Pusat Kraftangan Labu Sayong

Pusat Kraftangan Labu Sayong
Pusat Kraftangan Labu Sayong di Mukim sayong, Kuala Kangsar

OK..... kali ni awok nak berceghite pasei Pusat Kraftangan Labu Sayong...
gambo2 yang ade ni semue gambo daghi koleksi awok sebelum ni...
bukan daghi kamera yang jatuh dalam sungei tu ye.....
errmmm...sedih.....

tempat ni terletak di Mukim Sayong di dalam kawasan Bandar Kuala Kangsar...
yang sebenonye ade lebih daghi satu kampong yang terlibat dengan aktiviti pembuatan labu sayong ni...
antaghe kampung yang terlibat ialah Kg Sayong, Kg Kepala Bendang dan satu dua kampong lagi yang awok lupe namenye....
tapi yang di entri awok kali ni...
tempat yang terletak di Kg Kepala Bendang....
kilang ato bengkel kepunyaan Encik Farid.....

pade yang tak tau tempat ni....
daghi Bandar Kuala Kangsar tu...
kome caghi jambatan Sayong...
udah namenye Jambatan Sayong...
kompem le ke Sayong...

berbalik kepada ceghite Labu Sayong tadi...
ade 2 caghe pembuatan nye...
tradisional dan moden....
ade awok letakkan gambo untok kome tengok.....
Pusat Kraftangan Labu Sayong
Labu Beso yang menyambut kome di Bengkel Encik Farid..

Ni labu konvensional ato tradisional.... biase kite tengok kan???
yang ade di bengkel Encik Farid
dan bengkel die banyak mengeksport produk die ke luo negare....

Pusat Kraftangan Labu Sayong
Ini le tokeh punye bengkel ni....
Encik Farid yang berbaju pink......
Udah meghate die pegi ...luo negare...dan dalam negara.....

Encik Farid menunjuk skill buat labu Sayong secaghe tradisional....

Pusat Kraftangan Labu Sayong
Ini pulak secaghe moden....
menggunekan mold.......
ato bekas nye sebelum dibako....

Pusat Kraftangan Labu Sayong
Tempat membako moden.......
udah tak payah bako dalam sekam padi lagi dahh....
tapi untok mendapatkan warna hitam....
sekam padi le tempat bako yang paling sesuai....


Pusat Kraftangan Labu Sayong
Antaghe yang ade......
kat bawah tu..... kalo kome tengok...
bukan lagi Labu Sayong...
tapi dimodenkan ......tembikar porcelin ..
caghe pembuatannye pun lain ...
dengan temperature yang lebih tinggi daghi pembuatan labu Sayong....

Pusat Kraftangan Labu Sayong
Awok letak....sebab rase lawo gambo ni...
Pade yang berkesempatan...
sile2 le ke tempat ni....
banyak lagi bengkel yang ade kat sini....
dan kome bulih je bandingkan harga sebelum kome membeli.....

P/S: Nanti awok ceghite pasei Labu Pulau Tiga, Bota pulak......


22 Responses to "Pusat Kraftangan Labu Sayong"

  1. wow!! teringin nak tgk depan mata!!

    ReplyDelete
  2. labu pulau tiga bota tak pernah dengor..

    ReplyDelete
  3. pernah sampai tempat ni.. tapi dah lama, tahun 2004.. masa tu praktikal di pusat perikanan enggor, dekat je nak ke tempat ni..

    ReplyDelete
  4. Muda lagi tokehnya...syukur n tumpang gembira tgk org melayu berjaya....

    ReplyDelete
  5. labu pulau tiga bota?
    cam seram lah awok dengo hahaha

    ReplyDelete
  6. Awok pun penah singgah tak lamer dulu ler. Memang betui kater kome tu...kena pandei tawor gheger. Apepun, awok mmg puaih hati dapat beli. Umah mak mertua awok pun bukannyer jauh pun...area2 kualer juger.

    ReplyDelete
  7. pernh tgk live cm ne nak buat benda tu kat tv..huhu..depan mata x lagi >.<

    ReplyDelete
  8. belum kesempatan pergi melihat secara life pembuatan labu sayong...suke yang tradisional.. =) mencabar

    ReplyDelete
  9. wahhh..
    seronoknye dapat tengok live..buat cara trdisional pulak tu.. mesti tgn kena lembut jer kan..
    inshaAllah nk perginjugak satu hari nnti..^^

    ReplyDelete
  10. Pernah juge teman mencube buat labu sayong ni... tapi yang jadinye labu jea... sayong entoh kemane... (^_^)

    ReplyDelete
  11. dah pernah pergi dullu
    cuma x sempat nak cuba jer.. heheh

    ReplyDelete
  12. cik wahida....
    pergile ke tempat ni.......deme ok....

    cik amirah...
    tak penah dengo dan tak penah tau kan.... awok pun baghu je tau.....

    cik Mizz Aiza....
    uiii...kalo dagbhi ENggor mmg dekat leeee

    cik Wirda AMir...
    Alhamdulillah.....rezeki daghi Allah dan usahe die......

    cik el....
    takde segham mane eihhhhh....

    Encik Mohd Ridzwan Abdullah...
    aje nye yeee...... kalo kite pandei menawo...mmg bulih dapat mughah.... ate deme meniage.....selagi dapat juei...dan deme dapat untong sikit pun ok....

    cik AiSyA LiEzA...
    haa..kene le terai....datnag sini...buat...

    cik MasnI Shafie....
    same le awok...suke yang original...kalo letak air....air jadi sejuk oooo

    cik Gee GTG....
    kalo tangan keras......labu ni jadi.....tapi jadi bende lain leee....

    Encik GOrgio Izas...
    kekekeke...... kighe ok le tu...... kalo die jadi ketupat lagi haghu....

    Encik Sop...
    alahai..sayangnye.... kalo dapat terai lagi bagoih...ade le pengalaman buat sendighi...

    ReplyDelete
  13. Lama dah x minum air dlm labu sayong

    ReplyDelete
  14. mostly usahawan di kawasan tu ada lah usahawan di bawah seliaan kami - kraftangan malaysia.. thank u yob kerana sudi mem promo kan kesah mereka.
    nati kami ada buat promosi kerja kahwin dari 19hb jun hingga 2 julai (kalo tak silap..nati update semula di blog date sebenar), dan sebahagian usahawan ni ada dtg utk jual produk2 mereka yg berkaitan dgn cenderamata perkahwinan.

    p/s : eh..kita udah satu kementerian ye Yob. hihihikk :D

    ReplyDelete
  15. cik LM....
    sejuk je ayo daghi Labu kan.....

    cik PUANSTROBERI....
    tq...tq...awok selagi produk negeri Perak...Insyallah awok akan promote..... kalo tak salah nyembang dengan En Farid ni...die selalu jugak ikut promosi bawah Kraftangan malaysia... nak2 pulak dekat Kuala ade satu cawangan kome kan???...

    P/S: eh???...... udah satu Menteri la kite ye??... kekekek....

    ReplyDelete
  16. minum air dari labu sayong ni sejuk kan badan.. betul ke?

    ReplyDelete
  17. tu yang suka kalau ke kk..best,minum guna labu sayong sejuk je air.wah hebatnya tokey tu..wow bangga dengan orang melayu kita.

    ReplyDelete
  18. cik tenku butang......
    agaknye sbb ayo dalam tu jadi sjuk kot..itu yang badan kite pun jadi sejuk...

    cik ||aLeaSaRa|| ......
    ajenye yeee...memang sejuk.... itu le..bangge dengan anak Melayu yang udah berjaye niii

    ReplyDelete
  19. Klu nk buat lwtn pljr ke tmpt ni,kne anto surat jgk ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo bagi surat lagi cantik..senang nanti deme tak susun program nanti...... tapi call pun dah ok.... 017 565 2164 Encik Pared

      Delete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss