leee...

ni pulak hasei kekreatifan Abg Mamat..... semue begambo nengok poster Hankalibaru ....gambo belakang je le yang kome nampok........

ni sessi potong memotong kek....dibuat di luo TGV....selambe je... sian anak no3 awok yang dalam stroller tu...penat...
Maleh (malas)...

Maleh (malas)...

Salam Kome....
apekene le awok sekaghang (sekarang) ni...
cukop2 maleh (malas) nak apdet (update) blog......

kalo dulu......
sehaghi (Sehari) tak apdet blog ni......
ghase (rasa) macam tak lengkap hidop haghi (hari) tu oooo....

aduileee......
Ke Pengkalan Hulu

Ke Pengkalan Hulu

Pengkalan Hulu.....ghasenye ghamei (rasanya ramai)yang tau kan kat mane tempat ni???
maap cakap le....
memang tempat ni jauh ke Ulu.....
hehehe...tapi tak le bermaksud tempat ni tak membangon.....

esok awok bakei (bakal) ke sane.....
'bercinte' beno ghasenye (rasanya) ndak ke sane....
kalo daghi (dari) Ipoh....
makan mase 3 jam kome....

ndak ke Kolumpo lagi dekat daghi (dari) Ipoh kome....
tapi takpele....
awok ke sane tu sebabnye ndak mengambik adik bongsu awok kat MRSM Pengkalan Hulu tu....
maklomle.....
die udah habeh SPM......

jenoh le besok beghangkot (berangkut) baghang2 (barang2) die....
ndak kesane tu boring kome....
sepanjang jalan utan.....
jalan pun stret (straight) je......

tapi takpe....... sebagei seoghang (seorang) abang....
abang tunggei (tunggal) die pulak....
awok kene le pegi.....
ini le tempat tujuan awok besok ni

Buah Ambra

Haaa....kalo semalam awok ceghite (cerita) pasei (pasal) buah pisang....
kali ni awok nak berceghite (bercerita) pasei (pasal) buah ambra pulak.....
kome tau ke buah ambra ni buah ape???.....
kat belah utaghe (utara) memang deme manggei (panggei) buah ambra.......

kat belah selatan dengan tengah deme manggei (panggei) lain namenye....
kome tunggu....leh (last) nanti baghu (baru) awok letak gambo dengan name lain buah ni....

kali ni awok bukan nak berceghite (bercerita) khasiat buah ambra....
tapi nak berceghitekan (berceritakan) kesah buah ambra dengan anak daghe (dara) awok....
punye le suke die dapat makan buah ambra ni.....
buah ni pun kawan mem awok yang bagi....

memule anak daghe (dara) awok nampok macam pelik nengokkan (tengokkan) buah ni....
udahle ghupenye (rupanya) bughuk (buruk) kat luo (luar).....
dengan getah nye lagi.....
lagi le die tak lalu nak makan....

awok kupehle (kupas la) dalam sebijik due....
memule die buat nohen (bace : buat dek) je, tak teghingin (teringin) nak ghase (rasa) pun....
kendian awok saje le ngulo (menghulur) kat die...bagi die ghase (rasa)....
dan bagi die kenei (kenal) buah tempatan ni.....

ghupenye (rupanya).....
beghulang2 (berulang2) makan nye kome......
lepaih (lepas) sebijik.....sebijik lagi.....
sampei le die beghenti (berhenti) sebab nak tido je....



ni die buah ambra @ buah kendondong!
Majelih Meghisik & Pertunangan Nurul Husna & Rasif

Majelih Meghisik & Pertunangan Nurul Husna & Rasif

Kome ingat tak ade entri awok berceghite (bercerita) pasei (pasal) awok jadi jurucakap majelih (majlis) Meghisik (merisik) & bertunang mase ghaye (raya) haji yang lepaih (lepas).....
haaa....kat bawah ni semue gambo2 yang berkaitan dengan majelih (majlis) tu...
kome layan je le....


haaa...tu yang bercakap sampei tangan naik tu.......awok le tu..... pakei songkok tinggi lagi...kekeke... belah pompuan memang awok dengan bapak mentue awok (sebelah awok : pakei kopiah ) je wakei (wakil) yang bercakap... yang baju kelabu tu le bapak pihak lelaki tu

Ini pulak jurucakap belah pehak lelaki.... memang belah lelaki ni ketughunan mamak....nak buat macam mane....dah deme berdue suke....hehehe...yang berdighi (berdiri) tu mak pehak lelaki.... die berdighi sebab die tak bulih dudok lame....sakit katenye...

antaghe baghang2 hantaghan (antara barang2 hantaran)....awok pun udah tak ingat....ni belah laki punye ke belah pompuan....

ni mase adik ipor awok tengah disaghungkan (disarungkan) cincin oleh bakei kakak Ipor die..

ini le ghupe bakei2 pengantin nye nanti...... Nurul Husna Saripudin & Rasif...
Ape lagi nak naik???

Ape lagi nak naik???

Minyak Petrol - Ron 97 dah naik
Minyak Petrol - Ron 95 dah naik
Gula - Dah Naik
Diesel - Dah Naik...

ape lagi bende nak naik ye???
Ceghite Pisang

Ceghite Pisang


Pisang....ade ke yang tak tau pisang tu ape???
memang nak makan penampo le......
tapi kalo kome tak tau khasiat pisang takpe....
awok maapkan...

sebab awok pun tak tau jugak sebenonye....
selame ni makan sebab sedap je......

Ceghite (cerita) ni sebenonye awok kutip daghi (dari) email yang awok dapat....

Khasiat Buah Pisang

Perhatian: Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk. Lepas baca anda semua pasti akan pandang tinggi pada buah pisang.

Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi ? sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia
dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit.
Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat
beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.

Tekanan:
Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mud dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.

PMS:
Lupakan pil-pil hospital ? makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan
mud anda.

Anemia:
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.

Tekanan Darah Tinggi:
Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi ? garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.

Kuasa Minda:
Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).

Penghadaman:
Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.

Keletihan:
Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.

Panas Jantung:
Pisang mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan
yang baik.

Demam
Pagi: Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.

GigitanNyamuk:
Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

Saraf:
Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.

Obesiti dan Tekanan Kerja:
Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan
5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.

Ulser:
Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.

Kawalan Suhu:
Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).

Seasonal Affective Disorder (SAD):
Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaikpulih mud kita.
Ketagihan Rokok & Tembakau:
Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.

Stres:
Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.

Strok:
Mengikut kajian dalam buku ‘The New England Journal of Medicine‘, mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!

Lain-lain Penyakit Kulit:
Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah.

Jadi, pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin,
2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan
salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.

Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebut, “Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!”

P/S: Kesimpulannya, pisanglah penyebab utama kenapa monyet-monyet di hutan selalu sihat dan bahagia setiap masa dan ketika! Satu lagi; ingin
kilatkan kasut?? Ambil bahagian dalam kulit pisang, sapukan secara terus kepada kasut anda, kemudian kilatkan dengan kain kering. Menakjubkan!

P/S1: itu le sebabnye ngape le Semayang Jumaat deme selalu sedekah Pisang!!!
Blog Anti Kerajaan...

Blog Anti Kerajaan...

Ini bukan perhimpunan anti kerajaan...tapi perhimpunan anti-israel laknatullah!

Laaa.....
dalam awok buat entri2 pendek pasei minyak naik rege (harga) tu.....
dan awok persoeikan (persoalkan) pasei (pasal) menaghe (menara) 100 tingkat tu...
ade yang teghuih (terus) kate blog awok ni blog anti kerajaan.....
cetek betoi le yang pikir macam tu.....

aduileee.......
ade ke sebab awok persoeikan rege minyak naik???
pasei menaghe (menara) 100 tingkat tu....
kome udah cop awok anti kerajaan???.....

kome kene paham....
kite sebagei rakyat....
ade hak untok setuju atopon tidak setuju dengan kerajaan kite.....
ate takkan sebab deme kughangkan (kurangkan) subsidi minyak tu.....
naikkan regenye (harganya) 5 sen......
dan yang kene tanggungnye kite ---> rakyat.....
awok bulih suke???

kamon leee......
kalo kome mewah....atopon (ataupun) kaye...
mungkin kome tak teghase (terasa).....
tapi sebagei rakyat marhaen yang gaji tarap sederhane je......
dengan tanggungan lain lagi....... memang le awok teghase (terasa)...

awok tak kighe (kira) le kome belah mane...
belah 'kanan' ke...belah 'kighi' ke....
selagi tak betoi.....awok nak tego.....
sebagei seoghang (seorang) rakyat marhaen....

P/S: awok sengaje tak sentuh pasei gule naik rege tu.....
Kedekut Ilmu

Kedekut Ilmu

Kome peghonah (pernah) menghadapi situasi macam kat tajuk tu???
peghonah (pernah) alami keadaan bile mane oghang (orang) yang sepatotnye ngajo (mengajar) kome kedekut Ilmu.....
die tak nak mengajo (mengajar) kome.....
dan haghapkan (harapkan) kome caghi (cari) semue sendighi (sendiri)....

betoi....
kite kene belajo sendighi (sendiri) kalo nak ghase (rasa) susah payahnye dapat ilmu tu....
tapi sebagei oghang (orang) yang lebih siniyer (senior) ato veteghen (veteran)....
tunjok le jalan sikit......
kughang2 (kurang2) takde le menggago (mengagau) oghang (orang) tu seleseikan (selesaikan) masalah yang ade....

ini idak..... siap die buat nohen (bace : buat tak tau) je....
mampoih kawan tu nak mencaghi (mencari) semue....
nanti keghoje (kerja) yang patotnye bulih setel dalam mase sekejap....
jadi lame........ kan dah buang mase tu???!!!

entahle kome......

P/S: Ingat kome.... Rasulullah S.A.W pun...Ilmu yang die ade...die sebo kan....ape lagi kite...maknusiye (manusia) biase je....

P/S1: dan tolong oghang (orang) ni kan ke nanti dapat pahale???

P/S2: Ingat........ Ilmu tu milik Allah S.W.T ye!!
Azam Tahun Baghu

Azam Tahun Baghu


Ghasenye (rasanya) kome udah tau kot azam awok tahun baghu 1432 dgn 2011 ni....
ndak beghenti (berhenti) keghoje (kerja).....
siriyes tu kome.....

tapi bukan itu yang awok nak ceghite (cerita) kat ateh (atas)....
awok ndak berceghite (bercerita) pasei (pasal) azam tahun baghu (baru)....

kenape bile masok je tahun baghu (baru) kite kene berazam???
ape.....tetiap masok bulan baghu (baru) tu kite tak bulih berazam ke???
dan peghonah (pernah) ke kite capei setiap azam yang kite buat???

ghasenye (rasanya) azam yang oghang (orang) kite sebok (sibuk) buat tu sebagei benchmark (penade agheh) yang kene capei le kot???
itu le agaknye ngape kite kene berazam bile masok je tahun baghu (baru)......
tapi peghonah (pernah) ke kite beghusehe (berusaha) ndak mencapei nye???
tepok dade tanye seleghe (selera)
Ipoh Yang Sejuk

Ipoh Yang Sejuk


Pagi ni awok terlambat ke opis.........
dan kompem le meghah (merah) punch card awok....
tapi takpele.....
bukan selalu meghah (merah).....

Pagi ni awok keluo ghumah (rumah) memang lambat sikit daghi (dari) biase....
maklomle....ade anak kecik....... malam2 dibuatnye meghengek (merengek).....
tak ndak tido......sampei pukoi 3 pagi baghu (baru) le die nak lelap....
takpele......anak kite.....

Pagi ni cuace kat Ipoh ujan.....ujan selebat2nye.....
dah bile udah ujan.......trafik pun jadi selow lee....
biase ambik mase dalam 20 menet (minit) ke opis mem awok....
tadi....dekat 45 menet (minit) baghu (baru) sampei.....

Dengan sejuknye......awok menahan mate awok yang meghah (merah)......
meghah (merah) sebab mengantok.....
teghuihb (terus) terlinteh (terlintas) di pikighan (fikiran) awok....
alangkah indahnye kalo dapat taghik (tarik) gebo (selimut) pagi2 yang sejuk bedi dan lembab ni!!

Blog Moh Kembara

Header Blog Moh Kembara


Gambo awok ambik tanpa kebenaghan (kebenaran) empunye gambo....


Kome kenei (kenal) ke sape dalam gambo kat ateh(atas) ni???
haaa.......pade yang tak kenei (kenal)....
ni awok nak kabo kat kome.....
empunye dighi (diri) kat ateh (atas) ni.....

Awok manggei (panggil) belio (beliau) Kak Halima.....
walopon die biase bahasekan dighi (diri) die Kak Limah......
dan belio (beliau) jugak tuan punye Blog Moh Kembara
Blog Moh Kembara

Kak Halima kite jugak ghajin (rajin) beno le membeghi (memberi) hadiah....
kalo tak percaye......
kome bulih tanye sape2 yang peghonah (pernah) dapat hadiah daghi belio (beliau)......
belio (beliau) takde buat ape2 pertandingan ato GA untok dibagi pade pengunjong ke blog belio (beliau).......tapi ade le caghe (cara) beliau buat.......
tak percaye jugak???....lantak kome le.......

kalo kome ghase (rasa) nak mengembaghe (mengembara) ke meghate (merata) tempat kat duniye (dunia) ni....
blog Kak Halima kite le yang awok ghase (rasa) paling sesuwei (sesuai).....
lueh (luas) pengalaman akak kite ni kome.....
tapi awok tak nak ceghite (cerita) lebih2....
kome ndak tau.....kome pegi je blog belio (beliau).....

P/S: sayang betoi.....takde ghezeki (rezeki) ndak jumpe Kak Halima......padehei (padahal) Kak Halima kite ni udah sampei (sampai) depan ghumah (rumah) awok dah.....maap le....awok tengah semayang mase tu....

TV Al-Hijrah - Stesen TV Berasaskan Islam Pertama

TV AlHijrah - Segalanya Bermula Disini

Astro Oasis - Impian Sanubari Anda??...errr betoike tagline deme macam ni???

TV Al Hijrah - Stesen Tibi beghasehkan (berasaskan) nilei (nilai) Islam Pertame di Malaysia...
yang dekat ateh (atas) ni bukan awok yang cakap....
tapi BERNAMA yang cakap......

errr.....awok musykil....
ASTRO Oasis pulak kategori ape ye???.....
100 vs 5

100 vs 5

Antaghe (antara) menaghe (menara) 100 tingkat dengan subsidi petrol 5 sen???....
yang mane patot dikekeikan (dikekalkan)??....

P/S: haghap maap ....blog ini bukan blog politik.....tapi blog oghang (orang) yang tak bute....

Langkah Pertame...


Sempena Maal Hijrah atopon Awal Muharam 1432 ni....
Langkah pertame awok udah buat......
banyak lagi langkah ndak dibuat ni...
sebelom awok dapat merelisasikan azam awok nak beghenti keghoje (berhenti kerja) ni....
Kome doakan yang terbaik untok awok ye!!...
Hujung Minggu

Hujung Minggu


Wahhh....
Besok dah haghi (hari) Sabtu ....
Haghi (hari) cuti tu kome.....

biase nye kalo udah haghi (hari) cuti ....
ghamei (ramai) yang ambik peluang nak beghehat (berehat) di ghumah (rumah)....
ade jugak yang ambik peluang bawak anak bini berjalan....

awok pulak.......
nak buat dua2 tu....
nak beghehat (berehat) kat ghumah (rumah)....
kendian (kemudian) baghu (baru) bawak anak bini berjalan.....

mase ni le kite ambik peluang berghugo (bergurau) senda dengan famili kite....
ghapatkan (rapatkan) silaturrahim...
maksudnye berjalan ke ghumah (rumah) sedaghe maghe (saudara-mara).....

mase ni le kome nak bagi anak2 kome kenei sedaghe maghe (kenal saudara-mara).....
mase ni kan ke banyak kendughi kendaghe (kenduri-kendara)......
takkan le takde sedaghe maghe (saudara-mara) kome yang berkendughi (berkenduri)....

haaa...ape lagi.....
ghancang (rancang) le ujong (hujung) minggu kome....

Blog DURJANA & CELAKA

Bukan Blog si Mazidul Akmal SIdek yang awok maksudkan DURJANA & CELAKA tu...


Astaghfirullahalazim.....
Mengucap panjang awok pagi ni.......
bile termasuk satu blog ni....
memang CELAKA owner blog2 DURJANA tu....
maap le kaso sikit pagi yang mulia ni....

kesahnye macam ni.....
awok ke blog Mazidul Akmal Sidek... (lepaih ni awok letak name die MAS je)
sape tu???
alaaa..dia wartawan Tibi3......
pemes (famous) dengan 999 & 360 tu lee....

masalahnye bukan dengan blog dia....
tapi ade satu entri die berkaitan dengan blog2 lelaki yang minat kaum sejenih (sejenis)....
awok pun silap jugeeee....
gatei tangan pegi masuk satu blog yang MAS letak dalam entri die...

entri MAS die buat khas sebagei mendesak pemilik2 blog DURJANA tu agar menutop blog deme....
atopon (ataupun) tuko (tukar) status blog kepade private...
bio (biar) golongan DURJANA macam deme je yang masuk ke blog deme....

yang buatkan awok sedih....
sebabnye deme ni oghang2 (orang2) kite jugak...
anak bangse kite.......
alahai...bile napsu diutamekan.....
Agame di tolak ketepi..... jadile bende yang bukan2 tu....

Ya Allah...buke kan le hati deme untok kembali kepade Islam ......
Pengkalan Pegoh

Pengkalan Pegoh

PasaBina, sebeghang Jalan tu letaknye McD 24 jam
Tesco Station 18

Kome peghonah (pernah) dengo name tempat ni????
Pengkalan Pegoh ni letaknye di Ipoh......
dan bersempadan dengan Daeghah (Daerah) Kecil Batu Gajah....
dan termasok bahaw mukim Lahat.....
diletak bawah DUN Sg Rapat dibawah Parlimen Gopeng

Awok bukanle oghang (Orang) asei Pengkalan Pegoh....
tapi disebabkan hayat idop (hidup) awok banyak di sini....
dan ghumah (rumah) mak awok disini....
ghumah (rumah) awok pun awok beli disini......
make awok bulih dianggap sebagei oghang (orang) Pengkalan Pegoh.....

Awok nak berceghite (bercerita) hei (hal) macam mane seboknye (sibuknya) tempat awok ni sekaghang (sekarang)....
dibandingkan dulu.....

Dulu.....
Jalannye tak sesebok sekaghang (sekarang)....
siap kite bulih nampok le oghang (orang) takat lalu lalang naik basikei (basikal) je.....
pagi2 bute dulu.....
siap kite bulih nampok kabuih (kabus) lagi .......
kalo nak beli baghang dapor atopon keperluan haghian (harian) pulak.....
kami lajak Pekan (Bace:Bandar) Ipoh atopon ke Batu Gajah.....

Sekaghang......
Tesco, PasaBina, McD 24jam, KFC & seknike kedei (segale jenih kedai)...
ade kat sini......
Jalannye makin beso.....
bile udah makin beso....makin sebokle jalannye.....
pagi2 bute udah setat seboknye.....

awok tak gemo macam ni....
bukanle awok anti kemajuan.....
tapi damei (damai) yang dulu dah ilang!!!
dan awok ghase (rasa) payah dah nak dapat balik damei (damai) yang ilang tu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss