Labu Pulau Tiga, Bota

Bile disebut pasei Labu Sayong...
bende yang kome pikir mesti Labu ayo yang beso tu....
yang dibuat di Kuala Kangsar kan???
tapi tau tak kome....

yang sebenonye...... Bende ni sebenonye Labu je namenye...
Sayong tu name tempat di Kuala Kangsar...
tapi disebabkan Sayong ni pengeluo utame Labu di Perak....
teghoih melekat name Labu Sayong....

padehei....
kat Perak ni bukan Mukim Sayong je pengeluo Labu di Perak ni....
pernah dengo Pulau Tiga, Bota???..
tak pernah???

Pasir Salak kome tau???
haaa....Pulau Tiga ni jalannye menghala ke Pasir Salak.....
dan Pulau Tiga ni bukanle sebuah pulau yang jauh daghi oghang....
tapi sekadar name kampong di kawasan Bota....

dan disini jangan le kome sebut Labu Sayong....
kecik hati oghang Bota....
kome sebut le Labu Pulau Tiga, Bota.....

awok sempat singgah di kawasan Pulau Tiga, Bota ni...
semasa membawa kumpulan pelajar Antarabangsa Universiti Teknologi Petronas ke satu, due, tiga, empat, lime tempat....
dan mase balik tu singgah le di satu bengkel kepunyaan Encik Zainuddin.....

walopon bengkel disini tak sebeso di Sayong....
tapi masih produk keluaran deme menembusi pasaran luo negara......
tapi sayang awok lupe nak tangkap gambo bengkel Encik Zainuddin ni.....




Labu Pulau Tiga
Antaghe produk keluaran Pulau Tiga, Bota

Labu Pulau Tiga
Produk deme ni dipasarkan keluo negara....

Labu Pulau Tiga
Mungkin produk Labu deme ni tak sehebat Labu Sayong....
tapi masih lagi cantik....

Labu Pulau Tiga
Pembuatan Labu kat sini secaghe tradisional ...
gune tangan.....
kalo tangan kome keras..... memang tak jadi labu leeeeeee

Yang baju oren tu le tokehnye Encik Zainuddin.....
yang keliling die tu, student antarabangsa UTP yang awok bawak mase tu.....
kebanyakan daghi Tanah Arab dan Afrika......

36 Responses to "Labu Pulau Tiga, Bota"

  1. teman kalo balik Tlk Intan mmg lalu kuale..teman ngikut jalan lama..lalu manong semua tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jap...japppp.... Awok lupe kalo ikut jalan lame lalu ke idak Bota......

      Delete
  2. nama2 dan tempat disebut memang ambe x kenal ..

    tapi labu memang ada satu kat rumah nie .. dah jadi khazanah dah .. sejukk air kalau letak dlm nyee ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheh..... Org Perak pun ade yang tak tau jugak tempat ni..... Bagoih simpan satu labu ayo kat rumah..... Ganti peti ais...

      Delete
  3. oh? bru tau...hehe! menarik juga! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehhee...... Berkongsi tempat menarik diPerak yang oghang tak tau

      Delete
  4. ish ishhh... baru ler teman tau..ingat di sayong je ade buat labu ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu le.... Awok pun tak tau sebelum ni..... Kene jelajah dan berjalan baghu tau....

      Delete
  5. jgn sebut ye. kalo idak kecik ati deme yer...huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak selamat sebut labu je...hihih

      Delete
  6. Dulu time sekolah pernah jugak pergi melawat ke tempat pembuatan labu ni, tapi di Sayong laa. Menarik jugakk cara nak buat dia. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uiiiiii..... Lame dah tu..... Sekghang ni kene terai dtg buat.... Nampak senang tapi tak...

      Delete
  7. wah, best ni.. en. D_08 ni keje kt UTP ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idakle..... Awok koje berkait dengan pelancongan....

      Delete
  8. hahh... baghu l eawok buleh komen! ;)


    sape tak kenai pasir salak mmg bukan oghang peghak... lama benor tak pegi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu die le..... Awok pun singgah2 camtu je...

      Delete
  9. labu yg kecik2 tu org buat cenderahati masa kenduri kawin menggantikan bunga telo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi..... Betoiii.... Awok kalo ambik..... Ambik yg kat sayong tu..... Boleh runding harga

      Delete
  10. aiza rasa bangga jadi orang perak.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awok same...... Cukop bangggggggeeeeeeeee

      Delete
  11. adehhh malu teman...teman org bota tp x igt pulak pulau tiga tu di mana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaaaa...... Camne tu........ Pulau Juar tau kat mane?....hehhehe

      Delete
  12. saya tahu..dulu2 ada la terbaca pasal kuala kangsa dgn labu sayong nie..huhu..mmg popular sbb labu..pulau btu 3 tak pernah dgr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa..... Tak pernah dengo kan????..... Tapi sekaghang dah tau kan????...kan???

      Delete
  13. Replies
    1. Iyeeeee.....macam2 labu ada......

      Delete
  14. Oooo baru tai. Sy ingat namanya mmg labu sayong

    ReplyDelete
  15. cik LM....
    haaa....sekaghang udah tau kan???

    ReplyDelete
  16. Info baru ni, selama ni tak berapa tahu sangat.. hehe :) Banyaknya bahasa perak.. :)

    ReplyDelete
  17. cik Azwar Syuhada....
    haaaa.....sekaghang udah tau kan???? dialek Perak ni... lain daerah ...lain bunyi nyee....

    ReplyDelete
  18. awok pun sebelum ni tak pernah sampeike sini..... tapi bile udah tau ni...kene le singgah

    ReplyDelete
  19. unik kan negara kita ni..^^
    mesti terkial-kial diorang try buat labu sayong tu..

    p/s:saya baru tau.. sayong tu nama tempat..^^

    ReplyDelete
  20. Kekekke..... Ramai ingat labu sayong tu name betoi nye..... Padehei..... Labu je name bende tu....

    ReplyDelete
  21. Mase zaman2 Diploma dulu pernah gakla wat labu ni... Tp mmg susah btol nk control tangan ni... balik2 jd buah pear.. Sedih Btol la... (^_^)

    ReplyDelete
  22. pernah cuba buat tapi jadi cacing je hehehe

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss