Laksa Udang Kuala Sepetang

Ambik kome....
selalu oghang berceghite pasei Mee Udang Banjir Kuala Sepetang....
sampei famous le Mak Jah dengan Mak Teh kat Kuala Sepetang......
kedai deme pun udah dinaiktaraf jadi lebih lawo....

tapi kali ni awok nak berceghite pasei Laksa Udang Kuala Sepetang....
tapi laksa ni tak dijuei pun kat Kuala Sepetang....
tapi di Pekan Changkat Jering....
maklumle...lame awok melepak kat Changkat Jering minggu lepaih....

yang menjuei ni pun, sekadar menjuei menggunekan lori....
dan lokasi tempat jualan pakcik ni pun betoi2 disebelah Pasar Minggu Changkat Jering....
yang sebenonye.... opismate awok udah lame berceghite pasei Laksa Udang ni...
tapi awok haghi Senayan (Isnin) 03/06/2013 baghu berkesempatan singgah....

Kuala Sepetang
Ini le tokeh nye...... name nye Pakcik Omar.......

Sembang2 dan berlabon dengan tokehnye....
Pakcik Omar..... katenye....Laksa Udang ni takde dijuei dimane2 tempat melainkan gerai die....
yang speselnye lagi....
die gunekan udang segar yang diambik daghi jeti Kuala Sepetang....
Jeti Kuala Sepetang ni memang tempat utame naikkan hasil laut disebelah utara Perak...

Laksa Udang ni bukanle bermakne yang kuahnye dibuat daghi udang...
kuahnye tetap same gune isi ikan, tapi udang tadi direbus di dalam mangkuk tanah macam kat dalam gambo bawah ni.....
Kuala Sepetang
Beso mangkuk tanah ni kome......
Udang tadi dicucuk sebanyak 4 - 5 ekor menggunakan lidi dan direbus didalam mangkuk tanah kat dalam gambo tu.....
kome bayangkan udang yang direbus bersame2 dengan isi ikan....
memang sedap leeee..... perghhhhhhhhh......

dan bile ade yang order.......
baghu udang2 tadi dikeluo kan daghi mangkuk tanah dan di ghelai kan sekor2 kedalam mangkuk .....

Kuala Sepetang
Semangkuk RM5.00 je......
berbaloi2.....

Kuala Sepetang
Ini yang awok order....
kome nak ???... order lain ye!
Oh ye...lupe nak kabo....
Gerai pakcik Omar ni beroperasi daghi pukoi 3petang ke 7 malam setiap haghi...
kecuali haghi Sabtu (Pasar Malam Changkat Jering mase tu)....
baghu le deme enjakkan mase berniage sampei pukoi 10 malam......

Kuala Sepetang
Haaa.... itu le rege Laksa Udang ni kome......
ate apelagi.... pade yang dekat tu..... singgah2 le kesini!!!.....

31 Responses to "Laksa Udang Kuala Sepetang"

  1. Kecor liur dibuatnya.. Tapi kan, berbaloi rasanya rm5 dengan udang sebesor itu....

    ReplyDelete
  2. Encik Amin A.R....
    memang keco yopppp...... RM5 dengan udnag beso tu memang berbaloi baloiiii

    Encik bada.....
    ye laksa..... ahaksss

    ReplyDelete
  3. sedap pulak awok nengoknye.. lame dah awok tak balik kampung kt teluk intan..

    ReplyDelete
  4. cik Iha Zaliza....
    kalo camtu lekaih2 le balik..... oghang kampong udahtanye tuuuu

    ReplyDelete
  5. first time tgk laksa ada udang nie

    ReplyDelete
  6. cik Nyamuk Terbang....
    awok pun 1st time... dan awok tak sangke sedapppppp

    ReplyDelete
  7. Terliur saya.dah la jauh! Grrrr

    Saya ingat udang dikisar rupanya camtu cara dia buat udang tu

    ReplyDelete
  8. amboi awok.. terliur dibuatnya.. haha

    ReplyDelete
  9. udang dia besar
    nampak pun dah sedap
    bila boleh try ni :)

    ReplyDelete
  10. cik norhafizahalias......
    tu tak makan lagi tu.... kalo udah makan.... memang pueh..siap bertambah lagi kot....

    Encik Sop.....
    mike lalu je area CHangkat Jering.... terus ke kedai pakcik ni..... ingat pukoi 3 - 7 je....... kalo nampak udah sedap....apetah kalo makan..... perghhhhhh

    ReplyDelete
  11. Bila la dpt rasa mi udang banjir ni? Hehe..

    ReplyDelete
  12. encik EDtv....
    errrr...awok ceghite pasei laksa Udang.... bukan Mee Udang....

    ReplyDelete
  13. macam sedaaappp aje saya mendengornye! terliur pulak! jenuh lah pulak nak ke kuala sepetang.. hehe :D

    ReplyDelete
  14. cik Fairuz Aqilah...
    takk.takkk....takkk...laksa ni dijuei di Changkat Jering....walopon namenye Laksa Udang KUala Sepetang

    ReplyDelete
  15. salam awok.. wah..
    murah pulak tu.. alamak nak mkan jugak lah nanti kalau pergi sana..^^

    ReplyDelete
  16. murahnya... biasanya rm6++ huhu~~

    ReplyDelete
  17. sedapnya...udang pun besar2...murah betulla kalau harga rm5 jer..

    ReplyDelete
  18. alahai sedap nye..tngok gmbo pon meleleh ~~~

    ReplyDelete
  19. alahaiii , saje je goda kasi laksa sedap tu .... haihhh

    btw, awk itm ? batch mana tu ? mesti dah lama grad kan ?? :D

    ReplyDelete
  20. Kalau ada peluang, mungkin boleh hantar emel ke Jalan-jalan Cari Makan. Buat sikit promosi untuk pakcik ni. Makanan sedap mesti dikongsi bersama.

    ReplyDelete
  21. cik Qeela Aini....
    haaaa...itu baghu tengok...kalo makan lagi le sedapppp

    ReplyDelete
  22. cik Gee GTG...
    nampak gayenye...memang kene kesini le kalo nak makan.... sebab tempat lain takde.....

    cik AiSyA LiEzA...
    memang mughah....jadinye kene le singgah kalo sampei belah sini....

    cik june mohd...
    itu antaghe daye penarik nye... gune udang beso2 ....lepaih tu mughah.... memang berbaloi le kesini...

    cik ♫♪ ~ Naurah_Nawwarah ~ ♫♪....
    itu bukan gode lagiiiii...... tapi menghasut same... kekeke....awok grad udah lame yong.... batch 98 .......DIA...... grad 2001....

    Encik 依之汉 ....
    idea bagoih jugak tuuu....akan awok laksanakan.....

    ReplyDelete
  23. nampak sedap.. tak pernah makan lagi laksa udang macam ni..

    ReplyDelete
  24. cik Mizz Aiza......
    awok pun tak penah sebelum ni..... tapi bile udah meghase sekali..nak lagi oooo

    ReplyDelete
  25. Alolo terliur cik akak di buatnya....nak terbang sana sekarang nie...semata-mata nak makan mee udang....mee nie pedas tak :)

    ReplyDelete
  26. cik Nao Mei @ cik akak....
    errr... yang ni bukan Mee Udang... tapi laksa udang le cik akak..... tak pedas pun..... kalo cik akak turun Perak kabo le kat awok..... tau le mane awok nak bawak mike bejalan... tapi kat Perak sahajeeeeeee

    ReplyDelete
  27. cik Nao Mei @ cik akak....
    errr... yang ni bukan Mee Udang... tapi laksa udang le cik akak..... tak pedas pun..... kalo cik akak turun Perak kabo le kat awok..... tau le mane awok nak bawak mike bejalan... tapi kat Perak sahajeeeeeee

    ReplyDelete
  28. Tak manis ke YOb?? Udang ni kan manis kan.. nati ilang rasa masam pedas laksa tu.. tkpe.. nati nak try lah. kebetulan nati mmg nak g tepen. melawat kakak yg tak sehat. bule le singgah jap. eh..lupa.. awok tak sehat lagi.. kena berpantang dulu. aiseh...

    ReplyDelete
  29. cik PUANSTROBERI.....
    takde manih le.. lagi tambah sedapppp...... alahai...kesiannye... berpantang le dulu cik PUANSTROBERI..bagi udah betoi2 baik.....buat tour datang ke Perak.....

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss