Kompleks Pelancongan Tasik Raban, Lenggong

Sebelum awok ke Lata Kekabu, Lenggong Sabtu lepas...
awok singgah ke Kompleks Pelancongan Tasik Raban...
kompleks ni terletak di susur keluo selepas Jambatan Raja Dr Nazrin Shah...
alaaaa...jambatan yang merentasi Tasik Raban tu leeee....

kome ambik ke kiri.....
dan sampei simpang...
kome ke kiri lagi...
Insyallah jumpe...

Tempat ni dulu famous disebabkan ianya terletak di jalan utama ke Gerik, Pengkalan Hulu, Baling, Betong suatu mase dulu le....
tapi sekaghang ni dengan pembukaan jalan baghu yang merentasi Tasik Raban.....
tempat ni udah makin kughang oghang lalu.....

yang ade lepak pun selalu nye penduduk kampong disekitar tempat ni je....
sayang betoi le...
tempat nye cantek...
dikelilingi tasek.....

tapi makin kurang oghang berkunjung kesini....
pihak berwajib kena ambik peranan untuk menarik oghang kesini....
pade awok le kan.... disebabkan RNR Jambatan Raja Dr Nazrin Shah yang ditutop (lame beno deme tutop)...
ambik le peluang ni untuk melencongkan oghang ramai ke Kompleks Pelancongan Tasik Raban ni....

lagi satu....
ditambah Lembah Lenggong bakei menyambut ulangtahun pertama....
deme diiktiraf UNESCO sebagai salah satu tapak warisan dunia....
sayang kalo tempat ni tak dinaiktaraf......

(ciiiiiiiis awok terai anto komplen pade deme...teghoih keluo bende kat bawah ni 
Mesej anda tidak dihantar atas masalah teknikal. Sila cuba lagi)..... dah banyak kali terai daaa
janganle asik menjage kawasan disekitar PerakMan ditemui jeee...
bagi le kawasan sekitar Lenggong ni meghase same.....
takpele...kome layan le gambo2 yang ade kat bawah ni....

kalo ikut kemudahan yang ade kat sini....
deme ade pusat penerangan pelancongan (yang tak berfungsi)....
taman permainan, gerai2 makan, gerai jualan produk Lenggong....
surau......

Tasik Raban
Papantanda perasmian kompleks ni oleh Dato Sabaruddin Chik.....





Tasik Raban
Pemandangan Jambatan Raja Dr. Nazrin Shah dari Kompleks Pelancongan Tasik Raban


Tasik Raban
Pandangan dari tepi

Tasik Raban
Jambatan Raja Dr Nazrin Shah dan Resort Tasik Raban

Tasik Raban
Naseb baek ada Man Laksa Tasik Raban

Tasik Raban
Laksa dia terbaek jugak laa......

Tasik Raban
Ini Mee Rebus..... awok kalo bulih nak terai laksa dengan mee.... tapi sebab awok kenyang...


Pade yang berkesempatan dan lalu kawasan ni...singgah2 le.... sokongle aktiviti pelancongan di negara kita......

P/S: awok lupe nak tangkap gambo satu makan yang ade kat tepi tasik ni....
awok nak tau jugak makam sape???

19 Responses to "Kompleks Pelancongan Tasik Raban, Lenggong"

  1. cantik gambar pemandangan jambatan tu..tgk laksa teringin pulak nak makan laksa

    ReplyDelete
  2. amboi laksa dia.....siap bagi asam keping kemain besor..kih3...

    ReplyDelete
  3. bnyknya tmpt x mlwt lagi...huhuhu >.<

    ReplyDelete
  4. @cik Normi Nieza....
    tu baghu tengok gambo... dah makan lagi sedappp...

    @cik latifah zainal...
    kalo teringin kene pegi makan...tak pun buat sendighi...

    @Encik AMin A.R...
    itu die le.... macam perli je... tapi takpe... asam keping pun awok bedalll...


    @cik AiSyA LiEzA...
    banyakkan???? banyak jugak lagi tempat yang awok tak pergi lagiiiiii.....

    ReplyDelete
  5. wah memang sesuai pat date family kan..hahaha

    ReplyDelete
  6. nice entry! :) CJM nak tanya...logat dlm blog awok ni, logat apa? hehe

    ReplyDelete
  7. dah lama aiza tak lalu dan singgah di jalan lama tu sejak jalan baru dibuka.. view tasik tu memang cantik, dulu(beberapa tahun lepas) pernah makan ikan bakar di kedai makan kat jalan lama tu, memang sedap&fresh.. sekarang tak tahu ada ke tak lagi..

    ReplyDelete
  8. @cik Nao Mei @cik akak...
    memang sesuai.... ok je bawak famili ke sini.... tenang jeee..... boleh tengok tasik Raban yang lueh tuu..

    @Cik JariManis...
    ni loghat Perak... tapi tak pekat sangat.... kang kalo pekat takot ramai tak paham....

    @cik Mizz Aiza....
    itu le...banyak gerai dengan kedai yang awok tengok udah tutop...... itu yang kesian tengok tempat ni..... pihak berwajib kene buat sesuatu... nak tarik balik orang kesini...

    ReplyDelete
  9. alamak..ktggalan rsa hu3..byak tmpat awok melawat..tringin jgak nk jenjlan cm gini :)

    ReplyDelete
  10. @cik Aida Ismail....
    jangan terliur je... moh le makan...

    @Encik Sharinginfoz.....
    memang cantek.

    @Encik S.K.A....
    awok jenjalan sambei koje......

    ReplyDelete
  11. dulu masa belum ada jalan baru...hentian ni ramai pengunjung. sekarang ni sunyi sikit....tempatnya cantik

    ReplyDelete
  12. uits..Man Laksa. teringat eden ngan filem Man Laksa.

    ReplyDelete
  13. @Encik muaz_kkgp...
    tempatnye memang cantik..itu yang awok rase rugi bile tempat cantik camni diabaikan...

    @Cik JariManis....
    oh...Sarawak... tq juge...

    @cik wantie....
    agaknye gerai tu ambik name daghi cite tu jugak rasenye...

    ReplyDelete
  14. Cakap pasal restoren tasik raban, saya baru je pegi kat cawangan tepi stadium ipoh tu minggu lepas masa cuti sekolah. Selalu gak gi sana bila balik kg. Memang the best!
    Baru upload pics kat blog saya www.blogmakanbest.blogspot.com so bila senang2 tu jenguk la yer :)
    Blog saya ni cakap pasal makan jer 100% takde topik lain hehe...kalu sudi follow la yer TQ TQ TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq cho...berkunjung ke blog awok yang tak sebeghape ni....... ehhh... kg kat Ipoh ke????......awok udah follow blog mike...... tq buat entri pasei Restoran Tasik Raban tu..... nanti awok up pulak entri Restoran Tasik Raban yang main kat Lenggong tu ye......

      Delete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss