Cerita Lama - Jalan-Jalan dan Makan di Johor

Asik ceghite pasei Perak pun jemu jugak kan???...
jadinye nak mengelakkan jemu awok nak letak gambo awok ke Johor pulak...
semue ni gambo lame....
tapi pengalaman yang bernilei pade awok....

awok kesana ateh jemputan pejabat cawangan disane...
mempromosikan pasei makanan Johor...
perghhhh..... berjalan sambei makan...
memang tak sempat nak lapooo...

ateeee.....moh kome layan gambo....
gambo makanan je le yeeee.....

Tauhu Bako yang famous tu......
tapi Warung Saga tauhu ni dia goreng..... 

Ambik kome.....Nasi Ambeng....
jenuh le awok dengan kengkawan nak ngabehkan...

Signature Dish Johor ....
Laksa Johor 

Oh.... ini cucor udang je ni...
tapi nampak lawo bile dihias macam tu....

Otak-otak dengan Satar.....

Proses pembuatan Nasi.....
awok lupe nasik ape.... kate chef nye bukan Nasi Beriani Gam Johor.....

INi pulak proses pembuatan tempe.....
live depan mate......

Ayo buah di Warung Saga yang famous tu....

Pilih sampei muntahhhh

Hasilnye nasi tadi...

Warung Saga yang famous tu laaaa....

Merase awok masuk DUN Johor....



29 Responses to "Cerita Lama - Jalan-Jalan dan Makan di Johor"

  1. welcome to johor.. hihi.. jemput dtg lagi..

    ReplyDelete
  2. wahhhh.. sedap. sedap nih.. rasa lapor le pulak

    ReplyDelete
  3. pernah pergi johor baru.. sambil singgah kejaap kat singapore.. perghh.. nak berjalan kat sini wajib ade kete..serius..^^

    ReplyDelete
  4. tak pernah lagi makan nasi ambeng tu.. sedap ke?

    ReplyDelete
  5. saya suka tempe. nak lg klau dbuat dgan sambal bilis. perghh

    ReplyDelete
  6. kalu berjalan sampai tak sempat lapor tu....seronok sungguh ler ye dak....

    ReplyDelete
  7. @cik Norhasniza Khalid @mama....
    awok dulu belajo kat Johor..... Johor udah macam tempat kedua pilihan awok...

    @Encik Azman/Santai....
    memang sedap... yang bagoihnye... tak sempat nak lapo....

    @cik Gee GTG...
    awok setuju.... takde kete payah nak bergerak......nak pegi satu tempat ke satu tempat...

    @cik Mizz Aiza...
    pade awok yang bukan jawa ni..... sedappp...... tapi tak lalu nak ngabehkan nasi ambeng tuuuu...... banyak....setalam...

    @Encik zakirasli...
    bulan pose itu le antaghe lauk pilihan awok......simple tapi sedap...

    ReplyDelete
  8. kalau nasi ambeng , org perak utagha mcm pcl ni kira 1st time makan kat Banting ni lah...org Jawa sini memang peramah...Joho sama gak ea.

    ReplyDelete
  9. @Encik PakcikLie PCL...
    itu le...awok tanye oghang Jawa kat Perak ni...ade setengah tempat buat lagi nasi ambeng.... tapi banyaknye udah terikut oghang Melayu kite..... itu yang udah tak buat nasi ambeng tu.... setakt yang awok jumpe..... peramah2 oghang Jawe ni... tak kighe kat mane pun

    ReplyDelete
  10. cantik plak gelas ayo buah tu...mcm pelik sikit ropenye...

    ReplyDelete
  11. Lagi satu makanan johor takde : mee bandung Muar!!

    ReplyDelete
  12. Cik akka santai je tengok gambar tu...inyaAllah hujung tahun nie..nak singgah johbor lah..semata-mata nak mai makanan johor..hahaha

    ReplyDelete
  13. @cik Wirda Amir.....
    itu le.... ade le lain sikit kalo ke Warong Saga tu...selain daghi hiasan dinding nye...

    ReplyDelete
  14. @cik Teena Tna...
    memang takde mase ni... sbb awok cover area JB dengan Kulaijaya je.... Muo nanti2 la kot tu..

    ReplyDelete
  15. dah lama tak makan tauhu bakar. rindunya :)

    ReplyDelete
  16. Awok..ganu bila plok nk review?? he3

    ReplyDelete
  17. sonok tl jalan2 gi makan.. :)
    nasi ambeng tu cam mnarik.. hehehe

    ReplyDelete
  18. sedapkan makanan2 kat negeri johor...:-)

    ReplyDelete
  19. sedapkan makanan2 kat negeri johor...:-)

    ReplyDelete
  20. nanti dtgla lagi ke jhr..kita makan mee bandung pulak.heee

    ReplyDelete
  21. @cik thexieza...
    mesti oghang Johor ni kan??? kan??? kan???

    @Encik S.K.A...
    kalo tak salah air kedondong rasenye tu..... Terengganu.... nanti2 udah lame tak kesane...... last pergi candat sotong kat sana tahun 2004 naik daghi jeti Marang...

    @Encik Sop....
    sonok le sampei tak sempat nak lapo..... nasi ambeng tu memang menarik.... tapi tak lalu nak makannye... banyak beno...

    @cik june mohd....
    sedapppppp....... awok selagi name makanan halei....semue sedappp... ihhihihi

    @cik puteri airyn....
    memang sedap.... sampei tak larat nak makan...

    @cik latifah zainal...
    Insyallah..nanti2 awok sampei Johor lagi....

    ReplyDelete
  22. Nasi ambeng terbaikkk! Kat sini kalau ada marhaban ke, kenduri doa selamat ke, memang diorang buat nasi ambeng. ^^ Tauhu bakar pun sodapppp. Soto nasi tak try ke? Hehe.

    ReplyDelete
  23. wah best ni. selalu akak dengar cara nak buat tempek ni siap kena pijak pijak lagi kat atas tempe tu.

    ade kek kekdah gitu dek?

    tapi sekarang sudah modern. nak jugak akak tengok cecara wat tempe tu. minat benor akak makan tempe dik oi..

    ReplyDelete
  24. makanan johor pun best jugak. ada macam2. teringat masa ngandung teman teringin beno nak mkn laksa johor. sedap kenmain.tapi bab makanan takleh kalah penang. sedap lain macam! ngeee

    ReplyDelete
  25. @cik Aida Ismail...
    Alhamdulillah...sume awok udah try mase tu.... tak sempat nangkap gambo je.... makanan Johor sedap..... oghangnye punbaik2...kekekek..

    @cik wantie....
    ade jugak dengo cite camtu.. tapi sekaghang deme udah ade mesin.... tapi banyak yang jumpe manual guna tangan... takdepun pijak2...

    @cik amirah.....
    yang tu betoi..... Penang banyak jugak makanan sedap.... pade awok yang tak pantang makan... memang syurga le kalo pi Penang...... tapi tak lalu pulak nak makan nasik kandaq haghi2....

    ReplyDelete
  26. teringin nak makan nasi ambang tu. cam ne larasanya yer...
    sedap kah ia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap...tambah pulak kalo makan ramai2..berlumba2 makannye nanti....

      Delete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss