1 day trip ke Kolumpo


Yeee... tajuknye tak gempak mana.....
tapi keadaannya gempak bila ke Kolumpo dengan watak utamanya 2 dewasa dan 3 kanak-kanak + 1 yang dalam perut yang dah masuk usia 7 bulan ++ ....
dan naik kenderaan awam.....

ceritanya macam ni....
Hari Sabtu yang lalu 26 April 2014...
awok berkesempatan membawa famili awok ke Kolumpo....
cite nye bermula bile awok berjanji dengan anak2 minggu sebelumnya nak membawak deme naik Keretapi/ETS....

Bagus jugak ada ETS ni....
dengan tiket berharga RM35.00 untuk dewasa dan RM22.00 untuk kanak2.....
untuk pergi balik tiket ETS sahaja awok keluo RM182.00.....
perjalanan dari Ipoh cuma mengambil masa 2 jam 20 minit menggunakan ETS Gold.....
dan yang penting....
awok boleh tido dalam keretapi....
ahaksss...

awok mengambil tiket pukoi 8.00 pagi hari Sabtu tu.....
dan sampai lebih kurang pukoi 10.20 pagi di KL Sentral......
dan dari KL Sentral awok hanya bayo RM3.20 sehala untuk 2 dewasa untuk menaiki LRT ke KLCC....
kali terakhir awok menggunakan LRT pada tahun 2008 yang lalu...
lepas je berpindah ke Ipoh..
tak pernah lagi naik LRT tambahan pulak ibupejabat berpindah ke Putrajaya...

keluo je dari stesyen KLCC .....
awok boleh tersesat.... lebih kurang 20 minit baru dapat keluo dari Avenue K tu...
dan awok tengok KLCC udah ada diseberang jalan...
takpe..takpe..... menapak lagi...




tempat yang awok tuju...
PETROSAINS....
selain dari anak2 awok boleh bermain...
deme jugak boleh dapat ilmu baru.....
tiket masuk RM15.00 untuk orang Malaysia...
dan tambah RM5.00 untuk anak2 berumur bawah 4 tahun.....
dan ada permainan yang perlu bayaran lain kalo kita nak bermain.....














bayangkan disana je ...
awok sefamili ambik masa lebih kurang 5 jam didalam tu...
bukan main seronok anak2 awok.....
termasuk makan ringan2 di dalam kafe molekul @Petrosains tu....
dan kemudian sambung makan di medan selera kat KLCC tu.....


dah nama 1 day trip kan...
awok bermusafir....
dan awok memang berniat nak bersolat di Masjid As-Syakirin, KLCC tu...
apa yang awok tak tau ialah.....
pembinaan yang sedang dilaksanakan kat situ menyebabkan awok sefamili terpaksa guna jalan jauh ke Masjid....
sabo je le.... dasar kapitalis.. hihihihi





habis solat (termasuk solat Jamak Qasar Maghrib + Isyak)...
kami sefamili sempat lagi luang masa sekejap  menonton pertunjukan air pancut di KLCC tu....
dan disebabkan tiket balik ETS jam 9.00 malam.....
pukoi 8.20 malam awok dah gerak ke Stesyen LRT KLCC ......
kali ni awok dapat tiket ETS Silver...
murah sikit la dewasa RM25.00 seorang dan RM17.00 untuk kanak2.....
dan awok sampai di Ipoh pada jam 11.20 malam....
sambung pulak tengok air pancut kat Stesyen Keretapi Ipoh pulak.....

mabeles..... penat.. tapi seronok sebab dapat luang masa dengan famili....

20 Responses to "1 day trip ke Kolumpo"

  1. wahh...1 hari je ulang alik KL...seronoknye jalan2

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiii..memang seronok..... dengan fmaili ...lagi seronok...

      Delete
  2. awak masih belum merasa nak naik ets tu.. hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ateee.. bile nak nak merasanya??? ... jangan riso Insyallah bulan 6 nanti ...ETS akan lajak ke Taiping..... tunggu....

      Delete
  3. Perghh dlm masa sehari! Bagus kan? Kalau naik kereta mmg x blh buat semua tu.

    Masa berharga buat keluarga. Satu pengalaman indah buat ank2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo naik kereta cik LM.... memang harus le awok berhenti 2 - 3 RNR.. baru sampei ..... udah tak lalu bila udah tnegah 3 series..... itula..awok sebab anak2... tapi memang berharga dan bernilaiii

      Delete
  4. Ni blog treveling keww? wakakakak

    ReplyDelete
  5. Teman pun pernah juga naik ETS ni. Bila dikira-dikirakan balik, memang jimat bebenor naik tren ni lagi dari bawak kereta sendiri dari Ipoh ke Kolumpo. Bayor tol, minyok dengan cek minyak hitam semua seblum perjalanan silap-silap lagi mehei dari naik keretapi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang jimat cho... bagoih nye lagi kita.. boleh rileks.... dan awok lebih konfiden lagi naik ketapi ni daghi naik bas...... cuma makan kat dalam ETS ni je yang mahei.... yang lain ok... toilet pun bersih.......

      Delete
  6. anak saya dok nanya sokmo bila nak naik kereta api...
    kat kuantan ni mana ada keretapi...
    nak jg jalan2 cam ni pulak... puas dok naik kereta jah,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahaiii... kesiannya..... ada peluang nanti cho... bawak le deme naik dari Segamat ke.... kalo tak salah itu yang paling dekat kan????

      Delete
  7. Teringin jugak nak nek ketapi gi kolompo tu. Tapi kita kat island tapi ketapi kat seberang tu yg asyik bertagak jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. errrmmmm.... cari le masa dan peluang.... alahh seberang tu pun bukannye jauh snagat pun cik wantie..... boleh je kalo nak pegi...

      Delete
  8. ETS akan ke taiping jgk ke? menarik ni.. senang la awok nk melawat tok awok nnt.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah.... kalo ikutkan plan KTMB .... deme akan launch ETS ke Taiping bulan Jun nanti... tapi awok tak berani jamin...selagi deme tak keluo kenyataan rasmi.....

      Delete
    2. ohh mcm tu ke.. so, tunggu kenyataan deme la nnt ni.. hee..
      CN pn blm ada experience naik ETS lg ni.. kalau intercity train yg biasa tu, selalu jgk naik nya.. hehehe

      Delete
    3. ye Cik Nurul.... tunggu dulu..awok takut kang deme tak jadi nak launch Jun nanti... tak pasei2 statement yang awok keluo sebelum ni jadi salah...... naik court kalah ooooo

      Delete
    4. hehe.. takpa2.. lets wait for their statement. btw, best jgk sbnrnya buat day trip naik tren ni kan.. :) CN pn nak try la nnt..

      Delete
    5. tungggguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

      Delete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss