dengan susah payahnye kene bukak dulu kulitnye...
baghu kite dapat makan isinye....
tapi itu dulu...
sekaghang ni udah ade ketam yang kulitnye lembut....
dan bulih je kite goreng camtu ...
dan teghoih makan......
bende ni awok jumpe mase awok ke Kuala Gula.....
Kuala Gula ni terkenal dengan hutan paya bakau nye......
dan dalam mase yang same....
kat sini kaye dengan sumber makanan kepada kite leeee....
daghi kerang nye....... membawak ke ikan dan udang nye...
sehingga le ke ketam....
disini juga ada perusahaan ketam lembut.....
dan tempatnye terletak betoi2 di Jeti Kuale Gula dan Resort Kuala Gula.....
Kome nampak kerang tu???... sini memang banyak kerang.... |
Sebelum kulitnye dibuang... camni le rupe ketam nipah ni.... |
Ketam yang udah bersalin kulit..... punye le lembut.... kome nampak licin dan berkilat rupe ketam tu...... |
Gambo daghi Ipoh Echo..... kulit ketam ni akan terjatuh dengan sendighi nye..... tapi kome nak tau caghe macam mane kulitnye boleh jatuh sendighi... kome kene kesini.... |
Gambo daghi Ipoh Echo lagi... haseinye setelah 'diselamatkan' dalam kuali.... awok ade gambo ketam goreng... tapi tak jumpe mane awok simpan fail nye... |
waah! sedap tp family kami ramai allergy seafood :) tp sy x la, susah la nk dpt peluang makan sbb majoriti alergi :)
ReplyDeleteAlahaiiii...... Ruginye.... Kene makan curi2 le camtu....
Deletedah pernah tgk dalam majalah tiga dulu tapi udah lupa dah caranya...betui ke depa cabut kulitnya masa dia tengah hidup? adoii...siann
ReplyDeleteTak.... Kulitnye deme tak cabut mase tgh hidup.... Tapi mmg gugur sendighi.... Tapi deme potong kaki yang jadi dayung deme tu.....
Deletecomelnya ketam tu...
ReplyDeleteComei??.... Oooo yang ni mmg ketam yang kecik....
Deletehaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,ketammmmmmm..feberet awok jugokkk :D
ReplyDeleteAwok plak kughang..... Sbb nak bukak kulit die tu.... Tapi ade ketam lembut ni senang le makan....
DeleteAwak gemor makan ketam kulit lembut ni..... Ade kedai dekat romah awak ni jual soft shell crab fried rice namanya... Tapi ketamnya selalu masin :D
ReplyDeleteErmmmm.... Tak pandei masak le kedai tu camtu..... Patotnye tak masin le
Deletedah lama betul saya tak mkn ketam. sejak kawen hampir 12 thn ni mmg tak pernah lagi masak ketam kat umah ni.
ReplyDeletehmmm... cam menarik ketam lembut kuala gula ni. sblm ni pun ummi hanie pernah buat entri pasal ni...
Laaaaa ngape???... Hasben alergik ke??.... Kesiannye.... Kene le beli kat luo kalo nak makan.... Ooo ye ke..... Cik Ummie Hanie dh penah tulih pasei bende ni???
Deletealamak apasal tiba2 lapar ni
ReplyDeleteStended bende sedapppp... Jadi lapo le
Deletesalam dik...
ReplyDeletebak sikit aihhh....
Walaikumussalam kak.....
DeleteBulih.... Tapi kene dtg Kuala Gula...
dapat dirasakan rasa manis ketam dan sambalnya..
ReplyDeleteTu belum dapat betoi2 rase.....
Deleteagak memggoda perut ketam tersebut... :)
ReplyDeleteSbb berkilatkan???
Deletesalam awok.. kalau saya makan isi ketam x pe.. tapi kalau saya makan kulit ketam.. maka.. sesak nafas dan ke kecemaasanlah saya jawabnye.. tapi mmg sedapkan..^^
ReplyDeleteKekekkee..... Bukan kate kecemsan je..... Kematian pun bulih kalo makan kulit kerang.....
Deleteow..ketam nipah rupanya,takut plk nk mkn tgk kulit dia..hehe
ReplyDeleteSebab nampak berkilat tu.... Itu yg nampak semacam tu
DeleteRamei juga da cerita pasei ketam kulit lembut ni. tp tak sempat pegi lagi. rupanya ketam nipah yer.. igt mmg ada ketam yg kulit lembut. nenati lah, bila cuti pjg ajak mak, abg seme ke sana.
ReplyDeleteItu le ape yang awok fikir mase mule2 nak ke sini..... Ingatkan betoi le deme bela ketam yang memang takde kulit....
DeleteWaaaa, syiokknyeer. Ehh, kome try le pergi kuala sepetang pulakkkkk! Awok dah sampei sanee.
ReplyDeleteAwok Kuala Sepetang selalu..... Just tak sampei ke jeti je..... Awok kalo ke sane nak caghi tinggalan jalan ketapi port weld ke Taiping tu....
Deletesedapnyaaa!!!! :P
ReplyDeleteItu tak makan lagi tu
Deletesuka ketam!! suka ketam!! huhuhu :))
ReplyDeleteSelalu makan la camtu ye?...
Deleteketam! sedapnya! :DDD
ReplyDeleteMemang sedapppp
Deletebelum pernah makan lagi
ReplyDeleteKene le terai...
Deleteketam kulit lembut...boleh makan terus ke?
ReplyDeleteMakan terus tak bulih le..... Masak dulu le.... Hehhehe..... Goreng pun sodap
DeleteKetam ni mmg saiz mini ke? cukup ke klu sekor sorang?... He3
ReplyDeleteTakle.... Yang ni deme bawak keluo yang kecik.... Tapi yang sebenonye pun ketam takde kulit.... Tak beso mane pun.....
Deletesuka ketam masak sambal..ketam nipah nie ingatkan saya pada arwah atok.masa hayatnya mencari ketam nielah xtvt seharian dia
ReplyDeleteKalo camtu.... Tok mike memang oghang hebat le..... Bukan senang nak tangkap ketam liar ni..... Yang bela senang je....
DeleteNak jgk ketam yg dah dmasak tu boleh ??! hehee
ReplyDeleteBoleh je..... Tapi kene dtg Kuala Gula laaaaa
Deletesedapnyaa !!! hohoho
ReplyDeleteKalo makan lagi sedap
DeleteKene bagi alamat le kalo nak.....baghu bulih pos....
ReplyDeleteLauk tghri ketam lembut goreng tepung..beli masa husband outstation g Sabah..nmpk sgt kedekut..g tahu bdk2..korang x leh mkn nnti tercekik..dgr kata bbudak ni..
ReplyDelete