Kesah Anak Angkat

ni gambo anak angkat Misha Omar.....
yang awok dapat daghi gugel...



Macam mane agaknye peghasaan (perasaan) kome.....
mase kome tengah dudok soghang2 (sorang2).....
tibe2 ade oghang (orang) datang kat kome.....
dan tanye macam ni....
'ENCIK NAK BABY???'

dan kebetulan pulak...
memang kome udah berkawen tapi masih takde anak???
dan memang kome berhaghap (berharap) sangat la nak dapat anak!!!....
ape tindakan kome mase tu???

dan oghang (orang) yang tanye kome pulak tu....
kome kenei (kenal), walopon tak ghapat (rapat).....
dan tindakan die seghahkan (serahkan) baby tu disebabkan terlanjor.....
dan keluarge die memang tak ndak jage baby tu......

budak tu pulak kome tau die bukan jenih (jenis) yang sosial....
bekgraun (background) keluarge die memang jenih (jenis) yang baik2 n jenih (jenis) yang bagoih2 (bagus2).....
tapi iye le....udah setan jalankan tugeh (tugas) die....
sekali tersilap langkah, jadi le.....

ape tindakan kome mase ni???
bersetuju ndak ambik baby tu ato (atau) tidak???


P/S: Kesah di ateh (atas) ni adalah kesah beno dan betoi yang awok olah sikit je jalan ceghite (cerita) nye....

10 Responses to "Kesah Anak Angkat"

  1. mestilah nak......tapi....bersediakah kite utk punya anak? biarlah anak dari rahim kita sendiri, kalo ada, adalah, kalo takde......nak wat camner kan...kite dah usaha, apa yg termampu....tibe2 sentap lak...bab anak ni...

    ReplyDelete
  2. Meh nak kasik jawapan sbb soklan tu sgt sesuai utk saya yg tgh TTC

    kalo saya, saya selidik dulu la cena leh org yg background baik cetu leh terlanjut plak.
    Then tanya pamili dulu, esp mak, kalo mak kata ok. amik, kalo tak, tak pyh sbb ibu ni tau apa terjadi pada masa dpn.

    Tp skang ni asben dia tak berapa setuju nak amik anak angkat.

    Begitu jawapan saya enche.. hik hik

    ReplyDelete
  3. err sy suke baby..terus x teragak2 terima baby tu..heheehe

    ReplyDelete
  4. Sori yea, pepetang gini, emo lak saya yop! thx for ur concern....

    ReplyDelete
  5. sokong ape yg puanstoberi cakap.. seeloknya cenggitu le..

    janji dokumen pengenalan cam surat branak sume lengkap ok la.. kang tak de la nyusahkan diri kite balik time budak tu nak skolah..

    ReplyDelete
  6. payah gak tu...wpon kite kenal dia baik..tapi sok sok nye citer kite tak tau kan... buat naya budak tu ajer...tapi kalau rasa cam mampu nak bela..leh jugak..tak salah pon.

    ReplyDelete
  7. klu keluarga dia.. keluarga baik2.. kenapa tak keluarganya sendiri yg bela baby tu?

    ReplyDelete
  8. susah ambik anak angkat ni..
    dari segi aurat, batas, hak-hak dan macam-macam lagi...
    hurm..
    wallahua'lam..
    Allah perancang yang TerBaikk.. :)

    ReplyDelete
  9. @cik amirah...
    itu le ...tepok dada tanye seleghe....

    @cik eMMe...
    itu le yang sebaiknye....kalo anak daghi daghah daging kite sndighi..... kita terkecuali daghi segi aurat ni....tapi kalo anak angkat....kite kene ambik kighe jugak nanti...ye le sebabnye bukan anak kite...

    @PUANSTROBERI....
    kalo ikot pade ceghite sebeno ni.... Kawan tu dah setuju ndak ambik anak ni dibuat anak angkat..... dengan syarat segala dokumen lengkap....kalo tak...babai...

    @♥NuR SyAFiQah♥
    awok pun same.....kalo tak salah daghi sudut undang2 ato agame...memang awok ambik...

    @cik eda_ej....
    itu le yang sepatotnye....kite kalo bulih mase depan nanti susah budak tu....dan jugak susah kite disebabkan dokumen tak lengkap.... payah oooo

    @cik hyazz...
    apepun terpulang pade dighi kite.....tepok dada tanye seleghe..... dan tengok pade kemampuan kite....

    @cik Yan....
    macam yang awok cakap kat entri awok ni....famili ni memang famili baik2....tapi deme memang tak nak bele baby ni nanti... kalopon famili baik2....tapi nanti deme takot malu......itu le jalan yang deme pilih....bagi pade oghang yang betoi2 ndak bele...

    @Cikya....
    betoi tu....banyak bende ndak kene ambik kighe.... bukannye bulih senang2 kite ambik macma tu je.... daghi segi undang2....daghi segei agame pun same...

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss