Doktor Dalam Ghumah (Rumah)


Memoir atopon (ataupun) biografi meghupekan (merupakan) satu genre penulisan yang awok gemo (gemar) membacenye.....
tak kighe (kira) le sape pun penulihnye (penulisnya).....
memang awok enjoy kalo dapat bace buku yang jenih (jenis) macam ni......
agaknye sebab awok gemo (gemar) subjek Sejaghah (Sejarah) mase sekolah dulu kot....

Terbaghu (terbaru) Tun Dr M keluokan (keluarkan) buku yang ditulisnye sendighi (sendiri)...... Sejujonye (sejujurnye) awok tak bace lagi buku Tun Dr M ni lagi....
dan sebelum ni memang awok berhajat sangat nak bace buku tulisan beliau ni.....
tapi bile awok bace balik riviu2 (review) yang awok dapat daghi (dari) oghang (orang) yang udah membace buku die ni....
awok jadi macam maleh (malas) pulak nak caghi (cari).....

Ok bab die bukak semue ceghite (cerita) hei (hal) oghang (orang) tu lantak die la kan....
dah buku die tulih (tulis).....
tapi bile banyak pendedahan beliau ni lebih kepade menampakkan kelemahan beliau......
itu yang buat awok jadi maleh (malas) nak bace tuuu...

contoh terbaik.....
mase pemecatan Ketue Hakim Negare zaman beliau memeghintah (memerintah) dulu......
sape yang belio (beliau) salahkan mase tu???
belio (beliau) salahkan Sultan Johor yang kebetolan jadi Agong mase tu....

kesian Tuanku Sultan Johor....
Baginda mangkat tahun lepaih (lepas)....
buku tu keluo (keluar) tahun ni.....
Baginda dah tak bulih nak menangkeh (menangkis) hujah Tun Dr M.....

kome nampak tak ape kelemahan Tun Dr M kat sini???....
macam takde kuasenye die mase tu (kunonnye)........
nak mengelakkan daghi (dari) pemecatan Tun Salleh Abas mase tu....

satu je cukop le....
banyak lagi sebenonye yang tunjokkan kelemahan Tun Dr M ni sebenonye ......
tapi awok maleh (malas) nak uleh (ulas) panjang2.....
tapi awok nak caghi (cari) jugak le.....
RM100.00 sebuah tu komeee.....

P/S: walobageimanepun ...awok masih ghespek (respek) die sebagei (sebagai) seoghang (seorang) negarewan ulong....

4 Responses to "Doktor Dalam Ghumah (Rumah)"

  1. duit dlm tabung ayam awok blum penoh lg nk beli buku mahey nih...hu3

    ReplyDelete
  2. dah lama tak minat dia dah...

    ReplyDelete
  3. awok pun rasa nak cari jugok.bkn la sebab minat sgt sebab bg awok dah mmng tugas dia sbgai PM waktu tu kan.tp rasa mcm nak tau apa yg beliau tulih dalam tu..tp awok ghase belom sampe melaka lagi buku ni

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss