Maybank vs CIMB

Gambo ehsan pakcik gugel
Kalo ceghite (cerita) Bisnes kat Malaysia sekaghang (sekarang) ni....
yang tengah hangat sekali pasei pengambilalihan RHB Capital.....
RHB Capital ni asei nye (asalnya) ditubuhkan oleh Tan Sri Abdul Rashid Hussein .....
Itu RHB tu shortform untok Rashid Hussein Berhad...

ishhh....panjang le sejaghah (sejarah) deme ni...
kalo dikoghek (dikorek) balik...
ade kene mengene dengan UMBC, Kwong Yik Bank, DCB Bank, Sime Bank, Bank Utama Berhad...
panjang ceghite nye (ceritanya)....

ok le....kite teghoih (terus) je pade ceghite (cerita) pengambilalihan RHB Capital ni ye...
Bank Negara Malaysia baghu2 (baru2) ni bagi kebenaghan (kebenaran) pade Maybank dengan CIMB Bank untok berbincang secaghe (secara) berasingan dengan RHB Capital......
ni kighe (kira) berbincangan dengan pemegang saham RHB Capital le ni...
dan awok ghase (rasa) Cahya Mata Sarawak Berhad (syaghikat yang ade kene mengene dengan KM Sarawak) antaghe (antara) pemegang saham terbeso deme ni....

kalo jadi le pengambilalihan ni ....
tak kighe (kira) le Maybank ato CIMB yang berjaye, entiti baghu (baru) ni bakei (bakal) jadi syaghikat (syarikat) kewangan yang terbseo di Asia Tenggara....
dan nilei (nilai) pengambilalihan ni dipercayai bulih mencecah RM26 Billion...
tu dieee.....

tapi sebenonye awok bukan heghan (hairan) pun sape2 yang menang....
yang awok kesahkan bile jadi je pengambilalihan tu nanti....
ape naseb staff RHB Capital yang lame???...
awok percaye, pemegang saham yang baghu (baru) kompem akan riviu balik prestasi jabatan2 kat RHB Capital.....
mane yang tak untong, atopon (ataupun) bulih dikecikkan lagi.....
ade le staff yang kene beghenti koje (berhenti kerja) nanti ni...

dan kite, tak kighe (kira) le pelanggan RHB atopon (ataupun) tidak.....
ape keuntongan yang kite dapat daghi (dari) ceghite (cerita) ni????
itu le die sistem kapitalis....yang kaye makin kaye....
yang miskin makin teghok (teruk)....

6 Responses to "Maybank vs CIMB"

  1. xfaham hal bank2 nii..hehe :D

    ReplyDelete
  2. RHB nak dibubarkan??kenapa yer??

    ReplyDelete
  3. kamu dulu blajo ekonomi kan yeop.. patot le tau sume mende2 ni.. teman blajo ekonomi takat stpm aje.. takat tau makro mikro aje.. itu pon udah penin.. hehehh..

    ReplyDelete
  4. den... bab economic history ni memang surrender.

    ReplyDelete
  5. Salam Perkenalan Marilah join kontest dan marilah beli brooch /pin/hair pin di blog saya http://fasham87.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. teman xarif le nk komen2 bab2 ni...
    tp yg pastinye depa tetap kaya...cume kelebihan Maybank ni..hampir setiap tempat dia ada...pekan2 kecik pun mesti ade

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss