Muzium Perlombongan Bijih Timah Kinta

Kalo semalam kita udah ke Muzium Gopeng...
kali ni kita ke Daerah Kampar pulak...
oh yea Kampar ni merupakan daerah terbaru di Perak..
daerah yang kesepuluh....

Perak dengan Bijih Timah ni memang tak dapat dipisahkan...
tambah2 lagi kalo di Lembah Kinta...
Kampar yang terletak di dalam Lembah Kinta pun tak terkecuali...
dan kewujudan Muzium Perlombongan Bijih Timah Kinta ni ...

yang awok rasa ramai yang tak tau kan???..
even awok pun baghu tau sebenonye...
sebabnye awok ingatkan Muzium ni sama dengan Warisan Kapal Korek di Tanjung Tualang, Batu Gajah....
macam gambo kat bawah ni...

Warisan Kapal Korek Biji TImah di Tanjung Tualang yang takde kena mengena dengan entri awok kali ni...

Muzium Perlombongan Bijih Timah Kinta ni terletak berhampiran dengan Grand Kampar Hotel.....
dan diusahakan oleh Malaysia Smelting Corporation...
dan tiada tiket masuk yang dikenakan...
waktu beroperasi nye macam gambo kat bawah ni....



Disini....
Kome boleh tengok caghe macam mana Bijih Timah tu dicaghi....
sama ada secaghe mendulang..... tekanan air.. 
serta peralatan yang digunakan.....
semua caghe ditunjukkan balik di Muzium ni....
malahan mesin2 beso yang digunakan pun dipamerkan disini (kecuali  kapal korek)....
apelagi ..moh kite layan gambo macam biasa....

















Muzium Gopeng

Ok... entri awok kali ni takde kena mengena Padang Rengas dahhh....
kali ni bertuko ke Gopeng pulak....
Kalo sebut Gopeng kat kengkawan awok....
deme cuma tau disini ad aktiviti White Water Rafting, ada Homestay Gopeng  je....

yang deme tak tau... kat sini pun ada Muzium....
Muzium Gopeng.... dan ada dua Muzium Gopeng yang terletak berhampiran ...
yang diuruskan oleh oghang yang sama......
boleh ada 2 Muzium Gopeng adalah disebabkan yang sedia ada dah tak boleh menampung jumlah bahan koleksi pameran..... itu je..

Terletak berhampiran dengan bulatan Gopeng....
tak susah kome nak mencaghi Muzium2 ni....
disebabkan kelainan rekabentuk bangunan deme....

Pada masa dulu, Gopeng  ni banyak dihuni oleh pelombong bijih....
dan oghang Melayu Mandailing yang ramai disana...
jangan le kome heran kalo tengok adat kat kampung2 Melayu area Gopeng ni sama dengan Minangkabau....
disebabkan Mandailing dengan Minangkabau ni daghi satu suku yang hampir...

Muzium Gopeng ni mempamerkan sejarah2 tinggalan nenek moyang di kawasan Gopeng....
daghi peralatan membijih...... bahan2 sejarah berkaitan Gopeng....
dan apa saja yang berkaitan Gopeng, Perak dan Malaysia.....
yang penting... masuk adalah percuma....

Apelagi... moh layan gambo macam biase....







Antara bahan koleksi pameran disini

Bagaimana pentingnya Bijih Timah di Gopeng...
sehinggakan kalo takde le Bijih Timah dijumpai di Gopeng...
Kemungkinan Gopeng hanyala tempat tinggei oghang Melayu di kampung ...
dan oghang Cina di Pekan kecik je...





Kome faham tak???
awok memule konpius jugakkk...
adeke Muzium Gopeng ni bukak haghi Sabtu & Ahad je??
rupanya camni.....
Deme buka macam biasa termasuk  haghi Sabtu dan Ahad....

Dan ditutup pada setiap haghi Rabu dan Khamis....
apeda deme ni..bagi oghang konpius je...











Jambatan Sultan Iskandar / Victoria Bridge

Ini rasanya entri terakhir awok berkaitan dengan lawatan/rombongan awok ke Parlimen Padang Rengas.....

Ok... kome jangan tersilap ye...
Jambatan Sultan Iskandar dengan Victoria Bridge ni dua tempat yang berbeza...
Jambatan Sultan Iskandar berada di Kg Jamuan, Kuala Kangsar....
sementaghe Victoria Bridge pulak berada di Karai, Kuala Kangsar...

Keistimewaan kedua-dua jambatan ni ...
sebabnye deme dibina oleh pihak british zaman tok nun dulu....
bezanya pulak.....
Jambatan Sultan Iskandar yang dibina merentasi Sungai Perak merupakan jambatan yang menghubungkan Kuala Kangsar dengan Karai/Enggor.....
dan digunakan sampai sekaghang kalo kome menggunakan jalan lama balik ke Ipoh atopon Sg Siput...

Victoria Bridge pulak merupakan Jambatan yang digunakan untuk keretapi merentasi Sg Perak...
Victoria Bridge ni sekaghang udah tak digunakan lagi...
tapi bersebelahan dengan Victoria Bridge ni ada dibina laluan baghu keretapi ke utara...
pada awok....Victoria Bridge cukop sesuai pada kaki kamera....
buat gambo outdoor cantik...

macam yang awok pernah cakap sebelum ni....
apa sahaja tempat yang ada nilai sejarah....
pasti ada nilai pada pelancongan setempat....
kome jangan tak tau.....
memang ada 'mereka-mereka' yang suka dan akan pergi ke tempat2 bersejarah macam ni....


Yang ini ramai tak tau...
dibawah Jambatan Sultan Iskandar....
ada kubu pertahanan tentera Jepun.....
dan masih gah sehingga kini...
walopon penuh berconteng...

Kome tengok besi yang digunakan...
masih kukuh dan teguh sampei sekaghang....

Sila abaikan contengan yang ada didinding kubu lama ni....
Jalan lama ke Sungai Siput dan Ipoh...
selalu sesak bila tiba musim perayaan....
maklumle sume oghang nak elak daghi guna highway yang sesak....
deme tak sedo.... laghi dari highway....
kesudahannya tetap jugak sesak...



Besi padu yang digunakan...
Insyallah tahan....



Sungai Perak mengalir dibawah Victoria Bridge...
menjadi saksi kewujudan Victoria Bridge sampei le sekaghang.....
Cantik dan yang gemokan outing shooting oudoor...
tak perlu riso keretapi takkan lalu...
sebabnya udah ada laluan baghu disebelah Victoria Bridge ni....




Madu Kelulut

Entri kali ni pun berkait dengan lawatan/rombongan awok ke Parlimen Padang Rengas baghu2 ni...
Rombongan awok berkunjung Syamille Agrofarm yang terletak dikawasan Parlimen Padang Rengas....
Disini deme ada usahakan Ladang Rusa dan Madu Kelulut...
dalam masa yang sama juga deme ada tubuhkan sekolah Maahad Tahfiz  disini...
yang awok suke deme keuntungan dagho Ternakan Rusa dengan Madu Kelulut tadi...

deme salurkan kesekolah Maahad Tahfiz...
agaknye itule sebabnye ngape tempat ni sejuk je bile kesini....
ok...tang Syamille Agrofarm tu awok ceghite lain kali...
kali ni awok nak tumpu pada Madu Kelulut...
maklumle ....awok sendighi pun tak pernah tengok lagi macam mana Madu Kelulut tu didapati....

ok.... dibawah ni hasil daghi pemerhatian awok selama di tempat tu...
tapi kalo kome nak lebih lagi....
kome boleh ke blog http://kelulutmalaysia.blogspot.com/ ...
yang pastinye blog ni dibuat oleh pihak Syamille Agrofarm sendighi.... 

Menurut kepada deme....
Kelulut ni pun sebenoye sejenis lebah...
tapi tak berbisa dan tak menyengat oghang....
ada lebih 30 spesis lebah kelulut...
tapi disini deme ada membela 3 jenis lebah kelulut...
Trigoma Itama....Trigona Thoracica ...
errr...satu lagi awok udah lupa....
Ok ...yg terjuntai keluo ni...
namanya Propolis...
kome jangan nak ingat bukan2 ye.....
propolis ni banyak khasiatnye selain daghi madu yg keluo....
Propolis ni pun sebenonye sejenis madu jugak....
selain daghi Pollen dan madu itu sendighi....

Memang sarangnye dalam batang pokok.....
dan propolisnye akan keluo ...
madunye didalam....
Propolis ni le jalan masuk Lebah Kelulut ni kedalam saghang deme....

Ini caghe untuk mendapatkan madu lebah kelulut...

Salah satu spesis Lebah Kelulut...

Teh O Madu Kelulut....
perghhh....sedap pada awok....
walopon madu kelulut ni ada rasa sedikit masam...
tapi sedap.......
Madu Kelulut keluaran Syamille Agro Farm....
caghe deme berniaga ni awok suke...
keuntungan yang deme dapat...
deme gunakan untok ladang dan juga Maahad Tahfiz yang deme tubuhkan...
Alhamdulillah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss