Billionair Malaysia - 20 Orang Terkaya


Dalam paper haghi (hari) ni ade ditunjokkan senaghei (senarai) 20 oghang (orang) terkaya Malaysia......
dan oghang (orang) paling kaye....
masih lagi si Robert Kuok dengan RM50.04 billion....
cehhh....padan le mike kaye.....gula dalam negaghe (negara) asyik takde jee.....

dan ape yang awok sedihkan....
dalam senaghei (senarai) 20 billionair tu....
cume ade 3 je oghang (orang) Melayu....

Oghang (orang) Melayu terkaye adalah Tan Sri Mokhtar Al Bukhary....
itu pun beliau dok tempat ketujuh....
dengan hasei (hasil) kekayaan sebanyak RM8.84 billion...
gulllpppp......telan ayo lio je le kite...
jauh beno le jumlah kekayaan die ni banding dengan si RObert Kuok tadi.....

kedue.....
Tan Sri Azman Hashim....
CEO Ambank Group......
meghangkap (merangkap) apoknye si Mizz Nina....

ketige....
Mokhzani Mahathir....
ehemmm...ehemmm....
jangan kome pikio bukan2 ye......

errr....3 oghang (orang) je oghang (orang) Melayu dalam list 20 billionair???
ishhh...ishh...ishhh....
bukan ke negaghe (negara) kite ni selame ni pemeghintahnye (pemerintahnya) oghang (orang) Melayu????
dan bukan jugak ke....
banyak lubok2 emaih (emas) gomen dipunyai oleh oghang (orang) Melayu???
bukan nye 10 - 20 tahon....
tapi lebih 50 tahon tu kome....
macam mane bulih ade 3 oghang (orang) je billionair Melayu dalam list 20 terkaye Malaysia tu???

tepuk dade tanye seleghe (selera)...

8 Responses to "Billionair Malaysia - 20 Orang Terkaya"

  1. sedehlah, 3 oghang je melayu :(
    tu pn jaoh ketinggalan berbilion2 drp yg 1st tu, gile ah!

    ReplyDelete
  2. ade gak muke melayu yea, 2 kerat je pun...cina qonquer...abis laa....

    ReplyDelete
  3. ntahnya kan?heran heran...ke mana menghilang pulok semua nya?ermm

    ReplyDelete
  4. semua kayo2 nie ate bila lagi nie d08 lak

    ReplyDelete
  5. sebenornye ujian menjadi kaye ni lagi hebat dr ujian jadi miskin...dah le esok teruk nk menjawap kat padang mahsyar (kalo Islam le..yg kapior tu langsung ler kann...)
    biorle kite ni sederhana2 je...

    ReplyDelete
  6. itupun oghang petikei lagi pasei hak bumiputera yer...isk3x..

    ReplyDelete
  7. sokong ummi hanie.. besuko le kite dengan rejeki yang dilimpahkan..

    ReplyDelete
  8. @cik Sara....
    tak tau le awok mane silap nye..... bulih ade 3 je oghang kaye melayu dalam list tu.....

    @cik eMMe...
    tak abis lagi ni..... kite tengok beghape lame deme bulih tahan dok dalam list tuu...

    @cik amirah....
    ermmm...sistem ekonomi kite ke yang silap??? ato pengagihan kekayaan kite yang silap???

    @cik ANgahSayang....
    tak mau le awok jadi kaye sangat macam deme....nanti2 dah maleh nak tulih kat blog ni...heheh

    @Yong Ummi Hanie...
    betoi tu Yong..... mane idaknye...mase tu duit kite udah menimbun2.....nak buat ape pun bulih.....setan pulak ape lagi.... pasang jaghum paling beso lee...

    @MamaYatie....
    salah kite jugakk.....kenape le kite tak kuatkan ekonomi kite.... kalo le dalam list tu majoriti nye oghang Melayu...agak2nye ade ke idak bunyi2 mintak tu...mintak ni???

    @cik eda_ej...
    awok pun sokong mike dengan Yong Ummi Hanie

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss