Hilang Anak

Kalo kome ade bace paper semalam......
kome mesti peghasan (perasan) ceghite (cerita) budak umor 3 tahun naik beh soghang2 (bas sorang2))......
tapi takpele.....
awok ulang suaghe (suara) balik ceghite (cerita) ni...

ceghitenye (ceritanya),.....
bile ade soghang (sorang) penyelia hotel ni peghasan (perasan) ....
ade soghang (sorang) budak yang die agak umor 3 tahun....
naik beh (bas) soghang2 (sorang2) daghi (dari) Cheras kalo tak salah awok....
dan tughun (turun) dekat kotaraya.....
naseb baek le si penyelia hotel ni prihatin oghang (orang) nye ....
kalo tak awok tak tau le naseb budak tu......

ceghite datok budak ni pulak.....
die biorkan cucu die tido dalam keghete (kereta) mase die basoh keghete (kereta).....
tapi die tak peghasan (perasan) mase bilenye cucu die keluo keghete (kereta).....
melilo (melilau) die mencaghi (mencari) cucu die......
tuhan je tau peghasan (perasaan) die masa tu....

haaa....kat ateh (atas) ni semue intro je....
panjang kan???....

awok nak berceghite (bercerita) pengalaman awok ilang (hilang) anak daghe (dara) awok selame setengah jam kat Nilai 3.......
peghasaan (perasaan) awok mase tu.....
memang libang libu......

macam2 awok terbayangkan mase tu.....
Ya Allah......mane le pegi anak aku ni ......
pueh awok mencaghi (mencari) dalam kedei baju tu......
habih semue oghang (orang) awok tanye......

awok mase tu.....
mate udah bergenang dahhh.....
memang tunggu mase nak teghoyak (menangis) je......
anak kome.....bukan bulih ganti2......

ghupenye (rupanya).....
anak daghe (dara) awok ni die main soghok2 soghang2 (sorok2 sorang2).....
celah2 baju tu kome.....
oghang manggei (orang panggil) name die pun....die buat diam je.....

Allah....... memang awok teghoyak (menangis) mase tu jugak.......
teghuih (terus) pelok cium die....... bawak masok keghete (kereta)......
macam mane bersyukur, lege dan terhaghu (terharu) nye awok mase tu.....
teghuih (terus) awok ajak mem awok balik.......
awok udah takde 'seleghe' (selera) nak bersopping dah mase tu.......

sekaghang (Sekarang) ni kalo keluo (keluar) memang awok akan pegang anak2 awok.....
bio (biar) mem awok berjalan&sopping soghang (sorang)......
jadi kome.....kalo berjalan pastikan mate kome sentiase 'alert' mane anak kome pegi......
anak daghe sulung awok Nur Qurratu'aini

7 Responses to "Hilang Anak"

  1. dah beso anak daghe nih... lagi 16 thun, mau bduyun oghang lelaki beghato dpn ghumoh nk msuk minang..

    ReplyDelete
  2. hohoho.. seghio teman bace yeop.. tu la.. kalo keluwo memaner, memang teman pegang hero teman soghang tu.. takot jugak. yer la.. bebudak. ape die tawu. yang die tawu seghonok aje.

    ReplyDelete
  3. hanya org yang tak ada hati dan perasaan je yng sanggup buang anak...
    kita ni, ank baru hilang sekejap dah rasa cam hilang akal kan..

    ReplyDelete
  4. Salam Yob Shahril, weh dia promot anok dara dia...nasib teman takdok anak teruna! Haa Yong buleh bayangkan perasaan Yob masa tuh! Walaupun Yong sendiri takder anok, boleh bayang jer ler. Tau tak masa Yong ni 3-4 tahun, Yong lari ninggalkan mak dan bapak masa shopping kat Singapore. Yong gi tengok Hindu buat silap mate! Masa tengok tu bukan kabor, terus lari cari muzik gendang. Lagut Yong mencangkong nengok Hindu tu. Mak dgn bapok dah panik lah kot. Deme jumpe juga Yong dan ajok balik. Yong meraung tak mau balik sbb syok tengok silap mater! Haa entry blog Yong ari ni pasal Sarapan Di Turki!

    ReplyDelete
  5. @Nuzul
    errr......jauh lagi ceghitenye tu hanibi...... nanti mase tu jenoh le awok nak kawei die......takot beno ghasenye nunggu mase tu datang....

    @ Yop ejai~ej
    itu le paseinye.....awok udah belajo daghi pengalaman tu..... memang berdegho daghah mase tu...bukan sebab maghah.....tapi sebab anak ilanggg

    @Fiqas
    betoi tu...oghang gile je yang sanggop buang anak.....kite ni anak ilang sekejap pun udah ghase nak gile.....

    @Kak Halima @ Moh Kembara
    awok bukan le promot anak daghe awok..... tapi sekado berkongsi pengalaman awok 'terhilang' anak sekejap.....gile ghasenye Kak Halima......

    P/S: kekeke......penangan silap mate indu ..... musti die tengah tiup seghunei manggei ulor keluo daghi bekaih die kan??? kan???

    ReplyDelete
  6. memang libang-libu kalo ilang anak yeop... tu ler pasei tak suka bawa anak2 kalo shopping kedai2 di pekan.. kalo tesco/jusco tu buleh la masukkan seme dlm troli...

    kalo kakyong pun memang teghoyak,,,

    ReplyDelete
  7. Salam Yob, Hindu tu main serunai dan gendang! Gedung gedang,gedung gedang...ada sembelih2 orang lagi. Tu yang syok nengok tu!

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss