Tarap Sugho (Taraf Surau) = Tandeh same

gambo ehsan pakcik gugel

Awok pecaye ghamei (ramai) yang selalu pegi shopping complex kan???
dan ghamei (ramai) jugak yang selalu bersemayang kat sugho (surau) shopping complex ni kan???
kome ceghite (cerita) le ceghok (ceruk) mane pun shopping complex ni.....
sugho (surau) nye kompem dekat dengan tandeh (tandas) kan??? kan????

awok terpikir ....
dalam banyak2 le area ato (atau) kawasan kat dalam shopping complex tu kan.....
ngape le area dekat dengan tandeh (tandas) jugak yang jadi pilihan tokeh (owner) shopping complex tu kan???
ape hine sangat ke tempat ibadat oghang (orang) Islam ni????

sampei kan bile nak buat sugho (surau) je....
mesti dekat dengan tandeh (tandas).....
lebih malang lagi bile pintu masok ke tandeh (tandas) bertemu pulak dengan pintu masok ke sugho (surau).....
walopon tandeh (tandas) shopping complex ni selalu dibasoh.....
tapi...kekadang bau 'haghom' (harum) nye masok jugak ke dalam sugho (surau)....
kan dah mengganggu oghang (orang) semayang tu???

awok tak tau le.....
ade ato (atau) tidak gagheh (garis) panduan mase pembinaan shopping complex ni tempat letak sugho (surau) ade dikenekan ato tidak???
ato ade ato tidak peghatughan (peraturan) yang berkaitan.....

ishhh.....
daghi (dari) sudot ni pun oghang (orang) Islam kat Malaysia ni udah lemah.....
tu belom lagi kite ceghite (cerita) tang bende lain.....
ehhh....tapi kat Malaysia ni oghang (orang) pentingkan bangse.....bukan agame.....
tu yang bile bab bangse je....ghamei (ramai) yang sensitif...
tapi tang agame.....buat nohen (buat tak tau) je........

10 Responses to "Tarap Sugho (Taraf Surau) = Tandeh same"

  1. dulu sugho klcc tu punya le kecik. ade le 5 6 oghang boleh sekali semayang. tapi skang udah besor. tapi sugho kat syoping komplek lain mmg sama aje. bau busuk, ayor wuduk oghang betakung, habeh bau kene kat karpet.

    awok ghase style sugho kene ikut plus haiwei la. terbukak, bior takde bau busuk tu masuk sugho.

    ReplyDelete
  2. memang pelik juga kan bila difikirkan

    ReplyDelete
  3. ye tak ye jugak, tapi mungkin senang nak amek air solat...

    ReplyDelete
  4. ye tak ye jugak, tapi mungkin senang nak amek air solat...

    ReplyDelete
  5. betoi tu. teman stuju. kecik benor plak tu tptnya. ada yg kdg2 kena bergilir2 solatnya....hape lenasib ye..:(

    ReplyDelete
  6. betul gak kan??rasa2 tuk memudahkan kot....

    wahh dah berubah la bkgld

    ReplyDelete
  7. Salam Yob, selain dr tu, ada yg bina surau nuuuuuun jauh kat parking lot tingkat bawoh, pusing kelilin carinyer. Kecik pulak tu! Tapi kat setengah tempat elok dijaga dan bersih, walaupun jauh terperuk. Kat PKNS Shah Alam nampok elok besor tp tak jauh dr tandas mungkin utk kemudahan pengguna gak.

    ReplyDelete
  8. kan ambik air semayang dlm tandas..bayangkan kalau jauh dr tandas..( org ppuan )..mana nak tutup kepala yg basah..lagi lengan baju..lagi kaki..pastu jalan jauh2..baru nak jumpa surau..pastu kena lak yg terbuang angin..dahhh..kena ulang balik...Tapi..kalau tempat wuduk di buat kat dlm tmpt semayang..akak setuju sgt2...

    ReplyDelete
  9. tapi selalunya org ramai ni bile nk pegi solat selalunya nak ngosongkan perut dulu, pundi kencing dulu.itu la gamaknya tandeh dekat dgn sugho.tp kalo dekat, jgn ler dekat beno sampe ada bau2..

    ReplyDelete
  10. negara je islam tp bab2 suro ni amik remeh ... entahler nak komen ape lagi...

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss