Lata Kekabu, Lenggong - Bermalam Pulak

Maap le kome 2 - 3 haghi ni awok bizi sikit.....
itu yang slow je awok berblog.....
nanti awok kaber balik......

ok le.... entri awok sebelum ni berkenaan dengan Lata Kekabu, Lenggong....
dan ade awok ceghitekan yang awok bermalam di sana Haghi Sabtu (15/06/2013)....
dan balik pada haghi Ahad (16/06/2013).....

udah lame tak ber camping ni....
sesekali ber camping seghonok jugakkk......
kami kesane dalam kumpulan 11 oghang semuenye....
6 lelaki .....dan 5 pompuan...

walopon khemah ade 3... tapi yang gune cume 2....
yang 2 tu le dibagi pade yang pompuan utk tido.....
sebabnye yang lelaki nak tido dalam sleeping bag je....
nak menikmati udara nyaman dan keindahan malam kate deme....
awok ok jeeee......

awok puji pihak Jabatan Perhutanan Perak ...
dengan Majlis Daerah Lenggong...
sebabnye awok tak pernah lagi tempat perkelahan yang sebersih ini....
terlalu bersih sampei awok nak caghi kayu buat unggun api pun takde.....
jenuh mencaghi oooooooo

ok berbalik pade ceghite ber camping ni.....
cadangan asei nye nak bermalam di dewan beso yang ade....
macam gambo kat bawah ni......

Lata Kekabu

tapi  bile fikirkan payah nak buat sesi bako-membako ayam/ daging dan seumpamenye...
kami tuko cadangan kesini pulak....

Lata Kekabu
Yang kome nampak petak2 tu...
itu tapak khemah......
nak membako boleh le buat kat depan tuuu...
pun batal jugak cadangan tido kat tapak khemah...
sebab yang lelaki nak tido dalam sleeping bag je....
sudahnye kat sini le kami tido......

Lata Kekabu
Ditambah pulak sebelah tu ade tempat membako ....
dan ade paip ....
senang koje kami semue....
awok n kengkawan tido di sebelah kanan tu...
yang kiri tu dapo....
Lata Kekabu
Antaghe punce utame awok bertuko tempat tido...
senang nak membasuh pinggan mangkuk....
Lata Kekabu
Yang Pompuan tido tempat lain....
tapi masih lagi dekat tempat kami2 lelaki ni tido...
tu sebelah kiri kome tu.... khemah pmpuan le tu...
ni mase awok dengan kawan awok ni nak pegi menyuluh deghoyan....

Lata Kekabu
Aktiviti utame.....membako.......
Lata Kekabu
Main masak2.... kome ignore je megi yang kome nampak tu...
oh ye.... disebelah kiri sekali tu...
tokeh Kem Cinta Alam Kelimat, Sg Siput
Lata Kekabu
Walopon makannye simple.... tapi sedap beno rasenye...
dalam hutan kan???

Lata Kekabu
Dalam aluminium foil ni...... Pisang dengan kelapa je....
dibako dalam unggun api.....
ubi kayu sebelah tu pun dibako dalam unggun api...
sedap kome...... 

Lata Kekabu
Perut udah kenyang....
apelagi..sessi menyembang dan berlabon....
sampei ke pukoi 4 pagi pun tak tido lagi.......
tapi sudahnye..... tahap mengantuk udah tak boleh nak kaber lagi....
pukoi 4 lebih jugak le semue masok tido.....
tapi awok tak boleh tido sampei ke pagi........sebabnye???
nanti awok tunjok gambo......
Lata Kekabu
Subuh di Lata Kekabu, Lenggong...
Sejuknye jangan cakap le......
tambah2 awok tido dalam sleeping bag,...
yang bagoihnye kat sini ...takde nyamuk...

Lata Kekabu
Pagi2 bute pekene deghoyan suluh malam tadi.....
Lata Kekabu
Makanan asasi oghang ber camping.....
ini jugak le makan pagi awok Ahad lepas.....
Lata Kekabu

Lata Kekabu
Mandi dulu sebelum balik....
Lata Kekabu
Kutip semua sampah.......
bawak siap2 plastik sampah daghi rumah...
tak rugi pun.....
tempat ni  jadi bersih.... 
Lata Kekabu
Kemas dulu tempat yang dah digunekan sebelum balik......
jangan dibio kan kotor...
ini semue untuk kemudahan dan kegunaan bersama.....

Lata Kekabu
Ini le penyebab awok tak bulih tido malam tadi...
kecuaian awok jugak...
tersilap pegang plastik bako yang udah cair.....
berdenyut2 kome......
aduileeeee
Sudahnye.... awok sampei ke rumah dalam pukoi 5 petang jugak...
sebabnye ade le nyinggah 2 - 3 tempat sebelum balik....
mane tempatnye???...
entri lain pulak leeee.....

12 Responses to "Lata Kekabu, Lenggong - Bermalam Pulak"

  1. seronoknya bercamping.. dah lama tak join aktiviti sihat macam ni..

    ReplyDelete
  2. haishh..teghingin yaamat pulok nok pegi lagi.. kalo bawok bebudok ghenik berkhemah idok ngape ke tu.. idok ade yg nyakat2 ke..??

    ReplyDelete
  3. owh gini rupanya lata kekabu,..akak tak pernah pergi walau kg kat gerik je..hiiihi..nnt ballik kg boleh ajak hubby singgah

    ReplyDelete
  4. Mcm main pondok2 je korang. Bestnyeee

    ReplyDelete
  5. Seronok bebeno ropenye..

    Sakit tu jari yg mengelembung tu...kalo tecarik tu keluo le ayo bisenye...

    ReplyDelete
  6. cik Mizz Aiza...
    sesekali bercamping seghonok ooo ......

    CHo a.samad jaafar...
    Insyallah takde ape2...Alhamdulillah...selame awok kat sane ok je...

    cik Normi Nieza...
    udahhh...naseb baek doktor bagi ubat sapu jeee...

    cik izan mama mia....
    uiiishhhh...kalo camtu ...mmg wajib pegi dah tu...Gerik dengan lenggong sebelah2 je...

    cik Wirda Amir...
    ajenye ye... mmg pedih .... tapi awok tahannn..uhukkk...

    Encik sharinginfoz.....
    lagi dia nak kering ni...lagi pedih ooooo

    ReplyDelete
  7. haih seghonoknye mike berjalan memanjang ye ;)

    cantik tempatnye tu...

    hish geram rasa nk picit2 je gelembung tu.. haha

    ReplyDelete
  8. @cik Ummi Hanie...
    jalan sambei berkoje...... memang tempat ni cantik...awok rase antaghe yang tercantek dan terbersih pernah awok pergi....

    picit??...jangan...... yang pedihnye awokk..... kekekeke

    ReplyDelete
  9. seronoknyer lah berkampingkan.. banyak boleh jadikan pengalaman..^^

    ReplyDelete
  10. @cik Gee GTG...
    memang seronok.... tambah pengalaman..dan merenung keindahan alam ciptaan Allah...

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss