Gua Gendang, Pengkalan Hulu


Cantik ciptaan Allah...
tak terjangkau dek minda...
tak tercapai dek akal!

Gua Gendang dan Gua Itik sebenarnya terletak berhampiran dengan Kg Tasek, Pengkalan Hulu...
dan 9km dari Pekan Pengkalan Hulu......
seperti yang awok nyatakan sebelum ini......
pada yang sukakan aktiviti rekreasi seperti jungle trekking dan meneroka gua....
ini pilihan gua yang terbaik pada awok.....

sebelum kome teruja...
sila buang dulu diri kome dari zon selesa kome...
dan bayangkan kome ditempat yang jauh dari tilam empuk....
jalan simen dan tangga yang selesa, ...
sebabnya kome takkan jumpa semua tu disini....

Dari Gua Itik ke Gua Gendang...
peserta terpaksa menaiki dan menuruni bukit...

Wajah2 ceria....



Gua Gendang dipercayai pernah digunakan oleh komunis semasa darurat dahulu sebagai tempat persembunyian deme......
kerana lokasi yang strategik dan banyak tempat yang agak tersembunyi didalam Gua Gendang.....

Bertukar menjadi tawar....
bila terpaksa menuruni masuk ke gua melalui lubang sempit....
curam dan tinggi.....

Langkah terpaksa diatur secara berhati2...
hujan hari sebelum menyebabkan tangga tali agak licin dari biasa...

Salam perkenalan dengan Gua Gendang...
sebelum jauh meneko ke dalam gua...

Ada sinar dihujung terowong...
yang hanya dapat dilihat sahaja....

Ok... ini kawasan yang tak dalam....
tapi disebabkan air yang deras.....
peserta perlu berhati2 meredah sungai.....

Beso dalam gua ni kome....

apa yang menarik semasa penjelajahan awok .....
dipertengahan jalan di Gua Gendang setiap kumpulan akan diminta untuk menutup sebarang lampu yang ada....
dan diminta untuk menerokai Gua Gendang yang gelap hanya melalui bunyi arus sungai......
dan pada masa itu, kita akan dapat meneka dari mana Gua Gendang mendapat namanya!....
bunyi arus sungai yang deras dan menghentam dalaman gua...
akan menghasilkan bunyi seperti gendang....
Sebelum sesi menutup lampu...
Pihak Bomba memberi sedikit taklimat....
Gelap2 pun....posing tetap posing...

Nak ceritakan betapa gelapnya dalam gua ni....
dan kome bayangkan kalo lampu tu pun ditutup.....


uiiishhh... pengalaman yang indah pada awok......
dan ada sesetengah tempat di Gua Gendang ini yang memerlukan peserta untuk merangkak seperti komando..... meredah air sungai......
oh yeaaa..... sungai ini merintangi gua Gendang ni....
memang confirm kita akan basah......

dan pada yang berminat untuk menjelajah Gua Itik, Gua Gendang dan juga Gua Khalid...
kome boleh hubungi pihak berwajib seperti berikut:-

Kenangan Terindah!

Peserta berjaya menamatkan penerokaan Gua Itik dan Gua Gendang dengan hensemnye!!!

Jalan Keluo dari Gua Gendang

Ingat seksa tak lepas lagi...
dari Gua Gendang...
peserta perlu mendaki bukit...
nasib baik disini ada tali ...
senang sikit nak berpaut....

Ahaksss...
rasanya ramai yang dah kenal ni

Muka penat atau seronok...
kome tentukan!

Gua Gendang Resort

Hisyam : 019-4139216
Baha : 016-446 0449
Azian : 016-447 0449
Pejabat : 04-431 0684
Faks : 04-431 0319
Email : guagendangresort@gmail.com
Facebook : Gua Gendang
Koordinat GPS Gua Gendang : N 05°38.736' E100°57.793'


P/S: Gua Khalid ...
ye memang ada dan namanya memang Gua Khalid...
tapi sebab kami semua tak teroka....
awok tak berani nak up kan entri nya.....


22 Responses to "Gua Gendang, Pengkalan Hulu"

  1. Salam ukwah..salam perkenalan.. 1st Blogwalking time sampai sini.. salam dari MyCherita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ukhwah juga.... terima kasih ke sini...... Insyallah awok akan keblog mike...

      Delete
  2. Dulu kawasan ni memang jarang orang nak masuk. Maklum aje la, belah-belah Pengkalan Hulu ni dulunya kawasan hitam, ada banyak komunis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betoi.... dulu orang sini tak heran pun dengo bunyi senapang ato bom... maklumle..udah biasa....

      Delete
  3. Marbeles Yeop, mmg best dan seronok meneroka gua gendang ni bersama deme-deme semua...mmg havoc...ekekekeke... isk..isk.. gambar teman pon ada....ada ker org kenal kat teman ni.. malu ahh... teman ni blogger tempelan jer...ekekekekeke.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo ikut lagi banyak gambo mike awok nak letak... tapi kang...marah pulak Mem mike...hihihihi....... tempe tak tempel... asal jangan serik join event camni lagi udah le..... yg bagoihnye...group kali ni terbaikkkk....

      Delete
  4. Sayabs ! anda semua yg berjaya dgn xtvt best macam ni, jeles gak bila la pcl nak turut serta...menten stamina mau mantap baru boleh join 'org muda' ..kan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIkLie.. iNsyallah ...kalo ada peluang awok jemput nanti..... stamina tak mantap pun takpe.... kita sama je.....

      Delete
  5. ha..ha,alhamduliah akhirnya berjaya juga kita smua yg p trip tu meneroka gua gendang dan itik..usia dan berat bkan penghalang... yg penting kematahuan..most advanture cave..pnah masuk..gelap dia x leh ckap la.. kalau sesat memang x leh kluar

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..adventure yang kita nak... tambah seronok bila masuk ramai2... dan semuanya kepala bestttt..time aksih pada semua yang join...

      Delete
  6. indah sangat pemandangannya tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye tuan... memang indah dan cantik pemandangannya...

      Delete
  7. wah menarik
    lama betul xbuat aktiviti lasak
    terus rasa nak panjat gunung nih.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. apelagi.. Kemensah dekat tu.. tak pun Bukit Broga...... best jugak...sesekali mendaki gunung...dan menjelajah gua...

      Delete
  8. baru nak menanye...mcm mana dapat nama gua tu...upanya bunyi ayo duk memukui dinding gua tu...itu kesahnya...ate .. x ke tumpo tu yob..ate...jenuh ler meredah dalam tu...tapi mesti bes kan...teringin beno rasanya nak pegi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. disebabkan best,..... penat.... sakit.... sume lupe.... tambah plak group ni besttttt

      Delete
  9. Cantik guanya. Smpi merangkak tu nmpk mmg mencabar. Hehehe. Klu LM ntah lepas ke x. Maklumla saiz terlebih. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah lepas..... saiz terlebih...kita ekjas masuk ikut tempat lain.. hihihi....

      Delete
  10. selalu kalau masuk kekawasan gini, tambah tambah kat air cetek dalam gua tu, otak mesti dok ingat ular ular ular.. sebab tu la, memang susah betul nak join XTVT cam ni...tapi kita tabik pring la kat kaum hawa yg ngikut tu... kental beb..jauh punggung dari pinggang kalau nak bandingkan dengan kita ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo ikut kata Bomba tu.... memang ada.... tapi sebab airnya mengalir... Insyallah tak jumpa..... kalo boleh tak nak jumpa la....... kental.. kental sangat... ada yang terpaksa sebab taknak kena tinggal... hihihih

      Delete
  11. Kalau aktiviti lasak cam nie serius cik akak tak nak ikut
    Sebab cik akak takut serangga hutan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..ok ...takpe.. nanti2 awok up kan entri hutan batu pulak... hutan yang tak payah masuk hutan.. amacam cik akak?

      Delete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss