Taman Negeri Royal Belum - Bagaimana, Siapa dan Cara ke sana



Peta Taman Negeri Royal Belum ....
ihsan daghi wonderfulmalaysia.com



Ok....dalam entri2 awok sebelum ni berkaitan dengan Taman Negeri Royal Belum...awok cume ceghitekan perjalanan awok disane...
maksudnye awok udah ade disane...
dan hasei perjalanan awok ke blog dan blog.....

serta email yang awok dapat sebelum ni....
memang takde blog yang tunjukkan caghe macam mana kite nak kesana...
dengan siapa kita nak berurusan......
dan bagaimana caghe yang mudah untuk kite ke sane...

jadinye....kali ni awok tunjokkan caghe2, dengan siape dan bagaimana nak kesane.....
oh ye... udah pengetahuan kome.... 
Perbadanan Taman Negeri Perak hanya bertanggungjawab untuk urusan permit masuk kome ke Hutan Belum.....


perjalanan kome......
kome kene uruskan sendighi....
jangan silap masuk...
tak pasei2 kome kene tembak dengan askar yang ade kat sane!!!


Perjalanan kome

Bas Ekspres / Bas Awam /Teksi...
Kalo kome bercadang ke sane menggunekan pengangkutan awam....
kome bulih terus ke ambik bas terus ke Kuala Kangsar ...
tuko naik bas awam ke Gerik....
daghi Gerik.... kome kene gunekan perkhidmatan teksi...
sebab takde bas terus ke Tasik Banding....

Kenderaan Sendiri...
haaa.... ini paling mudah....
daghi highway PLUS....
kome susur keluo exit Kuala Kangsar.......
dan kome teghoih je ...sampei ke pekan Gerik....

dan kome akan jumpe ade roundbout kecik yang berpecah dua...
ke kiri kome akan ke Pengkalan Hulu...
ke kanan kome akan ke Tasik Banding....
kompem le ambik yang kanan kan???...

itu caghe perjalanan kome ke Tasik Banding....
yang dibawah ni pulak perjalanan kome daghi Tasik Banding ke Hutan Belum...
ade tiga yang awok tau...
kome pilih le mane yang mudah....

A . Cara Pertama = Jeti Awam

Seeloknya kome berurusan dengan nature guide yang ade kat sini....
deme2 ni berdaftar dengan Perbadanan Taman Negeri.......
ini name2 yang awok dapat daghi Taman Negeri.....


i. Zulkarnain Manas - 019 - 408 3043
ii. Azmi - 012 - 578 9554
iii. Samsudin - 019 -526 0067

kome berurusan dengan deme paling mudah...
deme akan uruskan permit masuk kome....
uruskan perjalanan kome kat sane....
tetapkan tempat mane yang kome nak pergi....

dan paling utame kome boleh runding harga...
satu sebabnye...perjalanan kome kat sana...
semuenye menggunekan bot......
dan kebanyakan bot yang bergerak dari Jeti Awam ni berdaftar dengan Perbadanan Taman Negeri Perak....

dan kome jangan terkejut kalo tetibe....
bot kome ditahan tentera yang berkawal kat sini.....
itu prosedur biasa deme....
nak mudah lagi... kome serah pade Nature Guide tadi untuk uruskan perjalanan kome ....
daghi Stesyen Bas Gerik (yang nak gune pengangkutan awam).....


B. Cara Kedua = Jeti Belum Rainforest Resort

haaa..... yang ini mudah.....

tapi kos nye tinggi sikit.....
bile naik daghi sini...
bermaksud kome akan menggunekan bot dan penginapan yang disediakan Belum Rainforest Resort...

biasenye....
kalo kome nak bermalam menggunakan pakej deme ni...
tempat yang selalu nye...
ialah di Kem Sungai Nam....
atopon di Boathouse...... di tengah2 Tasik Banding...



Royal Belum
Gambo lame dalam simpanan awok....
Kem Sungai Nam....
tempatnye lawo....
awok je tangkap guna flash...terus tak nampak kelawaan tempat ni... kekeke

kecuali le kome cuma sehaghi kat sane......
kome boleh klik ke sini untuk maklumat lanjut --->Belum Rainforest Resort
tapi satu je awok nak pesan.....

bile kome udah setuju nak gune pakej yang Belum Rainforest Resort tawarkan....
kome hanya akan pergi ke tempat2 yang deme tawarkan dalam pakej...
dan harganye tetap......

C. Cara Ketiga = Berurusan dengan Agensi Pelancongan yang ada

Mudah jugak caghe ni....
tapi macam biase.....
kome kene ikut ato pergi tempat berdasarkan pakej yang deme tawarkan....
dan kebiasaannye...

deme akan berurusan jugak dengan Nature Guide yang ade kat Hutan Belum ni...
dibawah ni awok letakkan Agensi Pelancongan Perak yang ade pakej Hutan Belum.........

Ivy Holidays Sdn Bhd
No 226, Jalan Kota,
34000 Taiping
No Tel : 05-805 2927
No Faks : 05-805 2928
Email : ivyholidays@gmail.com


Untuk makluman kome semue.........
buat masa sekaghang penginapan atopon camp site di Sungai Kejar, Sg Nam atopon di Sg Tiang ditutup buat mase sekaghang dan Insyallah akan dibuke selepas raye......
Penginapan ato camp site yang ade sekaghang hanyalah di Kem Kenarong.....

Jadinye..... pergilah menjelajah Taman Negeri Hutan Belum!!!!!

20 Responses to "Taman Negeri Royal Belum - Bagaimana, Siapa dan Cara ke sana"

  1. Bestnya kalau dapat pergi ke Taman Royal Belum..

    ReplyDelete
  2. @cik puteri airyn....
    memang bestt..pergi le kalo ade peluanggg

    ReplyDelete
  3. ni sesape yg pencinta alam sesuei beno le nak pegi

    ReplyDelete
  4. @cik nuyui a.k.a miss YUI....
    untuk semua.....

    @cik Normi Nieza....
    untuk kemudahan semuaaaa...

    @cik amirah....
    tak jugakkk... yang nak merehatkan minda dan badan pun boleh..... tenangggg

    ReplyDelete
  5. sekarang laki teman udah gemo bace blog mike yg nih..katanya bagus untuk dia plan tempat nak memancing..
    teman rase macam nak picit2 telinga laki teman tapi teman sabo...

    ReplyDelete
  6. kalau akak le, akak akan berurusan dengan cara yang terakhir tu..hehehe..

    rasanya lebih selamat kot.
    Ye la kan dorang kan sebuah badan pelancongan sure la pengurusan tu lebih teratur.

    ReplyDelete
  7. tak pernah lagi masuk ke hutan belum ni.. takde geng yang nak pergi.. hehe..

    ReplyDelete
  8. @cik Nini D.....
    kekekeke.... ini yang awok nak letak port mancing menarik pulak blog awok ni... kekeke....habeh le mike nanti...

    @cik wantie....
    takpe..awok bagi jalan.... boleh le pilih mane caghe yang paling selamat, jimat...dan menguntungkan kite....

    ReplyDelete
  9. maklumat yng terbaik....sebelum sampai gerik, cuba singgah kampung belum baru...penduduk kampung tu berasal dari kg belum (Royal Belum)di pindahkan kerajaan sebab ancaman komunis. sejarah....

    ReplyDelete
  10. tak de geng nak ke sana....jadinya memang tak la awak nak merasa berlibur kat situ..hihihi

    ReplyDelete
  11. Biasanya apa aktiviti yg boleh dibuat disana?

    ReplyDelete
  12. @Encik muaz_kkgp.....
    itu sebabnye ngape kampung tu name Kg Belum Baru.... awok tau ceghite ni daghi oghang Taman Negeri....

    @Encik Amin A.R....
    kekekkee,... ke mike memang tak gemo aktiviti2 luo cam ni???

    @cik Teena Tna...
    macam2 aktiviti ade..... mancing.... jungle tracking... nengok gajah.... tempat gajah makan garam.... air terjun kat Sungai RUok..... tengok bunga rafflesia kembang....... macam2 lagi le aktiviti yang ade....

    ReplyDelete
  13. seronoknye aktiviti gini kan..
    macam adventure jer nim.. siap ade tentera plop..^^
    InshaAllah..^^

    ReplyDelete
  14. @cik Gee GTG....
    mmg seronok..
    situ sebab bersempadan dengan Siam... itu yang ade kem kat sane....sebabnye deme selalu seludup hasil hutan Malaysia bawak ke sana......

    ReplyDelete
  15. agak2 kos brapa ratus kalo nk gi tempat ni? tp xikut belum rainforest resort la

    ReplyDelete
  16. agak2 brapa kos untuk ke tempat ni? tapi bukan ikut belum rainforest resort la

    ReplyDelete
  17. Good info...sya nak gi sana bulan 13-15 June 2014. Jalan dari Gerik ke Tasik Banding ok ke...sesuai tak utk kereta biasa...saya cadang nak bawa Hyundai Starex

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo setakat nak ke Tasik Banding tu ok..... masalahnya bila masuk Hutan Royal Belum.... sebab kereta memang tak boleh masuk la..... kena naik bot...

      Delete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss